Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz mefistofeles #67005 üzenetére

    Igazad van, a kolléga volt túl érzékeny, és azonnal ugrott a témára. De annyiból megértem, hogy a múltban a BP-esek elég agresszívan reklámozták a disztrójukat, és elég kemény hangnemben fórumoztak több fórumon, ezért ha a BP előjön valahol, azonnal kivált heves reakciókat, akkor is, ha pl. jelen esetben nem provokációnak volt szánva.

    Azon túl, hogy a BP nem szimpatikus, ez egyéni szocproblémám, általában sem ajánlok egy ilyen túlmagyarított disztrót. A Linux meg az opensource egy nemzetközi technikai mozgalom, ahogy mindent lemagyarítunk benne (a parancsokat, ilyesmiket), attól a pillanattól kezdve elszeparáljuk magunkat az eredeti ágtól, nem leszünk kompatibilisek az eredetivel, állandóan hekkelni kell a később átvett megoldásokat, ami lemaradáshoz, körülményeskedéshez vezet. Plusz önmagában sem ad hozzá semmit egy disztróhoz az, hogy magyar. Ezért jobban szoktam ajánlani disztrót keresőknek valami nagy, elterjedt nemzetközi desktop disztrót, valami nagyon szabványos csomagkezelővel, amivel a tárolókból sok csomag telepíthető (min. több tízezer), lehetőleg nem túlzottan régi verziók. Ez persze nem zárja ki, hogy egy ilyen rendszert valaki magyarul használjon. De nem csak a BP-nek vagyok ellene szakmai alapon, hanem az összes spéci céldisztrónak, itt nem értették múltkor páran, hogy miért nem ajánlom kezdőknek, hogy Kali, meg egyéb spéci disztrót tegyenek fel desktopnak, annak ellenére, hogy lehetséges pedig így eljárni. Meg ugyanilyen alapon nem favorizálom a Puppyt meg egyéb spéci disztrókat. Ezekkel hosszú távon csak a kínlódás van, ha olyan programot, beállítást akar az ember, ami nem volt benne az eredeti koncepcióban, és ugyan kivitelezhető, de akkora munka, hogy akkor már jobb egy általános disztróból kiindulni.

    De pl. ami szimpatikusabb volt, pl. UHU, ott is bebizonyosodott, hogy pont azért nem életképes, mert magyar, kevés ember dolgozik rajta, ritkán vannak kiadások, és csak lemaradása van mindenben, kevés a csomag (nehéz telepíteni azt, ami nincs a tárolókban). Ugyanilyen alapon nem szokott érdekelni, ha egy adott disztró olasz, vagy francia. Sőt, ugyanezért szoktak a független disztrók is elhalni, saját csomagkezelő, saját tároló, kevés csomag, kevés fejlesztő. Míg a Debian, Ubuntu, Arch, Red Hat alap azért népszerű, mert könnyű rá építeni, sok a csomag, kvázi szabványos a csomagkezelés, így ha valaki forkol belőlük saját disztrót, tudja hasznosítani ezt a nagy bázist, van alap, amire építhet, nagy lesz már alapból csomagkínálat, stb..

    Ez a saját nemzeti disztró max. csak Ázsiában indokolt, pl. ilyen kínai, arab, japán disztróknál, mert ezeknél a kulturális különbség is nagyon nagy, nem latin vagy nem hangjelelő írás, eltérő írásirány, stb. összejön, amit a nagy általános disztrók nem mindig támogatnak megfelelően. Így ezekből indokolt lehet ilyen ázsiai területre specializált disztrókat csinálni, annak ellenére, hogy ennek továbbra is megvannak azok a negatív hatásai, amiről már írtam, csak ezeknél kiegyensúlyozza egy lényeges előny. Mióta az Unicode mindenféle karaktert támogat már, meg fejlődik az általános disztrókban az ilyen alternatív írásirány, helyi lokalizációs problémák kezelése (pl. glibc-ben a lokalizáció szerinti rendezés), úgy ezeknek is egyre kevesebb értelme lesz.

    (#67007) IO.sys: oké, rendben. Ezek szerint csak rosszul jött le, eléggé megkeverted az embereket ezzel a rég nem frissített Debiannal meg a distrowatch alapján disztrót kereső témával.

Új hozzászólás Aktív témák