- TCL LCD és LED TV-k
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Milyen TV-t vegyek?
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bluetooth hangszórók
- Hobby elektronika
- NiMH akkumulátor
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
A frissen telepített 14.04.2 és a 14.04.1-ről frissített 14.04.2 között az a különbség, hogy az elsőben frissebb kernel és Xorg van. Utóbbi helyzet esetén is van lehetőség teljesen azonos állapot elérésére. Nálad valószínűleg a friss kernel és nyílt driver egyik bug-ja jelentkezett. Ha felrakod a zárt drivert, a nyíltat nem fogja használni, frissítés után se.
-
lev258
veterán
Ha muszáj, tudod telepíteni nem grafikusan is, valószínűleg. Amúgy nincs abban a gépben egy integrált Intel vezérlő véletlenül?
Bár a nyílt nouveau driver képességei sajnos nem túl jók, de a minősítést kérlek mellőzd, mivel nem a készítői tehetnek róla (ők mindent megtesznek, amit tudnak), hanem az Nvidia. -
lev258
veterán
válasz
sznorbert86 #35622 üzenetére
Live-ban elindul a rendszer, igaz? Nézd meg Terminálban a sudo fdisk -l parancs eredményét. A Valami más opciónál egyben látja a lemezt vagy lát partíciókat?
-
-
lev258
veterán
válasz
Sub-ZeRo #35500 üzenetére
Ismétlem. Biztosan nincs hozzá köze. Amikor kiválasztod a boot eszközt, akkor a merevlemezen levő dolgokról még semmit sem tud a gép. Az, hogy régen jó volt, nem mond semmit. Vannak olyan pendrive-ok is, amik egyes gépekkel nem hajlandóak együttműködni, másik meg tud bootolni róluk. De mint írtam, a kiírással is lehet gond.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #35485 üzenetére
Ubuntuban, Mintben (meg szerintem még egy pár disztróban) van egy Lemezkezelő alkalmazás (grafikus) valamilyen néven és ott lehet nézni S.M.A.R.T. adatokat, meg ellenőrzést is futtatni. Általában könnyen értelmezhető az eredmény. Ha többet akarsz, lehet használni a smartctl-t Terminálból.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #35480 üzenetére
Vannak S.M.A.R.T. adatok meg egyéb programok erre a célra, Terminálos is.
Amúgy csak én érzem, hogy a másik vonalon már régen nem kezdő szinten folyik a társalgás?
Nem mintha zavarna. -
lev258
veterán
válasz
Damateo #35274 üzenetére
A Wine alá kell feltelepíteni a Windows-os Steam-et és úgy használni. A Steam BPM-hez elvileg hozzá lehet adni külső programokat is (Linuxon, de nem Steam-en levőket, vagy Wine-os programokat, ha nem tévedek).
Próbáltad külső tárolóból a legfrissebbet feltenni?
Lathronos: egy nyílt driver van, zártból van több. -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #35124 üzenetére
Hallottam olyanról, hogy korábban a Wine-os használatnál a Blizzard rendszere tévesen letiltotta a felhasználót, de azóta azt hiszem, már javították. Érdemes azért ennek is utána olvasni.
-
lev258
veterán
Kicsit másképp. Amikor megjelenik egy új Windows, az is adott kernellel érkezik, amihez viszont nem nyúlnak hozzá az adott verzióban később sem, egyedül biztonsági, illetve kisebb funkcionális frissítéseket kap. Hasonló a Linux-nál is, bár itt megvan a lehetőség, hogy ha az új kernel már eléggé kiforrott lesz, akkor telepítsd (persze még ezt sem szükséges megvárni). A lényegi különbség, hogy a Linux kernel egyes verziói jelentős funkcionális különbségeket tartalmazhatnak (pl. új driverek, a rendszer lényegi részét érintő változtatások) és a gyakori kiadás (kb. 2-3 hónap) miatt nem kevés bug-ot is.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #34761 üzenetére
Ahogy látom, a valódi sorrend 7,8,5,6. Tehát a 8-asból tudnál hozzácsapni (ez jelentheti azt is, hogy a 6-ostól elkezded átmozgatni azt a helyet 5-re, onnan 8-ra, majd 7-re), mivel szomszédosak között tudsz mozogni. Emellett megpróbálhatod az előző kernelek törlését is (én mindig 2-t hagyok meg), illetve egyéb helyfelszabadítási módszereket. De egy megfontolt partíciókiosztás mindenképpen hasznos.
-
lev258
veterán
válasz
MasterMark #34738 üzenetére
Az ifconfig például a net-tools csomag része.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34523 üzenetére
hunspell-hu csomag?
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34517 üzenetére
Közben megnéztem, a lightproof nyelvhelyességet vizsgál, nem helyesírást. Ha felteszem, működik tovább minden, nem az okozza a gondot. hunspell-hu csomag fenn van?
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34515 üzenetére
Nálad kétszer is ott az Írástámogatás rész, különböző modulokkal a képen. A Lightproof-ot továbbra sem értem, nálam tutira nem része a telepítésnek és még nem találkoztam vele.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34512 üzenetére
Hogyan van 2 Írástámogatás? Másrészt én nem ismerem ezt a Lightproof dolgot meg a .dic szótárt. Ezeket te adtad hozzá?
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34510 üzenetére
Szerencséd van, nekem is az van fenn. Eszközök/Beállítások/Nyelvi beállításokban minden magyarra van állítva? Nyelvi modul, szótárak ott vannak? Nálam a Kiterjesztéskezelőben nincsen semmi.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34503 üzenetére
Melyik LibreOffice?
-
lev258
veterán
válasz
Damateo #34267 üzenetére
Menjünk sorba. A nyílt driver Nvidia-hoz (nouveau) azért nem jeleskedik, mert a mai napig tojnak rá náluk, bár azt el kell ismerni, a zárt driverük elég jó. Egyedül a Tegra-juk nyílt támogatásáról gondoskodnak.
A bumblebee az első, nem hivatalos próbálkozás volt a dual VGA-s megoldásokhoz (Optimus Linux-os megfelelője), ehhez jött később a prime. A driver elég sok disztrónál működik, a Mint-nél ott a gond, hogy egy egyedi ablakkezelő rendszert használnak (MDM), míg mások tipikusan a LightDM-et. A zárt driverek az MDM-mel még nincsenek igazán kibékülve. -
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #34075 üzenetére
Nem lehet, hogy ez csak az érintett laptopok típusát azonosítja be?
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #33809 üzenetére
A mount point /home legyen és véletlenül se jelöld formázásra. Akkor meghagyja mindennel együtt. Ha a régi és az új felhasználónév megegyezik, akkor megpróbálja majd a beállításokat is használni a mappákból. Hogy ez jó-e neked és megfelelően sikeres lesz-e, azt nem tudom. Esetleg használhatsz másik felhasználónevet telepítésnél.
-
lev258
veterán
A dmesg sokat elárulhat. Emellett az is hasznos, ha megosztod velünk a wifid típusát (lspci, lsusb alapján). Ki lehetne próbálni másik routerrel is, vajon azzal hogyan működik.
wopi: Mint-en nincs benne alapból a Firefox-ban.
teleahocipöm: én a korábbi hibaüzeneted alapján nem gondolnád, hogy a felcsatoláson múlik a dolog. Másrészt Live alól úgyse mentődik a valódi rendszerre. -
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #33755 üzenetére
Ha már fagyás van, az önmagában baljós.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- TCL LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Medence topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest