-
PROHARDVER!
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csápájev
őstag
Sziasztok
Szabályos ha az ember előre két 4 évszakos gumit tesz,hátra pedig két télit?
Esetleg ajánlanátok jó 4 évszakost 15-ös méretben egy Lacetti kombira 80-20 városi-vidéki használatra? -
minden telitanknál írom a km-t, így számolok fogyasztást (spritmonitor elven) tehát mikor már majdnem nullára fogyott akkor elmegyek és tele tankolom első kattanásig.
ezzel a módszerrel az előző 8,3 az előző telitanknál volt, most meg 8,7 a mai tele tank után. mivel mindkét teli tank legalább 500km városi (falusi? két lámpás kereszteződésünk van összesen) közlekedést jelent, így egy-egy traktor vagy kicsit alacsonyabb-magasabb hőmérséklet nem tudom mennyire befolyásolja érdemben.
a korábbi teli tankos mért értékek közül azok, amikben nem volt autópálya azok jellemzően a 8,3 körül szórtak, ekkora kiugrás nem volt (eddig). -
válasz
tibbike01 #58977 üzenetére
Egy V-mintás jellemzően hangosabb a klasszikus kialakításúnál, továbbá hajlamos a futással zajosodni, plusz fűrészfogas kopás is előfordulhat.
Cserébe jobb a vízkiszorítása.Rogyásig szokott lenni a jófogás patika gyári Skoda felnikkel (amikor VW-re keresek mindig egy jóképű Skoda felni jön szembe). Elképzelhető, hogy most kevesebb van, mert ilyentájt ébrednek rá az emberek, hogy azonnal kell.
-
Dorien
veterán
válasz
f4lcon #58993 üzenetére
Szerintem ezt csak több telitankos méréssel lehet egyértelműen kijelenteni. Nálam benzines 1.4 Focusnál 5.38 l volt a min., 8,54 l a max. átlagfogyasztás. (8,5 évig volt nálam, tettem bele összesen 178e km-t.) A mostani Citroen C2 és C3 dízeleknél sokkal kisebb az eltérés, kb. egy-másfél liter. Bár egy ideje már nem mérem...
Rick4: +1
-
Köszi a választ, és tibbike01-nek és Qru-nak is.
Én most keménynek érzem, ezért szeretnék puhábbat. Az is gyári méret nekem.
Nem, nem azonos átmérőjű, az 50 ugyanis a szélesség százalékában van megadva.
Tehát a 205/50 gumi magassága 102,5mm, míg a 225/50-é 112,5mmDe ahogy Qru mondja lehet akkor azért is kemény most, mert Y-os és XL-es a gumim. Gyárilag 94V van a CoC papírban, akkor jó lenne 94-100 közt maradni is, nem fölé menni és V is elég nem kell W meg Y és XL sem.
Szerk: Most olvastam Qru-nak egy korábbi hsz-ében:
"Hivatalosan nem lehet alacsonyabb sebességindexes gumid mint az autó végsebessége, kivéve téli (és téli minősítéssel is rendelkező 4S) gumi esetén, ott 1-el kisebb is megengedett."
Mivel soha meg sem közelítem a 200-at, akkor 4S-ben vehetek H-t is, az jó 210-ig. -
Zsombe
senior tag
válasz
tibbike01 #58991 üzenetére
Nekem van releváns tapasztalatom Bridgestone vs négyévszakos vonatkozásban. 3 szezont használtam BS Potenza Sportot. Múlt hét pénteken lettek lecserélve Yokohama AW21 négyévszakosra. Papíron mindkettő zajszintje 72dB, ellenben a Yokohama sokkal csendesebb, mint a BS. Másik pozitívum, hogy az úthibákat is jobban tolerálja, pedig mindkettő XL.
-
Rick4
félisten
válasz
f4lcon #58993 üzenetére
Mikor volt mérve az előző fogyasztási érték? Melegben? Hátszéllel? Kisebb forgalomban? Mennyi idő alatt melegedett be akkor és most? Ugyanolyan hideg volt mindkét alkalommal éjszaka? Volt most előtted cammogó traktor, ami előtte nem? Máris nem ugyanaz lesz, csak ha minden körülmény azonos. Pláne a szaladgálós fogyit nem lehet mérni, sosem esz azonos minden körülmény.
-
legyen hátránya is a 4S-nek: 1 teli tankolás után +0,4 liter a 100km-re eső fogyasztás. mért érték, nem a computer által jelzett. kérdéses, hogy ez már felül van-e a statisztikai hibahatáron, de nincsenek jó előérzeteim, mert a felhasználás maga nem változott: DM/Lidl/ovijárat plusz néha 20-20km át a szomszéd városba meg vissza. benzin sem változott, 100-as Mol.
(Vector 4Seasons Gen3) -
tibbike01
őstag
És arról mit gondolsz, hogy zajban mennyire lenne nagy a különbség?
Most a Bridgestone nyári gumikkal is elég zajos az Octavia 4, főleg a szar M3-on. ahol sok olyan szakasz van, ahol érdes az út felület, ott már 130nál is elég zajos.Jó lenne, ha legalább ettől a mostanitól nem lenne hangosabb, de ha jól tudom a V mintázat és a 4S képességek miatt alapvetően hangosabbak a gumik, mint egy átlag nyári gumi.
-
Rick4
félisten
válasz
T0mBd1gg3R #58981 üzenetére
Ha a gumi rugózás fog számítani egy autónál, az elég sok mellékhatással jár majd, ugyanis amiről írsz, az másoknál egy rossz dolog, egyrészt a gumi rugózás nincsen csillapítva, másrészt mindez abból épül fel, hogy a gumi nem tartja a formáját, menet közben akár egy bukkanó, fékezés, kormánymozdulat hatására is változik az alakja, ez csúnyán negatív irányba viszi el a képességeket, fékezésnél, kanyarodásnál gondban lehetsz még az úton tartással is. A 205/50 helyett a 225/50, felmegy, de a szélesebb simán lehet erősebb anyagú, azaz a kívánságddal pont ellentétes, ráadásul a gumi magassága semmivel se lesz nagyobb, mivel a két gumi gyakorlatilag pontosan azonos átmérőjű..
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Alacsony sebességindexes (amit enged a gyártó) és nonXL kell akkor. Peremvédő nem befolyásoló. Barum is puha oldalfalú de abból a 4S azért nem egy atomvillanás. Sok ShareNow-os autón az van kipróbálhatod.
-
tibbike01
őstag
válasz
Annó nekem a régi verdán a Laufenn guminak (195/65/R15) nagyon puha volt az oldalfala.
-
És milyet kéne venni, ha minél puhább futást szeretnék? Hogy a lehető legjobban rugózzon a gumi maga?
Gondolom akkor sem a peremvédő, sem az XL nem jó.
Emiatt is akarok 205/50 helyett 225/50 gumit, az a plusz 1 centi oldalfal sokat számít reményeim szerint. Viszont befolyásol a peremvédő valamit a felniszélesség/gumiszélesség ajánláson? Mert elvileg kb egy centivel beljebb van a peremvédős gumi középső, felnivel érintkező része. Vagy az oldalfal meredekebb náluk és ezzel ki van kompenzálva? -
tibbike01
őstag
A Goodyear-nél van most promo, 18 colos szett esetén 20ezer ft OMV utalvány jár, de ahogy látom brutál hangos a gumijuk kb az utolsó lett a zaj teszten, pedig szimpatikus a gumi, tetszik a mintázata is.
Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 225/45 R18
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Piftuka #58964 üzenetére
Azért a különböző tesztek eltérő körülmények között készülnek és eltérő autókon, szóval érdemes átlagolni őket.
Az XL-est is B-vel jelölik, abból nem minden defekttűrő. Ez mondjuk kicsit bekavar.
Peremvédő esetén ezeket a rövidítéseket keresd (sajnos nem minden gyártó használja):
FP – szegélyvédő (angolul fringe protector)
FR – peremvédő gyűrű (németül felgen ripen)
MFS – maximális peremvédő (angolul maximum flange shield)
RFP – szegélycsík védő (angolul rim fringe protector)Micheline, Goodyear, Continental, Bridgestone és a Pirelli-t is ide venném. Sajnos a Dunlop az inkább középszint tudásban, bezzeg árban...
Ha már Pirelli, az SF2 jó a többi nem igazán. -
tibbike01
őstag
válasz
Dorien #58967 üzenetére
A Pirellit hová raknád?
Pont azzal szemezek. Halk 4 évszakos gumijuk van.
Pirelli P ZERO All Season 225/45 R18 95V
Konkrétan erre gondolok.Tetszik, hogy csak 68db. Mennyire ajánlott ez a gumi?
-
Csináltam a racingbazáron talált árak alapján egy nem reprezentatív felmérést, hogy a DOtT számtól és a profilmélységtől hogyan függ az ár.
A táblázatba több különböző viszonylag népszerűbb méret és hasonló kategóriás gyártók termékei vannak, csak téli alapján csináltam, mert az öregedés jobban hat rá. Márkán belül nem variáltam a pontos típussal, hogy most TS830, 850 vagy 860.
Ezek újonnan kb 40 ezres gumik. Nyilván kerekítettem is a millimétereket. nyilván vannak kiugró értékek, ha valaki alul vagy felülárazta a terméket.
Ez forintban:
Ez az eredeti ár százalékában egy ebből képzett érték, az x és y tengelyek szorzatából kaptam az adott pontokat:
Nem tudom, mennyire tűnik ez helytállónak.
Ezek alapján az újonnan 50 ezres gumiaimat az alábbi áron kéne adnom:
2018 7mm: 33,75% azaz kb 17 ezres darabáron, mondjuk a 2-t 35-ért.
2015 5,5mm: 15,75% azaz kb 8 ezres darabáron, de lehet itt 5 reálisabb lenne -
Piftuka
veterán
Köszönöm a választ!
A gyártási évet azért kérdeztem, mert ha megnézed a hivatkozott teszteket (amit az itteni Topic összefoglalóból "ollóztam"), akkor látható, hogy a Tyre Reviews és az Auto Bild is nagy (17 és 18 col) méretben tesztelte a Kinergy-t, és nedves, és száraz körülményekre, aqua planingra tesztgyőztes lett.
Érdekes módon a kicsi 2023-as is a Tyre Reviews-nál detto, de az Auto Bild-nél már 8-11. helyeket kapott a legtöbb esetben.
Ugyanakkor a Tyre Reviews idei téligumi tesztjén "pariban" volt a téli gumikkal nedves közegben, szárazon megverte mindet 18-as méretben.
- Akkor most kicsiben is jó, és nagyban is az idei változat is?
Szóval mi is a helyzet ezzel a Kinergy 4S2-vel?
- Köszi az info-t a "H750B" kapcsán is! Ezek szerint a Gumiabroncs.hu a termék adatlapján elírta, ugye? --> 225/50R17 W H750B Kinergy 4S2 XL Hankook négyévszakos gumi
Mert nem defekttűrőnek írják.- A "Vredi" ezek szerint még mindig amolyan "jolly joker" itt a topic-ban?
A nővérem Saab 9.5-ésre azt vettem 2 éve az itteni ajánlás alapján 17 colos méretben, és az remek abroncs, az biztos.Ebből a listából melyik lenne a megfelelő? --> VREDESTEIN - 225/50R17 - Négyévszakos
És még néhány kérdés:
- "XL", vagy nem XL abroncsot érdemes vennem? (Bár ebben a méretben, az ajánlott márkák kínálatában talán csak XL-esek vannak a kínálatban, ahogyan nézem...)
- Azt, hogy peremvédős, melyik azonosító alapján tudom megállapítani?
- Ha a Vred Quatrac és a Hankook Kinergy "középkategória", akkor melyik a prémium?
Michelin Cross Climate 2?- A "Pirelli Cinturato AS Plus XL" és "Pirelli Cinturato Runflat XL" jó, ajánlott abroncsok?
Csak mert a nagyobb sebességindexűek viszonylag jó áron vannak: Pirelli 225/50R17 - Négyévszakos -
cd930
senior tag
Sziasztok!
Segítene valaki beárazásban?
Eladom az autóm és külön tervezem eladni a gyári Opel acélfelniket és rajtuk az egy éve újonnan vett Hankook Kinergy 4S 2 H750 XL 205/55R16 gumikat 7-8mm profilmélységgel.
Előre is köszönöm! -
-
Morris
veterán
De én magamnak szeretnék valami téli papucsot
Nagyon gondodkodom egy négyévszakos szettben télire, vagy egy kevésbé télies kellene, ami vízen, szárazon jól teljesít. És persze peremvédős.
A kopás nem szempont. Sőt, ha jobban kopik, jobb a lelkemnek is, ha legalább el tudom használni, semmint jó mintával a kora miatt dobjam el.
Még kb 1 hónap és talán lesz olyan idő, ami igényli a télit/négyévszakost.
Márciusig fent lenne.... -
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Jelenleg gyárilag szerelt Bridgestone nyári gumik vannak a verdámon 225/45/R18 méretben.
3 gumi 2021-es, 1 gumi 2022-es (hátsó sérülés miatt cserélve volt). Tehát gyakorlatilag kicsivel több, mint 2 nyári szezon van bennük. Most, hogy jön a tél, agyalgatok, hogy mi legyen, de egyre jobban hajlok a négyévszakos felé, mivel külön felnit nehéz találni, ami gyári és szép és nem fél milla, illetve tárolni sem feltétlenül szeretném őket. Évente 15ezer kmert megyek.
Kérdéseim:Mennyiért lehetne eladni a nyári gumijaimat?
Jó ötlet-e a négyévszakos (valamelyik felső márkából)?
Megéri-e ez az egész macera, mert kb amilyen telek vannak eljárok nyári gumival, nyilván ha hó esik vagy minusz van, akkor nélkülözöm az autót.
Nyári gumi vs négyévszakos között van akkora különbség, hogy kb 250ezer ftot megér?Többnyire Budapesten járok és kb 2 havonta az M3-ason Debrecenig járok.
-
Khaosz55
addikt
Tudom hogy ez a peremvédelem elég, soha nem volt még ekkora peremvédős gumim. Viszont amit látsz az a nyári gumi. Na erre a felnire tennék valamilyen 4 évszakos gumit. CC2, ASC2 vagy turanza all season 6-ot. Felhívom majd a gyártókat. Mert ha elcseszek véletlen egy tolatást akkor ne rongyoljam le már a felni oldalát...
Új hozzászólás Aktív témák
- Bluetooth hangszórók
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AliExpress tapasztalatok
- BestBuy ruhás topik
- Flip (IPTV, otthoni internet, vezetékes telefon)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPad topik
- Üzemidőre és teljesítményre gyúr a OnePlus Nord 5
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Álmodj nagyot: RTX4060-tulajdonosként! 0% THM-re is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest