- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #70715 üzenetére
Nem az. Nem is magához a KDE-hez kapcsolódik, ezt a disztró dönti el. Fel kell tenni hozzá a plasma-wayland-session csomagot, aztán lehet waylandos kde-t indítani. [link]
Valszeg nem segítette a Wayland terjedését, hogy az nVidia miatt bele kellett tenni az EGLStream kezelést, amit csak ők erőltetnek, a többi grafikus kártya a GBM-et használja...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #70710 üzenetére
1360*768-ban lehet. Maga a játék viszonylag erőforrás igényes, fullhd-ban 50FPS körül megy az RX570-em, 2k-ban meg 30 körül.
Az az APU szerintem már proci részen is kicsit kevés lenne, nem csak vga terén. De tudom javasolni a 2014-es "első új" Tomb Raider játékot, kisebb igények miatt és az is nagyon jól sikerült alkotás. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bertiee #70689 üzenetére
Viszont most, hogy van teli képed, így könnyen el tudsz játszani az xrandr beállításaival az overscan kikapcsolására ahogy linkeltem, aztán elvileg helyreáll minden. Más megoldást nem tudok erre a problémára.
Régen nekem underscan problémám volt, de az akkoriban még létező Linuxos Catalyst-tal valahogyan fixáltam a kártyát bios szinten, aztán többet már nem kellett hozzányúlni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bertiee #70671 üzenetére
HDMI-n van kötve a képernyő, ugye? A HDMI-nél van egy scaling beállítás, amit gyakran a képernyőn magán is lehet állítani. Itt nálad valszeg overscan-re van állítva alapból.
Valszeg másik disztrón is ez lesz a helyzet, ha tudsz nyitni egy terminál ablakot, akkor itt van rá megoldás: https://wiki.archlinux.org/index.php/AMDGPU#Enable_GPU_display_scaling
Általában nem szokott ilyen gond lenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szucstom #70652 üzenetére
Erre rá kellett keresnem nekem is... Csak tartsd nyomva rajta az egér bal gombját, aztán bejön a beállító sáv és lehet mozgatni.
Régebben nem ez volt a kombináció erre, így vagy 10 percig kínlódtam, mire rájöttem a dologra a newbie corner egyik posztját olvasva.Én a KDE májszter.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #70641 üzenetére
Ha nem az van, amit samujúzsi írt, akkor még az lehet, hogy egyszerűen megsérült a fájlrendszer leíró rész. A recovery progi ami mutatta a fájlokat, nem hiszem, hogy titkosított fájlrendszeren is működne, így talán van remény.
Csinálj egy DD-s mentést a kártyáról. Aztán próbáld meg, hogy adsz partíció ID-t (valszeg exfat) az sde2-nek fdisk alatt: [link]
Utána már lehet, hogy fogsz tudni kezdeni vele valamit. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #70631 üzenetére
Mikor bedugod a gépre, akkor rögtön utána mit mond a dmesg parancs?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #70627 üzenetére
A sudo fdisk -l látja? Gondolom igen, így onnan már fogsz tudni az elérési úttal egy fsck.valami parancsot futtatni rajta, attól függően, hogy milyen fájlrendszer van / volt a kártyán. Az lehet helyrehozza.
samujózsi: valóban, egy DD mentés az akció előtt javasolt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #70617 üzenetére
Eagle-el dolgoztam Mint alatt előző munkahelyen, nem volt különbség W10-hez képest, tök ugyanolyan gyorsan működött.
Indexképek generálása egy mappában viszont kifejezetten lassú W10 alatt, jelentősen gyorsabb KDE alatt a Dolphinban."Frissítés, a mukahelyemen is körbe vagyok véve Wines gépekkel, a töredékét nem szedegetik le meg pakolják fel maguknak mint a rolling Manjaro, az enyém pontosan 10 napja frissített 260 megát és ma megint jelez az Octopi hogy
609 mega letöltése van függőbe, mikor indítanám a rendszerfrissítést?" - de hát ezért rolling, ez a lényege! Bleeding edge experience.
A W10 ebből a szempontból egy Ubuntuval vethető össze, ahol naptári release van, két release között meg leginkább csak bugfixek...A 87-es task számot se tudom hová tenni, nálam jelentősen több van Manjaro alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vadkörte #70596 üzenetére
2 magos Atom proci, 4GB ram, 5200-as hdd, 610-es GeForce.
"No.1 Windows-based desktops in reliability and customer satisfaction"Erre a gépre aki Win10-et tesz, az meg is érdemli.
Linux Mint XFCE az pl. még egész használható lenne ezen, volt szerencsém egy hasonló konfighoz Mint XFCE-vel, lehetett használni. Vagy úgy nagyjából bármilyen disztró jó lesz rá XFCE / LXDE asztali környezettel.
Btw, a 610-es GeForce-ok már nem támogatottak az nVidia driverben, a Windows emiatt is felejtős szerintem.
Rimuru: passz, azokat nem ismerem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valszeg megborult a fájlrendszer. Egy live képes linuxot letöltve arrob bebootolva kellene futtatni fájlrendszer ellenőrzést azon a hdd-n. Mondjuk az sem garancia, lehet újra kell majd raknod. Áramszünet ellen csak a megfelelő raid tömb, és / vagy a szünetmentes véd.
Horvi: nekem még ma is legacy telepítésem van. Semmi előnyét nem láttam lecserélni efi-re. Így legalább a W10 nem cseszi meg a boot sorrendet ha úgy akarja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jah, a Gnome-jár a legelől a Wayland implementáció terén. Mondjuk nincs is annyi funkció benne.
Én most Linux alatt játszottam ki (20+ év után ismét) az Imperium Galactica2-t, most éppen a hasonló korú Freespace2-vel (FSO verzió, felavított grafikával) lövöldözök az űrben. Előbbihez Steam Proton (Steamplay) ment, utóbbihoz meg Wine. Ezeken kívül van egy rakás játékom, ami natív Linuxos játék mint az említett TR, mennek faszán.
A TR még arra is felhívta a figyelmemet, hogy a jelenlegi cpu schedulerem (ami schedutil alapól és egyébként igényfüggő órajelbeállítást csinál) nem ideális a játék számára. Hiába na, a Feral aki a natív Linuxos portot csinálta, nem ma kezdte. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Wayland még mindig nincs kész... A KDE elég fejlett Wayland támogatással bír, de azért még hónapok, évek biztos kellenek, mire tényleg le tudja váltani az X-et.
Manjaro-n most jó tapasztalataim vannak a játék terén. Csak beléptem a Steam-be ami fel is volt rakva, elindítottam a játékaimat és mennek. Még az olyan AAA játék is, mint a Shadow of Tomb Raider, Vulkan-al. - érdekes adalék, hogy Linux alatt több FPS-t tol a játék, mint W10 alatt friss driverrel.
szucstom: na ezért váltottam, hogy jöjjenek az updatek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, ez is megtörtént, ezt már Manjaro KDE alól írom. Az első benyomások kicsit vegyesek, a telepítés után a frissítő alkalmazás nem állt a helyzet magaslatán. Az 1GB frissítésnél közölte, hogy itt bizony körkörös függőségek vannak.
Nekem ez nem gond, mert a glvnd meg pár kapcsolódó mesa csomagról volt szó, így ez itt nem hiba volt, csak tájékoztatás. Másnak mondjuk nem mondott volna ez semmit.Aztán pár perc töltögetés meg telepítés után kidobta, hogy hiba van az alábbi csomagokkal: , de nem volt odaírva semmit. Ismét ráküldtem a frissítést, akkor befejezte probléma nélkül. Érdekes.
Lakom be a rendszert, más gondba eddig nem futottam bele. Meglássuk.Horvi: oda olyan disztró kell, amiben friss Mesa csomagok vannak. Gnom-al a Pop! OS-t tudom javasolni, nem Gnom-al meg most a Manjaro KDE-t, de azt ismered. Köztes megoldás lehet a Mint Cinnamon, talán az a legkönyebben feldolgozható lépcső Win7 után.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
dangerzone #70552 üzenetére
EFI-s telepítést csináltál W10-nek, vagy hagyományost? Ez utóbbi esetben csak arra kell figyelned a telepítéskor, hogy a grub rendszertöltő az SSD-re kerüljön, és akkor nem ír felül senki semmit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Cairo dock, azt feltéve elvileg kapsz olyan alsó dock-ot, ami olyan Mac OS-es.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az elején még nagy a lelkesedés, de az alapján amit láttam, egy disztró normál működéséhez kell olyan kb. 10 ember, akiknek a munka és család mellett van ideje csomagokat fordítani. Egy rolling disztrónál ráadásul mindig van mit fordítani.
A gond akkor van, ha nem csak egyszerűen fordítani kell, hanem elő is jön valami új probléma, amitől éppen nem fordul le egy csomag és kezdeni kell valamit.
Ezek mellé kell legalább 5 rendes tesztelő, aki csak használja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
z123456789 #70463 üzenetére
Üdv!
Igen, a telepítés végén felrakja a grub-ot a Chakra, és utána lesz bootmenüd. A többi disztró is így csinálja. Itt van infó a telepítés menetéről: [link]
Sajnos manpower problémák miatt a telepítő iso régi, és tartalmaz már nem működő tükör szervereket is. Pontosabban még online, de nem friss tükör szervereket régi csomagokkal, ezzel kapcsolatban itt van infó, hogy mit kell csinálni, ezt nézd meg mielőtt a telepítés után frissíteni próbálsz: [link]
Én régi Chakra felhasználó vagyok, szeretem nagyon, de a manpower helyzet miatt most nem feltétlen jó választás. Éppen azon gondolkodom, hogy a játékra is használt Chakra telepítésemet lecseréljem-e a rokon Manjaro KDE-re.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vadkörte #70403 üzenetére
Volt régen Arch alapú, de már több éve saját csomagbázisa van, így tud half-rolling lenni. Viszont nincs hozzá elég manpower, aki csinálná a csomagverziók frissítését...
Amúgy nem magával a csomag stabilitásával van bajom, hanem a bugok erdejével, amit benne hagynak az új mesa csomagok első verzióiban. De aztán lehet rámondom majd, hogy veszélyesen élek és meg fel a Manjaro, hátha elkerülnek a mesa beépített bugjai.
Rimuru: áhhá. Érdekesnek néz ki, lehet megnézem Virtualbox alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #70397 üzenetére
Az Ubuntuban meg 19.2.1 van. Nekem ez érthetetlen, mert csak le kellene fordítaniuk az újabb kiadást, nem kell hozzá semmi más csomagot frissíteni és egyből megkapnák a 8-as verziót... Úgy látszik ezt a Mint meg is lépte, ott gondolkodtak. Mondjuk Mint-nél nincs KDE, meg ők a kernel verziókat frissítik nagyon lassan. Most ha jól látom még csak az 5.0-nál tartanak...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérdés. Milyen KDE-s disztró felelne meg nekem? Nem akar megoldódni a manpower kérdése a Chakránál, így teljesen bizonytalan, hogy pl. mikor jön rá friss mesa vagy kernel. Mivel aktívan játszom Linuxon, így nekem fontos a friss mesa, de ott még csak a 19.1-nél tartunk. Előbb-utóbb vennék Navi alapú Radeont magamnak, oda is kellene az újabb kernel meg mesa...
Egyszerű lépés lenne Manjaro KDE-re ugrani mert nagyrészt azonos minden, csak az meg Arch csomagjait használja. Ezzel az a bajom, hogy az Arch mindig a legújabb mesa csomagot tartalmazza, a mesa-ra meg jellemző, hogy mikor elkezdenek egy új főverziót, akkor annak kell pár release, mire kigyomlálják belőle a bugokat... Szóval most valami olyan disztró kellene, ami nagyjából rolling, de nem teljesen, miközben van mögötte manpower, meg jelenleg mesa 19.2.8...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
FYI: A régi nVidia kártyákhoz való 340-es "gyári" driver támogatása megszűnik. A kicsit újabbakhoz való 390-es driver 2022-ig lesz támogatva.
Az érintett kártyákhoz az alapból érkező nyílt driver fog működni. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gigabytman #70299 üzenetére
Győztünk
Persze, bármi lehet egyik-másik háttértáron. A csúcson nekem 3 disztró volt win10 mellett 3 háttértáron szétosztva. Mondjuk az még EFI mentes rendszer volt, meg most is a hagyományos módban van telepítve, így kevesebb a potenciális probléma.
Időről időre képes belenyúlni az EFI bootsorrendbe a Win10 mikor jön 1-1 nagyobb frissítés, olyankor eltűnik a grub és egyből a Windows indul, mert kérdés vagy értesítés nélkül azt teszi elsődlegesnek az EFI-ben, aztán állíthatod vissza kézzel...
Hogy itt neked miért nem lett jó elsőre, az már nem fog kiderülni szerintem. A grub-install és az update-grub lefut telepítéskor is, maximum azt tudom elképzelni, hogy volt valami bug a telepítőben lévő grub verzióba, amit javítottak és nálad a frissített rendszeren már hiba nélkül futott le.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gigabytman #70292 üzenetére
Változott most valami az update óta?
Egyébként jól csináltál mindent, mennie kellene. A GRUB rescue akkor jön, mikor az adott grub bejegyzés alapján nem tudja elindítani a kernelt, nem találja meg. A "speciális beállítások..." sort választva sem tudsz olyankor bootolni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gigabytman #70285 üzenetére
A leírásod alapján jól csináltad és ennek mennie kellene. Egy sikeres Linux indítás után a terminálból csinálnál egy sudo update-grub parancsot? Annak a kimenete, meg egy sudo fdisk -l kimenet hasznos lenne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szucstom #70262 üzenetére
Chromium alatt is megy, de fel kell hozzá tenned egy csomagot az aur-ből: https://wiki.archlinux.org/index.php/Chromium#Widevine_Content_Decryption_Module_plugin
szerk: amúgy nem Mozilla. Az a cég, a böngésző az pedig a Firefox. Tudod, Pamela a nő, Paloma a kávé!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy néz ki, hogy dolgoznak a Firefoxnál (Wayland használata mellett) működő va-api videó dekódoláson ffmpeg esetén. Videókonferenciák, meg hasonló videó tartalmak GPU-val számolt megjelenítése fog ebből következni. https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Firefox-Wayland-VA-API-Patches
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
_kovi_ #70096 üzenetére
A hu.... repókat a Debiannál nem szeretem, mert nem mindig frissek. Vagyis nem a csomagok nem voltak frissek, hanem csak szinkronizálásban voltak lemaradva, ami frissítés közben okozott problémát. Mondjuk csak párszor volt ilyen az évek alatt.
deb http://deb.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
deb http://deb.debian.org/debian/ stable-updates main contrib non-free
deb http://deb.debian.org/debian-security stable/updates mainEnnyi maradjon a fájlban, majd csinálj egy apt update parancsot, hogy érvényre jusson. Aztán mehet az upgrade.
Btw miért jessie?Amúgy ha érdekel: https://debgen.simplylinux.ch/ sources.list generator.
szerk: feltételezem, hogy az aktuális stabil debián verziót raktad fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#30610944 #70028 üzenetére
ubyegon2 kollégának van egy sajátos stílusa, de ez a moderátorokra tartozik, nem rám vagy rád. Azt sem hiszem, hogy tudunk rajta változtatni, de erre van a hozzászólás jelentése lehetőség, meg a felhasználó posztjainak elrejtése is bekapcsolható.
Azt viszont tisztázzuk, az összefoglaló nem azért jött létre, amire próbálsz utalni. Elég sok tudás össze van ott írva ahhoz, hogy tényleg segítsen a kezdőknek. Ha úgy érzed ez így nem jó, akkor fogalmazz meg objektív kritikát és beépítjük az építő jellegű javaslatokat.
Most viszont kérem minden érintettet, hogy feküdjön le és aludja ki magát. Jót fog tenni nektek is és a topiknak is. - vagy úgy is mondhatnám Jay-t idézve, hogy dugjatok egyet, aztán legyen béke.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#30610944 #70012 üzenetére
Valóban régi az a cikk, mostanában kevés energiám volt az összefoglalóval foglalkozni. Mondjuk átfutva a képeket, nem sok minden változott a virtualboxban az eltelt időben.
Egyébként hogy magamat és a korábbi TG-ket védjem, viszonylag kevés PH! topicban van ilyen részletes összefoglaló.
Ma sem fogok már nekiállni átnézni az egész összefoglalót, de az építő jellegű kritikát szívesen fogadom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#30610944 #69995 üzenetére
2. Nem biztos, hogy jót teszel vele magadnak. Eddig elfogadott volt, hogy a kék fény ördög és pokol, de azóta kijött 1-2 kutatás, miszerint a kék fény hiánya jobban felborítja az agy éjszaka-nappal ritmusát, mint amennyi hasznot hoz a kék fény elhagyása. Csak gondoltam megemlítem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
karamblo #69980 üzenetére
Kb. sehogy. Viszont használhatod a systemback script verzióját, amit jelenleg is fejlesztenek. https://gitlab.com/Kendek/systemback
Teljes rendszerkép készítéséhez én mondjuk a Clonezilla-t javaslom.
ubyegon2: nem, amit fényképeztél, az az asztali munkamenetre vonatkozik, nem a panelre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Cirbolya_sen #69935 üzenetére
Lehet rosszul írtam, és az új aláírást engedélyezted, miközben a tárolón az index fájl még egy korábbi aláírást mond arra a fájlra. Valamit nem frissítettek abban a repóban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Cirbolya_sen #69933 üzenetére
Hozzáadtad a régi aláírást a megbízható listához.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#30610944 #69901 üzenetére
Iso módban syslinux-on keresztül indítja a telepítőt. Igazából mindig dd módban csináltam, az a biztos.
Az usb3-at a type-c -re is értettem, vagyis azt akartam mondani, hogy ha van másik, akkor ne usb2-es pent használj. Ha tudsz bootolni memkártyáról, akkor mehet arról is.Live mód: igen. De jellemző, hogy már magát a telepítést is onnan kell indítani. Kilépni belőle a gép újraindításával lehet.
A full Inteles gépeknél nem szokott semmi gubanc lenni. Mondjuk az ujjlenyomat olvasóval nincs tapasztalatom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#30610944 #69899 üzenetére
1: DD módban 1:1-ben kitolja a képfájlt az eszközre. Ennek a végeredménye biztosan működik, célszerű ezt használni. Utána rufus progi vissza tudja formázni eredeti fájlrendszerre.
2: ha tudsz róla bootolni akkor lehet, de lassú lesz.
3: igen, de oda tartoznak pl egyes codec-ek is, de disztrója válogatja mit sorol ide.
4: ha megy minden, akkor megy minden. Ezért van a live mód, mikor bebootolsz a telepítő pendriveról, ott már látszik, hogy minden megy-e. Célszerű USB3-as pen-t használni.
5: az Uborka és a Mint az úgymond naptári disztró. Mikor kijön új verzió, akkor arra tudsz verziót frissíteni. Uborkából a nem LTS verziók jönnek gyakran, de azokat inkább csak tapasztaltabbaknak tudom javasolni, azok kevésbé teszteltek, mint az LTS kiadások, csak azok meg régebbi csomagokkal vannak megáldva. Ezen a vonalon inkább a Mint-et javaslom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
AeSDé Team #69890 üzenetére
Megoldható, ha ismered az fstab fájlt és van egy live képes disztró alól be tudsz lépni egy másikba. Többnyire minden benne van a téma összefoglalóban, ehhez neked partíciót kell klónoznod, majd live rendszer alól belépni a klónozott rendszerbe, ahol átszerkeszted az fstab bejegyzéseket. Ez után egy update-grub a másik rendszerről megoldja a bootmenüt. Röviden.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mobilizmo #69856 üzenetére
Üdv!
A Mint-nek volt KDE-s kiadása, de azt sajnos megszüntették 2018-ban, hogy kevesebb fejlesztői munkájuk legyen, mert az önnáló KDE ökoszisztéma nekik csak egy plusz nyűg volt... Az ilyen Mint-re KDE-t leírások vagy működnek vagy nem, ezért inkább célszerű olyan disztrót feltenni, aminél alapból van KDE és akkor nincs szívás.
Azon a vonalon ahol a Mint is van, ott még ott van a KDE Neon disztró, Arch alapon meg a Manjaro KDE. Szerintem ezeknek nézz utána, hátha megtetszik valamelyik. De amúgy még van elég sok KDE-s cucc, csak ezek ismertebbek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lehetséges megoldás arra, akinek Amd APU mellett újabb kernelnél problémái, lekapcsoló képernyő gondja van: [link]
Nem rég mintha valakinek lett volna ilyen gondja itt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez #69799 üzenetére
Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek! Egyik kedvenc topikom, 1-2 megoldásom nekem is került oda
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #69792 üzenetére
Ezt így nehéz megmondani. 4..8MB/s-el tudtam írni régebben az USB2-es penekre, most meg van egy usb3-as 64GB-s penem, amire megy 100-al is az írás, usb3-as portban.
Az biztos, hogy sok kis fájlt semmi sem fog gyorsan írni, de a saját tapasztalatom az, hogy ebből a szempontból nincs különbség Linuxok és Windowsok között. Lehet egy tiszta formázás ráférne a cuccra nálad.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #69782 üzenetére
D-Sub csatlakozóban ott van egy I2C busz amin keresztül lehet kiolvasni az EDID-t. [link]
Ez viszont sokszor nem ment Linux alatt és akkor szívtál a 800*600 maximális felbontással, amihez lehetett kézzel modeline-t generálni... Szerencsére elhagytuk ezt a korszakot.
hentes555: ne használj analóg vga kábelt, ha egy mód van rá. Ha működik is, mindenképpen rosszabb lesz a kép, mint egy bármilyen digitális kábellel.
LiVeGa: full Inteles laptop, valszeg bármi megy rajta gond nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Board support package. Jellemzően egy szövegfájl, ami pl. azt mondja meg a kernelnek, hogy melyik portok melyik pineken vannak az SOC-n kivezetve, meg fel is paraméterezi őket ha jól emlékszem. Ha nem jó a BSP, akkor simán lehet olyan, hogy pl. ugyan be tudsz bootolni, de mondjuk nem megy az LCD.
Ezzel a BSP-s dologgal az a gond, hogy kötődik a kernelhez és 1-2 év alatt változik annyit a kernel, hogy nem feltétlen tudsz használni egy korábbi BSP-t, így rá vagy utalva a cucc gyártójára, hogy adjon ki friss BSP-t. Ilyen beágyazott rendszereken jellemzően egy u-boot van telepítve aminek meg van adva a BSP elérési helye, meg a kernel címe és mikor indítja a kernelt akkor valamilyen formában átadja a kernelnek a BSP-t, így az be tud bootolni és lesznek működő perifériák.
Ugye beágyazott rendszereknél nincs biosz, ami DMI-n meg ACPI-n keresztül megcsinálja ezeket az alapvető dolgokat a perifériákkal.Egy Atmel Sama5D valami komolyabb cuccon szívtam vele, hogy volt 3 különböző BSP csomagom, de egyikkel se ment minden periféria, így végül nem is tudtam működő Debiant varázsolni rá... Aztán a gyártó megemberelte magát és egy évvel később kiadott komplett disztrót a cuccra, amivel ment minden. Igaz ez akkor rajtam már nem segített.
Ha ilyen téren nem akar szívni az ember, akkor vegyen RaspberryPI-t. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez nem ennyire egyszerű, nem maga az Armbian a probléma, nem is arról írtam.
Ezekhez a cuccokhoz nem csak magának a kernelnek kell passzolnia, hanem egy BSP csomagnak is ott kell lennie, ami összeköti a kernelt a hardverrel. Volt dolgom ilyen BSP csomagos dolgokkal hasonló jellegű Atmeles boardokkal, de az igazság az, hogyha ezt nem csinálja meg valaki (leginkább a cucc gyártójára gondolok), akkor nem sok jóra lehet számítani.
A linkelt cuccnál volt egy csomó disztró, de azt hiszem 2018-as kiadásút már nem is láttam és felmenve a fórumba se igen találtam újabbat. Egyszerűen úgy néztem, hogy már nem igazán foglalkoznak ezzel a hardverrel. Ettől független egy 2017-es disztróval még össze lehet hozni elég sok jó dolgot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
joergie #69720 üzenetére
Szerintem a Debian alapú DietPI-vel indulj el. Az kevés ramot eszik, de közben kapsz lxde felületet, amivel lehet dolgozni.
Szerk: a rendelkezésre álló információk alapján válaszoltam. Nem 100 forintos érmével működő egyszeri helpdesk vagyunk, itt párbeszédet szokás folytatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
joergie #69718 üzenetére
Ez a hardver nem igazán alkalmas arra, amit szeretnél. Az egyik probléma, hogy 2017 körül jöttek ki rá utoljára oprendszerek (halott a közösség mögötte?), a másik meg az 512MB ram, ami nem sok. Főleg akkor kevés, ha szeretnél egy működő asztali környezetet is, hogy ne csak a terminált lásd.
Abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán elég 512MB ram szerver + torrent funckiók ellátására, még úgy se, ha nincs grafikus felület.Két dolgot tudok javasolni:
-csak akkor állj neki, ha hajlandó vagy némi időt befektetni, mert azért vpn-nek, samba megosztásnak meg hálózati torrentezésnek utána kell nézned (akár csak Windows alatt, ezek ott se magától értetődő dolgok)
-jobban járnál ilyen hardver terén egy RaspberryPi 4-es verzióval. Arra van folyamatos support és aktív közösség, tele leírásokkal a net minden téren.Komolyabb feladatokra meg úgy általában jobban jársz egy céleszközzel, mint pl. egy Synology nas, de persze az drágább megoldás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
klepto #69710 üzenetére
Nem tudunk olyan disztrót mondani, ami ne tudna magyarul. A Mint amit írtak jó választás, másik ami kinézetben ugyan nem Windows hasonmás, de játékra talán még jobban alkalmas, az a Pop! OS. Van külön store-ja, és két kattintással megy rajta a Steam is.
Az OpenOffice alatt a LibreOffice-t érted? Általában az LO az alapértelmezett irodai csomag a disztrókon.
moleculez:
Na igen. Az oprendszer csal a DMI-n kiolvasott adatokra tud hagyatkozni ram ügyben, azt meg a bios szolgáltatja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #69693 üzenetére
Valószínűleg gyorsabb, ha nem ugyanoda kell írnia, ahonnan olvas is (már ha nem usb2-es külső eszközről van szó céleszköznek). Amúgy igen, az adott lemez egyik partícióját mentheted egy másik partícióra ahol van hely.
Lalikiraly: Inteles a VGA? Windows alatt nem igazán jeleskednek a driveres támogatás terén... 1 évig van support, aztán ha van valami, vegyél újat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lalikiraly #69676 üzenetére
Mert a TV-d azt mondja magáról, hogy a beállított felbontásban ezeket a frissítési értékeket tudja kezelni. Válaszd a 60-as beállítást, a panel a TV-ben szinte biztosan 60Hz-es, az a jó neki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gentlemann02 #69670 üzenetére
Valami 3000Ft körül vettem 64GB-os USB3-as pent, amit bőven 100MB/s felett lehet írni. Szóval ha kell próbaeszköz, go ebay.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #69663 üzenetére
Pedig igen. Ha PPA-t kell használni friss Mesa-hoz ami egy alapvető dolog lenne Linuxon, akkor az már feleslegesen komplikált.
Cyrin: A 1650 árszintjén már találni Vega56 kártyákat is az aprón. Érdemes azokat is számításba venni, nem sokára azok lesznek ár / érték arányban azok, amik eddig a bitcoin bányászatból kikerült RX570-ek voltak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- E-roller topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- The Crew sorozat
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest