- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2025 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
Új hozzászólás Aktív témák
-
bmollszeptim
aktív tag
Teljesen egyet értek.Ninja 2 rev b-ről váltottam,és ideiglenes amíg nem jött meg az új hűtőm,haverom freezer 7 pro -ja volt az I7 2600-on.Óriási csalódás volt.Persze nem vártam a ninja 2 szintet,de azért hűvös szobában,jó pc házban,amiben 2db 12cm-es,és egy darab 14cm-es venti volt,sima aida terhelésnél,58 fok volt a proci 2 percnél. Linx -nél meg 70 fok. a hűtő visított mint az állat. Mi lenne 35 fokos nyári melegben? freezer 7 pro,szerintem alig jobb mint a gyári intel hűtők.
-
Hunork
veterán
Hát az én házam egy...inkább nem mondom ki...
talán nyárra lesz annyi, hogy cseréljek egy komolyabb CM házra. De igaz, jó házba, ahol van is rendszerhűtő (és nem kicsi és halk is), főleg, ha nem egy, akkor nagyon meg kell gondolni, mert akkor valóban nem lesz sok plusz.
-
Hunork
veterán
Oksa, igazad van
, meg nekem is...
Nekem, elismerem, egy rém házam van, erre nem tudtam szánni, mert ha veszek, akkor csavarmentes...blabla, szóval az ne 7-8k legyen. Ahogy én látom, és számos házban szereltem össze masinát, hogy az úgynevezett low-end házakba (rossz szellőzés, zsúfoltság) egy i3 mellé nyugodtan mehet egy ilyen Freezer 7 Pro, mert sokkal halkabb lesz a gép, és a proci hűvösebb. A gyárival augusztusban 44 fokon nyitott az i3, a Freezer-el meg 34 fokon. Huzamosabb terhelés alatt meg 61 és 54 fok volt a történés. Most ez van, és már megy a gép egy ideje, meg szenvedtem egyet a Fallout 3-al:
De persze mindenki olyat vesz, amit szeretne! És sokan tényleg elfelejtik, nagyon nem mindegy, milyen a ház, hol van, ha van még légkavaró, mekkora a pontos méret.
-
Turbolada II
őstag
Ha normálisan megőrzöd a dobozt, a garancialevelet, akkor használtan 3-4K-ért el lehet adni.
Játék alatt meg 1700-at pörgött a gyári hűtő, úgy meg már volt egy kis hangja.A forintnak köszönhetően már nem 5K-s, hanem 7-8K-s árkategória. Az AC13 Pro 11-12K.
3X-os árkülönbözetet meg nem ér meg a TX3-hoz képest. -
Hunork
veterán
?? Azoknak egyrészt már ára is van (~8-10k és több), annyit nem hoz a konyhára, ez meg -már ne haragudj -, de eléggé normális, mínusz 7-10 fokot hozott a gyári hűtőhöz képest! Szerintem ez elég normális...
És az sem mindegy, milyen alaplapba és házba kerül egy 12cm-es, nagy bordás, volt már számos érdekes eset...(memóriamodulok...) És i3 2100-hez kérdezte, nem egy bika-tuning procihoz...
-
Hunork
veterán
Szia!
Nem rosszak a gyári hűtők sem, főleg, ha valaki nem hajtja a gépet, azaz nem játszik vele, de azért a gyári annyira nem frappáns, mint pl. egy Arctic, nézd meg ezt, saját mérések: arctic teszt
(nem kötekedés, csak saját tapasztalat, gondoltam, így még egy ember, aki elolvassa a cikket...)
Turbolada II: te is elolvashatod a cikket, igaz csak a 7-es Freezer, de nagyon nem rossz. Az i5 mellé a 13 szép lesz, jók lesznek együtt! -
-
bmollszeptim
aktív tag
Én nem azt mondtam hogy a QS-202 és a P180 mini egy kategória,hiszen ezt az ár is tükrözi.És senkit nem akartam félre vezetni.Én is használtam QS-202 és a P180 minit is.nálam a QS 202 jobban szellőző volt,mert ott ahol a legfontosabb a levegő beáramlása,tehát elől,oda 14 cm-es venti volt.Bár nem a gyárit használtam hanem egy noctuát.igaz a mini be meg felül van egy 20cm-es venti.természetesen a két ház más kategória,de nem a szellőzésük miatt,hanem az anyaghasználat miatt,ami a p180mini javára szól. szellőzés szempontjából a QS 202 is nagyon jó ház,csak mondjuk az anyaghasználat egy kicsit gyenge.QS 202 azért irtam,mert a kérdésben szellőzésről volt szó
azt azért nem mondanám, hogy a P180 mini-től nincs jobban szellőző ATX ház.
-
Zsolteeka
tag
Alapon, semmit nem húztam eddig.
Idle: 36-37fok
Prime95el terhelve: 62-63fokDe még tesztelem kicsit, hátha egy idő után bemelegszik mégjobban.
A ház egyébként egy Antec Plusview II. Elöl egy 8cm-s venti 800as fordulaton, hátul egy 12cm-s olyan 700-800fordulat körül, meg a táp 14cm-s ventije.
-
-
Hátul low mód, elöl Zalman előlapira kötve, azt hiszem 150-200rpm körül indul el, az alatt nem. Uh, most nézem hogy fehér P180 Minid van, anno fekete belsővel terveztem egyet, nagyon ütött volna, de végül megvettem a második full feketét. Elvégre nem bántam meg, én már Antecnél maradok örökre, ahogy szerintem te se nagyon válassz más kecóra.
-
Nekem P180 Miniben hátul van egy Swif2 1200 400-600rpm körül, felül egy Big Boy 200rpm-en, D14 között egy Slip Stream 800rpm 140-es, de 400-600rpm között hajtva. Így elég csöndes, de mondjuk a VGA (6850 DirectCU) MSI AB-val belőve is simán hangosabb (és még halknak mondható a többihez képpest), a HDD tokban van, de még annak is hallani a hangját h komolyabban terhelem a gépet (dolgozik, ír-olvas, konvertál, stb.). De mondjuk örülök, mert ahogy korábban leírtam, halkabb mint egy átlagos notebook/netbook.
-
proci985
MODERÁTOR
valszeg nagyrészük leszabályozva használja. viszont az eléggé ismert tény, hogy teljes hangerőn hangosak, aki meg mást mond... az lehet deltákhoz van szokva
. de ha max körül kell használni őket, akkor szerintem a felhasználó jobban jár valami olyan ventivel, ami lehet alapból hangosabb, de cserébe levegőt is mozgat. hőfok/zaj arányban a swif2 széria átlagos. lehet nem zajos, de a légszállítása pl egy hasonlóan jó zajkarakterisztikájú SFlexhez képest sokkal gyengébb. a hasonló árban kapható TY140 sokkal de sokkal jobb minden tekintetben, ha van hely a beépítésére.
gyakorlatilag 120mmes minőségi ventinél csend olyan 400-650rpm (nagyon egyén és felhasználásfüggő, kb18dbA alatt általában), halk 800-1000rpm (20-21dbA), elfogadható 1200-1300rpm (24-25dbA), tűrhető 1600rpmig (27-28dbA), hangos 1700-2000 rpm (32-37 dbA), nagyon hangos 2200-2500 rpm (37-40dbA), légen benchelni még épp rövid távon elfogadható 2800-3000 (44-48dbA), ipari megoldások 50+dbA.
tapasztalatok alapján némi szórás van (főleg motor és kenési zaj tekintetében), de egy 2000rpmes 16dbAs venti ami megmozgat 300m3/ht, az nagyon gyanús.
-
proci985
MODERÁTOR
halk egy fenét, 1700rpmet forog 12Vn. kettő együtt kb egy 2000rpmes venti szintjén kell, hogy legyen. halk az a 800at forgó 1200 és talán az 1200at forgó 1201. de a 120p, az nem az.
motorzaja meg csapágyzaja a kisebb modelleknek nincs sok, de a szélzajjal sok mindent nem lehet kezdeni (1900as SFlexek is elviselhetetlenek már 1700 körül). szép meg jó a 120p leszabályozva, de akinek teljesítmény is kell, az adott esetben jobban jár egy alapból akár kevésbé halk, ellenben hűtésben jobban teljesítő darabbal.
-
Busaf
tag
Nekem is ez volt a bajom, de a hajszárító segített a dolgon. Most a Noctua NH D 14 leszabályozva, csendben teszi a dolgát (proci alapon 21-23 fok celsius), a Vengeance RAM-ok meg így jobban is néznek ki borda nélkül...
És mind a négy elfér, ráadásul a fölöttük lévő venti elszívja azt a levegőt, ami kitágulva felszáll róluk, így érvényesül egy kis hűtőhatás is, hiszen az elszívott levegő helyére új (hidegebb) levegő áramlik...Noctua, Noctua, Noctua. Hip-hip.
Én nem bántódtam meg, h. megvettem.
A ventik színe pedig bejövős.
-
Stigma.HC
senior tag
Amit linkeltem az apróról az egy Alpenföhn Nordwand
Újonnan ez egy kicsit drágább.
Bár kétség kívül egy Freezer 13 PRO is elég lenne neki. -
Merlinclub
senior tag
Nem vagy sok, ez egy topik..
Kicsit más a véleményünk.:
Alapvetően nekem a passzív nem halk, hanem néma.....
A halk a terhelés melett is alacsony fordulaton működő cooler.
A hangos a stock, mert szegény úgy van kitalálva, hogy annyit tudjon, amennyit muszáj, hogy ne égjen le alatta a CPU.Persze excel tábla írása közben minden cooler elfogadhatóan csendes.
Ez csak az én értékrendem, semmi más. Két kisgyerek él a családban, na ők, hangosak.
-
Merlinclub
senior tag
Ezzel kapcsolatban merülhetnek azért fel jogos kérdések.....
Nézzük ki lehet egy Stock cooler ellenfele a teljesség igénye nélkül:- Alpenföhn GrossClockner 120mm 9500.-
- Arctic Freezer 13 PRO 120mm 9100.-
- Prolimatech Lynx 120mm 8700.-
- Thermalright True Spirit 120mm 9700.-
- Xigmatek Gaia 7700.-Had ne soroljam tovább. Amennyiben kis stock coolerünk alatt elkezd melegedni a hangulat, muszáj belehúznia, ellenben a nagyobbakkal, amikben jelentős a tartalék.
Valami oka van, hogy ezek a 10k alatti coolerek pályán vannak, vagy merő tévhit lenne az egész?Szerintem nem lehet őket összehasonlítani sem.
Használt coolert nem is említek 10k alatt, azokkal még jobb eredményt el lehet érni.
Zaj szinten!Más:
A ház tanácsot köszönöm, sok segítséget adtatok a topikban, korrekt, sokrétű infókkal. -
agressiv
addikt
Tehát én aprón keresnék egy minél nagyoibb bordázattal ellátott hűtőt, minél ritkább lamellázással, és vennék rá egy igazán halk 120mm-es ventit. Ez kijön 10K-ből..
Mi értelme van aprón keresgélni használt ccuccokat, amikor újan lehet venni kevesebb mint 10-ből rendes hűtőt?
-
Le van csapva valóban, de hűtővel együtt a levágott rész pótolódik. Ahogy nézem a ram foglalatok előtt áll meg a hűtő, picire még egy centire sem tőlünk fog forogni. Összeraktam már a vázat, a lapot várom. Egyszer kell a keretet felszerelni utána már a hűtés lszerelése takarítás miatt gyerekjáték.
minta -
Jah, ott tuti valami hibás
. Viszont sok user úgy is csak a az adott programban kiírt adatoknak hisz, van nekem is olyan Asrockhoz adott progim amivel 19 fokot ír ki CPU maghőre
. Ott a 2500k-nál minimum 40 fokos az a CPU, ha rá kéne tippelnem, 45 fok körül mondanék valamit
.
#31043 Socket A: Egyel feljebb
!
-
-
-
törölt tag
"R-02 came without a fan while the Macho comes with a 140x160mm fan"
"The mounting hardware has changed which means there is no more pressure screw to adjust thankfully but initial installation will take longer"
[link]
Van hozzá venti, meg a rögzítésén változtattak.Borda maradt a régi. -
pepusos
senior tag
Sajnos friss levegőt csak onnan tudok bejuttatni, ez egy régi Feel-V ház, amin hátul van egy 9 cm-es ventinek hely, és ennyi. Elöl is van igaz hely egy 9-es ventinek, de a ház maga zárt, így csak kavarja a levegőt a vinyó körül. Ezért vágtam az oldallapra és a tetőre táp mellé lyukakat, ahová 12-es ventiket tettem, a hátsó venti helyét pedig lezártam. Így átlag 10 fokot csökkentek a hőmérsékletek, ami nekem már szuperjó. Sajna ezekből kifolyólag az oldalsó ventiknek maradniuk kell, hacsak nem gondolom át, és vágok inkább alulra helyet két ventinek... azért köszi a választ.
-
-
proci985
MODERÁTOR
szívesen
.
1-2 éve futott ki, gyakorlatilag a mai napig a legjobb passzív hűtő: miatta nincs az spcren HR02 teszt, mert full passzív üzemben kikapott a HR01plustól (házszellőzéssel persze fordult a dolog), aztán inkább nem publikálták elkerülendő a flamet
.
szóval vékony, vastag lamellák, jó teljesítmény, a mérete se annyira őrült nagy, szóval halk ventihez remek páros. apróból az ára se vészes, ha találsz.
illetve adott esetben érdemes lehet feladni egy hirdetést, hogy keresel ls megegyezésre kész vagy, Thermalright cuccokból sok áll fórumtársaknál a polcon, mert megunták őket árulni. kevesen tudják mi az, még kevesebben hajlandóak is valamennyire értelmes árat adni értük.
-
h1n1_900
senior tag
Amikor a Ninja3-at elcseréltem merlinnel a brockenre vettem mellé egy matterhorn-t is.
Mind a kettő venti kb ugyan olyan "hangos" és a levegőt is hasonlóan tolják. A brockennek viszont szerintem előnye, hogy direktben érintkezik a procival.Annyiból jobb, hogy a matterhorn szebb.
-
Vegyen nagyobb házat és meg van oldva. Amúgy is, basszus, normális házat kell venni, nekem elfér a P180 Miniben a D14, az normális, az ember minőségi dolgokra adjon ki pénzt, ne szarokra. Shinobi meg szép és jó, de ugye itt ön ki a hiba, viszont a Matti oda kevés lesz, talán két ventivel ahogy anno nekem volt, még lehet valami de 24/7-ben szinte állandó terhelés esetén én az ő helyében nem igazán akarnám bevállalni, mondjuk ha nem Minim lenne aminek a teteje úgymond. tiszta lyuk, bár nekem nem 24/7-be megy és nincs megrántva (nagyon) a proci.
ui.: Nem kell vitatkozni, van több teszt, mindegyik másképp látja a végeredményt, a legtöbb főleg szubjektív.
-
Jim-Y
veterán
Egy Genesis egy 5/7V-ra szabályozott swif2/s-flexxel megtenne? A vga is vagy passziv, vagy diszkret hutos lenne egy hangtalan ventivel. Gondolom ilyenkor nem lenne szukseg hazventikre. A merevlemez huteset egy ilyen rendszernel hogy lehet megoldani? Ki kene cserelni egy ssd-re?
-
Hunork
veterán
Hali!
Épp levelezek egy sráccal pm-ben, és írja, küldött is képet, hogy mit használ. Kérdem én, hogyhogy nincs hangja? Mire a válasz, hogy a venti nincs rajta. Nagyon kellemes hőfokokat írt (mikor meleg a proci, akkor max 45 fokos), mondjuk hozzátartozik, hogy 3 halk házventi segíti.
Erről beszélt:
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja, hogy a fórumozóknak segítséget nyújtson processzor léghűtések kiválasztásához. Kérdezés előtt kérlek töltsétek ki az összefoglalóban szereplő 6 pontos kérdéssort, amivel az ajánlást segíteni tudjátok. Ebben a topikban nem foglalkozunk kompakt vízhűtésekkel (AiO).
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Melyik tápegységet vegyem?
- iPhone-t használók OFF topikja
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Torrent meghívó kunyeráló
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6500 - Intel P8600 I 3GB I 160GB I DVDROM I 15,4" WXGA+ I Garancia!
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged