Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
Aktív témák
-
válasz
Black&White
üzenetére
Na ez újdonság számomra is. Transcend kártya, ASMedia chipsettel és megy a TRIM
Nyilvánvalóan a sebességek meg azért maradnak el a SATA3-tól, mivel azon az ősrégi NF4-es deszkán csak PCIE 1.x-es port van... -
válasz
Black&White
üzenetére
1. Kösz a riportot
2. Linkelnéd azt az ASMedia karit? (csak kíváncsi vagyok rá melyik lehet, mert PCIE-es SATA karikon nem szokott kimenni a TRIM). Thx!
3. Van új FW a Samsung 840-hez, de ilyen vezérlőkártyás környezetben nem kellene frissíteni, hátha leamortizálod.
-
válasz
Black&White
üzenetére
1. TRIM-et ellenőrizd Hard Disk Sentinel legújabb változatával (nem lennék meglepve, ha nem menne)
2. Legközelebb kicsit nagyobb képet linkelj.UI: A linkelt HDS-ben lévő kérésnek légy oly szíves eleget tenni, köszönöm!

-
Opps... "Az jó ötlet, ha másik gépen is megnézitek, viszont ott frissítsétek a FW-t..."
Ezt természetesen úgy értem, ha kifogástalanul működik a másik gépben a meghajtó. Ha nem, akkor nem szabad még csak megkísérelni sem FW-t, mert akkor garanciális ügyintézéskor hivatkozhatnak a rosszul kivitelezett FW frissítésre és nem cserélik ki garanciálisan. -
válasz
Saphirahick
üzenetére
Úgy jók a beállítások, ahogy írtam a bejegyzésemben(mert onnan származik). Ha ezen valaki variál, akkor legyen tisztában, hogy miket is állít át.
Ha Combined mód engedélyezve, akkor a sata3_5 és sata3_6 portok IDE módban mennek, ha a sata3_6 nem Auto-ra van állítva, akkor eSATA-ként üzemel.Crystal Disk-el mérj All 0x00 Fill módban, illetve tömörítős SSD-knél természetes, ha folyamatosan változik a másolás sebessége.
JSaN
Az jó ötlet, ha másik gépen is megnézitek, viszont ott frissítsétek a FW-t a Magician 3.2-vel(kötelezően Intel vagy AMD sata portra kell kötni és AHCI-ben kell mennie a portnak)
Szvsz szerint nem az SSD-nek van gondja, de majd kiderül. -
Akkor szépen kipihenten és higgadtan, rászánsz egy kis időt és alaposan "átrágod" magad ezen.
Az ott leírtakat pontosan betartva telepítsd fel az SSD-re az OS-t.Egy dolog van, ami a keveredést okozza, az a mosani Vista-s HDD-d, mivel azt IDE módban telepítetted. Teljesen természetes, ha minden sata port üzemmódját átállítod AHCI-re, akkor a Vista-s HDD-ről nem indul a rendszer.
2 lehetőség marad
1. ha van a deszkán több sata vezérlő és azok üzemmódja külön állítható, akkor a HDD-t arra kötöd és a BIOS-ban IDE módra állítod
2. SSD-re telepítés előtt (ugyanarra a sata vezérlőre kötve a HDD-t) először átállítod a Vista-t, hogy AHCI-ben menjen.Szerk
Ha az adatlapodon szereplő Asus P5Q Pro deszkáról van szó, akkor a 2. pont alkalmazása a járható és ésszerű út. -
-
A Crystal Disk Mark alkalmanként az alapbeállításával(5x1000MB) kb 22G írással terheli a meghajtót. Ezt min. 2x biztosan lefuttattad, mint ahogy az AS SSD-t is 1x, ami szintén kb annyi írást generál alkalmanként. Csak ezt összeadva kb 70GB írásért a sebességmérők felelnek(és ha még többször futtattad le őket, akkor még többért)
-
1. W7 AHCI-hoz képest jók az eredmények
2. All in One chipset alatt a gyártó oldaláról letölthető Intel chipset drivert értem
3. Az IRST driver talán a sebességeken fog javítani(a mérhető sebességen, OS alatt nem fogsz érezni semmit belőle), a hibajelenségen nem, mert ha eltűnik egy meghajtó, hogy a gép sem látja, ott más dolgok állnak a háttérben. (deszka BIOS vagy SSD FW tipikusan)
4. Lehet Linux-os tool-al is FW-t frissíten OCZ-n, persze ha bevállalod, akkor azt csak saját felelősségre tedd!
(Én mindenféle gondolkodás nélkül frissítem le a Vertex3-at a legújabb FW-re, ha nem azzal szállítják)"Hogyan tudom megnézni, hogy kampec-e a rendszer?"
Sehogy, max ha "szerencsés" vagy, akkor tapasztalsz x-akták jelenségeket. (Korábbi képeden a W7 alap AHCI drivere látszik, ami jó jel, nem került fel a chipset. -
válasz
kirusz1
üzenetére
Na még csak a chipset hiányzik a boldogsághoz...
Nem kell, a W7 alap drivert kell használni. fuss át rajtaNeck
1. Ezzel és így mérj
2. Az itt linkelt Intel Rapid driver-t telepítsd fel
3. Vertex3-on nem legújabb FW van, 2 súlyos hiba is javítva lett benne
4. Ha felpakoltad az All in Oan chipset drivert, akkor amúgy is kampeca a gépnek. -
-
válasz
scope2007
üzenetére
Intel, aztán az AMD és utána a többi (HDD-hez viszont a Marvell a legjobb)
Intercreptor
A sebesség miatt valóban lényegtelen, de az már közel sem -lévén Marvell drivert használ-, hogy nem megy a TRIM. Ezért lenne a legegyszerűbb átrakni Intel-re(hacsak nem lett felpakolva a szokásos chipset aztán az is lecserélte a W7 drivert, mert akkor így is-úgy is le kell cserélni a drivert) -
-
válasz
Cole86
üzenetére
1. Mint a másik topikban már írtam, Marvell csak nem tudja kihajtani a gyári sebességeket, de ez alavetően nem "szopacs", mert ha tudná, akkor sem éreznéd gyorsabbnak a rendszered.
2.Az AS SSD benchmarkról dobj egy képet, ilyen formán: [link] (nem kell sebességet sem mérned, csak indítsd el)
utána lehet mit javasolni, mert még az sem biztos, hogy milyen üzemmódba megy a port és hogy van-e telepítve Marvell driver (ha van, na látod az tényleg "szopacs")
-
válasz
TeeJay
üzenetére
ISO-k révén nem OS alatti frissítéshez szánták, hanem bootlemezről/pendrive-ról történő frissítéshez.
A legtöbb Samsung manapság már a legutolsó FW-el jön ki, ha nem, akkor meg frissíteni kell.
(Rákeresel a FW verziójára a topikban és a találatok közt már ott lesz, mi lett javítva benne, de mint írtam, manapság igen ritka ha nem alegújabb FW van rajtuk(kivéve 840-esek, mert azok FW-jei még újak) -
Samsung 470/830/840/840 Pro tulajdonosok figyelmébe ajánlom.
Január 15.-ig letölthetitek a legfrissebb firmware frissítéseket ISO formátumban, a fennemlített modellekhez.
Csomag neve
WeTransfer-83nbV28b.zipCsomag tartalma
Samsung 470 -> AXM09B1Q.iso
Samsung 830 -> CXM03B1Q.iso
Samsung 840 -> DXT07B0Q.iso
Samsung 840 Pro -> DXM04B0Q.iso
Samsung_SSD_Firmware_Update_Utility_User_Manual_(EN)_for_Mac_v1.0.pdf -
-
válasz
SOAD19
üzenetére
Egyértelműen az ASRock FM2A75M-DGS (még akkor is, ha pont olyan chipsetes(Hudson D3), amit a Samsung igen ritkán nem szeret)
V.Dave
Kb 2-3 havonta csökken eggyel az MWI. (Nagy értelmét nem látom, hisz -feltételezem- úgyis át fogod tenni a HDD-re a letöltött anyagokat) -
-
válasz
Valdez
üzenetére
Akkor nem ad vissza ilyen adatot, ez van. Ellenben a "De akkor legalább a remaining life jól működik rajta? Tehát nemám még 5 év múlva is 100-on lesz aztán egyszercsak megpusztul?" és a "A raw read error rate 6-os az nem gáz?" kategóriájú kérdések nem merülnek fel
Ha a HDS az áttekintés fülön szövegesen azt írja, hogy minden rendben van, akkor nincs min törni a fejed. -
válasz
scope2007
üzenetére
Az OCZ Toolbox nem minden adatot jelenít meg, ezért célszerű más szoftvert bevetni
Valdez #48256
Hard Disk Sentinel legújabb változatát használd. Sokan nem tudják, hogy -bár a SMART adatok lekérése viszonylag egyszerű- a SMART adatok feldolgozása elég összetett feladat.
Ezért szükséges a HDS használata, mert összességébe és összefüggéseiben is vizsgálja a SMART infókat. -
válasz
allein
üzenetére
A CDM-nek már van 5.x-es változata, azzal nézz rá, ne azzal az ezeréves verzióval...(képeden 3.8.0)
-
válasz
bojan01
üzenetére
Ha eredeti/érintetlen W7 telepítővel próbálkoztál, akkor azt kellene megpróbálni, hogy egy XP vagy Vista felmegy-e a meghajtóra. Nem tudom, hogy kéz alól vetted, avagy még újonnan sikerült beszerzni az SSD-t, de ha az XP és/vagy Vista felmegy rendesen/zökkenőmentesen/probléma nélkül, akkor kizárható, hogy esetleg az SSD-vel van gond.
-
válasz
bojan01
üzenetére
Az "éles" indítást hogy kell értelmezni? Felment normálisan, el is indult a telepítés végeztével, be is jött az asztal stb, majd a következő restart-nál már nem?

UI: Mondanom sem kell, hogy csak akkor van értelme a társalgásnak, ha eredeti érintetlen telepítőlemezt használsz és semmi "okosítót" sem. Ha ez esetleg nem így lenne, akkor nincs miről értekezni a továbbiakban.
-
-
válasz
Killerlaca
üzenetére
Az itt szereplő IRST 11.7 driver-t használd [link] (ha a Asrock z77 pro3 deszkáról van szó)
Amúgy szvsz nem ez a gond, javaslom szánd rá az időt és olvasd át EZT és ha úgy érzed, akkor ez alapján telepítsd újra a rendszert. Le van írva, de kihangsúlyoznám, hogy chipset drivereket ne telepíts(gyakra All In One telepítőnek van "álcázva"). Most is megtetted és írtad mi lett belőle. Sajnos a chipset drivereket nem lehet eltávolítani...
Ha kell, frissíts BIOS-t , ha kell, frissítsd az SSD FW-jét még telepítés előtt. (SSD FW-jét lekérdezheted pl a Crystal Disk Info-val is, van portable változata is)Én a reinstall-t javaslom, a leírásom pontos betartása mellett, mert akkor rengeteg hibaforrás kizárható(renndesen van csatlakoztatva az SSD, BIOS jól van beállítva, nincs tuuning, se chipset driver stb stb stb)
toM517
A képek alapján az SSD teljesen rendben van, a fagyást valami más okozza (ha időközben pl felvarázsoltál/frissítettél chipset-et stb stb) vagy valami olyan szoftver került fel, ami saját meghajtó vezérlőket használ(egyes backup/restore vagy partícionáló alkalmazások teszik ezt stb) -
Elméletben nem lehet gondja vele, gyakorlatban viszont meg kell nézni a lapos gyári oldalán a BIOS frissítéseket, nincs-e köztük olyan, ami érintheti a meghajtók kezelését illetve a neten keresgélni a lapos után SSD-vel, hogy vannak-e esetlegesen olyan infók, hogy ez vagy azzal az SSD-vel nem indult/nem látta a BIOS stb.
Laposoknál valamelyest többször lehet belefutni olyan dologba, hogy nem látja a BIOS az SSD-t, és ez nem csak SF vezérlős SSD-kre igaz, ezért kell körbejárnod a kérdést.AndrewTdi
Ha W7 vagy W8 lesz az OS, akkor is lesz TRIM SATA IDE módban is, csak az OS-ek alapértelmezett IDE driver-ét kell használnod. Maga a linkelt Intel meghajtó (SATA2-es amúgy) ennyiért tényleg jó áron van, persze csak a meghajtót vélelmezem, azt hogy apróról megveszed-e vagy sem, az a Te döntésed.
(G3B5-ös az OEM változat, nem jár hozzá semmi, G3K5 a kit-el árusított modell, szerelőkeret, satakábel stb jár hozzá. Persze ilyen olcsón, ha nem adja hozzá az eladó, akkor azért nem kell reklamálni
)A lapossal kapcsolatban meg ugyanaz a véleményem és javaslatom, mint maláj esetében.
toM517
Ne a SMART-ról dobj csak képet, hanem az Áttekintés fülről, ott van szövegesen értékelve az adott meghajtó állapota, beszédesebb... -
-
válasz
Bagira01
üzenetére
A gyártók megadják, hogy napi mennyi írás mellett garantálják a hibamentes működést. Ez gyártónként változó, de az közös, hogy garanciaidőn belül nem lehet "lenullázni" az MWI-t (MediaWearOut Indicator, Samsung-nál ennek Wear Leveling Count a neve a SMART infókban)
Ha ezt az MWI garanciaidőn belül lenullázod(ami igen tetemes írást jelent), akkor garanciálisan, csak ez miatt nem cserélik ki. Samsung 830-nak olyan 600TiB írás környékén fogy el az MWI, azaz, figyelembe véve, hogy havonta mennyit írsz, akkor kb 600 év múlva esedékes a dolog.
-
válasz
Bagira01
üzenetére
Én sosem javaslom a kikapcsolását, akármennyi RAM is van a konfigban, max, ha kis kapacitású az SSD és 8G vagy több RAM van, akkor helyezd ki. Mivel írtad, hogy laposod van, feltételezhetően nincs ennyi RAM a masinában(bár ugye vannak ilyen laposok is), ezért hagyd nyugodtan az SSD-n, ott van a legjobb helyen. (Nem a lapozófájl miatt ennyi az írás(ami meg amúgy is igen kevés, mint írtam))
-
-
Kérném a Samsung 840/840 Pro tulajdonosok figyelmét!
Privátban hdsentinel-el (Hard Disk Sentinel fejlesztője) több témában szoktunk esznét cserélni stb, ott megemlítettem a 840-esek MWI csökkenését is, többek közt azt, hogy 100%-ról teljesen véletlen mennyiségű írt adat után csökken stb.
Nos ezen okból hdsentinel engedélyt adott számomra, hogy közzétehessek egy olyan beta változatot, ami csak jövő héten jelent volna meg amúgy.
A fejlesztőnek 1 kérése van csupán: Minden 840-es tulaj, aki letölti és telepíti a programot, az küldjön Riport-ot a fejlesztőnek (Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció segítségével) és ezt pár naponként tegye meg avagy ha hirtelen sok adatot írt valaki a meghajtóra.Minden 840-es tulajdonost megkérnék, hogy ha letölti ezt a verziót, akkor legyen annyira korrekt/becsületes, hogy elküldi a riporto(ka)t.
hdsentinel-el együtt köszönjük!

-
-
-
-
-
W7-nél -> Lemeztöredezettség-mentesítő
W8-nál -> Meghajtók optimalizálása
Ha szolgáltatás szinten tiltod, akkor a particionálási műveletek sem fognak menni a lemezkezelőben. Ezt elkerülendő(már ha használod a lemezkezelőt ilyen célra) elég, ha csak az időzített töredezettség-mentesítést tiltod le (ha automatikusan nem tette meg volna az OS). Ehhez futtasd a dfrgui-t, a többi egyértelmű lesz. -
válasz
Anfänger
üzenetére
Akkor ennyi. (mondjuk lehet, hogy egy amolyan "egészségügyi lassú formázás" helyretenné, de ahhoz idő kell, meg bizonyos szoftverek megfelelő ismerete, ráadásul max sebességmérőben lenne változás, OS alatt ebből semmit nem éreznél meg. Én anno a Samsung 470 kapcsán megléptem ezt, de ott már néha laggolt az SSD, szóval kellett: [link])
Henker2 - "Ja! És van még 2db 3,5 HDD-m amik szintén AHCI-re lettek így állítva! Ez nem gond?"
Nem gond. -
válasz
Vegitaa
üzenetére
Rendszerpartícióra szükség van.
A rejtett partícióról van szó inkább...
Vista/W7W8 lemezkezelőjével is leformázhatod(miután minden partíciót töröltél róla) és akkor minden rendben lesz(nem lesz rejtett partíció sem). Telepítési segédletemben meg ott a parancssoros módszer, amit a telepítőről futtathatsz, úgy is kivitelezhető (a rejtett partíció jogosultságáról/szükségességéről is olvashatsz) -
-
válasz
Anfänger
üzenetére
Telepítsd fel a megfelelő IRST driver-t.
Intel® Rapid Storage Technology 11.7 (iata_enu.exe)V.Dave #48061
Nincs érdemi változás sebességben, ami meg igen, azt nem a FW okozzaHenker2 #48064
Igen, ez teljesen rendben van.Danex #48068
SATA2-es porton azok jó eredmények. Ha esetleg még nem tetted meg, akkor az OS-ednek megfelelő AMD Chipset driver-t telepítsd fel. -
válasz
kisferi
üzenetére
Meg kell nézni, hogy melyik SATA porta van kötve HDD és melyikre az SSD. Ezt követően pedig a BIOS-ban ellenőrizni, hogy ezen SATA portok azonos üzemmódban mennek-e (IDE avagy AHCI)
Ez a jelenség, amiről írsz, tipikusan akkor fordul elő, ha a HDD SATA IDE módba konfigurált portra van kötve, míg az SSD meg SATA AHCI módba konfigurált portra.
Az XP nem támogatja alapból az AHCI üzemmódot, így az arra csatlakoztatott eszközöket sem látja.
Első körben ezt kellene ellenőrizni(csak ellenőrizni) és semmit sem módosítani! -
válasz
Henker2
üzenetére
Nem, nem lehet annyi (ha intel sata portra kötötted, nem tettél fel bisz-basz chipset driver-t, W7 AHCI vagy megfelelő IRST drivert használsz, alignálás is oké és All 0x00 Fill-ben mérsz)
Szaladj át rajta, minden le van írva: [link]UI: Az alignálást meg a driver-t így ellenőrizd, ez a legegyszerűbb: [link]
-
Kint vannak az új Firmware-ek a 840-es szériához
W8 alól már fel is húztam Magician-el(nem destruktív), olybá tűnik minden rendben. [link]
Ettől függetlenül csak saját felelősségre frissíteni!!!
-
válasz
V.Dave
üzenetére
Az eredményeid SATA2-es sebességek. Az lehet, hogy nem a Marvell-re kötötted, de biztosan nem a sötétkék portok egyikén figyel az SSD?
(Azok sata2-es Intel portok, úgy érthető lenne az eredmény...)UI: Ha véletlenül lenne olyan opció a BIOS-ban, hogy aggressive link power management, akkor azt tiltsd le.
-
-
válasz
javorszky
üzenetére
Nem kell vele foglalkozni, egyszerűen nem jól kezeli a meghajtót, teljesen fals infókat ír ki (128 fokos lenne az SSD-d?
(a Force 3 -as széria nem is ad vissza hőmérséklet infót)Az a lényeg, amit a Hard Disk Sentinel kijelez, ott meg minden a legnagyobb rendben van.
-
válasz
mackosajt
üzenetére
"oprendszer sorban nincs pipa..."
A lényeg, hogy mi van odaírva: Támogatva, Letiltva?
Ha igen és az adatlapodon szereplő Asrock 970 Extreme4 deszkáról van szó, akkor innen töltsd le és telepítsd az OS-ednek megfelelő AMD Chipset driver-t vagy cseréld le a W7 AHCI driverre.Dodok
Attól függ mekkora fájlt generálsz le ennyi idő alatt. Ha visszaosztod másodpercre a fájlméretet, akkor megkapod, hogy másodpercenként mekkora írási sebességre volt szükség. -
válasz
mackosajt
üzenetére
"Vagyis a TRIM műkszik."
Téves megállapítás.
Ez csak azt jelzi, hogy az OS küldi a TRIM parancsot vagy sem, semmi mást. Azt nem tudja megállapítani, hogy a parancs célba is ér-e(mert az AHCI/IDE driver nem továbbítja). Ezt csak a Hard Disk Sentinel-el lehet (jelenleg) lekérdezni. Nem véletlen, hogy Bodor is a HDS-t javasolja és mutatja be a TRIM ellenőrzését cikkében. -
válasz
mackosajt
üzenetére
Hát az a Vertex még a legelső SATA2-es szériából való, a FW verzióját tekintve "róla" lehet szó, ahhoz képest meg rendesen helytáll.
apollo12
Semmi gond, tényleg nem rosszindulatból írtam(rakhattam volna egy vigyorgó smiley-t mondjuk), pusztán csak azt kértem, hogy figyelmesebben olvasd a hsz-okat...
storm4
igen, ez is igaz: [link]
-
válasz
apollo12
üzenetére
Azt még megértem, hogy bizonyos hozzászóláson átsiklasz, de azért a Neked címzett hozzászólásokon nem kellene és akkor talán nem lenne min csodálkozni...
-
Ja úgy más (igazából a sata portok üzemmódján az AHCI vagy IDE-t értettem)

Na mindegy, most feltételezem, hogy AHCI-ben mennek.
A SATA írót dugd át a SATA3_5 feliratú portra, majd a BIOS-ban ezt a módosítást eszközöld
OnChip SATA Port4/5 Type -> IDEEnnyi az egész elméletileg és próba.
UI: Ha lesz még esetleg ezzel kapcsolatos kérdés, azt már privátban intézzük, mert ez a probléma nem ebbe a topikba tartozik. Thx!
-
"SATA3_1: IDE HDD" - ezt nem vágom... Esetleg valami IDE-SATA átalakítóval operáltál?
Most milyen üzemmódban mennek a SATA3_0-SATA3_3 portok?soultrapp
Ja igen, bocs, tápkábelt írtál... Akkor a legszorosabb tápkábelt válaszd ki, ami a tápról lóg és azt nyomd rá, de ne húzogasd le gyakran. Nagyon stabilan rögzítsd az SSD-t és semmilyen másik kábel ne feszüljön a tápkábelnek, mert ha az elmozdul, akkor az agyonverheti az SSD-t -
válasz
soultrapp
üzenetére
A webshop/bolt/eladó jóindulatán vagy épp figyelmetlenségén múlik, hogy kicserélik-e, de ilyen jellegű sérülés miatt nem kötelesek kicserélni, nem esik garanciális hibák kategóriájába.
Az L alakú kiképzés a pozicionálásért illetve stabilabb rögzítésért felel. Ha az teljesen letörik, akkor a legtöbb, amit tehetsz, ha veszel egy rögzítőpecekkel ellátott sata kábelt, azok a 7mm magas ssd-kre úgy rászorulnak, hogy letépni alig lehet róluk, az SSD-t meg stabilan rögzíted és nem bolygatod. -
-
-
Úgy látom kell szólnom a lelkészünknek, hogy a vakokért prezentáljon egy misét jövő vasárnap.
Akik a 840-est nézik HDS-el, azok (mint ahogy írtam már) a 4.10.7-es verzióval tegyék(innen, a beta szekcióból töltsétek le), ne a sima 4.10-el.
(nem tűnt fel, hogy az általam készített képeken is a 4.10.7 Pro van?)
-
válasz
apollo12
üzenetére
Sajnos nem tudom mi okozhatja a fagyásokat a játékoknál.

Időközben adtam némi írást a 840-nek(hogy több írás legyen, mint esetedben), de továbbra is 100%-os -
válasz
keke69
üzenetére
Már írtam, hogy a 4kQD32 írást rendesen megdobta, ergo ha semmi anomáliát nem tapasztalsz, akkor nyugodtan használhatod.
(tesztelgetni meg nem kell sűrűn, mert a CDM alapbeállításon(5x1000MB) 22-24GB írással terheli a meghajtót...)cossie023
A teszt nem előtelepített OS-ek költöztetésére irányult, mert abban lehetnek(és vannak) buktatók. Ettől függetlenül kivitelezhető, ezt az "eszmecserét" olvasd át: [link] -
válasz
keke69
üzenetére
Úgy néz ki nincs gond az új IRST driverrel, a 4KQD32 írást rendesen megdobta (bár azért megvárhattad volna a teszt végét)
Megy a TRIM, nem ad vissz fals adatokat a SMART-ban, olybá tűnik használható.apollo12
Ezek alapján nem tudom mi okozhatja a fagyásokat, mert a kép alapján az látszik, hogy a legújabb FW van a meghajtón, jó a partícióeltolás értéke is, W8-t használsz és annak AHCI driver-ét és SATA2-es portra van kötve az SSD...Nem lehet, hogy inkább a játéknak van gondja a W8-al? (ha először használsz W8-at, akkor nem feltétlenül az SSD-hez köthető a hibajelenség)
puttonyos
Az első csökkenés az még azt mondom belefér, de utána csak meghatározott mennyiségű írás után lehetséges csak(ami közel állandó). Az MWI-t (MediaWearout Indicator, SMART adat) pont ezért alkalmazzák, mert a garanciavállalás egyik része, hogy a garanciaidőn belül nem tudod "lenullázni" az MWI-t, normál használat mellett(ezt fel is tüntetik a gyártók, hogy napi xyz GB írás mellett)
Egy biztos, hogy egy 830-as nem csökkentheti 500GB-oknént az MWI-t az első csökkentés után, mint ahogy a 840-es sem csökkentheti 130GB írás után az elsőt követően.
(A 470-esem 6-7TiB írás után csökkentette először az MWI-t, 99-ről 98-ra)![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Csak apró különbség, hogy a 840-esek 100%-ról indulnak, nem 99-ről, mint a 830 vagy 470...
Azaz esetedben az teljesen rendben van, ha 99%-ról indul...(Az én 470-esem is 99-ről indult még anno)A 840-nek 1TB írást követően kellene 1-el csökkentenie az MWI-t, persze az kérdés, hogy a legelső csökkentés mennyi írás után következik be, de 130GB írás után nem lehetne.

-
válasz
apollo12
üzenetére
Ez nem túl biztató... Az AS SSD-ről való kép azért érdekelt volna, mert akkor nem kellett volna megkérdeznem külön, hogy
1. Milyen FW van rajta?
2. Partícióeltolás rendben van-e?
3. Milyen AHCI driver-t használsz?Ha esetleg az lesz a válaszod, hogy
1. DXT06B0Q
2. Igen
3. W7/W( alap AHCI vagy a deszkának megfelelő, megfelelő verziójú AHCI
akkor ráugrasztok írást az én 840-esemre is(jelenleg 100G felett jár), hogy nálam is csökken-e 1-el az MWI.
Jelenleg nálam ez a helyzet: [link]Fontos, hogy ugyanazon HDS verziót használjunk, azaz Te is a HDS 4.10.7-est használd (mert ezmiatt lehetnek eltérések)
-
-
válasz
keke69
üzenetére
Még azt próbáld meg, hogy feltelepíted ezt a driver-t: iata_enu.exe
1 oka van a kíváncsiságomnak, nevezetesen ez egy 11.7 verziójú IRST driver(a legújabb, ami létezik), amit eddig még nem telepítettem, érdekelne, mit produkál. Arra kérnélek pluszban, hogy a Hard Disk Sentinel-el ellenőrizd a TRIM-et és dobj róla egy képet,
egy ilyet.vagy akkor inkább olyat mint amit azóta már készítettél. THX!
(Azért érdekel, mert akkor lehet ajánlani azt a driver-t másoknak is és beteszem a leírásomba is, de ahhoz kellene tudni, hogy kifogástalanul működik-e, bár ehhez lehet, hogy a HDS 4.10.7 béta változatára lesz szükség, az Agility 3 FW-jével a mostani HDS 4.10 lehet, hogy furcsa adatokat fog megjeleníteni) -
válasz
keke69
üzenetére
Majd ha tömöríthető adatokkal mérsz, akkor abból lehet látni, ha van gond, tömöríthetetlen adatokkal végzett tesztből nem.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
apollo12
üzenetére
1. Korábban írtam, hogy mennyit kellet írni, hogy 1%-t essen az MWI. Dobnál egy képet a Hard Disk Sentinel-ről, ahol látszik az írt adatmennyiség?
2. Kérnénk egy ilyen képet, mint keke69 adott az AS SSD-ről.Csak, ha ezt megteszed, akkor lehet érdemben mondani valamit, addig csak találgatni lehet.
-
válasz
Kantorpe
üzenetére
AS SSD-vel nézz rá. (nem kell sebességet mérni)
-
-
-
-
válasz
nemtabo
üzenetére
Az öreg hiba. Akkor ezt most kell meglépni. BIOS-ba belépsz és betöltöd az alapbeállításokat(Exit menüben Load Defaults (vagy hasonló néven) lesz. Ezt követően a leírásomban szereplő Asus P8Z68 DELUXE/GEN3 deszka alapján beállítod a BIOS-t(megegyezik a Te alaplapodéval), majd az SSD-t a bootsorrend elejére teszed, módosítások mentésével ki a BIOS-ból és meglátjuk javul-e a helyzet.
-
-
válasz
po1son
üzenetére
SATA2 max 300MB/s-re képes, szóval ennél sehogy sem lesz több, viszont azt már kismilliószor leírtuk(itt a topikban is az első hsz-okban is, meg a bejegyzésekben, cikkekben is), hogy ha a gyári adatra vagy kíváncsi egy tömörítést használó SSD esetén, akkor ne tömöríthetetlen adatokkal tesztelj!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(AS SSD esetén nem tudom hol lehet beállítani(ha lehet), hogy ne tömöríthetetlen adatokkal mérjen. Crystal Disk Mark esetén így lehet) -
Igen, elég. ("Hivatalból" a 840-est (nem a Pro-t) tele lehetne írni, akárcsak a békebeli SandForce vezérlőseket, de ettől függetlenül, jobb ha van rajtuk pár giga szabad hely)
k78chriss
Más eszköznek osztotta ki az OS. A SATA vezérlők közt is van sorrend, a SATA módok is befolyásol(hat)ják stb. Igazából nincs jelentősége. -
Én inkább azt az elvet követem, hogy a formázott kapacitás 10% legyen szabad vagy OP-vel lefoglalva.
Ez egyébként teljesen egybevág Samsung esetén a Magician által javasolt OP méretével(256GB-os formázott kapacitása ~238GiB, ennek 10% 23,8GiB)Ha OP-vel le van foglalva megfelelő méretű terület, akkor a fennmaradó terület teljesen teleírható.
-
-
-
-
válasz
Henker2
üzenetére
Agility 3. A Corsair F60-asa az első Force széria tagja "volt", a SATA2-es SSD-k kategóriájából.
Az Agility 3 egy újabb "technika" illetve SATA1-es deszkákban is gond nélkül megy, így a SATA2-es alaplappal sem lehet gondja (Azért az alaplapon lehetőleg ne Marvell vezérlő legyen kizárólag, hanem legyen rajta Intel vagy AMD) -
-
válasz
huszar90
üzenetére
Abban az alaplapban (ami az adatlapodon van: Gigabyte x58 UD4) ennyit lehet mérni, mert azon csak SATA2-es portok vannak. Csak SATA3-as porton mérnél olyan eredményeket, amikkel a neten fellelhető tesztekben találkozhatsz.
(Ha így mérnél, akkor sata2-ön is nagyobb sebességek születnének) -
-
-
válasz
po1son
üzenetére
Először is ellenőrizd, hogy milyen verziójú firmware-el szállították, lehet, hogy nincs is mit frissíteni, mert a legújabbal (v2.25)
Ehhez használd az AS SSD-t vagy a Crystal Disk Info-t(ez utóbbinak van portable változata is)sz.j #47663
Hát én csak reménykedem, ha megérem azt a kort, akkor még leszek szellemileg olyan friss, mint Te.
-
válasz
CoolBoy323
üzenetére
Csak viccből írtam hirtelen, hogy HDD-kről, mert azok rögzítéséhez amúgy is más csavar van (nem hosszabb, hanem vastagabb és más a menet is). SSD-khez olyan csavar kell, mint amivel az ODD-ok vannak rögzítve.
A Te DVD meghajtód hány csavarral van rögzítve? Mert ha néggyel, akkor probléma letudva.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(Hát ha ilyen "öreges" a környezet, akkor a tolókocsit vagy járókeretet kell átvizsgálni)
De komolyra ferdítve a szót: Nincs a környéken egy számtek bolt vagy elektronikai(finomműszerész) szaküzlet esetleg bontó, mert ott kellene venned/kérned.
-
válasz
CoolBoy323
üzenetére
Bemész egy számtek szervízbe és "kunyerálsz" egy kilót vagy orvul, segítség kérést színlelve átmész a szomszédhoz és a 4 csavarral rögzített HDD-kről lenyúlsz egyet-egyet..

-
válasz
jukiokin
üzenetére
Csak ha letiltod a virtuális memóriát, akkor tűnik el a swapfile.sys. Arról nem tudok jelenleg(nem is néztem utána), hogy a swapfile.sys kihelyezhető lenne, de az biztos, hogy írás szempontjából elhanyagolható illetve a lehető legjobb "típusú" írással módosítja az OS (4K Aligned, ez a Good Write)
Szóval jó helyen van, nem ez miatt csökken majd az SSD élettartam.(Nem kérdeztem, de azért leírom, hátha másnak hasznos: W8 esetén a hibernálás teljes tiltása a fastboot elvesztését vonja maga után, onnantól kb úgy indul az OS mint a W7)
HartgeH3-2.8
Ha tényleg nagyon hideg környezet veszi körül a gépet első indításkor, az lehet ilyen kihatással a rendszerre, elsősorban a táp-ra. Ha ez a szitu, akkor az abban nyilvánul meg, hogy kikapcsolt állapotból bekapcsolva van meg a jelenség, de ha megy egy 10 percet a gép, utána már kikpcsolt állapotból sem jön elő újra illetve akárhányszor újraindítod a gépet, akkor is mindig kifogástalanul boot-ol.
(Hard Disk Sentinel-el nézz rá a meghajtóra, lényegesen több információt közöl az SSD állapotát illetően) -
-
válasz
andrasko
üzenetére
Az egyik lehetőség, ha készítesz egy Ubuntu Live CD-t vagy Pendrive-ot, arról bebootolsz és az Ubuntuban alapban megtalálható Disk Utility-t használod. Ha megnézed a linkelt oldalon a képeket, akkor láthatod, hogy minden alapinfót kijelez és sebességmérést is tud "elkövetni". 4K és 4KQD32 szegmensben nem mér ugyan(és őszintén szólva Linux alá nem is tudok hirtelen mondani ilyen app-ot), de azért a sebességeredményekből ill. az access time-ból kiderül, hogy gond van-e a meghajtóval.
A másik lehetőség a WinPE alapú boot lemez (ISO) legyártása, arról egy boot cd vagy pendrive készítése, majd erről bebootolva futtatni pl a Crystal Disk Mark portable(hordozható) változatát.
(Nekem is így van, igaz még Vista-s a boot ISO, lassan itt az ideje egy W7-es WinPE legyártásának) -
válasz
KaiotEch
üzenetére
Szvsz gyári szerviz csatlakozó. Természetesen, hogy azon a csatin keresztül a Kingston mérnökei miket érhetnek el, az nem publikus. Ilyen felületeket általában azért alkalmaznak, hogy akkor is ki tudjanak információt nyerni a meghajtóról, amikor az úgy hibásodik meg, hogy a sata adatcsatin ez már nem lehetséges(nem látszik a meghajtó, teljesen döglött), és így jussanak pontos infóhoz a hiba okát illetően. Természetesen ez csak egy elképzelés részemről, hivatalos leírással/megerősítéssel nem szolgálhatok.
-
válasz
terencehill
üzenetére
Kukkants be az eszközkezelőbe, azon belül is az IDE ATA/ATAPI vezérlők ill. a Tárolóvezérlők csoportba és dobj róla egy képet privátba.
(Remélem nem ragályos a Sony -egyes- Vaio-knál alkalmazott BIOS butítás(ott is visszavették sata2-re ill. raid módban megy a vezérlő, ergo trim sincs, ezért érdekel a kép) -
válasz
terencehill
üzenetére
HDD helyre van kötve az SSD(nem az ODD-ra)?
BIOS-ban nincs opció SATA2/SATA3 állításra? -
válasz
terencehill
üzenetére
Ahogy vlevi is írja, ez SATA2-es sebességek, annak teljesen megfelelő. Ha a Samsung SSD SATA2-es(megint írhattál volna típust), akkor ez így teljesen oké.
vlevi
hát igen, van amikor az ember befonja a tetovált szemöldökét is, hiába számtek már csak ilyen.
-
válasz
terencehill
üzenetére
Igen, az A50M az a Hudson M1, ami támogatja a SATA3-at... Ezzel csak egy gond lehet: 2. bekezdés
Azért megnézném annak a usernek az eldeformálódott arcszerkezetét, aki egy Samsung laposba vesz egy Samsung 830-as SSD-t és nem működik benne...
-
válasz
terencehill
üzenetére
A noti pontos típusának ismeretében meg tudnánk mondani...
Mivel nem adtad meg (és az adatlapod is üres), így magadnak kell utána járni. Ehhez nézd meg milyen chipset van a gépen, a chipset pontos verziója ismeretében keress rá a chipset-re a neten és a chipset specifikáció közt megadják. -
válasz
ittakary
üzenetére
Feltételezem a 470-esről fut rendszer ill. minden SATA port AHCI üzemmódban van(leírásomban a Asus P8H61-M PRO REV 3.0 deszka BIOS beállításával egyezik meg a Te deszkád(kivéve, hogy a Te deszkádon nincs ASMedia sata vezérlő pluszban)), ezek alapján pontosan ezt tedd
1. SATA3G_1 portra kösd a Samsung 470-t
2. SATA3G_2 portra kösd a Samsung 830-t
3. Indítsd el az OS-t a 470-ről
4. rendszergazda jogosultsággal indítsd el a parancssort(Start-> CMD és CTRL+SHIFT+ENTER) és add ki pontosan az alábbi utasításokatDISKPART
LIST DISK
SELECT DISK X (ahol X a Samsung 830 SSD-d sorszáma, amit a LIST DISK parancsnál látsz)
LIST DISK (ezt most csak azért használtam ismét, hogy lásd, hogy valóban a megfelelő eszköz lett-e kijelölve, egy csillag lesz a kijelölt eszköz előtt a listában)
CLEAN
CREATE PARTITION PRIMARY ALIGN=1024
FORMAT FS=NTFS LABEL="SAMSUNG830"
EXIT5. Így mérj egy sebességet a Samsung 830-on, de 2x500MB-al.
Ha így sem lesznek jók a sebességek, akkor van gebasz, esetleg meg lehet próbálkozni egy secure erase-el is utána, de ha több gépben is ugyanilyen rossz sebességértékek születnek, akkor a Samsung torka véres.
batt
Nem tudom pontosan mit értesz a "win8-al kombinált prezentáció" alatt, de ez a telepítés segédlet W8 esetén is ugyanúgy alkalmazható, mint W7-nél: [link] -
válasz
csucsu21
üzenetére
Szerintem a Macronix szakemberei vagy cefet gazdagok lesznek vagy eltűntnek nyilvánítva.

Danex
Szánd rá az időt és olvasd át, sok hasznos infót találhatsz benne, több Gigabyte deszka BIOS beállításával egyetemben, ami segíthet a Te konkrét alaplapod esetén is.[link]
(Ha véletlenül nem, akkor írj privbe)
Aktív témák
- Vicces képek
- Autós topik
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- PlayStation 5
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 2020 128 GB Fehér 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2183
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- MacBook Pro 14 2021, M1 Pro 10 core, 32 GB RAM, 16 core GPU, 1 TB SSD 27% ÁFÁS (0303AR-4046)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Annyival egészítheted ki, hogy