- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA® driverek topikja
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
chester91
senior tag
válasz
bluyoo #23779 üzenetére
Ennek nem nagyon fogom az értelmét az az igazság. Mivel egy-egy elem hűtése az összes többi függvénye, mint a ház, vga, többi venti, táp, így akkor lehet értelme ennek az igen okos dolognak, ha minden egyes változót figyelembe venne, és ahhoz mérten automatán szabályozná az egész ház és annak elemeit. Nyilván ez sem biztos infó, mivel nem vagyok én azért annyira okos, de szerintem ekkor lehetne ennek a megoldásnak érdemi előnye.
-
-
bluyoo
nagyúr
válasz
chester91 #23776 üzenetére
Mert sok esetben úgy is van hogy nem képes rá a lap.
És amúgy is ésszerűbb olyan szélkavarót vásárolni amilyen a lap csatlakozása. Nekem is főleg azért vannak 3pin-esek mert az már volt, és a házhoz is azt kaptam.
Az én lapom UEFI-jében sincs lehetőség külön kézzel megadni a ventilátor típusát. Teljesen automatikusan kezeli. Ahogy néztem az új szériában már manuálisan is kiválasztható az UEFI-ben. -
chester91
senior tag
válasz
bluyoo #23775 üzenetére
Hát akkor ma is tanultam egy új dolgot
Köszönöm az infót. Eddig szentül hittem, hogy kizárólag 4 pin esetén képes az alaplap szabályozni, korábban, amikor figyeltem a topicot, senki sem világosított fel, ventivásárlásnál, hogy 3 pin-es esetén is tudok szabályozni
A "User's Manual"-ból az derül ki számomra, hogy nem képes a lapom 3 pin-es ventit szabályozni.
-
bluyoo
nagyúr
válasz
chester91 #23774 üzenetére
Asus Fan Xpert2 -vel szabályzom. Egy Coolink SWIF21201-et és két BitFenix Spectre-t. Mint írtam mindhármat 4pin-es kimeneten (nincs is más mind az 5 4pin-es).
Egyszerűen képes a feszültséget szabályozni azon a kimeneten ahol a PWM-es venti stabil 12V-ot kapna.
De Giga lappal is volt hasonló eset/kérdés. Meg is találtam, de a lap típusára nem emlékszem:
"Nem annyira ismerem a Giga 6-os sorozatú lapjait. De a felhasználói kézikönyvet el tudom olvasni .... ehhez nem kell szakértőnek lenni.
"CPU Smart FAN Mode
Specifies how to control CPU fan speed. This item is configurable only when CPU Smart FAN Control is enabled.
Auto
Lets the BIOS automatically detect the type of CPU fan installed and sets the optimal CPU fan control mode. (Default)
Voltage
Sets Voltage mode for a 3-pin CPU fan.
PWM
Sets PWM mode for a 4-pin CPU fan."
Szóval képes a feszültségalapú szabályzásra. Kérdés a házventit is szabályozza így vagy nem. Szóval a "puding próbája az evés" ..."
A te lapod vagy valami olcsósított darab, és tényleg nem tudja, vagy a ventivel van összeveszve. -
chester91
senior tag
válasz
bluyoo #23773 üzenetére
Nos, ezt eddig nem tapasztaltam, nem is tudtam. Nemrég vettem új Giga alaplapot, de az sem vezérelte a 3 pin-es ventit. Pontosan hogyan csinálja, ha szabad kérdezni, mert azt tudom, hogy 4 pin esetén melyik mire való, de ha 3 pin-es kábel van rádugva, hogyan éri el a feszültségszabályozást az alaplap?
-
bluyoo
nagyúr
válasz
Rebbel #23768 üzenetére
Miért nem telepíted a lap saját szoftverét?
Szóval próbálkozz az ASRock FAN-Tastic Tuning-al.(#23769) troll81
Jó eséllyel vezérelni fogja a 3pin-es ventit is. Sajnos ezt csak kipróbálva tudhatod meg 100%-ra, vagy ha valaki már használja a lapot azzal a ventivel. Nálam gond nélkül működik a feszültségalapú szabályzás a 4pin-es kimeneten is.
Viszont ha már 4pin-es a lapod, egyszerűbb azt vásárolni. Ahhoz is kaphatsz Y elosztót (egyes ventilátorokhoz gyárilag is jár). Viszont ajánlott egyforma ventilátor mert ugye a fordulatszám visszajelzését csak az egyik ventitől kapja.
Az hogy egy fordulaton menjenek azt az Asus Fan Xpert programmal is meg tudod oldani, még ha külön csatlakozóról is vezérled. Bár nem árt ugyancsak egyfajta ventilátor mert ugye itt a fordulatszámhoz tartozó légszállítás lenne a lényeg. Az én gépemben a hátsó ventilátor kicsivel magasabb fordulatra van állítva mint a CPU hűtőjé.
A CPU hűtő csatlakozójára Y elosztóval több ventilátort is köthetsz, kettőt biztosan elbír a lap vezérlője. Volt fórumtárs aki 5-öt is rábigyesztett, de ezt nem javaslom a terhelés és terhelhetőség is változó.
"Csak példaként a Zalman ZM-FM2 külső szabályzója max. 6W-ot bír. A Coolink SWIF120P egymaga képes 3.96W-ot bekajálni max. fordulaton (12V és 0.33A mellett)."(#23772) chester91
Miért ne vezérelhetné? Nálam is 4pin-es kimeneteken van három 3pin-es házventilátor. Még arra is képes hogy teljesen leállítja őket amikor nincs terhelve a vas.
"A 3 pin-es ventit kettő esetben tudod szabályozni: beleraksz egy ellenállást, ami 5 vagy 7 v-os feszültségen fogja tartani a ventit, vagy valamilyen ventilátor szabályozót vásárolsz." Vagy ha a lapod képes a feszültségalapú szabályzásra. Ma már a legtöbb lap képes rá. -
chester91
senior tag
válasz
troll81 #23771 üzenetére
Nem-nem. A 3 pin-es ventit nem fogja az alaplapod vezérelni. A 3 pin és 4 pin-es ventik között a 4. szál jelenti ugyebár a különbséget, amely 4. szál a pwm szál, ergo ami miatt tudod szabályozni. A 3 pin-es ventit kettő esetben tudod szabályozni: beleraksz egy ellenállást, ami 5 vagy 7 v-os feszültségen fogja tartani a ventit, vagy valamilyen ventilátor szabályozót vásárolsz.
Szerk.: az előbb sajnos 4 helyett 3-as számot ütöttem, ami elírás, ne haragudj. Ebben a hsz-ben írtat vedd figyelembe a szabályozás kapcsán.
A vizsgaidőszak tanulsága, hogy inkább ne fórumozz, mert csak hülyeségeket írsz, és saját magadat is képen röhögöd néha
-
troll81
addikt
-
chester91
senior tag
válasz
troll81 #23769 üzenetére
Szia!
Nos, nem értem teljesen, hogy mi a kérdés, de ami nekem eszembe jut, hogy vagy arra vagy kíváncsi, hogy több venti vezérelhető-e egy alaplapi csatlakozóról, vagy azt, hogy 3 pin-es ventit vezérel-e. Mind a kettő esetén igen választ kell adni. Viszont én kettőnél többet nem kötnék egyre, mivel nem feltétlen bírja el, bár függ attól, hogy mekkora éhsége van a ventiknek. Még ha egy csatlakozóra is kötöd őket, akkor is csak a 4 pin-es ventit fogod tudni vezérelni vele. Ha több 4 pin-eset raksz rá, akkor is vedd figyelembe, hogy esetlegesen más fordulatszám tartományba esik mind a kettő azonos fesz alatt. Szóval akkor tudod őket azonos fordulatszámon üzemeltetni, ha ugyan azon típusú, és/vagy ugyanolyan fordulatszámon üzemelő ventikről van szó.
-
troll81
addikt
sziasztok egy csak a 4 pines csatlakozot vezérli az alaplai cpu csatlakozás?
vagy nem azt szeretném elérni 2 db cpu hütö venti + a ház hátulja azonos fordulatszámon menjen valahogy köszi a segitséget elöre is
-
Rebbel
csendes tag
Hello!
Most ruháztam be egy új konfigra:
Alaplap: ASROCK H81M
CPU: Intel Pentium G3220 @ 3 GHz
Memória: 4GB Kingston 1333 Mhz
Hűtők: Gyári intel hűtő + 3000 RPM rendszerhűtő.Valószínűleg nem frankó az, ha mind a két hűtőt folyamatosan maxon pörgettetem, de valahogy meg kéne oldani, hogy a hőmérséklet-növekedésre reagáljanak a hűtők fordulatszámban. A beállítást már megtaláltam BIOS-omban, de nem igazán tudom, hogy milyen lépésenként kéne beállítani. Tcase: 72°C
Most 65-65%-on [SpeedFan, zárójelben az AIDA64):
CPU Fan - 1600 RPM
AUX2 Fan - 2300 RPMSystem: 33°C
CPU: 29°C (31°C)
AUX: 43°C (ha ez a motherboard: 33°C)
SMIOVT4: 34°C --- ezek egyáltalán mik?!
SMIOVT5: 34°C
SMIOVT6: 34°C
HD0: 30°C (31°C)
Core 0: 16°C (30°C)
Core 1: 16°C (31°C)Valakinek ötlete? Addig nem is nagyon akarom terheltetni, meg ilyenek, mert az előző (Celeron 430) valószínűleg a túl meleg miatt ment tönkre, de ez nem biztos.....
-
zsolthee
senior tag
Megvettem a Prolimatech Megahalems Red hűtőt használtan a Merlintől, de valahogy az egyik rögzítőcsavart nem kaptam meg. Pontosan ez hiányzik . A gumigyűrű sincs meg hozzá.
Próbálnak segíteni, nagyon korrektek, de egyenlőre még kétséges a siker. A gyártó más hűtőjével sem kompatibilis ez a rögzítés.Ha valaki rendelkezik ilyen CPU hűtővel - és netán AMD platformon használja- , legyen szíves keressen meg privátban. Nagyon hálás lennék ha megvehetném az Intel-es lefogatáshoz szükséges alkatrészeket. Ebay-t is kutattam már, de hiába.
Köszönöm! -
bluyoo
nagyúr
válasz
anytime #23765 üzenetére
A fekete BitFenix Spectre Pro PWM van tervezve de a fránya SwiF2 120P csak nem akar hangosodni/tönkremenni!
Így egyelőre pénzkidobás lenne.
-
-
Sotyks94
aktív tag
Nah ma elmentem a Corsair SP 120 HP ventikért (2db), és a Zalman Z11-Plusz-os kuckóba a meglévő 3 Zalman venti mellé, még bedobtam ezt a 2-t. Hát basszus nagyon brutálisan hűt.Legfontosabb hogy mostmár nem melegszik túl a VRM, így a proci nem throttlingol, meg az egész ház sokkal hűvösebb lett. Belső hőmérséklet 25 percnyi izzasztás (nonstopp 90% feletti cpu használtság) után sem ment 44 fok fölé. Bár a most beszerzett ventik nem annyira halkak mint amennyire fel van tüntetve a dobozon (ott 35db-t írnak, gyakorlatban 45 körül van 100%-on), de ez nem is probléma, a gépem meghúzva amúgy is kb ekkora db-n van, a probléma hogy az eddigi ventikkel ellentétben ez sokkal magasabb hangot ad ki. Nah mind1, emiatt nem fogom visszavinni/kiszerelni, inkább megszokom
Most így néz ki belülről. Bár nem annyira szép egyenletes látvány mint ami pár emberkének itt, de nah, legalább az enyém XD
Új hozzászólás Aktív témák
- Robot fűnyírók
- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Filmvilág
- sziku69: Szólánc.
- Háztartási gépek
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest