Hirdetés

  • Cryptmaster teszt

    gp A toll erősebb a kardnál – főleg, ha azt írjuk le vele, hogy mithrilpenge. De szavaink ebben a játékban nem csak acélt és varázserőt képesek megidézni, hanem az egész világ sorsát megváltoztatják.

  • Olcsó USB WiFi AC adapter

    lo Egy olcsó WiFi AC USB adapter jó szolgálatot jelenthet, ha az új router csak elvileg támogatja a 2,4 GHz-es átvitelt.

Új hozzászólás Aktív témák

  • 0P1

    aktív tag

    válasz joysefke #34508 üzenetére

    "Végül nem sikerült összehozni amit OP1 írt,"

    Hát nem, tudom, hogy miért nem, pedig műxik (valszleg ugyanazért, amiért a másik kérdésedben szereplő ={1, 2, 3} tömbkonstans megadása sem jött össze, valami gond lehet azzal módszerrel, ahogy te beviszed a tömbképletet.

    "tehát egyszerűsítettem a problémát: Az útvonal megnevezésnek pontosnak kell lennie"

    Nem kell leegyszerűsíteni a problémát, a fenti működik az útvonal nem pontos egyezése esetén is. Viszont én eddig úgy értelmeztem, hogy az Alapadatokban törzsadatok szerepelnek, vagyis nem szerepelhet ugyanaz az út többször is (ezért adtam meg MAX-ot, így többszörös találat esetén a maximálisat adta vissza, ami ugyanaz volt értelemszerűen, mint az egyetlen találat) .
    Ha viszont többszörös előfordulás is lehetséges , és ilyenkor összegezni akarod a találatokat, akkor csak cseréld ki a MAX-ot SZUM-ra:

    {=SZUM(HA(HIBÁS(SZÖVEG.TALÁL(Alapadatok[Útvonal],[@Út])),HAMIS,Alapadatok[Szint]))}

    Megosztottam a mintát (amíg nincs PH-s fájlmegosztás, marad a OneDrive ;) :

    [link]

    "A =SZUMHA(X5:X28; SZÁM(X5:X28)=IGAZ) nullát dob ki (pedig vannak benne pozitív számok). Miért? Esetleg a SZÁM(X5:X28)=IGAZ kiértékelése azonnal megtörténik a teljes tartományra és HAMIS-at ad eredményül és ez a SZUMHA összes lépését leállítja?"

    Nem, nem ezt történik. A SZÁM(X5:X28) függvény kiértékelése akkor és csak akkor lesz IGAZ, ha az X5 szám (függetlenül attól, hogy mi van X6:X28 tartományban). A probléma az, hogy SZUMHA függvénynek csak értéket, vagy operátort tudsz megadni, függvényt nem (legalább is ebben a formában nem, csak tömbképletezéssel).

    De nem is lenne semmi értelme, mert a SZUMHA eleve csak akkor adja a számokat, ha azok számok ;)
    Így - ha csak teljes egyezést akarnál vizsgálni, és összegezni - akkor elég lenne egy SZUMHA függvény, ahogy Delila is írta (többszörös feltétel esetén SZUMHATÖBB kellene, de ilyenről nem volt szó az eredeti problémafelvetésedben)

    Ha pedig csak teljes egyezést akarsz, és nem szerepelhet az alapadatokban ugyanaz az út többször, akkor elég egy egyszerű FKERES, (szummázásra semmi szükség ), többszörös feltétel esetén INDEX + HOL.VAN kombináció.

    Ha pedig szövegrészletre keresés, akkor meg az általam írt módszer működhet. Keresés esetén (1:n kapcsolat ) a MAX-os, összegzés esetén (n:m kapcsolat) a SZUM-os verzió. Természetesen szükség esetén ennek is meg lehet adni korlátlan számú feltételt.

    De az ilyen jellegű feladatokra egyébként sokkal elegánsabb az Excel 2016 Beolvasás/kiértékelés funkcióját használni, mint akármilyen függvényeket (különösen, ha komplikáltabb dologról van szó) .

Új hozzászólás Aktív témák