Aktív témák
-
Pavlovsdog
csendes tag
Kedves Fórumozók!
szeretném kérni a véleményeteket, tanácsaitokat, és hallani a tapasztalataitokról az alábbi témával kapcsolatban. megpróbálom a problémát felvázolni felesleges szófosás nélkül, bár félek, hogy ez nem fog összejönni...
naszóval!
elérkezettnek érzem, az időt, hogy a jó régi ASUS A3-as sokéves gépemet valami modernebbre cseréljem. korábban viszonylag képben voltam a hardveres piac híreivel, de az utóbbi időben valahogy kevesebb figyelem jutott a témakörre. annyira azért még képben vagyok, hogy az Intel mikroprofesszor fejlesztési stratégiája szerint - az a tick-tack-os - a jövőben a grafikus processzor a processzormag (magok) mellé lesznek majdan integrálva. amikor ezt a hosszú távú fejlesztési tervet olvastam, akkor tudtam, hogy nekem majd ilyen kell a jövőben. Jó-jó, hogy integrált Intel grafika, de a jó-kis A3-asom GMA 900 fantázianevű grafikus lapkája számomra mindenre elég volt. közben ez a jövő tavaly év végén megérkezett, megérkeztek a Sandy Bridge-es notebookok is. ezekről az SB-s masinákról volna kérdésem, nem is egy, remélem itt majd megkapom rájuk a válaszokat a fórum lakóitól.az elején megpróbálom röviden leírni, hogy mik lesznek az elvárások a beszerzendő laptoppal szemben:
- mindenképpen laptop legyen, mert mozognia is kell, javarészt akkor amikor én is mozgok. saját tapasztalataim szerint ez a 15-16 hüvelykes kategória. ha jól sejtem már csak ún. szélesvásznú gépeket kapni. ez nem feltétlenül baj, elvégre mozi az egész világ...
- alapvetően irodai felhasználási körben használtatik a gép; javarészt office és internet. erre talán még egy netbook is képes volna, de munkám miatt photoshop, néha egy kis AutoCAD meg video vagdosás, valamint egyéni perverzióm miatt - filmek (320x240-tól 1080p-ig, akár külső benga laposTV-n), flash játékok (de durván ám) - némi teljesítmény is kellene bele. gondolom én...
- extra, amire igényem volna, az a numerikus billentyűzet, HDMI külső monitorhoz, TV-hez. a wifi, meg a bluetooth 2.0 a mai világban talán már nem is extra, de fontos lenne legalább 4 USB 2-es kapu, mert tapasztalatain szerint annyi nem árt. talán már egy-két 3.0-ás is kerül néhány új modellre.
összefoglalva egy jó kis multimédiás gépben gondolkodom.technológiával kapcsolatos kérdéseim:
bejártam az internet néhány zegét-zugát, hátha okosabb leszek, de csak annyit értem el, hogy a kérdések száma megszaporodott. az alábbi kérdőjelek jöttek össze:
- a kevés teszt amit találtam a világhálón igen jóra értékeik ezeket az SB-s procikat. egy i7-essel talán már egy asztali gépet is ki lehet váltani teljesítmény terén. egyszerű halandóknak, mint én, szerintem bőven elégséges egy i5-is. megint csak gondolom én... ha eseteleg nem így volna, nyugodtan cáfoljatok meg.
- a SB másik érdekes pontja, az integrált grafikus mag, ami a HD3000-es nevet kapta a keresztségben. a tesztek alapján elődeihez képest komolyra sikeredett, egyes helyeken már egyenesen a belépő szintű diszkrét grafikus kártyákat temették. ezeket az állításokat komolyan vehetjük? vagy csak megy az Inteles PR? a kérdés komolyan foglalkoztat, mit bír ez HD videó lejátszás közben, vagy photosopolás, videó szerkesztgetés közben? lehet, hogy én vagyok a béna, de diszkrét kártya nélkül szerelt elvsnotebookot nem is, vagy csak elvétve láttam. elképzelhető, hogy multimédiára annyira nem szuper?
- maradva a videókártya vonalon, láttam pár helyen, hogy ezeket a SB-es gépeket diszkrét kártyákkal házasítják, pl. több gyártó gépében van nVidia kártya, no meg Optimus technológia. ez az Optimus hogy működik a gyakorlatban, mert elméletben nagyon jól hangzik. de miként működik, kézzel vagy magától kapcsol. gyakorlati tapasztalatok?
- még mindig félig-meddig grafikus kártya témakör. hallottam olyan hírekről, hogy a jövőben már a böngészők is igénybe veszik a grafikus magok adta többlet teljesítményt. gondolom a flash meg silverlight miatt. ki tuná ezt használni a HD300, egyáltalán lesz ennek realitása az elkövetkező 4-5 évben.röstellem, de sajnos nem volt időm átnézni a fórumot, lehet hogy néhány választ megtaláltam volna.
a technikai kérdéseimet sikerült ennyiben összefoglalnom. esetleg tudnátok a fentebb említett követelményeknek megfelelő gépet, gépeket ajánlani. saját tapasztalatokkal, pozitív, negatív beszámolókkal kiegészítve. a korábbi gép tapasztalatai alapján és ismét hajnalék egy ASUS gép megvásárlására, na de ez csak sokadlagos szempont, meg csak az én véleményem.
köszönöm a válaszokat, köszönöm, hogy volt türelmetek végigolvasni
üdvözlettel
"kifordított világban élek, ahol minden megtörténhet"
Aktív témák
- Motoros topic
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- CES 2025: titokban még hozott pár új processzort az AMD
- Építő/felújító topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- TCL LCD és LED TV-k
- Láncfűrész topik
- Posta, csomagküldés
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Otthoni időjárás-állomás
- További aktív témák...
- Lenovo Legion 5, 15'6, Ryzen 7 5800h, RTX 3060, RAM 16gb
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 13" 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF DASH F15 15 Gamer notebook - i5 12450H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB DDR6 W11
- BESZÁMÍTÁS! Acer Nitro 5 AN515 15 Gamer notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB GDDR6