Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
-
r0leee
csendes tag
válasz
#71562240 #31946 üzenetére
Jól néz ki. Van egy üres falam a nappaliban. Kihívás, szeretek barkácsolni, csak hangfalat még nem építettem, ránézésre viszonylag egyszerűnek tűnik. Van egy felesleges erősítőm is. Bolti megoldások nem igazán vannak, ami meg mégis van, annak annyi is az ára.
Akkor azt mondjátok egyszerűen MDF-lap-keret, hangelnyelő szivacs belülre, hangáteresztő kárpit az elejére és túl sok hibát nem véthetek? -
r0leee
csendes tag
Sziasztok!
Beosound Shape-hez hasonló fali design-hangszórót készített már valaki? Találkoztatok esetleg hasonló DIY-projekttel? Nem lemásolni szeretném, csak valami hasonlót: 6-8-10 hangszóró a falra, MDF-ből kivágott három-négyszögletű dobozokban, színes hangfalkárpittal, stb. Ami adott: Onkyo TX-NR 609. Ami tervben van hozzá, MAC Audio Star Flat 16.2 kétutas hangszórók.
Beosound részletei: https://www.luxussound.com/de/bang-olufsen/audiosysteme/beosound-shape.html -
zeltam
tag
válasz
shalafi66 #31940 üzenetére
Autóhangszórónak is igen drága lenne.
Nem nekem lesz ez. Egy ismerősnek segítenék keresgélni. Egy szétesőben lévő régi S30 lenne lecserélve egy új vagy újabb hangsugárzóra.Vezetékek már ugye ki vannak építve és a benti erősítőjét használná továbbra is A/B kapcsolóval.Az lenne jó ha sikerülne találni valamit amit csak fel kell csavarozni és ráadásul elfogadhatóan szól.
-
shalafi66
veterán
válasz
Dißnäëß #31938 üzenetére
Alapból a mélynél a mozgórészeket, lengőcsévét szoktam cserélni, azok fáradtak, membrán marad, közép magas ferrofluiddal feltöltve, hangváltó picit korrigálva, a közép- és magashsz soros kondenzátorait kb. feleakkora értékűre kell cserélni.
Padlón tényleg nem működik jól, legalább 1m-re a faltól, magashangszóróval fülmagasságban, viszonylag jól csillapított 20m^2-től nagyobb lakószobában szerintem megvan az átvitel egyensúlya.
(#31939) zeltam
Ennyire kb. bármelyik műanyag membrános autóhangszóró jó. Azok is megmaradnak kültéren. A PP mondjuk -20 alatt törékenyebb kicsit. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
shalafi66 #31937 üzenetére
Hmm hát ezt sajnálattal hallom.. de elfogadom, korrekt. Köszi.
Akkor így maradnak, esetleg kap egy - egy normális kábelt mindkettő (iszonyatosan tré, vékony, vacak, még csak nem is réz tyúkbéllel vannak most bekötve). + lehet nézünk 1-1 kerek "zongoraszék" jellegű valamit alájuk, állvány gyanánt, a nagy mély "puffogás" megszűnne, ha nem a padlón állnának. Meg faltól is elhozni.. talán így majd újrahallgatva már emészthető lesz. -
shalafi66
veterán
válasz
Dißnäëß #31936 üzenetére
Minden Orion leharcolt. A hangszórók gyártási technológiája miatt, néhány alkatrész, ennyi idő után mindegyiknél kezdi megadni magát.
Csak nagyon finom használat mellett maradnak életben beavatkozás nélkül.
Magas pille nem létezik HD25-höz, de egyébként semmi baj azzal a dómmal, ha jó. A gyári vacak kifejezés annyira szerintem nem igaz. Picit rezonál a műanyag membrán, de hangnyomásban pont jó a többi hangszóróhoz.
Pénzt költeni ezekre többnyire nem éri meg. Jóval többe kerül bármilyen javítás-csere-változtatás, mint amennyiért később eladhatók. Maximum szerelemből érdemes megmenteni.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok !
Inkább ide jövök, mint a hangfalasba, talán DIY-abb a kérdésem, vagy majd eldől.
- Zasszonnyal szétmegyünk. (Kulturáltan, emberként, közös döntés lélekben is, nem csak papíron).
- Kiadja egy belvárosi lakását, így albizik a melóhelyéhez közel. Van ott egy tulajdonos által "itt hagyom, ha kell" Technics erősítő és két poros, de makulátlan - legalábbis nem zizegős, nem leharcolt - Orion HS500 böhöm.
- elhelyeztük, bekötöttük őket, kipróbáltuk, hát megmosolyogtató, na.
Ugyanez a Technics van apámnak is, elég gyengus a hangja szvsz, de annyira nem, amennyire sötéten szólnak az Orionok.
- Mélyek jók, kék közepek jók, magasak - bár még nem hajoltam közel - nagyon gyengék. A full gyári kis vackok.
Lehet ezzel kezdeni valamit ? Másik váltó, esetleg magas pille cseréje kedvező áron valahogy, ilyesmi ? Az erősítőt is úgy találtuk ott, hogy a mély vissza volt véve 0 alá (loudness persze ON, ami ezen a Technics-en tilos szerintem - apámnak ilyen van, borzalmas)
, Treble meg koppig tekerve maxra.
Hát ja, kérte a fül a jót, de inkább felejtő.
Ha engedélyt kérünk - és kapunk rá - lehet ezeken a dobozokon menteni valamit, szolíd pénzmagból ?
-
zeltam
tag
Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban vagy tippet adni hogy milyen hangsugárzót érdemes keresni kültérre,teraszra? Egész évben kint maradna. Nézegettem már de elég drágák, pl. [ez] . Ha nem menne túl mélyre az sem volna nagy baj. -
shalafi66
veterán
válasz
civicfan #31931 üzenetére
Nem jó erre, a középtartománya gyártásonként változóan problémás. Néha jobb, néha rosszabb, mint az adatlapon. Meg őszintén szólva túl nagy a mágnes is rajta.
Hja, és amit kezdetektől nem javítottak, a pille és a membrán magassága több, mint a kosár belső magassága, ezért idővel a pille magától befelé süllyed, és emiatt nem is teljesen szimmetrikus az engedékenységprofil. -
Champipi
aktív tag
Mi a véleményetek, ha valaki szeretne autóba egy "paraszt-puffogtatós" kicsike mélyládát, akkor mondjuk milyen lenne egy 6" hangszóró egy 6-od rendű BandPass-ban? Csúcsos és keskeny lenne az átvitel, de puffogtatni jó lehet?
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #31923 üzenetére
Így már értem. A 170 eleve nem túl sok. Ha ezt elosztod 8-cal, akkor 0,5 ohm névleges impedanciával már csak 21,25 a DF. Hangszórókábellel ettől még kevesebb. Az 1,4 ohmot mivel mérted? Nyilván frekvenciafüggően változik, van ahol több, van ahol kevesebb.
Minimumpontokon Re körüli értéket vesz fel, az meg kevesebb, mint 0,5 ohm.
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #31915 üzenetére
Hát, esélye van. De nem a mérete miatt. A 2*1 ohmon, alig van Damping Faktora az erősítőnek (főleg, ha még kábel is van hangszóró és erősítő között), és ezzel kell 400g-os együttmozgó tömeget megállítania. Nem igazán fog jól menni szerintem sem.
Gyengébb impválasz meg egyértelműen rosszul választott doboz miatt lehet. Abba is könnyű belefutni.
-
shalafi66
veterán
válasz
Gyuresz67 #31912 üzenetére
Nagyon hasonlóak, szerintem nincs nagy különbség, csak a NdFeB-nél vigyázni kell hogy ne melegedjen fel a mágneskör.
#31913) troll81
Nincs ilyen összefüggés, a nagyobb hangszóróátmérő miatt még nem lesz rosszabb az impválasz. A többit meg meg kell nézni, megmérni , modellezni, aztán kiderül.(#31909) bkercso
Azzal talán.Nem egy jó hangszóró az ebayes magas, használtban szoktam látni jobbakat is. Olcsón.
-
troll81
addikt
Sziasztok ebből a hangszóró bol építenek kezdésnek egy sima basszreflex ládát [link] a zene hallgatás a cél még mindig.az lenne a kérdésem mennyivel lassabb ez a 18 mint egy 15 netán 12 colos Subwoofer? Mindenki h lassú lesz meg csak low frekis zenére lesz jó....
Vagy a méret miatt még 2x25 Ben is gondoltam,annak kisebb láda kell.
Bár maradnék a 18 mellett.... erősítő van ami elhajt 2 isköszönöm a segítséget
-
Gyuresz67
kezdő
válasz
Gyuresz67 #31590 üzenetére
Shalafi66 szeretném a segítségedet kérni. Kb 3 hónappal ezelött beszéltünk egy dupla 10" subwooferről Eminence kappa pro 10lf hangszórókkal. Sajnos a hangszórókat még nem sikerült beszerezni, de a 100l -es doboz már elkészült. Az lenne a kérdésem hogy a kappalite 3010LF is ugyanolyan jó lenne e?
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #31897 üzenetére
Jó hangút nem, ez nem az LFZE.
Olyat, ami jól működik, igen. Vifa BC25SC-k jók ilyen célokra, de 5kHz körül keresztezni 100mm-től nagyobb hangszóróval nem lehet.
(#31898) bageasy
Lehet javítani az eredeti hangszórót, vagy BC25TG0504. A hangváltót úgyis hozzá kellene igazítani az új hangszóróhoz, mérésekkel ellenőrizve.(#31896) Jorus
A magashangszórót nem kell cserélni, az javítható, lehet venni hozzá szerelt lengőrendszert. HG2,5 van benne eredetileg. A közép is javítható. Ragasztót normálisat úgysem lehet hozzá szerezni kiskerben, de sokan ragasztanak Palmatex-el, vagy valamilyen vizesbázisúval.Ezek a CV kitek, egyszerű kínai habszélek, és amikor utoljára láttam, oldószeres ragasztót adtak hozzá.
(#31899) Csabesz666
Hát ebből kell is a 8 darab. És ekkora dobozt rendesen kell majd merevíteni is.35-40 liter a legkisebb térfogat, de nem tudom, milyen alsó határfrekvenciát szeretnél. A paramétereknek a weblapon sajnos a fele sem igaz, azokkal nem biztos, hogy érdemes számolni.
(#31905) djfantom
Semmi gond nincs a polikarbonáttal, azonos vastagságban nem rosszabb, mint a szokásos préselt, fa alapú lapanyagok. Csillapítani azt kell belül, ha téglatest alapú hasáb lesz a doboz. -
-
ozzy711
őstag
válasz
bkercso #31903 üzenetére
Dum-dum.
Egyetértek, nem szerencsés anyagválasztás, de gondolom a dizájn miatt jött az ötlet.
Elvileg elég lehet, ha csak a középsugárzók mögé tesz csillapítóanyagot ( relfex csőről most nem is beszéljünk szerintem).djfantom: az anyagvastagságról és az űrtartalomról nem írtál.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Xiaomi Redmi 10 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest