- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Dell notebook topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Picturemaker #16358 üzenetére
Nem, ott nálad valami más gond lesz. Esetleg nézz meg valami nem Debian / Ubuntu alapú disztrót, mint pl. a Manjaro: [link]
ViZion: megnéztem, hát elég alap dolgok miatt kell felmenni a netre.
Hozzáteszem, nem vagyok egy buherátor, KDE-t is csak egy gyorsíindítóval, egy proci figyelővel, meg két asztali widgettel láttam el pluszba, egyik a videókártyám órajeleit mutatja, másik meg a bolygók helyzetét a naprendszerben. Ezekből csak a két widgetet kellett netről leszedni, de azokat is csak simán a KDE-ből, nem kell böngészőt indítani hozzá. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16347 üzenetére
Most az Xubuntu hogy jött ide? Még jó h. belefér kis memóriába, ha már egyszer az xfce egy lightweight DE.
A 11.10 alatt nem a classic gnome kinézete volt gázos, hanem a funkciók fele hiányzott benne, pár dolgot be lehetett tenni kézzel, de még az után is hiányoztak dolgok. Lehet h. ezt pótolták később, de addig fél évig ezt a semmit sem tudó valamit kellett volna használnom abban a tudatban, hogy talán befejezik valamikor?
Meg ez, hogy nem készült el időre, ez most komoly? És így kiadnak egy disztrót? Egy jó ideje mondom már, hogy ez a naptári kiadási rend semmire sem jó.A Gnome3-ról meg inkább nem beszélnék, egy rövid ideig használtam, de valami kegyetlenül korlátolt DE. Van is ezzel kapcsolatban egy angol cikk a blogomban Thorwaldstól.
- nyakamat rá, hogy nem ezt fogja kapni majd az új Debian.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16333 üzenetére
Nem, a flasht és javát soha nem kapcsoltam le. Egyetlen dolog volt, az adblock, de az alapvető, nem fogok kéretlen reklámokat nézni. Az alacsony ram használat egyébként ilyen körülmények között a Firefox sajátossága, ha viszonylag kevés ram van a gépben, akkor az is kevesebbet eszik belőle.
A 11.04-es Ubuntu még 384MB SD ramos P3 gépen futott nálam, és futó böngészővel is simán volt szabad ram bőven, a swap meghajtóhoz nem nyúlt hozzá. Azért került le a gépről, mert a 11.10-es kiadásban annyira bugos volt a Unity, hogy kis fekete kockák voltak a gombok helyén, a helyére felrakható gnome classic meg már nem volt ugyanaz, mint korábban.
Így jött a képbe a Debian, azt már a váltás részeként egy erősebb gépre raktam, 1.5G ram és valami retek Celeron 2.8GHz...A régi csomagokra megoldás a "backports" tároló használata a programok terén, de azt továbbra is rossz megoldásnak tartom, hogy használjuk a testing repót, vagy építsünk rá egy komplett disztrót.
Laybee: nincs, de nagyrészt egyik disztróban sincs, mert non-free program. Ha a lentebb linkelt non-free telepítőt használod, akkor lehet már alapból telepíthető, de ha nem, akkor is csak be kell kapcsolni a contrib és nonfree tárolókat az apt.conf-ban. (ezt szerintem te is ismered)
chab7: valamilyen alternatív asztali környezet a neve, csak már régen láttam és nem emlékeztem rá, hogy mik vannak a választhatóak között.
McSzaby: jó is, meg kb. az egyetlen olyan disztró, amit mindenre fel lehet tenni, ami nem x86-os proci.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, XFCE van Debianra is, lehet, hogy a következő verzióban az lesz alapból, de ezt még nem találták ki. A mostaniban alapból Gnome2 van, ami egy kellemes felület, csak ezt már nem fejlesztik tovább. Azt hiszem a telepítés elején is ki lehet választani a kívánt asztali környezetet, de ha ott éppen nem lenne, akkor felrakás után is válthatsz XFCE-re, vagy ami tetszik.
Az SSD-d viszont a trim kézi bekapcsolását igényli (minden disztrón), hozzá kell adnod a "discard" opciót a root fájlrendszer csatolási beállításaihoz. Katt a blogomra, van benne két írás a Debian belakásáról, ugord át a KDE-s részeket, az "fstab" résznél meg fogod találni, nagyon egyszerű megcsinálni.
Ha telepítéskor nem csak egy "/" root fájlrendszert használsz, hanem a "/home"-ot átteszed a külső vinyóra, akkor a te dolgaid oda fognak kerülni és csak a rendszer magja lesz az SSD-n.
/swap partíciót nem kell létrehoznod, negyed ennyi ram mellett sem nagyon nyúlna hozzá.Laybee: Mondjuk nem az övék a legegyszerűbb telepítő, de szerencsére nem bonyolult. A 6-os előtti verziókat mondjuk nem próbáltam, ott nem tudom milyen volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor legalább a Debian alapú Mintet szedd le, megmenekülsz pár öröklött dologtól, ami nem hat pozitívan a stabilitásra.
[link] Van xfce és cinamon felülettel is.Egyébként miért esett ki a Debian?
chab7: igen, Unity okozza, korábbi Ubuntu vígan elvolt egy P3-as gépen 384MB rammal netezés közben, 100 valamennyi még maradt is mindig. Most a Debian produkál hasonló értékeket, mióta Ubit száműztem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #16319 üzenetére
Pedig jó az a Debi, ráadásul sokkal kevesebb erőforrást eszik, mint pl. az aktuális Ubuntu.
A Winevel lehet játszani, de nem mindent és általában ami elindul az lassabban fut, mintha Win lenne. Itt nézd meg, hogy melyik játék / program mit csinál, ezt pl. én küldtem be: [link], régi nagy kedvencem a System Shock2, és ez még hibátlan is Linuxon, sőt, ott egyből volt térhangzásom, Win7 alatt meg egy óra szívás volt megcsinálni.
Régebben találkoztam olyannal, hogy pl. a Serious Sam2 Windows alatt nem tudott szervert találni, erre elindítottam ugyanazt a játékot csak simán Linux alól, és ott meg hiba nélkül ment a hálózat, tudtam játszani. (a játék mondjuk egy hulladék multi téren, de nem is arra csinálták
)
chab7: az lxde meg xfce elég snassz nekem. Szeretem, ha valami kis látvány is van a DE-ben és finomság.
Ez a külön letöltés meg szükségtelen, nálam ott van minden a tárolókban. Ha nem, akkor meg a közösségi CCR-ben. Talán csak egy különleges, hangkártyás oszcilloszkóp progit kellett forrásból feltennem, mert az meg régi gtk-s volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Netről programot letölteni nem igen fogsz, minden megvan az adott disztró csomag tárolóiban. Ami meg nem, azt esetleg fel lehet tenni forrásból, de ez ritka.
A wines progikat nem fogod megtalálni, de alternatívákat igen. Ha valami nagyon wines progit akarsz, akkor meg ott van a felrakható Wine, azzal vagy menni fog, vagy nem.Ha már egyszer ott van egy Debian, én feltenném azt a gépedre is. Elvégre a Debian az egyetlen igazán univerzális oprendszer, ahogy hírdeti is magát.
Innen javaslom leszedni a Debian telepítőt: [link]*az összefoglaló meg nagyon régi, dolgozunk a frissítésén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Desktopnak a Debian szerintem csak úgy jó, ha legalább a "backports" tároló be van kapcsolva. Az nélkül nagyon régi programok vannak benne.
Ha meg megkerülöd a dolgot és a testing/unstabil repót használod, akkor meg bármi előfordulhat. Én is kaptam vele olyan hibát, ami után az ős Debianosoktól azt a tanácsot kaptam, hogy raktam újra az egészet.
Később megint előfordult hasonló, úgyhogy letettem a testing repó és az arra épülő disztrók használatáról. Továbbá elég hosszú történetem van az Ubuntuval 2008 óta, sok-sok hülyeségbe futottam bele. Szóval igazából csak szerencsés vagy, ha nálad jól megy.Nálam a nagyszülőknél van Debian, mert korábban pl. mikor egyszer kimentem, azzal fogadott az Ubuntu, hogy papám a root jelszó nélkül teljesen lecsupaszította a Gnome-ot, csak a háttérkép látszott. Ez után kénytelen voltam külön programot használni a Gnome lezárására.
Így viszont már lassan 2 éve megy bármi hozzányúlás nélkül (persze frissítve közben), csak a fölös böngésző ablakokat kell bezárogatnom... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
alratar #16310 üzenetére
Az a helyzet, hogy van több nVidia driver, függően attól, hogy régi, vagy újabb kártyád van. Nincs kitöltve az adatlapod, így nem tudok közelebbit mondani, de mindképpen azt kellene használnod, ami a disztród tárolójában van.
Az meg, hogy az x miatt nyavalyog, az nem értelmezhető, tessék ilyenkor bemásolni az, amit kiír. Nehéz úgy segíteni, ha nem látjuk mi a gond.
Puskázva az Arch Wikiből, így oszlanak meg az nVidia driverek:
For GeForce 8 series and newer [NVC0 and newer] cards, install nvidia package, available in the official repositories.
For GeForce 6/7 series cards [NV40-NVAF], install nvidia-304xx package, available in the official repositories.
For GeForce 5 FX series cards [NV30-NV38], install nvidia-173xx package, available in the AUR.
For GeForce 2/3/4 MX/Ti series cards [NV11 and NV17-NV28], install nvidia-96xx package, available in the AUR.chab7:
Lassan a játék is divatba jön majd. Itt a Steam, éppen ma van Linuxos játék akció, minden féláron van. Alig tudom visszafogni magam, hogy ne vegyem meg a Postal2-t, minden idők legjobb játékát!
Aztán ott van a Minecraft, az is faszán megy Linuxon, meg van még sok ilyen dolog. Haver megvette a humble bundle-t, kicsit itt-ott bele kellett nyúlni a konfigokba, de végül mindent tudott játszani belőle.Én mondjuk ha 32-es gépre tennék valamit, az valszeg Debian lenne (ha nem magamnak csinálnám), vagy Manjaro. Esetleg ha nagyon csirke a gép, akkor Archbang.
ViZion:
Vannak ilyen tervek, hogy fussanak a játékok Linux alatt? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
alratar #16307 üzenetére
Kell elé a sudo, hogy megkapja a megfelelő jogokat. De ezt miért kell kézzel telepíteni? Nincs benne a disztród csomag adatbázisába? Akkor nem kellene kézzel felraknod...
chab7: a KDE ízlés kérdése, de a kizárólag 64 bitre váltást azért lépték meg, mert már nem igen volt fejlesztő náluk, akinek még lett volna 32 bites gépe a teszteléshez, továbbá szerintük egy 32 bites rendszer egyszerűen kevés egy komplett KDE-s környezet alá. Ez mondjuk többnyire igaz, ha nem nézzük a CoreDuo szériát, mert az még bőven elég erős mindenhez, de ez csak a legvége a 32 bites cuccoknak, egy P3-ra nyilván nem Chakrát tennék.
Plusz így megoldották, hogy egy vágással megfelezzék a karbantartandó csomagok számát. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na csak hogy tudd, az előző sok évben minden frissítéshez kért jelszót az Ubuntu is, és kicsit korábban legalább 2 különálló grafikus csomagkezelője volt ugyanabban a disztróban.
Ilyen rányomok a táncoló ikonra és frissít dolog a Chakrában is volt, csak nem voltak megelégedve azzal, amit örököltek az Arch-tól, ezért írnak sajátot. Néha az Ubuntuban sem működött jól a kattintós, olyankor elő kellett venni a terminált az apt-gettel, de alapból is biztonságosabb volt ott csinálni a frissítést.Sok olvasás amúgy nem kell ehhez, a Chakra "letöltés" gomb mellett az "about" szekció írja, hogy Akabei néven egy a termináltól (pacman + ccr) a gui-ig tartó egységes csomagkezelőt készítenek.
De fordítsuk meg a kérdést, kijön az új Ubuntu verzió, kellene frissíteni disztribúciót. Mi az első? Felmész googlebe megnézni mi a kellő parancs ehhez, meg milyen tárolókat kell felvenni és hova. Szal hiú ábránd, hogy csak úgy leülsz egy oprendszer elé és használod. Olyat még nem találtak ki, egy kis olvasás mindegyikhez kell.
Most ott tartunk, hogy egy parancs a terminálba, vagy egy kattintás a gui-n a frissítés kérdése. Igazából nem hiszem, hogy számít ez.*Ubi telepítőjére majd egyszer ránézek, bár bonyolult telepítőt még nem láttam normál asztali Linuxnál. Mondanám, hogy próbálj ki egy Manjaro-t, annak karakteres telepítője van, elsőre furcsa de valójában faék egyszerű...
lionhearted: Syl szerint a guest additions felrakása megoldja ezt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Persze, ha nulla ismerettel vágsz neki...
1. probléma: "Linuxban ugye minimum a "swap", a "/" és a "home" partíció." - nem, egy darab "/" root partíció elég. A másik kettő opcionális, sőt ha van elég ram, akkor a swap totál fölösleges, úgy sem használja.
Ubuntu alatt te hogyan csinálsz ilyet? Régebben volt ilyen automata particionáló, ami valamilyen elvek alapján felrakta, már akkor sem volt ajánlatos használni, a kézi particionálás meg pont olyan volt, mint bármelyik másik disztrón. Partíció, fájlrendszer, csatolási pont, kész.
Nem tudom mi a gondod a kparteddel, ott is ugyanezeket állítod be, a program logikai felépítése meg pont olyan, mint akár bármelyik wines partíció szerkesztőé, lásd pl. paragon part. manager.2. probléma: A KDE jobb alsó sarka értesítési terület, nem oktató központ.
Nyilván nem olvastad el a kiadási megjegyzéseket, hogy a saját grafikus csomagkezelőjük még mindig fejlesztés alatt áll, így a frissítésekre és csomag telepítésre továbbra is a pacman és a ccr szolgál a terminálban. (sudo pacman -Syu, mint Uborkán az apt-get update, csak itt nincsenek kiadások, meg dist-upgrade)
Az nem a disztró baja, ha nem olvasod el legalább az alapvető információkat róla. - ami van magyarul is, köszönhetően nekem és a logoutnak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16288 üzenetére
Nekem kettő, havernak 1 gépén fut Chakra, csak a kapudanos dolog jött elő, más csomagnál nem volt ilyen. Ez is csak most, kb. 2 hete.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16281 üzenetére
Egy csomag esetében tényleg előfordult ilyen h. a helyi frissebb, mert átnevezték a csomagot olvashatóbb formára (kapudan20120826 --> kapudan2013-02 formára), ez miatt hitte azt a pacman, hogy frissebb. Egy --force kapcsoló megoldja.
Max annyi róható fel nekik, hogy nem írtak ezzel kapcsolatban a news rovatba.
*ritka, max a nagyon régen frissült csomagoknál lehet ilyen, mert minden mást normális olvasható csomagszámozással látnak el. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #16274 üzenetére
Így van, csak ez Windows alatt történt. Minkét vinyón végigcsináltam az adatmentést, sok eredménye nem lett.
Ha most jönne szóba a gép gyorsítása, a divatos SSD helyet egy HHD-re bútoroznék át. A SSD bár gyors, de drága és túl kicsi... Raidel nem foglalkoznék otthoni gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi a baj a kparteddel? Pont ugyanolyan, mint az Ubuntuban a gparted!
Egyébként mióta tesztelted, ezen a ponton is sokat változtattak a telepítőn.McSzaby:
A raid-et kétlem, talán csak a tükrözős megoldást, de ilyen tapasztalton nincs.
Nem is igen szeretnék, ismerősök vitték kocsival a gépet, két satás vinyó volt raid0-ban, de kicsit lerázódott az egyik sata csati, eredménye az lett, hogy mindkét vinyón megsemmisült a partíciós tábla és vele a pótolhatatlan családi képek többségét is bukták, mert nem volt róluk biztonsági mentésük, a helyreállító progi meg nem tudta megmenteni őket...
A tükrözős raidnek meg otthonra nem sok haszna van. Akkor már inkább vennék egy HHD-t, és akkor kapsz tárkapacitást kombinálva egy SSD-vel, ami cache szerepében működik. Ráadásul nem is drága egy ilyen cucc. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #16263 üzenetére
Igen, az LXDE a gyengébb gépekre van, ezért is az a neve, hogy lightweight X11 desktop env, vagyis könnyű súlyú x11-es asztali környezet. XFCE szintén ez a kategória.
Nem tudtam tegnap pontosabban írni a grub2 témában, mert nem tudtam mi van live Lubuntu fronton, de végül is azt hiszem akár még másik disztró alól is meg lehet csinálni. A lépések röviden ennyi, hogy:
Nyitsz egy terminált, felcsatolod a rendszer vinyót, majd kiadod a grub telepítése parancsot a megfelelő partíciót megadva.
Innen már csak egy update-grub kellhet az ezek után újra bootképes Lubuntun.A discard opció meg kernel szinten van kezelve, ha azt odaírtad, akkor megy. Még javaslom a "noatime" opciót, ez azt csinálja, hogy nem menti el feleslegesen a fájl és mappa hozzáférési dátumokat. Elég sokat számít, pár másodpercet lefarag a bootból is. (hagyományos vinyónál mindenképpen, ssd-n szerintem nem fogod észrevenni)
lionhearted: így van! Amúgy csinálnék egy 10G-s kis partíciót a gépen ilyen célra, mert már sokszor megtapasztalta, hogy a Virtualbox nem megbízható. Amióta az Oraclenél van, meg még inkább érződik ez.
Syl: igen, pont az isteni sugallat hiányzik onnan.
- milyen érdekes, hogy csak nálad fagy meg az ff a yt videóknál. Vajon miért?
tomab04a:
1: igen lehet, Linux alól csinálj egy 35-40G-s ntfs partíciót, egy win7-nek ennyi kell minimum, ide ha felraktad, akkor utána vissza kell állítani a Grub2-t egy Live disztró alól.2: használj valami backup programot erre, pl. clonezilla.
sh4d0w: csak egy próbát javasoltam, nem átállást, az egyszerűbb driver és kernel frissítések miatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Isteni sugalltat vezette az ujjamat, mikor a distrowatch oldalán a KDE-s disztrókat böngészve rátaláltam az élen álló Chakrára, azóta terjesztem az igét!
Vladi: izé, kicsit le vagy maradva a téma összefoglaló írásában.
Nincs olyan rész, amit szívesen kifejtenél (még mindig várom a rövidítésedet
)? - ha már minket kértek meg.
tvamos: van "live" verzió a lubuntuból, vagy kiírható live disztróként? Ha igen, akkor kb. 3 parancs a terminálban a grub2 újratelepítése a Win felrakása után.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16251 üzenetére
Tehát:
LTS-re épülő verziót használtok, érthető okokból. De erre jönnek a PPA-s csomagok, mert az LTS régi, de ezeknek meg vegyes a stabilitása.
Akkor még mindig én járok jobban, ha nV karim lenne, már a 313-as driver menne vele és stabilitási kérdések nélkül, biztos forrásból.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16249 üzenetére
Az kemény, végül is "a negatív gyorsulás is gyorsulás"...
Anno én is használtam ppa-kat, mikor még Ubi vagy Mint alapokon voltam.
Itt nálam Chakrán ez úgy van, hogy általában egy nagyobb update csokor részeként a fejlesztők (és aki jelentkezett tesztelőnek), tesztelik az új Catalyst verziót, pl. legalább 3.7-es kernel van megadva a csomag függőségei között és nem is véletlen, mert a kernelt is akkor cserélték 3.7-re, mikor a Catalystet frissre.
nVidiából most 313.18-as van az alap tárolóban, szintén a 3.7-es kernelhez kötve. (meg persze legacy verziók lts kernellel ezekből)Nyilván ennek a megoldásnak hátránya, hogy visszafelé nem tudok menni driver téren, de a Catalysttal ilyen igény nem is merült fel, általában mindig javult valami az új driverben.
szerk: az ubuntu logo a boot alatt az egyéb rendszereken is problémás volt, régi nV kártyákkal is több esetben külön scriptet kellett hozzá futtatni, hogy előjöjjön.
Shadow: így már világos, a xorg-edgers féle up-to-date driver.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16245 üzenetére
nVidiáék is gyorsulást ígértek a steam kapcsán?
(egyébként akkor driver téren konstans előnyben vagyok hozzátok képest a Chakrával, mert mindig megkapom a frisset, ami rendesen ki is van tesztelve, szal nem kell ppa-s varázslat hozzá)
sh4d0w: thx, az érdekes lesz. Amúgy mi az, hogy "libre" driver?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16243 üzenetére
Csak nem te is Ubuntu alapokon vagy?
Egyébként érdekesek ezek az értékek, itt is megvan az a 2-3FPS eltérés a wines és linuxos opengl között. Ennek vajon mi lehet az oka?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16208 üzenetére
Zsír, ha esetleg táblázatot is csinálsz, akkor betehetem a cikkbe is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most hogy kijött az új Unigine teszt is, csináltam egy mérés sorozatot a két programmal, mert érdekelt hogy hol tart OpenGL sebesség terén az aktuális zárt Catalyst driver a Windowsos társához képest. Meg akkor már DX-es mérést is betettem.
Itt a steam, gyorsuló driverek, kíváncsi voltam mi sikerült... [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
whatnot #16193 üzenetére
Brazíliában és Kínában meg pl. boldogan használják a Linuxot, nézd csak meg a számokat.
Am. javíts ki ha tévedek, de a Wine nem azt csinálja, hogy a grafika végén kicseréli a DX renderert OpenGL-re? Persze a Wine nem tökéletes és általában pont az nem megy vele, ami érdekel
, de ettől még van mint lehetőség, nem is bonyolult a használata.
Egyébként most futtattam az Unigine heaven legújabb tesztjét, OpenGL4.0, bekapcsolható teszaláció, minden frankó volt benne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #16147 üzenetére
Az volt, de van hozzá XvBA backend az AMD részéről. Ez a lényeg, ennek kell meglennie a terminálban:
vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.8.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLDAz említett csomagok telepítése nem fog változtatni nálad a helyzeten.
*a libva csomag kell hozzá, ha esetleg nem lenne fent. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #16142 üzenetére
Most adták ki nemrég a Catalyst Legacy 13.1-et a régi 2600-ra. Eddig a 12.6 volt rá, ami egy eszméletlen nagy bughalom volt. Chakrával ezt az újat kapod, más disztróval még lehet a régit...
Hogy a Brazossal miért vannak problémáid azt nem tudom, másnál megy rendesen. Ebben 6xxx-es vga van, amihez megy a rendes Catalyst, szal...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #16108 üzenetére
Miután engedélyezted a nonfree tárolókat [link] az apt config fájlában, add ki ezt a parancsot:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fglrx-controlEz felpakol és beállít mindent.
szerk: esetleg iktass be egy újraindítást az apt-get upgrade után. Továbbá azt hiszem szükséges kiadni az aticonfig --initial parancsot, de ezt írja is majd a terminálban a 3. parancs befejeződésekor. Ez után meg még egy restart.ViZion: a leírás nálam az ArchWiki!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #16104 üzenetére
És ezekből fel lehet tenni a 12.10 alapú verziókat, vagy azok is olyan problémásak, mint a sima Ubi nem LTS kiadásai? Ez azért fontos, mivel Brazos alapú cucca van, amihez jó lenne a lehető legfrissebb Catalyst drivert használni. Elvileg 12.04 alatt a régebbi kernel miatt ez nem fog menni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #16099 üzenetére
Van Debianra, csak a szokásos Debian filozófia miatt özönvíz előtti verzió van rajta alapból.
4.10-nél jár a Chakra, Debian meg 5 fő verzióval korábban. Ha meg betolod a testing repót h. friss csomagokat kapj, akkor meg esetleg összedől a Debian, mint nálam tette...Vladi: igen, a Catalyst. Valamikor 2009 - 2010 körül tették csak be a control centert a driverbe, addig nem igen lehetett pl. a scalinget beállítani a zárt driverben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #16093 üzenetére
A Chakra a zárt drivereket választva telepítéskor felteszi az egész Catalystet. Debianon meg annyival volt több, hogy csak el kellett indítani a csomag telepítést, feltett és beállított mindent. Nem tudom most mit használsz, de ezek szerint valami nem klaffol benne, vagy nem jól próbálod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, az eszköz pontos neve kell oda.
dmesg | grep wlan
[ 7.620888] systemd-udevd[142]: renamed network interface wlan0 to wlp3s0Ezek után már megy, ha az eszköz nevére keresel rá:
dmesg | grep wlp3s0
[ 7.620888] systemd-udevd[142]: renamed network interface wlan0 to wlp3s0
[ 15.525594] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp3s0: link is not ready
[ 47.352964] wlp3s0: authenticate with 00:04:e2:fc:bb:1a
[ 47.355257] wlp3s0: direct probe to 00:04:e2:fc:bb:1a (try 1/3)
[ 47.556684] wlp3s0: send auth to 00:04:e2:fc:bb:1a (try 2/3)
[ 47.558396] wlp3s0: authenticated
[ 47.558538] iwlwifi 0000:03:00.0 wlp3s0: disabling HT as WMM/QoS is not supported by the AP
[ 47.558541] iwlwifi 0000:03:00.0 wlp3s0: disabling VHT as WMM/QoS is not supported by the AP
[ 47.560038] wlp3s0: associate with 00:04:e2:fc:bb:1a (try 1/3)
[ 47.562357] wlp3s0: RX AssocResp from 00:04:e2:fc:bb:1a (capab=0x431 status=0 aid=8)
[ 47.564848] wlp3s0: associated
[ 47.564868] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlp3s0: link becomes readyNálam mondjuk systemd van, Ubuntu alapú rendszereken kicsit más lehet a helyzet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, csináltam egy logout bejegyzést, hogy elkezdjük összehozni a topic összefoglalót. Aki szeretne bele írni, az jöjjön át ide: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hoffman_ #15999 üzenetére
Ez nem Windows, itt nem neked kell guglinzi a progik után!
Terminálba:
sudo apt-get update
sudo apt-get install codeblocksValamerre egyébként van grafikus csomagkezelő is ott, ahol meg tudod nézni, hogy mi a neve a flash lejátszónak a lubi csomagjai között, de valami flashplayer-nonfree lesz, telepítése úgy, mint a codeblocksé.
Egyébként valszeg nem volt még frissítve a géped, add ki a sudo apt-get upgrade parancsot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hoffman_ #15997 üzenetére
Amire root jogokat kért az Ubi, arra ez is fog, és minden más disztró, de az lspci nem root köteles parancs.
Írd be akkor, amikor a kapcsoló ki van kapcsolva és akkor is, miután bekapcsoltad és nézd meg, van-e különbség. Ha igen, azt a sort másold be ide.
Ezt a kern.log fájlt meg egy szövegszerkesztővel tudod megnyitni. Nem tudom, hogy pont ott van-e Lubin is, max meg kell keresned. Ha megvan, vagy megnyitod egy grafikus szövegszerkesztővel, vagy pl. terminálban:
nano /var/log/kern.log
paranncsal. Esetleg az MC (midnight commander) sima szövegszerkesztőjével, ha felraktad az mc progit.*XP-n lehet a gagyi Intel vga driver szívatott meg. A Linuxos Intel driver sokkal jobb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hoffman_ #15995 üzenetére
A T2050 nem gyenge proci, azzal xp alatt is mennie kellett a 720p videónak.
Am. mikor be van kapcsolva a wifi, akkor mit ír a terminálban az lspci parancs? Csak a releváns rész érdekelne.
Továbbá egy kern.log is jó lenne, ott látszik, hogy mi történik, mikor a kapcsolót átkapcsolod. /var/log/kern.log elvileg a tartózkodási helye.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kristof123 #15929 üzenetére
A mostani Ubuntu a unity miatt kissé sok arra a gépre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
St3ven #15919 üzenetére
Nos, először csináld meg a mappákat, ahová csatolni fogod őket. Vagy fájlkezelő, vagy terminálba:
mkdir /home/felhaszn_neved/mappa_neveA sudo fdisk -l parancs megmutatja, hogy milyen partícióid vannak. Onnan ki tudod nézni, hogy /dev/sda1 .. X a száma a partíciódnak.
Innen már csak be kell írni az fstab fájlba úgy, ahogy azt előzőleg mutattam. A nano elsőre kicsit furcsa lehet, csinálhatod egy akármilyen, root jogokkal indított szövegszerkesztővel is.
Ha nem világos, akkor tedd be ide a cél mappa elérési útját és a sudo fdisk -l kimenetét, segítek összehozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
St3ven #15916 üzenetére
Ne a wines emlékekből indulj ki, itt alapból csak azt csatolja indításkor a rendszer, amit megadtál az fstab fájlban. (vagy a telepítő, mikor települt a renszer, mint nálad a "/" és a "swap" partíciók) - egyébként magától honnan tudná, hogy te hova szeretnéd csatolni a fájlrendszerben?
Ha megfelelően beírod a sort amit adtam, akkor azt a partíciót is fel fogja csatolni indításkor. (plusz létezik a mappa, ahová csatolni akarod)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
St3ven #15914 üzenetére
Jah h. fel sincs csatolva bootoláskor.
Ezt add hozzá a fájlhoz:
/dev/sdaX /home/neved/mappa_ahová_csatolod ext4 users,exec,rw,noatime 0 0
Elvileg csak ennyi, aztán a következő indításkor már fel fogja csatolni a partíciót. sdaX-ben az X a partíciód száma. sudo fdisk -l megmutatja.
*a programkód beszúrása gombot javasolt használni ilyen bemásoláskor, akkor nem tördeli a sorokat.
szerk:
ha ezt a sort:
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=50d0224c-2593-48e6-a0c9-184791aa3263 / ext4 errors=remount-ro 0 1kicseréled erre:
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=50d0224c-2593-48e6-a0c9-184791aa3263 / ext4 errors=remount-ro,noatime 0 1Akkor egy kicsit gyorsabb lesz a boot és minden lemez művelet, mert nem menti a hozzáférési dátumokat fölöslegesen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó ez a kiemelt poszt, de össze kellene ezt hozni rendesen, most még hiányzó képek is vannak benne.
"a hozzászólást ngabor2 szerkesztette 2006. 08. 19-én 17:42-kor" - kissé régi.
Amit szerintem bele kellene tenni:
-mire jó / kinek jó egy Linux disztró
-mi a különbség egy "asztali" disztró és egy, profibbak számára készült között?
-link logoutos Linuxos írásokra (pl. a címlapos bemutatókra és a hírekre v. szerzőjükre)
-pár szó az asztal környezetekről
-általánosságban hogy megy egy telepítés, mik azok a "/" és társai dolgok.
-mire jó a terminál hókuszpókusz, amitől sokan félnekÚgy elsőre ennyi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
St3ven #15871 üzenetére
Az EXT4 egy naplózó fájlrendszer, valamint igen hiba tűrő. Ha csak nem kell Windows kompatibilitás, akkor ezt javaslom adat tárolásra. Nem tudom most hol tartanak Windows oldalon ext4 driverekkel...
szerk:
Win XP-t semmilyen körülmények között ne telepíts már, annyira öreg mint az országút. Valamint ha bármilyen Windowst felraksz, akkor az agyoncsapja a rendszerbetöltőt a sajátjával, ami csak MS oprendszereket kezel. Ott elő kell szedni egy live disztrót, arról bebootolni, újrarakni a rendszerbetöltőt. Nem annyira nehéz, de nem kezdőknek való folyamat.
Esetleg még járható út, hogy Win telepítés után komplett Linux disztró telepítést csinálsz, de akkor már egyszerűbb a grub újratelepítését egyszer megtanulni... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #15843 üzenetére
A Vboxnak jelenleg nincs Chakrára szabott beállítási lehetősége, ha az Arch-ot adtad meg disztró fajtának, akkor az rossz választás volt, az általános Linuxot kell választani. Az egér egyébként Vbox alatt nálam is ugrált, de csak alul, a kde-s területen. Természetesen a valós telepítés ilyet nem produkál, meg a pacman problémát sem...
Szobatársad mit használ?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #15831 üzenetére
A vinyók melegedésével ne foglalkozz, a bemelegedett vinyóknak statisztikailag kisebb a halálozási rátájuk, mint a lehűtött példányoknak.
Egyébként mivel mérsz? Mert nem biztos, hogy mindkét rendszerben mért értékek hitelesek. Pl. valami külső eszközzel le kellene ellenőrizni, hogy mi is a valós helyzet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #15829 üzenetére
Videokártyánál valszeg más az energiagazdálkodás, esetleg szükség lehet a zárt driver használatára, ha most nem azzal megy (ha van neki olyan is).
Amúgy méricskéltem fogyasztásokat, Chakra a zárt Catalyst driverrel üresjáratban, netezés közben pár wattal kevesebbet fogyasztott, mint a Win7.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #15811 üzenetére
A Cinstall mit keres ott a terminálban? Az a Bundle managerhez tartozik. Egyáltalán mit csináltál? rm -rf?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- E-roller topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Formula-1
- Sorozatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest