Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • rokefeller

    senior tag

    válasz Carasc0 #13008 üzenetére

    Szia

    Jó kiindulás, hogy lelkesen nekiindulsz, de szerintem nyugodtan pakolj fel egy standard GUI-t, és majd azon belül használod a terminált. Azért gondolom hogy jobban jársz ezzel, mert nem veszi el a kedved :-) Ha van egy csont üres terminálod, egy minimál debianod, akkor egy sima wifihez csatlakozás, vagy ADSL is elég szopó tud lenni, úgy, hogy még a dokumentációt is nyögvenyelősen kell nézned egy fapad lynx-szel, meg ilyenek.

    Én inkább a helyedben feltennék egy desktopot rendesen, örülnék hogy milyen jó, ami probléma van, azt megoldanám, ismerkedés gyanánt, és közben egy virtuális gépbe pakolnék fel egy minimál disztrót. Ha épp nincs kedved reszelni, ott egy teljesértékű linux desktop, ha van kedved, akkor meg fogod, és használod a virtuálist (mondjuk ehhez dedikált laptop sem kellett volna, de ha belefért, az csak jó, mert így nem szaladsz vissza windows-ozni)

    Szerintem konkrét feladat nélkül eleve nem jó tanulni, mert egy less man-ját olvasgatni unalmas. Én azokból tanultam sokat, mikor valami szervert kellett összepakolni. Nem kell ennek ténylegesnek lenni, de mondjuk egy nulláról felépített xbmc-s médiaszerver, vagy egy sima LAMP stack egész jó fun tud lenni, ott lehet ssh-t, hálózatot, ilyeneket reszelgetni, drivert forgatni, konfig fájlban túrni, környezeti változóval játszani, ilyesmi. És tényleg az az előnye, hogy ha megunod, mert néznél inkább egy vicces videót, akkor csak bezárod.

    A debiantól meg ne félj, nincs azzal semmi baj, sok és jó dokumentáció van hozzá, az installere is értelmes, nem egy űrhajó. Az Arch még kézzel túrósabb, nem triviális, de ott is mindenre van fasza leírás.

    Én nekem egy tök jó játék volt, hogy egy ősrégi gépre rápakoljak egy debiant, pulseaudio-val, de régi awe 64-es hangkártya volt benne, kis szívás, pulseaudio, mpd, ssh, portok nyitogatása, aztán slim meg egy openbox panellel. Aztán ugyanez arch-hal :-) Semmi űrhajózás, de egyenként utánaolvasós, konfigolós feladatok tömkelege, lehet lépésről lépésre haladni

    A télapó nem a régi már...

Új hozzászólás Aktív témák