Hirdetés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Callisto

őstag

válasz attiss66 #57959 üzenetére

Nem olvastam vissza mindent, illetve nem találtam, hogy mivel és hogyan végeznél korrekciót.
    Azt sem tudom minden programról, hogy milyen korrekciót számol a filterhez (pl. Cavern, Acourate, Audiolense, Dirac). Ezekben és főleg az algoritmusokban ViodXs egyértelműen magas szinten van.
    Ha csak EQ-zol (frekvenciakorrekció) és nem akarsz FIIR-es aktív crossovert és time domain stb. korrekciót akkor egyszerű a helyzet.

A hangszóró távolságaiból eredő késleltetést hagynám, hogy az AVP/AVR vagy más célhardver korrigálja és ne a generált korrekciós filternek kelljen foglalkoznia vele ami így jobb és pontosabb korrekciót adhat, illetve a filterből adódó latency is alacsonyabb lehet.
    (Bár a távolságok miatti korrekció valahol így is, úgy is megmarad.)

A hangszórók hangerejét is szépen be lehet REW-vel állítani azonos szintre, de a crossoverket ehhez kikapcsolnám. Mindent úgy állítanék be, hogy a sub és a hangszórók is a teljes tartományukat szólaltassák meg (és ne egyszerre, azaz LFE+Front se legyen).
    Sub-nál 0-500Hz, a többinél 500-20000Hz tartományú pink noise generálásával állítanám be a hangerő szintejeit. (REW-ben meg lehet adni ezeket az SPL generátornál.)

A távolságok (késleletetés) és hangerők beállítása után megkeresném a sub optimális beállításait.

Először megmérném a jobb vagy bal hangszórót (sub és crossover nélkül), hogy mekkora tartomány hogyan képes megszólaltatni. Majd megmérném a sub teljes tartományát is. Ezekből látnám, hogy kb. hol lehet a jó crossover és oda állítanám be. Célszerű 80Hz vagy alá állítani, hogy hallgatásnál ne lehessen lokalizálni a sub helyét.
    Következne egy nagyobb tartomány mérése a sub-ot használva, a frontokat crossoverezve a sub-ra úgy, hogy a jobb és bal oldali hangszórókra egyszerre küldeném ki a sweepet pl. 10-1000Hz tartományban. Itt már látnám, hogy mennyire egyenletes a frekvenciaátmenet a sub-ról a hangszórókra.

Ha a crossover felett van jelentős hangerő csökkenés, akkor emelném a crossovert és mérnék megint. Fordított esetben, ha nagyon hangos lesz pl. crossover alatt, akkor csökkenteném a crossovert. (Aktív crossovernél általában lehet játszani a crossover típusával is.)
    Továbbá a sub fázisával és késleltetésével is lehet hangolni a frekvenciaátmenetet.
    Figyelni kell arra is, hogy összhangban legyen a sub és a front a crossover tartományában különben hülyén fogod érezni magad (nagyon furán fog szólni a mély) a crossover tartományában. Ezt tudod ellenőrizni ha pl. hangot generálsz a REW-vel a crossover frekin, alatt, felette és hallgatod hogy szépen együtt szól-e a sub a frontokkal. Eközben is állítgathatod a sub fázisát és késleltetését.

A sub beállítása után készíteném el a korrekciós filtert szintén crossover nélkül. (Ha csatornánként tudsz korrekciót végeztetni szoftverrel vagy máshogy.)

A fentiek menete és módja - ahogy írtam - függ attól, hogy milyen eszközöket és programokat, illetve filtert/korrekciót szeretnél alkalmazni és nem fed le minden esetet.
    (Pl. a sub-omnak van 10 csatornás parametrikus EQ-ja és az egész előtt REW-vel visszaméregetve ezt is beállítottam.)

Aktív crossovert használva csatornánként koorigálok FIIR filterrel és a hang útja nálam így néz ki:
    PC/Arvus H1-D (forrás) -> Ravenna/AES67 AoIP -> DSP PC, ami a 7.1 csatornát korrigálja (később Pi5 váltja reményeim szerint) -> Merging Anubis aktív crossoverrel -> DAC -> végfok.

Hosszú út és kísérletezés, tapasztalatszerzés, előtt állsz. :)

Sajnálom, hogy ilyen hosszú lett. Ha tudsz angolul rengeteg módszert és infót találsz az egészről.

Új hozzászólás Aktív témák