Hirdetés
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
zizidor
őstag
Megvan a megoldás.
- Létrehozom a szükséges partíciókat, fájlrendszereket
- Beállítom a titkosítást
- Telepítem a rendszert a létrehozott fájlrendszerek kiválasztásával
- Restart után terminálból kell csatolni a titkosított fájlrendszert és elindul
- Létre kell hozni és kitölteni az /etc/crypttab fájlt !!!
- update-initramfs
- Restartnál kéri a jelszót. Öröm.Persze erre nem lenne szükség, ha a telepítő rendesen működne, nem fagyna le.
A letöltött iso fájl amúgy hibátlan, leellenőriztem. -
zizidor
őstag
Sajnos nem. Ami a videóban 1:50-nél látható, az nekem már nem jelenik meg, mert kiakad a telepítő és szó nélkül bezáródik.
Meg tudom csinálni neki a titkosított fájlrendszer(eke)t, akár LVM használatával, akár nélküle, de újraindításkor nem kéri a jelszót, csak némi várakozás után kihajít az initramfs terminálba. Itt simán tudom csatolni a titkosított kötetet (cryptsetup luksOpen), utána el is indul a rendszer. Valahogy azt kéne, hogy egy jelszó kérés után ezt saját maga megcsinálja.
-
zizidor
őstag
Okostelefonoknál manapság szinte alap dolog a tároló-titkosítás, gondoltam kipróbálom hogy megy ez egy laptopnál. Persze nem a Windows BitLockerre gondolok. A Mint telepítőben van ilyen lehetőség, hogy LVM/LUKS használatával titkosít. A bökkenő csak az, hogy amikor ezt kiválasztom, akkor a következő lépésnél hibaüzenet nélkül, egyből megszakad a telepítő és ott maradnak a létrehozott, de teljesen üres partíciók.
Keresgélés és próbálgatás után addig sikerült eljutni, hogy parancssorból létrehozom a partíciókat (efi, /boot, lvm-pv), egy volume groupot és abban két logikai meghajtót (/ és /home), de hogy lesz ebből titkosítás? Ha csak így simán ráengedem a telepítőt, akkor felismeri az LVM köteteket, ki lehet jelölni és rátelepül, működik is ahogy kell. Utólag kellene titkosítani? Vagy még a telepítés előtt? Igazából elég lenne a /home-ot, a felhasználói adatok miatt.
-
zizidor
őstag
Próbálok rájönni hogy hol van a buktató, de még nem sikerült. Az látszik, hogy a wifi csatlakozás megy, a hálózat (IP) megy, mert a könyvtár bejelentkező lapját eléred.
Mivel az azonosítás böngészőn keresztül történik, elméletileg nem lehetne operációs rendszer függő, de valahogy mégis az.
Windows gépen milyen böngészővel sikerült? Linuxon mivel próbálod? -
zizidor
őstag
Nem tudom mit értesz az alatt, hogy a Linuxnak kell kezelni az internetet.
- A wifi kapcsolat létrejön, ezt látjuk.
- Az IP kapcsolat működik. Biztosra veszem, hogy DHCP-t használ, vagyis neked kézzel nem kell állítani rajta semmit, minden szükséges adatot megkap csatlakozáskor.
- A böngésző is működik, különben nem jelenne meg a jelszavas weblap.
- Olyat még nem láttam, hogy egy webes űrlapból ne lehetne számokat elküldeni.Ezen a ponton az szokott történni, hogy helyes azonosító+jelszó kombó esetén a hálózati szoftver a csatlakozó gép MAC címe alapján engedélyezi az internet felé az adatforgalmat. Ez nincs összefüggésben a kliens operációs rendszerrel.
Jó lenne tisztázni, hogy mit is takar a 2-es hibakód, mert addig csak találgatunk.
Mobulla javaslatát mindenképp próbáld meg, az elgépelési hibák kiszűrésére.
Ha így sem megy, akkor kérj egy új jelszót. -
zizidor
őstag
"Ezen a linuxon pl. a 'bal ALT + num. bill. számjegyek' se működik"
Ja, már értem: a gépelési különbségek miatt téves a beírt jelszó. A speciális karaktereket nem így lehet beírni. Beállításfüggő ez is, ezért előbb próbáld ki valamelyik másik - pl. szövegszerkesztő - programban. A Ctrl-Shift-U billentyűk lenyomásával tudsz unicode módra váltani, ilyenkor elvileg megjelenik egy kis u betű, beírod a kódot, aztán Enter, és megjelenik a karakter. Bonyolítás, hogy itt nem decimális, hanem hexa kóddal kell megadni (0150 -> 0096).
Mondjuk pont ezek miatt nem szokták javasolni jelszavakban a különleges, normál módon nem begépelhető karaktereket. Ha valaki mobilról próbálná, ott rosszabb a helyzet.
-
zizidor
őstag
Meddig sikerült eljutni? A wifi csatlakozás után megnyitja a könyvtár bejelentkezési oldalát? Ha nem nyitja meg automatikusan, akkor az a normál viselkedés, hogy minden weboldalról átirányít a bejelentkező oldalra. Ha ez sem működik, akkor böngészőben megnyitható az oldal? A bejelentkező oldalon meg jelet adni az azonosítót és a jelszót? Elfogadja? Van valami visszajelzés (sikeres vagy sikertelen)?
-
zizidor
őstag
válasz
Aureal
üzenetére
Probléma esetén még mindig bevethető a wifi/bt modul cseréje. (Tudom, az meg pénz...)
Távfelügyelet: Persze, vannak ilyenek. TeamViewer Host/Client, ThinLinc, Xrdp, TigerVNC, Remmina, AnyDesk, stb.
TeamViewert használtam régebben, most egyiket sem. -
zizidor
őstag
válasz
Aureal
üzenetére
Ahogy nézem, elég sok a panasz erre a chipre, de elméletileg van rá megoldás:
https://github.com/Borwe/rt3290-linux-drivers -
zizidor
őstag
Megpróbáltam egy új 21.2 telepítést UEFI nélkül. Első lépésként MBR partícionálást állítottam be, utána indítottam csak a telepítőt. Amikor végzett, még újraindítás előtt megnéztem, lecserélte GPT-re, viszont létrehozta a GRUB-nak szükséges külön partíciót és az EFI partíciót is, úgyhogy az MBR/GPT séma nem lehet akadály.
Működik is rendesen az újraindítás után.

Ha tényleg hibás a HDD, akkor hogy működött rendesen a Lubuntu?
Esetleg azt is érdemes megpróbálni, hogy manuális partícionálással létrehozni a bios_grub partíciót (1 MB), de előtte üresen hagyni valamennyi helyet, hogyha tényleg hardver hiba van, akkor azt a részt ne is használja. -
zizidor
őstag
válasz
Aureal
üzenetére
Én élnék a gyanúval, hogy a wifi modul nem teljesen támogatott (lspci parancs mit mutat?). Régebbi verziónál jártam hasonlóan, ott segített egy újabb kernel telepítése. Ha megoldható valahogy a letöltés (vezetékkel, USB adapterrel), akkor meg kellene próbálni az 5.x kernel
helyettmellett a 6.2 szériából felrakni egy újabbat, hátha abban már normálisan működik.
Ezt a mostani laptopomat direkt úgy vettem, hogy Linux-szal is használható. Valóban, minden működött, kivéve a wifit, mert azt fel sem ismerte. Papír szerint egy Intel chipes lett volna benne, de MediaTek sikerült. Mivel képtelenség volt működésre bírni, az lett a megoldás, hogy vettem bele egy Intel chipeset, és azzal csont nélkül működik. -
-
zizidor
őstag
Ezektől a mebi-gibi-tebi prefixektől a falnak megyek. Évtizedekig nem volt gond az 1024 alapú váltás, aki értett hozzá, az pontosan tudta miről van szó és főleg miért.
-
zizidor
őstag
Bocs, félreértettem. Azt hittem vagy ez, vagy az. Mea culpa. De ez esetben csak a Windows-t kell b*zerálni, mert Linuxnál eleve a local-rtc 0 a default állapot.
Amit én írtam, az lényegében ugyanez, csak nem a Windows-t igazítja a Linuxhoz (utc), hanem a Linuxot a Windows-hoz (local).
-
zizidor
őstag
válasz
zizidor
üzenetére
Kicsit bővebben, mert tegnap nem volt rá idő:
A fenti 4 esetet vizsgálva a 2. kivételével látszott mindkét grafikus vezérlő (az energiatakarékosnál is), de csak teljesítmény módban volt aktív a GPU. Ebből sajnos nem derül ki, hogy az alkalmazásra van-e bízva melyiket használja, de játék közben a teljesítmény módban volt jobb az fps. Amin viszont meglepődtem, hogy a 2. esetnél is nagyobb fps-t produkált, szóval az ott tapasztalt "software only" mód nagy valószínűséggel nem igaz, csak a driver ezt hazudja. -
zizidor
őstag
Nem kimondottan Mint-hez kapcsolódó kérdés, de az nVidia driverek igény szerinti módja tulajdonképpen mit takar? Bármikor használhat egy program IGP helyett GPU-t, vagy csak akkor, ha eleve úgy indítom? (jobb klikk, futtatás hozzárendelt GPU-val, vagy ilyesmi.)
-
zizidor
őstag
válasz
Dani_kp
üzenetére
Nem próbáltam még, de Linuxra letölthető a Balena Etcher.
Ventoy-t szoktam használni, annál elég csak rámásolni az iso fájlokat. -
zizidor
őstag
Hupsz, egy grub frissítés?
-
zizidor
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Én is úgy emlékszem, hogy nem szokott gond lenni a telepítéssel, jó pár secure bootos gépre tettem már fel. Amihez további tanúsítvány kell (pl. nvidia driverek), azt újraindításkor megoldja a mokmanagerrel. Yumi helyett én a Ventoy-t szoktam használni, annak ugyanúgy van importálható tanúsítványa.
Inkább az a probléma, hogy a GRUB a moduljai nélkül csak alapvető dolgokra használható. Be lehet tölteni vele a Linuxot vagy a Windowst is, de egy kívánt grafikus módot (felbontást) már nem. Van akinél elvárás, hogy grafikus felületű menüből választhasson, melyik oprendszert akarja indítani. Ehhez meg ki kell kapcsolni a secure bootot. Egyelőre nem tragikus, tapasztalat szerint most még így is megy a Windows, de ki tudja mikor gondolják meg magukat.
-
zizidor
őstag
Próba megvolt, nem lettem sokkal okosabb. Alapból telepítve van a grub-efi-amd64-signed csomag és a shim-signed is. A /boot/efi könyvtár alatt ugyanezek a fájlok vannak. Összehasonlítottam, az Edge változat is ugyanezeket rakja fel.
(A grubx64 a Canonical, a shimx64 a Microsoft aláírásával rendelkezik. A tanúsítványok is importálva lettek.)A probléma, amin eddig nem sikerült túllépni, hogy a secure boot nem enged aláírás nélküli kódot betölteni és futtatni, márpedig a GRUB-nak van egy tonna külső modulja, aláírás nélkül. Az x86_64-efi-signed könyvtárban egyáltalán nincsenek is külső modulok, nyilván azért, mert úgysem lehetne használni őket. Vagyis a GRUB csak arra használható, amihez nem kell külső modul. Ezen legfeljebb a secure boot kikapcsolása segíthet.
-
zizidor
őstag
Köszi, ezt megpróbálom. Tegnap csináltam egy telepítést virtuális gépre (már a Virtualbox is tud secure bootot), aztán elkezdtem összehasonlítgatni a host fájlokkal. Egyelőre úgy tűnik teljesen egyformák, úgyhogy nem egészen értem. Az EFI partíción lévőknek van rendes aláírása, de azzal eddig sem volt gond.
-
zizidor
őstag
Egy friss poszt szerint kiadtak egy új változatot, amiben már újabb kernel van (6.2).
A végén még megemlítik, hogy "This ISO also brings back support for Secureboot."
Na, engem ez utóbbi érdekelne. Valahogy ki lehetne bontani belőle csak a GRUB-ot? Lecserélném a mostani bugos verziót az EFI partíción...
-
zizidor
őstag
válasz
v.attis
üzenetére
A váltást én is a dual boottal kezdtem, aztán elkezdtem Windows alatt leépíteni azokat az alkalmazásokat, amiket már csak Linux alatt használtam. Időnként zsugorítottam is a Windows partíció méretét, végül töröltem.
A Google Drive viszont keményebb dió lesz. Szerintem alapból megoldható lenne, hogy a kérdéses NTFS partíciót is automatikusan felcsatolja, illetve egy linkkel hivatkozhatnál a Drive mappára, és akkor oda menne a szinkronizálás is, elkerülve a fájlok duplázását.
A probléma csak az, hogy nincs hivatalos, Google által készített/jóváhagyott Linux kliens. Az online fiókoknál hozzá lehet adni Google fiókot, a fájlkezelő látni is fogja a Drive-ban a fájlokat, de csak mint hálózati meghajtót, és a fájlok nem szinkronizálódnak a gépre.
Vannak ingyenes meg fizetős megoldások rá, de ahogy néztem, mindegyiknél van valami kompromisszumos dolog. Itt egy cikk ezekről, de sok helyen találsz hasonlókat.
Én egyébként a Google Drive-ot is leváltottam egy saját Synology szerverre, ahhoz van nagyon jó Linux kliens. Persze ez meg több-kevesebb beruházási költséggel jár, amit nem mindenki tud bevállalni.
-
zizidor
őstag
válasz
vtechun
üzenetére
Én úgy költöztettem másik meghajtóra, hogy simán GParted-del átmásoltam, átméreteztem. Az uuid változatlan maradt.
Ezt egy live rendszerről tudod ellenőrizni hogy egyezik-e, ha nem, akkor módosítani kell az fstab és a grub.cfg fájlokat. Ez utóbbinak a helye függ attól, hogy EFI vagy CSM a rendszered.
De ha friss telepítés volt, akkor szerintem sokkal egyszerűbb megint egy új telepítést csinálni.
-
-
zizidor
őstag
Tegnap megint sikerült belefutni az nVidia frissítési hibába. Nem néztem tételesen a frissítendőket, csak elindítottam, aztán rövidesen csodálhattam a fekete kijelzőt.
Sikerült terminált váltva belépni és újraindítani, utána már jó volt, de mi lenne ennek a normális módszere? Frissítés előtt átváltani Intel módra? Vagy mindegy, úgyis ez lesz menet közben? -
zizidor
őstag
válasz
batyuska100
üzenetére
A beállításoknál van egy olyan opció, hogy Videó beágyazása a felületbe, azt kell bekapcsolni és akkor nincs külön lejátszó ablak.
-
zizidor
őstag
válasz
Aureal
üzenetére
A videón bemutatott megoldásnak az a lényege, hogy a Windows boot manager egy külön menüpontból betölti a GRUB-ot, az meg a Linuxot. Ha nincs más oprendszer, akkor a GRUB-ot kell beállítani elsődlegesnek. Legacy módnál azt kell telepíteni az MBR-be, EFI/UEFI módnál meg telepítés után csak simán fel kell venni az indítómenübe (ami persze gépfüggő hogyan kell). De normál esetben már a GRUB telepítő fel is veszi.
-
-
-
zizidor
őstag
válasz
v.attis
üzenetére
A hardveres gyorsítás lassította a gépet?

Más: Elvileg már lehet frissíteni a szokott módon.
-
zizidor
őstag
-
zizidor
őstag
Így nekem sem működik, de van rá több megoldás is.
1. Csinálsz neki egy indító ikont (nemo //nas/home)
2. Telepíted és bekonfigurálod a samba-t (munkacsoport, protokoll, stb.)
3. Ha a NAS tud NFS-t, akkor engedélyezed és akkor látszik a Nemo-ban a hálózatnál.
Én ez utóbbit csináltam. -
zizidor
őstag
A Pix-nek meg lehet mondani valahol, hogy alapból teljes képernyőn nyissa meg a képeket? Ez a középső gombos dupla kattintás nagyon nem áll kézre. Főleg ha épp nincs is nálam az egér (eldugott F11).
-
zizidor
őstag
Újabb furcsa eset. Van két laptop, nem egyformák, de mindkettő nVidia grafikás. Mindkettő feldobta, hogy frissítené az nVidia drivert, csak frissítés közben feketére váltott a kép, de az SSD LED villogott, hogy valami azért megy a háttérben, közben a proci hűtő pörgött maximumon. Aztán egyik szépen lefagyott ebben az állapotban, a másikon még elő tudtam csalni a grafikus felületet, csak utána fagyott le. Mindkettőn csak a kényszerített kikapcsolás segített, újraindításnál meg semmi probléma.

Nem történt tragédia, csak eléggé bosszantó. -
zizidor
őstag
Használ közületek valaki Brave böngészőt? Újabban mintha fordítva működne benne a világos/sötét mód. Maga az alkalmazás követi a rendszer beállítását, de a weboldalaknál ez pont fordítva van.
-
zizidor
őstag
Bocs, nem azt írtam, hogy már mindenki eldobta, és nem is a jövő hónapra fog bekövetkezni, de nagyon ez a trend, még hardver fronton is. A 64 bitnek meg még van ideje bőven, nehezen tudnék felsorolni olyan platformokat, ahol ez kevés.
-
zizidor
őstag
Telepítettem egy laptopra Mintet. A gazdi kérése az volt, hogy a meglévő Windows mellé menjen (SSD megfelezve, 232/232 GB), és legyen egy indító menü, ahol választani lehet a kettő között. Max 10 másodperc után induljon el a legutóbb használt. Eddig sima ügy lenne, mégsem ezt teszi. Annyit sikerült kideríteni, hogy valami "recordfail" feltétel miatt.
"With GRUB2, there is a recordfail feature. If there is a failed boot attempt, GRUB2 will automatically stop at the boot menu during the next boot."
Sikerült megkerülni a problémát a GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT beállításával, de azért nem megnyugtató az a bizonyos "failed boot attempt". De nem látok semmi hibára utaló dolgot, a rendszer gond nélkül elindul, onnantól meg már nincs semmi naplózott hiba.

-
zizidor
őstag
válasz
growler
üzenetére
Igen, ez jó módszer, ha be van állítva a mentés.
(Most már be van...)Offtopik, de gondoltam (homo kíváncsikusz) kipróbálom milyen az új Ubuntu és az Ubuntu Cinnamon. Egyelőre csak az Ubuntura volt idő, de rögtön el is bizonytalanodtam.
Csináltam helyet a gépen és telepítettem. Kicsit trükközni kellett, hogy még véletlenül se írja felül a GRUBot, de megoldható. Első meglepetés, hogy a secure bootot nem tudta kezelni, ami meglepő, mert a Mint simán. A második meglepetés, hogy kb. 1 perccel a belépés után, mielőtt még érdemben ki tudtam volna próbálni, elkezdett crash reportokkal bombázni, egyre gyakrabban, majd 5 perc görcsölés után Windowsnak képzelte magát, befordult és lefagyott, csak a power off segített.
Azért majd az Ubuntu Cinnamonnak is adok egy esélyt, az még a 22.04-es.
-
zizidor
őstag
válasz
FLATRONW
üzenetére
Még az jutott eszembe, telepítéskor meg lehet adni, hogy ne legyen jelszó, kb. úgy mint a live oprendszereknél szokott lenni. Üres jelszót utólag is be lehet állítani, de ahhoz előbb módosítani kell a policy-t, minimum hány karakter kell legyen a jelszó. Ezt valahol a /etc/pam.d/common-password fájlban lehet (minlen).
A jelszó nélküliség miatt még a kulcstároló szokott panaszkodni, de elvileg annak is lehet adni üres jelszót (ha a biztonság tényleg nem szempont), utána jelszó-mentesen működik.
-
zizidor
őstag
válasz
growler
üzenetére
Olyan nagy varázslatok nincsenek. A laptopban csak 1 SSD modulnak van hely, az van 3 partícióra osztva. Van egy EFI (fat32), egy Linux rendszer (ext4) meg egy adat (ext4). Ez utóbbi van csatolva /home-ként.
Megnéztem, a partíciók UUID azonosítója nem változott, ugyanazok vannak az fstab-ban.
Rájuk küldtem egy ellenőrzést, hiba nincs. -
zizidor
őstag
Na, vajon én szúrtam el valamit? Minden különösebb előzmény nélkül fél percig áll és csak vár a gép rendszerindításkor. Hiba nincs.
[ 3.885338] xor: automatically using best checksumming function avx
[ 3.928499] Btrfs loaded, crc32c=crc32c-intel, zoned=yes, fsverity=yes
[ 3.954959] BTRFS: device label Data devid 1 transid 7 /dev/nvme0n1p3 scanned by btrfs (329)
[ 35.117051] EXT4-fs (nvme0n1p2): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null). Quota mode: none.
[ 35.300692] systemd[1]: RTC configured in localtime, applying delta of 120 minutes to system time.
[ 35.314417] systemd[1]: Inserted module 'autofs4'
[ 35.376122] systemd[1]: systemd 249.11-0ubuntu3.9 running in system mode
[ 35.396514] systemd[1]: Detected architecture x86-64. -
zizidor
őstag
válasz
teleahocipöm
üzenetére
A dual boot mindig bonyolultabb eset mint egy szóló oprendszer. Valami ennél konkrétabb hibaüzenet, esetleg egy fotó?
Milyen a meghajtók kezelése? NVMe, SATA, AHCI, RAID, Optane?
Milyen a partícionálás? MBR/GPT?
Milyen a rendszerindítás? UEFI/Legacy? Secure boot bekapcsolva?
Legacy esetén be van állítva a megfelelő boot meghajtó?
UEFI esetén melyik rendszert indítja?
Milyen partíciók vannak a Mintnek?
Telepítéskor frissítést is kértél?
Régebbi (telepítő által felrakott) kernellel elindul? -
zizidor
őstag
Köszi a válaszokat. Nekem is szimpatikusabb a deb csomag, de külső (nem repo-ból telepített) csomagok is tudnak függőségi problémát okozni.
Azt a jelenséget én is ismerem, hogy a flatpak magától nem törli a régi, már nem használt runtime csomagokat, de időnként meg lehet kérni rá (flatpak uninstall --unused).
AppImage-et is próbáltam, elég egyszerűnek tűnik, de ez sem problémamentes. Volt ami el sem indult, hibaüzenet meg semmi. Az sem megnyugtató, hogy sok imaget nem az eredeti fejlesztő csinált.
-
zizidor
őstag
Ha egy alkalmazásnak van deb és flatpak változata is, melyiket érdemes használni?
Nyilván mindegyiknek megvan az előnye, ti melyiket választanátok? -
zizidor
őstag
válasz
zizidor
üzenetére
Na, megoldottam az XnView problémát. Mondjuk nem a legelegánsabb módon, de nem volt jobb. Telepítettem a Wine-t, és azzal az XnView Windows változatát.

(Kipróbáltam a Faststone Viewert is, de totál kiakasztotta a gépet, még a Cinnamon is átváltott valami csökkentett módba.)
-
-
zizidor
őstag
Újabb problémába sikerült belefutni. Képek (külön könyvtárakba rendezett fotók) nézegetésére szeretném az XnView-t (flatpak) használni. Sikerült is mindent beállítani rajta, egy kivétellel: az egérrel görgetésnél nem az előző/következő képre ugrik, hanem teljesen össze-vissza, 3, 4, 5, vagy 6 képet. Ez mitől van? Javítható valahogy? A görgetéssel lapozás lenne az egyik fő szempont, ami miatt választottam.
-
zizidor
őstag
Sikerült megoldani, de nem a setuid a megoldás, hanem a sudoers.
Az /etc/sudoers.d/ könyvtárban létre kell hozni egy fájlt, ami lehetővé teszi a veracrypt futtatását sudo-val, de jelszó nélkül. Parancssorból:
echo "ALL ALL = NOPASSWD:/usr/bin/veracrypt" | sudo tee /etc/sudoers.d/veracrypt
sudo chmod 440 /etc/sudoers.d/veracryptA VeraCrypt.sh scriptbe pedig sudo-val teszed bele a parancsot a paraméterekkel.
A script futtatásához már nem kell sudo. -
zizidor
őstag
@sonar, @gregory91:
Bocs, nem fogalmaztam meg pontosan a lényeget. Nem a flikk-flakkos boot menü a lényeg, hanem hogy ilyen alapon bármelyik modul lyukra futhat a secure boot miatt, amiből még az is lehet, hogy nem fog elindulni a rendszer. A Mint eddig teljesen jól kezelte. Pl. ha új tanúsítványt kellett telepíteni, akkor jelszót kért, és a következő indításnál a mokmanager jött be, kérte a jelszót és hozzá lehetett adni az új tanúsítványt. -
zizidor
őstag
Van két laptop, mindkettőn van Windows is (a család többi tagja nem kedveli a Linuxot), ezért be van kapcsolva a secure boot is. Mindkettőn a mint-2k téma van beállítva a grub -hoz. Eddig hibátlanul működött, de most frissült a grub, vagy csak egy része, és most egyik gépen nem fut le a videoinfo (secure boot nem engedi), ezért az 1920x1080-ra méretezett boot menü 640x480-ban jelenik meg, gigantikus betűkkel. Másik gépen 1920x1080-ban jön be, de nem tölti be a választott fontot (UbuntuMono32.pf2), ezért mikroszkopikus betűkkel jelenik meg a menü.
Nincs tragédia, kikapcsoltam mindkettőn a secure bootot, csak röhej, hogy ugyanaz a frissítés teljesen másba kavar bele a két gépen. Szerintem beállítom őket karakteres boot menüre, aztán jónapot.
-
zizidor
őstag
A setuid flag lehetővé teszi, hogy más tulajdonos nevében fusson.
1. Beírod a végrehajtandó parancsot egy script fájlba, sudo nélkül.
2. Root-ként saját tulajdonba veszed: sudo chown root:root scriptfájl
3. Beállítod hogy másnak ne legyen hozzá joga: sudo chmod 700 scriptfájl
4. Adsz neki egy setuid flag-et, hogy root-ként fusson: sudo chmod u+s scriptfájl
5. Utána felveheted automatikus indításbaA 3-4 lépés összevonható: sudo chmod 4700 scriptfájl
-
zizidor
őstag
válasz
ricsi99
üzenetére
Összeraktam egy menü konfigot gregory91 javaslata alapján. Ez nem MBR/PBR alapján próbálja indítani a rendszert, hanem magát a Windows betöltőt keresi, legyen az akár DOS, akár GPT partíción. Na, ezt kellene berakni a 40_custom fájlba:
menuentry "Windows 10" {
insmod part_msdos
insmod part_gpt
insmod fat
insmod ntfs
insmod ntldr
insmod search_fs_file
search.file --set=root /bootmgr
ntldr /bootmgr
}Ha esetleg valaki - nálam hozzáértőbb - hibát talál benne, akkor szóljon.
-
zizidor
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- ÖNERŐ NÉLKÜL, 12 RÉSZLETRE ELITRO PC BANKMENTES KAMATMENTES RÉSZLETFIZETÉS
- Samsung UE50NU7022 125 cm / 50 4K UHD Smart TV 6 hó garancia Házhozszállítás
- Alienware 17r4 olvass
- HP ProDesk 600 G5 i3-9100 16GB 512GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B560 i7 11700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 16GB RAMPAGE Shiva A-Data 650W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(oké, offolás vége, nem feszegetem tovább).
Rowon