Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #30655 üzenetére

    Ez se mindig ökölszabály szerint működik - bár szerintem igen, szerintem mindig használható ökölszabály, hogy minél jobban legyen elcsatolva a hangszóró a doboztesttől, de vannak olyan hangdobozok is, amiket úgy terveznek, hogy a közvetlen kapcsolat révén kihasználják a hangszóró és a doboztest együttrezgését, mint ahogy a hangszerek is rezgések erősítésére épülnek, csak okosan kell hangolni.
    A csavarokat muszáj a lehető legjobban meghúzni, hogy a hangszóró minél mozdítatlanabbul álljon, ne rezgesse önmagát. Fixen kell állnia a hangszórónak, nem rezgetheti magát ez axióma - nagyon kevés kivételt terveznek ez alól. A hangszóró úsztatása valószínűleg nem a legjobb hasonlat, mert azt hiheti belőle valaki, hogy nem kell "gránitszilárdságúan" rögzíteni a hangszórót. A csavarokon át persze, összeköttetésben van a hangszóró a doboztesttel, de ettől még nagyon hatékonyan hallható, hogy mennyire van elcsatolva valamilyen csillapító anyaggal. Érdemes lehet többmindennel kísérletezni, szilárd anyagok is érdekesek lehetnek, és persze, adott hangdoboz esetén tetszhet valakinek úgy is a hangolás, hogy nincs elcsatolás, közvetlen a kapcsolat.
    Főleg magassugárzóknál és elég sokszor középsugárzóknál is szoktak kifejezetten olyan megoldásokat alkalmazni, hogy a nagy doboztesttől elválasztva, külön doboztestbe vagy lapkára ültetik a hangszórót. Ilyet te is láttál sokat, talán az a TL Tube-od is ilyesmi célt szolgál.
    Én sok kísérletezés után jelenleg ott tartok, hogy egészen vastag polár anyagból tettem csíkokat a hangszóróperem alá (vastag sálat vágtam fel csíkokra), és irdatlanul megszorítottam a csavarokat, még irdatlanabbul, mintha közvetlenül feküdne a hangszóróperem az előlapon - utóbbi esetben is jó irdatlanul megszorítani, de akkor kisebb szorítás is elég lehet, hiszen úgyis eleve szilárdan fekszenek egymáson. Az ilyen vastag szövet alátét puhábbá, lágyabbá, simábbá, visszahúzódóbbá, nyugodtabbá teszi a hangot, de csak akkor nem omlik szét, ha irdatlanul meg vannak húzva a csavarok.
    Szóval, próba-szerencse, hehe.

    Szerk.: Ha elöl van ilyesmi, az persze nem az elcsatolás miatt van.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák