- MILC felhasználók szakmai topikja
- Androidos tablet topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- TCL LCD és LED TV-k
- Micro Four Thirds
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen monitort vegyek?
Hirdetés
-
PlayStation konzolokra is megjelenik a Darkest Dungeon 2
gp A korábban PC exkluzív játék hamarosan végre játszható lesz konzolon is.
-
Frissítette a DDR5 specifikációját a JEDEC
ph A JESD79-5C kiegészítés nagyobb sebességet és biztonságot hoz.
-
Sony Xperia bemutató lesz május 17-én
ma Különleges Xperia eseményt tart a Sony Tokióban, száz résztvevőt invitálnak.
-
PROHARDVER!
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
Ahogy neked könnyebb, szerintem ne bonyolítsuk túl, legyen egyszerű és átlátható. Lehet hogy az lenne a legjobb ha mindenki saját maga töltené fel névvel a recepteket (elkészítési módot stb), a topicban pedig meg lehetne vitatni, hozzászólni reagálni. De akár ide is jöhetnek élesben, legfeljebb visszaolvasunk.
-
-
fonok87
aktív tag
Én sose veszek ilyen előre pácolt mindenfélét, pontosan azért, mert nem lehet tudni miből van... Jó fűszeres, piros vagy barna sár fedi a húst, esélytelen megállapítani milyen színe volt eredetileg (ami elsődleges támpont a frissesség / minőség megítélésénél). A másik "jó" tulajdonsága, hogy a lottó 5-ösre nagyobb esélye van, mint arra hogy olyan legyen ami nekem ízlik. Főleg mert agyonsózott/fűszerezett a pác, nem biztosan azért, mert régi a hús, de ki tudja. Vissza is értünk az előző ponthoz
Truss me, I'm an engineer.
-
Essejó
Topikgazda
Az ilyen előre töltött vagy kompakt grillek általában Faszén brikettel vannak töltve. A brikett gyártás meg úgy történik, hogy őrölt lignittel és mészkő porral keverik a cuccot amikor nedvesen összepréselik. Nos akárhonnan nézzük a Lignit a Barna kőszén legfiatalabb verziója, az ott felszabaduló füstök igazából nem valók a nyílt tűzi ételkészítéshez. Egyetlen egy Szmoker-t gyártó cég sem ajánlja a brikett használatát a készülékbe. Egy nyitott grillezőbe, vagy egy tűzkosárba a bogrács alá még elmegy, de egy zárt pl gömb grill, vagy pláne szmókerbe sosem tennék brikett-et.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
Elég sok felé árulják, pl Webert már kapsz kb 8.000 Ft-ért
Nekem egy jóval olcsóbb van.Na jó a 8000-es Weber az kb rozsdamentes ez meg festett lemez amiről a festék elég hamar leég, de begyújtani ez is tökéletes.
A nyitott és a fedeles sütők közt ég és föld a különbség Még bizonyos korlátok közt BBQ sütésére is alkalmasak.
Amit leírnak a begyújtásról az tökéletes. Egyetlen kivétel van: BBQ esetében sosem használunk brikett-et hanem csak Faszenet!
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Talán zsírkő, csak az a kérdés hogy hol árulnak akkora méretben Nagyon jó a hővezető képessége és gyorsan le is adja. Kandallók és szaunáknál is használják, Amerikában nagy divat, komplett konyhapultokat munkalapokat készítenek belőle. Esetleg vaslapban nem gondolkodtál, 3 - 4mm kazánlemezből (vagy öntvényből, bár annak húzós az ára) csináltatsz egy tepsit 4 - 5cm oldallal, alá meg 2 - 3 centis samott lapot teszel, így a hő szép egységesen eloszlik, bár ha faszénnel melegítesz alatta akkor a samott felesleges. Esetleg valami hasonló mint Pista bácsi vasplatnija.
-
lemmy71
Topikgazda
Hát a gránit sem lesz valami olcsó megoldás. Esetleg néz körbe kőkereskedőknél, néha szoktak lenni elég nagy darabok is. Vigyázz hogy nehogy valami műmárványt vagy műkövet adjon a sírköves, mert az a tűz felett olyan mint egy időzített bomba. Az öntvény lap nagyon jó, minél vastagabb annál jobb
-
fonok87
aktív tag
A beton tetejébe lesz dübelezve zsanér, és így lesz neki lehajtható fedele. Azért így, mert lusta voltam Ha csináltam volna egy léc keretet, ami pont akkora mint a rács, és betonozásnál belenyomom, akkor most pontosan illeszkedne a rács a tetőre. Nem csináltam, így nem a betonban van egy sima és vízszintes lépcsős perem, amire végig felfekszik a rács, hanem egy egyenetlen felületre teszem, és a csemperagasztó plusz lapvastagsággal értem el hogy egy szintben legyen a teteje. Nem billeg, de szelel. Szóval most olyan tetőt kell csinálni, ami a csempére zár szépen, különben lőttek a precíz levegőszabályzásnak.
Truss me, I'm an engineer.
-
Essejó
Topikgazda
Ezen ne szomorodj el! Én az UDS-em. [kép]
Nem cserélném el semmiféle kőből rakottra. Pedig volt kő grillem.
Az egy dolog, hogy alkalomadtán majd építek egy offsetet, amin akár a grill lehetőségét is megoldom. De nekem az esetek 99%-ban már csak a BBQ.
Aki 1x megkóstolta az már nem éri be kevesebbel.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
Más életébe nem lehet ill nem is szabad beleszólni. De én spec tizenéves koromtól mindig csináltam otthon valamit, és érdekes lett volna ha beleszólnak. Mondjuk apámtól kétbalkezesebb embert tán nem hordott még a föld a hátán. Szerencsémre nem örököltem az antitallentumát.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
fausto
addikt
válasz Precorus #380 üzenetére
Köszi a megerősítést Online rendelem, úgyhogy nem fogom tudni vásárlás előtt megnézni (tudom, elállás van, de gondoltam előtte informálódok)
#379 Essejó ezt értem, de attól függetlenül, hogy a szellőzők mennyire vannak nyitva, a felső kémény (gondolom) állandóan nyitva van. Gondoltam, hátha van erre valamilyen "szabály", hogy pl. ha a jobb alsót kinyitom, akkor a bal felsőt is ki kell, hogy legyen légmozgás. De akkor majd próbálgatom -
-
Essejó
Topikgazda
válasz Precorus #825 üzenetére
Persze, azért létezik annyi féle RUB a BBQ-hoz, hogy ne menjünk messzire ott van mindjárt az SPG.
Egyébként a só oldatos áztatás után beáztattad jeges vízbe is?[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
bajnokpityu
félisten
válasz Precorus #925 üzenetére
nekem a váza oldalt rozsdál egy picit.
amúgy nekem is sok finomat sikerült rajta készitenem, igazából az a jó benne, hogy nem kell nagyon sok energiát beleölni, hogy oké legyen a kaja.lassú, kis hőfokos, stabil tüzet meg kvázi lehetetlen csinálni vele. szóval BBQ az kizárt, de szerencsére nem kamuznak, ez sima grill cucc.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
Essejó
Topikgazda
válasz Precorus #925 üzenetére
Többen forgalmaznak kinézetre hasonlót, van amelyknél az öntvényrács zománzos. A felső rozsdamentes neve melegentartó rács. Az udsemben az 56cm-es rács kb olyan anyagból van mint a felső melegentartó rács. Ahhoz képest az az öntvény atom biztos.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Precorus #925 üzenetére
Így már vágom hogy milyen is,azzal a vékony öntvény rácsal majd vigyáz, mert ha elejted akkor törik mint a ropi Azt felesleges "olajozni" első sütés előtt mosd le forró ultrás vízzel majd jól befűtesz és lehet rajta sütni. A rozsdafoltoktól nem kel megijedni az öntvényen előfordul ilyesmi, de első sütés után úgy is telemegy forró zsíros szafttal és utána már nincs esélye a rozsdának
Amúgy tényleg elég nagy, jó pár szelet tarja elfér majd rajta, voltam az obiban én is de itt csabán nincs most ilyen, úgy látszik elkapkodták -
Essejó
Topikgazda
válasz Precorus #931 üzenetére
Lidl faszenet biztos nem veszek jó ideig. Két hete vettem egy zsákkal volt benne nagy is de kb a fele az törmelék és por volt.
Van az a cég Pestlörincen, talán BlackRock névenen árul faszenet 10 kg/3700 Ft. Azt akarok majd venni.Amikor sütés után tisztitod nem árt egy fémdörzsi. Egybként több helyen árukják más néven más ráccsal más áron, nézz körül és amelyik jobban bejön.
A hamuról fogalmam nincs, tán oldal ajtó és seprű és lapát.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
kk831228
addikt
válasz Precorus #931 üzenetére
Black Rock elég jó cucc, faszén nem brikett, vannak benne nagy darabok is de nagyon jól ég és tartja a hőt sokáig... Valamiért nekem befullad 6-7 óra után, de nem a szén miatt, nem kap elég levegőt a tűztérbe szerintem... Ahogy kiveszem, megkapargatom, kap levegőt egyből feltámad... Lehet úgy kellene begyújtani, hogy megfelezni a tűzkosarat és csak a felébe rakni a begyújtott parazsat, a másik felébe meg lenne a szén... Az a baj amikor leég valenmyi, akkor alulról már nem nagyon kap levegőt és hajlamos "befulladni... "
Olyat is láttam hogy a tűzkosár közepébe bele volt állítva egy kifúrkált vastagabb cső, lehet egy olyat kelleme megpróbálni... Mert akkor belülről is tudna levegő jutni a kosárba...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Precorus #938 üzenetére
Dobhatsz majd egy két fotót működés közben
Visszatérve a húspogácsára, annak érdemes beszerezni egy vaslapot olyan 3 - 4 mm kazánlemezből és nem árt ha van egy kis pereme hogy ne folyjon le majd a szaft és a buci is úgy finom ha megmelegíted a forró szaftos vaslapon
Hasonlóan mint a képen, igaz nagyon sokan rácson készítik, de úgy száraz lesz a pogácsa és a finom szaft is lecsöpög.
Van egy új zélandi ismerősöm, ő mondta hogy ott nagy divat a tűzön sütött húspogácsa (angus) ott a sajtot füstölik faszénfelet az angus -t pedig keményfán nyílt tűzön sütik.[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
válasz Precorus #938 üzenetére
Ma sütöttem marhahúspogácsát, életemben először és szerencsére jól sikerült, jó szavtos maradt. Szénből annyi fogyott ami belefért a begyújtó kéménybe plusz pár darabot még tettem hozzá. Ezen kisütöttem 12 pogácsát, kettő csomag bacon-t , bucikat megpirítottam és még sajtot is bírtam sütni rajta. Jól bírja a black rock. De holnap lesz az igazi próba, pulled pork készül majd.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Precorus #967 üzenetére
Jól néznek ki a húsok
A a tömítésre kandallóajtó tömítés -ként keress rá, rengeteg van minden féle méretben, általában 550 foktól 850 fokig vannak.
Én is akartam már rendelni BlackRock -t de ki maradt, nagyon én sem tudom hogy van a kiszállítás, hívd vagy írjál nekik és majd ők megmondják a tutit, de úgy rémlik mint ha postán küldenék, az meg mindenhová oda ér
Vagy kérdez rá gu007 -re hogy ő hol vette.A természetes briketten nem gondolkodtál még, azzal is finomakat lehet sütni és ott stabilabb a hő is talán. A nagy brikett teszt
[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
válasz Precorus #971 üzenetére
Beszélsz telefon Norberttal (black rock) és elmégy a szénért. Én az otthonánál voltam vasárnap délután.
A tömítés lehet hőálló de a ragasztó nem. szépen hullik lefelé
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Precorus #1100 üzenetére
Jól néz ki házi recept a húspogácsa vagy valami bolti cucc volt?
Nem vagyok igazán hambis, a lányom az aki odavan érte én inkább tortillás vagyok. Persze néha én is bedobok egy hazai hambit egy jó hideg sör mellett, olyankor a bacon szalonna az alap kellék nálam és a méregerős zöldpaprika karikák némi lilahagymával házasítva A tortillát Nandos Peri Peri csípős szósszal szoktam még egy kicsit megbolondítani.Van egy egyszerű házi "szósz" receptem, kisült pizzára tortillára sültkrumplira és chipshez.
Egy kis üveges eredeti Erős Pistát mixsy -vel finomra zúzom (de lehet más aprítóval vagy turmixszal is) majd adok hozzá zöld és piros Jalapeño porrá tört paprikát, egy kis majoránnát bazsalikomot egy púpos kávéskanál oregánót, egy kis fokhagyma port és egy csipet fehér borsot. Só nem kell bele mert alapból is sok van az erős pistában, hogy hígabb legyen teszek hozzá házi paradicsom szószt, az egészet jó összekeverem és kész is -
lemmy71
Topikgazda
válasz Precorus #1103 üzenetére
Igen Magyarországon nagy átlagosságban vegyes marha-sertés húsból és némi bors és só hozzáadásával készül a húspogácsa.
Pedig az igazán finom pogácsa és tortilla húsokhoz, más fajta fűszerekre és gondosan válogatott hús és zsiradékra szükség van.
Van egykét Szabadkáról a délszláv háború idején haza idemenekült ismerősöm, akik már lassan 30 éve kisebb "étkezdéket" üzemeltettek itthon. A hambihoz és a tortillához a magukkal hozott recept alapján készítik a húsokat, de a recept annyira titkos hogy még maguk az alkalmazottak sem tudják, a tulaj készíti el a húsokat Voltam már kint egy párszór Szabadkán de hiába kérdeztem bárkit, nem hajlandók elmondani a receptet, a pizza szószt és a tészta receptet elárulták de a hús az szent dolog
Amúgy az a szósz amit leírtam nem olyan brutál erős, keverési arányok kérdése az egész és a házi paradicsom szósz sokat tompít az erején Persze nem gyerekeknek ajánlottHa jól emlékszem neked az a obis tűzhelyed van amit nyáron vettél akciósan, öntöttvas ráccsal. Amúgy bevált jól a sütő, teszi a dolgát ahogy kell?
Most is van a lidl -ben faszén, pont tegnap néztem itt nálunk amikor ott voltam, 2.5kg 300 forint volt, gondolom a tavalyi szezonból megmaradt anyagot "kiszórják" most. Nekem bevált tavaly egy jó pár zsákkal "elfüstöltem" belőle, nem olyan rossz szerintem.
Brikettet még nem próbáltad, nekem tavaly ősszel hoztak német obiból két zsák akciós weber brikettet Ki is próbáltuk tavaly, nagyon jó anyag de óvatosan kell vele bánni mert brutálisan fűt. Én tettem egy öntvénylapot a rácsra és húspogácsát hamburgert csináltam rajta.
De most a mall.hu is akciós ahogy nézem, egyszer érdemes kipróbálni. A tetovált séf is árul faszenet, de szerintem egy kicsit elvan szállva az árakkal, én annyit biztos nem adok érte -
gu007
aktív tag
válasz Precorus #1118 üzenetére
A képet én csináltam, Black Rock Csak kiöntöttem a zsákból, nem válogattam. Az utolsó sütésnél, teli zsákot bontottam és abban is nagy darabokban van a szén. Amikor a nagyfaluban jártunk elmentem és vettem pár zsákkal. Korrekt az eladó, vasárnap délután mehettem a szénért, akkor indultunk haza.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Precorus #1124 üzenetére
Mi olyan fánk jellegű dagasztott tésztából csináltuk, olyan ujjnyi vastagra nyújtottuk csavartuk a tésztát és lazán tekertük fel. Olaj helyett disznó zsírral dörzsöltem be a sütőfát, jó íze volt csak amit dióban meghempergettünk az egy kicsit megéget
Ilyen elemes motor nem lenne jó, rakhatsz bele egy lítium cellát és akár usb -ről is tudod tölteni.
szerk. most olvastam egy öt évvel ezelőtti írást erről a motorról "A motor egy idő után túlmelegedik, akkor kerregő, rendellenes hangot ad, de ez lehűlés után megszűnik."
Lehet hogy nem is a legjobb választás A teljes cikk ittHa már itt tartunk nem tudja valaki hogy külön emberi áron hol lehet venni grill nyársat motor nem kell mert az van.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Precorus #1127 üzenetére
Igen, amikor feltekered az ujjnyi vastag tésztát utána átgurítod az asztalon. Lényeg hogy először lazán tekerd fel, hogy amikor áthengerezd éppen hogy csak összeérjenek a csíkok, úgy lesz majd kellemesen foszlós.
Régen nézegettem én is láncos megoldásokat, sima bicikli láncot használtak meg egy zsiguli ablaktörlő motort
kurtoskalacs a parton.mov
Kürtőskalács-sütő készítése1126 Essejó
A kinti sütőhöz persze jó a gáter, de hozzájutottam egy ilyen mini sütőhöz. Felszámoltak egy bútorboltot ott volt valamelyik konyhaszekrényben kiállítva, soha nem volt még bekapcsolva de valaki lenyúlta belőle a tepsit rácsot és a nyársat ebe nem igazán mutatna jól a gáter vas -
lemmy71
Topikgazda
válasz Precorus #1281 üzenetére
Na ezért tökéletes bbq -ra a külső tűzteres smoker azt megpakolhatod becsületesen és csak a huzattal játszol
[ Szerkesztve ]