- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple notebookok
- E-book olvasók
- Gaming notebook topik
- CES 2025: beharangozta az RDNA 4-et az AMD
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz Juliuska #23998 üzenetére
Kössz a tippet!
Sajna a jelenlegi házamba nem fér bele az oldalsó venti a bordától, így nem tudom a lap felé vinni a légáramot.
Bár, lehet, hogy az lesz a vége, hogy megfúrom a házat...Így néz ki kb. oldalnézetből:
A fekete téglalapok a proci foglalat és a hátsó csatik, a piros a VRM borda, ami forró, a zöld pedig értelem szerűen a proci hűtő.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
válasz proci985 #23997 üzenetére
Erre is gondoltam, de akkor 2db kellene legalább.
Megnéztem a Noctua NH-C14 típust. Jónak tűnik, de tényleg drága.Olyan megoldás nem létezik, ami valami műanyag légterelő segítségével a házventiket a bordára irányítja? Hogy onnan szívja a levegőt. Legalább az egyik...
Ha nincs, akkor első körben ezt fogom kipróbálni házi barkáccsal.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Juliuska
senior tag
Komolyabb terhelés következményeként tudatosodott bennem is hasonló elgondolás, h talán nem ártana az alaplapon csücsülő alkatrészeket is hűteni (az én esetemben az északi híd volt kimagaslóan a legforróbb). Első lépésben kézenfekvőnek tűnt az oldalról történő (lapra merőleges) hűtés, csakhogy a tapasztalatom szerint sajnos, ez az elgondolás nem segített. Felvetődött bennem, mi volna akkor, ha a proci toronyhűtőjét nem befelé fújóra, hanem ellenkező irányra állítanám át -> 1-2C fokkal jobb eredményeket kaptam. Ezen felbuzdulva vágtam bele a következő elgondolásom gyakorlati megvalósításába: mi volna, ha több levegőt juttatnék be a házba...? Mivel az én lehetőségeim (az öreg kuckó 80-as ventijeit illetően) erősen behatároltak voltak, a levegő "gyorsításában" láttam a megoldást. Magam is meglepődtem a sikeren: a fő irány -> elölről-hátrafelé. Az oldalról befelé jövő levegő pedig, pont annyit segít, h a fő légáramot lejjebb szorítsa, ezáltal hűti a lap alkatrészeit.
Bár az elgondolásom meglehetősen körülményes, de nálam működik. Én ezt ajánlom.
kiegészítés:
a gyári vinyókereteket kidobáltam; 2 db bordára fűztem fel őket, és merőlegesen helyeztem vissza a házba, lehetőséget teremtve ezáltal a levegő vinyók közti áramlásának...[ Szerkesztve ]
Élj úgy minden nap, mintha az lenne az utolsó, mert egyszer TÉNYLEG az lesz...
-
félisten
válasz proci985 #23995 üzenetére
A procihűtő egy Thermalright Macho 120.
Kb. 3-4mm van a VRM borda és a cpu hűtő alja között.
A VRM borda olyan forró, hogy alig tudom megfogni.
A lap felett 3-4 centivel huzat van, de pont a VRM-eknél beragad a szél. Épp egy kicsi huzat van, amit a táp ventije kelt, de ez kevés. A ház ventik (2db 8cm-es) sem a VRM bordákról húzzák a legevőt.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
proci985
MODERÁTOR
azt se feledd el, hogy ha 30 fok van a szobaban, akkor meleg lesz a gephazban is.
Bici: ja, noctua C14 megfelelo, de az nem olcso.
igazabol ha van 10fazis a lapon fethutessel es a haz normalisan szellozik akkor nem lehet baj. procihuto pontosan milyen?
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
félisten
Sziasztok!
Egy 8 magos AMD FX procit szeretnék hatékonyan és halkan hűteni közepes tuninggal.
Mindezt úgy, hogy az alaplap is kapjon megfelelő mennyíségű levegőt, hogy ne legyenek forróak a tekercsek, VRM-ek, és egyéb alkatrészek.
Először egy alaplap felé fújó (top-flow) procihűtőre gondoltam, de nem találtam olyat, ami halkan és nem túl drágán megbírkózik ekkora hővel. Ezért marad a torony hűtő.
Így viszont semmi levegőt nem kap az alaplap, mivel a legtöbb hűt fölé lóg, és a házventik sem onnan húzzák ki a meleget, hanem 4-5 centivel feljebbről, a procihűtő felől.Másik gépemnél egy lassan forgó 6cm-es ventivel és 4db kábelkötegelővel oldottam meg a problémát, de itt még ez sem fér el.
Mit lehet tenni ilyen esetben az alaplap védelme érdekében?
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Horvi
őstag
válasz proci985 #23992 üzenetére
Úgy néz ki a felállás, hogy elől van egy venti ami befele fúj meg van egy hátul ami kifele. Házventi csak ez a kettő van bent. Porszűrő nincs bent. Gyanítom a házban is meleg van mert ha nem játszom csak netezgetek meg ilyesmi akkor is egy idő után meleg levegő jön ki fent bár mondjuk inkább hogy langyos.
[ Szerkesztve ]
Hello darkness, my old friend...
-
proci985
MODERÁTOR
-
Horvi
őstag
Hali!
Egy olyan kérdésem lenne felétek, hogy a ház tetején lévő helyekre érdemes-e berakni ventit vagy annyit nem számítana a dolog. A ház egy CM 590 a CPU egy PhenomII X4 955BE 4GHz-en megy és terhelés alatt viszonylag meleg levegő áramlik ki a gépház tetején. A procihűtő (Brocken) arra fúj. Ezért gondoltam hátha segítene valamicskét 1-2 venti a tetőre.
KösziHello darkness, my old friend...
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
Hali!
Kíváncsi vagyok ti mit ajánlanátok ehhez:
Sima CM 690-es ház
2600K 4.4ghz megy
CORSAIR Vengeance ramokNoctua nem érdekel, sem a K2.
Olyan léghűtés kell, ami intel burn alatt (max stressz) nem engedi feljebb 65 foknál, a ramok férjenek el.
Legyen halk és a pénz nem lényeg...Azt hiszem minden leírtam. De akkor már megkérdezem, hogy az Alpenföhn himalaya vagy a 2 képes lenne e erre, mert azok tetszenek is külalakra. teszteket olvasgattam, valahol kenterbe vert majdnem mindent, valahol meg cseszettül rosszul teljesített. Bírom az ilyen "review"-kat.
Előre is kösz...
-
M0ng00se
őstag
Üdv.
Gondolkozom ledes venti vásárlásán. Két versenyző van.Cooltek 12cm, és Cooler master sickleflow 12cm. A cooltek az jelentősen olcsóbb, és sokmindenben azért nem marad el a cooler master hűtőjétől.És ha az olcsóbb lenne akár kettőt is tudnék felrakni.Egyáltalán lenne értelme két ventinek? Most egy van rajta, azzal sem ment 47c° fölé maxon.V6
-
CsikiRoli
tag
válasz proci985 #23979 üzenetére
Az a haz ementali alatt mit értesz? Tudom, hogy ementali sajt--> lyukacsos, de az pont nagyon jó, nem?
sajnos nehezen tudom elhinni, hogy nem segítene sokat. Nem kell nekem lehozza az eget is, csak hogy ne pörögjön 80-90%-on a VGA venti, mert így elég hangos. Hanem 70%-on maradjon.
Csak mert van másik Sharkoon MS-120 házam, amiben régen volt egy GTX 560, és amígy nem volt hátsó kifújató venti addíg pörgött a VGA venti 3000-4000Rpm-et, mihelyst viszont betettem, már csak 1500-2000Rpm-et.
pedíg az csak egy kicsi 9CM-es hűtő volt.
Valami hasonló zajcsökkenést szeretnék, de persze nem ekokra mértékűt.Üdv: Roland
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz CsikiRoli #23976 üzenetére
1000 rpm egy 120as ventitol nem sok az EVOn.
a 80 fokos GPU refhutovel szinten normalis, a 6950 elegge meleg.
28 fokos szobaho mellett nincsenek csodak.
igazabol meg annyit tudsz csinalni, hogy oldalra a GPU melle beraksz egy 80ast ha van otthon, hatha segit.
az a baj, hogy 11-12k korul az ostrog ementali sajt, nem hinnem, hogy tul sokat nyernel vele.
-
CsikiRoli
tag
válasz proci985 #23975 üzenetére
Belinkeltem az előző hozzászólásomban az ENERMAX házat. Ezt: http://www.enermax.it/case/ostrog-q/
11-12k
CPU: 212 EVO-val hűtöm, 55-60 °Cra szokott felmenni (ilyenkor a ventilátorja több mint 1000RPM-et forog)
GPU: 80°C-ra szokott felmenni (ezen tartja a hűtője)-Ilyenkor akár 80-85%os is szokott lenni a kihasználtsága a ventillátornak, elég hangos is.
Légkondi a házban nicnsen, elég meleg szokott itt lenni, ilyenkor még inkább fogozódnak a melegek a gépházban is.
28°C szokott lenni a házban a "szobahőmérséklet"
Ilyen a hűtő a VGA-n.[ Szerkesztve ]
Üdv: Roland
-
proci985
MODERÁTOR
válasz CsikiRoli #23974 üzenetére
valszeg azert jon ki meleg levego, mert elegtelen a haz hutese. az a gep terhelve konnektorbol jatek alatt tippre 400+Wot is behuz, aminek jelentos futoerteke van.
hazat mennyiert nezted?
a kabelmanagement alapvetoen egy praktikus dolog, de ha egyebkent ugyesen el tudod huzni a kabeleket, akkor max 1-2 fokot lehet vele nyerni, de egy tagasabb hazban annyit se.
a melegek az alkatreszek mit jelent? van legkondi?
-
CsikiRoli
tag
Szép napot midnenkinek.
Most jelenleg egy ilyen gépházzal rendelkezem, ami fel van szerelve 2 DB Artic Hűtőventillátorral, amit általábon maximumon használok (1400 RPM).
Az egyik hátul kifelé fúj, a másik elől, és befelé szív.
CPU: AMD FX-8320 (125W)
VGA:AMD Radeon HD 6950.(170-200W)Na most a tapasztalatom az, hogy tűz forró levegőt fúj ki hátul a hátsó ventillátornál.
Arra gyanakodom, hogy azért, mert a gépház eleje, nem lyukacsos, hanem egy egybefüggő felület, ahol nem tud átáramlani a levegő.(Van a gépház elejének oldalán lyukacsok, ahol érzem, hogy valamennyi levegő azért bemegy.)Arra gondoltam, hogy kicserélem emiatt a gépházat, mert nagyon melegek így bent az alkatrészek.
Kinéztem ezt az ENERMAX házat. Itt jól látni, 2Db articom befér előre, és egyet kapok hátra(a gépházhoz).
Emellett a fent említett ENERMAX házban lehet a kábeleket megfelelően elhelyezni(Cable management) És így talán jobb szellőzést érhetek el. Szerintetek megéri ezt a lépést megtenni?
Sokat fog számítani, hogy elől 2 ventillátorral tudom beszívatni, és lyukacsos felületen?Vagy nem fog nekem ez nagyon feltűnni.
[ Szerkesztve ]
Üdv: Roland
-
Juliuska
senior tag
Szeretném megkérdezni, h erről az oldalról hűti-e valaki a hűthető alkatrészeit, s ha igen, milyen hatásfokkal teszi azt...?
-
Juliuska
senior tag
-
nofear2t
csendes tag
válasz magyar1997 #23968 üzenetére
Általában, azt hogy , egy ventillátor nak kialakított hely van ott, ahova + pénzért vásárolhatsz egy ventit, és oda be tudod építeni, de gyárilag, nem adnak arra a helyre..
-
magyar1997
tag
Sziasztok!
Mit jelent az, hogy "opcionális, csak a hely van kialakítva" egy háznál? Ventiről van szó.
FTTB 1000/300
-
nofear2t
csendes tag
Üdv!
Adott egy HAf 912+ "kuckó" Most vásároltam, bele 2db Aerocool Silent Master 20cm rendszer hűtőt.. / egyik előre ment befelé fúj, másik felülre ugye, kifelé fúj, hátul van 1 db 12 cm artic pwn / van még 2 db ventim, ami nem került beépítésre, nem tudtam jó ötle-e oldallapra felszerelni, valamelyiket, mennyire szólna bele a levegőmozgásba ami előről, hátra megy. 1 db artic 12cm pwn, meg egy 12 cm alap cm venti van ami tartalék. Mi a véleményetek, ezzel a 2 ventivel , mi legyen? ötletek? /felső nagy hdd rekeszt kivettem, légmozgás érdekében../ Ty előre is /Ui: a kép régebbi, a fent leírtakban módosult csupán /[ Szerkesztve ]
-
kmisi99
addikt
De egy forrasztó páka és fél óra alatt filléres tétel.
-
CsikiRoli
tag
Üdv!
Van egy ilyen típusú alaplapom: Gigabyte 970a-ds3p
Olyan problémám lenne vele, hogy a System fan connectorokba, ha bedugom a két PWM-es ventillátoromat(Artic F12 PWM) akkor nem nagyon tudom vele szabályozni.
Beállítom, hogy hőmérséklet alapján NORMAL modban pörögjön.(Venti 600-1400 RPM-ig képes)
De a kalkulációit a System tempreature alapján méri, ami akárhogyan akármikor nézem 30-33 ig terjed.
Van egy ilyen program, hogy Easy Tune 6 (Gigabyte ajánlja ehez az alaplaphoz) és ebben a programban be lehet állítani, hogy 25 celsius tól 35 celsiusig levő skálánál állítsa ezzel arányosan a ventillátort(System temp 25°C--> 600RPM System temp 35°C -->1400RPM)
Sajnos kissebb intervallumot nem tudok megadni, mert ez a 10°C-os a határ. Így ha ezt beállítom, akkor bekapcsolásnál már 30 °C-os és már 1000Rpm-et kezd. viszont a teteje csak 1300RPM-lesz.
Valahogyan meg lehet változtatni ezt?
Vagy úgy, hogy Easy Tuneban beállítani 3°C-os intervallumra(Ha valaki tudja hogyan kell megköszönném.)
Vagy, hogy más alapján állítsa a PWM-et. (PL.: System Fan a processzor hőmérséklete alapján állítsa be magát, Itt fontos, hogy nem lenne jó, ha mind a hármat a CPU foglalatra dugjam, mert nem biztos, hogy elbírja, de 4 et pedíg biztosan nem fog, ami kellene, mert fogok venni még egy 12cm-es Ventillátort.)
ha lehet elkerülném a Ventillátorvezérlő beszerzését, de ha nagyon muszály és csak azzal lehet, akkor úgy is lehet számomra, csak valaki világosítson fel, Köszönöm!Üdv: Roland
-
proci985
MODERÁTOR
válasz magyar1997 #23959 üzenetére
legszallitasi adatoknal a gyartok altalaban akkorat hazudnak amekkorat nem sajnalnak.
erdemes teszteket nezni, pl silentpcreview megbizhato. ha nem suketszobaban merik a venti altal kibocsajtott zajt akkor a tesztben ne bizz.
Deepcoolnak vannak jo cuccai.
-
magyar1997
tag
Üdv mindenkinek!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy rendszer hűtő ventinek, mennyitől számít jónak a légszállítása? Pontosabban egy 12cm-es ventillátor esetében. Illetve még, hogy a Deepcool mennyire számít jó márkának?
[ Szerkesztve ]
FTTB 1000/300
-
SenorGrande
senior tag
válasz SenorGrande #23262 üzenetére
Leírom, hátha más is keres rá megoldást.
Az Arctic Cooling Freezer 7 Pro hűtőre - mint kiderült - 6 év gyártói garancia van, így itt - a Support fülön - leírva a problémát, pár e-mail váltás; számláról kép küldés után ingyen küldtek csereventilátort. Nagyon korrekt hozzáállás, remek support.Rev. 2 ventilátort küldenek, de jó az első szériára is.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – (Kérjük ennél a vonalnál levágni!)
-
kmisi99
addikt
Adott egy vga hűtőm ami ezt a hibát produkálja. Ez még javítható vagy kuka? [link]
-
kmisi99
addikt
Reméljük. Sajnos nincs 0,8mm közeli. A régi ami most van kb 0,8mm a fotó alapján ami kb 0,5mm re biztos összenyomódik mert az új kb 2mm nyomható össze ami nem elég, így valószínű kb 0,5 kellhet. De az nem gond ha kicsit se nyomódik össze a 0,5mm res? Jó lenne valami megoldás. Esetleg nem tudom mennyire formázható valahogy levághatnék 0,2-3mm az újról de az elég bizonytalan lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Henk
veterán
válasz kmisi99 #23949 üzenetére
Szerintem szinte biztos, hogy vastag az új gap pad, meg nagyon kemények is így nem tudja eléggé összenyomni és nem fekszik fel rendesen a gpu-ra a hűtő. Tehát valóban vékonyabb kéne vagy olyan puha mint a gyári, hogy tudjon lapulni ha szükséges. A vékonnyal viszont lehet olyan probléma, hogy a gpu-n felfekszik a hűtő de a vékony gap pad nem ér hozzá a ramokhoz és az fog nagyon melegedni és azt még monitorozni sem tudod. Ezért lenne jobb a puha. Bár ha az 1 mm-es vastag akkor a 0,5-ös talán nem lenne vékony.
[ Szerkesztve ]
-
kmisi99
addikt
Laptopról van szó csavarok szorítják rá az egészet szóval elvileg hozzányomódik. De levedtem a vadiúj 6W/mk gap padokat a memóriákról felraktam a régi használt rongyos szottyadt szakadt koszos gap padokat amik 4 éve rohadnak a gépbe és azonnal tökéletes lett netezés közben, sőt youtube közben is ilyen 55-62 fokos a gpu míg a vadi újjal amint a böngésző elindult és nyitogattam oldalakat azonnal 70-80 fok. Amint leálltam velük csak ment a gép azonnal 60 fokra ment vissza. Akkor gondolom 1mm helyett 0,5 mm pad kell nem? Pedig a régi szétnyúlt pad kb 0,8mm res ez alapján a fotó alapján szóval annyira nem vágom.[link] Bár sokkal nyúlósabb mint az új így gondolom 0,5mm ig is simán összemegy.
-
Henk
veterán
válasz kmisi99 #23947 üzenetére
Ha a gap pad túl vastag akkor az egész hűtő távolabb kerül és elképzelhető, hogy nem ér hozzá a gpu-hoz és ez túlzott melegedéshez vezet. Csak ebben az esetben az nem világos, hogy időnként miért jók a hőfokok. Mert ha nem ér hozzá és nincs hűtés akkor az folyamatosan magas hőmérsékletet eredményez. Esetleg vedd vissza a hűtőt és nézd meg, hogy rendesen hozzáér e a gpu-hoz.
-
kmisi99
addikt
Vettem a laptopomba új Gap padot 1mm rest. A régihez hozzámértem az talán 0,1-0,2mm rel vékonyabb a régi de az 4 éves és már mállk szét szóval gondolom összement az idő folyamán. De nem tudom, hogy az új gap padt mitt, de a gpu hőmérséklete iszonyatosan szeszélyes lett. Akár böngészés közben 80-55 fok közt ingázik és 100 fokig is gond nélkül felmegy pl játék alatt. Pasztát kapott frisset 4x is szétszedtem. Lehet, hogy 8mm res kellene? Pl most hogy gépelek nagyon jó 55-60fokos a gpu ami jobb mint valaha de amint elkezdek böngészni oldalakat megnyitni azonnal fölmegy 80 fok fölé is holott semmi 3d nem megy.De a gpu hőmérsékélet megy föl holott a memóriákon van a gap pad igaz azokon nincs hőmérő szenzor.
-
tornas
őstag
-
kmisi99
addikt
Ha már a thermalpadok (gap-pad) nagyon rotty állapotúak pár nap erejéig lehet egy kevés pasztát is bevetni a memória chip és a gap-pad közzé?
-
chester91
senior tag
-
marco0007
aktív tag
Sziasztok! Milyen léghűtést javasoltok egy i5 4670K vagy 4690K fölé? Tuning is menne egy picit
-
oravecz56
aktív tag
válasz kmisi99 #23938 üzenetére
Ha vezeti az áramot azt nemkéne.A filléres fehér talán 1.5 W/mK hő elvezetési képesség de van ezüst komponenses paszta ami nem vezeti az áramot csak az nem filléres van gyémántporos van szén tartalmú van ezüst adalékos van arany poros adalékos van aluminium poros 2 komponenses és van foékony fém(nem higany)Én ebből a szémtartalmut használomm mx2 mx3 mx4 a legjobb az mx4 hőátadásra 8.4 W/mK a 2mx nem szárad annyira de 5.6 W/mK én ezt ajánlanám.
Oszika
-
kmisi99
addikt
válasz oravecz56 #23933 üzenetére
Elvileg 1mm kell. Akkor veszek olyat. Gondolom az is sokat segít majd. Vettem ideiglenesen filléres ezüst pasztát. Az mennyivel lehet jobb a filléres fehértől? Csak félek azzal kenni mert az vezeti az áramot a laptop cpun meg nincs kupak. A mag mellett meg kis tranzisztor szerű cuccok vannak.
-
MODERÁTOR
Sziasztok!
Van egy Xigmatek Midgard II ház. Elől van kettő légkavaró továbbá hátul egy. Viszont van még helyem felülre is kettőnek. Oda is érdemes lenne telepíteni?
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
oravecz56
aktív tag
válasz kmisi99 #23932 üzenetére
Ha 2mm-es van rajta akkor azt mert nagy a rés és én pl.a legjobbat venném mindig az 6 W/mK GAP-PAD hőverető kékességüt mx2-vel fetexik.
(Most kb 2mm körüli lehet)Ha alátudsz nézni pap nélkül akkor látod mekkora kell mert ami rajta van már kivan vasalva vagy a kitüremkedett szélén látni kb az eredeti méretét.
Vastagabb nem jo de ha vékonyabb akkor meg az a baj.
[ Szerkesztve ]
Oszika
-
oravecz56
aktív tag
válasz kmisi99 #23930 üzenetére
Szia
Azt már illik cserélni.
Itt az apron [link]Megbizható, fordulatsz hozzá bármi nemü kérdéssel .Én is tőle vettem a padot és vezető ragyaztó szalagot.
Nagy külöbségek vannak a hővezető képességeknél és a vastagságoknál a padok esetében is.Szép napot
[ Szerkesztve ]
Oszika
-
kmisi99
addikt
A gappadoknál van olyan mint a pasztáknál, hogy van olcsó szar meg drága jobb minőségű? Vagy ott nincs nagy különbség? Honnan tudom ha jó állapotú? A gépemen kb olyanok mint a szétrágott rágógumi. Szóval nyúlós már majdnem mállik.
-
Juliuska
senior tag
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni:
adva egy ATX-es kuckó, aminek az alján pár (5db) HDD várja, h fellélegezhessen picit, amik jelenleg egy közös tartóban vannak. A taró keret elején Coolink SWIF2801 ventilátorok teljesítenek szolgálatot. Bár a rendszer hűtése majdnem ilyen a jobb sarkot kivéve -> a ház elejéről is érkezik be levegő.A szokásos időszakos háztisztítást végezve felvetődött bennem, h a ház műanyag borítása alá pont befér 2 db Scythe Slip Stream Slim 120mm-es (12-es vastagságú) venti a SWIF2801-sek elé. Régi tanulmányaimból felsejlett egy muki, aki azzal foglalkozott, h ha egy áramló közegben leszűkítjük annak keresztmetszetét, akkor ott a közeg áramlása felgyorsul. Arra gondoltam, mivel a HDD tartókeretek jelentik ebben az esetben a "szűk keresztmetszetet" szinte biztosra veszem, h ott a légmozgás fel fog gyorsulni, ha + 2db 120mm-es ventit előre (a házborítás alá) bevarázsolok.
Ugye jól gondolom...?
[ Szerkesztve ]
-
Wikoo
aktív tag
üdv
Van egy Athlon II x2 245 ös cpu, 45w a tdp-je, rajta egy ekl cold tower hűtő.
A proci 40 foknál melegebbet még nem látott, de a venti 1300 körül pörög, amikor a minimum 800 as fordulat lenne. Pedig a biosban pwmre van állítva.
Minek pörgeti ennyin a ventit a gép? hogy tudnám ezt leszabályozni? Teljesen feleslegesen van ez a plusz zaj..
A lap giga, ga-880hma-ud2h, rev2, legfrisebb bios.Békesség, boldogság! x)
-
kmisi99
addikt
Szerintetek arctic mx2-3-4 et vagy XIGMATEK PTI-G4512 pasztát vegyek? Nagy hőterhelésre kell akár 80 fokig is felmegy a gépem a vga tovább is.
-
törölt tag
válasz kmisi99 #23922 üzenetére
A sima pasztánál az én gépemben jó 8-10 fokot javult a CPU magok hőmérséklete a Xigmatek féle jobb hőátadási képességű ezüst hütőpasztával. Használata óvatosságot igényel, mert nem tudnám megmondani melyik vezetheti az áramot, ezért nem szerencsés mellé pötyögtetni. Némelyiknél jelzik az áram vezetési tulajdonságot. [link]
-
kmisi99
addikt
Lenne egy pasztás kérdésem. Most a laptopom újrapasztáztam olcsó 300ft os fehér coolink pasztával, így terhelve akár a 90 fokot is nyaldossa 1-2 mag a processzorban. Ha pl egy arctic mx2 pasztát veszek azzal mennyi t nyerhetek? Olyan 5 fok reális? Alapon is 60 fok körül járnak a magok és pont 59-60 fokon kapcsol a gép hangosabbra jó lenne ha maradna 60 alatt ha netezek.
-
kalozhun100
őstag
Hello! Deepcool xfan 120mm vagy coolink swif2 1201 120mm tegyek a haf xbm két gyari első ventije helyett? Illetve 80mmes ventit milyet vegyek amivel hddt akarok hűteni?
Xiaomi Mi 11 Ultra
-
Kharchy
tag
válasz chester91 #23919 üzenetére
Sziasztok!
Remélem jó topikba írok Van egy Sharkoon T28 házam, de a ventijét elég hangosnak találom. Pontos adatot nem sikerült kukáznom, de az alaplapi szabályozó szoftver szerint kb 1300-1350 rpm-en mennek.Le lehet szedni alacsony fokozatra is, úgy kb 900-950 rpm az eredmény. Érdemes, illetve lehetséges lenne-e másik ventiket beszerelni, amik halkak, de nem vezetnek jelentős felmelegedéshez? Van-e értelme valamiféle hangszigetelő szivacsréteget a házba applikálni?
Előre is köszi a válaszokat
''S ha rút világom eltaszít magától, Reménynek-harcnak mindnek vége van, Ha isten földre dől a trónusáról, Lesz még akiben higgyek -önmagam!''
-
chester91
senior tag
válasz bluyoo #23918 üzenetére
Jaja
A jelenlegi házamból ráadásul át fogom rakni a csavarmentes kialakítás műanyag rögzítőit, így remélhetőleg a legtöbb helyen megúszom a csavarozást
„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville
-
chester91
senior tag
válasz bluyoo #23914 üzenetére
igen, de mivel az egész cucc a tetején lesz, szintre koppra, így nem lesz olyan rész, ahova beszorulhatna a meleg, ha meg a csatorna kialakul, akkor esélytelen szerintem beragadnia, mert maga a szélcsatorna is a tetejétől 0,5 cm körül lenne.
„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville
-
chester91
senior tag
válasz bluyoo #23912 üzenetére
Köszi El sem hiszed, hányszor kell újragondolni, tervezni, többször is, leginkább a ventik miatt kellett átgondolnom, hogy hogyan is kellene
Nálad nyilván amiatt játszott ez szerepet, mert nem volt más áramlat, ami kivezette volna, mivel én azt helyettesítem, bízom benne, hogy elérhető ugyanez a hatás.
-
chester91
senior tag
válasz bluyoo #23910 üzenetére
Igen-igen, mert az az, ami többet jelent még, hogy van felül üres rész, ami ugye az én esetemben nem lenne. Egy szabvány házban ez kivitelezhetetlen, mivel az átlag ATX kuckókat úgy építik, hogy felül legyen neki még legalább 25 mm hely pluszban. Azért gondolom, hogy nem tudna nagyon kavarogni a meleg, mert nem tudna hova megbújni, ha felül egyből egy dupla torony van, aminek a légkavarói meg pontosan olyan szélesek, mint maga a cooler. Persze van rá esély, hogy túlságosan optimistán kezelem az egészet, szívesen próbálgatnám, de nem nagyon akarok többször nekifutni, egyszer akarok egy "tökéletes kuckót építeni, aminek elengedhetetlen kelléke a megfelelő levegőáramlás kialakítása
-
bluyoo
nagyúr
válasz chester91 #23909 üzenetére
Vagy csak össze vissza fog kavarogni a hideg-meleg levegő. Gondolom nem azért veszel majd egy őrült nagy tornyot hogy magas fordulaton járasd a ventilátorait. Így meg az a nagy batár nem kis akadály lesz annak a képzeletbeli szélcsatornának. De persze ez mint fejben lejátszott dolog, lehet jobb lesz mint a felső ventilátorokkal (bár esélytelenebb).
Gondoltam kicsit segítek ... Van a házamhoz tömör tető is, szóval lezártam a felső részt és kikapcsoltam a két fenti ventilátort. Az aktuális CPU, VGA-hűtő és hátsó ventifordulatot is lefixáltam. Tíz perc netezés és zenehalgátas után a hőmérsékletek 3-5C°-ot emelkedtek, köztük az alul lévő hardverek is, talán legjobban a VGA melegedett (néha +6C°). Ha visszaállítom a ventilátorprofilt 200RPM-el jobban pörög a CPU és házventim is.
Bár itt ugye nincs a nálad tervbe vett elülső ventilátor.Bazinga!
-
chester91
senior tag
válasz bluyoo #23908 üzenetére
Manapság már elfogadott, hogy az oldalsó ventiket nem támogatják a hozzáértők. Azért szükséges a felül nyitott ház, mert elölről-hátulra áramoltatva nem tudja meghűteni a felhasználó, mivel egyrészt vagy van felül zárt rész, ami miatt nem tud ventit szerelni, vagy van odd a helyén. Itt pontosan arra játszanék, hogy ugyan hiába akarna felfele menni, mivel nem tud hova távozni a levegő, így az első-hátsó által kialakított szélcsatorna kivinné, alulról, mire felér a levett fordulattal fújt levegő, az sem törné meg ezt a szélcsatornát, ezáltal szépen kivinné hátul a meleget a belsejéből. Persze ha felül lenne még hely, akkor beszorulna a meleg. Na mindegy, ezen még gondolkodom Azért köszönöm az építő jellegű hozzászólást
-
bluyoo
nagyúr
válasz chester91 #23907 üzenetére
Szinte az összes jól hűtő ház felül nyitott .... Szóval szerintem ez a legjobb megoldás.
Az hogy úgy tervezted a házat hogy nem azt a vonalat követi, hát legyen, de az eredmény így kétségesebb.
Meglehet inkább ront a dolgon egy felül befúvó ventilátor. Én az oldalsóval jártam így. Amikor beszereltem melegebb lett a VGA-m, pedig pont rá fújta a levegőt!Bazinga!
-
chester91
senior tag
válasz bluyoo #23906 üzenetére
Azzal tisztában vagyok. Viszont, ha a hűtő majdnem pont a ház tetejéig ér, akkor mind annak a ventilátora, mind az első ventilátor átmozgatja a tetejében levő meleget. Úgy képzeld el, hogy a lap és a teteje között 10 mm-nyi hely maradna, ami arra jó, hogy kifúrjam, és az alaplapi tápcsatlakozót rádugjam. Azért vagyok szkeptikus ilyen esetben az elrendezés iránt, mivel én nem használom ki évek óta az 5,25-ös helyeket, így elölről hátulra áramoltatva 2 ventivel megoldanám a hűtést, és alacsonyabb lehetne 25 mm-rel. Persze nem vagyok azért annyira otthon benne, ezért is kérdezem, hogy elvileg így a kettőnek, plusz a proci ventijeinek át kell tudniuk mozgatni a tetejében levő levegőt.
-
bluyoo
nagyúr
válasz chester91 #23905 üzenetére
Az én házam is 522mm magas.
Nálam a szolidabb hűtővel, a felül kettő és hátul egy elrendezés [link] vált be leginkább. Alap fizika, a meleg felfele száll, ezt érdemes segíteni.
De ugye én nem tudok a CPU hűtő magasságába ventilátort tenni. Szóval azt sem tudom biztosan hogy az elgondolásod nem lenne jó.Bazinga!
-
chester91
senior tag
válasz bluyoo #23904 üzenetére
Jelenleg is már 500 mm feletti a magasság, így ennél magasabbra nem nagyon tudom építeni. Csak azon gondolkodtam, hogy ha a felső 3 db 5,25-ös helyre kerül a 12-es venti, akkor tulajdonképpen pontosan azt a levegőt mozgatja elölről hátulra, ami fentre beszorulhat. A dupla torony (pl. egy Phanteks) kb az alaplap széléig lóg ki oldalra. Jelenleg az alaplap széle és a teteje között 25 mm-es távolság van, hogy ne legyen még magasabb. Ilyen esetben is számít a felfelé távozó levegő?
-
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyre írok-e. Házépítésre adtam a fejem, fából. Kérdésem az, hogy a házak tetején levő ventiknek mekkora szerepe van? Jelenleg úgy nézne ki a dolog - a képen is láthatjátok -, hogy elől kettő, ami a hdd-ssd részt hűti, egy szívja alul be a hideget, egy nyomja be a belső térbe az egészet, majd lesz az 5,25-9s helyeken egy, valamint hátul. Tetejére van értelme? Ugyanis, ha bele kerül egy dupla torony hűtő, akkor szinte majdnem összeérne a felső ventikkel. Vagy elég lesz a többi helyre szánt venti meghűteni? Egyébként Lepa Chopper Blue-val akarom telerakni az egészet.
-
szacsee
nagyúr
válasz Krisz1000 #23901 üzenetére
Anno hasonló hűtésem volt P4-es gépen és elkapott a nosztalgia vonat.
Ha nincs hozzá AMD lefogató keret (939-től az összes lyuktáv ugyanaz), akkor csinálj egyet, vagy csináltass.
Ha van hozzá lefogató, akkor azt használd fel, vagy apróról bugázni kell egyet.
Házi készítés így néz ki, igaz ez Intel deszka, de kb hasonlóan kell megcsinálni, hogy a kondikat ne érje el és ne tekerje meg a deszkát, de AMD-nél ha fém a hátlapi merevítő, akkor csak menetszárat, vagy hosszú csavart tekersz bele és felül alápakolsz műanyag alátétet és annyi távtartót, hogy a mahinált keret még lejjebb legyen mint a proci lefogatása, utána csak lehúzatod hozzá és kész... ha nincs kézügyességed, akkor egy szakival kellene megcsináltatni 2L borért, ha többet kér, inkább vegyél egy Arctic Cooling Freezer hűtőt használtan ami jó AMD-hez, mert többre mész vele mint a Zalmannal. -
Krisz1000
tag
válasz szacsee #21353 üzenetére
Szia Szacsee bocs, h egy másfél éves hsz-edre reagálok, de érdekelne, h érdemben is tudnál írni a kérdésemre, van esetleg tipped a témával kapcsolatban...?
a hozzászólásod:
http://prohardver.hu/tema/leghutes_topik_halkan_de_hatekonyan/hsz_21353-21353.htmla kérdésem:
http://prohardver.hu/tema/leghutes_topik_halkan_de_hatekonyan/hsz_21347-21347.htmlill
http://prohardver.hu/tema/leghutes_topik_halkan_de_hatekonyan/hsz_21346-21346.html
előre is köszi, ha van több infód
K.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest