- 3D nyomtatás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Sugárkövetés nélküli sugárkövetés felé menetel az új PlayStation
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Androidos fejegységek
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
daninet #94695 üzenetére
Kb. egyetértünk és 6 éve ezt a mantrát hintem.
Legyen 1 darab "A" "Linux". Síkhülyéknek. Mivel ők vannak elsöprő fölénybe (én magam is ezt a tábort erősítem). Nem kell a tökhülyét disztrók, de-k, felületek, irányvonalak x/wayland stb. megzavarni.
Flatpakkal Snappal debbel meg végképp nem kéne megzavarni.
Majd ráér ezek után kutakodni ha belejött.
És aki akar tegyen fel pure Archot vagy bármi mazochistát.Egyébként magánvéleményem, a Mint tényleg kezd emberbarát lenni,
részemről KDE fan vagyok de egy Mint Cinna lehetne akár "A" linux.
Gugli "Linux letöltés" keresésre már az első 10 a Linux Mint, becsúszik 2 Ubuntu is de így legalább nem zavarodnak meg noobék olyan nagyon
És a legelső találat nálam a linuxmint.hu, az egy kezdőnek tényleg a létező legjobb indulási pont. -
urandom0
senior tag
válasz
daninet #94695 üzenetére
A nagy cégek, akik a legtöbb fejlesztést adják a Linuxba, a saját piacuknak akarnak megfelelni, ami jellemzően valamilyen felhős/konténeres/szerveres történetet jelent. Az, hogy létezik desktop Linux, inkább csak amolyan mellékág. Van néhány cég (Red Hat, Suse, Canonical, stb.), akik azért elég sokat tettek, hogy a desktop Linux használható legyen általános célokra, de jellemzően az ő elsődleges profiljuk nem a desktop (hanem szerver, és/vagy IoT). Ezért is jött most el ez az immutable, konténerezős világ, ez sem a desktop felhasználók miatt indult el, hanem a szerverek miatt.
-
válasz
daninet #94679 üzenetére
...elég nagy adag friss vér áramlott a rendszerbe akik windows/mac vonalról érkeztek, okos telefonon nőttek fel, ők pedig máshogyan akarják a rendszert használni
Ó...ők máshogyan akarják a rendszert használni?
Akkor nincs mese, már alakítani is kell át a Linuxot! (de kiknek is kéne inkább megfelelni a felsorolt 3 rétegből?)
Bocs, de napról napra elképesztőbb dolgokat olvasok ebben a topikban.
...idejétmúlt dolog a terminálos csomagkezelő
Mondjuk én ezt se értettem, azt se értem, mi az a terminalos csomagkezelő... (jó, azért sejtem, mire gondolsz)
A Linuxos offtopik meg nyilván pang.
-
válasz
daninet #94679 üzenetére
Szerintem tökéletesen látod a helyzetet. De azt mondom, hogy legyen igazad, és pár év múlva olyan nyugodtsággal lehessen használni a flatpaket, mint bármi mást. Én a Flathubtól viszolygok, mert nekem nem egyértelmű, hogy mi alapján kerül fel oda bármi is, illetve valaki egyáltalán ellenőrzi-e azoknak a tartalmát?
Amúgy az elképzelés jó lehet, én még nem bízok meg bennük. Az OpenSUSE Aeont és a Fedora Silverbluet is kipróbáltam, tetszik mindkettő. De a flatpakről nem tudom, hogy most mit gondoljak még, a bennem lévő hüllőagy mindenesetre óvatosságra int. -
Warton
őstag
válasz
daninet #94662 üzenetére
Na az a vicces, hogy nekem volt minden. Az első gépen ugyanez az sddm-es frincfranc volt, ezt sikerült végülis ttyból indított DE-ből megoldanom.
Viszont ennél a másik nvidias gép frissítésnél, autologinesre volt állítva, viszont itt meg a kapitány féle driver probléma van.
Az a gondom, hogy a tty-ba írt startx -re nem indul el a grafikus felület, nem próbáltam, de gondolom a startWayland parancsnak is valami hasonló a vége. Anélkül meg nagyon nehezen tudom kilistázni, hogy most nvidia fronton mi is van pontosan telepítve és, hogy egyáltalán mi hiányzik. Lehet, hogyha a sima nouveau lenne az is jó lenne, de azt nem tudom, hogy az most a kernelbe van vagy az valami külön csomag?
Egyáltalán be lehet még azt állítani, hogy maradjon az x11 és ne wayland legyen? -
ngabor2
nagyúr
válasz
daninet #7443 üzenetére
win alatt pillanatnyilag én se tudom a 3d-t letesztelni, mert nem tudom, mivel lehet... ha mondassz egy progit, hétfőn megnézem, mi a helyzet.
ha nincs nagyon tele a vinyó, akkor egy defrag után a linuxos gparted le tud belőle csípni a linuxnak helyet. 2 helyen is így telepítettem, köszöni szépen, megy a win is, a linux is.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
daninet #7437 üzenetére
nekem is kell egy full-wines cuccot használnom (mssql-t használ, és még pár helyen olyan szinten van belegyúrva a win, hogy crossover és a wine se boldogul vele), viszont mindenképp linux alatt akartam maradni, mert a vírusírtókhoz nem értek, és hogy őszinte legyek, nem is akarok érteni, anélkül meg winnel nem szeretek kimenni a netre.
megoldás: virtualbox (nem az ose változat, hanem a sun oldaláról letölthető zárt verzió). a hálózat le van tiltva benne, a linuxszal egy megosztáson keresztül tartja a kapcsolatot. az usb-t is egy-az-egyben kezeli, sőt, minden hardvert, aminek az elérését engedélyezed. hogy a 3d-gyorsítás milyen benne, azt passzolom, de lehet engedélyezni.
úgyhogy most hálózat csak linux alatt van, viszont a wines cuccok futtatása is megmaradt, a 2 rendszer között pedig billentyűkombinációval lehet váltani.
disztrib-összehasonlítások: az elég nehéz, mivel általában a felhasználó valamivel kezd, valamit megszok, és ahoz viszonyítja a többit. ha mással kezdte volna, akkor mások lennének a szempontjai. az ubuntu jó kezdődisztrib, de haladóknak is ajánlható, én is azt használom. a suse nem lopta be magát a szívembe, pedig azzal kezdtem. a mandrake rég volt a kezeim között, különösebb gondom nem volt vele. debiant használtam még, de annak idején a telepítő és majdnem az egész rendszer karakteres alapon működött. mára lehet, hogy ez már változott.
-
Vladi
nagyúr
válasz
daninet #7437 üzenetére
ezt az oldalt használatod választáshoz. A virual xp jó ötlet, sok fejfájást megspórol.
kde és gnome kérdésben úgyis a képernyőképek alapján döntesz majd. Van mindkettőre sok program. Érdemes azokat használni, de akár kevergetheted is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nők, nőügyek (18+)
- 3D nyomtatás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Az IFA-n már ott lehetnek a Samsung újdonságai
- BestBuy ruhás topik
- Futás, futópályák
- Nothing Headphone (1) – nem kell ide idézet
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új Lenovo 16 Ideapad Slim3 WUXGA IPS Ryzen5 7530U 4.5Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
- Önerő nélkül is megvásárolható .1-10 hónap BANKMENTES részletfizetés.Arena Racer szövet gamer szék
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest