- Elkészült a nagymama hardverbefőttje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- A Sony még nem döntötte el, hogy miképpen reagálnak az USA vámpolitikájára
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Új SSD-t első indításkor mivel szoktatok ellenőrizni?
Köszönettel: MaCS
-
válasz
Hegyirabló #39747 üzenetére
Igen.
Ha háttértárnak megy, akkor a particiokezelot nyisd meg.
Ha rendszernek akkor pedig simán telepítés
-
Hegyirabló
veterán
Sziasztok!
Betennék egy M.2 SSD-t a gépbe, de még sosem csináltam ilyet. Egyszerűen csak berakom, felismeri, és kész?
Köszi!
-
válasz
Fire/SOUL/CD #39743 üzenetére
Az a baj én anno belefutottam ilyenbe egy Asus lapnál, de Intel NUC-nál is folyamatosan szívtam ezzel...
Telepítő látta, fel is ment a rendszer, de restart után nem.
Állítgattam valamit, jó lett, és utána "nem mertem" hozzányúlni
ma meg elfelejtettem megnézni a beállításaimat.
-
válasz
Frawly #39744 üzenetére
Az elmúlt 1 évben kétszer futottam bele ilyen dologba, szerencsére azok mind olyan gyártók termékei voltak, amik itthon nem annyira ismertek (hála égnek).
Pontos típust nem tudok írni, de az egyik az egy Transcend volt (nem tudom milyen laposban volt, mert vettek bele SATA-s SSD-t és eladták), a másik meg egy Origin Storage névre hallgatott és az egy Dell Latitude-ből lett kiszedve. Jelenség ugyanaz volt, látszólag a telepítő felmásolt mindent, de boot-olni nem volt hajlandó, visszatéve a Dell-be meg simán elindult(persze nem örült a W10, hogy hirtelen más lett teljesen a hardverközeg, de akkor is beboot-olt)Én az OEM meghajtókat mindig is kerültem, másoknak sem szoktam javasolni, elsősorban a support hiánya miat, azokat az OEM meghajtókat, amiket meg laposokból szednek ki és úgy árulják külön, na az meg a legkerülendőbb, mert ott a garinak is annyi, mert az csak géppel együtt van, külön nem lehet gariztatni...
-
Frawly
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #39743 üzenetére
Ilyet én még nem láttam. Persze nem tartom kizártnak, hogy van ilyen, de ez annyira szégyenteljes húzás, hogy szégyenfalra illik. Ha tudsz ilyen SSD-ről, akkor azt írd meg kérlek, betesszük a topikösszefoglalóba, mint kerülendő modell.
Amit eddig OEM-et láttam, az bootolt minden gépben.
-
válasz
Frawly #39741 üzenetére
"Az biztosan nem oka, hogy OEM. Az OEM csak azt jelenti, hogy nem az SSD valódi gyártója adja rá a terméktámogatást, hanem az az OEM rendszerépítő cég, aki a saját termékébe beépítette. Ennyi, nem több, ennek semmi köze nincs a bootolhatósághoz."
Ez nem igaz.
Csak még nem találkoztál ilyen helyzettel(Én közel 30 éve vagyok a szakmában, tapasztalatból írom, nem a neten olvastam...). Vannak olyan OEM SSD-k(NVME-ről beszélünk), amik egy adott laposban simán bootolnak, kiszedve onnan és belerakva asztali gépek deszkájába meg max adattárolásra jók, mert arról nem boot-olsz... Miért? Pont azért amit írtál, mert az OEM SSD-n teljesen más Firmware-k vannak, igazodva az OEM rendszerépítő igényeihez, köszönő viszonyban nincsenek a gyári firmware-ekkel... Mindazonáltal, szerencsére ritkán lehet belefutni ilyen dologba, de hogy egyáltalán nem, az nem igaz...Ettől függetlenül, az már kizárásra került, hogy a szóban forgó Samu SSD az nem OEM, abban igazad van teljesen, hogy lehet gyári hibás a cucc, ki kell zárni.
(Mondjuk az ilyen hiba nagyon ritka, hogy maga W10 telepítő lefut, rámásolja a fájlokat stb, csak a következő indításnál nem boot-ol be...)MSI supportja ilyen szempontból csapnivaló, mert minden röhejes kérdésre van egy valag infó, de azt nem képesek odaírni a specifikációba, hogy NVME Bootable supported (vagy nem) ASrock alaplapokat kedvelem alapvetően, nagyon sokat pakoltam már össze(sok más mellett), de nem emlékszem, hogy bármelyik B250 vagy B450 lap ne tudott volna NVME-ről boot-olni...)
Kíváncsian várom, mi lesz ennek a "játéknak" a vége, mert akkor megint gazdagottam egy új tapasztalattal és én ezt szeretem....
-
bajaki
őstag
válasz
Frawly #39741 üzenetére
A BIOS látta, listázta az eszközöknél az M.2_1 opciónak. Mondjuk érdekes volt, mert a B250-es lapban "Samsung 97 (500.)" néven, míg az én B450-es lapomban kiírta rendesen a nevét.
Adattárként működött Windows alól, de a Samsung Magician nem látta, akárhogy is próbáltam konfigolln (RAID nem volt bekapcsolva, láttam, hogy az bezavarhat.)Elengedtem a témát, tegnap visszavittem a gépet, ez most kifogott rajtam.
-
Frawly
veterán
válasz
bajaki #39713 üzenetére
Az biztosan nem oka, hogy OEM. Az OEM csak azt jelenti, hogy nem az SSD valódi gyártója adja rá a terméktámogatást, hanem az az OEM rendszerépítő cég, aki a saját termékébe beépítette. Ennyi, nem több, ennek semmi köze nincs a bootolhatósághoz.
Az UEFI BIOS egyáltalán látja az SSD-t? Úgy értem, hogy nem a booteszközre gondolok, hanem úgy általában magát a drive-ot.
Látom, hogy már a te B450-es lapodban sem megy. Erre azt tudom írni, hogy próbáld meg adattárként használni. Azaz ne telepíts rá Windowst, hanem meglévő, bootképes Windows telepítés alatt Lemezkezelővel particionáld meg, és másolj rá valami próbaadatot, pár gigát. Bootolj újra, és nézd meg, hogy még mindig látszik-e. Ugyanis nem lehetetlen, hogy az SSD is lehet gyári hibás, selejt darab. Ugyan prémium gyártó, prémium modellje, de attól a selejtet ők sem tudják 100%-ra szűrni. Elsőre ezt zárjuk ki.
Az UEFI BIOS-ban a Compatibility Support Module / Legacy Boot beállítás azt jelenti, hogy az UEFI próbálja a hagyományos BIOS funcióit emulálni, és MBR partíciótáblás meghajtóról az MBR-ből betöltött bootkóddal bootolni. Ez egy HDD-nél, meg SATA, mSATA, M.2 SATA SSD-nél lehetséges is. De itt egy PCIe NVMe SSD-ről van szó (970 EVO Plus), annál kötelező az UEFI mód, UEFI boot, GPT partíciós tábla, EFI partíció. Néhány lap enged ez alól kivételt, de nem ez a fő szabály.
-
zizidor
őstag
2.5"-ös Intel meg csak háttértárnak van
Eddig nem írtad, hogy az egyik 2.5-ös, ebből úgy jött le, hogy mindkettő M.2-es, így nem mindegy melyiket hova teszed, mivel csak az egyik M.2 port SATA-s. Így azért más, tedd át az M.2_1-be és próbáld ki. Azt azért ellenőrizd le, hogy melyik van beállítva boot eszköznek.
VAGY: Ha van olyan lehetőség a BIOS-ban, ahol beállíthatod a meghajtó sorrendet, akkor állítsd át ott. De a gyakorlatban nincs jelentősége a sorszámozásnak.
-
ЯΞD
senior tag
válasz
zizidor #39735 üzenetére
De ettől még nem tudom, hogy miért nem helyes sorrendben vannak. Már csak azért sem mert most vettem új lapot procit. Egy maximus VIII hero-t+6700k cseréltem. Nos ott is ezek a hardverek voltak és minden oké volt. Szintén legacy-ba telepítettem. Bár azon csak egy M.2 slot volt.
-
zizidor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #39734 üzenetére
1-2: Ahogy írod, csak addig arról nem volt infó, hogy így is történt.
3: Arra céloztam, hogy a Windows telepítő létrehozta-e a szükséges boot partíciót és a hozzá tartozó bejegyzést ("Windows Boot Manager") a BIOS-ban.
-
válasz
zizidor #39724 üzenetére
1, "a telepítő tényleg UEFI módban lett-e indítva"
Írtam (meg mások is), hogy hogy kellene2. "milyen partícionálás van az SSD-n, csinált-e EFI boot partíciót,"
Lényegtelen, minden partíció törlése után ezt a W10 megoldja, "vákumozott" cuccon is létrehozza a W8.1/W10 telepítő (persze csak az x64-es)3. "csinált-e EFI boot partíciót, BIOS-ban létrejött-e a szükséges bejegyzés"
Ezt meg nem tudom mire érted... (UEFI FW manuális konfigurálása BIOS UEFI parancssorból esetleg?)
Milyen bejegyzés? (EFI partíciót nem kell előre gyártani(lehet, de azt átlag user biztosan nem tudja)) -
-
bajaki
őstag
válasz
King Unique #39730 üzenetére
Nincs beállítva fixen, boot menüből szoktam pendrive-ról indítani. Ha kihúzom a pendrive-ot sem indul az SSD-ről. A telepítés után sem jelenik meg Windows boot manager-es bejegyzés, boot menüben is csak az "Enter setup" opció van ilyenkor.
"Meg persze az sem, hogy az adott hardver, alaplap biztosan támogassa az adott NVMe SSD-ről a bootolást."
Én erre gyanakszom egyébként, hogy itt van probléma. Bár a kompatibilitási listán ott van ez az SSD is, de arra vonatkozóan, hogy NVME boot megy-e, nem látok egyértelmű infót. -
King Unique
titán
válasz
bajaki #39708 üzenetére
Ha fixen be van állítva a pendrive elsődleges boot eszközként, akkor nem meglepő, ha restart után újra az bootol, újra arról indul a telepítő. Pont azért elég lenne csak a F11/F12 stb. billentyűvel előhívható gyorsmenüben kiválasztani. Illetve a megfelelőt, azaz ha UEFI-s telepítés a cél, akkor az UEFI kezdetűt. Meg az UEFI BIOS-ban megfelelően beállítani a boot opciókat, azaz UEFI-t, ha olyan telepítés a cél. Valamint a Windows UEFI-s telepítésénél létrejön a Windows Boot Manager bejegyzés, azt kell elsődlegesként beállítani, vagy az olyan kezdetű meghajtót (példa). Aztán ha sikerült esetleg összevissza elállítani a BIOS-t, akkor egy Load BIOS/UEFI Defaults sem árthat. Meg persze az sem, hogy az adott hardver, alaplap biztosan támogassa az adott NVMe SSD-ről a bootolást.
(#39729) zizidor:
Minek rá ESP, amikor világosan látszik, hogy már van rajta egy System Reserved? Meg arról is volt már szó itt, hogy NVMe SSD-nél sem kizárólag csak az UEFI-s telepítés működhet, hanem akár a legacy/CSM szerinti is (példa). -
zizidor
őstag
válasz
bajaki #39727 üzenetére
Nos, ez tényleg jónak tűnik. Az én MSI alaplapom boot beállításai között van egy olyan, ahol ki lehet választani, hogy melyik eszközök engedélyezettek és azok milyen sorrendben. Meg arra is van egy külön opció, hogy az UEFI lehetőségek közül melyik az alapértelmezett. (Mondjuk ezekkel általában nem szokott gond lenni, alapból mindegyik meghajtó engedélyezett, és a Windows telepítő beállítja alapnak a Windows-t...)
-
bajaki
őstag
válasz
zizidor #39724 üzenetére
A pendrive Windows Media Creation Tool-lal lett létrehozva, BIOS-ban boot mode UEFI-n, pendrive pedig F11-es boot menüből indítva (írja is, hogy UEFI: Flash Drive...). SSD GPT-ben.
(#39721) Fire/SOUL/CD: Ne viccelj, így is rengeteget segítettél. Köszi az infókat!
Itt vagy valami hatalmas user error van a részemről, vagy a BIOS nem tudja amit kellene, vagy SSD hiba (?). -
ЯΞD
senior tag
Sziasztok!
Lehet, hogy rossz helyen tettem fel kérdésem ezért megkérdezném itt is. Nem copyzom be inkább [link]
-
zizidor
őstag
Persze, csak ez is feltétel. Mondjuk jó lenne tudni azt is, hogy a telepítő tényleg UEFI módban lett-e indítva, milyen partícionálás van az SSD-n, csinált-e EFI boot partíciót, BIOS-ban létrejött-e a szükséges bejegyzés.
-
zizidor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #39721 üzenetére
0. A BIOS támogassa az NVME boot módot.
Nálam pl. itt bukott a dolog, BIOS frissítés nincs.
-
válasz
bajaki #39720 üzenetére
Settings/Boot/ Boot Mode Select (UEFI meg Legacy+UEFI szokott lenni az opció)
Ezt kellene UEFI-re állítani (nem a Te gépeden, hanem a haverodén)
Ha véletlenül ez a menü inaktív lenne, akkor az azért szokott lenni, mert a korábban általam említett Windows 8.1/ 10 WHQL Support engedélyezve van. Ha ez a szitu, akkor tiltsd le és akkor a Boot Mode Select opciót már át lehet állítani UEFI-re (és nem Legacy+UEFI-re).Ahhoz, hogy NVME meghajtóra lehessen telepíteni, meg arról lehessen boot-olni, ahhoz alapvetően 3 dolog kell:
1. BIOS UEFI módban
2. UEFI módban indított telepítés
3. 64 bites OSTöbbet már nem tudok segíteni sajnos...
-
-
bajaki
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #39716 üzenetére
No, nem tudom... beleraktam az én gépembe az SSD-t (MSI B450 Tomahawk + Ryzen 5 2600). Samsung Magician nem ismerte fel, nem látta egyáltalán (drivert is felraktam).
HDSentinel kiírta a fw-t. Elvileg a legfrissebb van rajta, amit az általad linkelt oldal is felajánl letölteni.Visszaraktam az ismerős gépébe, megpróbáltam simán "clean" után telepíteni, nem hozott eredményt.
No itt döntöttem el, hogy az én gépemben is megpróbálok rá egy telepítést, ott mit csinál vajon.
AHCI + UEFI + Secure boot disabled + Win 10 WHQL enabled: ugyanaz az eredmény, nem bootol róla a gép.
Létezik, hogy az SSD-vel valamilyen probléma? HDSentinel szerint 100%-os. -
bajaki
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #39716 üzenetére
Ismerősöm gépe. Épp most raktam át a saját gépembe az SSD-t, megnézem lehet-e fw-t frissíteni rajta.
-
válasz
bajaki #39715 üzenetére
Igen, az nem OEM, hanem ilyen: [link] MZ-V7S500BW
A végén az a 2 betű (ez esetben BW) az eltérhet, attól függően, hogy melyik régióba gyártják, milyen kiszerelésű stb stbEsetleg még annyit lehet eszközölni, hogy Firmware-t frissíteni rajta, ezt a Magician Windows alól elintézi, de lehet manuálisan is (a linken ISO-k vannak, abból kell boot-os pl. pendrive-t gyártani és úgy frissíteni), de persze csak saját felelősségre, nehogy egy drága söralátét váljon belőle... [link]
Az általad említett modell szerepel is az alaplapod kompatibilitási listájában, meg nem igazán jellemző, hogy nem, OEM Samsung meghajtókról ne tudnának boot-olni a deszkák...
Ha minden húr szakad, akkor ki kellene próbálni egy másik vasban, sajnos más ötletem nincs...
-
bajaki
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #39714 üzenetére
Értem. Megnézem még egyszer a convert nélkül.
Közben most jobban megnéztem az SSD-t. Nem is sima Evo, hanem EVO Plus, de elvileg nem OEM: MZ-V7S500
-
válasz
bajaki #39713 üzenetére
Szomorúan hallom, de azért ez a konvertálgatás szükségtelen...
BIOS UEFI módba, telepítő UEFI módban indít, telepítő első ablakában SHIFT+F10, diskpart indít, EVO kiválaszt és CLEAN parancs és ennyi, nem kell semmi más.
Parancssor bezár majd W10 létrehozza a GPT partícióstílust magától...Az OEM-k olcsóbbak, mint a nem OEM-k ill a modellszámukban van eltérés, pl egy nem OEM 970 EVO az MZ-V7E500 míg egy OEM az pl MZ-VLB1T0A PM981 névre hallgat., de az annyi féle lehet, ahány OEM partnernek készül...
Addig minden jó, amíg nincs velük gond, de ha pl egy FW frissítés kellene, akkor azt nem a Samsung adja (Magician sem kezeli az OEM meghajtókat), hanem az OEM partner, na arra a FW-re meg van, hogy 1 évet is várhat az ember...
-
bajaki
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #39711 üzenetére
Megvoltak ezek a lépések (+diskpartból gpt convert is a telepítés előtt), de sajnos nem jó. Ugyanaz a jelenség, a telepítés után sem látja UEFI eszközként a rendszer az SSD-t.
Mit jelent SSD esetén, hogy OEM, illetve honnan tudhatom meg, hogy az-e?
-
Frawly
veterán
válasz
kisspepe #39706 üzenetére
Nem, nem jó Optane-re állítva. Hacsak valóban nincs Optane SSD a gépben. Ez egy nem felejtő memóriatípussal dolgozó SSD, nem is NAND alapú. Elég drága, de a NAND alapú megoldásoktól gyorsabb, főleg elérési időben és random lemezműveletekben (bár a bottleneck hatás miatt átlag felhasználásnál ezt sem fogod gyorsabbnak érezni egy normál SATA SSD-hez képest). Nem is önálló SSD-nek használják a legtöbb helyen, hanem lassabb meghajtók cache-elésére.
-
válasz
bajaki #39708 üzenetére
1. Legújabb BIOS legyen a lapon
2. BIOS alapbeállítások betölt (általában Exit menüben, Load BIOS Defaults vagy Load UEFI Defaults stb stb néven), CSM modul letilt, Secure Boot letilt(ha be van kapcsolva esetleg)
3. BIOS-ban Settings\ Advanced\Windows OS Configuration\ belül a
Windows 10 WHQL Support legyen Enabled (lehet, hogy nem pont ezen az útvonalon van, az is lehet, hogy nincs is ilyen funkció, csak emlékezetből írom, mert B250/350-es lapokon szokott ilyen opció lenni)
4. Telepítés idejére csak az NVME legyen "csatlakoztatva" minden más meghajtó adatkábele lehúz
5. W10 telepítővel legyalulni az összes partíciót és újra létrehozatni vele (partíciókon törlés, majd amikor egy sincs, akkor NEXT (nem az ÚJ-ra menni)...
6. Ha sikerült felpakolni a W10-t és boot-ol is a rendszer rendesen, akkor telepítsd fel a gyári NVME Driver-t (lista legalján View More)UI: Ha esetleg az SSD OEM meghajtó, na az már más tészta, reméljük nem OEM...
-
bajaki
őstag
Sziasztok!
Egy ismerősöm megkért, hogy nézzek rá a gépére. Egy Samsung 970 Evo M.2 NVMe SSD (500GB)-t rakott egy MSI B250M Gaming Pro alaplapba (i7-7700 mellé, ha ez számít esetleg).
A probléma az, hogy nem tudjuk életre kelteni a Windowst az SSD-ről - igazából nem bootol be.
Sata mód AHCI, boot mód UEFI. Ilyenkor elindítom USB-ről a MediaCreationTool-lal létrehozott telepítőt. Az installer látja is az SSD-t, felmásolja a fájlokat rá, majd az első újraindítás után ugyanúgy visszatölt a pendrive-ról a telepítő. Ha kihúzom a pendrive-ot és úgy bootolok, akkor pedig egyenes a BIOS-ba lép, az F11-es boot menünél meg sem jelenik az SSD mint bootolható UEFI eszköz.Mit ronthatunk el? Esetleg kompatibilitási probléma van és a lap nem tud bootolni NVMe SSD-ről (a régi Windows alatt - HDD-ről - megjelent az SSD és tudott is fájlokat másolni rá. Esetleg MBR - GPT konverziós probléma lehet?
-
kisspepe
tag
Sziasztok!
Most kaptam telepítésre egy Predator Helios 300 laptopot. A BIOS beállításokban a SATA Mode-nál a következők vannak:
- AHCI
- RST with Optane
- RST Premium with Optane.Ezzel az Optane technológiával még nem találkoztam, nem tudom pontosan mi. Azt már tudom, hogy az SSD-nek is támogatnia kell ami benne van. Alapértelmezetten a gép RST Premium with Optane-re van állítva. Ez jó így?
-
Frawly
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- SAMSUNG 990 / 980 PRO 1TB M.2 PCIe 4.0 .:BONTATLAN:. .:3év garancia:.
- Samsung 970 PRO 512GB M.2 PCIe SSD
- SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 380GB Intel Optane 905P NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo IdeaPad 3 15IAU7 garancia 109990
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest