Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• martonx
    veterán

Valóban. Ha például mint írtam, egy komolyabb játékot ír valaki, ott el lehet nézni. Vagy "komolyabb projekt", ahogy írtátok. De ami nekem felkavaró, amikor meglátok egy egyszerű Weboldalt, ami pár sok szöveg és pár kép; Van, aki azt is több ezer sorban oldja meg. De minek?

Épp a napokban futottam bele az esetbe. Amikor valami garázs cégtől egy direkt dedikáltan ideiglenes megoldást kértem, mert rövid időn belül mindenestől ki fogjuk dobni.
    4 oldalból áll, ebből az első kettőn egy szál form van, submit-ra ajaxolnak, a maradék kettőn némi animáció, és 1-1 gomb, amikre routing, illetve ani8máció történik. És ennyi.
    Na, most ezt a szerencsétlenek react-tal oldották meg, typescripttel, és napokig fejlesztett ezen 2 ember.
    Szóval én látom, hogy mi az az eset, amikre te gondolsz. Viszont te nem látod a másik oldalt, amikor valaki egy tényleg komplex weboldalt készít (akár csak gondolj egy webshopra, checkout-tal, vagy bármi komolyabb web app pl. Slack, Skype webes kliens).

• nevemfel
    senior tag

Valóban. Ha például mint írtam, egy komolyabb játékot ír valaki, ott el lehet nézni. Vagy "komolyabb projekt", ahogy írtátok. De ami nekem felkavaró, amikor meglátok egy egyszerű Weboldalt, ami pár sok szöveg és pár kép; Van, aki azt is több ezer sorban oldja meg. De minek?

Konkrétumok nélkül nem tudom megítélni, hogy az a többezer sor vajon fölösleges vagy sem.

A HTML nem csak az oldal struktúráját tartalmazza, hanem a tartalmat is. (kivéve a nem szöveges tartalmakat, mint amilyenek a képek, videók)

A CSS-nek sokszor fel kell készülnie arra, hogy a sokféle készüléken sokféle böngésző van, és nem elhanyagolható számú sor kell ahhoz, hogy egyformára hozza ezeket a különféle kliens szoftvereket (CSS reset).

A JS sokszor komplett reaktív frameworkot rejt magában, ami arra kell, hogy ne kézzel kelljen "ajaxosítani" a kliens-szerver közti interakciót.

Igen, ezek a frameworkok sokszor feleslegesen nagynak tűnnek, de ha ennek nincs negatív hatása a szoftver használójára, nem lassú tőle sem a kliens, sem a szerver, sem a kettő közti kommunikáció, vagy nem _emiatt_ lassú, nem kell foglalkozni vele túl sokat.

A szoftverfejlesztők sokszor milliós havi bérét sok cégnek nem egyszerű kigazdálkodnia, ezért a legfontosabb tényező, hogy a fejlesztő gyorsan tudjon dolgozni, és a frameworkok erre vannak kitalálva. Persze ha egy szoftver nem hatékonyan használja az erőforrásokat, az ronthatja a szoftver minőségét, de idő-, és pénzkidobás olyan dolgot optimalizálni, ami jó eséllyel nem lesz szűk keresztmetszet.

Ja igen, még egy érv az elterjedt frameworkok használata mellett: Jó eséllyel nem te leszel az egyetlen, aki hozzányúl a kódhoz, és ilyenkor jól jöhet az, hogy olyan frameworkot használsz, amit a kollégáid is ismernek.

Új hozzászólás Aktív témák