Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Molydeus

őstag

válasz Molydeus #93295 üzenetére

Mai wall of text-ünk címe:

A Jó, a Rossz és a Csúf
    (western tragikomédia átírat mechanikus billentyűzetre három felvonásban)

A Jó esetünkben a rugalmas Plate, a Rossz a több flex-cut-os 1.2mm-es PCB és a Csúf a tray mount ház. :)
    Van egy olyan heppem, hogy szeretem kihozni, amit csak tudok olyan eszközökből, amik alapvetően hátránnyal indulnak. Ebben az esetben a sok helyen még mindig könnyen és sokszor olcsón elérhető tray mount ház volt az alany 60%-os méretben.
    A rend kedvéért, a tray mount "felfüggesztés" legnagyobb hátránya az, hogy az elszórt rögzítő csavarhelyek és a szélen lévő támasztó bakok, középen merev, a sarkokban hajlékony támasztást adnak, ami jellemzően inkonzisztens gépelési érzetet eredményez. Két, már jó ideje működő megoldással lehet ezen javítani:
    1. A középős csavarhelyeket iktassuk ki, ettől ott a merevség megszűnik.
    2. A csavaroknál fogjuk a PCB-t pici o-ring szendvicsbe, ami egyrészt segít leválasztani a belső zaját a házról, másrészt némi bounce-t tesz lehetővé, amikor egyben mozog a belső.
    Ezeket én is alkalmazom a következő build-ekben.

A koncepció a következő volt:
    A házban ne legyenek meg a középső csavarhelyek (1-es pont) és legyen benne hely a mozgáshoz. Mivel a bounce erősen korlátozott (2-es pont), ezért a flexet akartam növelni, ahol a szélső megtámasztások között a leggyakrabban használt alfanumerikus rész rugalmasan meghajolhat, ezért a lehető leghajlékonyabb belsőt rakom bele, ami 1.2mm-es több flex-cutos PCB-t ÉS rugalmas Plate-et jelent. Ez utóbbi a NoGo mecha világban. ;]

Tray mount házak (a használat időrendjében):
    1. GH60 fröccsöntött ABS teknő: ali-n sok helyen elérhető, a szinte folyamatos akciók miatt 5ezer Ft alatt több színben megvehetők. Nem vékony és a külső felület finoman szemcsézett, igazából nem sok olcsó, műanyag gamer billentyűzetnél jobb minőségűnek érződik.
    Az átalakítás drasztikus, a vékony, alacsony merevítő bordákat (a alsó sík törésvonalánál lévőt leszámítva) és a két középső csavarhelyet egyszerűen kivágom, amennyire csak lehet leszedem a sorját és némileg polírozom. Erről korábban már írtam, valahol képek is vannak fent. A lényeg, hogy kívülről nem látszik semmi, belül pedig egy letisztult egybefüggő sík lap az alja, amibe sokkal könnyebb hangtompító szivacsot is vágni. A kivágott bordák nélkül is kellően merev, nem csavarodik maradandóan.
    2. KBDFans Tofu60 Redux: ez valójában egy jelentős upgrade az eredeti Tofuhoz képest több szempontból is. Egyrészt a két középső csavarhely opcionális, kivehető. Másrészt egy jókora belső réz súlyt lehet bele rakni, ami az akusztikát javítja.
    (Az ár/érték aránytól most egyelőre tekintsünk el, később kifejtem, hogy mit gondolok erről).
    3. KPRepublic által forgalmazott low profile , anodizált alu ház: itt fontos, hogy a céljaimnak egyedül ez a verzió felelt meg [link], mivel az összes többiben fixen meg van mind a 6db GH60-as csavarhely és annyira vadállat azért nem vagyok, hogy dremellel neki essek. :D A lényeg, hogy ebben csak a két legszélső rögzítési pont van meg plusz a támasztó bakok körben, a középső rész belül teljesen szabad. A low profile pedig azért volt érdekes, mert ebben a házban akartam kipróbálni a Tecsee Mid Height kapcsolót, aminek az LP switchekhez képest megvan az az előnye, hogy teljesen illeszkedik az MX foot printhez, vagyis nem igényel spec. PCB-t és Plate-et, emellett az MDA-ig bezárólag bármilyen kupak profil rámegy, pl. a leggyakoribb Cherry is.

PCB-k:
    - YMDK DK6164: most éppen nem, de megfelelő akcióban nem vészes az ára, van rajta JST csatlakozó és USB-C is, QMK és VIAL támogatása, hot swap (kiosztás szerint 2-2 90°-ban elforgatott socket-tel sajnos, plusz az osztott jobb Shift melletti Fn is ilyen), multi-layout támogatás (2U Shiftes "kínai" is sajnos, van ISO, és a szokásos split-key-k is, ami nekem alapfeltétel), 6.25-ös Space-szel (osztva is). A tervhez illeszkedően 1.2-es és 4db horizontális flex-cut van rajta. Szóval ja, bármi máshoz nem ajánlott. :D
    - Y&R6095: szintén 1.2-es db flex-cuttal, multi-layout (szinte ugyanaz, mint az előző, de az ISO csak látszólagos, kétsoros Enter van, de osztott bal Shift nincs), alsó sorban van 6.25-ös Space (osztva is) a kínai 1U-s négyzetrácshoz a jobb alsó sarokban, de van Tsangan is. Ennek számomra van haszna, mivel támogat egy olyan hibrid alsó sort, amiben az MX HHKB-s sarkok vannak kombinálva egy aszimmetrikus split-Space-szel, ami mellé jobbra így befér még egy 1U-s billentyű (a "kínai" 1U-s rács bal széléről), így "HHKB" szerű kiosztás mellett is tudok csinálni fordított T-s arrow clustert (egy másik rögeszmém).

Plate-ek:
    - POM: a 42keebs-nél vágatott, saját "tervezésű" hajlékony műanyag Plate ANSI kiosztással, de fixen osztott Backspace-szel, jobb Shift-tel és Space-ekkel, 6.25-ös és Tsangan alsó sorral és fent említett hibrid kiosztással is (bár ez csak plusz egy kapcsolóhely). ISO ezeknél szándékosan nincs, de a platefile megvan, átalakítható, ha valakit érdekel esetleg.
    - CF: az alin megtalálható GDCTech [link] (nagyon jók, csak ajánlani tudom őket!), a kiosztás annyiban tér el az MX HHKB-hoz képest, hogy az alsó sor a fentebb taglalt hibrid, aszimmetrikus split-Space-es megoldás. Emellett a PCB flex-cutjaival párhuzamosan ezen is vannak vízszintes kivágások. Emiatt a tervek szerint a sorok flexibilisek, a keret viszont nem, bár az 1U-nál szélesebb billentyűk mellett van függőleges akusztikai kivágás is.

GH60-as build
    Mivel jókora rezonáló üreg van a teknőben, ezért 3mm-es EVA lappal béleltem ki. A csavarhelyekre felkerültek a pici NBR o-ringek (alul 5mm-es, felül 4), a PCB a DK6164-es, a Plate pedig a POM. Mivel ez egy halkított build, kapott poron Plate foam-ot is, de még ezzel együtt is kellően rugalmas, így kitömve nem kong. Összességében elég könnyű ahhoz, hogy pl. behordozós irodai bill.-ként használja az ember.
    A célt szerintem eléri, ott a leghajlékonyabb, ahol a legtöbb leütést végzi az ember, így sokkal kevésbé terheli az ujjízületeket. A flex-cut nélküli POM "lekerekíti" a rugalmasságot, nem érezni hogy külön-külön mozognak a sorok. Mivel ebben a házban nincsenek támasztóbakok a széleken, ezért itt csak a két szélen merevebb (Tab, Enter, Shiftek), ami szerintem nem is akkora gond és nincs az a hülye érzet, hogy a sarkok lebakkannának.
    Összevetni pl. a V4 MAX-szal lehetne, amiben a gasket mount miatt a bounce jó, ebben pedig a flex, szóval nem azonos a gépelési érzet, de mindkettő rugalmas, csak máshogy. (és persze ebben nincs trimode, bár lehetne ilyen verziót is építeni, a PCB adott hozzá, csak kérdés, hogy mi lesz a QMK/VIAL támogatással).

Tofu60 Redux build:
    Először is maga a build, ebből kétféle is volt. Ebben is kipróbáltam az előbbi belsőt, használva a case foam-ot is. Silent Bobagum-okkal szinte néma, az eddigi leghalkabb billentyűzetem. A gépelési érzet a műanyagtól eltér abban, hogy a szélső bakok miatt az alsó és a felső sor stabil (a sarkokban is), belül viszont ugyanaz a flex, mit az előzőnél, nekem ez így még kellemesebb is.
    A másik build-ben kiszedtem a szivacsokat, a switch-eket Smoothie hibridre cseréltem (teljesen POM, de nem log pole). Én bevallom, megvettem a Tofuhoz az amúgy nagyon drága réz belső súlyt (igaz, 40%-kal olcsóbban, mint a listaára). A hatása egyértelmű, szépen mélyíti a hangot. Az én fülemnek van olyan jó, mint a Q8 szivacsok nélkül nylon kapcsolókkal.
    Másodszor pedig magáról a házról. Már régóta tervezem megírni, számomra nagyon kellemes csalódás. Egyrészt lényegében folyamatosan kapható jókora színválasztékban, ami a jelenlegi 60%-s felhozatalt tekintve nem elhanyagolható szempont. A Keychron 60%-on szerintem nagyon mellélőtt azzal, hogy nem támogatja a split-Key-ket, a Tofu viszont teljesen szabvány GH60-as és ennek megfelelően jókora a PCB választék hozzá. A nálam járt két Redux egyikénél sem találtam anodizálási vagy CNC hibát, a csavarok torx fejesek (vagy hex-ek?), van gyárilag vágott poron case foam, a szélső bakokra is ragaszthatunk vékony poron lapocskákat, hogy ne közvetlenül ütközzön neki a PCB (o-ringek nem fekszik fel közvetlenül rájuk.) Az USB foglalat helye egy kis trükkel átrakható, így belemegy a Wooting 60HE belseje (ez is egy selling point).
    Az áráról:
    Ha csak azt nézzük, hogy technikailag mit tud, akkor az ár/érték aránya rossz. Egyszerűen túl drága (érdemes alis akcióban nézni, de a szállítási költség a súlya miatt sok lesz), összehasonlítva a mostanában futó GB-okkal (Neo és társai) is az. Viszont ezek a GB-k mostanában ritkán lőnek 60%-ra (nekem éppen ezért került képbe a Tofu), amik pedig igen, azok lényegesen drágábbak, persze sokkal többet is tudnak, de akkor is. Magyarul ha valaki szeretne valamit, ami sokkal személyre szabhatóbb, mint a 60-as Keychronok, de nem akar várni GB-re, plusz a keret is korlátozottabb, akkor - szemben a legtöbb alis alu házzal - ez egy megfontolandó választás.

KPR LP build
    Ez egy igazi kísérlet részemről több szempontból is (mid height switch, HHKB szerű layout és ez a flex belső az LP házban). Most csak a rugalmasságról írok, a Tecsee MX Egg-ről már írtam korábban, a HHKB szerű split-Space-es layout pedig még friss élmény.
    Szóval ebben a PCB az Y&R6095, a Plate a flex-cut-os CF, kapott EVA-t az aljába (enélkül tompán kong) és Plate foam-ot is, mert ez jelenleg az irodai billentyűzetem. Tervezem, hogy körberagasztom a belső falát 1mm-s öntapadós EVA csíkkal is, de ez még nincs benne.
    Az eredeti elképzelésem az volt, hogy az egymás felett lévő flex-cut-ok miatt a sorok külön-külön fognak mozogni középen, a széleken a támasztóbakok miatt stabil peremmel némileg befelé billennek majd. Ez nagyjából be is jött. Ez a bevagdalt CF Plate valami teljesen más (dqdb írta, hogy más lesz, de ennyire azért nem számítottam rá :D ), mint az "egybe" POM. A Plate foam ugyan tompít rajta valamennyit, de ettől még érezhetően külön mozdulnak el a sorok. Olyasmi, mintha húrok lennének, nem tudom érzékletesebben leírni (persze nem rezegnek :) ). A Plate-en az egyes csíkok a szélekhez, csak pár mm szélességben kapcsolódnak, olyanok, mint valami palló. A kivágások kinyúlnak a szélek felé és itt tényleg csak a fal melletti két csavarhely maradt meg, emiatt a legszélső alfák is mozognak, csak a modok és a számsor vannak megtámasztva a peremen. Ez így nekem abszolút rendben van, semmi sem maradt a tray mount merevségből.

Összességében ez egy olyan mexikói felállás, amiben minden résztvevő életben marad.
    Szóval jöhet az Extasy of Gold [link] aztán végefőcím, én meg aludjak már végre.
    (Képeket később rakok majd fel.)

M.

Új hozzászólás Aktív témák