- Home server / házi szerver építése
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Gaming notebook topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit nem érdemes kihagyni! - Tech Percek #3
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Tompo92 #54658 üzenetére
Nincs jelentősége, a mágneses erővonalak magában a fémben záródnak ilyenkor, a mágnes és a vaslemez között. Ez semmit nem zavar, semmire nem hat, onnan ki nem lép. Vagy csak minimálisan (persze az sem befelé, mert befelé árnyékol a vas), de ha erősebb lenne, akkor sem számítana.
Plazma TV vaslemez hátára is rátapasztom a kis DVB-T antennát, semmi gond.
BGA vagy egyéb termikus hibát múltkor említettem, az sokkal esélyesebb. De nem is jó kifejezés, mert a mágnes egyáltalán nem esélyes.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Tompo92 #42562 üzenetére
Igazság szerint régebben ez úgy működött, hogy aki nem ért hozzá, az nem egy fórumot keresett, hanem elvitte egy szervizbe. Fórumon keresztül nem megállapítható a hiba, annyi sejthető, hogy a telefon töltője miatt keletkezett a kár.
Nem tudom, milyen töltőt használsz, gyári eredeti, vagy valami kínai utánzat, de utóbbiak szigetelése a hálózat felé nem a legtökéletesebb. Vagy az is lehet, hogy csak a beépített zavarszűrő kapacitáson keresztül kapott hálózati brummot, káros feszültséget az erősítő bemenete.
A problémát itt az jelenti, hogy bedugáskor először a Jack-dugó csúcsa, melegpontja érintkezik, míg a GND csak később, ez pedig elég veszélyes tud lenni az érzékeny bemenetekre, vagy a telefon kimenetére is.
Ha először összedugod a Jacket, majd utána dugod a töltőt a konnektorba, akkor lehet, hogy semmi baj nem történik. Azért csak lehet, mert ha a töltő primer-szekunder között keletkezett kártékony átvezetés (gagyi töltő esete), az ellen a szakszerű dugás sem véd.
Ezért legbiztosabb, ha töltésen lévő szerkezetet egyáltalán nem dugdosunk máshová. Volt már a fórumon, aki egy tabletet és egy TV-t vágott agyon egyszerre, egy ilyen dugással (neki is töltésen volt a tablet.)
Tehát itt tönkremehetett a telefon kimeneti IC-je, ha zárlatos lett, emiatt szívta le rohamosan az akkut.
Károsodhatott az erősítő bemenete, de ez külön vizsgálatot igényel, többféle hiba is elképzelhető. Önmagában egy erős brummtól, ezzel járó pillanatnyi túlterheléstől nem nagyon szokott károsodni a végfok, vagy a tápegység. Mélysugárzónak nem tesz jót, de akkor zörögne a hangszóró, ha szétszakadt volna benne valami.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Tompo92 #41078 üzenetére
Egy időben én is alkalmaztam ilyen trükköt, a számítógép és a hangrendszer/TV között előálló földhurok miatt.
Hátránya annyi lehet, hogy így az egyik rendszer csak a jelkábelen keresztül kap védőföldet. Ha egy zárlatos alkatrész miatt (zavarszűrő kondenzátorok a tápegység bemeneténél, netán egy zárlat a trafó primer-szekunder között) hálózati feszültség kerülne készüléktestre, akkor a földelt oldalon a zárlati áram a védőföld felé folyik, biztosítékot lenyomja.
Másik oldalról viszont zárlat esetén az áram az összekötő jelkábel(ek) valamint csatlakozók GND ágán fog a földelt készülék irányába haladni, ahol a csatlakozókat, bekötéseket ki is égetheti, tetemes károkat okozva. Tehát itt leginkább abban lehet bízni, hogy ilyen zárlatra remélhetőleg kicsi az esély. Villámkár esetén pedig talán mindegy, mert valószínűleg így is, úgy is elszálltak volna dolgok.
Vagy esetleg úgy lehetne védeni a jelcsatlakozásokat, hogy a két rendszert összetestelni egy árambíró vezetékkel. Például erősítő fémváz - PC fémváz összekötése. Ez egyúttal megvéd az áram alatti ki-be dugdosások miatt esetleg előálló károktól is.
Múltkor fejtegettem, hogy egy készüléknél mitől függ, hogy azt földeléses csatlakozóval szerelik vagy nem.
Jelenleg nekem úgy van megoldva, hogy az erősítő gyárilag sem földelt dugós, így ott nincs földhurok, az erősítő máshová nem is kapcsolódik. A TV és a számítógép esetében mindkettő földelt ugyan, de az összekötő HDMI-kábelt az így előálló földhurok semmiben nem zavarja.
-
mezis
félisten
válasz
Tompo92 #41078 üzenetére
Üdv.!
Egy érzékeny fázis ceruzával nézd meg a laposod fém részét. Lehet, hogy halványan, de világítani fog.
Régebben már írtam erről itt a fórumon. FuSi laptop két, "borotva kábeles" (védőföldelés nélküli) eredeti tápegységénél is 80 V körüli feszültséget mértem a lapos fém részei és a védőföld között egy 100 MOhm-os műszerrel. Vagy a DC - 230 V-os csatlakozó között 100 MOhm körüli értéket.
Gondolom nem véletlen, hogy a laposok tápegységét is ilyen ormótlan védőföldeléses csatlakozókkal készítik mostanában. Inkább a hangfrekvenciás vezetéknél szakítsd meg a földhurkot pl 1 - 2 mikroF-os bipoláris kondenzátorral.
Az a hangfalad nincs véletlenül kapcsolatban kábel TV-s hálózattal ? Mert akkor oda egy galvanic islator kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Apple 10.9-inch iPad Air5 Cellular 64GB - Space Grey model - 2023.09-es vásárlás
- Eladó Konfig I7-10700 32GB DDR4 512GB M2 SSD RTX5700XT 8GB K7!
- Félkonfigom eladó! (MSI GTX 1660 Super Gaming X, i3-10100F, HyperX Predator 16GB DDR4, FSP 500W)
- StarTech USB C Dock - 4K 60Hz Quad Monitor - DK31C4DPPDUE
- DJI Mini 2 SE Drón, Új, Bontatlan, Garanciális, Hasznos kiegészítőkkel, Ingyenes szállítás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest