Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • prmcsk

    addikt

    Összeszedtem........A többágúság mítosza.

    Vásároltam tápot. Nem kaptam azonnalra Corsair VX550W-t, így vettem egy Chieftec GPS650AB A tipusút. Papíron 3db 12V/16Amperes ága van, de nyugodtan vásárolható, mert a valóság az, hogy egy ágból indul ki minden. (megnéztem) Még nem teszteltem, de majd beszámolok. Az a gondom, hogy ez a tápos "ágmizéria", a tápok 95%-ánál csak parasztvakítás. Úgy kezdődött, hogy valami főszabványosító, fő tűzvédő, eu. illetékes idióta, kitalálta, hogy micsoda veszélyes, ha egy mondjuk 50 Amperes táp vezetékei valami módon zárlatba mennek át. Mivel nagy áramról van szó, a vezetékköteg vidáman loboghat, mert ha a rövidzárlati áram nem éri el az 50 Ampert a táp azt hiszi, hogy rendesen dolgozik. (Nem tudom, hogy ez az eshetőség mennyire gyakori, de vannak ennél sokkal jellemzőbb és többször előforduló hibák, talán azokkal kéne foglalkozni.)Na erre jött az "isteni szikra", hogy ezt az 50 Ampert szét kell osztani annyi ágra, hogy 20 Amper- nél több egyik se legyen, mert ez az áramerősség a legkisebb „prücök” esetén is gyorsan létre jön, a táp majd jól lekapcsol. Elnevezték mindezt ATX2 szabványnak. Nemes gondolatok és rendben is volna az elképzelés, csak a megvalósítással, annak anyagi vonzatával vannak a gondok. Sokkal drágábban lehet szerintem elő állítani egy olyan tápot, amelyben valóban elkülönülne mondjuk 3-4 ág. Nem mindegy, hogy az ára miatt 1, vagy 100 millió juser venné e meg ? A gyakorlatban is kezd megbukni ez az elképzelés, mert sorra jelennek meg olyan CPU-k, VGA-k, amik ettől a szabványosított 20 A-tól többet vennének fel (tuning alatt). Na most jönnek a gyártói "trükkök százai",(hogy korunk „nagy géniuszát” is idézzem)..A nagy teljesítményű tápjaik nyák-ját annyiban módosították, hogy a +12V forrasztási felületét 2-3-4 részre osztották: Az egyikbe mondjuk a PCI-E tápcsatik, a másikba a CPU 8 lábasát, a harmadikba pedig az egyéb, végeit forrasztják. És elérkeztünk a "csodához"! Ezt a "három ágat", amik egymástól ugyan külön vannak, egy kb.2,5mm2-es tömör vezetékkel (áthidalóval), EGY pontra kötik a +12 voltot előállító résszel. Még ez sem volna gond, ha az áthidalók helyére mondjuk 20 Amperes biztit raknának, mert így létre jönne az alap gondolat, hogy 20 Amper feletti terhelésnél ez a bizti kiolvadna és azt a szakaszt, ami rá van bízva megvédené. Új matricákat nyomtak a tápok oldalára és indulhat a biznisz. Elképzelem, amint a szervizek bizti cserélő szakmunkásokat vennének fel hirtelen, mert, hogy minden harmadik, negyedik táp ott végezné pár naponta, az fix. Ezt a történetet még tovább lehet "píározni" Vannak cégek, akik mint valami modern Robin Hood-ok kiállnak és abból csinálnak kampányt, hogy ők bizony nem az ATX2 szabvány szerint csinálják a tápjaikat és ezt kell venni, mert ez egy ágon leadja a sokcsillió ampret. Érthető nem ? Így kell az eredeti egy ágas tápot reformként, forradalomként eladni. Most akkor hány ágú, a tápok 95%-a ?
    A chieftec-emben IS ezt láttam. Minden jobb tápban van terhelésfüggő, lekapcsoló elektronika, csak pont az a gond, hogy ez nem áganként van, hanem az össz teljesítményt figyeli. Pontosabban: Ez nem gond nekünk, csak innentől megdől az egész ATX2 "szabvány" lényege(de akkor minek találták ki ?) Képzeld el, hogy mibe kerülne és az adott mérethatárok között megvalósítható, hogy három, vagy négy külön "ág elektronikát" építsenek, egy tápba ? Minek a rovására, mennyiért ?
    Én nem tápszerelő vagyok, csupán egy „villanyász”, de egy nyákon simán elmegyek és le tudom vonni saját következtetéseimet. Én nem bizonyos termékeket "fikázok" csupán rávilágítok arra, hogy az esetek túlnyomó többségében már megint vakítás zajlik. Ezzel azt sem zárom ki, hogy valóban léteznek valós és nem "kvázi" több ágú tápok, csak mutasson már valaki egyet és az árát is írja meg. Még szerencsém, hogy abban, amiben fesz van és áram folyik, a fizikai alaptörvények ugyanazok.....
    Chieftec, Corsair, FSP, Enermax, belsejét skubiztam már de természetesen ezek minden tipusát nem láthatom....,de állítom, hogy a 20,30,40k-s tápok szinte mindegyike egy eredő ággal rendelkezik. Nem csak az ágankénti lekapcsoló elektronika lenne drága, hanem a többágúság "tartozékai" is. Minden +12 voltos kimenő ágba illene betenni +2-3 elkót, ami pénzt és helyet foglal. Számoljunk csak 3 ággal, az mindjárt + 4 elkó, mert általában kettő már eleve benne van, az egyágúság miatt. Az én tápom is papíron 3x16A ággal rendelkezik. megnéztem, és egy osztott ága van, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy csupán ebben az egy fő ágban van 2db.16 volt / 2200uF-os kondi, a kimenőben és nem 6. Igaz én még belevarázsoltam 5db.16 volt / 4700uF-ot, mert nem árt, ha több van...
    Nekem se sok közöm van hozzá, ha a kapcsolóüzemű tápok működési elvéről lenne szó, de ahhoz nem is kell értenem, hogy lássam a kimenő ágak felépítését, kialakítását, egy nyákról "olvasva". A tápomról ezért lehet és kell kimondanom, hogy van egy "mono"
    48 Amperes tápom. :D

    Azt is felvállalom, ha valaki meggyőz, hogy rosszul látom, de akkor mondja…… (prmcsk)

    [ Szerkesztve ]

    "Azé lesz egy ország, aki teleszüli". Kezdek aggódni magamon. Ha a katicabogarat hasznosabbnak tartom, mint a krumplibogarat, már rasszista vagyok ?

Új hozzászólás Aktív témák