-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7501 üzenetére
Nem mérgelődöm, virágos jókedvemben vagyok a hideg őszi eső ellenére.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Retekegér
HARDVERAPRÓD
Tiszteletem!
Lehet volt már, de nem tudom milyen kulcsszóra keressek...
Adott egy táblázat kétféle argumentum szerint csoportosítva, pl. az 1. sorban hónapok, az A oszlopban nevek, ezek metszéspontjában az értékes információ. Van-e olyan függvény, amellyel e 2 argumetum alapján tudok keresni és visszatér a metszéspontban található értékkel?
<< Heimdal >>
-
Delila_1
veterán
válasz Retekegér #7503 üzenetére
A szóköz operátorral keresheted meg legkönnyebben az értékes adatot.
Kijelölöd a területet, Beszúrás - Név - Létrehozás. Felajánlja, hogy a neveket a felső sorból, és a bal oszlopból veszi. OK.
A bal oszlopban nevek vannak. Ha Kiss Piroska szerepel közöttük, a névadásnál Kiss_Piroska lesz belőle, mert szóközös szöveg nem adható meg névként (mármint egy cella, vagy terület elnevezéseként).Ezután ennyit írsz egy cellába: =Kiss_Piroska március,
vagy =február Kiss_Piroska
A két elnevezés közé egy szóközt kell írni, ezért hívják szóköz operátornak (alias metszet operátor).[ Szerkesztve ]
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
Itt egy másik példa a szóköz, vagy metszet operátorra:
Javítás: A képen rosszul írtam a szöveget. A Ter_2 az E3:G8 terület neve, nem az F3:G8-é. Éppen ez a lényeg, hogy a két terület metszetével számol. Bármi más – SZUM, NÉGYZETÖSSZEG, DARAB2, stb. – függvényt is lehet alkalmazni rá.
[ Szerkesztve ]
-
Retekegér
HARDVERAPRÓD
válasz Delila_1 #7505 üzenetére
Köszi, olyasmi kellene, ahol elég a cellát megadni, mint pl. a VKERES/FKERES függvényeknél (pl. =FKERES(A2;Munkafüzet2!$A$2:$I$30;2;0)).
A keresés alapjául szolgáló argumentumok megvannak 2 munkafüzeten. Az első munkafüzetben kiválasztom az argumentumot tartalmazó cellákat és ráeresztem a keresőfüggvényt a második munkafüzeten található táblázatra, mely függvénynek vissza kellene térnie a metszéspontban talált adattal.A Te példáddal élve: argumentumként megadom a C5 és E2 cellákat, a függvény pedig kiírja a másik munkalapon a 17-et.
Nem tudom érthető-e, hogy mire gondolok?
<< Heimdal >>
-
Delila_1
veterán
válasz Retekegér #7506 üzenetére
=fkeres(a2;[Munkafüzet2]Munka1!$A$2:$I$30;2;0))
A másik füzet nevét szögletes zárójelek között kell megadnod, és szükséges a lap neve is.
Valószínűleg az INDEX függvény kell Neked, ami a megfelelő sort, és oszlopot a C5 és E2 cellából veszi.
-
Retekegér
HARDVERAPRÓD
válasz Delila_1 #7507 üzenetére
Az INDEX jó is lehetne, de nem érek célt vele, legalábbis a =(tömb; sor_száma; oszlop_száma) formula szerint nem, mert pont a sor és az oszlop sorszáma helyett kellene cellatartalmat megadni keresési feltételként. Valahogy egy egybeágyazott VKERES/FKERES fv.-el meg lehet ezt oldani?
<< Heimdal >>
-
Mulderpapa
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Van két excel táblázat. Egy elfekvő és egy kötelező lista. Mind a kettőben van egy oszlop, ami a cikkszámokat tartalmazza és van egy legördülő lista, ahol rendezni lehet emelkedő / csökkenő sorrendbe, illetve tartalmaz egy "Auto szűrő"-t.
Hogyan tudnám beállítani, hogy az elfekvő listában ne mutassa a kötelezőben szereplő cikkszámokat?Előre is köszönöm a segítséget.
"Az élet túl rövid a pendriveok biztonságos eltávolításához"
-
Delila_1
veterán
válasz Mulderpapa #7509 üzenetére
Vegyük, hogy a Munka1 lap A oszlopában van a élő, és a Munka2 lap A oszlopában az elfekvő listád.
A Munka1 lapon (feltételezve, hogy címsor is van) egy üres oszlop 2. sorába vidd be ezt a függvényt:
=DARABTELI(Munka2!A:A;Munka1!A2)
Másold le az adataid mellé. Szűrd meg az új oszlopot autoszűrővel (Adatok - Szűrő - Autoszűrő) úgy, hogy a 0-nál nagyobb értékeket mutassa. Rendes esetben ebben az oszlopban csak 0, és 1 lehet. Nagyobb szám csak akkor fordulhat elő, ha az elfekvő listában 1-nél többször szerepel 1-1 cikkszám.
A szűrő hatására csak azok a sorok látszanak, amelyeknek a cikkszáma megtalálható az elfekvők között. Ezeket a sorokat kijelölöd, és törlöd.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
mizu_
tag
Sziasztok!
Excel 2007-ben van egy csoportba foglalás opció, ezt Visual Basicből el lehet valahogy érni?
Konkréten arra lenne szükségem, hogy B5 cellától az 5. sor utolsó adatot tartalmazó cella előtti celláig, foglalja csoportba az oszlopokat. így ha beszúrok új adatot az 5. sorba és eltolom a cellákat jobbra, akkor is egy mozdulattal elrejthetem a részleteket, hogy csak a lényeg maradjon a kimutatásban.
Előre is köszönöm a segítségeteket! -
Retekegér
HARDVERAPRÓD
válasz Delila_1 #7510 üzenetére
Ezt nem nagyon értem, az INDIREKT fv-el hogyan kellene összefűzni?
Naszóval, az ideális függvény olyan lenne, mint az INDEX, ahol a sor és oszlop számok helyett megadhatnám egy-egy cella tartalmát, hogy azokat a sorokat és oszlopokat nézze, amiben az előbb említett tartalom megtalálható.
=INDEX(Munkafüzet!$A$1:$P$97;sor;oszlop) --> sor; oszlop helyett mondjuk C4 és F4 cellák, amelyben a keresés feltételei vannak és automatikusan hozzárendelné az Excel a sor és oszlop számait...
<< Heimdal >>
-
Delila_1
veterán
válasz Retekegér #7513 üzenetére
Ha számok vannak a C4 és F4 cellákban, akkor
=INDEX(Munka2!$A$1:$P$97;Munka1!C4;Munka1!F4),ha viszont az F4-ben betűt adsz meg oszlopazonosítóként, akkor
=INDEX(Munka2!$A$1:$P$97;Munka1!C4;Munka1!F4)Mindkét példában a Munka1 lapon van a C4 és F4, az adatokat pedig a Munka2 lapról veszi a képlet. Figyelj, következetesen kevered a munkafüzetet és a munkalapot!
-
Cuci3
tag
Ilyet hogy tudok csinálni?
"Van egy fix fájlnevem, és egy olyan kód kéne, ami leellenőrzi, hogy ez nyitva van-e. Ha nincs, megnyitja, ha igen, aktiválja."
THX! -
Fehér Mancs
tag
válasz Retekegér #7513 üzenetére
Ha a keresett érték van megadva, nem az oszlop/sorszám, akkor a HOL.VAN / MATCH függvénnyel meg lehet találni, hogy a táblázat melyik sorában/oszlopában van a keresett érték:
=INDEX(Sheet1!$B$2:$E$5;HOL.VAN("mar";Sheet1!$A$2:$A$5;0);HOL.VAN("a3";Sheet1!$B$1:$E$1;0))
, ahol Sheet1!$B$2 : $E$5 a táblázat, fejlécek nélkül, "mar" a keresett sor fejléce, Sheet1!$A$2 : $A$5 a sorok fejléce, "a3" a keresett oszlopfejléc és Sheet1!$B$1 : $E$1 az oszlopok fejléce.
Persze a "mar" és az "a3" helyett állhat cellahivatkozás is.
[ Szerkesztve ]
-
Retekegér
HARDVERAPRÓD
-
Cuci3
tag
válasz Delila_1 #7519 üzenetére
Csak logikailag gondoltam végig: egy már megnyitott fájlt megnyitok, teszek vele valamit aztán menteném. Általában ilyenkor csak mentés másként lehet, mivel olvasására van megnyitva a fájl. Viszont nekem a makróban jó lenne tudni, hogy olvasásra van nyitva vagy sem, mivel a mentést akkor úgy írnám meg.
-
félisten
Hali!
Azt Te döntöd el (ReadOnly paraméter), hogy csak olvasásra nyitod meg, ergó akkor tudod, hogy hogy "kell" elmentened.
(Pontosabban csak olvasásra megnyitott fájl esetén nincs mit menteni, hisz nem lehet módosítani sem)Fire.
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Cuci3
tag
válasz Fire/SOUL/CD #7522 üzenetére
Tehát akkro nem lehet olyat, hogy egy megnyitandó fájlról megtudom, hogy az valahol nyitva van-e vagy sem?
-
félisten
Hali!
Ja ez más kérdés, szóval megoldható. Le kell kérni a már megnyitott munkafüzet(ek) teljes nevét az útvonallal együtt (Fullname). Ha még nincs megnyitva megnyitod csak olvasásra avagy sem. Az is lekérhető, hogy az épp megnyitott vagy már korábban betöltött munkafüzet az readonly avagy sem.
Private Sub CommandButton1_Click()
MsgBox (ThisWorkbook.FullName)
If ThisWorkbook.ReadOnly = True Then
MsgBox ("Csak olvasásra")
Else:
MsgBox ("Szerkeszthető")
End If
End SubFire.
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
motinka
tag
segítséget szeretnék kérni.
van egy táblázat amiben a sorokban adatok vannak.
az egyik oszlopban (D) nevek.
az I oszlopban vagy van adat vagy nincs.
a táblázat elején külön fel vannak sorolva a nevek.
mi a megoldás arra, hogy a nevekre kattintva, a nevek alatt lévő adtsorokból csak azok látszanak akinél ez a név szerepel és nincs semmi az I oszlopban.
másik névnél a másik névhez tarozó sorok, és így tovább.előre is köszönöm a segítséget
[ Szerkesztve ]
MoTiNka
-
félisten
-
motinka
tag
-
félisten
válasz motinka #7527 üzenetére
Hali!
Akkor nincs akadálya az Autoszűrőnek.
Jelöld ki az A11 : I11 cellákat és Adatok menü/Szűrő/Autoszűrő.Meg fognak jelenni lenyitható objektumok, a technikus nevénél nyisd le, válasz ki egy emberkét, ezután a munkalap számánál nyisd le és válaszd az ÜRES lehetőséget.
Így csak pl Kovács Sanyi sorai jelennek meg, de csak azok, ahol a munkalap száma ÜRES.
Fire.
[ Szerkesztve ]
-
motinka
tag
válasz Fire/SOUL/CD #7528 üzenetére
igen erről lenne szó, de azt szeretném hogy mindezt a nyillal jelölt cellára, vagy esetleg egy mellette levő gombra kattintva kapjam meg.
Persze kell egy lehetőség hogy újra teljesen kinyíljon az egész táblázat
Erre valami függvény vagy VB kell?MoTiNka
-
félisten
válasz motinka #7529 üzenetére
Hali!
Igen, makróval megoldható úgy ahogy gondolod, de ha nem haragszol, ma már nem állok neki... Majd holnap...
Fire.
UI: Bár mire holnap reggel felkelek, valószínű Delila_1 már olvasta a feladatot, és kész kód fog fogadni... Úgy hogy ne aggódj, lesz makród...
-
motinka
tag
-
Delila_1
veterán
válasz motinka #7531 üzenetére
Ha már Fire megígérte, tálalom a makrót.
Tegyél autoszűrőt az A11:I11 tartományba, ahogy Fire is írta.
A lapfülön jobb klikk, Kód megjelenítése. Bejutottál a VB szerkesztőbe, a jobb oldalon kapott üres lapra másold be:
Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
If Target.Column = 4 And Target.Row > 2 And Target.Row < 9 Then
Range("A11").Select
Selection.AutoFilter Field:=5, Criteria1:=Cells(Target.Row, 1)
Selection.AutoFilter Field:=9, Criteria1:="="
End If
If Target.Address = "$H$1" Then
Selection.AutoFilter Field:=5
Selection.AutoFilter Field:=9
End If
End SubEzután a D3:D8 tartomány bármelyik cellájára duplán kattintva a lenti sorok közül azok látszanak, amiket kértél.
Beleírtam, hogy a H1 duplaklikkjére minden adat látsszon az alsó táblázatban. Írhatsz is valami erre utaló szöveget a H1-be.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7530 üzenetére
Fogadok, választ fog adni. Nagyon késő volt...
-
félisten
válasz Delila_1 #7535 üzenetére
Hali!
Na, most "tértem magamhoz", de látom -mind azt sejtettem- kész a kód...
Bocsi, nem magam helyett akarlak "dolgoztatni", csak már nem volt akkor lelkierőm nekiállni...Látom a Target Row és Column tulajdonságával határoltad be a D3 : D8 cellákat. Ennek egy hátránya lehet(de csak lehet), ha a munkafüzetbe sorokat/oszlopokat szúrnak be vagy törölnek ki, hisz ilyenkor a kódon is újra módosítani kell.
Épp ezért célszerű lenne a D3 : D8 cellákat tartományként kezelni és egy ilyen megoldást alkalmazni(X_TARTOMÁNY-nak neveztem el, ha tartományon belül duplaclick akkor szűr, ha tartományon kívül bárhol duplaclick, akkor nincs szűrés)Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
If Not Intersect(Range("X_TARTOMÁNY"), Range(Target.Address)) Is Nothing Then
Range("A11").Select
Else
End If
End SubTermészetesen köszönöm az eddigi fáradozásodat, nem akarok "hálátlannak" tűnni, hogy így utólag még bele is "ugatok" a kódba, pusztán egy más megoldás...
Fire.
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7536 üzenetére
Akkor még annyit mondjunk el Motinkának, hogy ennél a megoldásnál a "műbe vétel" előtt a D3:D8 tartományt el kell nevezni X_TARTOMÁNYnak.
-
félisten
válasz Delila_1 #7537 üzenetére
Hali!
Rendeben. Amúgy Te még 2003-as Office-t használsz? Nem tervezed az átállást 2007-re avagy esetleg az ősszel megjelenő (magyar) 2010-re?
Fire.
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7538 üzenetére
Fent van a 2007, de nem szeretem.
-
félisten
válasz Delila_1 #7539 üzenetére
Hali!
Gondolom, nem a tudása, hanem az ún. Ribbon("menürendszer") miatt...Van hozzá amúgy(igaz sajna fizetős) plugin, ami 2003-as menürendszert visszaállítja.
Ha van hotmail vagy windowslive fiókod, akkor le lehet tölteni 60 napos próbaváltozatot is a 2010-es Office Pro Plus-ból, magyar nyelven is...Ha esetleg érdekel, kipróbálnád, akkor írj, akár privátba is...Fire.
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7540 üzenetére
Köszönöm. Meg tudnám szerezni a 2003-as formára konvertálót, de nem akarom. Csak azért tartom a 2007-et, hogy ne legyek teljesen járatlan a témában.
Azt hiszem, csak akkor váltok át újabb verzióra, mikor már nem maradhatok meg a rongyos réginél.Felteszek egy 2003-as verzióban készült füzetet, amiben a különböző funkciók elérési lehetősége szerepel a 2003-as, és 2007-es alkalmazásban. Hátha hasznára lesz valaki(k)nek.
Excel 2003_2007.xlsProgramozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
félisten
válasz Delila_1 #7541 üzenetére
Hali!
Hát amikor én is először használtam a 2007-et, akkor eleinte kellett keresgélnem, mi-hol van, de rövid időn belül megszoktam, azóta meg a 2003-assal "töketlenkedek", ha abban kérdez valaki. Ha megszokod az új felületet, akkor Te is ráérzel, hogy sokkal hatékonyabb, mint a 2003-asé, bár én megmondom őszintén, az összes excel(mert az első csak külön volt, nem office-ként) menürendszert a maga idejében szerettem. Igaz, a 2007-ben gyökeresen szakítottak, az addigi menüstruktúrával, de ez számomra ez hatékonyabbnak tűnik. Mondjuk ehhez az is kell, hogy az ember valóban dolgozzon az office-al, ne pedig pl 2 havonta készít valami kiírást a faliújságra, mert akkor minden feledhető..
Fire.
UI: Ez egy nagyon hasznos táblázat, amit megosztottál, thx!
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7542 üzenetére
Tapasztalatom szerint a felhasználók zöme még a 2003-ast használja, míg ez nem változik, addig én is maradok a "zöm"-mel.
Remélem, másnak is hasznára válik a feltett fájl.
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7542 üzenetére
Ha már 2007: a szűrőnél a lenyíló ablakot egérrel meg lehet nagyobbítani. Ismersz módot arra, hogy ez bármelyik megnyitott fájlnál így maradjon? Ezt kérdezte múltkor valaki tőlem, de megbuktam.
-
félisten
válasz Delila_1 #7544 üzenetére
Hali!
Ha jól értem, akkor így
Szóval simán egérrel megfogod a jobb-alsó sarkánál, aztán akkorára méretezed, amekkorára szeretnéd. Teljesen úgy működik, mint egy windows ablak átméretezése...
Az, hogy az újranyitáskor is akkora maradjon, na az viszont jó kérdés, utánanézek....Fire.
[ Szerkesztve ]
-
motinka
tag
válasz Fire/SOUL/CD #7536 üzenetére
köszönöm Neked is!
ha nem haragszatok a kettőből csináltam egyet, remélem nagyon nem rontottam el, működik:
Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
If Not Intersect(Range("HIÁNY"), Range(Target.Address)) Is Nothing Then
Range("A11").Select
End IfIf Target.Address = "$D$9" Then
End IfEnd Sub
Így csak a D9 cella hozza vissza az összeset.
Azt még persze jó lenne, hogy (mivel többen is dolgozunk ebben a táblázatban) bizonyos cellákat / oszlopokat/ tartományokat írásvédetté lehetne tenni.
Próbáltam a lapvédelem/ zárolt cellák pipa kivét módszerrel de akkor e VB nem működik.
Esetleg ha erre is tudtok valamit.köszi
MoTiNka
-
Delila_1
veterán
válasz motinka #7546 üzenetére
A lapvédelem beállításainál választhatsz, hogy milyen műveletek ellen véded a lapot.
Itt van egy felsorolás, amiből kiválaszthatod, mit engedélyezel minden felhasználónak. Bejelöltem az AutoSzűrő használatát, de ez úgy látom, nem működik, nem engedi.Töröld a zárolást a D3:D9 tartományban, és a többi helyen, ahol módosíthat a felhasználó. Védd le a lapot.
A makró első sora ez legyen:
ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=TrueSzerk.: ezzel a felhasználótól védetté tesszük a lapot, de a makrók ezután is módosíthatják a zárolt cellák tartalmát.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Delila_1 #7544 üzenetére
Hali!
Én sem találtam semmi megoldást a "problémára". Pedig úgy belenyúltam az Excel lelkivilágába, hogy az egész beborult.
Szóval nem hiszem, hogy ez állítható lenne.Fire.
UI: 2010-ben sem lehet állítani, mindig visszaáll az eredeti méretére.
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #7548 üzenetére
Köszönöm a fáradozást.
"Beborult"? azért nem ment tönkre, ugye?
Kénytelen lennél visszatérni a 2003-hoz.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
félisten
válasz Delila_1 #7549 üzenetére
Hali!
De igen "tönkre ment", de ne aggódj, egy olyan ingyenes rendszert (Returnil Home Free változat) használok, ami révén az egész OS klónja fut. Ezért minden változtatás nem a fizikai HDD-n lévő fájlokat érinti, egy laza újraindítás, és mintha nem történt volna semmii. Ez a progi elsősorban a kártevők elleni védelem miatt használatos, de a rendszervédelmet is támogatja ezáltal. Aztán még az ingyenes VMWare Playert is használom, amivel virtuális gépeket lehet létrehozni(pl W7 x64 alatt tudok XP-t, Vista-t vagy akár egy másik pl 32 bites W7-et is használni) és ezek "alatt" lehet "buherálni" büntetlenül...
Fire.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest