- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Home server / házi szerver építése
- OLED monitor topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Androidos fejegységek
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tangerine
senior tag
válasz
DigitXT #30431 üzenetére
Nekem ilyen ostoba mechanikus "tempomat" van a motoromon, adott pozícióban tartja a gázkart: https://www.youtube.com/watch?v=FV0p5KEqP34
De ezt legalalább akkor aktiválom, mikor én akarom, nem úgy mint a rollernél, hogy magától bekapcsol, és én nem is tudok róla. -
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #30388 üzenetére
Pontosan, egy abroncs ára ennyi. Mindig is nagyjából ennyi volt.
A 10-es mérető rolleremből indultam ki azt feltételezve, hogy a hajtott abroncs előbb kopik el annak cseréjével kezdtem volna. A rollereknél nem ritka, hogy az első és a hátsó abroncs más jellegű. Van amikor az egyik tömör, másik ballonos, és van amikor az egyik nagyobb, másik kisebb. (Ninebot ES sorozat, Okai Neon ES20, Kaabo Skywalker sorozat, Dualtron Dolphin, Inmotion Air Pro, stb.)
Az abroncsot a roller egyik nagyon fontos kellékének tartom, kanyarodástól a fékezésen át fontos szerepet játszik a tapadás és lengéscsillapítókkal nem rendelkező rollerek esetén pedig a lengéscsillapításban jut neki kiemelt szerep. Találkoztam már olyan abronccsal, ami vibrált. Talán arra is kevésbé hajlamos egy ilyen minőségi darab.
És mint említettem, majd cseréléskor eldöntöm. Ha már 10k-t rá kell költeni, ahhoz képest a további 15k már nem annyira fájdalmas összeg. És ha kilométerben is többet tud, az tovább csökkenti a fajlagos árát.
Funkcionálisan haszontalan kiegészítőkre, pl. matricákra költeni lehet hülyeség.
Meg laposan jártatni a rollert, és amiatt 1000 km-enként cserélni egy olyan abroncsot, ami amúgy 4000-et tudna, nos az a pazarlás. -
bzs73
őstag
válasz
DigitXT #30375 üzenetére
Értem, köszi. Még annyit kérdeznék, hogy töltőt vennék, és elég lenne ez, [link] 52V14s,5A, ami ügye 12e ft lenne, megjegyzem van ismerősnek, ő is meg van vele elégedve, ill ott Alin is jókat írnak, vagy érdemes egy aranyközéputat választani, Teverun blade mini töltő pl, [link] , csak hát ez már 36e ft. Ugyanúgy 5A töltés. 24e ft különbség nem kevés. A 12e ft-os sem a legolcsóbb, mert van 6-7 e ft-ért is, de azt már nyílván ne vegyen az ember, ha 150-200-ért éppített akkut.
-
bzs73
őstag
válasz
DigitXT #30373 üzenetére
Rendben, köszönöm. Akkor nyugodtan veszek egy 5A töltőt. Nem kell nekem nagyobb, nem kell hogy 3-4 óra alatt fel töltse, csak igen, számoltam én is, ha eddig 8-10óra volt, akkor ez most 3-4 órával több lessz, az már sok. Akkor már ilyen akkunak ez nem számít gyorstöltésnek, még egy 15-20 Ah akkunak nyílván már sok lehet az 5Ah töltés, nem tesz neki jót hosszú távon, de 33Ah-nak meg már 4-5 Ah a norma. A gyári csatlakozó kábelt akkor majd megnézem, azt lehet cserélem, mert nyílván tyúkbél mint írtad. Még1x köszi.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #30360 üzenetére
20 km/h sebesség az, amekkora tempóval egy egészséges ember képes rövid távon futni. Nagyjából itt lehet az a sebességhatár, ameddig - egy autós forgalomtól elszigetelt úton - különösebb védőfelszerelés nélkül biztonsággal lehet haladni.
Nemzetközi tanulmányok és számos európai országban ennél a pontnál húzták meg a kívánatos sebességhatárt.Jelenlegi közlekedési eszközök közül valószínűleg az elektromos roller rendelkezik az egyik legrosszabb baleseti útmutatóval, és mortalitási indexben az élen jár. Baleseteknél mégis mennyit lehetne visszavezetni relatív gyorshajtásra? 70-80%-át? Szerintem simán van annyi.
A roller egy kompromisszumos eszköz. A nagyobb kerekek, illetve rugós felfüggesztések növelik a menetstabilitást, apró úthibákra kevésbé lesz érzékeny a gép, de a roller egyik legvonzóbb tulajdonságát, a kis méretét is elveszti.
És akkor visszatérhetünk a védőfelszerelésekre, nem csak a roller veszíti el kényelmes méretét, hanem adott sebességhez már annyi protektor illene magunkra pakolni, ami (munkahelyen) külön öltözőszekrényt igényelne. Oda annak lehetősége, elegáns öltözékben az ember beguruljon a munkahelyére.Méretben (és tömegben) minél feljebb megyünk, annál több alternatívája akad: pl. pedelec, SMKP, motor.
- Te nem is rollerezel
- Egész pontosan MÁR nem.
- Szóval akkor nem rollerezel, de ide jársz okoskodni... Vagyis inkább hülyeségeket terjeszteni. -
Reggie0
félisten
-
Reggie0
félisten
válasz
DigitXT #30193 üzenetére
ahova rendor nem is jon ki
A konkrét esetben személyi sérüléssel járó baleset volt, aminél kórházba került az illető: ezek után javasoltad, hogy kezdett volna alkudozni, hogy elkerülje a vétkes a büntetést.Latod ezert nem a konkret esethez irtam, hanem olyanhoz ahol a rendor nem jon ki.
Amúgy arra mi a garancia, ha kifizetsz 300-at, nem kap vérszemet, nem talál ki további durva f.sságokat, hogy a jövőben óvatosabban kell közlekednie, emiatt időveszteséget szenved az összes útján, igazából akkor érezné jobban magát, ha fizetnél még 300-at?
Ahol arra van a garancia, hogy a biztosito rendesen kifizet: sehol.
De egy ilyen esetben? Btw. szerezhet lelki sérüléseket a vétkes fél is, mivel mondjuk az A oszlop takarásában volt a rolleres... Habár jogilag vétkes, egyben áldozat is.
Igy van. Ezt majd igenyelheti sajat magatol. Atteszi a kivant osszeget egyik zsebebol a masikba es tul lehet rajta
-
Reggie0
félisten
válasz
DigitXT #30191 üzenetére
Az szinte lenyegtelen. Ilyenkor az a lenyeg, hogy mindenki ugy erezze jol jart, mint egyebkent. Ha olyan balesetrol van szo, ahova rendor nem is jon ki, akkor meg a buntetest is le lehet vonni a szamitasbol.
Amugy igen, a lelki serelmekkel el lehet szalni. De 100khuf mar alig er valamit, szoval azert megsem
azon pont nem fog segíteni semmit, hogy kifizettek x összeget. Pont.
Ha meghal egy rokonod azon sem fog segiteni, ha kapsz par milliocskat. De attol meg jar. -
Reggie0
félisten
válasz
DigitXT #30189 üzenetére
50K nagyjabol a semmire sem eleg kategoria, egy elem szerelese+fenyezese manapsag, nagyon enyhe balesetnel lesz ennyi a kar.
Masfelol a magyar biztositasi rendszer nagyon sok valos karodat nem fedezi, mint pl. az atmeneti idoszak kozlekedesi koltsegeit, pl. taxi vagy jarmu berles, vagy az ugyintezesre felhasznalt szabadidod erteket, mintha neked szerelokhoz jarkalni egy hobbi lenne, enyhebb lelki serelmekre sem fizetnek, pedig azok is valosak, pl. kozlekedesi szokasaid megvaltozasa a baleset utan, es nagyobb felelemmel es ovatossaggal hajtasz be keresztezodesbe, ahol elsobbseged van, emiatti idokiesesek, stb..
Egy ilyen KP-s megoldasnal ezeket is fedezi. A forint manapsag nem er sokat ezert tunik nagynak a szam.Amugy karszakerto barki lehet, olyan mint az ingatlanugynok. Tudja par elem arat es nagyjabol a szervizek rezsioradijat, tud osszeadni, szorozni, meg avulast(azaz szazalekot) szamolni es mar ismeri is a "szakma" 99%-at.
-
Reggie0
félisten
válasz
DigitXT #30187 üzenetére
A sérült kollégának közel sem térítettek 300K-t
Remelem erre nem most jottel ra
Szerinted miert irtam az elso kommentet?
Magyarán emiatt ráfizetés lett volna kihagyni a biztosítót
Azt csak akkor kell kihagyni, ha van megegyezes, amugy ott van tartaleknak a vegeig a biztosito.
abból indulunk ki, hogy mindkét (!) fél el akarja kerülni, hogy nyoma maradjon a balesetnek, ami szerintem annál, akit elvitt a mentő teljesen életszerűtlen...
Nem, akit elvitt a mento az jo karteritest akar, tokmindegy, hogy kitol kapja. Namarmost, ha megkapja a 100%-ot a masik feltol, akkor minek szarakodni a biztositoval, akik mindent le akarnak huzni rola?
-
Reggie0
félisten
válasz
DigitXT #30185 üzenetére
Mondjuk azert, mert tudom, hogy a megemelkedett dij es a karokozoi potdij is k draga, sokkal tobb, mint az a 300K.
" Nem vagy kárszakértő. Honnan kellene magadtól, a helyszínen tudnod, hogy mennyit csengessél?"
Nem is kell annak lenni, eleg tudni mennyi egy biztositas eves dija es tudni azt, hogy a karokozoi potdijat 5 evig felszamoljak es akar 300%-os is lehet. Rakd ossze. Tehat ha olyan osszeget hall a vetkes fel, ami kevesebb, mint amennyibe neki a buli fog kerulni, akkor megeri neki elfogadni. A kartol fuggetlenul. -
Reggie0
félisten
válasz
DigitXT #30183 üzenetére
De tudja. A rendor nem ertesiti a biztositot, a biztositok pedig polgari jog ala tartozo szereplok, bunugyi vagy szabalysertesi eljarasoknak nem resztvevoi.
A biztositohoz akkor kerul az ugy, amikor azt bejelentik nekik a resztvevok. Ha nem jelenti be senki, akkor nem tortent semmi.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #30173 üzenetére
Sisak még egyetlen balesetet sem előzött meg.
A hamis biztonságérzet mellett sem a látást, sem a hallást nem javítja, sőt inkább ront rajtuk.
Sisak az a fejsérülésekkel járó baleseteknél a fejsérülés mértékét csökkenti.
A konkrét szabályozás pedig meg sem említi a bérrollereseket. Minden elektromos rolleresre vonatkozik. Ha konkrétan azokról szeretnél beszélni, ám legyen. De szögezzük le, ez a szabályozás nem csak rájuk vonatkozik.
Ilyen elven elő lehetne venni az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) friss iránymutatását is:
Az ETSC új jelentése kötelező műszaki követelmények kidolgozását szorgalmazza az Európai Unióban értékesített összes e-robogóra vonatkozóan a nemzeti követelmények és az önkéntes szabványok jelenlegi sokfélesége helyett. A szabványoknak tartalmazniuk kell egy 20 km/h-ra beállított maximális sebességet, valamint a stabilitási, minimális fékezési és legmagasabb gyorsulási követelményeket.
A városi területeken a 30 km/órás sebességkorlátozás az egyik fő eszköz, amellyel a városok csökkenthetik az e-robogó használóinak kockázatait a városi területeken. A 30 km/h vagy annál kisebb sebességgel közlekedő személygépkocsik, kisteherautók és teherautók vezetői sokkal kisebb valószínűséggel veszélyeztetnek olyan úthasználókat, mint az e-robogósok, a gyalogosok és a kerékpárosok.
Ők azt javasolják, hogy a rolleresek, kerékpárosok, gyalogosok közelében a gépjárműveket is csökkentsék le 30 km/h-ra.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #30160 üzenetére
Angolok után az olaszoknál vannak a legszigorúbb rollerre vonatkozó előírások. Nagyon gyártók Olaszország specifikus rollerek gyártására kényszerülnek, ha foglalkozni akarnak azzal a piaccal.
Csak pár példa a szombaton bevezetett szigorítás mértékéről. vezess.hu:
Ha az autóst nem első alkalommal kapják rajta a mobiltelefon használatán, a bírság 1400 euróig, azaz a mostani árfolyamon több mint 570 ezer forintig emelkedhet, és a jogosítványát három hónapra bevonják. A büntetés a duplájára emelkedik, ha a mobiltelefon használata közben balesetet is okoz.
Mobiltelefonos balesetezők milliós bírságra számíthatnak.
Ezentúl az ittas vezetés, valamint a gyorshajtás is többe kerül az olaszoknak. Amíg az előbbi vétségnél az illető nemcsak a jogosítványának, hanem akár a szabadságának is búcsút inthet, ha a megengedett haladási sebességet legalább 10 km/órával lépi túl, szintén több százezer forintnak megfelelő összeggel lehet szegényebb, és akár egy hónapra is bevonhatják a vezetői engedélyét.
Nem százalékot adtak meg, hanem 10 km/h óra sebességtúllépés és több százezres bírság.
Az általad belinkelt cikk meg így néz ki teljes egészében:
Salvini védelmébe vette a rollerekre vonatkozó új rendelkezéseket is, amelyek mostantól kötelező sisakhasználatot írnak elő, illetve a későbbiekben rendszám és kötelező biztosítás is kell majd a kétkerekűekre. 2023-ban 300 rolleres baleset történt, 18-an meg is haltak. Firenzében a bukósisak nélküli rollerezésért már ki is szabták az első 50 eurós bírságokat. A kötelező sisakviselést sokan támadják, mondván egy rollerre vagy egy közbiciklire nem lehet ráaggatni a sisakot, mint ahogy azt egy robogó esetében könnyen be lehet tenni a csomagtartóba, ezért ez az intézkedés kontraproduktív lesz, így elriasztja majd a használókat.
Kontraproduktív, akkor kontraproduktív. Az már nem az ő dolguk.
Ha nincs rolleres, akkor nem lesz rolleres baleset.
Probléma megoldva! -
Quent1n
senior tag
válasz
DigitXT #30159 üzenetére
Ennyi. Azért jó látni, hogy vannak akik értik itt a dolgot. A közlekedés bármely résztvevőjét elítélni előre, ráadásul egy olyan csoport árnyékában akik nagyon durván lehúzzák a rolleresek megítélését, egyszerűen nem elfogadható. Ennyi erővel a sportmotorosokra ugyan ez állhatna, hogy amúgy nyilván nem a pályára veszik őket, akkor meg úgyis túllépik a határt, ergo akkor mindre limitert.
#30152alphamooncam: Nem érti meg, nem akarja megérteni. Ez van, én elengedtem.
#30153Silentfrog: Lehet valamit tudni a konkrét szituról, hol, milyen körülmények között volt? Telefon pl. kormányon volt, vagy zsebben, sebesség, ilyesmi? (csak, hogy lehessen okulni belőle). Egyébként dühítő ezt olvasni, hogy ennyit térítettek meg. De sajnos ilyenek a biztosítók, megtehetik.
Egyébként ha már biztosítás. Akinek van, melyik biztosítónál van? Én még nem erőltettem a dolgot (annyit még nem mentem a rollerral most úgysem télen, nem is tervezek), de szeretném lassan elintézni. -
Quent1n
senior tag
válasz
DigitXT #30140 üzenetére
Ennyi. A rendőrség olyan szintű adósságállományt görget, hogy azt hagyjuk is. Nyomozókat küldenek járőrözni, nincs pénzük kifizetni egy csomó megrendelt szolgáltatást, az épületek lepukkantak stb. Lehet, hogy lesz egy látszatidőszak amivel elriasztanak egy csomó rollereset, aztán ennyi, el lesz ez engedve, egyszerűen a magyar rendőrség helyzete jelenleg alkalmatlan arra, hogy huzamosabb ideig rámenjenek a közlekedés 1-1 résztvevőjére. Németek, osztrákok ők hozzánk képest más világ, nem is értem azt aki velük példálózik, hogy ott milyen szigor van. Ott a torrentezésre is szigor van meg sok minden másra is... Teljesen más világ.
#30135PociAti "Te erre szélsőséges példát hozol" Nem szélsőséges, nem full lejtős szakasz, csak simán egyenes. Ilyen azért van pár az országban.
"Pedig a robogókhoz állnak legközelebb." Viszont a robogósokat hagyják kerékpársávon (nem úton) közlekedni és nem is okoznak nagy problémát. Pont azért mert őket sem akarják nagyon a kocsik közt látni. Lehet, hogy közel állnak hozzájuk a rollerek de amíg nincs rajtuk tükör, és normális index, nem lehet velük úgy közlekedni, ergo a rolleres veszélyeztetése, ha anélkül terelik be az autók közé, hogy előírnák ezeket. Robogóval sem fogsz te sűrűn hátranézegetni mert ugyanúgy perec lesz, főleg, hogy azok azért a 40-50-es sebességsávban közlekednek.
"Pont nem a szabályosan közlekedő, 25 km/h sebességet betartó rolleresek jelenthetik erre a veszélyt." Erre a sok hülye (tiszte a kivételnek!) bérrolleres jelenti a veszélyt. Limeozok én is olykor és eszméletlen amit sokan leművelnek. Jelenleg ami hiszti van a rollerek miatt az főképp ezek miatt van. Értsd meg, hogy nem a sebesség a rollereknél a önmagában a gond, hanem az ahogy használják őket:
1. a bérrollerek jelentős része műszaki hibákkal közlekedik. Vacak fékek, nem működő lámpák, ferde kormányoszlop stb.
2. alkoholos, drogos befolyásoltság alatt vezetik őket sokan
3. alapvető KRESZ szabályok betartása nélkül használják őket"Vannak járművek, melyeket a meglévő közlekedésbe nem lehet normálisan beilleszteni." Szerintem be lehetne csak akarat és szakmai konszenzus kérdése. Kell egy teljesítményhatár (de nem a 25, mert 30-al bóklászni a kocsik közt megint csak rohadt veszélyes és az autósoknak sem hiányzik) ami fölött valóban ki kell őket szorítani a kerékpáros infrastruktúrából de akkor elő kell írni az indexet és a tükröt, nincs mese. Azok nélkül nem lehet biztonsággal részt venni az autós közlekedésben remélem ebben egyetértünk. Az egykerekűek amúgy szerintem sokkal veszélyesebbek mint jármű, de mivel drágák, nem egyszerű a kezelésük és kevés van, nem sok vizet zavarnak.
"Ennek a fórumnak az alapvető sajátossága / hibája az, hogy sokan nem tudnak felül emelkedni az önző szemléletmódon." X+1 éve bringázok, már egy jó ideje Pesten is. Nem zavarnak a rolleresek még a bolondabb bérrolisok sem. Új résztvevő a roller, alkalmazkodni kell hozzá a meglévőknek. Pl. én azt mondom Pesten nem árt a tükör a bringára sem. Taxisokkal sokkal több konfliktusom van napi szinten, de ők ugye érinthetetlenek a rendőrség által.
"de gyakran nem érzem az egyensúlyt a többi közlekedővel." Jelenleg adott egy igen nagy számú autós közösség, óriási mennyiségű szabálysértéssel, balesetezéssel stb. Pedig annyi sebességkorlátozás van, hogy követni is nehéz néha.
Adott egy bringás közösség, ami 2024-ben sem jutott el odáig, hogy minden brinyón legyen egy normálisan működő lámpa. Sokan akkor se tetettek fel mikor ingyen osztogatták. Arról nem beszélve, hogy alapvető KRESZ szabályokkal sincsenek sokan tisztában.
Motoros közösség, sok lerohadt sufnituning szutyokkal, főleg amikkel a futárok repesztenek. Szabályokra nagy ívben tesznek, sok a baleset.
(Természetesen mindenhol tisztelet a kivételnek)
És akkor itt van az e-roller amit eddig leginkább a bérrolleres használók alapján ítélnek meg. Jelen pillanatban a rolleres az egyetlen közösség akiket a legrosszabb felhasználók alapján ítélnek meg. És szerintem ez az ami nincs egyensúlyban a többi közlekedővel.
"Léteznek rollerre specializált mérőpadok." Na amit linkeltél pad, pont kapufa kicsit, mert nem a rolleres teljes súlyával tesztelték. Innentől kezdve máris torz értéket ad. Bringás rajta ült a bringán és támasztották elölről, motoros szintén a vason. Rolleres meg fél lábbal rajta... Így hogy lehetne hitelesen mérni mit megy? Ez a másik baj ezzel a merev "lockoljuk le a sebességet" dologgal, hogy 120 kilóval vesz valaki egy 25-ös darabot aztán megy 18-20-al vele mert többet nem tud. Vesz egy 35-öset, azzal meg van neki a 25. Én is majd 100 kiló vagyok a Lime-al 22 fölé nem igen jutottam és az is szenvedős volt. A G2-őt ha lockolom 25-re, simán, kényelmesen megvan. Akkor miért aszerint sorolnának be, hogy mi a tervezési sebesség? Miért nem aszerint, hogy mennyivel használom? Tudtommal semmilyen más járművet nem az elérhető maximális végsebessége alapján sorolnak be a közlekedésbe.
Egyébként meg ha úgy néznénk a Ninebot G2 Max E sem felelne meg, mert a tervezési végsebessége 35 nem 25, csak az EU-ban lockolták, de attól még nem úgy tervezték. Szóval ha szó szerint vennénk ezt a dolgot, akkor azok is kiesnének és minden vezérlővel, vagy egyéb módon leszabályzott roller. Gyakorlatilag a Kuki meg aközt az a difi, hogy az egyikből gombnyomásra vehetem ki a lockot, a másikba meg kell egy másik vezérlő.
Szóval azért nem egyszerű kérdés ez. De legalább itt tudunk normálisan értekezni róla. Én mondom, továbbra is offolnám a bérrolikat, vagy legalább brutál mód szigorítanám, és akkor utána kapnának egy türelmi időt a saját rolleresek. Közben (a rolleres közösség bevonásával) ki lehetne dolgozni egy normális szabályozást. Én a rolik többségét hagynám, hogy a bringás infrastruktúrát használja, sokkal kisebb ott a balesetveszély mint a kocsik között. Igen ez a bringások részéről igényel némi alkalmazkodást de valakinek engedni kell. Vagy tiltsák be akkor az egészet a francba azt kész, nincs vele probléma többet. De az megint csak egy szegénységi bizonyítvány lenne.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #30136 üzenetére
Rolleresek "baszogatásához" jelenleg nincs meg a kifogástalan jogi háttér, így szándék esetén is erősen meg lenne kötve a kezük. Ebben a pillanatban viszont szándék sincs rá, ám ez az állapot bármikor megváltozhat. Pont nem a szabályosan közlekedő, 25 km/h sebességet betartó rolleresek jelenthetik erre a veszélyt.
És hogy nincs rá állomány csak annyira igaz, minthogy az embereknek meg nincs pénzük rollert venni. Prioritás kérdése.
Arra sincs rendőr, hogy "kerékpározz a munkába" "védd a Földet" és egyéb napokon kiálljanak ajándéktárgyakat osztogatni. Mégis megteszik. -
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #30125 üzenetére
Kerékpárutak a szélességük (keskenységük) miatt nem igazán teszik lehetővé a 40-50 km/h sebességet, főleg kanyarokban kellene drasztikusan lassítani, mert azok ívét egész más tempóra méretezték.
Emiatt - sok szakaszon - nem is használják a kerékpárutat, pedig a jelenlegi szabályozás tudtommal a kerékpáros számára előírja: ha van kerékpárút, akkor azt kellene használni. Ez alól szeretnének felmentést kérni, miszerint legyen választható a kerékpárút használata, ne pedig kötelező. (Jellemzően azok minősége, elhanyagoltsága miatt.)
-
Blaster
junior tag
válasz
DigitXT #30101 üzenetére
Ez igaz, sokkal stabilabb a bringa, ez világos.
Meg az is, hogy a komplett felfüggesztéssel ellátott, stabilabb rollerek megint nagyon más kategória. Egy cingár darabon még a 20 km/h is para. A fék meg vagy nem ér semmit, vagy orra esel. Egyébként a bérrollik kapcsán ez mondjuk pont a TIER (Dott) javára írható, hogy elég tank a cucc, így amíg nem történik valami extra, nehezen képzelem el, hogy miként lehet vele elesni.
Jó nagy visszalépés ez a Dott applikáció btw a TIER-hez képest...
-
turbobusa
senior tag
válasz
DigitXT #30045 üzenetére
Leginkább az bosszant, hogy nem tudják a III. kerületbe megoldani azt a pár km távot, ne kelljen 35 percet menni a Margit hídtól, ezért is jött az ötlet a tömegközlekedésre fel lehetne vinni a rollert. Ezek szerint terveznek változtatást a közeljövőben?
Nem csak hévvel mennék, hanem még villamossal.Nem véletlen a névválasztás, gyerekkori kedvenc a turbós hayabusa.
Dugóban motorral nagyot lehet spórolni, a biciklisávon 25 -el lehet menni és a többi helyen is araszolsz a kocsik mellett. Sajnos motorom jelenleg nincsen. -
-
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29989 üzenetére
Ez az alsó tálcás módszer teljesen rendben van. Szinte* kifogástalan.
*Szinte arra vonatkozik, hogy néhol általánosan tiltják a roller bevitelét, mert nem térnek ki arra a szűk lehetőségi körre, mellyel normálisan is meg lehetne oldani.Ebben az állapotban még egy lángoló rollert is ki lehetne tolni az üzletből. De ahol tiltják, ott ez sem feltétlenül jelent megoldást. -
bzs73
őstag
válasz
DigitXT #29792 üzenetére
Köszi. Hát nekem is hihetetlennek tűnt. Én az én g2 rolimba g2 max akksit sikerült 85-be szerezni, az 48v/20ah, és hát az is jóval nagyobb, és 5kg, csak hát itt ez meg 55% kedvezmény, meg 38ah, csak méretbe is nem tudom megvalósítható-e, bár nem értek hozzá, csak látom hogy a minőségi épített akksik mekkorák. Mondtam én is havernak, hogy ez nekem elég hihetetlen, de mondom megkérdem itt, hátha hozzáértők segítenek. Még1x köszi.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29692 üzenetére
Van köze a sebességhez is, de tökéletes biztonság nincs, ha betüt a szar, kis tempónál is képes egy roller úgy belebaszarintani az aszfaltba a pilótát, hogy szarrá törje magát.
Így van, nincs biztonságos közlekedés.
Ha valami kis tempónál súlyosan belebaszarintja a pilótát, akkor nagy tempónál mégis mi lehet a következmény? Mert az ütközés (földbe csapódás) mértékét első sorban annak lendülete (sebessége és tömege) határozza meg.Miért állnál meg a munkavédelmi cipőnél, hiszen a munkavédelmi bakancs - elsősorban a bokának - nagyobb védelmet biztosít. Megjátszhatjuk a hülyét, hogy saválló bakancsot ajánlunk, mert hát mindenki hallott már akkumulátor savról (csak éppen nem a modern rollerek kapcsán).
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29690 üzenetére
Kompromisszumok között lavírozunk. Lábbeli esetén is.
https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_29661-29661.html
Az alulról jövő mechanikai behatás (éles forgácsba, szögbe taposás) elleni védelem szerinted szükséges rollerezéskor? Szerintem nem. És az ezzel járó talp merevség sem szükséges, sőt, inkább ellenjavallott.Azzal egyetértek, hogy nincs mindig idő mindenre reagálni.
Ennek esélyét szerinted mivel lehet növelni? Köze lehet a sebességhez? -
Reggie0
félisten
válasz
DigitXT #29687 üzenetére
Szerencsere fejem sosem vertem be. De azert, mert a kormanyrud nelkul nem tudtam elrugaszkodni a rollerrol, mert billegett. No meg sok idom nem is volt ra, eloszor gyanutlanul kezdodott, mintha csak az iranyitas szunt volna meg, aztan amikor elkezdett a taposo mas szogben allni, mint a kormanyrud, akkor tudatosult csak bennem, hogy igazan gaz van.
-
Reggie0
félisten
válasz
DigitXT #29673 üzenetére
Nem legbol kapott marhasag. Nekem volt veszfekezesem elem behajto auto miatt, amit csak azert usztam meg, mert a rollerrol leugorva mas szogben kezdtem el futni, mint ahogy a roller gurult volna. A roller nekiment a kocsinak, en meg kisse elkanyarodva hozza se ertem. De futni kellett mint az allat.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29558 üzenetére
Érdekes mutáns lény lehet lehet az, amelyik 25 km/h-val tud gyalogolni.
Embernél a gyors gyaloglás 8 km/h, a 10 km-es távon a világrekord 37:11, ami 16,13 km/h sebességet jelent.
Középiskolában az 1.000 métert 3 perc körül futottam, az 20 km/h sebességet takar. Futáshoz nem viseltünk sisakot.
Rollerral - az egyenes szakaszokon - ennél egy hajszállal lassabban szoktam haladni (19 km/h), kritikus pontoknál pedig visszaveszem a tempót. Kipróbáltam, a sebesség növelése 25 km/h-ra, de pár km-es távon alig jelent idő nyereséget, viszont a kereszteződésekben nem marad idő feltérképezni a többi közlekedőt, és nekik sem marad idejük lereagálni az én megjelenésemet, és kitalálniuk az irányomat (esetleges kanyarodási szándékot).
Illetve ennél a tempónál már egy kátyú, vagy műszaki hiba miatti esést is nagyon nehéz lehetne talpon kihordani. Alatta viszont jó eséllyel megoldható, hiszen az már futási sebesség.25-ös sebességnél a legnagyobb problémát szerintem a tér szűkössége okozza. Ha nyílt terepen érkezik meg valaki egy olyan kereszteződésbe, ahol nincs, vagy nagyon elenyésző a forgalom, akkor pontosan fel lehet mérni a mozgását. Viszont épületek, nagy méretű járművek takarásából megjelenő apró felületű közlekedőt (rollerest, kerékpárost, futót, korcsolyázót) nehéz kiszúrni. Emiatt kell lassabban haladni. Nekik is maradjon idejük észrevenni.
-
-
válasz
DigitXT #29501 üzenetére
Igen, nekem is egyből ez volt a gondolatmenet, h pl 2000/3000W, vagy 2000/4000W vajon a 60V vs 72V között a különbség?
Ezért írtam, h inkább a rollereket írta volna le, akkor egyértelműbb.
Nem véletlenül lett az egyik 72 Voltos 60 helyett.
De amúgy nem is értem, azt hittem h1mpi valami laikus fórumozó, de visszanéztem a hsz-ait, csodálom, h egyáltalán ilyet kérdezett. Ő is tutira tisztában van vele, h mivel másabb a 72V-os rendszer a 60Voltosnál, ez tuti. Nem a 2000W-on lesz ott a hangsúly a két roller között. -
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29501 üzenetére
Én még zárójelek között azt is megemlíteném, hogy a nyers feszültség és teljesítményadatokból sem derül ki, melyik mennyire fickós, hogyan gyorsul. Az végül is a szoftver beállításain is múlik. Emiatt gyakorlatban nem példa nélküli, hogy a papíron sokkal gyengébb paraméterekkel rendelkező roller dinamikusabban közlekedik, jobban gyorsul.
Nem ez a jellemző, főleg márkát és sorozaton belül nem, de két eltérő gyártmány között megfigyelhetők ezek a különbségek.
Csak legfeljebb az egyiknek előbb leég a vezérlője, mert jobban el van tolva a határig, vagy ha nem is, akkor a másik több tartalékkal dolgozik, nem használja ki annyira a lehetőségeit. Hűtéstől kezdve az alkatrészek felhasználásán át sok apróság beleszámít. -
válasz
DigitXT #29492 üzenetére
LOL
Már vártam, h írsz majd.
És (kb szokás szerint) nem a kérdezőnek válaszolsz, hanem arra reagálsz, aki a kérdezőnek írt valamit.
Pont miattad írtam azt, h feltételezhetően, mert a közös 2000W alapján hát nyilvánvalóan ugyanolyannak kellene nagyjából lenniük, és bármit írok biztos voltam benne, h belekötsz.Aztán leírod a műszaki hátterét, ami egyrészt jó, (de tényleg!), de a kérdező szerintem nem erre volt kiváncsi, hanem, h a gyakorlatban mit venne észre a két roller között.
Bár jobb lett volna, ha leírja melyik két rollerre gondolt, azok ismeretében lehet, h már amúgy is lehetne tudni miben különbözik a két roller. (Ha ismert modellek.)Engem is érdekelne egyébként, h a gyakorlatban mit venne észre h1mpi.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29405 üzenetére
Vonaton történő kerékpárszállításnál ráhibáztál a megoldásra: kerékpárszállító kocsit kapcsolnak a szerelvényhez, hogy abban szállítsák a kerékpárjaikat, ne pedig a "normál utasok" között.
P+R parkolós felvetésre: ha a saját autódban járművet szeretnél szállítani, akkor szállíts járművet benne. Magánügy, nincs hatással másokra.
Én tömegközlekedési eszközökre írtam, hogy azok személyek szállítására valók, nem járművel szállítására. Óriási a különbség. A tömegközlekedésről tiltják ki őket egyre több helyen.Ha valaki egy kis hatótávú rollerrel 20 km távolságra elgurul, akkor ne a célnál jusson már eszébe, hogy onnan vissza kell tudni jönnie. Oldja meg máshogy.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29402 üzenetére
Boldog évek telnek el anélkül, hogy rákényszerülnék tömegközlekedés igénybe vételére. Nem vagyok ellene, sokak számára nagyon is jó közlekedési forma, csak sikerül úgy alakítani az életem, hogy ne kelljen használni.
Attól még az állítás igaz, a tömegközlekedés nem arra való, hogy másik közlekedési eszközt szállítsunk rajta."Ma is tanultam valamit, hogy te tudsz légvonalban közlekedni rollerrel."
Ezt a marhaságot mégis honnan vetted?
Térfogatból kiindulva megközelítőleg 26 km lehet Budapest "átlója", tehát két átellenes közigazgatási határ közötti távolság. Ez a 26 km-es átló jó megközelítés arra, mégis mekkora távolságok lehetnek. Nem az szokott lenni az emberek célja, hogy egy jókora kiterjedésű település egyik közigazgatási határától az átellenes határáig guruljanak, hanem városon belül A-ból eljussanak B-be. Ami kacifántos úton is kevesebb szokott lenni, amit egy tömegesen elterjed, 14,2 kg-os rollerrel jó eséllyel tejesíthető. Nem kell hozzá 8 kg-os akkuval rendelkező roller."Tudod, ha valaki túl lép a 20 km/h limiten, bizony megnő a légellenállás"
Ha 20 helyett kicsit többel megy, akkor jelentéktelen mértékben nő meg a fogyasztása a nagyobb légellenállás miatt. Ha sokkal gyorsabban megy, akkor pedig nem a légellenállás lesz a legnagyobb problémája."...magas sebességnél sem ördögtől való, hogy 30Wh/km körül fogyaszt.."
Ami ördögtől való, az a magas sebesség. A fogyasztás legyen a kisebb problémája, főleg ha összetöri magát. Vagy mások összetörik. Az ittasság mellett a leggyakoribb balesetet kiváltó ok a relatív gyorshajtás, amikor az emberi reakcióidő már túl kevés az események megfelelő feldolgozására.Xiaomi rollerem akkuja 275 Wh, 20 km-t simán kihozok belőle, az 13,75 Wh/km. A 30 Wh/km nagyon mesze van ettől. De a példaként említett Xiaomi Pro rollerekből is nehéz lehet kipréselni 30 Wh/km fogyasztást, mert azt jelentené, az elvi 45 k helyett 14,8 km-nél már kipurcanna.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29397 üzenetére
Tömegközlekedési eszköz arra való, hogy embereket vigyen közelebb a célhoz, nem pedig arra való, hogy közlekedési eszközöket szállítson.
Villamosra felszállni hazánkban talán csak 3 városban lehet. Már megint a tipikus pesti hozzáállás! Remélem a törvényalkotók nálunk nem lesznek ennyire szűk látókörűek, az országos szabályokat nem a pestiekre kell szabni, hanem az egész országra.
Mindenki vegyen a maga igényeinek megfelelő hatótávú rollert.
De ha már Pest, annak területe 525 km², és ha kört feltételeznénk, akkor az átmérője légvonalban 25,9 km lenne. A 14,2 kg-os Xiaomi Pro 2 hatótávja 45 km, az akku tömege 3 kg, és nem 6-8 kg.
Ha a 18650-es cellák kb. 48 g-os tömegéből indulunk ki, az 50 cella esetén is csak 2,4 kg. -
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29343 üzenetére
Magyarországon élek.
Mégis mi a problémád itt a rolleres fórumban a jogszabályokkal?
A fő problémát természetesen ismerem, hogy még nincs készen. Ez nem annyira értelem kérdése. Környező európai országokból kiindulva vannak szabályok, amik elég rosszul sikerültek. Elkapkodták, nem voltak eléggé körültekintőek. Amit kiszivárogtattak a hazai tervezetekből, azt összességében elég jónak tartom. Idáig, de majd nyugtával dicsérjük a napot. -
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29339 üzenetére
Pontosan ezt várom!
Éles határvonalakat, és erre talán a számok a legalkalmasabbak. Jogszabályokat mégis csak értelmes emberek írják, akik rendes képzést kaptak.Ehelyett páran teljesen homályos és képlékeny megfogalmazásokkal "rugóznak". Aztán azon csodálkoznak, hogy mások nem ugyanarra gondoltak, mint amire ők. Pedig szerintük olyan egyértelmű. (Persze, aki nem körültekintő, annak fel se tűnnek ezek a problémák.)
-
alphamooncam
őstag
válasz
DigitXT #29294 üzenetére
"Ahogy az előttem szóló írja, ilyesmi autóba való, ahol van betáplálás...
Eleve nem vízálló, szóval kétkerekűre necces (van motoros dashcam),
de ha bírná is az időjárást, akku akkor is kell hozzá. Akciókamera lesz,
amit szeretnél, beépített akkumulátorral, az mehet sisakra is akár.
Vázra rögzítve átveszi eléggé a rezgéseket, különösen szar a hang.
De természetesen vázra rögzítve be lehet kötni neki tápot is, ha kell..."Nincsenek nagy elvárásaim.
Mint írtam sisak shiedljére tervezem rögzíteni, így a testem a rezgés elcsatolás és külön képstabilizátorra sincs (?) szükség.
Elvileg.
Beépített képernyőre ugyanígy nincs szükségem, menet közben úgy sem fogom nézegetni, beépített akku meg elvileg van.
Vízállóság, hát nem tudom. Szerintem nem kell, mert ha olyan az idő el sem indulok. Rollerem amúgy sem vízálló.
Milyen akciókamerára, vagy motoros kamerára gondoltál, ami jobb lehet ?
GPS! Ezt még nem tudom, hogy szükségem van-e rá. Nem tervezem elhagyni egy esetleges baleset helyszínét, és úgy nagyjából olyan helyeken járok a rollerral amit ismerek, és ha szükséges, később el tudom mondani, vagy meg tudom mutatni, hol volt az esemény.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29250 üzenetére
Arra a visszásságra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a 24 V-os rendszer nem feltétlenül gyenge. (Ami még csak nem is 24 Voltos, tehát nem a 67%-a, hanem csak 60%-a.)
A gyorsulás pusztán nyomaték kérdése is némi kiegészítésre szorul. Okai-nál és a videóban szereplő Navee rollernél sem az a probléma, hogy ne tudna a motor kellő nyomatékot leadni, vagy ne adna le eleget, hanem hogy a görbe (nyomatékgörbe) nem olyan, mint amit a tesztelő (érzésre) ideálisnak tartana.
A ScooterHacking Utilityben szépen lehet szerkeszteni azt a görbét, ami a gázkar viselkedését, a gyorsulás jellegét megadja.(Lemerült akkuval milyen viselkedés lenne optimális, azt igazítsa mindenki a szokásaihoz.)
-
alphamooncam
őstag
válasz
DigitXT #29191 üzenetére
"Egyébként a 10"-os kerekű (pontosabban felnijű) robogókat szokás megköpködni, hogy "kis kerekűek", és hát a Hungárián azért van is min aggódni, olyan kátyúk vannak, meg a nyomvályúk nekem még a 12"-os (felnijű) Majesty 250-esemet is durván megvezették.
"
Hungárián és olyan helyen, ahol 70-el lehet menni és nincs buszsáv nem megyek, nem őrültem meg elüttetni magam.
Mivel Bp.-en születtem, és párszor már "megkerültem a földet" nagyrészt kb.90-95%-ban itt mozogtam, van némi helyismeretem, alternatív útvonalak, így nem okoz problémát a kerülőút.
Kátyús, szaggatott aszfaltú úttest témában, meg :
felállok a PEG-re, lábtartókra úgy endúrósan, aztán tőlem rázhat, amennyit akar, meg se kottyan, oszt ha vége visszacsüccsenek.
És egyébként igazad van megint, rendes motor 17"-os kerékkel készül min.
Ha lett volna nagyobb kerekű roller se biztos, hogy meg tudtam volna venni, szándék ugyan meg volt, de már így is cipőkanállal fér be a liftbe.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29172 üzenetére
Robogóknál az ülés alatti rekesz mérete pont bukósisak méretű. Azért, mert így tervezték. Egy bérelhető kerékpárnál, rollernél mégis hová tennéd a sisakot?
A roller kölcsönzés egyik nagy előnye, hogy aszfalt felfestéssel könnyű megfelelő számú kölcsönzési pontot kialakítani. Ennyi helyre nem lehet sisak automatát telepíteni. És bőven felvet higiéniai kérdéseket. Egy zsíros hajú ember által használt cuccal nem mindenki szívesen kenné össze a fejét. Illetve rollerből elég egy méretet kitenni, sisakból legalább 3 méretet kellene folyamatosan város szerte menedzselni. Egy M-es fejű személy látását és figyelmét károsan befolyásolná egy XL-es méretű sisak.
Párizs mellett ősszel Madrid is (valószínűleg) vissza fogja vonni az ottani 3 bérroller cég engedélyét. Ott is az eszetlen turistákkal volt a probléma. Közben azok a helyi lakosok is megszívták, akik normálisan használták volna. Indokolás fő oka: nem működött a turista zónákra vonatkozó tiltás.
Szerintem a kritikus problémák zömére lenne megoldás, mert ezek központilag szabályozható eszközök. Például aki a bérrollert havi előfizetéses modell szerint használja, az a második hónaptól kezdve megemelt sebességgel használhassa. (20, 22 vagy 25 km/h az már részlet kérdés). Az alkalmi használóknál meg legyen kb. 15-18-20 km/h a sebességhatár.
Illetve éjjel egységesen 15-18, mint talán a finneknél. Nem tökéletes, de a statisztikailag kritikus felhasználók vissza lennének fogva. -
pescara
aktív tag
-
Tangerine
senior tag
válasz
DigitXT #29130 üzenetére
Persze, én is levettem egy ilyen mutatóujjas szarról a kart, majd a félmarkolatos gázkar vezetékét beforrasztottam a NYÁK-on a hall szenzor helyére, probléma megoldva...
Nekem igazából nincs problémám a mutatóujjas gázzal, de lehet kipróbálom ezt a félmarkolatost.
Nyilván nem triviális bekötni egy másik gázkart a gyári helyére, kell hozzá minimum egy forrasztópáka
Ezzel nem lesz gond, van egy jó pár forrasztópákám.
Ha meg tudsz tartani adott gázállást (nyélgáztól eltérőt mondjuk nehéz NEM félmarkolatossal), azt onnantól adott célsebességnek veszi, és csak emiatt kompenzálja, ha emelkedni kezd, mert el akarja érni a célt. Ez semmiben nem változna, ha az Arduino tartaná meg helyetted a gázt.
Na ezt sem gondoltam. Azt hittem, hogy adott gázhoz adott villany jár a motornak, aztán lejtőn jobban megy vele, dombra fel kevésbé.
Bizonyos modelleken úgy "kompenzálják" ezt a viselkedést, hogy a vezérlő ugyan érzékeli, hogy lenyelezted, csak van egy felfutási görbéje a gáz jelnek, ami mondjuk 2 mp alatt megy csak végig 0-100% közt, így nem fog hanyatt vágni indulásnál...
Valami ilyesmi beállítást tud gyárilag a Mantis, hogy mekkora nyomatékkal induljon: "P7 - Initial acceleration. 0=soft, 1=strong"
Egy darabig használltam a strong-ot, de aztán visszatettem a soft-ra. Jobb az akkunak, gumiknak, meg nekem is.Lehet, hogy a gari megőrzése végett veszek egy másik LT01-es kijelzőt, és azt buherálom. A gyárit félrerakom. Azt esetleg lehet tudni, hogy a km óra állást a kijelző egységben tárolja, vagy a vezérlőből jön? Azaz az új kijelzővel nulláról indul a km, vagy látni fogom a régi óraállást?
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT #29133 üzenetére
Persze, mindenki érti, csak mindenki másként érti.
Ez vele az egyik legfőbb baj.
Helyette normálisan is definiálni lehetne ki mire gondol. Cikk írójának sikerült.A cikkre áttérve szeretek a statisztikák mélyére ásni, mert abból eddig mindig az derült ki, hogy a legtöbb balesetet a bérrolleresek szenvedik el, és azt is jellemzően este. És általában már nem szomjasak.
Viszont másoknak balesetet okozó rolleresekre vonatkozóan valószínűleg nagyon más lenne az arány. Sok nyomulós kretén használ olyan rollert, amit nem tud uralni, nem megfelelő módon és nem megfelelő helyen használja. Ezen rollerek teljesítménye és sebessége bőven meghaladják a bérrollerek paramétereit.
Ez a cikk elég gyenge lett, igazából semmit nem tudni a lényegről, amiről elvileg szólnia kellett volna. Helyette jól fel lett "habosítva" érintőlegesen kapcsolódó anyaggal.
-
Tangerine
senior tag
válasz
DigitXT #29110 üzenetére
Így sokkal finomabban vezethetővé válik a roller...
Valaki írta, hogy olyat szeretne, hogy NE csak sebességkorlát legyen a fokozatSzerintem pont az ellenkezőjét akarja ( [link] ), hogy kis fokozatban is menjen fel a hegyre, ne kelljen 2-3-ba tenni, előtte, hogy felmenjen. Azaz maximum erő sebességlimittel. Ez is megoldható lenne.
-
Tangerine
senior tag
válasz
DigitXT #29110 üzenetére
Attól függ hol akarsz belenyúlni. Ami a hall szenzorból kijön, az sima analóg jel,
feszültség, tiszta sor.
Igen, itt gondoltam belenyúlni a jelbe.
Ellenben azt legtöbbször a kijelző digitalizálja, és az ECU
felé már binárisan megy a gázállás,
Na erre nem is gondoltam. Így bonyolódik a dolog, mert nálam egyben van a gázkar és a kijelző (LT01). Lehet a NYÁK-on át kellene vágni a szenzor kimenetet, de valószínűleg megoldható lenne valahogy.
. (Eleve a
tempomat nem hamisítja meg a gázállást: az ECU "tudja", hogy elvetted a gázt,
de leszarja, ha éppen úgy gondolja, hogy aktivizálni kellett a sebességtartást...)
Én meg pont ezt tenném, meghamisítani a gázállást az arduinóval. Ez lenne a legegyszerűbb. Persze ilyenkor nem kompenzálná, hogyha lejtő vagy emelkedő következik, de erre tennék 1-1 plusz/mínusz gombot.
Az Arduino amúgy natívan nem sima analóg jelet ad ki, PWM-mel operál. (Nem
biztos, hogy szeretné az ECU, s kellemetlen a debuggolást az árokban kezdni.)Igen, erre is gondoltam, mindenképpen tennék a kimenetre egy DAC-ot. Egy ilyen filléres DAC-ot [link] már használtam egy projektben, szerintem itt is megfelelne.
Én is híve vagyok a DIY-nek, jópofa dolog az építés a tuningolás, programozás,
ám mindezt forgalomba engedni problémás lehet. Akkor már inkább egy VESC!
Az is paraméterezhető, programozható, igaz alapból nincs hozzá kijelző, de, ha
nagyon benne vagy a témában, írhatsz egy fordító protokollt akár Arduinoval.
Ennyire nem vagyok sajnos benne a témában, ezt a VESC-et nem is ismerem. Csak arduinóval foglalkoztam pár éve egy keveset, csak hobbi szinten. Azzal szerintem meg tudnám csinálni.
-
pescara
aktív tag
válasz
DigitXT #29074 üzenetére
Varj, ezt nem ertettem
Nem holland, hanem gorog. Meg miert nehez vele odebb allni, megy mint az allat, csak nem 65 km a hatotavja(papiron) , mint a g30max2 , hanem 45. Meg egy kicsit kisebb.Mentem vele ma 15 km, minden uton, emelkedoket is tok konnyen vette.Itt sisak meg nem kotelezo rollerre.
-
Tangerine
senior tag
válasz
DigitXT #29035 üzenetére
Ja, tudom, hogy (gumi) porvédő.
Azt akartam, mondani, hogy 2RS márkás csapágy kell (pl. Nachi, SKF, FAG). A lemezes (2Z, vagy ZZ) csak por ellen véd többé kevésbé, a gumis (2RS) az víz ellen is jó, bár a haveromnak sikerült abba is benyomni a vizet és elrohasztani a nagynyomású mosóval a motorján a kerékcsapágyakat. Minimális a súrlódása (márkás csapágy esetén), főleg ilyen kis fordulaton, mint egy rollerkerék. Na meg zsíros is a felület, azaz jól csúszik, meg a zsírréteg is kint tartja a vizet. Annyit megér. Annyival nem drágább a márkás csapágy, mint amennyivel jobb.
-
alphamooncam
őstag
válasz
DigitXT #29013 üzenetére
"Ui: Mad Max Kugoo hátulja alakul. A sárvédő még nincs kialakítva,
de maga a hátsó idom már egyben van,"
Jól, stabilnak néz ki a futómű, még így félkészen/szerkezetkészen is.Ha a sárvédő kialakítása a kérdés, valahol láttam, hogy megfelelő nagyságú müa. lavórt/vödröt akármit vágott ketté a fószer, amit aztán középen összehegesztett, de ha a taposó lesz a sárvédő is, az nyilván más.
Azt gondolom, hogy a DIY is lehet ugyanolyan szép, mit a gyári, meg még szebb is, csak sok esetben a befejezés szenved csorbát (feleslegek eltávolítása, rendes csiszolás, fényezés ).
-
alphamooncam
őstag
válasz
DigitXT #29002 üzenetére
Az a baj a szép, meg rendezett vezetékezéssel, hogy gondos tervezést igényel...
...A DIY megoldások legtöbbször tákolmánynak néznek ki. Azok is.Ettől még lehet egy atombiztos tákolmány, amin ugrálhatsz, sem fog szét hullani. Túl kell méretezni, a kis kínai fölé, és úgy jó lehet.
Szerintem ez nem feltétlenül igaz, volt már pár befejezett projektem amiről csak néztek, hogy hogy ez nem gyári?!Tervezésről meg az jutott eszembe, hogy anno inas koromban elég jó voltam szakrajzból, versenyeket is nyertem, meg osztálytársaknak pénzért csináltam a házidolgozatokat, szóval most jött szembe velem, egy még nem nyilvános roller projekt kapcsán hogy FreeCad [link] -dal
tervezem meg az alkatrészeket. *
Meglátjuk hogy tákolmány lesz-e.
Túlméretezéssel nem lesz gond, úgy szoktam!
* Volt már dolgom 3D-s tervezővel, pár éve a Sweethome3d [link] vel csináltam pár lakásprojektet, de az nem alkalmas alkatrész tervezésre.
-
válasz
DigitXT #29004 üzenetére
Vagy vesz Aliról 500.ért ugyan olyan jó mint a gyári Loctite.
-
alphamooncam
őstag
válasz
DigitXT #28990 üzenetére
Igen. Júniusban kezdődött.
Ezzel.
Mióta javítva volt, azóta tönkrement a kürtöm.
Azt cseréltem, de tegnap már újra nekiállt hülyéskedni, és irányjelzőm-féklámpám sem megy.
Aludtam rá egyet, és úgy döntöttem, hogy az egész kábelkorbácsot, úgy ahogy van ki kell cserélni, nem játszunk 2-3 havonta 70k-s javítást.
Az újabb kontakt hibát, meghibásodást gondolom egy, vagy több gyenge minőségű kábel/csatlakozó okozhatta.
Még gondolkodom, hogy csináljak neki helyet úgy, hogy ne nézzen ki tákolmánynak a végeredmény, de ha használni szeretném, akkor nincs sok választásom.
Tudsz-e valakit, aki aki ilyen komplett vezetékcserés ( ha szükséges vastagabb, törésre kevésbé érzékeny ) munkát, ahol szépen, jól láthatóan egymás mellé rendezve futnak a vezetékek, és csak annyi csatlakozó van ami feltétlenül szükséges, a többi meg atombiztos forrasztás- elvégezné ?
-
-
intuicio
aktív tag
válasz
DigitXT #28921 üzenetére
Köszönöm szépen! Igen M365.
És ha jól gondolom, akkor elég csak a 6-os accu pakkot kicserélni, majd balanszolni? -
intuicio
aktív tag
válasz
DigitXT #28907 üzenetére
Újracellázást megoldaná a főnököm, csak nem tudom milyen/mennyi akksit kell beszerezni.
#28908 Thunderzolee
Gyári eredeti szoftver van rajta, nem frissítettem direkt!
St linkem van, F40-et már megcsináltam anno sikerrel. De ahhoz volt fájlom is.
Viszont G2-höz nem lelek. Meg a bekötését sem tudom, hogy a pcb-n melyikre kell forrasztani a vezetékeket. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest