- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Gaming notebook topik
- PLC programozás
- Steam Deck
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Amazon Fire TV stick/box
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
golfvariant
aktív tag
válasz Csabroncka #23552 üzenetére
Hát azért a panelek sem csúcskategóriásak, persze a családi há rezsije mindig magasabb lesz, de egy azért más életszínvonal. Akármennyire lehet szigetelni, nyílászárokat cserélni, egy panel hangszigetelése mindig a béka segge alatt lesz
[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz Mercutio_ #23551 üzenetére
Jelenleg a paneleket az tamasztja, hogy azt gondolja mindenki, hogy a rezsi valtozasok nem fogjak - legalabbis anyagilag - erinteni. En erre azert nem vennek merget, hogy igy marad. En szerintem nem jo otlet pillanatnyi energiaarak alapjan teljesen atertekelni az ingatlanok arat, bar a piac eppen ezt teszi. Nyilvan az azert fontos, hogy ha jelenleg nem is jo energetikailag egy lakas, legalabb javithato legyen.
I am having fun staying poor.
-
Segal
veterán
válasz Drizzt #23554 üzenetére
Ilyen az emberi termeszet. Ha csak 5ft hasznot sejt az uzletbol mar esz nelkul vasarol.
Foleg ha azt latja a csorda is ezt teszi.
Aztan tobbnyire jon a pofaraeses"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Mercutio_
félisten
válasz Csabroncka #23552 üzenetére
Az szvsz csak idén lesz így, jövőre már ott is lesz limit ami fölött piac-közeli árat számláz a főtáv
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Csabroncka
addikt
válasz golfvariant #23553 üzenetére
Nem a színvonal a kérdés, a panelek többsége szigeteletlenül E energiaosztályú, ehhez képest egy hasonló korú szigeteletlen családi (kádárkocka..stb) F vagy ez alatt van. Hőenergia tekintetében a meleg víz viszi el a hőérték ~70%-át.
"in medias res"
-
Doki16
addikt
Sziasztok!
Fogalmam sincs, hogy jó helyre írok-e ezzel kapcsolatban. 9.28-an be lett adva a papír a földhivatalba a tulajdonos váltási kérelemre. Ez a mai napig nem történt meg, csak széljegyen vagyunk rajta a feleségemmel. Az ingatlanban lakunk már másfél hete. Viszont nekem már nagyon kellene a lakcímkártya. Így, hogy még teljesen hivatalosan nincs a tulajdonomban az ingatlan, át tudok attól még iratkozni a végleges címemmel rá? Csak azért kérdem, mert a kormányablakban mindig az az első kérdés, hogy az én tulajdonom-e az ingatlan. Na mármost, se nem az enyém se nem a régi tulajé 100%-ban
A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
Árpi001
senior tag
Sziasztok.
Éppen holnap írunk alá a bankkal,és veszünk lakást.
Lehet nem a legjobkor ,de ez van
Visszont a hitel szerződésben ott van hogy nem adhatjuk ki. Nem azért vesszük,de ki tudja mit hoz a jövő.
Volna egy másik lakás ,amiben jelenleg élünk,szintén hitellel terhelt ,fundas,és azt visszont kiadnánk. De annak a szerződésêben is az áll ,hogy nem lehet kiadni
Ezt ellenőrzi valaki ,vagy ha hivatolosn, ,közjegyzővel csináljuk,akkor a navnál össze érhetnek a szálak?
Valaki járt már így?A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.
-
axioma
Topikgazda
válasz Árpi001 #23563 üzenetére
Ertelemszeruen a lakhatasi celu - plane tamogatott - hitelek azert vannak ilyen formaban, hogy lakhatasra hasznald. Ha ki akarod adni, az egy masik konstrukcio (megjegyzem, mas a kockazat-matematikaja is jelentosen), igy mas a kondiciolista is. Ha nem laksz benne, akkor valtsd at a hitelt annak megfelelore, es ha ugy mar nem eri meg akkor meg ne add ki.
Nem csak azert van ez az egesz szerzodesbe foglalva, es nem azert mondod a kozjegyzonel hogy megertetted, hogy azon muljon a betartasa, hogy mekkora az eselye a lebukasnak... ami raadasul elevulesi idon belul siman valtozhat (pl. ha - de ez nem allitas csak feltetelezes - most nem mennek utana de valaki egyszer kitalalja es megvannak az adatok, akkor visszamenoleg bukta es visszamenoleg kifizettetik plusz bunti). -
Árpi001
senior tag
válasz Dorian #23564 üzenetére
Köszi.
Tapsi #23567 nem,sim alakáshitel.=7,8 köröli thm sajna.
#23566axioma ez egy 7 éve felvett fundás hoitel.
Érhető okoból nem akarjuk hogy üresen álljon, és ne termeljen, mert eladni még nem akarjuk.
Nem is halottam még ezért át kéne váltani a hitelt..
van olyan amiben bele van foglalva hogy add ki nyugodtan?igazából megerősítést kerestem hogy nem foglalkoznak ezzel érdemben, és nem járt igy pórul senki..
[ Szerkesztve ]
A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.
-
axioma
Topikgazda
válasz Dorian #23571 üzenetére
A lakascelu hitel megnevezes nem ujdonsag, de teny, hogy szandekosan neveztem mashogy, mert a lakascelu nem csak a megszerzeshez szukseges hitel lehet. Attol hogy nem irjak bele hogy a hitelfelvetel celja a lakhatas, attol me'g pont a megnevezett kitetel ennek biztositasara van (bar pl. nem zarja ki hogy veszek egy lakast sajat hitellel es a gyerekem lakik benne, a lenyeg hogy nem jovedelemszerzes a cel - ami kockazatosabb hiteltipus - hanem ha valaki eletvitelszeruen benne fog lakni, annak megfeleloen fogja a torlesztot vagy mas koltse'ge't nemfizetni, illetve akkor mas az allagmegovasert - ertekallosagert - tett erofeszites stb. is -- persze csak statisztikailag).
-
axioma
Topikgazda
válasz Árpi001 #23572 üzenetére
Ha biztatnalak ra, csalasra felbujtasert me'g engem is elovehetnenek...
Jelenleg raadasul rossz befektetes a feketen kiadott lakas is (ahhoz kepest hogy az a'ra't berakod penzugyi megtakaritasba). Szoval nem ertem, hacsak nem erzelmi kotodes van hozza (bar en azt se ertem de az egyeni szocprobl). -
dong86
csendes tag
Sziasztok! Kis segítséget kérek: változó kamatozású lakáshitelünk van melynek a kamatperiódusát módosítottuk áprilisban. Azt vettem észre, hogy kikerültünk a kamatstop hatálya alól. Viszont átnézve a kamatstop rendeletet nem találtam ilyen kivételt, van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Köszi előre is!
-
Csabroncka
addikt
válasz dong86 #23576 üzenetére
"A Kamatstop rendelet
-a 3 és 12 havi BUBOR-hoz,
-a 3 havi EURIBOR-hoz,
-valamintaz Államadósság Kezelő Központ által közzétett hozam alapján árazott 1 éves kamatperiódusú kamattámogatott kölcsönökre vonatkozik, ha a kölcsönnek az érintett (2021. november 1. – 2022. december 31. közötti) időszakban kamatfordulója volt vagy lesz."A módosított valószínűleg BIRS alapú.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Drizzt
nagyúr
Szokasos helyzetjelentesem:
- Szeptemberi ingatlan.com hirdetesi arak, havi atlagar valtozas:
- XI. kerulet, lakasok: -1000 Ft/nm.
- Budapest egesze, lakasok: +1000 Ft/nm.
- Eger, lakasok: +16000 Ft/nm.
- Debrecen, lakasok: -2000 Ft/nm.
Ugy tunik nem teves az az erzet, hogy a nominalis teto megvolt egy idore az orszag nagy reszen.I am having fun staying poor.
-
axioma
Topikgazda
válasz freaghill #23580 üzenetére
En csak a hirdetesfigyeloim eredmenyet tudom/kovetem, nem nezek mast. Mar 66 m2-es lakas is van 40M alatt... az mar jo, csak szerintem me'g nincs itt az alja, nem ugrottam ra.
Sot mar az 50M alatt haz III.ker is volt, de az me'g regebbi szurom volt, 80+m2, abba me'g csak egy esett bele. -
adalbert1
veterán
válasz axioma #23581 üzenetére
"Mar 66 m2-es lakas is van 40M alatt" - ez már elég barátinak hangzik, remélem a következő évben több helyen is elindul egy jobban látható árcsökkenés.
Aki a xiii. kerületi Madarász Házakban lakik, az tudna róla írni pár sort?
Leginkább az érdekelne, hogy mennyire hallani az alsó/felső/oldalsó szomszédokat, mennyire terjednek a test- és léghangok?
A földszinti lakások mennyivel hidegebbek, vagy mennyire érződnek hidegnek (ugye alattuk van a mélygarázs, az esetleg zavaró)?
Az épület minőségével mennyire vagytok megelégedve, milyen zavaró hibák jöttek elő? -
concret_hp
addikt
válasz axioma #23581 üzenetére
gondolom a felújítandó / nem túl jó energetikai besorolású dolgok ára csökken főleg, ahogy a felújítás költségei még fentebb mennek
ill. nyilván a kamatoknak is durva hatása van, nagyjából 1.4x annyi lenne a havi törlesztő ugyan annyi hitelre, mint 1 éve.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
axioma
Topikgazda
válasz concret_hp #23583 üzenetére
az energetikai besorolas panelnel _szerintem_ hosszu tavon rendbejon, fovarosban legalabbis sztem idovel mind szigetelve lesz
Ha hazra mondtad, akkor igaz, de azzal ha nem muszaj mar nem kezdenek, tul regi kereses, ma mar bontando v kimaradt-levalaszthato telek inkabb erdekelne es tok modernul epiteni, de ezzel nem lennek egyedul [=kereslet] -
félisten
válasz axioma #23584 üzenetére
az energetikai besorolas panelnel _szerintem_ hosszu tavon rendbejon, fovarosban legalabbis sztem idovel mind szigetelve lesz
Majd ha a lakók többsége nem bérlő, és/vagy nyugger lesz.
Jelzem: sajnos."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Livius
őstag
válasz axioma #23584 üzenetére
Csak akkor lesznek szigetelve a panelok, ha lesz rá valami támogatási program, mint régen volt valami panelprogram. Önerőből Budapesten nincs olyan panel, ami ezt megcsinálná, mert annyira pénztelen a lakóközösségük általában.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
axioma
Topikgazda
Lehet... nyilvan majd 20 evvel ezelotti tapasztalatom van csak a lakogyulesekrol.
-
axioma
Topikgazda
válasz Vision #23588 üzenetére
Nem osztom, pedig cs.hazban lakom es szigeteltunk (igaz, me'g 10+ eve).
Ugyanannyi penzbol sokkal tobb energia takarithato meg (egysegnyi felulet hovesztesege a cs.haznal spec. eseteket kiveve nagy esellyel kisebb, es a panelnal a felulet-terfogat ara'ny kiemelkedoen jo), tehat azt erdemesebb tamogatni, plusz ellenorzes/adminisztracio is egyszerubb, nem emberekkel hanem 200 lakassal foglalkoznak egy ugyon, a tobbit elintezi a lakokozosseg sajat magan belul.
A panelosok nem valogathatnak az energiamegtakaritasi modokban, a koltsegoszto (nagy %-os) beszamitasa meg kicseszes, mert (ha a csalasokat nem is nezzuk mint a zoknit huzunk ra es tarsai) akkor is a szomszedtol valo nulla szigeteltsege a lakasnak nagyon kiszolgaltatotta tesz ha normalis meleget akar valaki, potyazokat termel. Inkabb marketing mint igazsagos (ugy ertve hogy van ertelme valamennyire annak ha lecsavarja a max. + ablaknyitas helyett).
Csaladi haznal ott van a fokozatossag lehetosege is (fodem, ablak, falak, labazat), a panelban ilyen nincs.
Ettol fuggetlenul kellenenek olyan programok, hogy azonos futesszamla, beruhazas valami alltam hitelbe (csak kamattamogatas!), es a korabbi fogyasztas fizetesevel (azaz inflaval minimum novekvo torl.reszletekkel ami a valos es elvi szamla kozott van) nullara fogyasig nem valtozik a "szamla", utana meg mar a usere marad az igy megszerzett fogyasztasi kulonbozet. Minel hamarabb megeri szigetelni annal hamarabb elvezheti. -
echterion
nagyúr
válasz concret_hp #23583 üzenetére
Szerintetek belátható időn belül (1-2 év) várható a hitelkamatok csökkenése? Vagy inkább a következő 4-5 évben ezzel kell együttélnünk?
-
attiati
veterán
válasz echterion #23591 üzenetére
ehhez meg kell tudnod becsülni a
- háború kimenetelét
- milyen gyorsan és drasztikusan akarja a FED lefojtani az inflációt
- a dolgozók képesek lesznek e reálbéremelést kiharcolni a lassuló gazdasági körülmények közöttHa sikerült megválaszolni a kérdéseket, akkor még mindig lesz egy magyarspecifikus helyzet.
Lehet, hogy sikerül a földbe döngölni az inflációt, csak a gazdasági ára kérdéses. -
-
JoinR
őstag
válasz echterion #23596 üzenetére
A hitelkamat elsősorban a jegybanki alapkamattól függ. Ha megnézed a histórikus adatait, a 2008-as válság után volt a leggyorsabb ütemű kamatvágás, 2 év alatt kb. 50%. Mivel az inflációs csúcson még nem vagyunk túl és jövőre is 10+ %-os várható, ezért egyelőre ezt nem fogják megvágni. Az előző válság utáni csökkentést feltételezve min. 3 év múlva még 6% körül lesz a kamat, ami hasonló (+1-2%-os hitelkamatokat jelent majd).
Viszont akciós ajánlatokkal most is találhatsz 7%-os hitelt, úgyhogy a fentieket nem nevezném nagy csökkenésnek. -
attiati
veterán
válasz echterion #23593 üzenetére
Hiába van benne, mert a döntéshozó dönti el, hogy melyik ujját harapja meg. Olyan nincs, hogy egyiket sem. Vagy infláció, vagy kamat vagy árfolyam.
Erdogan az igazi inflációkezelő közgazdász. Bebizonyította, hogy 70+% infla mellett is lehet kamatot vágni
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hardcore café
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Overwatch 2
- Gumi és felni topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest