- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Apple MacBook
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tvamos #15169 üzenetére
Magát a hw-t simán felismeri. Lássuk az fstab-ot. Vagy automatán csatolja fel? Piszkáltad ezt kézzel?
A VGA (DisplayPort)vezérlése, kommunikációja a monitorral(pl lekérdezi milyen monitorral van dolga, milyen felbontást tud(EDID), vagy éppen jelzi, hogy nem támogatott az a felbontás, amit kap, vagy hogy éppen elment aludni a monitor.) Valószínű olyan adattal találkozott a kommunikáció során, amit nem tud értelmezni.
A gép BIOS-ának ACPI-vel kapcsolatos problémájára utal. Elég gyakori hiba. Ha minden rendben működik, nem kell vele foglalkozni.
-
válasz
tvamos #15164 üzenetére
Az nem jelent semmit. Attól függően hogyan választod le, még maradhat "piszkos" állapotban. Ettől Linux alatt csak olvasható módon csatolódik fel.
Igen, így lehet, de oka van annak, hogy nem hajlandó hálózatba másolni, és újra akarod telepíteni.
Ha ránézel a hibanaplóra, és rendszeresen panaszkodik arra, hogy a lemez megtelt, csak törölnöd kell pár felesleges fájlt, hogy helyreálljon a rendszer normál működése. De ha azt látod, hogy folyamatosan i/O hibát dob az SSD-re, azon az újratelepítés sem segít.Igen, valószínűleg úgy is lementhető a tartalma.
-
-
válasz
tvamos #15160 üzenetére
Jó kérdés, valószínűleg igen. Ha az összes Ubuntu flavourt egy kalap alá vennék, akkor talán ők lennének az elsők, de eddig azok is külön vannak.
MX Linuxt sajnálom, nagyon jó versenyző lenne... LENNE, ha nem kellene minden verziófrissítésnél teljesen nulláról újrahúzni a rendszert, ami miatt nálam elvéreznek.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
tvamos #15008 üzenetére
Ez inkább arduino problémának tűnik. Esetleg bevdugod a modult és utána indítod az adrduinot?
Vagy a programban megmutatni neki a modult.
Nálam is szokott ilyenekt csinálni, hogy elfelejti, hol is volt a modul, de ilyenkor én bezárom a programot bedugom a modult elindítom a programot és meg is leli. Azt hiszem indulásnál körbenéz, hogy hol van modul. -
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #14323 üzenetére
Ha esetleg ez meg segit...
$ inxi -Fxpmrz
Audio:
Device-1: Intel Tiger Lake-H HD Audio vendor: Gigabyte
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1f.3
Device-2: NVIDIA GA102 High Definition Audio vendor: eVga.com.
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 01:00.1
Device-3: Microsoft LifeCam HD-3000 type: USB
driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 1-3:2
Device-4: Intel ELEGIANT SR030 type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-6.1.4:13
Sound Server-1: ALSA v: k5.15.0-69-generic running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.99.1 running: yes
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.48 running: yes
Bluetooth:
Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-14:12
Report: hciconfig ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
bt-v: 3.0 lmp-v: 5.2A bluetoothnal meg ezt latom:
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #14322 üzenetére
Rosszabb a helyzet, mert a Sound Output-nal nincs meg az alaplapi hang sem, csak egy HDMI / DisplayPort, meg az USB hangszorom, mondjuk annak az analog, meg az S/PDIF kimenete is.
$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Linuxmint
Description: Linux Mint 21
Release: 21
Codename: vanessa$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC897 Analog [ALC897 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 2: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
...
card 3: SR030 [ELEGIANT SR030], device 0: USB Audio [USB Audio]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0A "..." helyen az NVidia kartya kimenetei vannak.
Szerintem az alaplapi hang a "device 0: ALC897 Analog [ALC897 Analog]" lehet, de azt nem tudom kivalasztani az audio eszkozoknel.Mi lehet itt a gond? Megoldas?
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #14151 üzenetére
Az open-source driverrel indulas utan lefagy a grafikus felulet, parancssorbol (vagy hogy hivjak mar! <ctrl><alt><F1>) tudok visszarakni masik drivert. Persze, az "nvidia-driver-520-open - distro non-free recommended" driverrel sem jo, maert akkor meg csak 1 display megy, VGA modban, alacsony felbontassal, es azonnal indul a Driver Manager, mert szerinte nincs mukodo driver. Szoval most az "nvidia-driver-520 - distro non-free" megy, jatek alatt megy is a kartya, az "nvidia-smi"-re ezt mondja magarol: Driver Version: 520.56.06.
-
válasz
tvamos #14118 üzenetére
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/ubyegon/Data ext4 users nosuid,nodev,nofail 0 0
Nálam is csinálta, megnéztem a mount opciók leírását és a fent látható
users
beszúrásával a másik felhasználónál is felcsatolta automatikusan a particiót! A második joco user sort töröltem! -
-
válasz
tvamos #14106 üzenetére
Szia! Ezeréve nem variáltam az FSTAB-bal, de két dolog van itt, amit nem látok jónak. Anno így raktam össze:
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/ubyegon/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Nem kell a default opció, inkább használd a fenti 3 opciót és mutasd meg az FSTAB-nak a felhasználót is! Ha mondjuk van egy joco felhasználóm, akkor berakom azt felhasználónak ubyegon helyett és fel is csatolja a particiót.
Berakhatod a noexec opciót is, ha nem akarod, hogy az a felhasználó bináris fájlokat indítson.
A default-ot azért nem használom, mert nem lehet pontosan tudni, milyen opciókat tartalmaz. Legalábbis anno nem lehetett, max annyit írtak róla, hogy fs függő.
-
zizidor
őstag
válasz
tvamos #14017 üzenetére
Ha korábban működött, akkor valószínűleg nem a NAS-on kell állítani.
A #14010-nél azt írtad, hogy "nemo smb://server/share" formában működik, csak a megosztások böngészése nem. Nem tudom ez segít-e valamit, én eddig az "invalid argument" hibával akkor találkoztam, ha nem volt megadva jelszó.
-
zizidor
őstag
-
Sonja
nagyúr
válasz
tvamos #13906 üzenetére
Nem csodálom, hogy nem jó, mivel nincs Intel driver (betöltve).
Add ki ezt a parancsot terminalban, majd ha végzett, akkor indítsd újra a rendszert. Ha ez is megvan, akkor ugyan ezt a két parancsot mint fentebb, add ki és megint másold be ide az eredményt.
sudo apt install linux-oem-20.04b
-
-
lev258
veterán
válasz
tvamos #13892 üzenetére
Azt elfelejtettem megírni, hogy amikor az ember a /home-t másolja egészében, speciális parancs kell, nem Ctrl+C Ctrl+V. Különben kimarad bizonyos jogosultsági tulajdonságok átvitele. A netes leírások ezt mindenütt hangsúlyozzák.
Szerintem is inkább az újratelepítés a megoldás a jelen helyzetben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Kerékpársportok
- A Fehér Házban marad a Starlink Trump és Musk rossz kapcsolata ellenére
- Max
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Nintendo Switch 2
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen videókártyát?
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged