Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacces
őstag
Hali!
Köszönöm a válaszokat! Athlon64+, Davs
Most jövők elméleti / gyakorlati kérdésekkel, majd. Leporoltam a Java könyveket, és erősen Java hivő lettem
A beágyazott osztályok, még odébb vannak, de ha ott tartuk, feltétlenül szólok!
Classloader-t nem ismerem, feliírtam magamnak, az általában melyik nagyobb témakörrel együtt szerepel? Beágyazott osztályoknál? Nekem még ez új volt.Mindenképp utánaolvasok majd
Ezt jó volt megjegyezni, hogy a static osztály, csak belső lehet.
Akkor viszont, jöjjön a kérdés:
"Mivel azonban a nested classod privát, ezért kívülről egyébként sem férhetsz hozzá az osztályhoz, így az adattagokhoz sem, csak és kizárólag a tartalmazó osztályból."
1.
- Miért fér hozzá a tartalmozó osztály? Hiszen ha a belső osztály privát, akkor elméletben nem férek hozzá. De mégis hozzáfér az őt tartalmazó osztály? Miért?
Például van az A osztáy privát, a B osztály public, akkor az A hozzáfér a B osztály tagfüggvényeihez/adattagjaihoz, de a B nem férhet hozzá az A-hoz.2.
- Milyen gyakorlati haszna van, és mikor érdemes belső static osztályt használni a sima osztály helyet?3.
- Ősosztály példánya hajthat-e végre, az alosztály példányán műveleteket, ha az privát láthatóságú.
Példa.: Ez így lehet nem állja meg a helyét, meg én Interfésszel valósítanám meg, de elméleti kérdés... Legyen adott egy publikus Állat ősosztály, itt van például az ugat() metódus. És van a publikus Kutya és a privát Farkas alosztály.
Legyen egy függvény az állatban: hajtóvadászat(Állat állatPéldány) néven, amely meghívja az állat példányhoz tartozó ugat() metódust.
Ha ezt a hajtóvadászat(Állat állatPéldány) függvényt meghívom úgy, hogy a paraméterben egyszer a Kutya osztály egy példánya van, akkor azon az ugat()-ot végre tudja hajtani, de ha Farkas osztály egy példányánál már nem tudja meghívni az ugat() fv-t igaz? Gondolom ilyenkor a JVM RuntimeException-t kéne dobnia.4.a
Ha egy ősosztály privát (és vele együtt, minden adattag, és tagfv.), és rendelkezik alosztállyal, akkor a fordító automatikusan legenerálja az alosztály számára is a privát adattagokat/tagfv-t?
4.b
Vagy az ősosztály protected/privát, és van benne 1 privát adattag. Akkor az alosztály is megkap minden egyes adattagot, még a privát-ot is, csak annyi a különbség, hogy nem fér hozzá az ősosztály ezen privát adattagjához.
Pl: Állatnak van a privát futás(), és van a publikus Farkas alosztály, akkor a farkas példányának is van futás() nevű fv-e, igaz?
De akkor megint itt jön a helyetesíthetőség elve, hogy ha Egy Feldolgozó osztályban (Például egy függvényt, amely paraméterben egy állat osztályt vár)meghívom az Állat osztály egy állat nevű példányát, akkor a futás() fv-hez nem férek hozzá. És ha az állat példány helyett egy farkas példányt hívok meg, akkor annak a futás()-a meghívható...
Nem tudom, hogy mennyire voltam érthető...5.
Akkor ha egy osztály publikus vagy privát, és az adattagjainál nincs külön feltüntetve, hogy milyen láthatóságú, akkor automatikusa az osztály láthatóságát kapják meg, igaz?arn: http://nagygusztav.hu/java-programozas -ez az előbb említett fórumtárs által javasolt könyv, egy sokkal rövidebb és magyarosított változata.(néha van egy olyan érzésem, hogy csak egy fordító progi lett ráeresztve az eredeti könyvre...) A Thinking in Java könyv, tényleg nem rossz, de én félbe hagytam anno. De nagyon részletes, és még Design Pattern példák is vannak benne!
Új hozzászólás Aktív témák
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Motoros topic
- Google Pixel topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- VR topik
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPad topik
- A Fehér Házban marad a Starlink Trump és Musk rossz kapcsolata ellenére
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- ThinkPad T14 Gen1 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Gamer pc 1080p
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- Nintendo Switch oled sok extrával, játékkal
- Xbox Series X, újrapasztázva, tisztítva, dobozában, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged