- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Dell notebook topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Gigabyte alaplap topik
- BIOS frissítés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz jbalint18 #79942 üzenetére
Ha Intelt választasz, akkor kizárólag a 8000-es sorozatból nézegess!
szerk: Teljesítményben legalább olyan (ha nem jobb) az i5-8400 mint a sima, nem K-s i7-7700: [link]
Boltból, számlával, 3 éves papíros garival 57 ezer forint (tegnap vettem egyet)
Az i7-7700-hoz, egy már kifutott, az újabb fejlesztésekkel semmilyen szinten nem kompatibilis alaplapot is vennél - semmiképpen nem jövőbe mutató fejlesztés lenne.
[ Szerkesztve ]
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz preludium975 #79927 üzenetére
Annyiért nem veszel semmit sem. Új alaplap, és új, DDR4 RAM-ok is kellenek - ezek meg nem olcsók. Amúgy mennyi memória kell?
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Lorden #79925 üzenetére
Megpróbálják kihasználni azt, hogy a 8. generációhoz új alaplapot is kell venni, így akinek drága meglévő lapja van, az ahhoz fog procit keresni.
szerk: "túl jól sikerült" az i5-8400, de sajnos el is indult az ára felfelé. Én először áprilisban akartam teljes rendszert cserélni, de akkor nem jött össze rá a pénzem. Áprilisban 49k volt a proci a Compkernél, most meg 57k-t fizettem érte (és még mindig itt a legolcsóbb a megbízható boltok közül).
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
Sziasztok!
Ez a konfig így mennyire elfogadható? Szinte kizárólag munkára kell (CAD, fotófeldolgozás RAW-ból, stb), az adatlapomon lévő 7 éves, i5-2500 alapú gépet fogja váltani:
- i5-8400 gyári hűtőjével; Asrock B360M Pro4; G.Skill Aegis DDR4 3000Mhz - 2x8GB kit; Samsung 970 EVO 250GB NVme SSD.
Nagyon jól szellőző Fractal Arc Mini házba kerülne. A húzás nem cél, viszont a memóriabővítés, és a non-K i7-re váltás későbbi lehetősége igen. A VGA marad a bevált GTX 1050Ti, semmi nem indokolja a cseréjét. Physics-et tudjon, és kész.szerk: A költséghatékonyság volt a fő cél: bár alapból Intel-párti vagyok a sok évvel ezelőtti rossz tapasztalataim nyomán, azért igyekeztem utána járni, hogy AMD-vonalon mi a kínálat. Ami legalább ilyen erőt képvisel, az semmivel sem olcsóbb, sőt a megfizethető procik (R5-1600, R7-1700) sajnos nem tartalmaznak GPU-t, ez pedig néha jól jön.
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz NightGT #79738 üzenetére
Ha nem Z370-es lapot vesz az i5 8400-hoz, akkor 2666MHz-en vége van a memória-órajelnek, hiába vesz bele sokkal gyorsabb RAM-okat! Legalábbis én így tudom....
szerk: ja bocs, már írták....
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
Az alaplap + proci + 16 GB DDR4 együtt 150-160k...
szerk: a 8-as sorozatú i3 - i5-ökhöz (stb.) 300-as sorozatú csipszettel rendelkező deszkák kellenek (erre figyelj oda!): 25 ezer fölött kezdődik a legalja is. Egy közepes példány kb. 35 ezer forint...
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
Ennél a váltásnál nem a proci lesz a legnagyobb tétel, hanem a méregdrága DDR4-es RAM-ok. Ősszel én is váltanék, de a jelenlegi árak elriasztanak.... (150-160k lenne az alaplap + i5-8400 proci + 16 GB memória, és plusz 35-40k a 256GB-os M.2-es SSD...) Duplázuódna a teljesítményem a jelenlegi i5-2500-hoz képest, amit lassan már 8 éve nyúzok hiba nélkül. (Ez a munkaeszközöm is egyben - távmunkában).
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz bluemirage #79184 üzenetére
A különbséget leginkább a méregdrága DDR4 memória adja sajnos….
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz #74018560 #79177 üzenetére
Bármilyen komolyabb fotofeldolgozó program a mai gépek 24-50 megapixeles RAW-képeivel. Lásd adatlapomon a konfigomat - ősszel kénytelen leszek váltani, mert ez egyszerűen lassú. Minden működik, de zavaróan képes belassulni. (CPU és RAM és SSD sebesség kell, VGA nem játszik). Kelleni fog egy M.2-es SSD is a jelenlegiek helyett.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Nem, érdemes: kb. hasonló teljesítmény mindkettő (az i3 gyengébb 10%-kal), és az i3-hoz vehetsz új lapot, méregdrága DDR4 ramokkal.
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Milka 78 #78486 üzenetére
Nem lesz benne erősebb CPU sohasem. Ha ez is eldöcög 6-7 évet alapórajelen, mint a mostani - szintén nagyon olcsó - Asrockom, akkor az nekem már nagyon jó. Sajnos fillérre ki vagyok dekázva...
Az ajánlott lapokat azért rögtön megnézem!Mindössze annyi elvárásom volt az alaplappal szemben, hogy 6 SATA3 legyen rajta és legalább 1 db M.2. port.
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
Szerintetek ez így milyen összeállítás? CPU; alaplap; RAM (itt találtam legjobb árakon)
- munkára kell, kis költségvetésből (távmunka - saját zsebből).
- CAD-programok, néha régebbi FPS-játék, semmi VGA-igényes dolog (GTX1050Ti megy bele a mostani konfigból, csak a Crysis sorozattal játszom, azzal is keveset, FHD felbontáson). Ezen kívül fotófeldolgozás, videoiszerkesztés.
- az adatlapomon látható jelenlegi konfigom 7 éves lesz lassan, ehelyett gondolkodom valami korszerűbben.
- a következő lépés a 256 GB-os Samsung 960 EVO M.2. SSD lesz, semmi más bővítés éveken belül nem.
- semmiféle tuning nem játszik, gyári órajelen, gyári hűtővel, de jól szellőző házban lesz.
- "egyszálas" teljesítmény lényeges, vannak olyan régi dolgaim, amik csak egyetlen szálon futnak.A másik lehetséges verzió a Ryzen 5 1600 sima lett volna, de teljesítményben és árban pontosan ugyanannyi, és kicsit még tartok az AMD-től (előző gépeim ilyenek voltak, és pl. az Iponnál elég csúnya a garanciális meghibásodások 5-a az Intelhez képest).
Passmark szerint kicsi a különbség a Ryzen javára, mindkettő közel kétszer erősebb a jelenlegi i5 2500-nál, az Intel javára szól az integrált VGA (nagyon jól jött az ősszel, mikor megdöglött a 7870-em, egy hónapig VGA nélkül dolgoztam).
Szerintetek?
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Rypejakten #44723 üzenetére
Az utóbbiak beszerzése után viszont hol a spórolás?
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Mr. Erikszon #44707 üzenetére
Szerintem a jelenlegi játékokhoz még elégséges a 2400 teljesítménye is, de gondolom szépen jönnek kifelé a gépigényesebb programok.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz tibizje #44681 üzenetére
Én is Intel párti vagyok, ha i3-ról volna szó (2mag+HT), akkor mindenképpen azt ajánlanám, de az ugye sokkal drágább, a G2020 viszont csak 2 magos, HT nélkül. Az AMD valódi 4 magos, még ha nem is túl acélos. A mostani játékok nagyon vacakul tudnak futni 2 magon... ...de hallgasd meg mások véleményét is!
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Axi-Maxi #44667 üzenetére
Akkor az X4 lehet a nyerő, 6300-ast nemigen dobálnak olcsón még. Azt már 17k-ért találsz, több darabot is. Keress garanciálisat! A listán második 3 év garis!
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz hegegabi80 #44488 üzenetére
Igen, rögeszme-csere...
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz hegegabi80 #44472 üzenetére
De egy "4magos" AMD proci nem is olyan teljesítményű, mint egy Intel "4magos"....
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz bluyoo #44275 üzenetére
Én sem ajánlanám a két magos Athlont, nekem 250-em volt (aztán a nejemé lett), és bizony sokszor nagyon lassú volt (nVidia nForce 6150 integrált VGA-val). Kapott februárban helyette egy 9000,- forintos G540-et, és bizony nagyon sokat gyorsult a gép. Annál pedig sokkal fejlettebb a G1610, alig drágábban.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz AAntii #44045 üzenetére
Érezhető előrelépés egy i5-höz képest? Nagyjából egyik sem. Legfeljebb hasonló teljesítményűt találsz, max. tuninggal lehetnél előrébb... ...sok-sok további ráfordítással: nagyobb (drágább) táp, nagy CPU-cooler, sokkal több villanyszámla.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Mr. Erikszon #43920 üzenetére
Meg 50-100W-.tal kevesebbet fogyasztásban/melegedésben, főleg tuning esetén...
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz BomiBoogie #43737 üzenetére
SSD bizony! Attól hihetetlenül gyorsul a gép!
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Tardisjapan #43579 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de bármelyiket veszed is, már ma sem tudsz FullHD felbontáson, "majdnem minden fullon" játszani a leendő gépeddel azzal a videokártyával. Én 2 hónapja cseréltem a másfél éves i5-2500-nonK proci mellől azt a VGA-t (5850) egy felső-közép kategóriás (tehát messze nem csúcs!) 7870-re, és óriási a különbség. Még ez a régi processzor is ki bírna szolgálni erősebbet is szerintem.
-
Bogyó bá'
nagyúr
A G1610 az újabb, az már Ivy-bridge származék, a másik meg "csak" Sandy.
Egyébként a másikkal sem jársz rosszul egy irodai gépben (nejem asztali gépébe 2 hónapja vettem G540-est bruttó 9.000,- forintért, boltból), de ha alig drágábban megkaphatod a korszerűbbet, kevesebbet fogyasztót, akkor azt érdemes venni.[ Szerkesztve ]
-
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Kaci84 #42838 üzenetére
Azért nagyon vad dolgokat ne írjál: egy régi Sandy i3 is legalább olyan teljesítményű, mint a kissé már elavult 955. Csak fele annyit fogyaszt, és mivel nem tuningolható, így nem is kell hozzá nagyobb (jóval drágább) tápot venni, és tökéletes a hozzá adott cooler is, arra sem kell költeni. Ha Phenomot húzod, akkor már lehet jobb, de 100W-tal nagyobb táp, és egy legalább 8-10 ezer forintos hűtő is kell pluszba, és akkor nem beszéltünk a villanyszámláról. Míg a kis i3 el van a legolcsóbb alaplapokkal is, egy erősen tuningolt 955-höz már nagyon kell egy komolyabb, tehát sokkal drágább deszka is. Ha már AMD-re akarod rábeszélni, legalább ne az elavult áramzabáldákra, hanem mondjuk egy FX 6300-ra....
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz rozsdafeszek #42741 üzenetére
Nem lesz egyszerű, mert a CPU-support lista a gyártó oldalán is tök üres. Első generációs Phenommal próbálkozz legfeljebb.
Sőt a 2008-asnál frissebb BIOS sincs hozzá.....[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz odipapa #42317 üzenetére
Ha a nem K-s i5-ös processzort nem Z77, stb tuningos alaplapba helyezed, hanem mondjuk egyszerűbb H61-be, B75-be stb., akkor egyszerre mind a 4 magon csak +1 szorzónövelést tud a turbo-boost. Ugyanez a processzor (ugye nem K-s) Z77, P67, Z68 chipszetű lapban 4+1=5 szorzó emelést tud, mind a 4 magon egyszerre. (Sőt ez az érték BIOS-ban fixre is beállítható neki)
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
Én ezt az olcsó Arctic hűtőt használom, és még nyáron sem értem el a 60 fokot sohasem. Igaz, a ház jól szellőzik mATX létére.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Nem K-s processzor "kis tuningjához" a legolcsóbb Z77-es chipsetű alaplap is megfelelő. Lásd adatlapomon: az i5- 2500 non-K 3300MHz helyett atomstabilan megy 3800MHz-es emelt órajelen, ráadásul -100mV-tal alulfeszelve. 22k HUF egy ilyen deszka. (Asrock Z77 PRO-4M)
(#42311) odipapa: lásd ugyanezt. A szorzózáras procik minden magja 4+1 (=5) szorzóval emelhető, de csak a Stratova fórumtárs által is említett alaplapokban. Mondjuk ezek között szerencsére van olcsó, de jó is bőven.
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz stratova #42060 üzenetére
Hozzá tenném, hogy csak a szorzózáras i5 procikat lehet a +4+1 szorzótuninggal gyorsítani Z-s lapban, az i3-ast nem. Én másfél hete vettem egy ilyen deszkát, eddig nagyon tutinak tűnik: a szorzózáras i5-2500-am 100mV-tal alulfeszelve(!!!) vígan pörög benne 3800MHz-en, a gyári 3300 helyett.
(#42059) tukko1: 6 db SATA csatlakozó, ebből 4 db SATA3-as. 2 db USB3 hátul, plusz egy belső a házban lévő első csatihoz. Hűtés a VRM-en. Sajnos sima PCI slot nincsen rajta, így az évek óta nagy megelégedéssel használt DVB-T tunerkártyám mehet a levesbe...
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
Az a proci jó választás lesz szerintem. Mivel a géphasználat "élményét" döntően befolyásolja, így mindenképpen próbálj meg "beerőltetni" a pénzügyi keretbe egy SSD-t IS.
A 210k monitorral, vagy nélküle értendő?Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz kerekeSs #41966 üzenetére
Szerintem nagyjából kiegyensúlyozott a rendszer. De ugye, 2GB-osat vettél? FullHD-hez már szinte elengedhetetlen!
szerk: töltsd ki az adatlapodat, sokkal könnyebben tud neked bárki úgy segíteni! (Jobb felső sarok, "Adataim".)
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Djsaba #41911 üzenetére
Legalábbis a felfogató lyukak lyukak ugyanott vannak mindkét alaplapon, jelen esetben csak ez számít.
#41912) Malibutomi: én meg az egész helyett egy olcsó 1155-ös alaplapot, meg egy i3-at vennék, akár hardverapróról. A Codegen ház saját tápja nem egy életbiztosítás a hardverek számára!
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
+4 szorzótuningot tudsz csinálni a Z77-es deszkában azzal a procival is, az meg szerintem éppen elég mindenre. Valószínűleg jobb helye van a +10.000,- forintnak egy erősebb VGA-ban.
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz ViZion #41808 üzenetére
Köszönöm, akkor ebből is az jön le számomra, hogy a kb. 15-20% teljesítménynövekedésért kellene 60% fölötti felárat fizetni. Akkor az asszony a kis Celeront kapja. Sajnálom, így járt!
("Reszelgetem" a saját, munkára használt gépemet, és ennek kapcsán "keletkezik" egy fölös Asrock H61M/U3S3 alaplap, amit eladni nemigen érdemes, így ebbe kap 2x4GB DDR3 memóriát és akkor a G540-es Cerkát). A régi Am2+-os gépénél (X2-250, 4GB DDR2 rammal), alaplapi nForce VGA-nál így is biztosan jobb lesz...[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz ViZion #41800 üzenetére
Tényleg, mekkora a teljesítménybeli különbség a G540 és a G840 között? Az első boltból 9.300,- pénz, a második meg 15.300,- körül ugyanott (pcx). Pont nem találtam direkt összehasonlítást róluk sehol sem...
(#41805) tranceplanet: köszi, én is pont ezt kerestem!
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
Gugli a barátod: CPU-support
-
Bogyó bá'
nagyúr
Szerintem erre a konfigra egy buznyákot se költs, hanem gyűjts még egy kicsit, add el a mostanit, és valamelyik olcsóbb intel Pentium / i3 vagy AMD FM2 konfigot próbálj összeszedni, minimum 4GB memóriával.
Amíg összejön a rá való, addig meg használd ezt.Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz fartfun #41383 üzenetére
Szakmai topicban nem illik hirdetni, valamint elavult hardvereket ebben a topicban nem szoktunk ajánlani: gari nélküli, sokat fogyaszt, és nem sokkal erősebb, mint az általa nézegetett Intel, vadiújan.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz honda 1993 #41236 üzenetére
Minden asztali AMD és a legtöbb Intel procira jó, ha nem tévedek.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz honda 1993 #41233 üzenetére
Arctic Cooling Freezer 7 Pro rev.2-je jó, és nem is túl drága.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz miresz #41203 üzenetére
Lehet túl öreg vagyok, meg rossz a szemem: biz' Isten sheriffnek (vagy amcsi/kanadai erdőőrnek) néztelek, sorry...
(#41206) 98bja: engem nem kell meggyőzni, 9 évi AMD-zés után váltottam i5-2500-ra úgy másfél évvel ezelőtt. Na, de nem flémelek, most nem érek rá....
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz atti_2010 #41105 üzenetére
Nem egymás "mellé" tettem, hanem egymás "után".
Ráadásul CAD-programokban duplája letta teljesítményem, nem csak a fogyasztás csökkent drasztikusan. Magyarul ez volt a váltás oka. (Na meg az, hogy nekem még ótvar AM2+os deszkám volt, 4GB DDR2 rammal, attól szabadulni akartam, amíg egyáltalán el lehet adni) Tavaly szeptemberben váltottam, épp mielőtt kijött a Bulldózer, viszont akkor már minden adata (teljesítménye, fogyasztása) ismert volt a frissen megjelent külföldi tesztekből. Ha kicsit jobban sikerült volna a Bulldozer, valószínűleg azt vettem volna, de mivel úgyis komplett rendszert kellett vennem, így - a tesztek után - eszem ágában sem volt rá várni.
kieg: ráadásul emlékezz vissza, hogy milyen horror árakon jelentek meg: akkor az erősebb/jobb i5-2500-at 42 ezerért vettem (Aqua-nál), az első Fx meg valami 50.000,- körüli áron jelent meg.[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz miresz #41103 üzenetére
A fogyasztásra csak a saját - valós - példámat tudom hozni: távmunkában dolgozom, saját géppel otthonról, napi kb. 15 órát van bekapcsolva a szerkezet. Az előző konfig (Athlon II -X4-640) kompletten (monitor+gép+router+kábelmodem+ lézernyomtató stdby-ban) 180-185W-ot zabált, kvázi idle (Office, net, stb. közben), a mostani cucc (Sandy i5) meg 110-115W-ot. (állandóra be van dugva a fogyimérő az elosztó előtt a falba, itt a hátam mögött). Akárhogy is számolom, ez havi legalább 1500,- forint különbség. Észre is veszem a villanyszámlán, nem csak számolgatás...
"...Az 1155-ös foglalatban is vannak túlárazott termékek ..."
Túlárazottnak számít jelenleg az összes Sandy, de nem az AMD-hez, hanem a saját, korszerűbb utódjához képest. Számomra ez teljesen érthetetlen, mivel ugyanabba az alaplapba passzolnak, értelmetlen dolog volna jelenleg bolti áron Sandy-t venni.[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
A nagy csíkszélesség, és magméret miatt valószínűleg a jelenlegi árak mellett egyszerűen veszteséges a gyártása. Eljárt felette az idő, a megjelenése óta a konkurens Intel 3 teljes generációt hozott ki.
szerk: sőt valószínűleg régóta nem is gyártják már, csak el kellene adni a raktárkészleteket, annyiért, amennyiért elmegy, mert elveszi a lehetséges vevőket az újabb generáció elől...
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz miresz #41099 üzenetére
Persze, hogy vannak, mert sajnos megteheti... Nem is vennék LGA2011-es cuccot sohasem, mert annyival nem erősebb a következő kategóriánál, mint amennyivel többe kerül.
Azért felső-közép kategóriában egy bármelyik Ivy-i5 nem nagyon überelhető árban sem, ha a teljes rendszer bekerülési költségét nézed (igen, a villanyszámlát is...)Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
Bogyó bá'
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz atti_2010 #41043 üzenetére
Valaki nem azért húzza 6GHZ-re a processzorát, hogy Idle használja. Ha igen, akkor szimplán hülye.... már bocs.
Más: nem csak a villanyszámlán, hanem a többin is behozza: ahhoz, hogy az alapon ketyegő (nem tuningos) Intelt beérd az említett AMD-vel, muszáj erősen tuningolni, ezt viszont csak erre alkalmas (drága) alaplappal, jóval nagyobb (drágább) tápegységgel, és extra (szintén drága) hűtőventilátorral, esetlegpluszba beépített házhűtőkkel (amit szintén nem ingyen adnak). A villanyszámla már csak ajándék. De ezen már vitatkoztunk párszor, teljesen meddően.
A jelenlegi ár- és teljesítményviszonyok mellett új(!!!) gép építésekor (tehát ha nem a meglévőalaplapba keresünk CPU-t) kizárólag a Llano /Trinity vonalnak van értelme, annak is csak akkor, ha nem kell külön vga. A gyengébb / erősebb géposztályban "sajnos" a másik gyártó terméke a nyerő, JELENLEG. (Mondom ezt az után, hogy kb. 9 évig AMD-t nyúztam, sőt az itthoni 3 gépből most is kettő az)
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Ace Ventura #40737 üzenetére
Szerintem nem: a 100 Mhz órajel-különbség kb. 3% teljesítményben.
Szóval 200 MHz különbség, 6% teljesítményben. Talán...[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz szabonagyur #40547 üzenetére
Talán a legkisebb i3-nak, csak az negyede ennyit fogyaszt, meg van benne VGA (IGP) is.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Megemelt órajellel nem érdemes: 3-5% -nyi tuningért cserében teljesen instabillá válhat a géped.
Megfelelő alaplapban (pld. Z77) viszont az i5-ösök szorzója 4-gyel felfelé állítható, ez simán 10-13% teljesítménynövekedést hozhat, mindenféle káros mellékhatások nélkül! Olcsón van már ilyen deszka is.Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz lorcsi #40456 üzenetére
2 modulosak. Nem teljes értékű 4 mag, hanem inkább csak kétszer másfél. Legnagyobb erényük a beépített, elég komoly IGP. Ha nem tervezel külső VGA-t venni, akkor jó vétel lehet, ha lesz diszkrét VGA mellé téve, akkor bizony felejtős: sokkal inkább az i3, ugyanannyiért.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz tthttl #40375 üzenetére
A tuning akkor jön jól, ha a gyárinál nagyobb teljesítményt (akár 20-30%-kal is többet) szeretnél az adott processzorból kihozni. Tuningra Intelnél ugye a drágább, K-végződésűek alkalmasak, de csak megfelelő alaplapban! Innentől kezdve viszont messze nem 5 ezer forint a különbség. Az alapváltozathoz - tuning nélkül természetesen - elegendő lehet egy 14-18 ezer forintos alaplap is, míg az eredményes tuninghoz jóval mélyebben kell a zsebedbe nyúlni. (A hatékony tuningnak további feltétele a nagy teljesítményű, márkás tápegység, valamint egy megfelelő teljesítményű, ezért jellemzően drága CPU-hűtő is, és ne feledkezzümk meg egy jól szellőző házról sem. Sajnos ezeket sem ingyér' mérik....)
Ha nincs feltétlenül szükséged a nagyobb teljesítményre, akkor valószínűleg nem érdemes vele foglalkozni, bele sok-sok plusz pénzt ölni. Ez utóbbi szigorúan magánvélemény persze...
[ Szerkesztve ]
-
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz Viktoár #40304 üzenetére
5870-hez biztosan kevés lenne az a processzor: én nagyon keveset játszom (kizárólag Crysis Warhead, Crysis 2) de éppen egy X4 640-ről váltottam i5-2500-ra nem egészen másfél évvel ezelőtt. A VGA egy 5850 volt, és az maradt az új gépben is. A régi konfighoz 1680x1050-es monitort használtam, az újhoz már fullHD-t (munka miatt), így elvileg a VGA dolga nőtt meg számottevően. Valójában mindkét program szaggatott rendesen a régi processzorral (azonos beállítások mellett), az újjal meg nem...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- Értékelés alatt - AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest