Hirdetés
- SSD kibeszélő
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA® driverek topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Projektor topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
Komolyan mondod, hogy ezt raktad fel? Ez egy kiegészítő modul a Zope webmanagement, contentmanagement rendszerhez. Szerintem valahogy úhu lehet elindtani, hogy megtervezed Zope-ban a dinamikus webhelyedet, elhelyezed rajta a megfelelő Zope modulokat, kicsit leprogramozod, ami kell, aztán a webszervert beizzítod. Alátolsz valamilyen adatbáziskezelőt, létrehozod a megfelelő adatbázisokat, jogosultságokat...

Sipi -
Batman
őstag
Hali!
Felraktam a calendarx nevü alkalmazást de nem jövök rá vajon ,hogy kell elindítani!
Valaki esetleg tudja? -
Sipi
addikt
Ehhez ugye a Monitor szekcióban megvannak a ModeLine sorok.
Két lehetőség van: ugyanitt megadni, mit bír a monitorod (horizsync, vertrefresh), és kikapcsolni a Device részben az EDID, vagy hasonló opciókat, illetve fordítva. Ekkor a monitorból automatikusan olvassa ki, mit bír. A Screen részben pedig minden bitmélységre felsorolni a kezelendő felbontásokat.
Érdemes megnézni az Xorg.log-ban, mit mond a megadott ModeLine-okra, illetve frissítési értékekre. Az a gyanúm, hogy valószínűleg túl nagy lehet valamelyik, ezért törli.
Sajna, az eszközök csak papíron szokták pontosan tudni a megadott értékeket... A gtf jó program arra, hogy ModeLoine-t generálj. Azonban érdemes egy picivel kisebbre venni a frissítést, hogy biztosan jó legyen. Sokszor még így is előfordul, hogy valami miatt nem megy, akkor állítgatni kell (pl. 85.1, 85.2...).
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange
üzenetére
Hát ja. És ilyennek ismersz a Gentoo topikból? Gondolom, meglepődnél, ha ilyen stílusban íródott doksikat találnál a weboldalon.

Másrészt itt annyira nem megszokott ez, főleg nem abban a topikban. Egymás szidása pár topikra van korlátozva.
Sipi -
Sianis
addikt
Miért nem akar menni 1024x768@100Hz?
Csak 85-t visz...pedig modeline be van állítva...
Sianis -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange
üzenetére
Milyen notebookot vegyek topik, 4933-tól: [link]
Hozzáteszem, én sem voltam túl kifinomult...
Sipi -
escie
őstag
amikor volt conf-om, akkor nem működött nyűg nélkül az egér. úgy értsd, hogy ki-be húzgálhatom, akkor is detektálja, és működik az egér, és persze a touchpad is folyamatosan...
nem tapasztalom, hogy lassabb lenne az induláskor az xorg így...
próbáltam kétegér-howto-t, de nem vált be...
a videokártyának nem kell semmi extra paraméter, megy 1024x786-ban, a 60Hz-is jó ezzel a kijelzővel, mivel egy elég régi lcd...
SiS csipszet, nem foglakozok 3d részével (egyelőre)...
--
~/.kde/Autostart van, köszi, kipróbálom...
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
1. Minden modern DM használ Autostart mappát. Azt hiszem, simán a home-ban. Amit ide másolsz, lefut.
2. Az xorg.conf-ban az egér típusa auto is lehet.
3. Így szerintem elég nagy terhet rósz az xorgra, mert minden futásnál előbb autodetektet kell végrehajtania. Plusz, így a video driver lehetőségeit nem tudod kihasználni, ha éppen van olyan, mivel nem tudod bekapcsolni.
Sipi -
escie
őstag
szerintetek hogy lehetne megoldani, hogy magyar billentyűzetkiosztásom legyen, úgy, hogy xorg.conf-nélkül megy a xorg? így minden beboot után setxkbmap hu -t kell kiáltanom.

azért használom így az xorg-ot, mert így a legkényelmesebb az egér kezelése, így teljesen hülyebiztos-plug'n'play.
a local.start nem jó, mert mikor lefut, még nem fut az xorg.
(a kde-nek van valami autostartoló app-ja? ha van, mi neve?) -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange
üzenetére
Mindegy, elolvastam a tiptricket, leszedtem a doksifát, elkészítettem a könyvtárakat, és szépen le is tudtam ferdíteni html-re a remekemet.

Elvileg ezt kell követni, mert ez a hivatalos.
A lead meg majd jól egyenfazonítja mindannyiónk munkáját.
Utálom az IRC-t... És már megint nem lelem, a belső tagek (Warning, stb.) melyik file-ból jönnek. Pedig azt sem árt magyarítani (asszem, valamelyik xslt file az).
Sipi -
dr_strange
senior tag
nem azért, de tartanotok kellene egy team-meetinget, ahol megegyeztek az alapvető frazeológiában meg a dolgok menetében... régen ez úgy-ahogy működött fenn irc-n, amikor még én voltam a lead translator
ja és szerintem elég, ha az xml-t a lead ellenőrzi, a fordító fordítsa le jól az angol szöveget magyarra ;-) -
Sipi
addikt
Te is fordítasz végül? Jee!

Akkor kérdés: Te is csak xml file-okat kaptál? Merthogy így az elkészült doksit semennyire sem lehet megnézni böngészővel. Kellene hozzá a dtd file (azt már leszedtem), a css-ek, meg pár dolog, amire linkelgetni ''szokik'' a jólnevelt Gentoo dokumentáció.
Velem meg csak a baj van, először jött levél, hogy a csatoltakat ''frissítsem''. De nem volt csatolás. Akkor átküldte, de az egyik angol üres file.
Meg kicsit zavar, hogy semmit sem tudok, ki a lektor, van-e lektor, mik a bevett szóhasználatok... Pl. hogyan fordítsuk az emerge, developer-maintainer szavakat. Mikhez kell tartanom magam. Jelenkteznem kell-e egyéb helyekre.
Sipi -
Sipi
addikt
?!?
Azért nem írtam semmit, mert nem ismerem sem a Gnome-ot, sem a GTK-t. Azt hittem, valami trükk kell hozzá...
Ez azonabn nem trükk, hanem a Linux, a Gentoo alapműködése. Nem értem...
A /etc/env.d-ben szokás pl. egy 99locale nevű file-t létrehozni, és abba beírni a LANG=hu_HU, LC_ALL=hu_HU.utf8, esetleg LINGUAS=''hu en'' sorokat. Egy env-update, source /etc/profile után minden indított shellben, Xorgban érvényesek lesznek. Ez a GNU standard lokalizációs használata, a LANG változó, illetve ennek hiányában az LC_ALL mondja meg, milyen nyelven menjen a program.
Sipi -
Sipi
addikt
Tudom.
De Neked korábban az volt az igényed (mint általában sávszélesség-limitálásnál), hogy xy user ne tudja lehúzni a netedet pl. torrentezéssel. Erre ez nem jó.
Most kiderült, valójában nem ez kell neked, hanem saját dolgaidat akarod korlátozni, hogy maradjon pl. böngészésre is elég kraft. Arra viszont tökéletes.
Sipi -
Sianis
addikt
Trükközősen de megvan a megoldás:
.bashrc-be - > export LANG=hu_HU.utf8
Gui-s programoknál parancs árítás - > LANG=hu_HU.utf8 <program neve>
Sianis
[Szerkesztve] -
-
Sipi
addikt
Esetleg, ha nem használja egységsugarú user a gépedet, sudo-val is használhatod. Megadni a trickle-t, hogy sudo-val a batman user rootként futtathassa. Kicsit macerásabb, mert konzolba kell gépelgetni, de biztonságosabb.
Mondjuk ez a trickle azért kissé még messze van attól, hogy pl. p2p szoftverek sávszélességét limitálja...
Sipi -
Batman
őstag
Megtaláltam amire szükségem volt!Vagyis többé kevésbé tökéletes!
A neve : trickle
trickle -u 5 -d 100 /alkalmazás/eléresi/útja
Az ''u'' hogy mennyivel tölthet max felfelé a ''d'' meg hogy mennyivel lefelé.
Szal mivel ez a notimon van amit valszeg leggyakrabban en hazsnalok , ezért nyugottan megtehetem a trickle-t minden user szabadon futathatja, nem csak root ezért kérdeztem ,hogy lehet ezt megtenni. -
Sipi
addikt
Ilyenkor suid jogot szoktak adni az adott file-ra. Ezzel indítás után a tulajdonos jogaival fut a file. (Amit akarsz, nem fog menni, mert ha csak indítófile, attól még batman user fogja futtatni, akinek nem lesz joga semmihez, amit az alkalmazás rootként akar csinálni.)
Ilyen pl. a passwd parancs is. De jó lenne, ha megírnád, mi az a parancs, a suid ugyanis elég nagy biztonsági lyukat üt a rendszerbe, mivel rootként fut mindig, akárki futtatja.
chmod +s file
Sipi -
Batman
őstag
Ha egy alkalmazásra csak root-nak van joga akkor ,hogy tudom azt userlént is futtani?
Hogy tudok egy alkalmazásra jogokat adni, elég ha csak az indítófájlra adok usernek is jogokat? -
Sipi
addikt
-
Sianis
addikt
Sziasztok!
Azt hittem találok megoldást de eddig nem találtam. Gnome-os ( GTK-s ) programok egyszerűen nem akarják használni a magyar nyelvi fájljaikat KDE alatt, tehát angolul jelenítik meg a szövegeket. Hol lehet ezen állítani valamit? Természetesen megvan a programokhoz a lefordsított szöveg, csak éppen nem fogja fel, hogy magyar vagyok.
Sianis -
Sipi
addikt
Ezek neve 2.7.17-rc4, ezért szerintem a jelenlegi, stabil, 2.6.17-es kernelben benne kellene lennie.
Nem tudok többet segíteni. Azt kell csinálnod, amit írtam. Ha kizárólag SCSI-ként használva a rendszert (kikapcs ATAPI IDE) látszik a dvd, az jó, Ha létre is hozza a megfelelő scsi-eszközt (pl. sdb), még jobb, készen vagy. Ha nem hozza létre, akkor még nem simeri a kernel, nem tudja kezelni jól a chipsetet. Ekkor kénytelen vagy bekapcsolni az ATAPI IDE részt, de ebből elég lesz csak a cdromra vonatkozó rész, meg dma, chipset. (Ja, és floppy.) A SCSI-résznél pedig csak a sata-driver és disk támogatás.
Sipi -
pussy_cat
tag
Sziasztok fijúkák, látom nyomjátok ipart...
Dolgozni ki fog?

Csók Nektek
-
Sipi
addikt
Igen, de közben annyi mindent buzeráltam, hogy elfelejtettem, mit is küldtem.

A t-online levelezője lehalt, össze-vissza kapok visszajelzéseket, mit mikor küldtem el...
Mod: amikor kikapcsolod a teljes IDE drivert, akkor nem. Amikor csak simán SATA-val (SCSI) kezelsz mindent, nem kell semmi. Ha így nem megy, goto 2-es pont, és értelemszerűen kell, hiszen ha az 1-es nem megy, pont az a gond, hogy a libata SCSI SATA nem kezeli a cdromot. Ne feledd az 1-esben, hogy ekkor csak SCSI-re állsz át, vagyis kell a SATA driver mellé a SCSI disk, cdrom is!
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Na, már elvesztettem a fonalat. Most az a kerneled, ahol ATA/ATAPI driver van, de csak cdromhoz és floppy-hoz, valamint SCSI device-nál csak SCSI disk és SATA?
A mellékelt log alapján a SATA libata driver felismeri a cdromot, valószínűleg kezeli is.
Mivel nem tudom, mi a kerneled jelenleg, ezeket próbáld ki, tesztelni, mivel megy.
1) ATA/ATAPI support és Enhanced izé bekapcs, mert kell a floppy-hoz. De nem kell sem IDE-ATA2 disk, sem cdrom, csak floppy, use multimode, PCI IDE chipset, sharing PCI IDE, generic IDE, generic DMA, use DMA default, Intel PIIXn. Emellé a SCSI device enable, SCSI disk és SCSI cdrom, valamint low-levelben SATA és Intel chipset. Ekkor teljesen kikapcsolod az IDE kezelést (csak floppy marad, meg a chipset). A dmesg-ben benne kell lennie, mint az előbbiben, hogy ata1: SATA max UDMA/133 cmd 0x1F0 ctl 0x3F6 bmdma 0xBFA0 irq 14, ata2: PATA max UDMA/100 cmd 0x170 ctl 0x376 bmdma 0xBFA8 irq 15. Ez mutatja, hogy mindkét IDE-t kezeli a sata driver! Az ata1-en van a vinyó: scsi0 : ata_piix Vendor: ATA Model: FUJITSU MHV2120A Rev: 0000, ata2-n a dvd: scsi1 : ata_piix Vendor: _NEC Model: DVD+-RW ND-6500A Rev: 203D. (Jelenleg is tökéletesen felismeri, mi micsoda, csak valószínűleg most nincs benne a SCSI CDROM támogatás, ezért kezelni már nem tudja.)
2) Ha kikapcsolt IDE és bekapcsolt SATA, SCSI disk, SCSI CDROM esetén nem jön létre sd* eszköz a dvdre, akkor várni kell új kernelre.
Addig is vissza kell kapcsolni az IDE eszközkezelőt, mert csak a (régi) IDE-vezérlő ismeri még. Az új SATA driver nem. Ekkor visszakapod a hd* eszközt a dvdre, és ezek szerint nem lesz DMA. Most többet nem tudok.
Sipi -
Sipi
addikt
Könyörgöm, levélben küldd át a .configodat, mert így kínszenvedés, hogy betoljam a kernelem alá! make menuconfiggal kukkolom, mi van ki/be, de így nehéz.
Jóvan, már nem kell, kimásoltam...
MOD: a CPU-t tedd már vissza arra, ami neked van! Pentium-M! Így az is lehet, hogy szimplán nem fut a megfelelő modul, lévén teljesen más processzorra van téve a kerneled, mint ami neked van!
Sipi
[Szerkesztve] -
Batman
őstag
Pedig benned bíztam!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ls -l /dev/sd*
brw-rw---- 1 root disk 8, 0 Jun 27 2006 /dev/sda
brw-rw---- 1 root disk 8, 1 Jun 27 2006 /dev/sda1
brw-rw---- 1 root disk 8, 2 Jun 27 2006 /dev/sda2
brw-rw---- 1 root disk 8, 3 Jun 27 2006 /dev/sda3
brw-rw---- 1 root disk 8, 4 Jun 27 2006 /dev/sda4
brw-rw---- 1 root disk 8, 5 Jun 27 2006 /dev/sda5
brw-rw---- 1 root disk 8, 6 Jun 27 2006 /dev/sda6
brw-rw---- 1 root disk 8, 7 Jun 27 2006 /dev/sda7
brw-rw---- 1 root disk 8, 8 Jun 27 2006 /dev/sda8
hd* eszköz nincs, és most nem is megy sehogyan sem a dvd meghajtó.
mod:
Most ilyen a kernelem:
[link] -
Sipi
addikt
-
Batman
őstag
Megcsináltam amit írtál, most ez a helyzet:
cat /proc/scsi/scsi
Attached devices:
Host: scsi0 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
Vendor: ATA Model: FUJITSU MHV2120A Rev: 0000
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 05
Host: scsi1 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
Vendor: _NEC Model: DVD+-RW ND-6500A Rev: 203D
Type: CD-ROM ANSI SCSI revision: 05
dmesg |grep SCSI
Type: CD-ROM ANSI SCSI revision: 05
SCSI device sda: 234441648 512-byte hdwr sectors (120034 MB)
SCSI device sda: drive cache: write back
SCSI device sda: drive cache: write back -
Sipi
addikt
Oké, akkor nincs mit tenni, sima IDE drive a DVD, nem kezelhető SCSI-eszközként (vagyis SATA-val). Akkor enable IDE support. Próbaképpen javaslom, hogy ezeket kapcsold be csak:
ATA/ATAPI/MFM/RLL support
Enhanced ...
Use multi-mode by default (igen, hagyd ki az IDE/ATA-2 disk supportot, az csak vinyóhoz kell)
IDE/ATAPI CDROM support
IDE/ATAPI floppy support
generic/default IDE chipset support
PCI IDE chipset support
Sharing PCI...
Generic PCI IDE...
Intel PIIX...
Ezen kívül a SCSI-eszközöknél kapcsold KI a SCSI CDROM supportot! A DVD-d nem SCSI, így nem kell hozzá. A SCSI genericx support is kikapcsolható, nem használod semmire, ne vesszen össze semmivel.
Sipi -
Batman
őstag
sda mindig létezett mert nekem a particioim sda néven futnak (1,2...),
cat /proc/scsi/scsi
Attached devices:
Host: scsi0 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
Vendor: ATA Model: FUJITSU MHV2120A Rev: 0000
ls -l /proc/ide/
total 1
-r--r--r-- 1 root root 0 Jun 27 11:30 drivers
lrwxrwxrwx 1 root root 8 Jun 27 11:30 hdc -> ide1/hdc
dr-xr-xr-x 3 root root 0 Jun 27 11:30 ide1
ls -l /proc/scsi/
total 0
-r--r--r-- 1 root root 0 Jun 27 11:30 device_info
-r--r--r-- 1 root root 0 Jun 27 11:30 scsi
dr-xr-xr-x 2 root root 0 Jun 27 11:30 sg -
Sipi
addikt
No, kiszedte, nem is létezik többé hdc, ez jó.
Mondjuk nem értem, akkor miért írja, hogy hdc: NEC... Akkor most létezik egy sda vinyód, és van sg0 is? (Ha csak SATA driver van, nem kell a grubos sor.)
És most mi van? Működik? Van dvd-eszköz? A /proc/ide és a /proc/scsi milyen eszközöket tartalmaz?
Sipi -
Batman
őstag
Kiszedtem a kernelből az ide/atapi támogatást.
hdparm -d1 /dev/hdc
/dev/hdc: No such file or directory
dmesg |grep CD
hdc: _NEC DVD+/-RW ND-6500A, ATAPI CD/DVD-ROM drive
dmesg |grep SCSI
dmesg |grep scsi
scsi0 : ata_piix
sd 0:0:0:0: Attached scsi disk sda
sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
mod:
a grubban benne van most a kov sor is : noprobe=/dev/hdc libata.atapi_enabled=1 -
Sipi
addikt
Khm... Mondjuk a .configot a kernelben akartam kipróbálni, így klassz volt kb. öt percig görgetni a képernyőt, míg ki tudtam az összes sort választani, hogy copy-pasteljem...

Bemásoltam a 2.6.17-es kernelem fájába. make menuconfig egy tonna warningot dobott, hogy unexpected data...
- processzor Pnetium 4. Neked nem Pentium-M van? A dmesg is azt írja, a Pentium4M nem Pentium-M!
- próbáld ki azt, hogy a kernelben teljesen kikapcsolod a device drivers, ata-atapi supportot! A dmesg alapján jól észleli az eszközöket a rendszer, mégsem működik. (Azt írtad, hogy a helyes, általam is írt kernel paraméterrel bootolva sem jó.) Akkor teszteld, hogy CSAK libata SATA-driverrel megy-e! Illetve nem kell az egészet kikapcsolni, de az IDE/ATAPi CD-ROM supportot szedd ki, hogy ne kezelje a dvd-t! Lássuk, a SATA elboldogul-e vele! A régi kerneledet hagyd meg, mert elképzelhető, hogy egyáltalán nem fogja látni a dvd-t...
Azt hiszem, jelenleg a következők vesznek össze: van sima IDE/ATAPI drivered, amiben CD-kezelés is van, SCSI-emiulációval. Valamint van SCSI-device support is, libata SATA driverrel ÉS SCSI CDROM supporttal. Ha kikapcsolod az IDE/ATAPI cdromot, szerintem a másik fogja kezelni a dvd-t.
Sipi -
Sipi
addikt
Te, dmesg | grep -i cd-r kell! A cd-eszköz sorára kell rákeresni a dmesg kimenetében! De átküldheted az egész dmesget is.
Mod: tedd fel az lshw nevű programot! Ez aprólékosan kiírja, milyen hardware van a gépedben, megmutatja a cd/dvdről is, milyen típusú, és milyen szabványokat ismer!
Sipi
[Szerkesztve] -
Batman
őstag
Emlékszem van olyan oldal ami direkt arra van hogy szövegeket töltsünk fel majd linkeljünk be nem tudjátok a címét véletlenül?
Amugy ezt is kipróbáltam ,hogy ezt adtam meg grubban, de így sem ment.
dmesg:
dmesg | grep -i CD -r
usb 3-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 4
ehci_hcd 0000:00:1d.7: debug port 1
ehci_hcd 0000:00:1d.7: USB 2.0 started, EHCI 1.00, driver 10 Dec 2004
usb 3-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 5 -
Sipi
addikt
Noszóval, mint a linkek is írják, azt kell megnézni, hogy a DVD-t melyik driver kezeli. A dmesg-t nézd (vagy inkább küldd át). A vinyóhoz az Intel SATA driver KELL, anélkül egyáltalán nem megy. Ez okozza a gondot, mert a DVD viszont nem SATA, valamiféle átalakítókon keresztül megy. A dmesg | grep -i cd-r mit ad vissza? HD vagy SD eszköz? Nem mindegy! A típustól függ, hogy a SATA driver alapban kezelni tudja-e. Ha nem, akkor SCSI CDROMként kell kezelni - de ha SATA is van a kernelben, sokszor átveszi a vezérlést a DVD felett is, mielőtt az ATAPI IDE driver az SCSI emulációval életbe léphetne.
Erre való a noprobe=/dev/hdc libata.atapi_enabled=1 kernel-paraméter. Mindkettő kell, főleg a noprobe a fontos!
Ja, egy kernel config is jöhet!
Sipi
[Szerkesztve] -
Batman
őstag
Haliho!
Lenne egy kis DMA problémám, (sipi amiket írtál végignéztem de nem tudtam megoldani a problémát) szoval ha cd-t vagy dvd-t írok vagy arrol nezek filmet akkor iszonyatosan belassul a gép, mivel nincs DMA.Már többféle képpen próbáltam bele életet lehelni siker nélkül: pl [link] [link]
hdparm -d1 /dev/hdc
/dev/hdc:
setting using_dma to 1 (on)
HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted
using_dma = 0 (off)
Sata vinyom van és scsi dvd írom.Előre is köszike.
mod:
[link]
Ugyan iylen notim van ki is próbáltam ,hogy grubnak megadom a libata paramétert de így sem ment.
mod2:
Ezt a megoldást még nem próbáltam mivel az én 2.6.07-es kerneleben nem találtam ilyen sort.
in /usr/src/linux/include/linux/libata.h change
#undef ATA_ENABLE_ATAPI /* define to enable ATAPI support */
to
#define ATA_ENABLE_ATAPI /* define to enable ATAPI support */ -
Sipi
addikt
Minden nap késő este elkészítik az aznapi Portage Snapshotot, amit a mirrorokról le lehet húzni. Mint az ISO image-eket, csak párral feljebb lévő könyvtár, snapshot néven.
De egyébként simán targz a Portage könyvtáradat, majd kitömörít a másik gépen. Aztán emerge metadata, hogy elkészüljenek a cache-ek.
Sipi -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Pénteken szükségem lenne egy teljesen friss biztosan aznapi portage snapshot-ra. Hogyan készíthető el ez? Tudom, hogy viszonylag gyorsan frissülnek a letest kiadások, de ha pont aznap nem jön ki, akkor jó lenne egy saját. Köszi a help-et...
Sianis -
Batman
őstag
Olvastátok a GWN-en?

Hungarian GWN translators
Recently a Hungarian GWN translation has been considered. Right now we are looking for some translators to help with the task - if you are interested please send a notice to gwn-feedback@gentoo.org. Many thanks in advance! -
Sipi
addikt
A fixlibtool nem javítja ki (bár valóban szükséges lépés), mert mondom, binárisan inkompatibilis. Át fogja írni, hogy ne 3.4.4-esre mutasson, de a programok egy része ettől még elhasal.
Igen, reemerge. De futnia kellene... Ja, elképzelhető, hogy a qt4, at4, kdelibs csomagokat is újra kell tenni (ha nem csinálná meg a revdep).
Sipi -
-
Sipi
addikt
Valószínűleg áttértél 4.1-es gcc-re, ami binárisan nem teljesen kompatibilis a 3.x-es sorozattal. Újra kell húznod az ilyen alkalmazásokat.
Elvileg a revdep-rebuild --library libstdc++.so.6 parancsot is kiadhatod, ez újrahúz mindent, ami a (régi) gcc-hez tartozó libstdc++.so-t használja. (A 4.1-es is ugyanilyen nevű, csak kicsit megváltozott.) Sajna, ez majdnem a teljes rendszert újrahúzza. Ha nem akarsz tökölni, kukkolod, mi nem fut, és csak azokat teszed fel, mert hiába nem kompatibilis, azért a csomagok jó része működik így is.
Sipi -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Kapott ma a rendszerem új qt-t, azóta nem igazán akar működni az amarok:
amarokapp: /usr/lib/gcc/x86_64-pc-linux-gnu/3.4.4/libstdc++.so.6: version `CXXABI_1.3.1' not found (required by /usr/kde/3.5/lib64/libkhtml.so.4)
Azt írták valahol, hogy hiányolja a 3.4.4-es gcc-t? Akkor ezt most fel kell rakni újra, nem szedi le 4-es gcc-t? Hogy is van ez akkor kérem szépen?
Sianis -
derossi
aktív tag
valaki elmagyarázhatná már hogyan kell linuxon telepíteni mert nem megy!!!

-
Sipi
addikt
Gondolkodtam azon, mit is szeretnél, és arra jutottam, hogy szerintem hüleség.
Vegyük végig! Én vagyok a gonosz user, azt akarod, hogy amikor dc++-t használok, ne fogjam le a sávszélt. Alkalmazás-szinten akarod ezt megadni. Leszabályzol.
Oké, de hogy? Hogyan azonosítod a programomat? Névvel? Akkor átnevezem dc++-ról dcccc-re, és máris nem működik a szabályozás. Lenyomatot veszel a programról? Oké, felteszek egy másik verziót, megint nem szabályzol.
Ha végigveszed, a végén oda juthatsz, hogy inkább mintára szűrsz, pl. leszabályzod az összes ftp-kommunikációt, p2p-t, stb.
Vagyis ott vagy, ahol a linuxos netlimiterek... Itt van egy jó kis doksi: [link]. Rengeteg infó van benne, hogyan is működik.
Sipi -
-
-
Sipi
addikt
Hm. Az én nagy eszem... Panaszkodtam, hogy nem megy rendesen az automount.
Ha beteszek egy dévédét, a KDE úgy csatolja, hogy nem tudok userként belépni.
Nos, kiderült, egyetlen egy DVD-vel csinálja ezt - azzal, amivel próbáltam, mert éppen kéznél volt.
Mással megy szépen, ahogy kell. A /media könyvtárai a usernév jogaival jönnek létre, más nem érheti el, de én igen.
Kivéve ezt az egyet, ami ráadásul egy eredeti, gyári játék-DVD. Valami kavar van az UDF-struktúrájával. Bár nem értem, miért kell emiatt root:root-ként csatolni... Ezzel, vagy tetszőleges más cd/dvd-vel próbálva, a mount opciói ugyanazok a csatolt filerendszernél. Annyira, hogy mindkettőre azt írja ki, user:users jogokkal tette fel. De a gyárinál mégsem ez lesz érvényben.
Magyarul: a /media/hdd a gyári esetén root:root, 0750 jogokkal. A mount azonban azt írja ki a /media/hdd csatolásra, hogy uid=1000, gid=100. Ami én, a user vagyok...
Az egyedüli különbség az, hogy a működő dévédék iso9660, a nem működő pedig udf filerendszerű. Csak az udf-nél van umask a mount opciói között. (Bár ez mindegy lenne, ha rendesen, az én nevemben csatolná fel, mindenképpen menne.)
Ez a fura, hogy a mount parancs szerint az én nevemben van, az ls -la /media pedig root:root-nak írja ki.
Mi a fene van az udf filerendszerrel?
Sipi -
Batman
őstag
Haliho!
Van egy visszatérő problémám: a bandwidth!
Elég sokat keresgéltem már és olyan megoldásokat találtam is amivel egyes interfészeket lehet szabályozni le/fel -töltést, de én olyat keresek amivel az egyes alkalmazásokat külön tudom szabályozni!
Ilyenről tud valaki?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- SSD kibeszélő
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung kuponkunyeráló
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MIUI / HyperOS topik
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Iqos cigaretta
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- iPhone 13 Pro 128GB 100% (1év Garancia)
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 512GB,Használt,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy S20 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Csak 85-t visz...pedig modeline be van állítva...

Porszívózni ki fog?