- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple MacBook
- BIOS topic
- DUNE médialejátszók topicja
- Mini PC
- Egyesítené a ChromeOS-t és az Androidot a Google
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #49048 üzenetére
Egyébként ha már úgy is újratelepítések mennek, akár le is lehet kapcsolni ezt az efi cuccot. -1 probléma.
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #49048 üzenetére
Ha notebookról van szó, akkor nyilván nem lehet csak úgy lehúzni, hanem ki kell venni belőle az SSD-t. A HDD meg gondolom caddy-ben van másodlagos meghajtóként. Vagy hogyan is van nálad ez az egész??
Az UEFI boot eleve macerásabb, mint a sima Legacy boot, főleg Windows - Linux dual-boot esetén. Viszont, ha már mindkét rendszer megfelelően fel lett telepítve, akkor a Linux egy
sudo update-grub
parancs után sem teszi be a Windowst a boot listába? Illetve, ha több meghajtó van, akkor egyes gépeken bootolásnál pl. F12-vel lehet eszközt választani. Ha nincs is külön Windows Boot Manager a listában, attól még a HDD-t kiválasztva jó esetben indulnia kéne a Windowsnak is. -
válasz
Rimuru #49047 üzenetére
Elszúrtam.....
Nem húztam le az SSD-t win telepítés alatt, viszont a linuxot tisztán telepítettem újra particionálva. Most a linux automatikusan indul, a windows meg biosban sem látható! Ezek szerint ez a köcsög windows az ssd-re tette az efi-t. Fel nem fogom mit bóklászik egy másik meghajtón, miközben megadtam neki hova települjön!
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #49046 üzenetére
Normal esetben megtalja magatol, az SSD-re rakd.
Amugy nem az SSD van most is a linux? Mert az jott le hogy ezt is ujratelepitened, de akkor felesleges. Annyit tegyel meg hogy amig win-t telepited huzd ki az SSD-t, veletlen se ganyoljon oda semmit.A jelenlegi rendszeren pedig annyi kell valtoztatni ami a HDD-hez tartozik, tehat ha volt pl automount akkor azt kell kikapcsolni, vagy a megfelelo partiora allitani.
-
Skacok!
Közben eléggé megváltozott a helyzet. A nejemnek letérdelt a notebookja szóval kénytelen vagyok egy dual rendszert összehozni.
A HDD-re megy a windows, aztán az ssd-re a linux Mint. A kérdésem az lenne, hogy hova kell raknom a grub-ot, hogy lássa a windowst? Vagy utólag kell szerkeszteni?
A két külön meghajtó miatt gondolom.... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #49042 üzenetére
Bemész a gpartedbe, ott lecsatolod a partíciót a jobb gomobos menüből. Kilépsz belőle, majd kiadod az fsck-s parancsot. Most h. sudo kell-e hozzá, azt majd mondja.
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #49042 üzenetére
De OK lehet...
Minden esetre az ilyen akciókat érdemesebb vmi live rendszer alól csinálni, pl. praktikusan a kis kedvencem, a GParted Live alól. -
válasz
CPT.Pirk #49039 üzenetére
Ha csatolva van a meghajtó akkor kapok egy kemény figyelmeztetést, hogy
"FIGYELEM!!! A fájlrendszer csatolva van. Ha folytatja, azzal
***SÚLYOS*** fájlrendszer-károsodást ***FOG*** okozni!"
szóval inkább nem folytattam. (erről olvastam is)
ha meg nincs csatolva akkor
"fsck.ext4: Engedély megtagadva a(z) /dev/sdb1 megnyitására tett kísérlet közben
r/w hozzáféréssel kell rendelkeznie a fájlrendszerhez, vagy root jogokkal"
Nem tudom a másodikat jól értelmezem e, de sudo előtaggal nem lenne oké? -
-
sg22
senior tag
válasz
mefistofeles #49038 üzenetére
a helyedben command line-bol csinalnam, ezek a toolok vagy mukodnek vagy nem. googlezz ra, talalsz egy halom leirast
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #49037 üzenetére
Merevlemezt csak satuval lehet zsugorítani.
Mi történik, ha futtatsz egy fsck.ext4-et?
# fsck.ext4 /dev/sdb1
-
A dolog azért is tűnik érdekesnek mert ami infót találtam az e2fsck ról aszerint kimondottan ext2 fájlrendszerek ellenőrzésére szolgál. Nos a merevlemezem ext4-es és úgy alapból nincs a gépen ext2 fájlrendszer.
-
Skacok!
Olyan problémám lenne, hogy adott ugye egy 64 gb-os SSD amin egy Linux Mint 18 cinnamon csücsül, illetve van egy 320 Gb-os merevlemez csatolva. Ezt a merevlemezt szerettem volna zsugorítani Gparted progival de nem sikerült. Leválasztottam a meghajtót de hiába jelöltem ki a zsugorítandó felületet elkezdte volna a műveletet de errorral kilépett. (mindjárt újra megcsinálom, hogy pontosan mit ír ki......)
Addig is van valami tippetek mi lehet a problem?a hibaüzi:
GParted 0.25.0 --enable-libparted-dmraid --enable-online-resizeLibparted 3.2
/dev/sdb1 mozgatása jobbra és zsugorítása (298.09 GiB → 186.01 GiB) 00:00:00 ( HIBA )/dev/sdb1 kalibrálása 00:00:00 ( SIKER )
útvonal: /dev/sdb1 (partíció)
kezdet: 2048
vég: 625139711
méret: 625137664 (298.09 GiB)
/dev/sdb1 fájlrendszerhibáinak keresése és azok javítása (ha lehetséges) 00:00:00 ( HIBA )e2fsck -f -y -v -C 0 /dev/sdb1 00:00:00 ( HIBA )
e2fsck 1.42.13 (17-May-2015)
/dev/sdb1 nem támogatott jellemzőkkel rendelkezik: metadata_csum
e2fsck: Szerezze be az e2fsck újabb verzióját! -
szuszinho
őstag
Fordítottam, telepítettem, rá is ment pár óra, és nem jártam sikerrel, nem tudom a media_build-et telepíteni.
Kénytelen vagyok magasabb kernelt feltenni. Kernel patchelésben tudtok segíteni?
-
szuszinho
őstag
válasz
CPT.Pirk #49032 üzenetére
Eddig sosem volt problémám vele, azonban egy ideje nem működött (dvb-tuner), és ma volt vele időm foglalkozni. Arra gyanakszom, hogy esetleg egy dist-upgrade miatt szállhatott el.
Magasabb kernelekben alapból támogatott a tuner, viszont a 3.13 feletti kerneleket a processzorom nem szeretni (J1900).Na most lett egy ubuntu-trusty könyvtáram. Mi a következő lépés?
-
cigam
titán
válasz
Rimuru #49002 üzenetére
Nem jellemő, hogy SD kártyáról lehet bootolni. Egyrészt ezek a mezei vickek vackok pár hét /hónap alatt feladják a küzdelmet. Nincs semmi cellavédelem bennük, mint pl. az SSD-kben. Persze léteznek ipari kivitelü kártyák amiket erre terveztek.
A másik bökkenő, hogy nem "mass storage device"-ként mutatkoznak be, hanem card readerként. Vagyis eleve kiesnek a BIOS által kezelt bootolható eszközök listájából:
lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 007 Device 003: ID 0b97:7772 O2 Micro, Inc. OZ776 CCID Smartcard Reader
Bus 007 Device 002: ID 0b97:7761 O2 Micro, Inc. Oz776 1.1 Hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 004: ID 04e8:1f05 Samsung Electronics Co., Ltd S2 Portable [JMicron] (500GB)
Bus 001 Device 003: ID 413c:0058 Dell Computer Corp. Port Replicator
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 413c:8140 Dell Computer Corp. Wireless 360 Bluetooth
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub -
szuszinho
őstag
Sziasztok,
"WARNING: You dont have the full kernel source installed."
A "sudo apt-get install linux-source" parancsot már lefuttattam.
Mi kell még, hogy ne kapjam ezt az üzenetet?
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
A külső hdd pár másodpercenként felpörög, egész nap ezt csinálja, valamint 3,5-4 gigánál nagyobb fájlokat nem tudok rámásolni se smb megosztással wines gépről, se transmission letöltéssel, mert a másolás/letöltés vége felé kifagy az egész hdd.fstab:
UUID=fe85c5ea-df8a-4c47-a89e-e28ece48f047 /mnt/hdd ext4 defaults,noatime 0 1Mi lehet a gond?
-
Rimuru
veterán
válasz
mrhitoshi #49006 üzenetére
Arrol az USB olvasorol tudsz bootlni pl egy live rendszert (vagy akar win telepitot)? Ha az se megy akkor biztos hogy ez lesz a ludas, valsz a BIOS nem kezeli le normalisan.
A C/C#-ot azert kerdeztem igy mert nekem az jon le mintha azt hinned hogy C-ben programoznal, kozben pedig nagyon tavol vagy tole a C# miatt.
Viszont akkor mono-t hasznalsz. -
King Unique
titán
válasz
mrhitoshi #49006 üzenetére
Hát pedig Legacy mód esetén a Windows - Linux dual-boot általában sima ügy és akár még ezt is meg lehet próbálni. Ellenben az UEFI boot jól meg tudja szívatni az embert, illetve ott az előbbi megoldás sem használható...
A külső HDD-re történő telepítés kb. ugyanaz, mint amit a pendrive-nál linkeltem. Illetve egy merevlemez eleve jobban bírja a sok írást, mint egy flash meghajtó és ezért az Ext4 sem probléma neki hosszabb távon. Viszont, ha gyorsaságot akarsz, akkor egy 7200-as típus előnyösebb, vagy legjobb lenne ilyen célra egy külső SSD-t használni. Erről nemrég írtam egy másik topikban.
-
válasz
Nagytoll #49008 üzenetére
(fogalmam sincs)
Ha nem ismered a su és a gksu közti különbséget, de nincs kedved olvasgatni az Összefoglalót sem, pedig az alábbi link is benne van:
Linux tippek, magyarázatok, kezdőknek
Kíváncsiságból kérdezném, hogy szerinted kiknek írták az Összefoglalót ebben a topikban?
-
Nagytoll
senior tag
Hello! Xamppot szeretném futtatni az asztalról valahogy. Van a /opt/lampp/ helyen egy manager-linux-64.run fájl amit csak sudoval tudok futtatni, ezt akarom valahogy az asztalra varázsolni úgy hogy ne kelljen neki mindig sudo. Ha linket csinálok és a linket futtatom nem történik semmi, ez az egyik problémám. Tudnám terminálból is futtatni a xamppot, de ez a .run file egy gui-t ad, amit jobban szeretek
-
mrhitoshi
veterán
válasz
Rimuru #49002 üzenetére
C#-nak annyi, hogy semmi.
Azért használok C#-ot, mert RPI-hez baromi pofás programokat lehet vele készíteni. Másrészről viszont a C-t helyettesíteni akarom a C++-al.
Próbálkozni az Ubuntuval próbálkoztam, és legacy boot-t mindent próbáltam, amit a lapos megengedett. Sajnos azt kellett magamnak beismernem, hogy nagyon buta a BIOS-a. ASUS G56JK.
Az USB olvasóval sem ment, és ez az a pont, amit nem értek.(#49003) berus.berus : Na ez az ami kizárt dolog. Kipróbáltam, és számomra lassú volt, pedig adtam 2GB RAM-ot neki, amiből viszont nincs végtelen a laptopban. 8GB van összesen.
Egyébként köszönöm a segítséget. Valószínűleg egy külső HDD lesz.
-
Rimuru
veterán
válasz
mrhitoshi #49001 üzenetére
En is birtam 30GB helyet szoritani a winnek, ez pedig csak a harmada lenne.
C#-nak mi koze C-hez, a nev hasonlosagon kivul?Amugy a kulso lemezes bootot is ugyan ugy kell majd megcsinalni mint egy pen-t. Inkabb arrol meselj hogy mivel probalkoztal, EFI/Legacy boot, milyen disztro, milyen telepito stb.
SD kartyara visszaterve, nekem a noti kartyaolvasojaval nem lehet bootolni rola (de van olyan aminek ez is megy), viszont USB-s olvasoval nem sok gondnak kell lenni, vagy tenyleg kiveteles eset.
-
mrhitoshi
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest