Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tomp

    félisten

    Megérkezett az ebayről a sata-usb adapterem.
    HDS támoagátás van.
    VID: 152D PID:1562
    Csak annyit sikerült kiderítenem, hogy JMicron. De, hogy azon belül melyik azt nem. Az összefoglalóban lévő programok nem látják az adaptert. :F

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4501 üzenetére

    Van ennek az adapternek modellszáma, termékkódja is, a gyártó weboldalán nem nézted milyen chipet írnak?

    A VID és a PID azonosítók elvileg valóban JMicron vezérlőre utalnak, ez esetben pedig az összefoglalóban említett programoknak, illetve azok valamelyikének (pl. M.P. Tool) is fel kellene ismernie. De ugyanakkor a chip pontos típusáról van amikor csak fizikai szemrevételezéssel lehet meggyőződni 100%-osan. Viszont csak ezért gondolom nem akarod szétszedni. Sőt, nem is kellene, pláne ha csak roncsolással oldható meg, ami eleve garanciavesztéssel járhat! Ugyan nem drága egy ilyen adapter, de csak ezért nyilván kár lenne szétszedni.

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4503 üzenetére

    Amit kaptam az egy sima átlátszó kis tasakban volt. Semmi szöveg nincs ráírva. Az adaptert csak roncsolással tudnám szétszedni mert a külső műanyag egybe lent öntve.
    M.P. Tool ezt dobja. A 2-es portban van az adapter.
    Win10 "sobetter ext USB Device" nevet ír az eszköznek.

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4504 üzenetére

    Úgy nem egyszerű, hogy nincsen a pontos típusáról semmilyen információ. A gyártó aktuális kínálatában SATA - USB 3.0 adapterként ott van pl. az USB3S2SAT3CB, de annál azt írja a specifikáció, hogy ASM1153E chip van benne. Ha a JMicron Firmware Update Utility és az M.P. Tool egyáltalán nem ismeri fel USB 2.0 és USB 3.0 porthoz csatlakoztatva sem, akkor nem feltétlen biztos, hogy olyan chip van benne. Egyébként az az információ honnan van, hogy biztosan JMicron, csak a VID-PID azonosító alapján?

    Amúgy most nézem, hogy nálad egy másik M.P. Tool van a screenshoton, ráadásul JMF612 vezérlőhöz való verzió. Vagyis ez esetben annyira nem meglepő, ha ez nem ismeri fel az USB-s külső házat. Amit az előző válaszban linkeltem, az a JMicron 2033x M.P. Tool v1.16.14.1 verzió, ami innen szintén letölthető.

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4506 üzenetére

    A JMicront a VID-PID alapján írtam csak. Aztán lehet, hogy valami egyéb chip van benne csak szépen átírták a 2 azonosítót...
    Kíváncsiságból megnéztem az ASMedia programmal is hátha de az sem látja.
    Leszedtem azt a verziót amit írtál de semmi. :)
    Amúgy úton van még egy adapter. Ez már az amazonról. Sabrent EC-SSHD
    Optimized For SSD azaz szerintem nem fog alvó módba menni mert hát ugye SSD-nél nincs alvó mód.
    Korábbi vásárlók szerint Asmedia 1351 van benne.
    Érdekesség, hogy a Samsung 850 EVO SSD Starter Kit kiadásban is ugyan ilyen usb adapter van (kép) csak nincs rajta logo. Abban ASMedia chip van és nincs alvó mód. Pontos chip típust már nem tudom.

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4507 üzenetére

    Ha egyik program sem ismeri fel és még az adapter pontos típusa sem ismert, akkor passz. Ez esetben csak a VID-PID azonosítóra lehet hagyatkozni és feltételezni a JMicron chipet, de ez így nyilván nem 100%-os bizonyosság.

    A Sabrent adapternél a gyártó weboldalán is szerepel, hogy állítólag SSD-khez van optimalizálva, de az már nem igazán derül ki, hogy ez pontosan miben nyilvánul meg. A logikus pl. a TRIM támogatása lenne USB-n, viszont arról megint nem írnak semmit. De ha támogatja az UASP-t, akkor elvileg lehet rá esély SCSI UNMAP parancs formájában, elvileg. ASM1351 chip viszont eleve nem lehet benne, mivel az USB 3.1 Gen 2-es, az adapter meg csak USB 3.0-s (USB 3.1 Gen 1). Erre vonatkozó információ a gyártó weboldalán szintén nincsen, ahogyan arról sem, hogy támogatja-e, vagy sem az alvó módot.

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4508 üzenetére

    Volt olyan vásárló akinél elszállt az adapter és garanciában olyan EC-SSHD modellt kapott amiben ASM1351 volt. Korábbi vásárló szerint JMicron van benne. Aztán ki tudja. A gyártó oldalán nem kapható már. Lehet az utolsó pár darabot már ASMedia chippel szerelték.
    Az EC-SS31-et már valóban 1351-el szerelték. Ugyan úgy néz ki mint az EC-SSHD... :W
    Na de jövőhéten kiderül mi az igazság. :)

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4509 üzenetére

    Olyan előfordulhat, hogy egyazon USB 3.0-s eszközt a gyártó másfajta chippel szereli attól függően, hogy pl. korábban / mostanában lett-e legyártva. Viszont az normál esetben már nem nagyon jellemző, hogy egy eleve USB 3.0-s eszközt USB 3.1 Gen 2-es vezérlővel szerelnek és továbbra is USB 3.0-sként hirdetnek. Illetve ha garanciális cserére kerül a sor, akkor normál esetben eleve ugyanolyan típusú termékre kell kicserélni, mint amilyen az eredeti volt. Ha hitelesek (?) a vásárlók információi, akkor lehet náluk esetleg előfordult az előbbi ellenkezője, de az elég ellentmondásos lenne. Az ASM1351 chip is eleve inkább az EC-SS31 adapternél reálisabb, mivel az USB 3.1 Gen 2-es.

    Ha megjön az új adapter, akkor annál lehet megint az lesz a helyzet, mint ami a mostaninál. Vagyis csak a VID-PID azonosító és az egyes szoftverek alapján lehet következtetni a chip pontos típusára. De 100%-os pontossággal lehet csak fizikai szemrevételezéssel lehetne megállapítani.

  • adamkaa777

    senior tag

    Sziasztok itt is felteszek egy kérdést remélem jó helyen járok .
    Szeretnék venni egy külső merevlemezt . Tv - 4k-s filmekhez kellene 1 TB-os verzióban , Nem tudom hogy külső tápos vagy vagy usb-s a jobb -e ezért érdeklődök , a keret pedig kb 20-25 ezer forint lenne . Előre is köszönöm a segítséget . Esetleg ha tudnátok ajánlani pár típust annak örülnék .

    El. Psy. Congroo.

  • King Unique

    titán

    válasz adamkaa777 #4511 üzenetére

    Üdv!

    Ha megvan már a 2,5"-os belső merevlemez és ahhoz akarsz USB-s külső házat venni, akkor jó topikban érdeklődsz. Ellenben ha egybeépített, gyárilag összeszerelt 2,5"-os külső merevlemezt akarsz venni, akkor eleve nem. Ez nem olyan régen ennél és ennél az esetnél is le volt írva.

    Ha gyárilag összeszerelt külső merevlemez kell, akkor a külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD topikban kellene érdeklődni, vagy csak elolvasni az ottani téma-összefoglalót. Ahol az ár, vásárlási szempontok fejezeten belül mind a 2,5"-os, mind a 3,5"-os méretkategória részletezve van konkrét példákkal, illetve mindkettőnél az F. pontban a tv-n történő használat is. 3,5"-osat egyébként akkor érdemesebb venni, ha pl. a tv-nél bizonytalan, elégtelen USB-n egy 2,5"-os tápellátása, amiről ebben a hozzászólásban is vannak információk. Valamint akkor, ha folyamatosan a tv-hez lenne csatlakoztatva, amiről egy másikban szintén volt szó. De ha megfelelő USB-port van a tv-készüléken és nem lenne folyamatosan azon lógatva a külső merevlemez, akkor a 2,5"-os is oké lehet. Továbbá manapság az 1 TB már eleve kicsi tárolókapacitásnak számít és olyat inkább 2,5"-os fizikai méretben célszerűbb venni, pláne hogy a 3,5"-os típusoknál egybeépített formában egyre több gyártónál már nem is lehet kapni akkorát.

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    Megérkezett a sata-usb adapterem. Sabrent EC-SSHD-t rendeltem de hiba miatt az amazon oldala "készleten" állapotot mutatott miközben nem volt már. Így ugyan olyan árban EC-SS31-et küldtek.
    Ez már USB3.1 Gen2-es. Az adapter kábel vége sima USB3 de jár hozzá USB-C átalakító is.
    Az adapterben VIA VL715-ös vezérlő van.
    SMART: van
    leválasztásnál azonnal leáll
    Alvó állapot: 10perc


    Vajon be lehet állítani, hogy ne legyen alvó mód? :F

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4513 üzenetére

    Ha ugyanolyan árban az USB 3.1 Gen 2-es EC-SS31-et küldték helyette, akkor azzal azért jobban jártál, legalábbis a fejlettebb vezérlőt tekintve mindenképpen. :K

    "Vajon be lehet állítani, hogy ne legyen alvó mód?"

    Mármint ha firmware szinten kérdezed, akkor ilyen téren az USB 3.X VIA vezérlőkkel és az azokhoz való firmware + MPTool párosítással nem nagyon vannak tapasztalatok ebben a topikban, pláne nem USB 3.1 Gen 2 alapon. De egyébként a 2. screenshoton elvileg a "Enable HDD Power Control" opció köthető az alvó mód működéséhez. Ha a tiltása a cél, akkor az viszont PC-s környezetben könnyen megoldható egyéb módon is, nem feltétlen kell ahhoz a firmware-t piszkálni, ami amúgy is komolyabb és egyben kockázatosabb művelet. Erről pont nemrég volt szó az egyik társtopikban. A firmware-szintű tiltás inkább a médialejátszón használva jöhet jobban, de ott egyrészt az sem biztos, hogy működni fog egyáltalán az alvó mód. Másrészt ott is használható az az alternatív módszer a tiltáshoz, hogy az adapterhez csatlakoztatott lemezen mindig van valamilyen olvasási / írási művelet.

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4514 üzenetére

    Igen ugyan azon az áron. Egyfajta kárpótlás. :)
    Fw szinten akarnám. Próbáltam azt az opciót de semmi.
    Médialejátszóra kötve 1perc elteltével leállítja a merevlemezt... :W

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4515 üzenetére

    Az előbb még azt írtad, hogy 10 perc eltelte után lesz alvó állapot. Ha PC-s környezetben tapasztaltad ezt és nem voltak a működést befolyásoló tényezők, akkor elvileg firmware szinten lehet beállítva az az érték. Viszont arról az egyik társtopikban is volt szó korábban, hogy az OS energiagazdálkodási beállításai részben felülírhatják ezt és akár a gyárinál kisebb érték is működhet. Ha a médialejátszó már 1 perc inaktív állapot után alvóba küldi az eszközt, akkor annak a menüjét kellene lecsekkolni, hátha van valami hasonló, az energiagazdálkodásra vonatkozó beállítási lehetőség. Illetve ha aktív olvasási / írási művelet van a lemezen, akkor aközben nyilván nem szabadna alvó módba váltania, hiszen ahhoz normál esetben X perc teljesen inaktív állapot kell.

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4516 üzenetére

    10perc az pc-n van kikapcsolt "Enable HDD Power Control" kapcsolóval. Bekapcsolva 1perc után pc-n is leállítja és az adapteren lévő LED is kialszik. Ha Hard Diskről External Flashre állítom akkor újra 10perc az alvó mód és leállt HDD mellett világít a LED.
    Médialejátszón nincs energiagazdálkodási menü. Az csak akkor piszkálja USB-n a rákötött tárolót ha én magam navigálok benne. Magától nem. Ha a rákötött adapteren tiltva van az alvó mód akkor akár évekig is pörög a vinyó.
    Még túrom a netet hátha találok valami hacket amivel kiiktatható az alvó mód. :DDD

  • Krogoth

    senior tag

    Hali.

    Van-.e ajánlott ventis külső rack? Sebesség annyira nem fontos, filmek mennének róla.
    500 gigás winyó menne bele. :R

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz Krogoth #4518 üzenetére

    Az aktív hűtéses (ventilátoros) külső házak manapság nemhogy a 2,5"-os, de még a 3,5"-os méretkategóriában is ritkák, pláne egylemezes kivitelben. Sőt, az előbbieknél igazából nem is nagyon jellemzők. Ha mégis aktív hűtéses kell, akkor általában a többlemezes, illetve a RAID funkciós külső házak (példa) jöhetnek szóba, de azok eleve drágábbak, plusz általában külső tápegység kell a működésükhöz. Vagy másik opció, hogy veszel egy egylemezes, passzív hűtéses külső házat (téma-összefoglaló) és szükség esetén max. melléhelyezel pl. egy ventilátort az aktív hűtéshez. De azért egy 2,5"-os külső HDD-nél ilyenre normál esetben nem nagyon szokott szükség lenni, pláne ha full alumínium a külső ház és 5400 RPM-es a belső merevlemez. :N

    [ Szerkesztve ]

  • AxBattler

    félisten

    ÜDv!

    Az alábbi két ház közül van, amelyik ellenjavalt?
    RaidSonic IB-223U3A
    ORICO 2789U3

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • King Unique

    titán

    válasz AxBattler #4520 üzenetére

    Sikerült pont 2 olyan külső házat kiválasztani, amikkel itt a topikban nincsen konkrét tapasztalat. Az azokkal van, amelyek szerepelnek a téma-összefoglalóban. De mivel az előbbiekkel nincsen, ezért annak híján nem igazán lehet sem biztosan megerősíteni, sem cáfolni, hogy jók-e, vagy sem.

    Ránézésre amúgy nem tűnnek rossznak, de kb. ennyi. A többi a gyártók weboldalán le van írva mind a RaidSonic (ICY BOX) IB-223U3a-B, mind az ORICO 2789U3 esetében. Ha e 2 közül kell választani, akkor azt az áruk és a garanciaidő mellett az egyéb jellemzőik alapján célszerű eldönteni. Vagyis, hogy pl. aluházas és kívül csavaros rögzítésű, vagy ABS (műanyag) és tool-free kivitelű kell-e inkább. Az előbbi hővezetés szempontjából (is) előnyösebb, de nem túl intenzív használat mellett jó esetben egy műanyag külső házban sem fog megfőni a belső merevlemez. Szilikon védőburkolat amúgy mindkettőhöz jár, de az ezeknél inkább csak a karcolások, kisebb koppanások ellen nyújthat védelmet. Viszont ha kifejezetten ütésálló, vagy akár vízálló megoldás kell, akkor vannak ezeknél strapabíróbb külső házak is. Ahogyan gyárilag egybeépített 2,5"-os külső merevlemezek szintén, illetve azoknál talán kiforrottabbnak is mondhatók a külső hatásoknak jobban ellenálló modellek.

  • hdtomi

    senior tag

    válasz AxBattler #4520 üzenetére

    Szia!

    Én ezt az ORICO-t rendeltem. Szerintem a belseje ugyanolyan lehet mint amit te néztél. Minőségi, azért tud melegedni a HDD másolás alatt, igaz a fóliát elsőre nem vettem le róla. Kéken világít, ha dolgozik kék és piros LED villog. Gyors, egyelőre rendben van. Testvéremnek akarom majd januárban azt, amit te néztél. Alu ház és a szilikon tartó miatt. Én cserélgetni szoktam a merevlemezeket, tesóm fixen egyet használna. Csavarokat, csavarhúzót adnak hozzá. Úgy tudom pluszban 1 vagy 2 csavart, hátha elveszne.

    Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

  • AxBattler

    félisten

    válasz King Unique #4522 üzenetére

    Igazából SSD-hez kellene, minél jobb olvasási sebességgel.

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • King Unique

    titán

    válasz AxBattler #4524 üzenetére

    Ez esetben az adatátviteli sebesség egyrészt függ magától az SSD-től is, hogy az mit tud. Másrészt a külső háztól is, hogy a sebesség USB-n mennyi lesz. Harmadrészt a hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is, hogy adott hardver és OS esetében ténylegesen hogyan alakul. Negyedrészt a használattól, illetve a fájlmérettől, ahol a nagyobb méretű fájloknál a szekvenciális, míg az apróbbaknál a 4K értékek számítanak inkább.

    A másik topikba beírt hozzászólásodban linkelt MX500 max. 560 MB/s szekvenciális olvasást tud, ami gondolom bőven elég a játékkonzolos használathoz, legalábbis nagyobb méretű fájlokkal végzett műveletek esetében. De ilyen szempontból többnyire mindkét külső ház megfelel a kívánalmaknak, mivel USB 3.0 - SATA 6 Gbps chip van bennük, valamint az UASP adatátviteli módot is támogatják. Vagyis ilyen felállásnál max. 450 MB/s szekvenciális értékek érhetők el (teszt), ami ugyan kissé elmarad az 560-tól, de még így is elég jó. Ha egy SATA3-as SSD maximális sebességének kihasználása a cél, akkor meg eleve USB 3.1 Gen 2-es külső házat kell venni az USB 3.0-s (USB 3.1 Gen 1) helyett (teszt). Viszont akkor a max. adatátviteli sebesség eléréséhez értelemszerűen a gazda oldalon is ilyen, azaz USB 3.1 Gen 2 portba van szükség, valamint magának az operációs rendszernek is támogatnia kell a Gen 2-es adatátvitelt.

    Egyébként van a topik összefoglalójában "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezet is, ott le van írva az előbbieken felül még néhány lényeges információ.

    [ Szerkesztve ]

  • AxBattler

    félisten

    válasz King Unique #4526 üzenetére

    Közben megvettem a RaidSonic IB-223U3A-t, következnek az első benyomásaim.

    A doboz/csomagolás igényes, minden külön van csomagolva.
    A szappantartó ház... hát mondjuk jobb, mint az anno aprón kéteze'ötér' vásárolt külső rack-em, de semmi extra.
    A szilikon "bölcső", amibe a műanyag keret megy, már a zacsiból kivéve anyaghibás, mállik szét az egyik sarkán... szerintem elállok emiatt a vásárlástól, pedig az első mért eredmények nem rosszak a 250GB-os Crucial MX500-al.

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • AxBattler

    félisten

    ORICO 2789U3 teszt - nem a legjobb, persze itt nincs "0Fill" beállítva... viszont 3.100,- HUF-ért elég jó vételnek tűnik.

    Vajon a ORICO 2518S3 hasonló értékeket mutat fel?

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • King Unique

    titán

    válasz AxBattler #4527 üzenetére

    A sebességtesztek eredményei jónak mondhatók, SSD-vel és SATA 6 Gbps + UASP alapú chip esetében kb. ilyen értékeket kell tudnia egy ilyen külső háznak USB 3.0-n. Az nem derült ki, hogy milyen USB-chip van benne, de ha megnézed a NYÁK-ot, akkor ott jó esetben talán leolvasható a rajta lévő felirat. Továbbá ha már SSD-vel használod a külső házat, akkor még a TRIM működése lehet lényeges USB-n, amiről nem olyan régen volt szó itt a topikban. Működhet UASP módban, illetve SCSI UNMAP parancs formájában akár USB 3.0-s külső házaknál is, mint azt a linkelt teszt is szemlélteti.

    Egyébként ránézésre a korábban említett 2 külső ház közül nekem az ORICO volt szimpatikusabb és az általad linkelt tesztben is viszonylag jó értékelést kapott. A sebességnél pedig egy dolog, hogy ott milyen értékeket mértek. Viszont az az előző válaszban már le volt írva, hogy ez többek között pl. a hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet. Valamint az utóbbin belül a teszteléshez használt szoftver és annak beállításai sem teljesen mindegy, amire magad is utaltál. A szükséges feltételek (SATA 6 Gbps alapú chip, UASP) mindenesetre eleve adottak ennél a külső háznál ahhoz, hogy SSD-vel ki lehessen "maxolni" az USB 3.0 szabvány adta adatátviteli sebességet. Az ORICO 2518S3 külső háznál, illetve a benne lévő JMicron JMS578 chipnél pedig szintén. Valamint az utóbbinál a linkelt tesztben lévő képen az is látszik, hogy a HDD / SSD csavarral rögzíthető a belső beépítőkerethez és egyben a külső házhoz. Ami szintén előnyös, mivel jelen esetben az SSD csak 7 mm magas, ellenben a külső ház alapvetően inkább 9,5 mm magas meghajtókra van szabva.

    Ha játékok lesznek telepítve a külső SSD-re, akkor a betöltési időknél egyébként nem a szekvenciális értékek számítanak elsődlegesen, hanem az elérési idő, a 4K értékek és maga a gazda hardver, annak erőforrásai.

    [ Szerkesztve ]

  • AxBattler

    félisten

    válasz King Unique #4530 üzenetére

    Az elváló szilikon miatt mindenképpen visszaviszem... csak kérdés, hogy mi legyen helyette?

    ORICO 2518S3 bejövős lenne, csak hiányzik a gumiborítás, ami a 2789U3-on rajta van.
    Mellesleg utóbbinak a V2-es változata még szimpibb, de az még nálunk nem kapható.

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • TaylorPro

    addikt

    Üdv!

    LG smart Web OS 3.5 TV-hez tudtok ajánlani külső keretet? Orico termékek szimpik. Egy WD Blue 500GB menne bele. Lehet valami ütésállóbb kellene. A Passport Ultrám elhalálozott egy minimális koppanástól. Négy évet bírt. Lehet amúgyis már a végét járta. A TV eléggé nyírja a timeshiftel.

    [ Szerkesztve ]

    Pixel 8 Hazel

  • King Unique

    titán

    válasz AxBattler #4531 üzenetére

    Nem írtad miért olyan fontos számodra az a szilikon védőtok, de ha már annyira olyan kell, akkor ott van a már említett ORICO 2789U3, ahhoz mellékelnek ilyet gyárilag. A 2518S3-hoz ugyan nem, de attól még akár ahhoz is lehet venni külön, például az eBay és társai online piacterek kínálatában találni hasonlókat. Vagy akár egy hordozótokot, ami védelem szempontjából amúgy is többet érhet, plusz abban legalább az USB-kábel is elfér. Sőt, vannak ilyen és egyéb kiegészítők az ORICO kínálatában is. Az előbbi külső háznál egyébként V2-es modellt hirtelen nem találtam, V1-esek vannak 2789U3-V1 és 2789C3-V1 néven.

    (#4532) TaylorPro:
    Ha szimpatikusak az ORICO külső házak, akkor a nemrég említettek is szóba jöhetnek. Amelyikhez mellékelnek ilyen szilikon védőburkolatot, az ellenállóbb lehet a külső hatásokkal szemben. Viszont, ha kifejezetten ütésálló, vízálló stb. külső ház kell, akkor egy korábbi hozzászólásban volt szó olyanokról is. Az egyik társtopikban pedig a tv-n történő használatról. Vagyis az utóbbival kapcsolatban az LG LCD és LED TV-k topikban is érdemes érdeklődni, illetve rákeresni a mások által használt, bevált és biztosan kompatibilis külső házakra.

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    Ünnepek után hozzám került egy Sabrent EC-SSHD adapter extra jó áron.
    Vezérlő: JMicron JMS561U
    UASP: igen*
    SMART: OK! HDSentinel tökéletesen felismeri
    Alvó mód: 20perc
    Leválasztás: USB 3.0-n azonnal leáll, USB 2.0-n kell neki 5mp
    *Csak USB 2.0-n írja ki a windows, hogy SCSI Device, USB 3.0-n nem! Igaz csak elosztón próbáltam ami maga UASP képes(tp-link uh700).

    A 20perces alvó módot kikapcsoltam egy "0"-s értékkel.

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4535 üzenetére

    A JMS561U chip biztos? Csak mert az eleve egy speciális vezérlő és inkább egy kétlemezes, klónozási funkcióval ellátott dokkolónál lenne reálisabb. Aztán az szintén érdekes, ha csak USB 2.0-n mutat a Windows UASP-s csatlakozást, holott nyilván USB 3.0-n is kellene, sőt eleve az utóbbinál van igazán értelme. De lehet a közbeiktatott USB-elosztó kavart meg valamit.

    "A 20perces alvó módot kikapcsoltam egy "0"-s értékkel."

    Mármint az M.P. Tool kezelőfelületén a Standby Timer értéke = 0, majd utána a screenshoton lévő beállítások mellett start és "ráflasheltél"? Végül is akár az is működhet és ha lefutott hiba nélkül, plusz most nem áll le a HDD 20 perc inaktív állapot után, akkor bizonyára.

    Köszönjük az újabb beszámolót! :R

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4536 üzenetére

    Az oldal szerint az van benne.
    Amúgy számomra nem meglepő, hogy egy alap funkcióhoz egy sokoldalú vezérlőt használnak...
    pl az UH700-as 7portos usb 3.0-s hubban VIA 715-ös chip van ami eredetileg 10Gbites 3.1 Gen2-es usb-t tud és sata vezérléssel is rendelkezik. Vagy a másik ewent 3.0-s hubban lévő realtek vezérlő képes LAN kezelésre is. Szóval számomra semmi meglepő nincs benne. :DDD
    Van egy Samsung M3-as külső merevlemezem. Az usb 2.0-n és a 3.0-s hubra kötve is UASP módban megy.

    Igen miután átírtam 0-ra, rámentem a Start gombra ami "PASS" üzenettel végződött azaz siker. Most már nem állítja le a merevlemezt. Órák óta pörög. :)
    Amúgy erre a vezérlőre nem igazán találtam fw-t. Egyedül 1 oldalt találtam. Csak az itt megtalálható M.P. Tool ismerte amúgy fel az adaptert.

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4537 üzenetére

    A chip pontos típusára vonatkozóan a biztos információ az, amit az eszköz gyártója megad. Meg az, amit a felhasználó állapít meg pl. fizikai szemrevételezéssel. Ellenben, hogy egy random weboldalon mit írnak, az már nem feltétlen. :N Az adott verziójú JMicron M.P. Tool pedig kezelhet egyszerre akár többféle chipet is, az alapján megint nem feltétlen lehet csak egy bizonyos típusra leszűkíteni.

    Azért meglepő, mert ha nem indokolja az eszköz működése és funkcionalitása, akkor normál esetben nyilván nem rak bele olyat vezérlőt a gyártó, ami alapvetően más felhasználáshoz készült. Ebben és a társtopikokban összegyűjtött külső házas, dokkolós és adapteres információknál sem ennek az ellenkezője az általánosan jellemző. Kivételek ugyan néha előfordulhatnak, de egy ilyennél lehet készlethiány miatt éppen másik chip került bele szituáció áll fenn, vagy lehet akár gyártási hiba, pontatlanság is... Az egyik korábbi adapternél is eleve abnormális volt, hogy hivatalosan elvileg USB 3.0-s, de állítólag USB 3.1 Gen 2-es vezérlő volt benne, amelyek így alapból ütik egymást.

    Tehát a firmware frissítése nélkül, sima EEPROM Update opcióval működött az alvó mód értékének átállítása, oké. Bár nálam legutóbb egy ASMedia chipes külső háznál egy ilyen után aszem nem működött az UASP. De miután lefuttattam rendesen a firmware frissítését, utána már oké volt. Ha az USB 3.0 porthoz natívan van csatlakoztatva az eszköz, de továbbra sem UASP SCSI formában jelenik meg az eszközkezelőben, akkor az gyanús.

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4538 üzenetére

    Igazad van. Találtam egy olyan FW Update Utility verziót ami hozzászagol az adapterhez. A többi verzió nem ismeri/nem látja. Ez szerintem már pontosabb mivel találtam is hozzá újabb fw-t. 00.02.00.04 helyett xxxxx.06-os. 2018-as!

    A FW Update Utility szerint JMS577/9 de az RD Version opciót választva szerepel egy "Include JMS577 NVRAM" opció. A neten a talált friss és azonos fw viszont az 578-as lapkához való. Na akkor most mivan? :F :DDD
    Közben kiderült, hogy a Samsung M3-as külső merevlemezben is ugyan ilyen JMicron chip van így sikerült ott is kikapcsolnom a leállást+én okos fejemmel átneveztem a lemezt. Most már nem Samsung M3 hanem JMicron a neve a rendszer szerint...hurrá... E mellett a WD Elementsben pedig JMS569

    Közvetlenül a laptop usb 3.0-s portjába dugva sem megy az UASP. Sőt a korábbi 3.1Gen2-es VIA chipes adapter is csak usb 2.0-n UASP képes. Maga a port ASM1042-es ami UASP képes és Win 8.1-ig ment is. Lehet Win10-el már újabb driver kellene de erre már nincs friss driver. Sőt maga a port a windows által alapértelmezetten felrakott driverrel megy. Noti vinyóknál szerintem nem sok vizet zavar ha nem megy az UASP. :)

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4539 üzenetére

    A linkben a Station-Drivers weboldalán JMS578 vezérlőhöz való firmware-ek vannak. Maga ez a chip egyébként reális(abb) lenne ennél az adapternél, de hogy pontosan milyen van benne, azt nem mindig olyan egyszerű kideríteni. Például esetemben egy JMS567 chipes külső háznál a FW Update Utility eleve többféle chipet jelenített meg a mezőben, valamint a firmware verzióját sem írta ki.

    A firmware frissítéséhez korábban készült leírás itt a topikban, de a JMicron chipek esetében pláne nem veszélytelen a művelet. Ha nem az adott chiphez való firmware-rel történik a frissítés, akkor könnyen "téglásítani" lehet az eszközt! Ezt egy korábbi eset jól szemlélteti. Ilyen szempontból az ASMedia firmware update biztonságosabbnak mondható, mivel ott az MP Tool kapásból letiltja a műveletet, feldob egy hibaüzenetet, ha nem egyezik a chip és a firmware. A firmware piszkálását esetedben egyébként már csak azért sem kellene erőltetni, mert az eredeti célt amúgy is sikerült már elérned, vagyis az alvó mód tiltását.

    Ha az adapter támogatja az UASP-t chip és firmware szinten, valamint a gazda hardver és az OS felől is adott a támogatás, akkor annak normál esetben nyilván működnie kellene. Másik gépen, másik operációs rendszerrel nem próbáltad USB 3.0-n, ott sem működik? Illetve már eredetileg is ilyen volt, vagy csak azután lett ilyen, hogy a JMicron M.P. Tool által meg lett piszkálta? A Windows 10-nél egyébként natív USB 3.0 támogatás van, legalábbis Intel és VIA alaplapi vezérlőknél rendszerint igen, max. ASMedia esetében lehet szükséges a külön driver. Plusz ez alapján már natív USB 3.1 Gen 2 támogatás is van benne.

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4540 üzenetére

    Ami feltűnt, hogy ha a FW Update Utility programban az adaptert kiválasztva megnyitom a JMS578-as fw-t azt elfogadja. De ha már a JMS569-es külső merevlemeznél töltöm be rögtön reklamál, hogy ez a fw nem ehhez a chiphez való.

    Ebből azt következtetem, hogy az adapterben 578-as lap van. Sajna szétszedni károsodás nélkül nem lehet pedig csak össze van pattintva de nagyon feszesen...
    Frissíteni amúgy nem akarom mivel ahogyan írtad is amit el akartam érni azt elértem frissítés nélkül is. Ha pedig nem muszáj akkor miért tenném ugye. :)
    Van 5db usb 3.0-s eszközöm ami UASP képes és érintetlen fw szinten. USB 3.0-n nem mennek UASP módban. Az csak 2.0-n van. Ahogyan látom elég sokan írják, hogy a régi ASMedia vezérlős 3.0-s porton nem megy Win10 alatt az UASP.

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4541 üzenetére

    Ez alapján tényleg esélyes a JMS578 chip, de csak azért nem érdemes ráereszteni a frissítést, hogy jobban meg lehessen bizonyosodni róla. Pláne, hogy eleve kétesélyes a dolog, az előző válaszban linkelt példánál sem volt a leírtak alapján inkompatibilitásra figyelmeztető hibaüzenet és engedte a program a frissítést, aminek meg is lett az eredménye...

    Az UASP működésénél érdekes a problémád, de az valószínűleg az ASMedia USB 3.0 driverrel kapcsolatos gond lehet, ha USB 2.0-s csatlakozásnál oké. Aztán a Windows 10-nél is nemcsak egy, hanem eleve több verzió (build) van, akár attól is függhet. A másik driver telepítése mellett pedig van amikor az USB-tárolóeszköz eszközillesztőjének manuális eltávolítása, majd újratelepítése is megoldhat bizonyos gondokat. Egyébként Intel alaplapi USB 3.0 vezérlőnél, illetve arra épülő hardvereknél nem volt még ilyen problémán, valamint a Windows 10 amúgy is natívan támogatja többek között az UASP-t is.

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4542 üzenetére

    BÚÉK

    Ráengedni a frissítést garantáltan nem fogom. Nem levélnehezéknek vettem. :)
    Amúgy érdekességként megnyitottam a JMS578-as fw fájlt a TC nézőkéjével.
    Az első sorban "JMicron JMS579.0103" olvasható. Kíváncsiságból lementettem az adapter és a megegyező külső merevlemez fw-t. Azokban is "JMicron JMS579.0103" olvasható.
    Sajnos a JMS569-es külső vinyónál nem tudja lementeni a fw-t olvasási hiba üzenet miatt de ennél van egy "JMS539 HDD FW" opció is mint pipálható dolog. Kiválasztha lehet tudná menteni?

    Találtam eldugva egy 2018-as gyártói(azaz ASMedia) drivert. Ezzel sincsen UASP. Pedig Win8.1-ig volt. Na mind1 ez nem zavar. :)

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4543 üzenetére

    Azt néztem én is TC-vel, meg a FW Update Utility-ben a JMS577/9 sorozatra vonatkozó megjelölést, de az még nem feltétlen jelenti azt, hogy JMS579 chipről van szó, már ha van olyan egyáltalán. Pláne, hogy olyannal eddig ilyen eszközökben nem nagyon lehetett találkozni, plusz a JMicron aktuális kínálatában sincsen ilyen Gen 1-es (USB 3.0) vezérlő.

    Ha másik driverrel sem megy USB 3.0-n az UASP, akkor egyelőre passz. Csak emiatt a többi drivert, beállítást meg gondolom nem tervezed piszkálni, ahogyan a másik build és a clean install sem opció. De mindenesetre abnormális ez az egész, mivel normál esetben az UASP-nek Windows 10-nél patent működnie kellene.

    BÚÉK!

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4545 üzenetére

    Az aktuális kínálat között nem szerepel a JMS577 sem miközben van.
    2014-es computex anyaga
    kép
    Külső merevlemezekhez van/volt. Gondolom azért nincs a listán mivel vagy limitált volt vagy csak készre szerelt külső merevlemezzel volt a piacon.
    JMS579-ről csak úgy találkoztam, hogy a tulaj belenézett a fw fájlba ahol ugye JMS579 olvasható. A tippem szerint az 578-as lapka a piacra 579-es kóddal került ki de magán a lapkán az azonosító maradt mivel a 9-es csak szoftveres javítást takar. Nem lenne egyedüli eset. (az eredetileg 578-nak megtervezett lapkát tovább reszelték és már új kódnevet adtak neki de mivel azt 578-nak adták volna ki így az került a lapkára)

    Volt itthon egy eleve sérült adapterem. Lementettem a fw-t aztán szétnyúztam. Lapkán JMS578 olvasható. A lementett fw-ben az elején JMS579-es kód található de a végén viszont már 578! Csak a Samsung M3-as külső HDD-ről lementett fw-ben olvasható a végén is 579! De ez már speciális eset mivel dedikáltan a külső merevlemezhez van.

    Tavaly volt egy tiszta telepítésem. Maga a rendszer pedig Win10 Pro. Majd megnézem nincs e valamilyen kapcsoló a BIOS-ban amit kikapcsolt volna a windows.

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4546 üzenetére

    Igen, reális lehet amit írsz, ez magyarázná azt is, hogy egyes JMicron vezérlőkről miért alig / nem találni információkat, miért nem jellemzők natúr külső házaknál, adaptereknél. Például korábban a WD egyes külső merevlemezeiről is volt egy cikk és abban egy tanulmány, ahol olyan chipeket soroltak fel, amik leginkább a gyárilag készre szerelt megoldásoknál voltak használatosak. Igaz az egyes WD-knél a hardveres titkosítás is rendszerint speciális vezérlőt kíván. Egyébként az aktuális My Passport sorozat 2 TB-os modelljénél egy teszt szerint JMS579 chip van a panelen, tehát valóban létezik ilyen. De azt a tesztben is írják, hogy a gyártó weboldalán csak a JMS578-ról találni információt, ellenben az előbbiről már nem.

    A BIOS-ban az USB-portok működésére vonatkozóan általában a Legacy USB Support és az EHCI & XHCI Hand-off opciók szoktak lenni. De hardvertől és (UEFI) BIOS-verziótól függően lehetnek eltérések, akár további beállítási lehetőségek is. Az USB 3.0 működésére az XHCI vonatkozik, de a(z) disabled / enabled értékekkel általában csak azt lehet beállítani, hogy USB 2.0 / USB 3.0 módban működjön-e az USB 3.0 port. Viszont egy próbát esetleg megérhet a beállítások átnézése, hátha.

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4548 üzenetére

    A My Passport ugye tud titkosítást. Abban JMS579 található. Nekem a Samsung M3-as fw-ben szerepel a végén is 579 így szerintem ebben is JMS579-es van mivel az M3 is tud titkosítást.
    Azaz az észjárásom alapján a "JMS579.0103" azonosító tartozhat JMS578-hoz és JMS579-hez is. A tényleges típust a fw utolsó szekciójában lehet megtalálni. A JMS579-es típus szerintem csak a titkosításban tér el.

    ASMedia:
    MPToolban az Idle Timer miért nem a valós értéket mutatja? Egyik verzióban "never" a másikban 3perc. A valóságban viszont 10perc.
    3perc, never

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4549 üzenetére

    Az egyes My Passport sorozatoknál igen, hardveres titkosítás van. Ahhoz kell a spéci vezérlő, mivel USB-chip szinten alapból titkosít, a mellékelt szoftver csak a jelszókérés aktiválásához / deaktiválásához kell. Az M3 Portable esetében szintén van titkosítás, ami a Drive Manager programból vett screenshoton is látható. Aztán, hogy ez csak szoftveres, vagy hardveres-e, az más dolog. De ha azonnal, real-time lejelszavazza a teljes meghajtót / partíciót, akkor hardveres lehet, mivel a szoftveres a partíció méretétől függően akár órákig eltarthat.

    Ez a JMS578 vs. JMS579 chip és firmware kérdése eleve zavaros, a gyártó (JMicron) pedig jellemzően nem nagyon közül ilyenekről pontos információkat. Ezért jobb híján csak feltételezni, meg találgatni lehet.

    Az ASMedia MP Tool esetében már volt szó több alkalommal itt a topikban arról, hogy a főablakban pl. az Idle Timer, valamint a Check Config megnyitásánál a Device Info X / O értékei nem feltétlenül a valós állapotot mutatják. Illetve némelyik csak az alapértelmezetten betáplált érték, amit a konfigurációs fájlból (INI) olvas ki a program. Nálam is egyébként "Never" érték szerepel az 1.10-es és a 2.02-es verziónál is olyan külső háznál, aminél eleve 10 perc utáni alvó állapot van beállítva. A legújabb 3.6.3.0-s MP Tool meg elvileg USB 3.1 Gen 2-es ASMedia chipekhez való és nálam szintén 3 percet mutat a főablakban az Idle Timer az előbbi külső háznál. Ellenben a Device Info ablakában az Idle Timer = Never... :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák