Hirdetés
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Molydeus
őstag
válasz
Molydeus #93295 üzenetére
Mai wall of text-ünk címe:
A Jó, a Rossz és a Csúf
(western tragikomédia átírat mechanikus billentyűzetre három felvonásban)A Jó esetünkben a rugalmas Plate, a Rossz a több flex-cut-os 1.2mm-es PCB és a Csúf a tray mount ház.
Van egy olyan heppem, hogy szeretem kihozni, amit csak tudok olyan eszközökből, amik alapvetően hátránnyal indulnak. Ebben az esetben a sok helyen még mindig könnyen és sokszor olcsón elérhető tray mount ház volt az alany 60%-os méretben.
A rend kedvéért, a tray mount "felfüggesztés" legnagyobb hátránya az, hogy az elszórt rögzítő csavarhelyek és a szélen lévő támasztó bakok, középen merev, a sarkokban hajlékony támasztást adnak, ami jellemzően inkonzisztens gépelési érzetet eredményez. Két, már jó ideje működő megoldással lehet ezen javítani:
1. A középős csavarhelyeket iktassuk ki, ettől ott a merevség megszűnik.
2. A csavaroknál fogjuk a PCB-t pici o-ring szendvicsbe, ami egyrészt segít leválasztani a belső zaját a házról, másrészt némi bounce-t tesz lehetővé, amikor egyben mozog a belső.
Ezeket én is alkalmazom a következő build-ekben.A koncepció a következő volt:
A házban ne legyenek meg a középső csavarhelyek (1-es pont) és legyen benne hely a mozgáshoz. Mivel a bounce erősen korlátozott (2-es pont), ezért a flexet akartam növelni, ahol a szélső megtámasztások között a leggyakrabban használt alfanumerikus rész rugalmasan meghajolhat, ezért a lehető leghajlékonyabb belsőt rakom bele, ami 1.2mm-es több flex-cutos PCB-t ÉS rugalmas Plate-et jelent. Ez utóbbi a NoGo mecha világban.Tray mount házak (a használat időrendjében):
1. GH60 fröccsöntött ABS teknő: ali-n sok helyen elérhető, a szinte folyamatos akciók miatt 5ezer Ft alatt több színben megvehetők. Nem vékony és a külső felület finoman szemcsézett, igazából nem sok olcsó, műanyag gamer billentyűzetnél jobb minőségűnek érződik.
Az átalakítás drasztikus, a vékony, alacsony merevítő bordákat (a alsó sík törésvonalánál lévőt leszámítva) és a két középső csavarhelyet egyszerűen kivágom, amennyire csak lehet leszedem a sorját és némileg polírozom. Erről korábban már írtam, valahol képek is vannak fent. A lényeg, hogy kívülről nem látszik semmi, belül pedig egy letisztult egybefüggő sík lap az alja, amibe sokkal könnyebb hangtompító szivacsot is vágni. A kivágott bordák nélkül is kellően merev, nem csavarodik maradandóan.
2. KBDFans Tofu60 Redux: ez valójában egy jelentős upgrade az eredeti Tofuhoz képest több szempontból is. Egyrészt a két középső csavarhely opcionális, kivehető. Másrészt egy jókora belső réz súlyt lehet bele rakni, ami az akusztikát javítja.
(Az ár/érték aránytól most egyelőre tekintsünk el, később kifejtem, hogy mit gondolok erről).
3. KPRepublic által forgalmazott low profile , anodizált alu ház: itt fontos, hogy a céljaimnak egyedül ez a verzió felelt meg [link], mivel az összes többiben fixen meg van mind a 6db GH60-as csavarhely és annyira vadállat azért nem vagyok, hogy dremellel neki essek.A lényeg, hogy ebben csak a két legszélső rögzítési pont van meg plusz a támasztó bakok körben, a középső rész belül teljesen szabad. A low profile pedig azért volt érdekes, mert ebben a házban akartam kipróbálni a Tecsee Mid Height kapcsolót, aminek az LP switchekhez képest megvan az az előnye, hogy teljesen illeszkedik az MX foot printhez, vagyis nem igényel spec. PCB-t és Plate-et, emellett az MDA-ig bezárólag bármilyen kupak profil rámegy, pl. a leggyakoribb Cherry is.
PCB-k:
- YMDK DK6164: most éppen nem, de megfelelő akcióban nem vészes az ára, van rajta JST csatlakozó és USB-C is, QMK és VIAL támogatása, hot swap (kiosztás szerint 2-2 90°-ban elforgatott socket-tel sajnos, plusz az osztott jobb Shift melletti Fn is ilyen), multi-layout támogatás (2U Shiftes "kínai" is sajnos, van ISO, és a szokásos split-key-k is, ami nekem alapfeltétel), 6.25-ös Space-szel (osztva is). A tervhez illeszkedően 1.2-es és 4db horizontális flex-cut van rajta. Szóval ja, bármi máshoz nem ajánlott.
- Y&R6095: szintén 1.2-es db flex-cuttal, multi-layout (szinte ugyanaz, mint az előző, de az ISO csak látszólagos, kétsoros Enter van, de osztott bal Shift nincs), alsó sorban van 6.25-ös Space (osztva is) a kínai 1U-s négyzetrácshoz a jobb alsó sarokban, de van Tsangan is. Ennek számomra van haszna, mivel támogat egy olyan hibrid alsó sort, amiben az MX HHKB-s sarkok vannak kombinálva egy aszimmetrikus split-Space-szel, ami mellé jobbra így befér még egy 1U-s billentyű (a "kínai" 1U-s rács bal széléről), így "HHKB" szerű kiosztás mellett is tudok csinálni fordított T-s arrow clustert (egy másik rögeszmém).Plate-ek:
- POM: a 42keebs-nél vágatott, saját "tervezésű" hajlékony műanyag Plate ANSI kiosztással, de fixen osztott Backspace-szel, jobb Shift-tel és Space-ekkel, 6.25-ös és Tsangan alsó sorral és fent említett hibrid kiosztással is (bár ez csak plusz egy kapcsolóhely). ISO ezeknél szándékosan nincs, de a platefile megvan, átalakítható, ha valakit érdekel esetleg.
- CF: az alin megtalálható GDCTech [link] (nagyon jók, csak ajánlani tudom őket!), a kiosztás annyiban tér el az MX HHKB-hoz képest, hogy az alsó sor a fentebb taglalt hibrid, aszimmetrikus split-Space-es megoldás. Emellett a PCB flex-cutjaival párhuzamosan ezen is vannak vízszintes kivágások. Emiatt a tervek szerint a sorok flexibilisek, a keret viszont nem, bár az 1U-nál szélesebb billentyűk mellett van függőleges akusztikai kivágás is.GH60-as build
Mivel jókora rezonáló üreg van a teknőben, ezért 3mm-es EVA lappal béleltem ki. A csavarhelyekre felkerültek a pici NBR o-ringek (alul 5mm-es, felül 4), a PCB a DK6164-es, a Plate pedig a POM. Mivel ez egy halkított build, kapott poron Plate foam-ot is, de még ezzel együtt is kellően rugalmas, így kitömve nem kong. Összességében elég könnyű ahhoz, hogy pl. behordozós irodai bill.-ként használja az ember.
A célt szerintem eléri, ott a leghajlékonyabb, ahol a legtöbb leütést végzi az ember, így sokkal kevésbé terheli az ujjízületeket. A flex-cut nélküli POM "lekerekíti" a rugalmasságot, nem érezni hogy külön-külön mozognak a sorok. Mivel ebben a házban nincsenek támasztóbakok a széleken, ezért itt csak a két szélen merevebb (Tab, Enter, Shiftek), ami szerintem nem is akkora gond és nincs az a hülye érzet, hogy a sarkok lebakkannának.
Összevetni pl. a V4 MAX-szal lehetne, amiben a gasket mount miatt a bounce jó, ebben pedig a flex, szóval nem azonos a gépelési érzet, de mindkettő rugalmas, csak máshogy. (és persze ebben nincs trimode, bár lehetne ilyen verziót is építeni, a PCB adott hozzá, csak kérdés, hogy mi lesz a QMK/VIAL támogatással).Tofu60 Redux build:
Először is maga a build, ebből kétféle is volt. Ebben is kipróbáltam az előbbi belsőt, használva a case foam-ot is. Silent Bobagum-okkal szinte néma, az eddigi leghalkabb billentyűzetem. A gépelési érzet a műanyagtól eltér abban, hogy a szélső bakok miatt az alsó és a felső sor stabil (a sarkokban is), belül viszont ugyanaz a flex, mit az előzőnél, nekem ez így még kellemesebb is.
A másik build-ben kiszedtem a szivacsokat, a switch-eket Smoothie hibridre cseréltem (teljesen POM, de nem log pole). Én bevallom, megvettem a Tofuhoz az amúgy nagyon drága réz belső súlyt (igaz, 40%-kal olcsóbban, mint a listaára). A hatása egyértelmű, szépen mélyíti a hangot. Az én fülemnek van olyan jó, mint a Q8 szivacsok nélkül nylon kapcsolókkal.
Másodszor pedig magáról a házról. Már régóta tervezem megírni, számomra nagyon kellemes csalódás. Egyrészt lényegében folyamatosan kapható jókora színválasztékban, ami a jelenlegi 60%-s felhozatalt tekintve nem elhanyagolható szempont. A Keychron 60%-on szerintem nagyon mellélőtt azzal, hogy nem támogatja a split-Key-ket, a Tofu viszont teljesen szabvány GH60-as és ennek megfelelően jókora a PCB választék hozzá. A nálam járt két Redux egyikénél sem találtam anodizálási vagy CNC hibát, a csavarok torx fejesek (vagy hex-ek?), van gyárilag vágott poron case foam, a szélső bakokra is ragaszthatunk vékony poron lapocskákat, hogy ne közvetlenül ütközzön neki a PCB (o-ringek nem fekszik fel közvetlenül rájuk.) Az USB foglalat helye egy kis trükkel átrakható, így belemegy a Wooting 60HE belseje (ez is egy selling point).
Az áráról:
Ha csak azt nézzük, hogy technikailag mit tud, akkor az ár/érték aránya rossz. Egyszerűen túl drága (érdemes alis akcióban nézni, de a szállítási költség a súlya miatt sok lesz), összehasonlítva a mostanában futó GB-okkal (Neo és társai) is az. Viszont ezek a GB-k mostanában ritkán lőnek 60%-ra (nekem éppen ezért került képbe a Tofu), amik pedig igen, azok lényegesen drágábbak, persze sokkal többet is tudnak, de akkor is. Magyarul ha valaki szeretne valamit, ami sokkal személyre szabhatóbb, mint a 60-as Keychronok, de nem akar várni GB-re, plusz a keret is korlátozottabb, akkor - szemben a legtöbb alis alu házzal - ez egy megfontolandó választás.KPR LP build
Ez egy igazi kísérlet részemről több szempontból is (mid height switch, HHKB szerű layout és ez a flex belső az LP házban). Most csak a rugalmasságról írok, a Tecsee MX Egg-ről már írtam korábban, a HHKB szerű split-Space-es layout pedig még friss élmény.
Szóval ebben a PCB az Y&R6095, a Plate a flex-cut-os CF, kapott EVA-t az aljába (enélkül tompán kong) és Plate foam-ot is, mert ez jelenleg az irodai billentyűzetem. Tervezem, hogy körberagasztom a belső falát 1mm-s öntapadós EVA csíkkal is, de ez még nincs benne.
Az eredeti elképzelésem az volt, hogy az egymás felett lévő flex-cut-ok miatt a sorok külön-külön fognak mozogni középen, a széleken a támasztóbakok miatt stabil peremmel némileg befelé billennek majd. Ez nagyjából be is jött. Ez a bevagdalt CF Plate valami teljesen más (dqdb írta, hogy más lesz, de ennyire azért nem számítottam rá), mint az "egybe" POM. A Plate foam ugyan tompít rajta valamennyit, de ettől még érezhetően külön mozdulnak el a sorok. Olyasmi, mintha húrok lennének, nem tudom érzékletesebben leírni (persze nem rezegnek
). A Plate-en az egyes csíkok a szélekhez, csak pár mm szélességben kapcsolódnak, olyanok, mint valami palló. A kivágások kinyúlnak a szélek felé és itt tényleg csak a fal melletti két csavarhely maradt meg, emiatt a legszélső alfák is mozognak, csak a modok és a számsor vannak megtámasztva a peremen. Ez így nekem abszolút rendben van, semmi sem maradt a tray mount merevségből.
Összességében ez egy olyan mexikói felállás, amiben minden résztvevő életben marad.
Szóval jöhet az Extasy of Gold [link] aztán végefőcím, én meg aludjak már végre.
(Képeket később rakok majd fel.)M.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- Apple MacBook
- OLED monitor topic
- Last Epoch
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS TUF Gaming FX707VI GAMER notebook - i7 13620H 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB W11
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest