Bizonyos ThinkPad-ekben gond lehet az USB-C csatlakozóval

A Lenovo egy dokumentációban ismerte el, hogy néhány notebookjukban a Thunderbolt és USB Type-C csatlakozók már akár fél év használat után megadhatják magukat.

Sosem lehet jó érzés egy hardvergyártó számára, ha nagy mennyiségű eszközt érintő problémáról kell hírt adniuk, de még mindig jobb beismerni a dolgot és megoldást kínálni rá, mint eltussolni az ügyet és reménykedni, hogy nem kerül nyilvánosságra. Szerencsére a Lenovo az előbbi tábort erősíti, ugyanis a gyártó publikált egy dokumentációt, mely szerint bizonyos, a linkelt oldalon felsorolt ThinkPad P, T, X és X1 modellek esetében gond lehet az USB Type-C, a Thunderbolt és a HDMI csatlakozókkal. Ugyan a HT508988-as sorszámmal ellátott dokumentum már tavaly nyilvánosságra került, mégis fontosnak láttuk, hogy felhívjuk rá a figyelmet, hiszen a megoldás nem bonyolult és elkerülhetünk vele egy felesleges kört a szervizbe.


[+]

A szöveg tanúsága szerint 6-12 hónap használat után előfordulhat, hogy az említett portok (és a hozzájuk tartozó kontroller) nem jelennek meg az Eszközkezelőben, a rendszer esetenként hibaüzenetet dob, ha használnánk a csatlakozókat, rosszabb esetben egyáltalán nem lehet működésre bírni őket. Ez például egy pendrive csatlakoztatásakor még túlélhető lenne, de az USB Type-C porton keresztül töltött notebookok esetén a gépek lemerülés után használhatatlanná válnának. Utóbbi eshetőséget elkerülve a gyártó egy táblázatban szedte össze, hogy melyik modellekhez milyen verziószámú firmware-t és Intel drivert szükséges telepíteni, ezzel is megelőzve a bajt. A folyamat kézzel és a Lenovo Vantage szoftveren belül is elvégezhető, ha pedig már késő lenne (mert már lemerült a telep, amit ugye nem tudunk újra feltölteni), vagy esetleg a hiba továbbra is fennáll, mindenképp vegyük fel a kapcsolatot a Lenovo technikai ügyfélszolgálatával. Reméljük, hogy a többi gyártó hasonló csatlakozókkal szerelt notebookjai nem érintettek ezzel kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés