Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- UHD filmek lejátszása
- Akciókamerák
- Házimozi belépő szinten
- A Pixel Tablet 2-vel ismét vége szakadhat a termékvonalnak
- Milyen scannert vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz Gabengocia #6449 üzenetére
az ugye megvan, hogy ilyen kommunikáció lehallgatása bűncselekmény?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
.mf
veterán
Sziasztok!
Régről megmaradt kallódó hw-ből szeretnék home file servert / NAS-t összerakni.
Cél: backup, fájlok megosztása windowsos gépek (asztali + laptop) felé, esetleg távoli ftp.
Ami nem kell: médiaszerver fícsörök, streaming, hasonlók.
Jó lenne viszont: beépített tömörítés, deduplikáció. Esetleg: kipróbálnék rajta egy egyszerű LAMP-szervert + wordpress.
Miért nem kész NAS: ez a hw már úgyis megvan, rugalmasabb, és jobban támogatott/frissül, mint egy olcsó nas, ami megjelenésekor friss, de utána ha nem frissítik, sérülékennyé válhat, gyenge a hw-e, fícsörökben korlátozott.Hw: van egy régi dual-Atom + nV Ion itx-lap (4xSata, Gb eth), jelenleg benne 2x1GB DDR3, de másik gépből ki tudnám cserélni 2x2-re is; Seasonic SFX táp, régi 2.5" winyó bootnak; illetve vennék bele egy pár 4-5 TB-os lemezt (-> 1. kérdés: hallom van ez az SMR mizéria, ha jól tudom, a WD40PURZ nem SMR, mi más ajánlott még? Egyáltalán, soft-RAID1-ben mekkora gond az SMR?)
1. gen Atomról van szó, ami akkor sem volt izmos. -> 2. kérdés: OpenZFS miatt szimpi lenne a TrueNAS vagy Xigma, de félek megfektetné, mert openzfs-hez több helyen is min. 8GB-ot és erősebb cpu-t adnak meg? Illetve olvasom itt fentebb, hogy openzfs nem valami rugalmas, ha az ember később bővítene/migrálna. Ext3 journal rebuilddel szívtam már régebben, nem lett szívem csücske; btrfs-sel még nincs tapasztalatom, akkor még gyerekcipőben járt, amikor legutóbb napi szinten használtam linuxot. -> Anélkül, hogy hitvitát nyitnék, OpenZFS után mi a legmegbízhatóbb? Jó már a btrfs?3. kérdés: OS. Réges-rég használtam linuxot is, de az utóbbi 10 évben nem. Nagy előny, ha telepítéshez vannak jó leírások; web-gui meg gondolom alap a legtöbbhöz. Openzfs-hez TrueNAS tűnik most népszerűnek. Úgy hallom az OMV elég népszerű, jól támogatott DIY NAS-alap, de pont a media rész felesleges számomra. Vagy marad Ubuntu server LTS + egy egyszerűbb gui, úgy emlékszem az xfce-t használtam legutóbb
Előre is köszi!
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
őstag
Sziasztok!
Az alábbi videót:
[link] - Two Gamers, One GPU from your Windows PC! Hyper-V Paravirtualization Build and Tutorial
Röviden: Kettő vagy több gamer egy PC-t használ Hyper-V segítségével.Kipróbáltam és működik pár eltérést használok:
- a video nem mutatja de engedélyeztem a Hyper-V kezelőt
- a MaxIO memóriának 16 GB-ot adtam az nvidia ajánlás alapján: 2*gpu memória * gpu darabszám (Set-VM –HighMemoryMappedIoSpace)
- a beépített Windows-os Remote Desktop Klienst használom és meglepően jó [kép, hang (nem kell külön driver) és irányítás]
- SysWOW64 fájlból is átmásoltam az nv* fájlokatÉszrevétel:
Blender Benchmark-ban van olyan test ami hibára fut
CS:GO -val nem működik (mielőtt belépne a szerverre, kilép hiba nélkül a játék)Host gép:
Ryzen 3900x - 64 GB ram - RTX 3070 - 10 GbE network - Windows 10 Pro[ Szerkesztve ]
-
addikt
Ahogy fent is írták, OMV, ext4 teljesen jó. Értelemszerűen amit nem használsz, azt a szolgáltatást nem indítod el/nem telepítesz hozzá plugint.
ZFs, tömörítés, deduplikáció: ezek hardverigényes dolgok, na meg ECC is ajánlott (főleg a dedup részhez).
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
.mf
veterán
válasz Vektor77 #6454 üzenetére
Vektor + AiRLAC, köszi a megerősítést, sajnos jól sejtettem. Hja, komolyabb cuccba szánták ezt, mint egy gyenge kis otthoni nas
Dedup jó lenne, de el tudom engedni.OMV-nek utánanézek, mennyire alakítható át.
Ext-ekkel nem volt jó tapasztalatom, úgy emlékszem az ext4-re még a vezető fejlesztője is azt mondta, hogy csak egy hibajavító ták, amíg nem lesz valami jobb... Szóval a btrfs-en kívül nem jött azóta semmi újabb fejlesztés, ami nála is jobb?
Még egy kérdés: ez az SMR mennyire kritikus, ha csak szoft-RAID1-et tervezek? Pár TB-tal évekre elvagyok, nem lesz sok lemez, hogy RAID5 kelljen. SMR meg ha jól gondolom RAID5/6-nak tesz keresztbe? Jó-e egy pár SMR lemez, vagy legyen inkább felárral hagyományos?
-
addikt
"Miért nem kész NAS: ez a hw már úgyis megvan, rugalmasabb, és jobban támogatott/frissül, mint egy olcsó nas, ami megjelenésekor friss, de utána ha nem frissítik, sérülékennyé válhat, gyenge a hw-e, fícsörökben korlátozott."
Synology híresen sokáig (8-10 év) ad ki frissítéseket. HW gyengeség relatív, szerintem NAS funkciókra pont elég a vas és ugye nem melegszik, keveset fogyaszt na meg csendes is emiatt. Ja, van btrfs is , dedup meg tömörítés is.
Cserébe drága, de te ugye olcsón keresel jót Mondjuk ha azt nézem hogy egy mai Syno +-os modell jó lesz 6-8-10 évig akkor már nem olyan drága.Én használok SMR meghajtókat (RAID-ben is), otthoni használatra (főleg nagyméretű médiafilok, szekvenciális írás és olvaság) megfelelő ez is.
[ Szerkesztve ]
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
.mf
veterán
Elhiszem, hogy a Synology jó, és rendes supportja is van szemben az olcsóbbakat gyártókkal, de a legolcsóbb Syno +-os is 123.5k, hw-ben hasonló szint (duál-Atom, 2GB RAM, GbE, kétfiókos), mint ami nekem is már megvan. A különbség leginkább a kulcsrakész megoldás kényelme, de mivel most megbízások híján több az időm, mint a bevételem, ráérek bütykölni.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Egy ideje tervezek NAS-t bővíteni, lassan itt az ideje, így elkezdtem olvasgatni a témában.
Jelen config:
R5 2400G + 16GB RAM + 3x2TB Seagate BarraCuda RaidZ1-ben Truenas rendszerrel.Amit szeretnék: 6TB diskek. Ebből 2 félét néztem, Toshiba P300 (olcsó 38400Ft), WD Red Pro (cmr, dedikált NAS drive, drága 53500Ft). Itt nem tudom mennyire érné meg az a kb 40% árkülönbözet itthonra, személyes használatra...
A problémák amikbe belefutottam így gondolatkísérlet alatt:
-RaidZ1-re (Raid5) azt mondják manapság (olvasgatások után), hogy nem igazán ajánlott, pláne nem ilyen kapacitások mellett, egyrészt nem elég biztonságos, másrészt ha valami gond van, az nagyon érződik / veszélyes a helyreállítása is (sok idő=nagyobb esély extra drive failra). Olvasgattam a témában és nagyon sok helyen Raid10-et javasolnak helyette, viszont ez 4 diszk minimum, cserébe biztosabb, gyorsabb is elvileg és helyreállítani se olyan macerás. Kapacitásban ugyan ott lennék, szóval +1 disk a safety miatt.
-4 disk esetén már nagyjából csak a Toshiba maradna opció, hisz 3 WD Red árából kijön a 4 Toshiba...
-3 drive bay van a gépben 3,5"-nak szóval kell szerezni átalakítót, ha 4 disket akarok belerakni (ez a legkevesebb)
-Jelenleg kb 85% full a 3,5TB kapacitás, és kérdéses, hogy van-e ennyi helyem külső tárolókon leszedni mindent. Ha nincs (ez az esélyesebb) nincs ötletem, hogy tudom megoldani az adatok átmozgatását a teljesen újragondolt RAID-ba, mivel 7 disk nem, hogy fizikailag nem fér be a gépbe, de nincs annyi sata port az alaplapon...Szóval csak most kezdem realizálni mennyi meló lesz ezzel, ha nagyon át akarom forgatni a jelen felállást. (Ha nem akarnám, akkor 3x6TB RaidZ1, egyesével csere és rebuild, elvileg a TrueNas tudja simán kivitelezni).
A kérdéseim ezek kapcsán, hogy ti mit ajánlanátok? Egyrészt disket (ezekből, vagy ezeken kívül akár), másrészt úgy általánosságban, jó elgondolás lenne egy 4disk raid10 a mostani config helyett? Ha igen, szívesen fogadok ötleteket adattranszferre is
Előre is köszönöm!
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
.mf
veterán
válasz racskobalazs #6459 üzenetére
Szvsz: sima RAID1 avagy RAIDZ mirror. Ha GbE porton csatlakozol, akkor a striping semmi vagy minimális extrát fog csak adni, mert maga a GbE port 110-120 MBps-ban korlátoz.
-
totoka2
tag
Ha úgyis veszel 4db lemezt, akkor egy USB-SATA átalakítóval lemented az egyikre a 3.5TB-ot (6TB lemeznél nekem már aktív hűtés kellett, mert magában 40 fok fölé melegedett a HDD másolgatás közben)... majd ha 2db-ból megcsinálod a RAID-1-et, akkor visszamásolod?!
WD RED Plus olcsóbb mint a Pro, de még CMR
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Szia, én Seagate párti vagyok, abból is 6x 4TB NAS HDD-t (raidz2 és mirror vegyesen) cseréltem vagy lassan 1 éve 4x 8TB Seagate Ironwolf-ra (ST8000VN004), ezek ugye szintén NAS drive-ok és CMR. Bár 7200-esek, nagyon halkak (átlag seek is, extrém seek viszont hangos), nagy cache, RV szenzor, stb.. minden jóval megáldva.
Az nem opció, hogy az új diszkeket megvedd anélkül, hogy a régieket eladnád ? Egy klasszik PC-ben kellő SATA porttal ellátva, szépen végigvihetnéd az adatmigrációt is egy live linux alatt (ügyelve a zfs verziókra), vagy akár TrueNas alatt is.
Én pl. a 6x 4T-t úgy adtam el, hogy meghirdettem egyben és a hirdetésben kitételnek szántam, hogy adatmigráció miatt csak ha mind a 4 elment, akkor tudom elkezdeni átadni őket.
Ezt mindegyik vevőm elfogadta, tök türelmes emberek voltak de sokat nem kellett várniuk, 1 hét volt az első vevő és a HDD-k átadása között. (Tehát pár nap alatt mind a 4 elkelt, hétvégén meg az új pool-omra mindent átmigráltam). Extra pénz így állt ugyan a dologban, de csak arra az 1 hétre, míg az új diszkeket megvettem, de a régiek is még nálam voltak.
Ha erre nincs lehetőség:
- legfontosabb adatokat kimenteni valahova, hogy duplán meglegyen
- kevésbé fontosakat berizikózni egy egyenkénti diszk cserével (replace), itt ugye lesz 3 replace folyamatod is, a rebuild főleg az új diszkeket erőlteti meg, a két régi csak olvas lényegében (főleg atime=off esetén, amit performancia miatt nagyon ajánlok, hacsak nincs spéci felhasználás a storage-on, ami erre igényt tart), és ha írás miatt lehal egy új, adatot még nem buksz, szóval...PErsze lehet félni ettől, de semmiképp sem fekete-fehér a történet.
raidz1-ről raidz2-re nem lehet migrálni, külső usb-s 4. HDD akkor játszik csak, ha bent is marad a rendszerben tartósan, VAGY - lásd fentebb - erre mented ki amolyan második példányként a legfontosabb adataidat és a kétlábas raidz1-en maradó eredeti adatpéldányokat berizikózod (ami gyakran vállalható amúgy, bármilyen meredeknek tűnik).
Nálam nagyon kellett a hely, úgyhogy 4x 8T van raidz1-ben végül. 1 diszket bukhatok, de monitorozom őket rendszeresen, havi 1 scrub, és az ultrafontos dolgok (családi fotók) 2 példányban vannak, van egy archív diszkem is, polcon (szó szerint), évente 1x-2x ránézek.
Most tervezzük cimbivel, hogy mindkettőnk ad a másiknak egy kis storage helyet backup célra fontos adatokra, ezt is érdemes mérlegelni.
Még két érdekesség:
- ceph distributed storage (ezen erősen filózok, marhajónak tűnik és devops kollégának jó tapasztalatai vannak vele
- Microsoft Storage Spaces, bár én Linuxos vagyok, említett cucc tud olyat, hogy adattípustól függően tükrözve, vagy csíkozva tárolja le ugyanazon logikai helyen az adatokat. Tehát mondjuk defaultnak mirrort adsz neki, de amikor MKV-t tolsz rá, az stripe lesz és ha diszk error van, ezeket a fájlokat bukja az ember, míg a mirros-osokat nem. Érdekes...Ui.: ECC RAM-okat használj. G-s Ryzen-ek csak PRO verzióban tudják az ECC-t, szóval vagy váltasz valami kis passzív VGA-val nem-G-s sima Ryzen-re, vagy PRO-s G-s Ryzen-ezel.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
racskobalazs
senior tag
válasz Dißnäëß #6463 üzenetére
Szia,
köszönöm a terjedelmes választAkkor ezek alapján lehet, hogy mégiscsak az a megoldás lesz, hogy 3 diszk és marad a RaidZ1, aztán egyesével újrabuildelem. Mert nagyon sok macera lenne mindent is előről csinálni + ugye a lemezek ára se teljesen elhanyagolható ilyen kapacitások mellett már. Monitorozás itt is megy, szerintem a scrub havi 1 volt a default truenason.
Seagate IronWolf-al csak az a baj, hogy drága.. Nem vagyok annyira kitömve ezért szeretném "olcsón" megúszni. Ugye a Toshiba 38k, A WD RED 53k, az általad említett IronWolf pedig már 62k, ami lényegében már majdnem a duplája a Toshibának.
A legleglegfontosabb adatok felhőben, a fontos adatok pedig kint külső vinyón pihennek a polcon.
A két érdekességből az elsőnek utána olvasok, a második pedig elég érdekesen hangzik, csak kicsit félek a windowstól ilyen téren, hogy jön egy update és megöli az egészet (kingston SSD-vel jártam úgy, hogy jött valahogy windows update-n keresztül rá FW update és nem bootolt be többet...).
[ Szerkesztve ]
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz racskobalazs #6464 üzenetére
Mindegyik Ironwolf-ot használtan fogtam ki itt. Garral természetesen. 2 innen, 1-1 amonnan. Így volt bennük nem kis spórolás, HD Sentinel alapján jelentett értékeik pedig csodásak voltak. Ki lehet fogni. Ha nem sürgős, kicsit várj, és csak nézelődj aktívan.
Ráadásul asztali módban használom őket (lásd adatlapom) - egyelőre.
De már 10+ éve van NAS diszkem, desktop módban (tehát napi 1 indulás-leállás). Tök jók.
A legfontosabb adataidat duplázd !!!
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
dabadab
titán
Ha már négy lemezzel nyomulsz, akkor a RAID5-nél is berakhatsz egy hot spare-t, ami ugyan az instant kétlemezes hiba ellen nem véd, viszont a rebuild azonnal elindul, ha az egyik diszk megmakkan.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Dißnäëß
nagyúr
Amúgy igen.
dabadab +1 ráadásul mivel nem csinál soha semmit, boot után X idővel szimplán leállhat, leforog. Oszt jónap. Ez egy 7/24-es felállás esetén előnyös, hiszen gyakorlatilag egy fejeket leparkolt, lényegében szinte majdhogynem tökkikapcsolt HDD (minimál elektronika áram alatt) áll ott vadonatúj "szűz" állapotban, hogy az első hibázó helyére beugorjon, mondhatni, alig forgott életében pár percet, mikor egy esetleges hiba esetén beáll a csatasorba.
PErsze a másik szempont, hogy addig is csak áll benne a pénz, így növelve fajlagosan a többiek gigabájt-költségét. De ez meg már pénzügyi döntés.
Lényegében az egész az, pénz vs. "peace of mind" azaz a nyugodt alvás kb.
[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz Dißnäëß #6463 üzenetére
Ha már ennyire rámentél erre az adatbiztonság dologra (ami egyáltalán nem baj, sőt), akkor ne otthon tárold a polcon a backup lemezt, hanem valahol máshol helyileg (szülők, testvérek stb). Ha valami külső esemény miatt (beázás, tűz stb) megsemmisül mindent, akkor nem sokat ér a helyi backup
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
racskobalazs
senior tag
válasz LógaGéza #6469 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a visszajelzéseket, akkor várok hátha találok HWaprón olcsóbban diskeket garival, mert a 4x60k most tuti nem férne bele (3x60k se nagyon).S akkor veszek majd dedikált NAS lemezeket CMR-t, és vagy Raid 5 hot-swap vagy stripped mirror konfigban, ha jól értem.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz LógaGéza #6469 üzenetére
Ez jön most, anyáméknál letenném a Raspberry Pi4-emet és azon lenne +1 kópia, meg talán hugomnál dettó. Ceph-el, amit még tanulgatok, mármint direkt belebarmolgatok, kirúgom 1 lábát, stb. és nézem, hogyan tûri, adatintegritással mi van, stb.
B opció, hogy passzívon hagyom, "polcon".. vmi kis házba berakom egy Pi4-el, és ha megkérem ôket h kapcsolják be, akkor ránézek távolról, de kb. ennyi.
Még agyalok.
Sok kollégám hülyeségnek tartja ezt a paranoiát, én nem. Nagyszülôk fotói.. gyerekkor.. rip-elt saját, megvett CD hegyek (flac-ban).. hobbi fotósként a képek ugye.. szóval vannak nagyon is fontos adatok.
A passzívban az a jó amúgy, hogy user error (és vírus) ellen is véd.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz racskobalazs #6470 üzenetére
Jól.
Striped mirror = raid 10, tehát elôbb párban mirror, majd ezeket a mirrorokat stripe-ozni.
Mirrored stripe = raid 01, tehát párban stripe, majd ôket mirrorba.
1 diszk kiesést mindegyik tud.
2-t már csak az elsô, ha a másik párban lévô mirrorból fordul ki egy 2. diszk. Raid01 esetben ha egyik pár egyik diszkje meghal, az a teljes oldal halott, és a másik oldalból sem eshet már ki további +1, mert minden meghal akkor.
Raid6 2 diszk kiesést is eltûr, és ez a kettô BÁRMELYIK lehet, megkötés nélkül. Sebességben kompromisszum stripe és mirror között félúton, lassabb, mint egy raid10, gyorsabb azért, mint egy standalone. ZFS esetén az ún. "write hole" jelenséget is megúszod.
Raid 01/10 = 4x 6TB= 12TB, 4x read, 2x write
Raid6= 4x 6TB= 12TB, kevesebb mint 4x read, kevesebb mint 2x write (de mindkettô több 1 diszk sebességénél).Raid10 esetén fontos, hogy elôbb 1-1 mirror készüljön el, és majd ezeket stripe-olni. Kezdôk keverhetik, aztán kész a baj.
Ha zfs, akkor atime=off-ot aktiváld vagy létrehozáskor, vagy utána (zfs set atime=off). Létrehozáskor ashift=12 be legyen adva neki valahol feltétlen, akkor is, ha a leendô diszk 4k advanced format-os, de 512-t emulál.
-
.mf
veterán
válasz racskobalazs #6470 üzenetére
Továbbra sem értem, miért gondolkozol RAID10-ben otthonra, ha szűkös a keret. RAID1-gyel szemben a 10 csak a teljesítményt növeli bizonyos helyzetekben, a biztonságot nem. 3.5" lemezzel seq read/write is kimaxolod a GbE sávszélt, ott nem nyersz. Random r/w és mély queue mellett már van előnye, de van ez olyan fontos számodra, hogy 2 helyett 4 lemezt vegyél? Én továbbra is azt mondom, hogy 2 lemez és sima RAID1. Vagy 3 lemez és RAID1 + hot-spare.
-
.mf
veterán
válasz dabadab #6474 üzenetére
Igen, de azt lehet azzal kompenzálni, hogy 4 kisebb helyett 2 nagyobbat veszel. Az ár/TB arány függvénye. Azt se tudjuk, hogy mennyi tárhelyre van szükség, csak annyit írt, hogy "Jelenleg kb 85% full a 3,5TB kapacitás".
A RAID1 sokkal egyszerűbb, biztonságosabb. Keep it simple. Azzal kényelmesen megvan a 3 slotos házban, míg a 4 lemezhez mókolnia kéne.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Igen 6TB-ket néztem, legalább 12TB jó lenne összesen, s ugye a 6TB-s lemezekből is a 38k-s Toshiba Desktop vinyó volt az első célpont míg nem írtátok ezt a használt NAS lemezes megoldást. A pénz a szűk keresztmetszet sajnosAz elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Dißnäëß
nagyúr
Nehéz egzaktat javasolni neki, kicsit mindannyian máshogy csinálnánk. (És ez oké, mert egyéni preferencia függő).
Szerintem ezért kell neki átgondolnia, hogy pénztárca és adatbiztonság dimenziójában mit választ. Technológiailag mind megvalósítható, extrémek is, és arany középutak is, mikor milyen kompromisszumokkal, előnyökkel, hátrányokkal.
Ha kezdünk korlátozódni 3 HDD-re és a pénz fontos, akkor .mf javaslata (raid1 + hot spare) -> 6TB hasznos tárhely, vagy raid5 -> 12TB és mindhárom HDD dolgozik, és valami egyéb helyre kitett vinyókra raid1-re meg lehet tolni az iszonyatosannagyon-fontosat.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Még valami részemről, csak elgondolkodónak: bár a zfs-re mondják sokan, hogy direktben szereti látni a diszkeket, igazi hűde meggyőző érveket nem láttam emellett a mindennapokban, úgyhogy én is áthágtam ezt.
Olyat is el lehet játszani, hogy a diszkekre az ember először LVM-ezik, szépen a 3x 6T HDD-ket felosztja mondjuk úgy, hogy:
- mindegyiken 1T az első partíció/logical volume
- mindegyiken 5T a második partíció/logical volume
- raid1-et csinálni az 1 terásokból (3x 1T = 1T hasznos, 2 kieshet)
- raid5-öt csinálni az 5 terásokból (3x 5T = 10T hasznos, 1 kieshet)Értelemszerűen egyikre pakolni a nagyonfontos dolgokat, másikra a közepesen fontosakat.
Azaz lásd #6466 És egymás között keveset mozgatni, mert különben darálni fognak, ahogy írnak is és olvasnak is magukra a diszkek egyszerre (bár ez nyilván lejön, gondolom).Ha később bővíteni kell valamit, LVM szinten meg lehet tenni bármelyikkel, és a felette lévő zfs pool ahogy minden VDEV-re teljesül a növekmény, átméretezi magát hozzá.
Ez kicsit jobb kézzel bal fül vakarásnak tűnik, de a zfs előnyei továbbra is megmaradnak, azaz bit-rot, write hole mint olyan (legalábbis számomra), és bár a zfs nem csak fájlrendszer, de logikai kötetkezelő is, +1 LVM-et alá adva még tovább nőhet a flexibilitás és játéktér (haladóknak).
Teszteltem a dolgokat virtuális gépekkel, bele is rondítottam a diszkekbe itt-ott piciket, egyfajta hibákat szimulálva, gyönyörűen gyógyult minden.
Kezdőknek viszont nem ajánlom, illetve nem tudom, TrueNAS tud-e egy ilyen kicsit komplexebb konfiggal mit kezdeni, be lehet-e neki adni.
Kapni 100/100-as 2.5-ös laptop HDD-ket (Toshiba & Co.) apróért itt ph-n. 3 lemezzel építettem egyszer egy mirrort, ők voltak a polcra kitett backup például. Negyedévente-félévente egy adatfrissítés (rámásolás) + ízlés szerint scrub, béke. De ha nem terákról van szó, cloud-ba is érdemes tolni adatot, aki paranoid, annak akár Veracrypt konténerbe. Célpont lehet ProtonDrive (ProtonMail előfizetőknek megy a béta, nemsokára megnyitják a kapukat), vagy mint hosting szolgáltató, Shinjiru, aki meg tojik az NSA-ra, annak Amazon S3 Glacier és Glacier Deep Archive, vagy hasonlók, a szokásos nagyoktól, de én néztem már dél Amerikában is storage-ot, meg Pokióban Fusimisi professzornál is Oszt az tényleg már csak nagymeteor által nyírható ki, lokál földrengés esetén is jó eséllyel megmarad, ha nem ott történik a gebax. Persze, ha az áram elszáll ............
-
Dugos
tag
Sziasztok!
A következő lenne a helyzet: saját belső hálóra szeretnék Plex médiaszervert, külső elérés semmilyen szinten nem igény. A fontos adatoknak van a csaladban egy syno nas (másik városban), ez nagyon szuperül működik. Szoftveresen valami hasonlót szeretnék, azt nem tudom ezt az shr kötetkezelést el lehet-e érni másik platformon. Van egy kallódó msi b360m mortar lap, ebben ugye nincs raid.., és egy i5-8400 processzor, ezek lennének a kiinduló elemek, ezekhez venném meg a szükséges hardvereket.(ház, ram, táp) ezekre kb. 80 ezret szánnék+a hdd-k. Összeszerelni össze tudom, de oprendszer téren nagyon láma vagyok, részletes tutorialok alapjan viszont talán boldogulnék.
Erre néztem az xpeonologyt, van hozzá sok leírás, forum.
Mit gondoltok, járható út lenne ez, vagy teljesen más irányba nézelődjek?
Előre is köszi, további szép estét!
D. -
Patice
nagyúr
Szerintem jó irány, a hardver is teljesen OK otthoni (játszós) szervernek.
Én jelenleg Proxmoxban használok XPenology-t.
Lehet kicsit sok egyszerre egy virtuális XPeno, de szerintem könnyebb kezelni így mint natívan.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Dugos
tag
Köszi a választ!
Ez a proxmox egyből vmi új nekem, virtuális gépekben sem vagyok igazán otthon.. mivel sokat nem szándékozok vele mókolni (mármint üzembehelyezés után), maradnék az egyszerű pendriveozós telepítésnél és futtatásnál. (Amihez sok a segítség) Azt jutott még eszembe, hogy a plexet hogyan lehet ide felvarázsolni? Vannak ezekhez is letötlhető appok?
illetve egy elég fontos dolgot nem említettem: torrentre is használnám, kb 30 aktív torrenttel, max 500/300as nethez. -
vzozo
senior tag
Mivel Linux alapon nem nagyon virtualizáltam, ezért kérnék némi segítséget abban, hogy merre induljak el.
Headless gép, GUI-t nem tervezek telepíteni.
A kérdés az, hogy kell-e nekem Proxmox (külföldi homelabber fórumokban valamiért nagyon rá van gyógyulva mindenki), vagy elég egy sima Ubuntu / Debian + KVM? Ha jól értelmezem a leírtakat, akkor a GUI hiánya nem probléma, mivel egy SSH tunnelen keresztül majd VNC-vel lesz élőképem a VM-ekhez.
Bónusz kérdés: ezeken (Proxmox / KVM) mennyire fut el jól egy Windows Guest OS-ként?
-
vzozo
senior tag
válasz #42431471 #6485 üzenetére
Oh, hát én már hosszú évek óta nem játszom, szóval semmi GPU igényes nem lenne a vindózon futtatva.
Inkább kérdéses, hogy meglegyen benne a gigabites, sőt inkább 10G-s hálózat a szintetikus adapteren keresztül is, hogy a vason lévő HDD-ket SMB-en full ki tudjam használni (200-250 MB/sec read/write megvan, tehát a gigabit ott már kevés.)
-
vzozo
senior tag
válasz Kiratheonly #6487 üzenetére
Köszönöm, de ezt engedjük el, nincs videókártya a gépben, és nem is tervezek semmi GUI intenzív alkalmazást futtatni. A hálózati és egyéb IOPS az ami érdekel.
Hyper-V alatt mind a vindóz, mind a linux muzsikál mint a kisangyal, érezhető bottleneck nélkül. Elég sokat fektetett bele az MS, hogy a Guest linuxok jól fussanak, nyilván Azure miatt.
De hogy a másik irányban ez mennyire működik (értsd vindóz mennyire eszi meg az open source enlightenment drivereket) azt nem tudom.
-
Patice
nagyúr
Ha ennyire megy GUI nélkül is, parancssorból minden, akkor hajrá.
Én használom a Proxmox-t és nekem nagyon hasznos a kattingatós felület. Minden sokkal egyszerűbb így. És nagyon minimális az overhead-je.
Guest OS neki mindegy, csak legyen elég erőforrása a host-nak.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
vzozo
senior tag
válasz #42431471 #6489 üzenetére
Hyper-V alatt VMBuson 10G hálózat a hoszttal / más VM-ekkel, szóval elvileg ez egy megoldható és megoldott probléma. Hétvégén akkor adok ennek egy esélyt
@Patice - igazából tökmindegy, nyomom a linuxot is 25+ éve, nem gond ha éppen parancssorozni kell. Viszont amit megtanultam / tapasztaltam az utóbbi években: sok minden csak csili-vili UI és egyben bugos / fos, miközben ugyanazt a functionalitást simán el lehet érni a klasszik cmdline eszközökkel is.
-
LógaGéza
veterán
Proxmoxban pl ez is jó, egy mezei Debian van alatta, ha képben vagy a parancssoros dolgokkal, akkor mindent meg tudsz rajta oldani.
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
dragon1993
őstag
Jelenleg Korlátlan Google Drive + VPS kombóvan fut a Plex itthon.
Gondolkozok, hogy a TV alá veszek egy kis halk mini pc-t és rákötök egy külső HDD-t.
(A mini pc-k m2 + 2.5" általában, viszont tárhely szempontból jobb a 3.5")
TV okosítóm van, így a csatlakozók nem fontosak.Mennyire jó döntés, ilyen használatra beszerezni egy HP EliteDesk 800 G2 Mini vagy valami hasonlót? (Linux + Dockerrel barátok vagyunk)
-
vzozo
senior tag
válasz vargalex #6493 üzenetére
Nos ez tovább tartott, mint sejtettem, azért a Hyper-V után eléggé steep az a bizonyos learning curve, és már az elején számos buktatóba / logikátlanságba futottam bele, nade megy a proxmox és egy win10 guest OS-sel tesztelgettem ezt-azt.
iPerf 6 és 9.5 Gbps, attól függően, hogy a proxmox hoszt vagy a VM a server. Fair enough.
USB3-on a hosztra felcsatolt NTFS és bitlockeres HDD-ra írás / olvasás: hát, azért itt vannak gondok (dislocker + ntfs3g), de a jó 50MB/sec megvolt, ami annyira végül is nem is túl rossz. Nem bitlockeres partíción, ugyanaz a HDD "picivel" (2x) jobb az átvitel.Egyelőre itt tartok, egyértelműen jobb a performancia mint random ARM-os boardokkal, de most alszom egyet, aztán ha úgy alakul akkor holnap vagy a hét más napján folytköv.
[ Szerkesztve ]
-
vzozo
senior tag
válasz vargalex #6497 üzenetére
Én azt értem, hogy nem lehet egyszerre kefélni meg szűznek maradni, de azért nem fogok egy éjszaka alatt mindent linuxra / linuxos fájlrendszerekre átállítani.
Mount opciók - igazából semmi extra, ha látsz valami optimizációs lehetőséget, pls szólj.
dislocker /dev/sda1 -u -- /mnt/bitlocker/
mount -o loop /mnt/bitlocker/dislocker-file /mnt/WD12/
@ivana, köszönöm a tippet ránézek arra is. Jól sejtem, hogy kernel fordítós móka lesz, vagy ennél azért egyszerűbb a paragon driver hozzáadása? Ideje leporolni a linux skilljeimet, ennyire mélyen vagy 15 éve nem foglalkoztam vele.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- Nintendo Switch
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- UHD filmek lejátszása
- BestBuy topik
- Egészséges életmód
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Parfüm topik
- További aktív témák...
- EnerGenie UPS-RACK-1500 1500 VA szünetmentes tápegység Rack
- 3450W 90 Plus Platinum Tápegység
- APC Back-UPS PRO BR900G-GR 900VA szünetmentes tápegység, bontatlan, garanciális
- Szerver Tápegység Gold / Platinum 750W 1000W 1200W 1600W 2000W Breakout Board Kábel HP DELL 12V
- Eladó Cyberpower OLS3000E/2000E + APC ATS szett!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest