Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• HalasKYO

aktív tag

Hello!
    Én ahogy tudom a fresnelek nek ill az optikának a fókusza határrozza meg pl az "eveness" effektet; ez az mikor a kép széle sötét és csak a közepe világos.Ezen annyiban lehet egy kicsit segíteni, hogy használsz kondenz lencsét,illetve félgömb hátsó fonycsort a lámpa mögött ezzel " a fresnelnek optimálisabb" pontszerűbb lesz a fényforrás fénye.
    [link]
    Itt egy kalkulátor.
    Ebben látszik pl a kép széle és közepe közti fény eltérés.
    a fresnel nek akkor látszanak a "körei " a falon , ha kb 1mm re teszed a tft től.
    Itt és diy fórumokon íratlan szabály a min 10-15mm ez a hűtés miatt is jöbb és "kiseik a fókuszból." A képet a fresnel "pontszerúsíti" azaz egy pontba fókuszálja, de az optika a TFT re fókuszál azaz nem "látja" a fresnel köröket. Remélem így érthető. próbáltam úgy fogalmazni.
    Amit a barátod mond még hogy szín eltérés már megbocsáss de baromság.
    A fresnel vagy műanyagból van, ennél télleg felléphet ilyen ezért is használ mindeki üveget. aminél még van egy szám ami azt adja meg hogy a fresnel koncentrikus körei milyen távolságra vannak egymástól. Ez írásvetítők esetében 80% 5mm 20% 4mm Ill ezek ált műanyagból vannak de láttam már üvegből is jobb minőségűt.
    Ez még kismértékben az élességet és azt hogy a kép széle és a közete is totál éles lesz.
    pl ajánlott HD >720p ill full hd , wuxga (1920x1200) ill qxga (2048x1536) DIY hez.
    A profik kb 2mm esek és üveg 99% os átengedéssel.
    Jah mégvmi:D
    A f1 azaz az első fresnel ami a vetítő lencse vagy triplet nél van az hosszabb fókuszu szokott lenni (310-330-400-450-500.. ), hogy ne legyen eveness effekt ill éles legyen a kép stb fent írtak.
    A lámpa és utána az f2 pedi ált rövidebb ( 210-220-240 ) Ez a fény hasznosítás miatt.
    Mivel a UHP lámpa a tér "miden irányába" sugároz ezért nagyon gömbciket lát ha kisebb az f2 fókusza. ill ha ezt még megspékeled egy kondenz lencsével meg reflektorral azaz hátsó foncsorra akkor valószínű hogy egyenletes éles eveness mentes képed lesz.
    Egyenlőre kb ennyi. Ha van vmi kérdezz ha tudok segítek.
    Sok sikert.

Új hozzászólás Aktív témák