- LG LCD és LED TV-k
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA® driverek topikja
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
-
PROHARDVER!
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
need
addikt
Üdv..
Ha teszem fel lassan sütők több órát oldalast és szeretnénk hozzá köretet 4 cikkre vágott krumplit steak burgonyát menyi idő alatt sül ez meg..? van ilyen alumínium tálcám az alsó rácsra raknám.. -
Ittnemaz
aktív tag
Szombathelyi sporttárs van itt?
-
LendvaiFeri1
addikt
Sziasztok!
Hétvégékre szeretnék egy viszonylag komolyabb faszenes grillt. Nem a legolcsóbbat, de nem is a legdrágábbat szeretném. Egyenlőre ezt néztem ki: [link]
Erről tudnátok véleményt mondani?
-
lemmy71
Topikgazda
Az amikor színjátszós vákuumfóliás hús van a hűtőpultban az oké, de erről nem a lidl tehet. Ne érts félre nem védeni akarom őket, de amikor napi egy "tálka rizsért" csomagolja az "aranyásó" a gyárban kamionszámra, akkor előfordulhat hogy tízezer zsáknál egybe belekerülhet a napi szemét is.
Ha visszavitted volna, szó nélkül kicserélik vagy kártalanítanak szerintem.
Anno én is megemlítettem a tescoban a TerraGrill szenet és mondták hogy blokk ellenében kifizetnek vagy cserélik, úgy hogy még be se kell vinnem a szenet. Ők mondták hogy egy raklap gyártás végi volt és le is vették aznap a kínálatból. Amúgy évekkel előtte ugyan azt a TerraGrill szenet vettem a Penny -ből és sosem volt vele gondom. Szóval ez egyedi jelenség és ilyen nyomott árnál felesleges rajta idegeskedni.
Amúgy jó a Lidl -nek a GrillFun hoz hasonló csomagolásban lévő hosszú égésű brikettje. Tavaly véletlenül mellé nyúltam és az akciós 5 - 6 zsák mellé be kerűlt egy brikett isAzóta tárcsázás után brikketten fejezzük be a tarja sütését, rettentő finom lesz a végeredmény ha még szalonnát is fűzök a húsba akkor pont olyan mint a cigánypecsenye
Magyarán a lidl -s brikektt, a szegény ember Weber -s brikettje -
Essejó
Topikgazda
válasz
lemmy71 #1888 üzenetére
Pont ezt, direkt nem brikettet, gondolom el tudod képzelni, hogy mekkora élmény volt átválogatni a 2,5 kg szenet, a 34 fokban, és hogy néztem ki utána.
Tudod ha nem én hanem egy NÉBIH ellenőr nyitja ki ezt a zsákot, akkor visszahívatják a kitudja hány kamionnyi faszenet velük.
De voltak benne el nem szenesedett fadarabok is, azt ki se szedtem. -
lemmy71
Topikgazda
Gondoltak az otthoni barkácsolásra és a zsákkötözésre is
Amúgy melyik fajtát vetted, mert én használok Lidl is anyagot és még nem volt vele gondom.
Én ezt szoktam venni a Lidl -ben
A tescos TerraGrill faszénnel jártam úgy hogy nagyon poros volt, de a végén kiderült hogy valami gyártás végi anyagot fogtam ki.
-
-
need
addikt
Köszönöm a hszeket
kipróbáljuk majd milyen sóval is a dolog..
Végig bogarásztam a hszeket mi is a vélekedés az oldalas témáról..
Ahogy észre vettem és ahogy az ismerősöm mondta ha követem a 3+2+1 elvet akkor nem lehet elrontani...reméljük ez így is vanNa de mi a helyzet a csökökkel..?? valaki próbálta már vagy készített 100-120 fokon..?
-
Madoc
veterán
Próbáltam vizesedénnyel, sóval. Más a végeredmény. Vizesedénnyel azt is mondhatnám hogy párolódik-nem szárad ki, de a legjobb sütésem mégis sóval történt. A só egyébként deflektorként működik, eloszlatja, eltereli a hőt. Mást nem ad hozzá. Ennek ellenére mindig vizesedénnyel sütök mégis
-
need
addikt
Sziasztok..
Nézzétek el nekem még kezdő vagyok..
A szmókereknél vizes edényt használnak a hőkiegyenlítődés miatt.. ill egyfajta defrektorként is működik nem engedi az egekbe a hőmérsékletet. Arra már rá jöttem hogy a vizes edényt nem szabad teli rakni elég csak jó félig..! Sok helyen olvasom ezt a só dolgot víz helyett sót ide sót ide de szép barna lányGondolom itt is ésszel kell vagy legalább is félig tele az edényt.. na most ez a sütésre milyen hatással van..? az addig amíg víz volt párásabb volt a belső levegő nem beszélve arról hogy a vízpára egyben hűtötte is a felszálló levegőt..
És mi a tapasztalt a sóval kapcsolatban..? Mondjuk egy pozitív dolog van benne hogy nem kell állandóan átunna töltögetni.. erről valakinek van valamilyen vélekedése..? mert érdekelne. -
Essejó
Topikgazda
Egy érdekes megoldás.
link -
-
Essejó
Topikgazda
-
-
fogtunder
nagyúr
a tűzkosár teteje és az edény alja között 2 centi van nagyjából, messze biztos nincs, inkább közel. mivel maga a tál egy vas serpenyő, nem raktam alá külön rácsot, csak saját maga felül a csavarokra, ebbe öntöttem a vizet. felette 6 centivel van az első rács, a felett 18cm-el a második rács.
viszont ugyanezt a deflektort nem fogom tudni sóval használni, mert nem fér el a csavarok között vízszintes állapotban. -
fogtunder
nagyúr
mondom, ugyanilyen beállítások mellett, mikor a víz elpárolgott, simán felszaladt 150-ig. utántöltve a vizet újra 105 fok. 3db 1" csap tökig nyitva, a kémény 60x60 zártszelvény, a vizestál mellett körben van kb 2cm rés, ezek se lehetnek elvileg fojtópontok.
a szénnek kb a negyede izzott, mikor beraktam a kosarat, szépen emelkedett is, elértem a 110 fokot, víz be, onnantól stabil 105. elvileg pénteken hozok Brock brikettet, majd futok azzal is egy kört.
de legrosszabb esetben rakok oda egy harmadik rácsot (bár ehhez ki kellene cserélnem a csavarokat is, mert fél centivel rövidebbek a kelleténél) és arra egy tálban sót, az a kamadoban is elég jól működik a szmötyi felfogására. -
fogtunder
nagyúr
a hétvégén próbálkoztam egy próbasütéssel a kis hordóban, a deflektornak használt vasserpenyőbe vizet rakva (forró víz, termoszból tálalva) és az istenért se tudom így 105 fok fölé vinni. víz nélkül simán felszalad 150 fokig, ha engedem neki, de felöntve nagyon megfogja.
valamit muszáj lesz kitalálni, valszeg sóval megy majd egy újabb próba, csak pont vendégség lesz és jó lett volna nem így kísérletezni vele. -
fogtunder
nagyúr
én tavasszal vettem 200-ért konyhatízezercikkről álvánnyal együtt együtt egy 20"-os kamadot, nagyon elégedett vagyok vele, nincs olyan hatalmas különbség árban, mondjuk abba azért kell még egy deflektorkő is, de ha azt akarsz, szerintem vegyél azt. pár sütés után már nagyon jó eredményeket értem el vele és iszonyat takarékos a tüzelőanyaggal.
-
lemmy71
Topikgazda
Nekem húzott hatos és nyolcas szénacélból vannak a rácsaim, nincs vele gondom egyik sem rozsdásodik
Régen szépen elmostam ultrás melegvízben és utána egy darab szalonnával bedörzsöltem, de már évek óta nem csinálom, nagyját lekaparom és elteszem. Ugyan így tettem a bográccsal és a tárcsával is, de már azokat sem szalonnázom, kimosom forró ultrás vízzel, kitörlöm és gázlámpával átmelegítem. Teszek bele egy két konyhai papírtörlőt és húzok rájuk egy fólia zacskót, ezek sem rozsdásodnak.
-
lemmy71
Topikgazda
Persze biztosan jó lesz, ahogy mondtam az ismerősöm is nagyon megvolt vele elégedve
Ők azért váltottak mert méretben is kinőtték a töltényt na és látva a vetélytársakat, megléptek egy magasabb szintet
De a legutóbbi infóm alapján amit hallottam, még mindig nagyon sokan nyomják a versenyeken, töltény smokerekkel sk receptekkel
Eszemben sincs hogy lebeszéljelek róla, de azért néz körül a piacon. Van néhány hazai gyártó és lehet találsz az igényeidnek megfelelő eszközt. az biztos hogy ilyen árfekvésnél már boltit (obi, praktiker stb.) parkoló pályára tenném. -
need
addikt
válasz
lemmy71 #1856 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod..
Ez igaz és nagyon f**** a Kamado lenne viszont az túlzásnak tartom. Én egy normális megbízható berendezés kerestem amivel tudok grillezni és el tudok mélyedni a lassú sütés fortélyaiba. Azt gondolom ezzel tudok gyakorolni majd a lassú sütést -
lemmy71
Topikgazda
Nem aprózod el, első nekifutásra
Egy ismerősöm kezdte ilyennel a "sütögetést" sok sok pozitív vízhanggal. Versenyeken szerepeltek a töltény smokival, azóta már váltottak szekrényre ugyan ettől a cégtől. Nemzetközi szinten is jólszerepeltek és a saját receptjük is komoly elismerést kapott. Szóval nem lösz mellé a szerkezettel, bár azért vásárlás előtt gondold át hogy mit is akarsz igazán. Mert ha a grill a főszempont, némi füstöléssel akkor szerintem fele árban is találsz hozzá megfelelő eszközt
-
need
addikt
sziasztok..
Kb. 1 éve kezdte el a piszkálni a fantazmámat ez a BBQ dolog..
és most lassan vásárlásra szánnám el magamat..
persze először még a grillezés lesz és utána pedig a lassú sütögetés...
Nekem [Ő] lenne a kiszemeltem.. estleg valakinek van e tapasztalata vagy véleménye róla -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Joccc07 #1852 üzenetére
Csinálhatod sima húzott szénacélból is, sütés után úgy is teleszívja magát a vas zsírral és nem fog rozsdásodni
Első használat előtt jól felmelegíted (250 - 300C) és forrón bedörzsölöd birka / marha fagyúval de ha nincs akkor étolaj vagy lenolaj is jó.
Amúgy én sütés után, nagyon el sem mosom a rácsot a nagyját lekaparom és kész. Sütés előtt ledrótkefézem utána az izzó faszén már úgy is sterilizálja
Ja és hegesztheted CO -val de ha nincs akkor elektródával is meglehet tűzni, ha tudsz hegeszteni akkor örökös lesz
De akár csinálhatod így is -
Joccc07
addikt
Sziasztok,
Grill rácsot miből lehet homemade csinálni? Köracél jó lehet erre a célra?
-
hegegabi80
addikt
válasz
fogtunder #1847 üzenetére
Nálunk az EUR raklap 2000-2500 Ft körül mozgott, igaz ez még egy évvel korábban volt, de most is kb ennyi, ráadásul nem is a legszebbek.
Aztán helyben az egyik tűzépen láttam szép raklapokat. Kiderült, hogy nem is EUR raklap, de méretileg azonos, hanem a Ceresit-es dolgokat hozzák rajta, nem olyan sűrű rajta a deszka meg kicsit keskenyebb is. Na ennek darabja 600 Ft volt, rögtön vettem is belőle 20 db-ot. Hamarosan én is nekiállok összedobni az étkező alkalmatosságot. Régi kanapéból meg matracból van szivacsom, az tökéletes lesz rá.A kemencére is visszatérve a bontott téglából van itt hiány. Ha valahol akad is rögtön el is viszik. Nekem van egy kis kerítés szakaszom abból, amit úgy is el akarok bontani. Na meg ha a szobát is átalakítjuk onnan is lesz pár darab, így már nem kellene hozzá sok.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
SyMbioTe #1846 üzenetére
Nálunk a múltkor, mikor komposztálót csináltam, közölte a helyi raklapos, hogy EUR raklap 7500, egyutas 5000. Hát annyiért ott is hagytam.
Meg egyébként az van, hogy ha nem konkrétan egész raklapból csinálsz mindent, akkor már rengeteg extra meló van vele és jobban jársz, ha veszel collos deszkát, aztán megoldod abból. -
válasz
lemmy71 #1844 üzenetére
A lelkesedés az megvan, szeretek ilyennel foglalkozni. A bútorokat is valószínűleg csinálni fogom (raklapból), mert nagyon drágának érzem őket, meg tetszenek a raklap bútorok
Tegnap néztem amúgy, ha nincs is elég anyag, a környéken fillérekért vagy ingyen lehet szerezni mindenféle téglát, szóval azzal se lesz gond.Köszönöm az eddigi segítséget, érkezek majd a fejleményekkel, ha nekiesek
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
soldi3r #1842 üzenetére
Na nálam is kemence mélysége miatt jutott eszembe a sarokra helyezés, persze ez még képlékeny dolog. Annyi hogy így sok hasznos tér kárba vész, na de még ezen filózóm egy keveset.
A füstölő az jó gondolat, néha nekem is jól jönne egy gyors sonkához vagy amikor ősszel már elfogy a házi kolbászAmúgy egy havernál szoktam disznóvágás után füstöltetni, neki van egy nagyon komoly épített füstölője. Ősztől tavaszig erre van ráállva a munka mellett.
Igazából nem is vágom az ilyen kis méretű, téglából épített hidegfüstölök építését. Nem tudom hogy megérné évi 4 - 5 kg kolbászért és egy két sonkáért építeni.#1843 SyMbioTe
Ha adott az építőanyag egy része és megvan hozzá a megfelelő lelkesedés az építéshez akkor nincs is min filózniAmennyit kiadnál egy kész grillért abból már sok mindent megkapsz az épített sütődhöz. A tégláknál figyelj oda milyen is kerűl kívülre, mert nem mindegyik bírja a fagyot, inkább a régi sárgás vöröses téglák a megfelelőek. De ha évi egyszer, ősszel a szezon végén lekened lenolajjal és télire letakarod akkor évtizedekig bírni fogja.
-
lemmy71 (válasz akart lenni)
Köszi szépen, megnézem mennyi tégla van, ha van megfelelő mennyiség, akkor lehet elindulok ezen az úton.
Láttam a fórumtárs epítményét is, nagyon jól néz ki.fogtunder
Köszönöm neked is, a kábeldobos ötlet sem rossz, de ha van elég anyag, akkor inkább építek szerintem.
Mobilitás amúgy se lényeges annyira, fix helyen lenne a kertben a grillezős hely. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #1840 üzenetére
Nekem is "L" alak volt az első elképzelésem, vaslapos bográcstartóval kemence és grill
De a grill annyira nem fontos, abból van itthon négy
2300X3500 -as, vízszigetelt betonplaccot csináltam, úgy hogy lehet rá építeni bőven bármit. Nekem a zsalukő annyira nem jön be, inkább bontott tégla abból van itthon bőven, kicsi, nagy pecsétes és közepes pecsétes. Kaptam egy raklap cirka 600 darab gyári fél téglát, olyan 60 éves lehet és még sosem használták, halvány lila ibolyám sincs hogy annak idején mire gyártottak ilyetKis gömböcöt rakni az olyanból a legideálisabb. Én a búbját a közepes 100 éves téglából akarom rakni, az a legjobb minőség.
Ha már természetes anyagból akarod a búbját, akkor kiért nem készítés vesszőből vázat és azt törekkel és agyaggal kevert sárral tapasztod. Az olyan lesz mint a vertfal, rettentő kemény és tömör, ami nagyon jól tartja a hőt.
Van még itthon egy nagy rakás bazalt 10X10, 25X25 macskakövem és vagy 3 - 4 m² andezit kockám, nem tudom hogy mivel lehetne ezeket szépen összeragasztani. Esetleg ebből megraknám az alapot. -
fogtunder
nagyúr
válasz
SyMbioTe #1837 üzenetére
Én évekig grilleztem egy épített tűzrakón, amiben egy hordó alja volt a tűztér, simán élhető, direkt sütésre jó lehet, ha úgyis ott az anyag, építs egyet. Ezeket a 10K-s szarokat meg felejtsd el, semmire nem jók, én mondjuk azokat a Jamestownokat is hanyagolom inkább.
Vagy ha tudsz kábeldobot szerezni, amiről a TG offba raktam képeket, az is megoldás lehet, de ott azért figyelni kell, mekkora tüzet raksz benne.
Aztán ha rákapsz az ízére, lehet venni egy kamadot, abban már low and slow sütést is lehet csinálni -
lemmy71
Topikgazda
válasz
SyMbioTe #1837 üzenetére
Szia,
Egy valamire való Weber göbgrill 50 körül indul amit tízenévig használhatszHa mindenáron vásárolni akarsz akkor tegyél még hozzá egy picit, az obi -ban most akciós Jamestown Jaxon faszenes grillkocsi 39k.
De ha adott az építőanyag akkor inkább építs egyet ha nem szempont a mobilitás. Téglából szépeket lehet csinálni és nem igényel nagy szakértelmet. Plusz előnye hogy használhatod grillnek bográcsozónak, vagy csak egy esti hangulatos tábortűz is lehet egy pohárka ital társaságábanNézd meg a fonok87 fórumtárs munkáját esetleg alapötletnek jól jöhet, ebbe beteszel egy vastálcát és már lehet is grillezni rajta.
-
Sziasztok!
Már tavaly óta tervezem, de idén nyáron már tényleg bele akarok mélyedni kicsit a grillezés / bográcsozás témában. Eddig csak kis asztali, villanyos grillen csináltam néha egyszerűbb húsokat / virsliket, viszont szeretnék áttérni a faszenes grillre. Nézegettem kicsit őket, metroban meg máshol is lehet kapni 10-15k között ilyen kicsi, gömb alakú grillkocsit, ezek egy viszonylag amatőrnek mennyire megfelelőek?
[kép]
A másik tipp a napokban itt Gabesz87 által is említett obi-s grillkocsi lenne.Illetve szeretnék építeni egy tűzrakó helyet is bográcsnak, itthon elég sok régről megmaradt tégla van. Itt igazából az a kérdés, hogy érdemes ezt szépen, fixre összeépíteni?
Tavaly csak egy kör alakban szépen egymásra hánytuk, és igazából nem volt vele gond, bár esztétikailag jobban nézne ki rendesen megépítve. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
soldi3r #1834 üzenetére
Na úgy lesz saccperkábé mint a képen csak én téglából falazom fel nem pedig zsalukőből. Két barátomnál is így van, csinálva üveg plusz kis és nagyméretű tégla, tökéletesen működnek szóval én is úgy csinálom, ráadásul az üveg megvan csak össze kell törnöm.
A falazást klasszikus malterral csinálom, nem akarok csemperagasztót használni, inkább egy kicsit kövérebbre keverem az anyagot és akkor az esetleges hőtágulást is bírja majd, bár ott alul nem lesz komoly hőnek kitéve.
Annyiban tér el az én "tervem" hogy a tégla test nem lesz teljesen kitöltve üveggel, mert a két ajtó között lesz a klasszikus hamukihúzó. Azt még ki kell találnom hogy mekkora legyen, lentre egy régi alacsony cserékpálya ajtót gondoltam amin befér egy hamutálca, így azért egyszerűbb tisztítani. Szerintem egy téglás kémény elég is lesz, azon vidáman lemegy a hamuAkár egy eternit csövet is betehetnék, de ha már csinálom akkor hasonlítson az eredetire.
Még azon agyalok ha közvetlen mellé vagy is egyben falazva a kemence mellé építenék egy vaslapos sütött, cirka 700X1000 sütőlappal, akkor annak a kéményét vajon hogy lehetne összehozni a kemencével. Építőanyagom van bőven, akár három kemencére is elég, de nem szeretnék egy kéményerdőt látni, csak igényesebb egy kéménnyel -
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
soldi3r #1832 üzenetére
A betonalap már készen van, vagyis beton placc. Kisméretűből falakat rakok (cirka 65 centi magasan) és azt a közt töltöm fel tört üveggel, amit alaposan betömörítek. Erre fogom építeni a kemencét, még az a kérdés hogy mivel ragasztom vagy ágyazom be rá a törtüvegre a samottlapokat vagy téglát. De szerintem agyaggal és samott lisztel fogom csinálni, mint a csempekályhák belsejét, vízüveget csak keveset teszek hozzá mert attól nagyon rideg lesz és könnyen megreped.
-
soldi3r
veterán
válasz
lemmy71 #1829 üzenetére
Nem beton alapra rakod az epitmenyt?
Mivel lesz kozte levego is, igy valamivel jobban fog szigetelni, mint 3cm XPS, talan mar az 5-tel is vetekszik.
Pl a fajhoje kisebb, mint a keramiae, igy kevesbbe hotarto, a hovezetesi tenyezoje pedig nagyobb, igy kevesbbe szigetel, mint pl az epitesi tormelek. -
lemmy71
Topikgazda
Ilyen mennyiségben már szigetel, na és az a tömeg persze tartja a hőt is. A búbja meg téglából az hogy feles vagy egész az még a holnap zenéje. A külső szigetelés kőzet vagy üveggyapot lenne a legegyszerűbb, de jobban hajlok a hagyományos megoldások felé. Gyékényvesszővel megerősített tapasztott "saralt agyag" lenne a legjobb, de nem tudom hogy is kellene csinálni, sajnos az öreg mesterek már kihaltak.
Nagyapámnál is saralt kemence volt, semmi beton meg hasonló sallang, száraz kórószárral és rőzsével fűtötték fel. -
lemmy71
Topikgazda
De nálam nem lesz benne ytong meg beton, a döngölt üvegre teszem a samott lapot.
#1823 soldi3r
Betonnal megölöd a kemencét, az olyan mint ha egy vertfalazatú pelyvás sárral tapasztott spájzot, kibetonoznál
"...Az üveg baromi rossz hőszigetelő, 1 körül van a lambdája..." Azért ez nem így van de mindegy. Ha megnézed a skiccemet ott láthatod hogy 60 centi magasságban indul a kemence, alatta lesz a tört döngölt üveg cirka 1m³ na ha az nem szigetel jól akkor menten dobok egy hátast -
soldi3r
veterán
-
gu007
aktív tag
válasz
soldi3r #1820 üzenetére
[Kb 9. perctől elmondja]
De nem ezért lett az enyém ilyen hanem mert ehhez volt elérhető rajz -
Ittnemaz
aktív tag
válasz
soldi3r #1823 üzenetére
Nem feltétlenül van igazad.
Míg korábban az általad írt megoldás miatt alkalmazták (drága volt), egy időben az olcsó tömeg és hőszigetelés miatt. Később felvaltottak a samot es egyeb hőszigetelőanyagok, de bizonyos kemencék esetén jó megoldás lehet alkalmazni. Tehát fogalmazzunk úgy bizonyos típus kemencék eseten ne vessük el alkalmazásnak lehetőséget. -
soldi3r
veterán
válasz
lemmy71 #1822 üzenetére
Attol, hogy sokan igy csinaljak, meg nem jelent semmit
Regen hasznaltak az uveget, amikor meg dongolt fold volt a kemence alja, amiatt, hogy a patkanyok, ragcsalok ne tudjanak bemaszni a meleg kemence ala, vagy a kemencebe. Amiota beton alapra rakjak ezeket, azota ertelmetlen. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
soldi3r #1819 üzenetére
Nem felesleges
Búbos kemencénél sokan így csinálják, amúgy az üveg már megvan, a helyi közüzemi cégnél van ismerősöm és kaptam egy kisplatónyi boros üveget
Van egy nagy betonkeverőnk és abban gondoltam hogy összetöröm, beteszek két betondarabot meg egy rakás üveget és leturmixolom
-
Precorus
tag
válasz
Gabesz87 #1815 üzenetére
Ez helyenként ilyen. Kicsit játszol vele és helyre kell ugrania. Nekem saccperkábé két év után még egyenes, bár egy egy sütés után helyre kellett ütögetni kicsit. Rendesen zárni meg sosem fog a két gumi bizbasz miatt. Akartam bbq rá előkészítés címszóval körbeszigetelni tavaly, de végül elmaradt.
Ja igen! Oldalról próbáld meg ütögetni, lehet csak a két zsaner közti táv rossz.Most vasserpenyőt vettem a kedvenc német láncban, éppen ráfért a lyukra, gyors teszt jelleggel steak fog készülni
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #1815 üzenetére
Hát ez nagyon kajsza
A hőtől ez csak rosszabb lesz, állíts azokon a zsanérokon lehet gyárilag rossz helyre van fúrva. Elképzelhető hogy mókolni kell majd azt a fedelet, magyarán áthelyezni a zsanérokat
Pont tavaly ilyenkor írtam az egyik multi áruházban árult hasonló grill kályháról, az is ilyen volt csak az kétszer annyiba került ráadásul
Ha jól emlékszem volt itt olyan kolléga akinek jól állt a fedél és még akkor is füstölt, hőálló tömítő szalaggal orvosolta a problémát.
Biztos jó lesz az, ne add fel -
Gabesz87
veterán
Összeraktam reggel a Jamestown-t, gyerekjáték volt, csak van egy kis szépséghiba, a fedél az egyik oldalon elől nem zár rendesen, nem ér le. A zsanérra gyanakodtam, de akárhogy nézem, tök egyformán van feltéve, nem áll ferdén, nincs lejjebb/fejjebb az egyik, egyenesen van becsavarva. Szóval nem értem
A hőtől esetleg majd helyrebillen?
-
lemmy71
Topikgazda
A 3 - 4 -t azért írtam hogy sorban tudja sütögetni a pizzákat. Anno mi is közel 400 C fokig fűtöttük fel a kemencét és pár perc alatt megsült benne a pizza. A miénk tégla kemence volt tapasztva, tökéletesen tartotta az is a hőt, de az dupla ajtós volt belül egy "agyagajtó" hasonlóan mint a hagyományos kéményajtó és kívül volt a vasajtó.
Amit építeni akarok az is tégla lesz, az hogy gömböc vagy búbos, az még kérdéses. Hely van így a búbos felé hajlok, abba jobban is lehet pakolniAlapnak téglafalazat lesz amibe megy cirka 1m³ tört üveg és majd arra épül a kemence. Nálunk ilyenek építenek mostanság és nagyon bevált, persze a külsejét mindenki a saját ízlésének megfelelően cicomázza.
A múltkor meg is skicceltem magamnak és az anyaglistát is összeírtam nagyjából.
#1806 Essejó
Amit a földre épített az emberünk az csak egy kiinduló alapnak szántam a kollégának hogy hogyan is készül egy kis gömböc. A lényeg az hogy hogyan is épül meg a boltozat, persze van más millió módszer de szerintem ez egy egyszerű és praktikus megoldás. Az hogy vasállványra vagy tégla falra teszi vagy a földre az már az ő dolga. Persze én sem tenném a földre, öreg vagyok már hajolgatniMásrészről, jó pár éve voltam azon a vidéken Antalya ahol az emberünk "bűvészkedik" és én is láttam a hegyekbe a semmi közepén ilyen kis kemencéket. Ott ez szokás, sok embernek kint a semmi közepén a hegyekben van kis házuk, mint nálunk a nyaralok. De ők nem nyaralni mennek, hanem nyáron ott laknak a nagy meleg miatt, "télen" meg vissza költöznek a városba. Érdemes megnézni a többi videóját is, van egy nagyon érdekes ahol egy gödröt ás és abban süti a "csirkét"
-
Madoc
veterán
válasz
hegegabi80 #1811 üzenetére
Flexibilis csemperagasztóval raktam össze, kívülről lehálózva vele. Belülről tejföl sűrűségű tűzálló vakolattal +3 réteg vízüveggel van kikenve. Az ajtó saját tervezés és kivitelezés. A hegesztéseket kollégám csinálta. Vaslemez, mángorolt laposvas, kovácsolt virágok, kapupántcsavar. De a linkemen a képeknél látni mindent.
-
hegegabi80
addikt
Köszi mindenkinek az infót
Ez a mobil kemence nagyon tetszik nekem is, szinte minden alapanyag megvan hozzá.
Van maradék ytong, vas, tégla is akad.
A legnagyobb problémám a hegesztés, ehhez se tudásom se eszközöm. Viszont lehet tudok egy ismerőst, aki pár sörért lehet megcsinálja nekem.Még lenne pár kérdésem. A ytong-ot mivel ragasztotta raktad egymásba, illetve kívülről és belülről mivel van bekenve? Ajtót vetted vagy csináltattad?
Bár lehet ezt is meg tudom csináltatni ismerőssel.
Bele is olvastam a fórumba, valóban sok jó dolog van benne, pont a samot elhelyezésről sikerült elcsípni pár hozzászólást.
-
Ittnemaz
aktív tag
válasz
hegegabi80 #1803 üzenetére
Szia. Sajnos nem kezem munkája. De amit tudok: Bodosi kemence az alapja és a tervrajz kb 8 éve volt fenn a kemencebence fórumon.
-
Madoc
veterán
válasz
hegegabi80 #1808 üzenetére
Innen tájékozódtam, nagyon segítőkész brigád. A tervrajzon kívül mindent megosztanak de képekről szépen le lehet venni a méreteket. 2 éve építettem és azóta télen nyáron sütögetünk folyamatosan. Havi 2x kb. Fotóim. Csak saját használatra!
-
hegegabi80
addikt
Erről a mobilkemencéről mesélhetnél még. Most rád szűrtem a fórumon, nem is értem hogy siklottam át felette, pedig rendszeresen olvasom ezt is. Nagyon guszta kajákat mutattál, rendesen beindult a nyálelválasztásom.
Na jobb ha belehúzok, gyorsan befejezem a porta rendezgetését, aztán egy 2-3 éves tervebe beütemezem. -
Madoc
veterán
-
Essejó
Topikgazda
válasz
lemmy71 #1804 üzenetére
Már ne is haragudj, de ami jól tartja a hőt, abban egy fél malacot is meg lehet sütni. Ha csak 3-4 pizzát tud ráfűtés nélkül akkor kár bele a tűzifáért. Illetve talán már említettem pont ezzel kapcsolatban, hogy kemencét az építsen a földre akinek nem fájnak az ízületei.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1803 üzenetére
Ha érdekel egy egyszerű kisgömböc építése, akkor kukkants ide
#1800 Ittnemaz
Jól tartja a hőt 3 - 4 pizzát meglehet sütni benne, egymás után
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- Honor 8 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer / irodai szék noblechairs EPIC bontatlan
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest