-
PROHARDVER!
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
kk831228 #999 üzenetére
Igen ezek eléggé húzós árban vannak, de ennyi pénzért már szinte mindent tud, nekem ez most kimarad, maradok a klasszikus kézi vezérlésnél egyenlőre
Majd ha úgy alakul később megpróbálok valamit összehozni, bár már az ilyen vezérelt elektronika nem az én világom. Huszon pár éve foglalkoztam hobbiszinten régi csöves rádiók elektronikájával, de az már a múlt
Esetleg majd egyszer kereslek ezzel kapcsolatban ha nem zavarok vele -
kk831228
addikt
Az ilyen vezérlős cuccok mind drágák, amihez van app, meg fordulatszámot is szabályoz stb, stb... Még ha magadnak csinálod is elég drága... Amit múltkor linkeltem, az olcsóbb volt úgy emlékszem...
Mindjárt visszakeresem...
Ennél csak drágábbakat találtam, most is... : [link]
-
lemmy71
Topikgazda
Köszi az infót
Medvekarom van itthon is
Gondolom azért nem sültek egyformán mert nem egyidősek voltak a barikÉn egyszer vegyes csülökpörkölttel jártam így, hogy az egyik hús totál szétfőtt a másik meg rágós maradt.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
kk831228 #996 üzenetére
Most néztem meg a komplett szett majdnem 100 ezer
a ventilátor külön is megvásárolható 18 ezer környékén, de ahogy nézem lehet hozzá olcsóbb vezérlő egységet csatlakoztatni
-
gu007
aktív tag
Köszönöm! Nem titkos semmi. Metróban vettem a fagyasztott bárány lapockákat, kiolvadás után nagyjából levágtam rólunk a kilógó részeket, oliva olajjal bekentem mindkét oldalán és arra szórzam a fűszerkeveréket. Rányomkodtam, folpakkal betekertem és az éjszakát a hűtőben töltötte. Spárgával köttöttem össze sütés előtt, de lehet kapni sonka hálót is, lehet veszek. 115-120° között elkezdtem sütni, csak az első órában füstöltem almafáva (plusz ami a faszén pótlásakor keletkezett füst), kb óránként pricceltem rá az almalé almaecet 1:1 keveréket és 74 fokos maghőnél csomagoltam. Addigra a bark is szépen kialakult (az látszik ropogós bőrnek) alutálcába öntöttem almalé és almaecet keveréket (érzésre) bele a husi, csomagolás és 93° maghőnél készült el. Csomagolás után kicsit emeltem a sütő hőfokán 125-130° között ment. Egy óra pihentetés csomagolva, hűtőtáskában (ami most melegentartó volt) majd kettő villával szétszedtem még egy kicsit sóztam rajta és ment a pitába, házi készítésű tzatziki és jégsaláta mellé. Rendeltem már medvekarmokat de messze van Kína
Ami érdekes volt, hogy a kettő hús nem egyformán sült. Egyik kisebb volt az gyorsabban melegedett de egy idő után (hőfokra nem emlékszem) utolérte a naagyobb, akkor egy ideig együtt mentek de a kisebb sokat állt 60 és 61 fok között, váltogatta a hőfokot, nagyobb szépen ballagott felfelé. És a kisebb darab lett később kész. De attól jó lett mindkettő. -
lemmy71
Topikgazda
Képen olyan ropogósnak néz ki a külseje, olyan is lett
Mivel kötözted vékony spárgával, amikor göngyölt csülköt sütöttünk kemencében mi hagyományos spárgát használtunk, jól bírta és könnyű leszedni még ha bele is vág a bőrbe.
Majd leírhatnád a pontos receptet és a sütési metódust, tetszik amit készítesz és szerintem többen kíváncsiak rá ha nem titkos
Nekem elég bőven a két mérős is, én ezt néztem ki magamnak, majd ha úgy alakul akkor én is beruházok egy nagyobbra.soldi3r
Én is a csirkehúsra gondoltam ízben, már csak abból is hogy a videóban is olyan szép fehér és omlósnak nézett ki mint a csirke. Meg hirtelen eszembe jutott a csillagkapu mozifilm, amiben olyan teknős felé állatott esznek és annak is csirke íze volt
Az sejtettem hogy nem elég a 110 - 120 fok, de úgy gondoltam hogy én is amikor kivenném a csomagolásból, akkor az utolsó 15 - 20 percre megemelném a hőfokot olyan 180 fok köré -
gu007
aktív tag
Tényleg jól sikerült. Innen rendeltem bárányhoz való fűszerkeveréket, sütés előtti este olívaolaj és a fűszerkeverék ment a húsra és éjszakára folpakkal betekertem és hűtőben pihent. Sütés előtt összekötöttem és "röpke" 9 óra múlva kész is volt. Almaecet és almalé keverékével pricceltem kb óránként majd alutálcába öntöttem a keverékből és úgy csomagoltam.
Fér éppen bele anyag de egy oldalast már forgatni kellene meg lehet nekünk nem is elég egy. Több meg nem tudom, hogy kényelmesen elférne-e ebben a sütőben. Meg már be lett nyújtva az igény füstölt pisztráng készítésére is amit lógatva kellene és a szekrényben lesz hozzá tartó.
Hőmérő annyira jól működik, hogy már egy 6 mérős van a 2-es helyett (ami eladó)
hőmérő -
lemmy71
Topikgazda
na csak jó még valamire az öreg smoki
Nagyon guszta csorog a nyálam
Én nem nagyon haladtam, magyarul ugyan úgy van mint volt, na de majd kiforrja magát.
Azért így hátra pakolva csak jó és azért ahogy látom fér oda anyag. Hogy szuperál a hőmérő, dobj már róla egy linket ha ráérsz, még nem rendeltem meg amit néztem.
Malac borőscsülköt vajon meglehet úgy sütni faszénen hogy a bőr ropogós legyen, az egyik gyengém a csülök.
Kíváncsi leszek majd a szekrény smokeredre, ha nekikezdesz feltétlen dokumentáld az építési fázisokat
Ezt a lapockát bepácoltad valami spéci cuccal, vagy csak só és némi alapfűszer és kész. Úgy hallottam hogy citromos almalé keveréktől vagy sütés előtt ha alaposan bedörzsölöd citrommal a bőrös húsokat akkor kívül roppanós belül meg jó omlós lesz a hús.
Ezen a 8 órás sütésen mennyi faszén ment füstbe -
gu007
aktív tag
Év elején még a BBQ nekem is kimerült egy szószban. Ma viszont (tudom nem kell elszállni magamtól) sikerült az idei legjobb sütést összehozni. Bárány lapocka készült kb 8 óra alatt. Egyre jobban tetszik a BBQ
Idén még talán lesz egy marhalábszár és tényleg év vége. Indulhat a szekrény szmóker építése. A lemez anyag megvan hozzá, váz és egyéb "sallangok" is majdnem megvannnak. -
lemmy71
Topikgazda
Tyúk és a tojás esete, melyik volt előbb Franklin master vagy a Mill Scale Metalworks kísértetiesen hasonlok a smokerek
Igaz Franklin inkább ipari üzemben süt, a Mill Scale pedig a sorozatgyártásra állt rá.
Kóstolta már valaki a krokodil husit a videó végén nagyon boldogan tolják be a falatkákat -
kk831228
addikt
Van SSR meg poti is, de ehhez a kis ventihez fölösleges. 0.2 A korül van a max áramfelvétel, fordulatszám meg talán éppen elég lesz, nem kell leszabályozni... Ha kevés lesz a venti, akkor kellenek majd ezek a plusz dolgok, addig fölösleges...
Aztán majd teszt alatt kiderül persze...
Ja, és az enyém 12v - os cucc minden, ha kell később akksiról is lehet majd üzemeltetni, ami a kapcsoláson van oda meg mindig kell a 230v a vezérlőhöz...
-
lemmy71
Topikgazda
A Figure2 -n mire is gondolsz, a kéményre vagy a tűztér és a sütő közti csatlakozásra
A kémény az tuti nem olyan, bár egy két leírásában szerepel ez a fajta kéménycsatlakozás is. A tűztér becsatlakozása szerintem ugyan az amiről beszél csak más módon vázolta a terelőlemezt és nem rajzolta köré a "rejtélyes" dobozt.
Úgy érzem hogy megszületett a végleges terv hogy hogy is csináljam meg az összekötést. Egy dobozt készítek én is ami a tartályban lesz és ahhoz csatlakozik majd a tűztér, a doboz tetején elfér a vizes tál is. A dobozba teszek egy kazán lemezt amit majd kívülről tudok szabályozni, akár teljes lezárásra is jó lesz. Hagyok a doboznak egy belső peremet amihez laposvasból készítek egy 45 fokos lamellás rácsot, vészesetén azt is belehet majd tenni, úgy mint Franklin master a rendszámotSzerintem ennek így jónak kell lennie
A levegő áramlás az tökéletes már teszteltem, szépen körkörösen cirkulál a tartályban. A meleg a fűst, spirálisan áramlik ki a kéményből, úgy ahogy Franklin vázlatán
-
lemmy71
Topikgazda
Egy kicsit utána néztem a master munkájának. A tűztér belépő részénél ovális csatlakozás van és efelett van egy cirka 45 fokban egy hőterelő lemez felette a vizes tál tartóval. Franklin master írja hogy még külön egy rendszám táblát is berakott vészesetére, na ez nálunk nem nyert mert ezek az alu rendszámok elcsöppennének
Itt van egy kis szakmai irodalom ha valakit érdekel a master munkája -
lemmy71
Topikgazda
Hát én most nem járok arra, de van egy haverom aki ott dolgozik majd rábeszélem hogy hozzon nekem vagy 4 zsákkal, az egy jó darabig elég
amúgy hanyadik kerületben van
Nem minden forgalmazó írja hogy hogyan is kell alkalmazni a ragasztót, lehet hirtelen ráfűtöttél és azért esik le most. Ha kinagyítod a képet akkor látod hogy 5 - 6 órás várakozást írnak.Más, ha már feladod a régi smokit, akkor megér egy kis átalakítást, egy jó grillt kihozhatsz belőle, a tüzér tetejét kivágod nyithatósra és oda meg mehet a wok vagy akár egy bogrács is
Többet érne mint egy weber gömb grill, anyag vastagságban a tied a duplája
Amúgy az enyémnek is nyitható lesz a tűztér teteje. -
-
lemmy71
Topikgazda
Szerintetek ez mennyire vállalható ThermoPro TP17 nem akarom túl tolni a dolgot az egyszerű dolgok híve vagyok.
Vagy inkább valami wireless -s zseben hordható készüléket nézzek -
lemmy71
Topikgazda
Ez a Norbi szegeden elérhető? egy 100 km -s kirándulást még megtennék érte és közben beugrok Algyőre a halászba
Nem tudtam hogy olyan gyenge az a öntapadós tömítés, alaposan letisztítottad előtte a vasat és felragasztás után hagyni kell állni legalább 3 - 4 órát, valahol ezt olvastam.
De ha így sem bírja akkor még van egy megoldás, külön ragasztóval kell felragasztani, hőálló tömítő szalagot itt van egy két anyag -
gu007
aktív tag
válasz
Precorus #971 üzenetére
Beszélsz telefon Norberttal (black rock) és elmégy a szénért. Én az otthonánál voltam vasárnap délután.
A tömítés lehet hőálló de a ragasztó nem. szépen hullik lefelé
-
Precorus
tag
Kösz, ez hasznos. Csak itt 2 rugó a szállítás...majd körbeérdeklődök, tuti van hasonló bolt Pécsett, szeptembertől úgy is suli, két óra között beugrok nézelődni
Azért rugózom a BlackRockon, mert konyhabútorért megyünk hétfőn, szóval tán ippen lenne esély elcsípni őket(ismerősnél lerakja, mi felvesszük). Még őrlődöm rajta, egyenlőre holnap megint szeánsz lesz.
Egyébként egy régi, meg a LIDL-is grill brikett keverékét használtam. Régit szerintem kidobom, füstölt mint állat, valami 10 éves cucc lehet. Valahol van is képem róluk...
Bár nem fontos. A LIDL-is ilyen kis picike, nem találtam pontos listát arról hogy mit tartalmaz, de faszénbrikett néven hirdetik, és látszik hogy néhol lelóg a maradék fa a présnyom után -
lemmy71
Topikgazda
Láttam a jófogáson is hirdeti magát, ugyan az a faszén négyféleképpen van meghirdetve
Szerintem nem ő csinálja, valahonnan veszi és hétvégenként kiszállítja. Végül is mindegy mert ha jó az anyag akkor megéri és persze árban nem rossz mert ennél szinte mind drágább, a tetovált séf a duplájáért adja
Nyugaton 15 - 18 eu/zsák (10kg). között van a minőségi faszén ára -
Essejó
Topikgazda
Nos az elöbb hozták meg a zsák BlackRock szenet, egy zsák 3200 Ft. Pesten ingyen házhoz hozzák a rendelt mennyiséget. Rákérdeztem, a vidéki kiszállításra, egynlöre az nem megoldott. Egy személyes a vállalkozás amit hétközben legyárt azt a hétvégén Pesten kiszállítja. Pesttől távolabb csak nagyobb megrendelés esetén éri meg neki,de az is egyéni megbeszélés esetén.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Precorus #967 üzenetére
Jól néznek ki a húsok
A a tömítésre kandallóajtó tömítés -ként keress rá, rengeteg van minden féle méretben, általában 550 foktól 850 fokig vannak.
Én is akartam már rendelni BlackRock -t de ki maradt, nagyon én sem tudom hogy van a kiszállítás, hívd vagy írjál nekik és majd ők megmondják a tutit, de úgy rémlik mint ha postán küldenék, az meg mindenhová oda ér
Vagy kérdez rá gu007 -re hogy ő hol vette.A természetes briketten nem gondolkodtál még, azzal is finomakat lehet sütni és ott stabilabb a hő is talán. A nagy brikett teszt
-
Precorus
tag
Olyan sok képet most nem csináltam.Amit mutatni akartam volna, hogy mennyire durva a két rész között( ugye zsanér csukja a dobozt) ahogy jön ki a füst, mikor csöpög le a zsír. Szóval azon gondolkodtam, hogy hátha tud valaki valami 3-400 C-ig hőálló gumitömítést? Kerestem, de csak ilyen 100-200 fokig találtam, akkora hő meg simán keletkezhet néha
De legközelebb majd több képet csinálokMás: Ezt a Black Rockot ti hogy szerzitek be? Szállítást vállalnak vidékre? 160km-re lakom a főfalutól
Azért 1-2 képet itt hagyok
Az a barnaság az valamilyen Tinoru gomba -
lemmy71
Topikgazda
Így már értem hogy milyen lemezre gondoltál
Bennem is felmerült ez az ötlet de két dolog miatt le tettem róla. Egy, mivel én grillként is akarom használni a smoki tartályt így alul lesz egy plusz kivehető faszéntartó és így felette az a lemez útban lenne. A másik meg, félek hogy alulról túl sok párát kapna a hús, de végül is a faszéntartó rácsra is tehetem majd a tálat. Na majd azt is kipróbálom
Néztem én is hasonló fotókat Franklin master offset építményeiről, de sokkal nem vagyok előrébb, én is csak a doboz szélét látomSzerintem valami egyedi hőterelő lehet benne. Gondolom nem valami kőszűrő, néztem egykét amcsi offsettet azokban van ilyesmi, felfogja a lángot és megfogja a korom szemcsét is.
-
lemmy71
Topikgazda
Persze azzal tisztában vagyok hogy a kazán felől jóval nagyobb a hő, itt komoly eltérés lesz az tuti, de a reversenél is hasonló az esett bár ott kevesebb a hőmérsékletet különbség.
Most nem értem melyik ajtóra gondolszMert én úgy tervezem hogy a kazán bejövő részénél is lesz egy szabályozható ajtó és mögötte cirka 45 fokban egy terelő lemez, felette pedig vízszintesen egy másik amin a vizes edény lenn, ahogy a múltkori képen is jelöltem. Ez adta az ötletet a szabályozható összekötőről, a vizesedényre visszatérve szerintem cirka 1,5 literest betudok építeni a sarokba, szerintem az elég lesz ha kevés lenne akkor teszek majd a rács alá is egy edényt. Még alaposan átrágom a kazán és a tartály összeillesztését, nem szeretném elrontani mert ha végig lesz hegesztve akkor az már csak kin keservesen lenne javítható.
Az már biztos hogy ha csak fával fűtök akkor az első 20 centi részen nem lehet semmi, de végül is azon a maradék 50X38 centin is elfér az anyag. Faszén és brikett esetén már mehet végig a rácson a hús, a szabályozható belső kazán ajtóval tudom majd stabilizálni a hőt, igaz figyelni kell és néha megcserélni a húsokat. -
Essejó
Topikgazda
Black Rock Charcoal Group
Hirdetmény
Kedves érdeklődők és vásárlok, hamarosan bővül termék palettánk, így termékeink között megtalálható lesz a - keményfa mixből válogatott faszén- tisztán bükk fából készült faszén - csak gyertyánból készült faszén A fenti termékek megtalálhatóak lesznek 5 és 10 kg kiszerelésben, illetve válogatott Grill illetve BBQ felhasználáshoz. További terméket tervezzünk bevezetni a piacra. Megjelenik jövő hónaptól a piacon szereplő nagy csonkos társaihoz hasonlóan, egy 9-15 kg közötti kiszerelésben nagyobb frakciós faszén válogatás. Az általunk gyártott és csomagolt termékeknél használt alapanyagok kizárólag fenntartható erdőgazdálkodásból származnak.
Ezzel is eltökélt célunk, hogy védjük és támogassuk környezetünket. -
Essejó
Topikgazda
Szerintem valahol tuti le volt már írva, hogy a sima offsetben a hőmérséklet a kazán közeli részem magasabb mint a füstkivezetés környékén. Ezért pl a húsokat illik cserélgetni ha teli van pakolva a rács. Ezért készült a Reverse, abban némileg egyenletesebb a hő, bár ott meg ha a plate van túl közel a rácshoz, annak van egy sütő hatása. Egyébként mi lenne ha a kazánfelöl felnyitható ajtó elé biggyesztenél egy lemezt kb 45 °-ban aminek az alsó végére raknál egy darab vízszintes lemezt és arra pakolnád a tálat?
-
-
lemmy71
Topikgazda
Na az jó hír hogy olyan mint a képen
Gondolom némi lejtéssel tetted be a smokiba a platét, emeld meg a lábat hogy vízszintben legyen, ne folyjon el a finom szaft. Amikor kész a hús tunkold bele a kettévágott bucit a forró szaftba, rettentő finom lesz. Én régebben a lidl -s vákuumcsomagolt bucikkal csináltam ezt, olyan lett mint amit frissen sütöttek
Ha hambis vagy és erre jársz ahol lakom, akkor kóstold meg a csibemájas hambit a hamburger bárban -
gu007
aktív tag
Úgy néz ki mint a képen. Nem fűszereztem pluszba, kiolvadás után sütöttem és annyi.
supercow: tényleg szekrény szmóker
lemmy71: ha legközelebb sütök hambipogit akkor a szmokerem reverse plate-n fogom majd. Ettem a Zing burgernél ott elektromos sütőn készült, enyém füstölődött de nem adott hozzá pluszt a füst. Faszén van, "sütőlap" is adott...
-
lemmy71
Topikgazda
gu007
Ez a "rács-vaslap kombó" megoldás sem olyan rossz, ha lesz felesleges anyagom akkor lehet összedobok egy ilyet is, elfér a többi lom között
Vagy ezek az öntvény cuccok sem rosszak, csak eléggé húzósak az áruk.
Az egyik ismerősnek pont ilyen sütője van, árverésen vette fillérekért. Gázpalackról megy és hatalmas 100X60 centis platni van rajta, a baráti társaságnak egy az egyben megsüti a hambit -
lemmy71
Topikgazda
Ez szekrény smoki anno fent volt a smokehouse -n
Más kérdés, cirka mekkora térfogatú vizestálat kellene csinálnom? Az offset tartályom cirka 110 literes a hozzákapcsolt tűztér pedig cirka 60 liter, így kényelmesen lehet bele pakolni és így elfér majd a tetején a húsütő vaslap is. Nem utolsó sorban így esztétikus, nem szeretnék valami ormótlan vasdarabot
Sajna a kapható (kutyatányérok) nem passzolnak a sütőtérbe nem akarok feleslegesen helyet elvenni a sütőrácstól sem. Így egy félkör alakú edény készítek saválló acélból, a lemez már megvan 1,5 milis, csak le kell hajtanom és hegesztenem.
Egyből a tűztér felett lenne, így tuti gyorsan párologna (fortyogna), vagy tegyem a másik oldalra a kéményhezOtt meg takarná a kürtő nyílást és a huzat kirántaná a párát egyből.
Nézegettem a franklin féle offsetteket, ott is hasonlóan a tűztér felet van az edény, bár sajnos igazából nem találtam pontos belső fotókat. Nagyon titkolja azt a rész franklin úr -
lemmy71
Topikgazda
Szerintem én sem fogom kipróbálni a yankee -t, így képről ítélve olyan húspép jellegű. A hortobágy -i már a képen is eladja magát
Most olvasom hogy Gyulára is jár a kocsi, egy tízes csomaggal berendelek amikor majd ezen az útvonalon járnak.
Amúgy kiolvasztva hasonlít arra mint ami a képen van, raktál rá plusz fűszert vagy csak simán sütötted?
Amúgy én régebben az ilyet vaslapon meg tárcsán sütöttem. -
lemmy71
Topikgazda
Van ám ára
ennyiért nagyon finomnak kell lennie, a 140 gramm/pogácsa pont megfelelő méret egy hambiba. Olyan szerb íz világ csak sóval és borssal ízesítve.
Majd próbából rendelek egy kisebb csomagot. Hála istennek van az ismeretségemben két hentes vállalkozó is, akinek saját vágóhídjuk van, nagy valószínűséggel majd onnan szerzem be az alapanyagot és ha megszerzem a tuti receptet akkor majd nekiállok sk.Legyártok egy jó adagot és megpróbálom majd lefagyasztani.
YankeeHotDog ezt nem próbáltad, árban jóval alatta van a másiknak és itt több fűszert használnak, igaz ahogy a képen látszik eléggé apróra van darálva. Súlyban nagyobb mint a másik, ezt ár vidáman lehet tortillába is tenni. -
gu007
aktív tag
Hortobágy Angus
Nem tudom milyen volt, nem én vettem át. Vannak útvonalak amerre mennek és viszik. -
lemmy71
Topikgazda
Ezt a "Hortobágyi Angus" autót nem ismerem még nem is hallottam hogy van ilyen, csak ezt a "fagyis" kocsit jelzi a kutyám már egy kilométeres távolságból
De majd érdeklődök a haveroktól hátha valaki ismeri, amúgy milyen húskeverékből van és hasonlóan árul mint a "fagyis" kocsiMost nyáron volt a lidl -ben amerikai hét, bbq és hambis cuccokat árultak. Vettem két zacskó hamburger húspogácsát, de valami förtelmes volt, csak a kutyám járt jól vele
Ezért eg kicsit ódzkodok ezektől a fagyasztott cuccoktól
-
gu007
aktív tag
Szmókit nem akartam felfűteni, de így utólag látva azt kellett volna. Sok lecsöpögő szaft kioltotta a faszenet. Sütés vége felé eléggé küzdelmes volt, hogy kész legyen minden. Legközelebb a platén sütök, köszi a tippet. Pogácsát készen vettem, járt felénk a Hortobágyi Angus autója. Minden pénzt megér az a pogácsa. Majd ha javul a vírus helyzet és kedvem is lesz, lehet átugrok a szerbekhez egy kis alapanyagért. Receptet nem tudok, de majd érdeklődök hátha tud valaki
-
lemmy71
Topikgazda
Aki szereti fokhagymás ízesítést grillezve, annak ez ízleni fog borsos fokhagymás karaj ez is valami szerb nemzeti étel de az eredeti neve most nem ugrik be
-
lemmy71
Topikgazda
Egyszerűen csak a platére tetted a húst vagy a rácsra
Ja azt hittem hogy a smokiban csináltad
Te keverted a húspogácsát, nincs valami különleges recepted, te közel vagy a határhoz a szerbek nagyon értik ezt a pogácsát. Nekem a gyengéim a szerb grilles ételek, de lehetetlen kihúzni belőlük a recepteket -
gu007
aktív tag
válasz
Precorus #938 üzenetére
Ma sütöttem marhahúspogácsát, életemben először és szerencsére jól sikerült, jó szavtos maradt. Szénből annyi fogyott ami belefért a begyújtó kéménybe plusz pár darabot még tettem hozzá. Ezen kisütöttem 12 pogácsát, kettő csomag bacon-t , bucikat megpirítottam és még sajtot is bírtam sütni rajta. Jól bírja a black rock. De holnap lesz az igazi próba, pulled pork készül majd.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Precorus #938 üzenetére
Dobhatsz majd egy két fotót működés közben
Visszatérve a húspogácsára, annak érdemes beszerezni egy vaslapot olyan 3 - 4 mm kazánlemezből és nem árt ha van egy kis pereme hogy ne folyjon le majd a szaft és a buci is úgy finom ha megmelegíted a forró szaftos vaslapon
Hasonlóan mint a képen, igaz nagyon sokan rácson készítik, de úgy száraz lesz a pogácsa és a finom szaft is lecsöpög.
Van egy új zélandi ismerősöm, ő mondta hogy ott nagy divat a tűzön sütött húspogácsa (angus) ott a sajtot füstölik faszénfelet az angus -t pedig keményfán nyílt tűzön sütik. -
Precorus
tag
aztamindenit, ezekkel már ölni lehet
Tegnap megvettük & összeraktam a jaxont, csak 1 alátét hiányzott az ajtónyitó karról, majd be kell szerezni. Ma meg is ejtettem a tesztet, jó ez a grillező
Csak nem vagyok rácsokhoz szokva. Meg kicsit korán raktam oda a húst, nagyon gyorsan megpirult. Bár én így szeretem, anya hangot adott annak, hogy ő meg szaftosan szereti
Az idei legnagyobb tervem asszem a marhahúspogácsa, és házi buci. Addig még kicsit ki kéne tapasztalni a működését. -
kk831228
addikt
válasz
Precorus #931 üzenetére
Black Rock elég jó cucc, faszén nem brikett, vannak benne nagy darabok is de nagyon jól ég és tartja a hőt sokáig... Valamiért nekem befullad 6-7 óra után, de nem a szén miatt, nem kap elég levegőt a tűztérbe szerintem... Ahogy kiveszem, megkapargatom, kap levegőt egyből feltámad...
Lehet úgy kellene begyújtani, hogy megfelezni a tűzkosarat és csak a felébe rakni a begyújtott parazsat, a másik felébe meg lenne a szén... Az a baj amikor leég valenmyi, akkor alulról már nem nagyon kap levegőt és hajlamos "befulladni... "
Olyat is láttam hogy a tűzkosár közepébe bele volt állítva egy kifúrkált vastagabb cső, lehet egy olyat kelleme megpróbálni... Mert akkor belülről is tudna levegő jutni a kosárba...
-
lemmy71
Topikgazda
Ezt a fajtát vetted, nekem ezzel még nem volt gondom, aránylag nem is olyan kis darabos és elég sokáig ég. A jó múltkorában akciós volt, vettem is 5 csomaggal. Lehet valami gyártás végét fogtál ki amibe beleseperték a port is, én anno a tescossal jártam így szinte egy zacskó szénport kaptam, de a következő zacsi már jó volt.
(#931) Precorus
Én egy réz drótkefével szoktam megdörzsölni sütés után a rácsot, utána forró ultrás vízzel lemosom. Az öntvény rácsot az első pár sütés után finoman mosd hagy maradjon benne egy kis zsír, úgy tuti nem jön ki rajta a rozsda, de ha itt ott besárgul az sem vészes
Visszatérve a faszénre, én is lidlis használok a kis grilbe, eddig nem volt vele gondom
Bár az a BlackRock biztosan jobb de itt a közelemben nem árulnak, csak rendelésre van.
Úgy volt hogy én is kipróbálom a hosszú hétvégén de elfelejtettem megrendelni, úgy hogy marad a lidlis
kk831228 és gu007 fórumtárs is használt már blackrockot, úgy nyilatkoztak hogy jó az anyag. -
Essejó
Topikgazda
válasz
bajnokpityu #929 üzenetére
Miért? Leengeded a parázstartót kinyitod az oldalán az ajtót, és pakolod.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Precorus #931 üzenetére
Lidl faszenet biztos nem veszek jó ideig. Két hete vettem egy zsákkal volt benne nagy is de kb a fele az törmelék és por volt.
Van az a cég Pestlörincen, talán BlackRock névenen árul faszenet 10 kg/3700 Ft. Azt akarok majd venni.Amikor sütés után tisztitod nem árt egy fémdörzsi. Egybként több helyen árukják más néven más ráccsal más áron, nézz körül és amelyik jobban bejön.
A hamuról fogalmam nincs, tán oldal ajtó és seprű és lapát.
-
Precorus
tag
Ja, nevekkel néha bajban vagyok, általános probléma hogy mást mondok , többiek meg néznek hogy 'wut?'
Akkor ezt az öntvény rácsot drótkefézni sem kell?Ez nagy? Mutatom a nagytesóját.(34 vs 55 ezres )
Hm, így képen nem is látszik. A szög is más, de csak mert ez olyan magas hogy nyújtózkodnom kellett már. Élőben nagyon markáns a különbség
Remélem kivehető nagyjából a vastagság.
Amit elfelejtettem kitalálni, hogy ebből hogy veszed ki a hamut? Lapátolni kell?
LIDL faszén(/brikett) beszerzésén gondolkodtam, 2,5 kg 6-700 FT. Csomagoláson keresztül úgy tűnt nagy darabok vannak benne. Valaki próbálta már?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Precorus #925 üzenetére
Így már vágom hogy milyen is,azzal a vékony öntvény rácsal majd vigyáz, mert ha elejted akkor törik mint a ropi
Azt felesleges "olajozni" első sütés előtt mosd le forró ultrás vízzel majd jól befűtesz és lehet rajta sütni. A rozsdafoltoktól nem kel megijedni az öntvényen előfordul ilyesmi, de első sütés után úgy is telemegy forró zsíros szafttal és utána már nincs esélye a rozsdának
Amúgy tényleg elég nagy, jó pár szelet tarja elfér majd rajta, voltam az obiban én is de itt csabán nincs most ilyen, úgy látszik elkapkodták -
bajnokpityu
félisten
mármint aránylag kevés molyolással, aránylag stabil hőfokon.
az alapterület felére sztem nem fér fel sokkal több, mint fél kg szén, ami nem fog 4-5 órán át fix hőfokot adni. és ebbe a cuccba sütés közben még szopó is rátenni új szénadagot.de félre ne érts, grillezni nagyon baba.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
bajnokpityu #926 üzenetére
Hát nézd, a legkissebb, tán 35 cm-es Tescos gömb grillben is tudok bbq-t sütni, nehogy már egy ekkora batárban ne lehetne. A tűzrakó egyik felébe rakod a faszenet rá a parazsat 2/3 szén - 1/3 parázs arányban, rá annyi füstölöfát ami az első 1-2 órában füstöl majd. Mellé egy akkora fém tepsit ami a maradék helyet kitölti. A sütörácsra a parázs fölé teszel egy vizestálat 2-3 liter forró vízzel. Az üres tepsi fölé meg rakod a berubozott húst. A lenti tepsi a lecsöpögö husnedvek összegyüjtésére kell. A levegövel és a parázstartó magasság állításával meg beállítasz egy 110 - 130° közti rácshőt. Szóval sima ügy a bbq setup.
-
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Precorus #925 üzenetére
nekem a váza oldalt rozsdál egy picit.
amúgy nekem is sok finomat sikerült rajta készitenem, igazából az a jó benne, hogy nem kell nagyon sok energiát beleölni, hogy oké legyen a kaja.lassú, kis hőfokos, stabil tüzet meg kvázi lehetetlen csinálni vele. szóval BBQ az kizárt, de szerencsére nem kamuznak, ez sima grill cucc.
-
Precorus
tag
Hmm. Még gondolkodom rajta, de egyre jobban hív magához
Zománcot én nem láttam benne. A felső zöldséges rács rozsdamentes, a faszén feletti pedig öntött. Ami ott állt (már pár éve gondolom) kirakva-összeszerelve, azon egy pár rozsdafolt(öntvény rácson) látszódott.
Faszén tartót nem nézegettem. Viszont a húsrács valahogy mintha vékonynak tűnne.
(A kéz méretaránynak van ott, megvizslattam a nagytesóját is. Azt hittem alig adnak valamit +20 rugóért, aztán francokat, hatalmas az a dög)
-
Precorus
tag
Hali!
Elkezdtem szemezni az obis grillezővel.
Ezeknek kell valami rendszeres karbantartás? Arra emlékszem, hogy 1. alkalommal le kéne kenni olajjal a rácsot, de ezen kívűl valami? Örülnék ha kisegítenétek pár tippel/akiknek van, leírnák a tapasztalatokat -
lemmy71
Topikgazda
Hát én teljesen másra gondoltam (magyarul ez egy termosztát ami szabályoz egy ventilátort)
na de most már ezt is tudom, igaz én más néven láttam ilyen szerkezeteket (igaz így visszagondolva volt már szó a topikban erről a guru -ról
)
Én megmaradok a klasszikus smokernél, semmi elektromos cucc nem lesz benne, max egy hőmérő, ha tele pakolnám minden kütyüvel akkor már ennyi erővel bent a sütőben is megsüthetném a húst -
gu007
aktív tag
Ezzel sem egyszerű a hőmérséklet tartás. Eléggé sokat kell állítgatni. Majd csinálok képeket.
Guru kb egy ventilátor ami szabályozza a beáramló levegő mennyiségét és ezáltal stabilan tartható a hőfok. Hosszú sütéseknél ideális. Meg kell buggyantani szénnel a tárolót (begyújtani) és a többit intézi a guru. Hőmérő a sütőtérben és az alapján szabályozza a ventilátor sebességét.
-
gu007
aktív tag
Köszönöm a segítséget, de már elengedtem ezt a sütőt. Kisebb húsokat meg lehet benne sütni ezért ezt a szezont már kihúzom ezzel. Elkezdtem a szekrény szmókerral foglalkozni. Vizes edény már megvan hozzá
leadtam a szükséges lemezekhez a rendelést. Vizes edény méretéből kiindulva elég lesz az 500 mm magas sütőterű is. Kis kompakt lesz
1méter magas (plusz kerék), könnyen lehet majd széken ülve szabályozni
-
lemmy71
Topikgazda
Igaz hogy a nagy átlag olyan mélyre teszi a fire box -t mint ahogy te tetted, de nálad szerintem a fő baj hogy maga a tartályod átmérője kicsi. Szerintem ha magasabbra tetted volna a fire box -t és a tetejétől számolva 5 - 7 centi mélyen vágtad volna ki a fűst alagutat akkor már jobb lenne a helyzet. Mert úgy nem kapná a tartályod azt a hirtelen hőt és lángot, én is így tervezem hagyok egy 5 centis részt ami felfogja majd a lángokat.
Tudom hogy kegyetlen meló, de ha van nagy flexed és jó pár korongod akkor én levágnám a dobozt és legalább a tartály feléig engedném és vagy betennék egy 5 - 7 centi széles acélt lángfogónak, vagy maga a platét alakítanám át hogy a belépő résznél lenne egy nagyobb szög hajtás. hasonlóan mint a képen.
Bár így utólag belegondolva, lehet hogy elég lenne csak a platé - d elejét kivágni és egy dobozt vagy egy lemezt cirka 45 fokos szögben behegeszteni, az megfogná a lángokat és a hirtelen hőt is. Talán ez egyszerűbb megoldás és nem látszódna az utólagos beavatkozás sem
Nem kell elkeseredni hogy elsőre nem sikerül a smoki, szerintem az enyém is alaposan pirítani fogja a húst és kell majd módosítani, de a végén csak összejön majd a tuti szerkezet -
lemmy71
Topikgazda
Aha már értem és látom mi a gond, bakker az tényleg nagyon lent van
De szerintem orvosolható, gondolom nem akarsz méregdrága perforált plat lemezt venni, amúgy szerintem nem ér annyit házilag jobbat csinál az ember. A platni és a rács közé tegyél még be egy plusz lemezt, nem kell végig max a közepéig, az szerintem megoldja a gondodat, ha kicsi a hely emeld meg egy kicsit a rácsot.
Valahogy így mint a képen, nem fontos fúrni, akár flexel is bevághatod
Én is hasonló faszéntartót akarok majd csinálni a grill funkcióhoz. -
Essejó
Topikgazda
Azt a 7-8 centit keveslem, a plate a kazánfelöli oldalon ott cirka süt. Franklin az ipari méretű offsetjeiben a sütő első harmadába nem pakol semmit, akkora ott a hő. Egyébként meg kb 130 fokon süt, ami még épp határeset. Bár ő tisztán fával fűti a nagy sütöit. Bár az mind csak offset. Probálj betenni a plate és a rács közé egy tál melegvizet.
-
gu007
aktív tag
Teccik a sütőd!
Szerintem nagyon bent van a tűztér a sütőtérben.
Jól néz ki az enyém is de valamiért szimpatikusabb egy szekrény szmóker. Ezzel már nincs is kedvem nagyon foglalkozni. Tarját még megsütöm benne az elfér kis helyen és ott tudok hőmérsékletet stabilizálni. Tegnapi sütés csak szenvedés volt.
Eddig almafáva füstöltem tegnap meggyel. Érződik a különbség, ebből kevesebb is elég lett volna. -
lemmy71
Topikgazda
Nem értem hogy mi a hiba nálad, mi van azzal a sütőtér tűztérre való ültetésével
Ha nem is fényképet de legalább valami rajzot készíts már. Szerintem kitudunk okoskodni valamit, nem kell azért a sutba dobni azt a reverset
Amúgy némi kis hőkülönbség így úgy is lesz, de szerintem letudnánk csökkenteni olyan 10 - 15 fok köré az eltérést és az már szerintem jó
Az enyém jól berozsdásodott a kiégetés és mosás után és maradt rajta festék is, pedig lekékült az acél úgy megmelegítettemMa befújtam tűzhelytisztító habbal és utána forró ultrás vizes 60 -as csiszolópapírral kézzel átcsiszoltam a belsejét, így már tiszta. A végén gázperzselővel jól felmelegítettem és átkentem étolajjal, kívül belül. De majd az első sütéskor felmelegítem 300 fokra és bedörzsölöm marha fagyúval, mint a texasi pit masterek
kép1. kép2. kép3.
Még messze az első sütés (füstölés) sajnos, de remélem grillként mihamarabb tudom majd használni. -
gu007
aktív tag
Szuper! Jöhet az első sütés!
Ma lazac filét sütöttem az enyémben de katasztrófa ez a sütő. A két vége között (hosszú volt a hal) 30° különbség volt. Mostmár biztos, hogy nem volt jó ötlet a sütőteret a tűztérre ráültetni... Pedig terveztem komolyabb sütéseket is de szerintem elhalasztom. Ebben a kotlában nem sok értelme van -
lemmy71
Topikgazda
Ma a lányommal kiégettük a "smokit" legalább így leteszteltük mennyire vetemedik a hőtől, de semmi, minden szépen egyben maradt és nem hajlott meg az ajtó sem, megérte a plusz merevítés és hogy nem hegesztettem végig az ajtót
Alaposan felfűtöttük, minden elkékült de a festék alig akart leégni, bitang jó anyaggal festették le harminc éve a gyárban.
Nagyon jól bevált a Franklin féle kémény csatlakozás, igaz sok meló volt vele de nagyon megérte. Gyönyörűen cirkulál benne a fűst, a második képen látható is kép 1. kép 2.
A Feldon calculator túlságosan alulméretezi a füstcső és a levegő járatokat, háromszoros keresztmetszetű és kétszer olyan hosszúságú füstcsövet raktam mint amit a calculátor számolt és így lett tökéletes. Aki offset smoker -t épít az figyeljen oda mert a kis méretezés komoly problémákat okozhat, persze ez a reversere is ugyan úgy vonatkozik.
Aki reverse flow építésre adja a fejét, annak érdemes hasonló kéménycsatlakozást készíteni, szerintem klasszisokkal jobb benne így a sütés, szépen körbe járja a fűst a húsokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- LG 65G4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest