- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Van egy 35 megás Excel-fáljom (xlsb). Szeretném csökkenteni a méretét, ezért a benne szereplő kb. 40 munkalapot egyesével külön fájlba (xlsb) mentettem, hogy megnézzem, külön-külön mekkora méretűek.
Az így legyártott fájlok méretének összege közel 100 mega. Ez hogy lehet?
(A fájlokban vannak hivatkozások is.) Van olyan fájl, ami 10 megás, de csak 200 sor x 30 oszlopból áll.Milyen egyéb módszer van arra, hogy kiderítsem, hol tudok csökkenteni a fájl méretén?
-
Delila_1
veterán
A szöveg típusú adatokat így rendezi, az egyes karakterek ASCII kódjainak megfelelően.
Ki lehet cselezni egy segédoszloppal, ami az eredeti adatok elején lévő számokat tartalmazza.Vegyük, hogy az eredeti adatok az A oszlopban vannak. A segédoszlopban a képlet
=BAL(A1;SZÖVEG.KERES("_";A1)-1)*1A tartományt, ami tartalmazza az eredeti-, és a segédoszlopot is, a képletet tartalmazó oszlop szerint rendezed.
-
mdk01
addikt
Szeretném sorba rakni egy oszlop celláit aminek a tartalma szám és betű, és számmal kezdődik.
1_hgf
10_hgf
11_hgf
...
18_hgf
19_hgf
2_hgfItt azt szeretném hogy ne a 10 jöjjön hanem a 2 értelem szerűen.
Próbáltam a cellák típusát átírni, de nem sikerült.
A sima 1,2,3,4.... számokat tartalmazó cellákat rendesen sorba rakja.
Köszönöm -
slashing
senior tag
válasz
Agyasima #22293 üzenetére
már akkor is el lett olvasva meg anélkül is tudtam mi a problémád azért írtam hogy írd aposztróffal ha nem akarsz mindig cellát formázni szövegre. Nem tudom mit rugózol még ezen, utánajártál láthattad hogy vagy cellát formázol szövegre vagy amit még mondtam hogy aposztróffal írod(és akkor az aposztróf eltűnik, ez direkt azért van hogy szövegként tárolódjon amit beírtál) ennyi lehetőséged van...
ha meg tudtad hogy így is lehet akkor meg nem kell vicceskedő képeket beszúrni hanem vagy nem válaszolni vagy megköszönni azt hogy valaki írt neked egy másik alternatívát....
-
Agyasima
őstag
válasz
slashing #22286 üzenetére
Ha megy az angol, akkor nem verném a billentyűzetet feleslegesen, javaslom ebből a hozzászólásból az OFF részt elolvasni.
-
slashing
senior tag
-
slashing
senior tag
válasz
bbazsi85 #22287 üzenetére
Egyszerű feltételes formázás van ilyen beépített lehetőség erre. Cellakijelölés szabályai, kisebb mint, nagyobb mint, egyenlő.
Kisebb mint nulla piros
Egyenlő Fekete
Nagyobb mint nulla zöldA képlet alapján változás az sima feltételes formázással nem fog menni oda valamilyen macro kell ami mondjuk ellenőrzi minden megnyitáskor milyen értékek voltak ott és ha azok változtak akkor azokon végezzen valamilyen más színezést de a makróhoz nem értek. Sima képlettel 100% hogy nem lehet megcsinálni.
-
bbazsi85
csendes tag
Olyan kérdésem lenne, hogy hogy tudom megcsinálni vagy egyáltalán lehetséges-e, hogy a cellában más színnel jelölje a mínusz, a 0 és a pozitív értékeket, Pl. mínusz - piros, 0 - fekete, pozitív - zöld!?
Pl. ha egy képlet alapján változik az érték, pozitívról mínuszba akkor a betűszín is változzon pirosra!Válaszotokat előre is köszönöm!
-
slashing
senior tag
válasz
Agyasima #22285 üzenetére
csak mondtam még mindig egyszerűbb ha nem csinálhatod meg oszlopkijelöléssel egységesen a szöveggé alakítást. Bár én nem tudom hogy milyen adat lehet az 5.05 mert ha ezt számként akarod használni akkor vesszővel kell írni. Ha meg mindig ponttal van írva a tizedes akkor a területi beállításoknál át kell állítani a tizedes osztást vesszőről pontra és akkor az 5.05-el lehet majd számolni de akkor valószínű hogy az összes eddigi táblázat nem lesz jó mert ott vesszős tizedes lesz illetve Mo-n vesszőt használ mindenki rá így ha kapsz egy táblázatot akkor ott is lehetnek érdekességek...
(#22284) Louro szívesen, ha ki akarod színezni az üres cellákat akkor itt azt így csinálhatod:
=ÉS(C$1<$A2;C$1>ELTOLÁS($B2;-1;0;))
ez lényegében annyit csinál hogy megnézi hogy az üres cella kisebb-e mint a kezdő dátumod illetve megnézi hogy nagyobb-e mint az előző sor végdátuma... ha két feltétel teljesül akkor piros lesz... Érvényessége ugyan az mint az előbbinek.
-
Louro
őstag
Sziasztok!
Na kaptam egy olyan feladatot, ami nagyon nem a terepem. Színezni kell. Jobban mondva timeline-okat készíteni függvénnyel.
Első két oszlopban két dátum. Első < második. Valahogy úgy nézne ki, hogy A2 és B2 től lefelé vannak a dátumok. C1-végtelenségig pedig a dátumok.
A sorokban meg kellene jeleníteni az idősávot. Azt mutatná meg, hogy egyes sorok mettől meddig tartottak és a sorok egymáshoz képest folytonosak -e vagy sem.Afféle Gant diagram, de excelben és itt nincs a sorok között függőség.
Lehetséges?
-
Agyasima
őstag
válasz
Agyasima #22278 üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő, de találtam választ a kérdésemre, bár megoldást nem. A lényeg, hogy ezt a "feature"-t nem lehet kikapcsolni sehogy.
MS fórumokon találtam:
So let me get this straight. Instead of coming out and stating the answer ("No, you can't simply turn the auto correct off"), you avoid answering the question, and state 1) How he is wrong for even wanting to do it in the first place, and that despite the inconvenience, Microsoft knows better then him and is forcing him to use workarounds, and 2) How to implement these workarounds, despite the fact that he clearly states in his question that he knows of them already.3/88 is NOT a date! (Excel changes it to 3/1/88) If you want to get technical about it, 1/4 is not a date either (nor a number), its a text string. It is inconsistent to change 11/4 into 4-Nov (11/4/2010) while 111/4 remains unchanged. What's the difference between those two text strings? One character. It is simple arrogance to assume that because a text string fits into a common format, that it must be interpreted as that format WITHOUT GIVING THE SIMPLE OPTION OF TURNING THIS AUTO-FORMATING OFF! It is frustrating that this happens. It is even more frustrating to know that it is trivially simple to include this as an option, and the reason that this was never included as an option is pure arrogance.
Since this question was never officially answered, I will ask it again:
Is there a way to turn off the auto-formatting "feature" in which Excel automatically changes anything that it thinks looks like a date into a date (registry hack, software patch, ANYTHING).
-
the radish
senior tag
Sziasztok!
Hogy tudom megoldani, hogy
1. makró indításával felajánlja, hogy melyik file-t nyissa meg, majd a kiválasztást követően fusson tovább a makró?
2. a kiválasztott file-t tartalmazó könyvtár nevét valahogy importálni?(A megnyitandó file az C:\Anikó\23.xls lenne, a makrót tartalmazó munkafüzet A1 cellájába pedig a beolvasást követően bekerüljön az "Anikó".)
Köszi előre is.
-
mdk01
addikt
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Egy olyannal szívok, hogy két oldalas nyomtatás és mindkét oldalra ugyanazt szeretném nyomtatni, de a lényeg, hogy ugyanoda kerüljenek a dolgok, mert ki szeretném vágni. Próbálom pozicionálgatni, de horizontálisan van 5 mm eltérés amit sehogy se birok korrigálni. (egyenlőre)
Van erre vmi trükk?
(excel 2007) -
Agyasima
őstag
Olyat csinál nekem az Excel 2010, hogy ha beírom egy cellába, hogy "5.05" akkor csinál belőle automatikusan egy "2014.05.05"-öt, ha kell, hanem. Hogy a pitliben lehet ezt kikapcsolni?
-
Vladek83
tag
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget, van egy macro, ami egy combobox-ba gyűjti az adatokat, viszont 2 részre szeretném osztani a combobox tartalmát. A columncount-ot hiába állítom 2-re, semmi...?
Macro részlet (sajnos nem az én szerzeményem):
'ha létezik akkor végignézzük a lap A-oszlopát tételszámokért
If wsKorabbiVevo > 0 Then
c = 0
With Sheets(wsKorabbiVevo)
'kikeressük az utolsó sort
vLastRow = .Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1
For i = 1 To vLastRow
'ha a sorban ez a szöveg, akkor alatta van amit keresünk
If .Cells(i, 1).Value = "Tétel szám" Then
c = c + 1
If c = 1 Then
ReDim arrayTetelSzamok(1 To 1)
arrayTetelSzamok(1) = CStr(.Cells(i + 1, 1).Value) & " " & CStr(.Cells(i + 3, 1).Value)
Else
ReDim Preserve arrayTetelSzamok(1 To c)
arrayTetelSzamok(c) = CStr(.Cells(i + 1, 1).Value) & " " & CStr(.Cells(i + 3, 1).Value)
End If
End If
Next i
End With -
mdk01
addikt
Kis segítség kellene.
Van egy olyan függvény emlékeim szerint ami egy cellán belül keres, vagyis nem is keres hanem a cellán belül lévő sorrendje alapján lehet kivenni azt a bizonyos számot(vagy akármit) amit szeretnék egy külön cellába.
Tehát mondjuk a cellába ez szerepel:
1-4-56
Ez alapján meglehet adni hogy a 4-es számot helyezze el nekem abba a bizonyos cellába ahova ezt a képletet megadom.
Beugrik így vkinek, mert nekem nem és ahogy nézegetem a függvényeket nem igazán jövök rá melyik lehet.
Köszönöm előre. -
schuckandras
újonc
Sziasztok,
A következő problémám adódott: Van egy Excel file, ami meg van osztva a cégem egy online oldalán. Napi szinten 5-6 ember szerkeszti, és nem tudom megoldani hogy egyszerre csak egy ember tudja szerkeszteni. Jelenleg úgy működik, hogy aki bele szeretne írni valamit, az letölti a legutolsó file-t, beleír, és visszatölti. Kérdésem, van-e arra megoldás, hogy ha valaki megnyitja, akkor csak akkor tudja szerkeszteni, ha nincs nyitva másnál. Illetve hogy ha nyitva van valakinél, azt írja ki, hogy kinél, hogy lehessen szólni neki.
Köszönöm előre is a tippeket.
-
Mittu88
senior tag
válasz
Delila_1 #22255 üzenetére
Sajnos nem csinál semmit
Rámentem egy ilyen "könyvelői" cella cellaformázására és a könyvelőiről átkattintottam Egyéni-re, ezt a kódot hozta: _-* # ##0\ [$Ft-40E]_-;-* # ##0\ [$Ft-40E]_-;_-* "-" [$Ft-40E]_-;_-@_-
Ha viszont ezt másolom be az "if cella.numberformat =" után, akkor típushibát ír (type mismatch). -
alfa20
senior tag
válasz
PistiSan #22205 üzenetére
szerintem neked erre lenne szükséged:
Fejlesztőeszközök -> Beszúrás -> Actix-X vezérlők -> Beviteli lista
ezt elhelyezed tetszőleges helyen, majd rajta: jobb egér -> Tulajdonságok,
Az Alphabetic fűlőn az alábbiakat töltsd ki:
LinkedCell itt azt a cellát add meg ahol az eredményt (értéket) akarod megjeleníteni pl: $D$2
ListFillRange Munka2!$D$1:$D$100 -
Delila_1
veterán
válasz
Mittu88 #22250 üzenetére
Jelöld ki a tartományt, és indítsd a makrót.
Sub Konyveloi()
Dim cella As Object
For Each cella In Selection
If cella.NumberFormat = "_(* #,##0.00_);_(* (#,##0.00);_(* ""-""??_);_(@_)" Then _
cella.NumberFormat = "General"
Next
Range("A1:F17").Select
Columns("A:A").EntireColumn.AutoFit
End Sub -
Delila_1
veterán
válasz
Mauzes #22242 üzenetére
Magyar Excelem van.
Behívod a fájlt. Beírod a két képletet, ahova kell. Lemásolod, és látod, hogy hibás-e.
Ha nem, indítod a makrórögzítést. Ráállsz az első képletre a szerkesztőlécen, Enter. Ráállsz a másodikra, újabb Enter. Rögzítés vége. A füzetet makróbarátként mented (2007-es verziótól kezdve, alatta sima mentés).Legközelebb behívod a fájlt, és indítod a makrót. Alt+F8-ra bejön az ablak, ahonnan indíthatod.
-
Delila_1
veterán
-
Mittu88
senior tag
Az mitől van, hogy néha átáll egy adott munkafüzet minden nem beállított formátumú cellája Könyvelői-re? Nagyon idegesítő, mert így értelmezhetetlen adatokat lát a felhasználó és rengeteg időmbe telik beállítani a 4-5000 soros munkalapokon.
Esetleg makróval meg lehet oldani, hogyha Könyvelői a formátum, akkor általánosra változtassa, minden más esetben pedig ugyanúgy hagyja?
-
slashing
senior tag
válasz
DopeBob #22246 üzenetére
=SZUM(HA(HÓNAP(A1:A5)=1;B1:B5;)) ctrl+shift+enter....
Összeadja azokat ami 1. hó mivel mindenhol csak 1-esek vagy 0-ák vannak így nem kell külön nézni hogy hány 1-es van a második oszlopban mivel az összegük annyi lesz mint ahány sorban 1-es van.... ha jól gondoltam a feladatot
(#22244) botond187: egyszerű keres/csere ctrl+f ?
-
-
DopeBob
addikt
-
botond187
csendes tag
válasz
johnny82 #22241 üzenetére
Sziasztok,
Egy oszlopban lenne egy betű-szám kombináció (mindegyik különböző). Ezt szeretném átkódolni úgy, hogy kicserélném a betűket egy másikra.
Angol betűk vannak benne, tehát magyar ékezet nem.
Én adnám meg hogy melyik betűt mire cseréli ki. Számokat hagyja, azt ne alakítsa át.
Tehát mondjuk "a" helyett legyen "d", "b" helyett legyen "t" stb stb.Ezt meg lehet oldani?
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
elakadtam nagyon. Meg tudom ezt csinálni makró nélkül?
Adott egy ilyesmi tábla:
2014.01.10; 1
2014.01.20; 0
2014.01.21; 0
2014.01.21; 1
2014.02.01; 1Egy dátum mellette nulla vagy egy.
Ebből kéne nekem két db információ:
- hány darab sor van összesen, ami 01. hó
- hány darab sor van összesen, ami 01. hó és egy egy másik cellában 1 van.Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni
-
Mauzes
addikt
-
-
Hali!
Hogyan lehet azt megcsinálni jelenléti ívhez, hogy mondjuk ha A1 cellába 1-et írok, akkor a C1 be írjon be valamit, de ha 14-et, akkor a C14-be?
Köszi!
-
Met
nagyúr
Sziasztok!
Minden második cellát hogy lehet kijelölni? Háttérszínt szeretnék neki adni. Ilyen táblázat, szóval Ctrl+clikket szeretném kihagyni ha lehet.
-
Mauzes
addikt
Sziasztok!
Használok egy online excel template-et Google Drive felületen, amit más készített. Sajnos amikor letöltötm offline-ba az excel fájlt, akkor megnyitásnál kiírja, hogy hiba, és csinál egy recovery-t, de egyes képletek, amelyek más lapokról gyűjtenek be adatot, hiányoznak, egyszerűen csak az értéküket állítja helyre az Excel képlet nélkül.
Miért lehet az, hogy a Drive alatt tud értelmezni bizonyos képleteket, de a fullos Excel program meg nem? Ezekről a képletekről van szó, megnéznétek esetleg, hogy láttok-e valami furcsát bennük?
=iferror(INDEX(arrayformula(filter(Transactions!J:J,Transactions!C:C<>"",row(Transactions!C:C)=max(if(Transactions!C:C=B4,row(Transactions!C:C),0)))) ;1),0)
=arrayformula(sumproduct(Transactions!C:C=B3,Transactions!B:B="Sell",Transactions!P:P))(Bocs a görgetésért, de nem tudom, hogyan lehet smiley-k nélkül ezeket berakni.)
-
Mittu88
senior tag
Sziasztok!
VBA-val szeretnék csoportosítani egy táblázatot úgy, hogy 190 soronként legyen egy csoport (hogy zárható legyen, ezzel segítve az átlátását).
Nagyon elakadtam vele, pedig úgy érzem közel a megoldás. Jelenleg így néz ki a kód:
Sub csoportosítás()
'
' csoportosítás Makró
''
Dim A As Long
Dim elozo As Long
Worksheets("Napi").Activate
elozo = 1
For A = 190 To 1900 Step 190
Range("A1").Select
Application.CutCopyMode = False
Range(Cells(elozo, 1), Cells(A, 1)).EntireRow.Select
Selection.Group
elozo = A
Next
End SubEz most annyit csinál, hogy minden százkilencvenedik sort csoportosítja, valamint az egész 1900 sort.
Mi lehet a gond? -
slashing
senior tag
Lehet-e olyan feltételes formázást létrehozni ami:
10 20 30
5 5 5 (min)
5 5 5 (max)Azt vizsgálom felételesen a 4. sorban hogy benne van-e az 1. sorban lévő értékhez képest a Min - Max tartományban az értékünk mondjuk A4=8 ez ugye benne van az 5-15 (A1-A2 - A1+A3) értékeke között, igaz színezd be akármilyenre.
Ez egy tök egyszerű feltételes formázás képlettel kisebb nagyobb.... de mi van akkor ha én nem akarok külön oszlopokra egyesével formázást csinálni hanem csak egyet? Tehát hogy működjön a B oszlopban is a C-ben is és mondjuk az CC oszlopban is ugyan az a feltételes formázás de természetesen változnak az oszlopokban az értékek és a min max értékek is.
Nem eget rengető dolog ha nem lehet megoldani de hátha tanulok valami újat. Bár szerintem ezt így nem lehet. Macro most nem játszik annyira nem fontos a dolog.
-
-
botond187
csendes tag
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy excel-ben szeretném megoldani azt, hogy egy oszlop elemeit (betűk, számok keveréke) lemásolnék egy másik oszlopba, és kiegészítenék egy szöveggel.
Érthetőbben:
Az oszlop egyik cellája mondjuk így néz ki: tbh3456-23m
Ezt a cellát szeretném lemásolni egy másik oszlopba, úgy hogy beleillesztem még az elejére hogy: alma/
Így nézzen ki végeredménybe: alma/tbh3456-23mErre van lehetőség a programban?
Köszi a válaszokat.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Excel 2010-et használok.
1. munkafüzeten van egy táblázatom amiben lenyíló lista segítségével 2.es munkafüzet D1-100 celláiból veszi az adatokat, remekül működik.
Sajnos hosszadalmas így is a lenyíló listán megkeresni a szükséges adatokat, van arra lehetőség hogy az excel beírás közben kiírja a lehetséges kiegészítő adatokat?
Már az is jó lenne, ha mondjuk megnyomom az "A" betűt és akkor oda ugrik az "A" betűvel kezdődő szavakhoz. -
lappy
őstag
válasz
Delila_1 #22200 üzenetére
Én nem értek a macrohoz de ezt találtam talán ez segít konvertálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest