- Logitech szerviz
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen videókártyát?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fujifilm X
- Milyen TV-t vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zedz
addikt
válasz
fordfairlane #6049 üzenetére
Arrow functionnel mi a baj?
Class egy sima syntax sugar... milyen fejlesztéseket vártál volna? -
Zedz
addikt
válasz
fordfairlane #6046 üzenetére
Mire gondolsz, ami felesleges?
-
DNReNTi
őstag
válasz
fordfairlane #6043 üzenetére
De minek huzzam be ha felesleges? Ez nem optimalizalasi kerdes, hanem, hogy megprobalok e modern eszkozokkel elorefele haladni, vagy 'jovanazugy' hozzaallassal megallok az idoben. De ha ez premature, hat legyen.
-
Zedz
addikt
válasz
fordfairlane #6043 üzenetére
Főleg ha CDN-ről jön, akkor optimális esetben már be is van cachelve és onnan használja a böngésző. Abban viszont egyetértek a kollégákkal, hogy ideje lenne már alapvető dolgot szabványba foglalni, mint mondjuk az egyszerűbb XHR kezelést. Bár mire az ES2015 teljes implementálása is megtörténik a mostani böngészőkbe, mi már lehet nyugdíjasok leszünk.
-
-
martonx
veterán
Ha itt összehasonlítod a bal és a jobb oldalt. Értem én, hogy mostanra már class-okat is lehet js-ben létrehozni - 2016-ban hűha, de én már évek óta várom, hogy a jquery kikophasson végre a fenébe, és legalább ezeket a nulladik szintű funkcionalitásokat tudja maga a nyelv mindenféle boilerplate kód nélkül.
-
-
DNReNTi
őstag
Sot ha nem akarsz csak ezert jQuery-t behuzni, es 2016-ra fejlesztesz, akkor meg tudod oldani siman javascriptben is.
-
-
Zedz
addikt
De miért gányolsz, amikor egy ajax hívással ezt pofon egyszerűen el tudod intézni?
$.ajax({
method: "GET",
url: "test.php"
}); -
Nem akartam Ajax-szal bonyolítani. Bár lehet az lesz.
A fix időzítés meg nem jó, mert az akkor is fut, ha nem nézi senki az oldalt, az meg felesleges.Most paraszt módon egy iframe-ban van a php rész, azt frissítgeti a js, amikor nézi valaki az oldalt. Csak elég nehéz volt bármilyen szinten is formázni...
Mondjuk nem szépségversenyre lesz, de jobb lett volna egyszerűbben összegányolni.
-
Egyiknek sincs sok értelme igazából. Használj crontabot/feladatütemezőt és hívogasd azzal a PHP kódodat (pl. curllel). Mondjuk ha meg mindenáron JS-ből (böngészőből*?!) akarod hajtani a témát, akkor is használhatsz AJAX-ot.
*: Feltételeztem, hogy nem Node.js-ről van szó, mert akkor nem kérdeztél volna ilyet szerintem. De javíts ki, ha tévedek.
-
Ööööööööö
Ez elég durván ágyúval lenne verébre...Nincs rá szükségem, mert amúgy most meg van oldva, csak elég paraszt módon, és sokkal jobb is lenne, ha szépen ketyegne a javascriptes interval-om, ami végrehajtaná a php dolgokat.
A másik lehetőség közvetlen shell script hívása lenne js-ből, ami megint nem egyszerű :S Vagy csak nem találtam.
-
Ez a gondolat elég közel áll egy kilencvenes évekbeli horrorfilmhez, de úgy tűnik, másnak is volt már ilyen rémálma. Én azért inkább gyurmáznék a kérdésen addig, amíg nem jön ki az, hogy nincs erre szükséged...
-
Hello,
Hülye kérdés. JS-ből tudok egyszerű módon php scriptet futtatni?
Van egy időzítésem, amibe jó lenne beágyazni egy php kódot, így egyszerűbb lenne a dolgom. Natúr Javascript, elég is ennyi amúgy, Jquery kb. felesleges lenne. -
Zedz
addikt
Sziasztok, megint én.
Belefutottam egy ilyen hibába, miszerint ha egy property értékét szeretném lekérni egy olyan functionnel, amit egy event hív meg (esetünkben egy onClick), akkor a this nem működik. Gondolom más contextbe kerül ez a function és a this nem az osztályra hivatkozik, de kérdés, hogy akkor hogyan érjem el a propertym?
-
Zedz
addikt
Amúgy az mennyire lehet valid, hogy a node_modules mappám több száz MB?
-
Zedz
addikt
Na, lényeg a lényeg ott van a hiba hogy a num nevű változót próbálod behívni a modulból holott lel-ként exportáltad.
Közben javítottam mert már próbáltam mindent, de nem ez a baj.
Igazából most kicsit megkavartál ezzel a prod és dev móddal, nem igazán értem, hogy miért ne kellene bundling dev módban?Lehet én gondoltam túl ezt a Babel modulok dolgot, az a kép élt bennem, hogy mindent elintéz a Babel, de a példa kódodban pl ilyeneket használsz: jspm_packages.
-
Jim-Y
veterán
Üdv,
Szerintem browserify nem kell mert a systemjs azt production módban megoldja. Nem vagyok nagy szakija ennek a systemjs-nek, de itt nem arról van szó, hogy development "módban" olyan mint a RequireJS (AMD) tehát nem kell bundling, production-ben pedig olyan mint egy browserify/webpack. Persze ha node-os packagek kellenek ahhoz kell bundling.
Na, lényeg a lényeg ott van a hiba hogy a num nevű változót próbálod behívni a modulból holott lel-ként exportáltad. Különbség van az "export default" és az export között. Példa program
<!doctype html>
<html lang="en">
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>The HTML5 Herald</title>
<meta name="description" content="The HTML5 Herald">
<meta name="author" content="SitePoint">
<!--[if lt IE 9]>
<script src="http://html5shiv.googlecode.com/svn/trunk/html5.js"></script>
<![endif]-->
</head>
<body>
<script src="jspm_packages/system.js"></script>
<script src="config.js"></script>
<script>
System.import('app/app.js')
</script>
</body>
</html>app.js
import nameItAsYouLike from './module';
import { otherStuff } from './module2';
console.log(nameItAsYouLike);
console.log(otherStuff);module.js
const stuff = 42;
export default stuff;module2.js
export const otherStuff = 43;
üdv
-
Zedz
addikt
Hali!
Szükségem lenne egy kis segítségre, mert már kezdek belekavarodni az egészbe Babel 6-ba.
Egyik kedvenc fícsöröm nekem ez a modulokra bontás, de most ez az egész meg lett kavarva a 6-os verzióban, és nem tudom mi tévő legyek.Felraktam a SystemJS plugint, és írtam egy pofon egyszerű kódot:
module.js:
export var lel = 42;
app.js:
import {num} from './module.js';
console.log(num);Aztán a böngésző ezt írja: Uncaught ReferenceError: System is not defined
Kis olvasgatás után rájöttem, hogy hohó, ezt bizony össze is kellene csomagolni, mert én naív azt hittem ez a háttérben megtörténik, ezért leszedtem a browserifyt, babelifyt, majd írtam egy gulp fájlt rá.
var gulp = require('gulp');
var browserify = require('browserify');
var babelify = require('babelify');
var source = require('vinyl-source-stream');
gulp.task('build', function () {
return browserify({entries: 'src/app.js', extensions: ['.js'], debug: true})
.transform('babelify', {
presets: ['es2015'],
plugins: ['transform-es2015-modules-systemjs']
})
.bundle()
.pipe(source('app.js'))
.pipe(gulp.dest('dist'));
});
gulp.task('q', function () {
gulp.watch('src/app.js', ['build']);
});A probléma viszont még mindig jelen van, és nem tudom mit hagyhattam ki. Esetleg valaki tud ebben segíteni?
-
syC
addikt
Nem, tényleg nem erre gondotam, de köszönöm az építőjellegűt.
(#6016) martonx: nem kell semmi komolyra gondolni, sima window.trigger('resize') dologról van szó és retinás gépen nem történik semmi. Adalék: a jquery ősrégi 1.4.3-mas (sajnos ez adott, így is noconflictolunk), lehet ez zavar be. Mindegy végülis, csak kicsit furcsa ez a hiba.
-
syC
addikt
Hali. Retina screenes gépen scaling bezavarhat window resize event triggerelésében?
-
válasz
Mbazsika #6010 üzenetére
Ezt a példát láttad? Az API meg a termék eléggé eltérő képességekkel rendelkezik, de azért hátha segít.
-
Mbazsika
tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni, hogy a Maps API-nál mit kell beállítani, hogy a tervezett útvonalat lehessen módosítgatni (ahogy manuális módban lehet, az egérrel megfogva az útvonal egy pontját és áthúzva egy másik útra).
Példám.Előre is köszi a segítséget!
-
martonx
veterán
válasz
olbaidhun #6008 üzenetére
Szia, ha már megszólítottál tisztázzunk pár dolgot.
1. még mindig nem érdekel a téma
2. az olvasók száma semmit nem jelent. Lusta vagyok kipróbálni, de hiszem, hogy kb. bármilyen címmel, írással simán el lehet érni a 6000+ olvasót.
3. a legfontosabb, hogy sokan nagyon-nagyon félreértik ezt az open-source, meg közösség ereje dolgot. Attól, hogy valami ingyenes, és a kódja szabadon módosítható, és a közösség csinál vele ezt azt, az nem azt jelenti, hogy akkor bárki ráugrik bármi problémára ami a felhasználókat bántja, pusztán azért mert a szaktudása meg van hozzá. Lehet, hogy valaki ért a villanyszereléshez, de attól még nem fog ingyen, este munka után elugrani XY ismerőshöz villanyt szerelni, mert egyébként hallotta, hogy elég sokan örülnének neki, ha végre lenne áram XY-éknál, akikről nem tudja kik azok, és igaziból nem is érdeklik. Ennyi erővel villanyt szerelhetne minden este szinte mindenkinél.
A dolgok nem így működnek. Ugyanakkor, ha mondjuk a gyereke kórházba kerülne, és valami kisebb villanyszerelési munkán múlna, hogy ellássák, akkor egyik este zokszó nélkül nekiállna és megcsinálná. No, ilyen az open-source közösség ereje is. Valaki elkezd áldozatosan csinálni valamit, amihez az értő felhasználók szintén hozzá tesznek valamicskét, és egyébként meg jófejségből (tőlünk nyugatabbra kő keményen adakoznak ezekért az ingyenes progikért cserébe az emberek) megengedik, hogy bárki használhassa, aki szeretné.Én ettől még szurkolok azért nektek, hogy előkerüljön végre az első movian felhasználó magyar programozó, és végre kijavítsa a plugint.
Apróbb javítások mert a választ sértőnek érezte akinek szól.
[ Módosította: philoxenia ]
-
olbaidhun
őstag
válasz
martonx #5832 üzenetére
Sziasztok!
(#5803) w.miki fórumtárs kérdésével és (#5811) Sk8erPeter válaszával kapcsolatban én is szeretném megkérdezni! Tudna segíteni valaki a magyar repok pluginjait foltozni és / vagy újra írni?
(#5832) martonx
"Azért mert megjelent az első felhasználója itthon a movian-nak, vagy minek (bevallom arra se vettem a fáradtságot, hogy utána nézzek, hogy mi is ez)"
Ha gondolod olvasd el a MOViAN Bemutatót, 6000+ olvasója van és szépen alakul a szavazás is.üdv
Csaba -
Zedz
addikt
Bocs a dupláért.
Polymert használja valaki?
-
Zedz
addikt
válasz
martonx #6005 üzenetére
Igen, én is valami ilyesmire tudok gondolni. Csak kicsit overconfigolva érzem a dolgot. Már az új babel is képes érdekes dolgokra a konfigurációk terén, ahhoz képest amikor megláttam az angular2-höz szükséges dolgokat, csak pislogtam.
Sajnálatomra a natív js-es doksi még elég vérszegény, a komplexebb tutorial el sem érhető benne.
Illetve az ES2015-höz képest nem is tudom mi mást tud még nyújtani a TS. Maximum a "típusosságot", de a többi azt hiszem már megvalósult az új szabványban, nem?
(#6004) DNReNTi: a lehetőség régóta megvolt, csak most jutott eszembe, hogy jéé kellene már valami
-
martonx
veterán
Egyébként én is ezt látom, hogy nagyon nyomják mindenhol a TS-t, de igaziból pont ha már az ember egy normálisabb MVVM megközelítést használ, elég felesleges a plusz TS-es körök belevitele a történetbe.
Ugyanakkor el tudok egy olyan kód komplexitást képzelni, ahol megfordul a dolog, és a több száz osztály, több tízezer sorjánál hirtelen megéri az a pici plusz fáradtság, hogy már a kód írása közben kiderüljön, ha valami típus eltérés bibi lesz valahol. -
martonx
veterán
-
Zedz
addikt
TypeScripttel küzdött már itt valaki?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Logitech szerviz
- Politika
- Tudományos Pandémia Klub
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Intel Core i9-10900 processzort keresek megvételre MA
- HP Z840 workstation 1450W 2db XEON 2697 v4 36MAG,256GB DDR4, Quadro P6000 24GB/M6000 24GB/P5000 16GB
- Fujifilm GFX50S II Garis + GF 50mm F3.5 R LM WR + 3db akkumláltor + Urth Core nyakpánt
- 2025-ÖS Vadiúj Core Ultra 7 20 Magos 20x5.5Ghz RTX 5070 12GB GDDR7 32GB DDR5 1TB M.2 Gamer Pc 2ÉV
- ÚJ ! AMD Ryzen 7 9800X3D 16x4.7GHz Gamer PC 2025-Ös RX 7800XT 16GB 32GB DDR5 1TB SSD 850W 2ÉV GAr!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest