Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • májkimiki

    őstag

    Sziasztok!
    Talán egy blog bejegyzést is megérne az alábbi eset, de inkább csak ide szűkebb körben osztanám meg a nemrégiben történt "nagy" oprendszer cserét.
    Miről is lenne szó, mint egy frissítésbe belerokkant Win10-ről. Tény, hogy gyorsan kellett cselekedni, mert "hétfőn" már produktívan kellett használni a notit. Szóba sem jöhetett új vagy legális Win liszenc vásárlása. Egyrészt az idő rémséges rövidsége és az adott szervezet pénzügyi függőségei miatt. Viszont személyes kötödések miatt, és ismerve az adott "sysadmin" ellátátatlanságot. Tényleg valami használható alternatív megoldás kellett.
    A tények:
    - adott egy közhasznú szervezet ( Biztos kezdet Ház),
    - anno 2 évvel ezelőtt kaptak egy notit a működésük segítéséhez,legális Win10-el,
    - minden szép és jó volt, működött minden ( 2db weboldalon kellett adatokat rögzíteni),
    - plussz a járulékos MS doksik gyártása.
    Majd egyszer az oprendszer elkezdte magát "visszafogni", értsd úgy, hogy funkciók kezdtek nem működni. A folyamat végére, fekete asztal, személyreszabás nem működése, asztali parancsikonok nem működése, stb. ....... ( Aki látott már elérvénytelenedett Win liszencet, az tudja miről írok.). A legvégén már " Ön szoftver hamisítás áldozata lett. Vásároljon Win liszencet. stb.... . , Tudjuk, vagyis nekem nem ismeretlen ez a folyamat.
    Hosszasabb kutakodás után kiderült, hogy ez egy mennyiségi liszences "kopasz" noti ( nem OEM liszences). Amire valahol, valakik tettek egy kb. 2 év érvényességgel rendelkező Win10 egyedi liszencet. Ami önmagában nem is lenne baj, ha ezt a végfelhasználóval vagy annak az infrastruktúra üzemeltetőjével közlik. Hogy figyu mán 2 év mulva liszenc ujra indítás vagy valami okosságot kell majd eszközölni.
    Szóval se rendszergazda, se kompetens felügyeleti szerv,se hathatós háttér szervezet, aki ezeket az igen fontos kérdéseket érdemben tudná kezelni.
    Csak van az egyszeri jótétlélek, aki csak a munkáját végzi. Úgy, hogy itt egy noti és dolgozz. Dolgozott is míg bele nem rottyant ez a Win 10, a legutolsó verzió frissítésbe.
    Miután megbeszéltük, hogy semmi Win specifikus alkalmazás nem kell nekik és pénzük sincs liszenc újra vásárlásra.
    Itt jött az alternatív megoldás a Linux Mint 19 "Tara" Cinnamon személyében. Az egyszerű MS doksik oda-vissza kezelése LO-val zökkenő mentes. Csak címszavakban egy olyan user tapasztalatai a Linux-al, aki a Windowsát is csak használja.
    -sokkal egyszerűbb,
    -sokkal gyorsabb,
    -sokkal szebb,
    -nem tukmál ismeretlen dolgokkal,
    -azt csinálja amit mondok neki,
    - kézenfekvőbb minden,
    - stb.......
    Nincs negatív élmény, pedig mély részleteiben kérdeztem a user-t.
    Szóval srácok, ez az igazán jó érzés. Ha valakinek egy olyan eszközt tudsz adni, amit eddig nem ismert. De nyitott volt rá, hogy megismerje és használja. Ez által ismét tudja a munkáját maradéktalanul végezni.
    Na, Linux forever :)) :DD :C

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák