Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
justmemory
senior tag
-
Kasya
nagyúr
Villanykapcsolokat csereltunk, felújítás részeként. A régi kapcsoló feszes volt, erőteljes nyomás és kattanas követte a le/fel kapcsolast. Az új kapcsoknak (Legrand) nagy az üresjárata (nem billeg, de de olyasmi), gyenge a "kapcsolási erzete", bizonytalan hatást kelt. A villanyszerelő azt mondja, hogy a kapcsoló minősége befolyásolja a feszesseget. A jobb kapcsoló lehet megoldás, ami 3* többe kerül.
Tényleg ilyen xarok az új kapcsolók? Mit ajánlanátok? -
csƵ
addikt
válasz
justmemory #130594 üzenetére
Köszönöm, úgy döntöttem, én sem rakok, csak murvát. Neked hány centit rakott?
Nagyon sokan ckt-znak sima járdát is. A hülyébbje még betonvasat is rak bele. -
passatgt
aktív tag
Szerelőbetonon rajt van csatorna és víz bekötések. Erre megy 10cm lépésálló EPS két rétegben, + padlófűtés + esztrich. A csöveknál mi a megoldás? Mellé rakom a nikecell táblákat, maradékot kinyomom purhabbal, vagy szépen vagdossam be, vagy rakjak közé homokot, esetleg ilyen zsákos EPS gyöngyöt?
-
justmemory
senior tag
Szia,
nekünk idén térkövezték a kocsibejárót, nem ment alá ckt. Zúzott törmelék/beton ment legalulra, utána jött csak a murva, majd arra valami finomabb kavics, és csak arra az ágyazó homok. Használjuk, minden rendben vele. De mikor kértem be árajánlatokat, volt, amiben a vállalkozó ckt-t rakott volna.
-
passatgt
aktív tag
válasz
bigdady #130585 üzenetére
Nálam van 2 csatári plasztos 3060 szekrény, egyik a normál, másik a vezéreltnek. Az EON-os szerelő szerint mehet mellé a H tarifás, csak egyforma legyen a szekrény és olyan kell, amint felül is van ajtó. Ha nem egyforma, akkor a másik kettőt is cserélni kellene... Természetesen sehol nem kapni ilyet jelenleg, még a rezsicsökkentéscsökkentés előtt megrendeltem, de se híre, se hamva.
-
vzsryl
nagyúr
válasz
bigdady #130590 üzenetére
Nekem a 3-as volt 400k+ÁFA. Természetesen csak EON-nál regisztrált szerelő végezheti el a műveletet.
-szerelő díj (kb a végösszeg fele)
-szekrény ára
-általában új bekötési pont (oszlop)Az általam választott szerelőnek mindig van szekrénye (amúgy brutálisan hiánycikk), és nála egy mérőóra állás 300k, aztán állásonként 50k. Gondolom hasonló árakkal dolgozik a többi is.
-
petakpa1
őstag
Terratech.hu-t ajánlották nekem, de fogalmam sincs milyen árban dolgozik, mert végül télikert lett pergola helyett.
-
Gyurike
tag
Sziasztok!
Tudtok olyan pergolával foglalkozó céget ajánlani, akik "nem annyira horror" áron árulják a portékájukat?
Kb. 5m x 5.5m méretű fémszerkezetű, egyszerű, fedett pergola kellene.
Akár előregyárott is jó, csak ilyen méretben nem találok. (10% pluszt méretben még meg tudok oldani, de kisebb nem kellene hogy legyen.)
Oldalán nyitott, és úgy általában más varázs-sallang nélkül.
Akár privátban is, köszönöm előre is a segítséget!
-
csƵ
addikt
Most bontom fel a járdát a ház körül, mert hamarosan térkövezünk. 12 cm vastagot öntöttek anno.
A két ház között pont egy kocsibejárónyi hely van (ca. 2,5 m), aminek a két oldalán lesz 1-1m térkősáv. Kérdés, hogy rakjak-e ide CKT-t? Mert eléggé megoszlanak a vélemények. Sokak szerint felesleges, mert csak nagy autóforgalom esetén kell, én pedig max személyautóval fogok rajta járni és nagyon ritkán. Mert amúgy egyelőre garázs sincs, és kint állok a ház előtt.
Tehát elég a 15-20 cm murva jól levibrálva, vagy inkább hozassak CKT-t is?
Ti mit gondoltok? -
petakpa1
őstag
@ gerisz23, macilaci78, pjen - Köszi az újabb válaszokat.
Nyilván nem néztem végig az összes elérhető anyagot/márkát, hanem azok közül amit megnéztem a fentebb linkelt Murexin tudja azt ami szerintem nekem kell:
- alkalmas kültérre is (igaz nem kültérre kerül, de fűtetlen helyiségbe)
- folyékonyra és állékonyra is lehet keverni 5 vagy 4,5 l vízzel
- alkalmas lejtős felületre isHa valaki már használt kifejezetten ilyen körülmények között valamilyen anyagot és bevált, könnyű volt vele dolgozni azt szívesen meghallgatom.
Magának az SPC padlónak biztos lesz dilatációja, mert ezt eleve írja a termékleírás + nagy lesz a hőingás a helyiségben.
Arról már kevésbé vagyok meggyőződve, hogy egy ilyen gipsz/cement alapú aljzatkiegyenlítőnél mennyire van szükség dilatációs hézagra, de annyiból talán jobb lesz ha hagyok 0,5 cm-et, hogyha netán a falként szolgáló műanyag nyílászáró panelek alján a padlónál lévő vízszigetelést szilóval ismét ki kell húzni pár év múlva akkor nem kell kivésni az aljzatkiegyenlítőt.
-
Terasszal kapcsolatban is kérnék szépen segítséget. A ház felőli részen (sárga vonal) is kell alapozni+zsalu tégla, vagy ott csak nekimegy a falnak a terasz oldala? A fal mellett jelenleg beton lapok, illetve lépcső van. A kőműves szerint azokat nem is kéne felszedni, mehet rá a terasz. Nem tudom mennyire jó ötlet, hiszen ezek a beton lapok mozognak, a lépcső sincs bekötve az alapba. Ha jól tudom nem is lehet közvetlen a falhoz tenni teraszt, mert áthűti. YT-on néztem terasz építős videókat, a legtöbbnél simán "nekimennek" a falnak a zsaluval, nem látszik hogy lenne közte xps, vagy bármi.
Ami még nehezíti a helyzetet, hogy a piros vonal a telekhatár, oda szeretnénk egy 3m magas kerítést. Mehet ez így egybe? Egyáltalán zsaluból lehet 3m magas kerítést építeni? Azért kéne 3m, (legalább 2.6m) mert alapból 60cm magas a padlószint, és ezzel egy magasságban lenne a terasz teteje. Jó kerítésnek a zsalu, vagy inkább legyen tégla?
Ami még kérdéses nekem, hogy a házfalba be kell kötni a kerítést? A korábban ott álló melléképület pl. nem volt bekötve. A házon nincs hőszigetelés, de 15cm tervben van.
Építész meg nincs már sajnos ismerősi körben. -
Veron
addikt
válasz
Ton-ton #130570 üzenetére
Igen, az lett volna a legjobb, de sajnos nem kértem, mikor lehetett volna. Most már nem lehet, mivel kész a rendszer, minden burkolva, festve. Ráadásul a kazán az emeleten, a mosogató a földszinten.
@met: kiderült, hogy külön leágazás van a majdani bojlernek, 1.5mm vezetékkel, 13A megszakítóval. Ha jól tudom a kis vezeték is elbír 16A-t, azaz csak a megszakítót kell cserélni 16-osra. A házba 32A érkezik.
Javítson ki valaki, ha tévedek! -
válasz
AxBattler #129373 üzenetére
No, döntöttem az alátétek tekintetében:
- padloponos felületre megy 3-in-1 Secura Extra Aquastop Smart;
- MFP-s faszerkezetre megy páraátengedő fóliára a Secura Max Smart (2.2mm-es is elég lehetne, de sok lesz a nehéz szekrény).Kérdezném, hogy az öntapadós burkolatváltók, lezáró elemek mennyire ajánlottak?
Pl. 1, 2, 3
-
válasz
tothjozsi96 #130576 üzenetére
A függőleges rész, a lefolyó. Az nem volt szegecselve, csak összedugva. Soudal tömítő? Youtube azt dobta fel.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
Victoryus #130575 üzenetére
Nem csak összedugdosni kell hanem valamivel össze is kell fogatni, mondjuk popszegecs vagy opel csavar. Ezen kívül tömíteni is kell, mondjuk ecetsavmentes szilikonnal.
Ja várj, most nem mindegy hogy az ereszcsatorna lefolyóiról beszélünk, vagy magáról az ereszről, amibe a tető torkollik bele.
-
A tegnapi felhőszakadás során szembesültem vele, hogy a csatorna szét van csúszva több helyen is. (mikor körbevágták a falat akkor szét voltak szedve)
Mivel lehet a bádog esőcsatornát összeragasztani? Összedugdostam, de szétcsúszik. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Ton-ton #130569 üzenetére
Van más is. A gipszrostra nem mindegy, milyen burkolat kerül. Ragasztott fa padló esetében van egy jó kis extra költsége, ha a gyárilag ajánlott technológiát követed. Ha nem, akkor nincs rá garancia és szakszerűtlen kivitelezésre hivatkozva a biztosító sem áll helyt.
-
pjen
félisten
válasz
petakpa1 #130565 üzenetére
Nálam 15 éve padloponoztak egy 35 négyzetméteres nappalit, mert az előző burkolat misungban volt. Sehol nem hagytak dilatációt és semmi baja. Tavasszal átépítettük a fürdőszobát. Kő felverve, aljzat beton, folyékony fólia, járólap. Dilatáció sehol, pedig burkoló csinálta aki 30 éve szakember. Lakószobák 32 éve.Szerelő beton, víz szigetelés, perlittel kevert aljzat beton, dilatáció sehol. Tetején tölgy parketta itt van egyedül dilatáció.
-
z0d1@Ku$
senior tag
Esetleg tud valaki egy nyavalyás boltot, ahol tudok szerezni 3 db 2 méter hosszú ablakpárkányt személyesen elhozva raktárról?
Bauhausban néztem, 180cm hosszú van csak. Praktikerben is csak rövidebb van. -
tothjozsi96
addikt
Szia!
Igen, de a régi konvektorokon, mint ami nekem is van, nincs őrláng lehetőség. Tehát a szelepen nincs 'N' állás. Ez azért probléma mert hogyha el is éri a beállított fokozathoz tartozó hőmérsékletet, akkor ezt követően nem tud átváltani csak őrlángra, hanem folyamatosan ég az egész égősor. Illetve azért is gondolkodom leváltani ezeket a több mint 40 éves konvektorokat, mert már minden bajuk van, és nem vagyok biztos benne hogy ezekkel megéri foglalkozni. Találtam használt, 10 éves de nagyon jó állapotú konvektorokat, annyiért eltudom hozni, mint amennyibe egy új gázszelep kerülne ezekbe a régiekbe. Ezért is kérdeztem rá hogy mik a tapasztalatok az újabb konvektorokkal, hogy jobbak lettek-e. Nem igazán tudtam dönteni, de végül is megfogom lépni mert jelen pillanatban nem tudok jobbat ennél.
gerisz23,
Köszi! -
Ton-ton
tag
válasz
Veron #130552 üzenetére
Esetleg cirkulációs vezetéken lehetne még elgondolkodni. Ez egy plusz cső a kazán/boyler és a sarokszelep közt.
Egy keringető szivattyú kergeti át benne a vizet, a szivattyút pl. a villanykapcsolóra kötheted.
Így csak a csap csövéből kell kiengedned a vizet, utána már melegvíz folyik.
Csak egy ötlet... -
Ton-ton
tag
válasz
gordonfreemN #130551 üzenetére
Az OSB vastagsága a párnafa kiosztásától függ. 40 centis kiosztásra 18+12mm-t (nút-féderest eltolással) szoktunk tenni.
Ahogy már írták, előbb nézzétek meg a jelenlegi állapotát.Másik megoldás a szárazpadló. (Rigips és a Knauf gyárt ilyet)
Ez gyakorlatilag hungarocell golyók (készre keverve műgyantával), amit ugyanúgy kell bedolgozni mint a betont. Tehát tömöríted, és lehúzod. Erre kerül két réteg gipszrost lap, egymáshoz ragasztva és csavarozva.
Amint megvan azonnal terhelhető. (Elvben meg kellene várni a ragasztó megkötését, de gyakorlatban a lefektetett lapokon sétálva rakjuk a következőt...
Hátránya, hogy kb. duplájába kerül mint a beton... -
Exodion
senior tag
válasz
Exodion #128349 üzenetére
Ez se most volt mar, de ez lett eletem elso vakolasanak az eredmenye:
Mapei Planitop FAST 330 -as simitohabarcs. ~1.5x2.5m. A teteje meg hianyzik. Sajnos nem szaradt zsugorodasmentesen (ami erdekes mert 3-30mm -ig lehetne hasznalni de ezek szerint megsem 1retegben), ahol vastagon van (~1cm) ott beesett pont a 2mm fole amit az SPC enged. Igencsak rahuzok egy halvany reteg finofill-t aztan megy az aquadefense.
A baumit allaspontja szerint direktben finofill is megfogna az SPC-t gond nelkul de mivel vizes helyseg ezert kategorikusan nem tamogatjak. Ha bejut a viz blablabla...Zart zuhanykabin; 2reteg Aquadefense; Planiprep 4LVT ami szaradas utan vizzaro; Eco MS4 LVT Wall ragaszto ami szaradas utan vizzaro. Ha oda viz jut be ... na.
Folment 100Kg arra az 1falra... mondjuk komuves aki egyaltalan eljott >175Kg normalis vakolattal szamolt (6mm a legkisebb vakolosin ugye).
-
-
petakpa1
őstag
válasz
gerisz23 #130564 üzenetére
Igen, amerre lejtett ott most fal van.
Dilatációs csík jó ötlet, köszi, valszeg a teljes kerületet minden dal mellett körbe fogom rakni 0,5x0,5 cm-es léccel, így nem tud elterülni teljesen a falig. SPC padlóra eleve 1-1 cm dilatációs rést gondoltam hagyni, mert nagy a hőingás...
Pár % lejtés biztos van benne, de hogy most 1% vagy 4% nem tudom, nincs műszerem kimérni
.
Aljzatkiegyenlítőnek ezt néztem ki: Murexin Lewell NA 320, kültérre is jó, és 3% lejtést is elbír, valamint lehet csak 4,5 l/25 kg vízzel higítani, és így állékony lesz. 5l/25 kg-nál meg önterülő, majd ki kisérletezzük, hogy mi a jó keverési arány nekünk.
Különféle márkák között van egyébként külünbség? Ceresit, Mapei, Baumit... stb, vagy mindegyik kb ugyanazt tudja.
Járólapozni nem szeretnénk, inkább ilyen beltéri, melegebb hangulatot szeretnénk benne.
-
gerisz23
őstag
válasz
petakpa1 #130563 üzenetére
Amerre lejtett ott most fal van?Ha igen akkor a falig terül (lehet hogy kellene valami diletációs csíkot kialakítani).Az s kérdés mekkora szint különbségek vannak benne,ki kellene először szintezni,kiszámolni mennyi aljzatkiegyenlítő kell,olyan helyen venni ahova a feseleget vissza viheted.
Aljzatkiegyenlítőzetm eddig összvisz 2x.Az elsőnél ismerőst hívtam a tanácsára kicsit higítottunk a gyári javalotthoz képest-nem kellett volna.Nehezen köttött meg,hideg volt meg is repdezett.Nem vertem fel pedig azt kellett volna...Majd egyszer ha lesz rá keret meg kedv szétbombázom.
A 2.-nál betartva a gyári utasításokat jó lett,egy helyen kb 1nm2-en eltudott jobban folyni az anyag,lett benne 3mm-es váju a többi helyen jó.Csak tüskés hengert meg keverőgépet használtunk.Szerk:a te esetedben inkább lejárólapozám,valami olcsó fagyálló lap+ragasztó.
-
petakpa1
őstag
válasz
Exodion #130541 üzenetére
@ gerisz23, macilaci78 és Exodion, köszönöm a választ mindhármótoknak.
Meggyőztetek akkor, nem tudom elspórolni az aljazkiegyenlítést, még úgy se, hogy ha alárakok egy komolyabb 1,5 mm-es alátétet. Pl Logoclic Vinyl Aquastop vagy Click Smart Underlay
.
Kérdésem az lenne, hogy dolgozott már valaki itt önterülő aljzatkiegyenlítőkkel? Mennyire folynak ezek meg? Ugye ahol most a télikertem áll az eredetileg terasz volt, és a padlónak volt annyi lejtése kifele, hogy az esővíz lefolyt róla szép lassan. Ez a lejtés értelemszerűen ma is megvan, de eső már nem eshet rá mert felül és oldalt is fedett
Az ilyen enyhén lejtős felületen megpróbálkozhatok önterülő aljzatkiegyenlítővel, vagy le fog folyni róla? Csak olyannal érdemes próbálkoznom amit simítóval el kell teríteni, vagy ez önterülők sem folynak annyira mint a víz, és meg fognak állni az enyhén lejtős felületemen is?
-
válasz
Victoryus #130522 üzenetére
Először is bocsi a késői válaszért, csak betonozok megállás nélkül...
Mielőtt bármit írok, azt kell tudnod, hogy nem vagyok szakember...
30 éve (most 50 vagyok) rábasztam (elhajtottam az egész brigádot a pi..ába), mert kb. olyan munkát végeztek (volna) mint Ace Ventura-nal...
Ha telibe glettelted a plafont, akkor:
1. babapopsi simaságra le kell csiszolnod (különösen azt az 1x1m-s részt, ahol glettel próbáltad "felragasztani", mert oda vastagon ment glett)
2. portalanítsd le tisztességgel
3. ha a glett alatt gipszes vakolat volt (+ a glett), akkor melegen ajánlott diszperziós mélyalapozóval átkenni (ehhez vegyél pl. a tecsóban legolcsóbb hengert + diszperziós mélyalapozót)
4. ha a mélyalapozó teljesen felszívódott/megszáradt stb., akkor jöhet a ragasztó (occsó korábbi tecsós hengert mélyalapozás után kimosod (egyszerű) és azzal (általában hígítás nélkül, ha a ragasztó előírás mást nem mond) felviszed a ragasztót. Mindig csak annyit kell felvinni a ragasztóból, amennyit be is tudsz fedni az üvegfátyollal, kb. mint tapéta ragasztásnál, ügyelve arra, hogy egyenletesen, "hézag" nélkül terüljön el a ragasztó. (ezért fontos, hogy babapopsi sima legyen a lecsiszolt glett)
5. ragasztó felkenése (hengerelése) után, gumi- vagy műanyag simítóval (nagyon profik használnak (fém) glettvasat ehhez) ki kell "húzni" a légbuborékokat az üvegfátyol alól (mintha tapétáznál). Felesleget levágod a fátyolból a széleknél, tecsó henger kuka.
6. ha tényleg sima lett a fátyol, az -általában, de nem mindig- bármilyen beltéri diszperziós festékkel le/ki lehet festeni, mészfesték (tiszta, old scool mészfesték) tilos, de mészbátisú diszperziós festék mehet (mindenféle színben, előkeverve, avagy utólag általad színezve)Még1x írom, nem vagyok szaki, várd meg, hátha 30 éve ebben jártas szakik is elmondják a véleményüket, de egy biztos, én így szoktam csinálni...
-
passatgt
aktív tag
Van két tetőablakom egymás mellett, 15cm-es szarufa választja el őket. Mindenhol lett a szarufára egy 5x5-ös stafni csavarozva, arra pedig a gipszkarton váz, ami kb 10cm-t ki van emelve, így összesen 15+5+10cm szigetelés megy be(rockwool multirock). A kérdésem az, hogy a tetőablak közötti részt is kiemeljem ennyire, vagy azt lehet laposabban hagyni, ha ott direktben a szarufára menne a gipszkarton váz? Tehát az ablakok közötti gipszkarton 10cm-el beljebb lenne, mert így nem árnyékol annyira meg talán szebben is nézne ki. Viszont mivel ez vékonyabb lesz, esetleg PUR habbal nyomnám ki, ami jobban szigetel, hogy kb egyforma legyen a 30cm-es szigeteléssel? Vagy az ablak között amúgy is mindegy lenne, mert az üveg úgyis szarabb szigetelő a kőzetgyapothoz képest. 3 rétegű veluxról van szó.
-
scott_free
senior tag
Ilyen plusz 3. rétegnek megfelelő utólagos ablaküvegezéssel találkozott valaki? Vélemény?
http://www.duploablak.hu/
-
gerisz23
őstag
válasz
tothjozsi96 #130537 üzenetére
Köszi Eagl3!
Konvektor cserével kapcsolatban ismerősnél cseréltek,kb ugyanannyit fogyaszt mint a régi.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
gordonfreemN #130551 üzenetére
Recseg, mert mozog. Egyrészt régen szögelték, a csavarozás a menet miatt kevésbé hajlamos mozogni. Másrészt tömörödhetett a töltőanyag, vetemedhetett, korhadhatott a fa alépítmény. Ezeket javítani kell, de bontás nélkül nem derül ki.
OSB jó, csapnútos legyen, könnyebb illeszteni, két réteg eltolással, csak körben dilatálva, mindent mindenhez is csavarozva. Erre mehet bármi, a padlószőnyeg is. -
Veron
addikt
mosogató alá szeretnék vízmelegítőt, mert viszonylag messze van kazán (kb. 7m) és lassan ér oda a melegvíz.
egy mezei egykaros Blanco csaptelem van, mire kell figyelnem?
nagyon kis hely van a mosogató alatt, a legkisebb darabot keresem, ez megfelelő lehet? ennél keskenyebbet nem találtam
felfogathatom a szekrény oldalára? falon nem fér el a dugaljak miatt.
köszönöm! -
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
50es évekbeli tégla társasház vidéken. Padló: Gerenda (betontálcás közök), rajta párnafa. Közök salakal feltöltve. Párnafán vakpadló, azon hajópadlószerúség azon csaphornyos halszálka parketta szegelve.
Recseg.... Betonozás sok idő, gyorsabb megoldás kellene a cimborának.
Az jó, ha a csaphornyos parkettát visszaszedjük és 12-es OSB lapot teszünk le két rétegben kötésbe? Erre padlószönyeget terveznek. Dilatációt kell hagyni a lapok közt vagy csak a fal mentén a széleken?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Google Pixel 9 Pro 5G 128GB 16GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
- Apple iPhone 11 Pro 64GB Space Gray / Szép állapotban / 100 % AKKUMULÁTORRAL / 12 hónap jótállással
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest