- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Őrült Ödön
tag
válasz
j.bravo #1023 üzenetére
Köszönöm a "szaktanácsot"!
Egyébként lehet hogy hozzá fogok jutni igazi, akromatikus vetítőlencserendszerhez is, meg kaptam egy tippet: Október közepén, itt Pöstön lesz egy optikai börze. Tán érdemes volna ha kimennénk páran, és végigrabolnánk az egészet, hátha találunk pár használható cuccost!
-
geekthink
csendes tag
válasz
csapos2 #1042 üzenetére
Köszi a linket, sokat segített!
A kisebbik szalagkábelt eddig nem is tudtam lecsatlakoztatni...
Ezek szerint ez egy 20 eres fpc kábel flip up type csatlakozóval, aminek a másik vége sajnos közvetlenül az lcd nyákjára van forrasztva. Ehhez kell majd valamilyen hosszabbítót vadásznom.
Így néz ki szétszedve: [link]Az lcd 14k volt amúgy. Rettentő sz*r, 170:1 a kontrasztaránya, de nem találtam jobbat. Mindenképpen 14"-es kellett, mert ez pont passzol a vetítőre - nem csak filmet akarok majd nézni rajta, nem akarom, hogy hiányozzanak a sarkok a képből..
Az írásvetítőt a vaterán vettem 18k-ért. (Pár nappal azelőtt még 12-ért árulta őket a srác. Több is van neki, németországból hozza be őket.) Elég jó darab, úgy van kialakítva, hogy a légáramlás hűti az üveglapot is, így kisseb hűtés is elég az lcd-nek. Két izzó van benne, egy mechanikus kapcsolóval lehet köztük váltani vetítés közben.
Szegeden árulja a srác, egy sportmotor hátsóülésén hoztam fel Pestre. Szerintem ez volt az első írásvetítő ami 200km/h-ás menetszélben utazottNem fogom szétszedni. Első próbálkozásra tűéles képet adott, jó lesz így. Oldalról fekete fotokartonnal fogom beborítani, hogy a szórt fény ne világítsa be a szobát.
A következő lépés egy dlp-s projektor lesz, amit megpróbálok led-es megvilágításúra átalakítani. Szerintetek lehetséges?
Egyre többb új, nagy fényerejű led jön ki:
[link]
[link]
[link]
Szeretnék oda eljutni a dologgal, hogy viszonylag költséghatékonyan tudjam használni folyamatosan, számítógépes megjelenítőként is.Jelenleg 3 21-es CRT-t használok 3 * 1280*1024-es felbontásban.
Munkához, általános használatra sokkal jobban használható mint akár egy 30"-os cinema display - szerintem. A filmekhez, pedig ott a projektor.Később ezt a felállást szeretném kiváltani egy darab széles, enyhén homorú vetítővászonnal, és három 1280*1024 felbontású dlp projektorral. Hatalmas előny a többmonitoros megoldáshoz képest, hogy nem választja szét a képet káva, egy hatalmas egybefüggő panorámakép lesz a végeredmény.
A multidisplay előnyei:
a desktopom: [link]
általános használat: [link]
munka közben (így néz ki nálam a flash): [link]
játékok (akit érdekel olvassa végig a cikket): [link]Ez az egész multidisplay őrület akkor hatalmasodott el rajtam végleg, amikor láttam a The Incredibles-nek ezt a jelenetét: [link]
Kell egy ilyen otthonra...Még egy agyament link búcsúzóul: [link]
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
geekthink #1040 üzenetére
Hali Geek! Az a helyzet, hogy én ugyanezt a monitort akartam venni, ráakadtam haveromra, aki ugyenamiatt a probléma miatt adta el, ígyhát először elkezdtem kábelt keresgélni, és találtam is egy helyet ahol elvileg lehet ilyet kapni, de gyakorlatilag lebasztak, hogy élek, mert a lánya az illetékesnek beteg, és mit képzelem, hogy már 3.x hívom őket hogy mi van már, kapjam be. Sosem kaptam szalagkábelt, csak a lebaszást, vettem végül másik monitort. Egyébként 20db fölött lehetett rendelni.
A para: a gépemet amin el volt mentve a cím már formatáltam. Ergó ezzel annyit akartam mondani, hiogy talán remény, az van. :S hajrá!
u.i.: szerintem ha találsz ilyet, pár fórumon a feleslegből tudnál elsózni.. -
matocohaj
csendes tag
Pár jó linkre amúgy nemrég leltem rá, és gondoltam, hogy megosztom Veletek
.
Ha több bemenet kéne a diy projektorra, akkor hasznos:
[http://www.engadget.com/2007/03/13/how-to-make-a-solid-state-a-v-switcher/]Ez pedig kifejezetten Diy projektorokhoz való vezérlés, nagyon sok funkcióval:
[http://pcb-dev.com/showsite.php?open=0bc26d27b5ed5e6354acc0138214ca70]Érdemes megnézni őket, de főleg a második nagyon jó!
Remélem tudtam újat mutatni.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
csapos2 #1042 üzenetére
Húha, jól beindult a fórum
.
Még Ödönnek: hát igen a 30at énis sokalltam volna azért a régi batár projektorért, de azt láttam még működni azelőtt, és tudom, hogy semmi más baja nincsen. A felbontása nem volt egy bajnok, legalábbis a vetített egérkurzor marhanagy volt
.
domi007 : Annyira azért nem szoktam eltűnni
. Jó, egy picit, de sajnos nem szokott annyi időm lenni, mint nyáron
. De attólmég kutakodok, francia fórumokat mg mindig nzegetem és még mindig elég keveset értek belőle. Jót röhögnék,ha így tanulnék meg franciául vmicskét.
Ez már mindenkinek szól:
Azt ugye tudjátok, hogy az 1440x234-es felbontás egy kicsit átverés? Nekem legalábbis valahonnan az rémlik,hogy vízszintesen vannak egymás mellett az RGB képpontok, így a valós felbontás 480x234. Ha kicsi képátlót vetítenénk, akkor mondjuk nem olyan feltűnő, hogy nem túl nagy felbontású. -
csapos2
addikt
válasz
geekthink #1040 üzenetére
A fenti dupla csati szerintem esélytelen, a lenti kisebb szalagkábelre van esélyed, de itthon nem igen fogsz kapni hozzá toldót. Külföldi fórumokon nagyon sokat van szó erről. Láttam is ilyet, de hogy hol lehet megrendelni gőzöm sincs. Nem volna rossz tudni hány ér megy a kábelben.
-
geekthink
csendes tag
Sziasztok!
Végre egy fórum, ahol - remélem - nem úgy néznek majd rám, mintha a Marsról jöttem volna a kérdésemmel...
Van egy egész jó írásvetítőm: [link]
és egy kevésbé jó lcd-m: [link]Próbálok összehozni egy projektort, de elakadtam, hátha ti tudtok vmi megoldást.
A controller nyákja párhuzamos az lcd panelllal és két szalagkábellel csatlakozik hozzá, de nem egy oldalon.
Lásd képek:
[link]
[link]
[link]Valahogyan meg kellene "hosszabítanom" az egyik szalagkábelt.
Ötletek?
Előre is köszi! -
mrkatona
tag
http://img213.imageshack.us/img213/2862/projectorfq3.jpg
Itt van még egy kép.
-
mrkatona
tag
válasz
maxibacsi #1035 üzenetére
maxibacsi!
Gratulálok szerintem jó lett a géped,nekem tetszik a képe. Megjavult a hibád?
Én is tettem fel néhányat nézzétek meg.
Kicsit bénáztam mert sötétbe mindig szétmosta a képet,nem tudtam normálisan lefényképezni.
Ezért kapcsoltam fel egy picit a villanyt,de így is látszik!
A képátló kb 170cm. Ja és ne felejtsétek:nincs vásznam és sárga a fal!!!
Legyünk egyre többen akik belevágnak! Én nem bántam meg!
Csapos! Én a médiában vettem "akcióban" 19.900.-ért.
Van még nekem egy ugyan ilyen belőle mert kettőt vettem.Ha téged vagy bárkit érdekel 16000-ért viheti.Bontatlan összes tartozékával,11 hónap garanciával.www.mrkatona.fw.hu
-
maxibacsi
csendes tag
Na mégegyszer.
-
maxibacsi
csendes tag
Itt egy pár kép valamivel jobban sikerültek talán.
[L:[url=http://kepfeltoltes.hu/view/070928/dfdf_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/070928/dfdf_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]][link][/L] -
domi007
őstag
Hali,
Ja, én élek, de matocohaj kollégával megakadtunk a rossz projektor beszerzésénél. Ő most el-eltünöget, nem toom merre...
A lényeg az, hogy elméleti síkon már letisztáztuk a kiégett gyári projektorból átépített projektor témát, írok is erről egy picit, hogy mi a teendő, illetve mire jöttünk rá.
Mit kell tenni?
1. Szükséges fényforrás típusának meghatározása: találtunk egy jó leírást angolul, meg Ödönre is számíthatunk
2. Lámpafelismerőelektronika (szép szó, nem?) kiiktatása ha van: találtam egy leírást, de az nem univerzális, nem érvényes minden projinál, tehát ez a kérdéses téma, itt is kiiktatni a kockázati tényezőt.3. Megvenni az alkatrészeket, összeépíteni a dolgot. A próba, amit még nem csinált meg tudtunkkal senki, aki magyar nyelvű leírást is csinált volna...
ÜDV:
DOMy -
-
mrkatona
tag
persze este lesznek vetített képek is
-
mrkatona
tag
tettem fel képeket a gépemről
nézzétek meg aztán véleményeket várok
nem ez a végleges dobozolás csak normális vetítőobjektív beszerzéséig nem építem újrahttp://www.mrkatona.fw.hu/
-
_ZuPa_
csendes tag
Ezért, hogy nem érdemes számolgatni, mindjárt kirúgnak az egyetemről, hogy "milyen mérnök lesz így belőlem"
Szerintem a fókusztörvénnyel csak annyit tudsz meghatározni, hogy az LCD és a vászon között milyen helyen tartózkodjon a lencse. Ami valahol a 20 és 50 cm között lesz valószínűleg. Ez dobozépítésnél kérdéses véleményem szerint..
Ha már vásárol az ember érdemesebb abból kiindulni, mekkora képméretet szeretne, és hol szeretné elhelyezni a vetítőt, milyen távolságban a vászontól. Ebből kis számolással kap az ember egy lencsére jellemző fókusztávolságot, és ilyen lencsét keres.Szerintem.
-
j.bravo
addikt
Már miért ne érné meg? Nem egy nagy dolog számolni picit... (nem túl bonyolult a képlet, ugye). Nyilván a végleges beállítást úgyis szemre, tapasztalati úton végzed, de akkor már ugye megvetted a cuccot... ha még azon gondolkodsz, melyiket vedd, azért tud segíteni.
csapos, antiglare: nem kötözködni akarok, de mivel az egyik kép vakuval készült, a másik nélküle, szerintem nemigen lehet a két kép összevetésére alapozni... Az elsőn a vaku csillan be.
Mondjuk az sanszos hogy antiglare-rel kevésbé tükröződik a panel mint nélküle.
Talán épp ezért zavaró hogy a vaku pont becsillan az antiglare-en -
j.bravo
addikt
válasz
Őrült Ödön #1005 üzenetére
A triplet a vetítőlencse... illetve azt a feladatot látja el. A legtöbb kulturált diavetítőben egy 3 lencséből álló lencserendszer (ezért tri-plet), (azaz ha úgy tetszik, objektív) terjedt el.
Mélyebben sajna nem tudom, de a lényeg itt is hogy jobb eredményt lehet elérni 3 lencse egymáshoz igazítgatásával (alkalmasint az egyik lencsehibát korrigálhatja a másik lencse), mint egyetlen lencsét nagyon pöpecre megcsiszolni...A fotós objektív (visszafelé használva) nem biztos hogy rossz ötlet, egy próbát mindenképp megér; de sanszos hogy egy normál, 35mm-es filmre dolgozó fényképezőgépé egyszerűen kicsi lesz (az egész kép sötétebb lesz a kelleténél, vagy csak a sarkok...)
Egy középformátumú gép (6x6 cm-es vagy hasonló méretű negatívra dolgozó) objektívje már valószínűleg maga lenne a királyság, de azok sajna kevésbé olcsók...
De ha valakinek van véletlen egy Praktica-hoz vagy Zenithez való objektívje amivel lehet játszani, érdemes kipróbálni mindenképpen. -
mrkatona
tag
Ezek szerint még mindig kevesebb fényt ver vissza az antiglare nélküli lcd mintha rajta maradna és a fényt nyelné el.Pedig így ránézésre elég jól tükröződik nélküle.
-
maxibacsi
csendes tag
az gáz
-
mrkatona
tag
Azt már nem élte meg hogy visszarakjam,mert letörtem a lcd panel sarkát.
Vettem másikat. -
mrkatona
tag
válasz
maxibacsi #1013 üzenetére
Nekem lencsebeállítási hiba volt,szerintem neked is az.Próbáld kézbe fogni azt a lencsét és úgy próbálgatni egy állóképnél. Attól függően merre billented el a függőleges síkban a lencsét az lcd előtt a fókuszpontban úgy hol a kép alján-tetején-bal vagy éppen jobb oldalán kezdi el "elmosni" a képet.Türelem kell hozzá,látni fogot mikor hol jelenik meg a hiba. Egy kérdés: neked hány centire van a lencséd a fresneltől? (nekem kb 35)
Én le tudtam szedni az antiglaret. Pontosabban nekem úgy volt,hogy első körben mindenestől leszdtem a fóliát az lcd-ről (polárral együtt,mert azt hittem az antiglare-t szedem) majd mikor kiderűlt a hülyeség hogy mit csináltam beleraktam a fóliát vízbe.
Eltelt pár óra és mikor eszembejutott a dolog kivettem megnézni és egy könnyed mozdulattal körömmel a szélénél már kezdett is szétjönni a fólia két darabra. -
maxibacsi
csendes tag
Én is szivesebben épitettem volna 15" monitorból mert azt 15 k ér lehet kapni , a képe is sokkal jobb,a kontraszt is nagyobb a felbontás is csak sajna akkora fresnel lencsét nem tudok szerezni.Az izzotek oldalán ugyan van de onnan nem merek rendelni mert még soha nem próbáltam.
Valaki rendelt már onnan?? -
maxibacsi
csendes tag
Lenne még 1 kérdésem ha nem nagy baj.
A kijelzőn ha belenézek olyan mintha vizszintes csikok szaladnának a gyújtó zúgásával megeggyezően.Ha a gyújtót elemelem a doboztól a csikozódás megszünik .
Lehet ez valami rezonencia??Normális ez??A vetitett képen egyébként nem látszik. -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
csapos2 #1001 üzenetére
Ejha, látom beindult a fórum!
Azt hiszem egy kis segítséggel én is szolgálhatok. Triplet. Ezzel a szóval én is most találkozok először, de szerintem nem lesz ebből gondLeképező lencsének -ha jól értem ilyen szerepet tölt be a triplet- bármilyen domború lencse használható [bizonyos határok között], tehát nem kell konkrét értékeket kiszámítani ehhez. Ha más a leképező lencse fókusztávolsága, az két dolgot befolyásol: egyrészt nyilván máshova kell állítani a lencsét, hogy éles legyen a kép, másrészt más lesz a kép mérete. Kipróbáltam egy darab sima lencsével amúgy az eredeti írásvetítő lencse helyett, és full jó lett a kép, megfelelő fókuszálás után.
A reciprokos fókusztörvénnyel szerintem nem éri meg számolni, mert tologatással jobban be lehet állítani, szerintem.
Remélem nem írtam baromságokat=D
-
mrkatona
tag
Csapos látom a Te optikádon 3,6/415 feliratozás van.
Ezt használod? Ha igen akkor az körülbelül hány centire van a fresneltől?
Talán 415mm környékén? -
mrkatona
tag
Ödönnek igaza van,mert játszani,kipróbálni,tapasztalatot szerezni a kis lcd tv-kel jó móka,de mire az ember eljut addig hogy igényesen és tökéletesre megépítse a gépét,akkorra már az ember igényesebbé válik és nem elégszik meg a kis felbontással,meg a géppel való összeköttetés hiányával.
Szerintem előbb utóbb én is megépítem monitorral is,de hova fogom tenni azt a nagy dobozt?
A vga csatis kis lcd panelek 1024x768 felbontással meg még elég húzósak.Már akinek persze. -
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #1005 üzenetére
-
Őrült Ödön
tag
Szaktárs, áruld már el lécci, mi a tököm az a "triplet"?
Azt sejtem, hogy vmi hármas rendszer, de micsoda is?
Én amit láttam szakkönyvben vetítőrendszereket, ott annyi volt, hogy sorrendben: Homorútükör, égő, kondenzorlencsék (2x szembefordított gyűjtőlencse) film vagy kép vagy akármi, és végül a vetítő lencse!
Ki mit szól ehhez a felálláshoz?
-
Őrült Ödön
tag
válasz
mrkatona #996 üzenetére
Egy ismerősöm profi fotós, és ő aszongya, hogy régi, már nem szabványos, de azért jó minőségű fényképezőgép optikákat pár ezer HUF-ért meg lehet szerezni használtan. Sztem igaza lehet..
Amit én olvasgattam könyvátrban az optika tudományáról, abból egy nagyon fontos dolog jött ki: Nem mindegy, milyen lencséket használunk, csak az ún. "akromatikus" lencse felel meg, ami két, különböző törésmutatójú üvegből készül, és ez nem okoz számottevő színhibát!
Elvileg az összes fotós és diavetítő lencse ilyen... -
Őrült Ödön
tag
válasz
maxibacsi #986 üzenetére
Hmmm, gratula a cuccoshoz!
Jó dolog ez a kis LCD tv ilyen célra, mert könnyen átvilágítható, és ezért könnyű jó eredményt elérni vele!
Én csak azért nem erőltetem a kis tévék felhasználását, mert a képminőség rosszabb, mint a PC monitoroknál, és nekem qrvára nagyok az igényeim, meg a szemem is érzékeny, és kell a nagy (75Hz) képfrissítés!
De gyakorolni, vagy első készüléknek kiváló!
Nagyobb fémhalogént (400W) nem javaslok, elvileg már egy 150-es is jó kéne hogy legyen...
-
Őrült Ödön
tag
Hát kérlexépen, az a gondom vele, hogy rohadtul nagy volt a fényveszteség, egy írásvetítőn át tesztelve!
CMH 150-es 12000 lumenes fémhalogénnel annyi fény volt a falon, hogy éppenhogy láttam valamit a képből, de ha belenéztem a snassz írásvetítő fóliarátevős részére, hát majd hátratolt a fénynyomás... :-))))))
Aztán leszedtem erről a dögrégi, 2000-es eresztésű monitorról a fóliaréteget, de et a polárfólia volt, nem az antiglare.. :-( :-( Vissza tudnám tenni, de akkor megint megeszi a tetves vacak az úristen fényét is!
Ezért más, újabb és jobban áteresztő LCD beszerzésén gondolkodok, végülis ennyi a történet. Csak jó lett volna ezt a moncsit felhasználni, mert selejtnek vettem meg 7000-ért, jól átkúrtam vele a kínai neppert, mert ő azt hitte hogy hibás a készülék. Én meg tudtam hogy jó... :-)
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Nintendo Switch 2
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Nintendo Switch
- Eredeti játékok OFF topik
- BestBuy topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- NZXT Kraken 360 (RL-KN360-B1) 2,5év garancia
- Eladó jóárísított vízhűtők, Lian Li, Artic, Enermax, Alphenpön! LCD-s is több féle!
- szünetmentes táp / NJoy Cadu 2000VA / 1200Watt / 2025.11.21 garancia/ Usb management / 2db új aksi
- Chieftec SMART SERIES GPS-500A8
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest