- Szemérmes szerzet a Gigabyte lefrissebb csúcs-VGA-ja
- Egységesebb USB-s képességeket szeretne a notebookokon a Microsoft
- 3320 MHz-ig skálázódnak az XFX Radeon RX 9060 XT kártyái
- Elegáns és igen kompakt NVIDIA Blackwell VGA-t villantott az MSI
- Szinte megfizethetetlenül magas lesz a TSMC A14-es node-jának ára
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Videós, mozgóképes topik
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen joysticket vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
-
PROHARDVER!
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Smiley
addikt
válasz
Callisto #57989 üzenetére
Koszi, azert is kerdeztem mert nem vagyok otthon a windows-ban. Szerintem is csak akkor eri meg ezzel szivni ha nagyon sok felesleges ideje van az embernek. En 1 eve mondogatom magamnak, hogy majd megcsinalom itthon, de amikor idom lenne ra inkabb megnezek helyette 1-2 sorozatot vagy filmet.
-
Smiley
addikt
válasz
attiss66 #57996 üzenetére
Ha egyszer a vegere jutsz majd gondold es szamold at, hogy mennyivel olcsobb es egyszerubb lett volna venni egy par eves kozepkategorias AVR-t HDMI-vel, osszedugni egy lejatszoval aztan csak hasznalni. Ahogy en latom es ezt most szemelyeskedes nelkul, nem igazan erted/latod at ennek az egesznek a mukodeset.
-
-
attiss66
senior tag
A Sound Blaster Z hangkártyám egyik kimenete, amire a fejhallgató van rácsatlakoztatva, kontakthibás/és erről fog kimenni az erősítőhöz a jel az egyik jack-rca-n/. A szám.tech.-es ismi -hez viszem jövő héten, megnézi, megveszem nála az usb hosszabbítót és a jack-rca kábeleket, amiket megrendelt és mehetek mérni Debrecenbe a házamba a mozinappalit/merthogy nem szoba, hanem nappali
/. Na és rendelés alatt vannak a Denon3910-emhez a kondik és a vezérlőchip-re a gázhűtéses hűtőborda/azt mondta ez tutti megfelelően hűti majd a vezérlőchip-et/. A ventilátorok még nincsenek eldöntve, hogy kell e, mennyi kell és hova, majd a működéstől függ, a kondicserék és a vezérlőchip hűtés után. A készülő HTPC-be tőle veszek majd 1TB-os SSD-t/müködtetéshez és filmtárolásra/, azt mondta elég az oda, ne vegyek 2 TB-osat. email-ben elküldtem neki az itteni ajánlásokat a HTPC alkatrészekre, de mondtam neki, rá van bízva, hogy mit tud beszerezni, hogy mikből pakolja össze. Csak az SSD lesz új, a többi használt, úgy beszéltük, mert, ha minden új lenne benne-mondta-, zúzós ára lenne.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Callisto #57991 üzenetére
A legegyszerűbb resampling konkrétan az, hogy átpakolászod a mintákat, és dobsz rá egy lowpasst. Már innen látszik, hogy ennek jó vége nem lesz, mégis csinálják. Ez pedig hatványozódik azzal, hogy nem csak az EQ APO csinálja ezt, hanem még a Windows is. Csak akkor lesz jó a korrekció, ha ezen keresztül mérsz, ezért kell a Cavern előtt telepíteni az EQ APO-t.
-
Callisto
őstag
válasz
VoidXs #57990 üzenetére
Az simán lehet na de resamplingtól annyira más legyen a korrekció eredménye? Ahhoz elég komoly hibának kell lennie. Hogy is mondjam, nem picinek.
A HLConvolver amit használok az is resamplingol ha nem talál az input sample ratenek megfelelő filtert mégsem szól rosszul akkor sem. Sőt nem igazán lehet különbséget hallani. -
Callisto
őstag
válasz
Smiley #57987 üzenetére
CamillaDSP ami jó és ingyenes. Illetve fizetősek vannak.
Viszont az EQ APO nagy előnye az egyszerűsége. Ezt el kell ismerni. Legtöbb ember számára nem éri meg a tökölés és szívás és rendszerfüggő is, hogy mennyire hallható az a hangminőség különbség.Sokat használtam eleinte. Tesztelgettem, összevetettem másokkal is és nálam nagyon hallható volt gyengébb minősége. Szakik pedig azt mondják, hogy a convolver engine-je rosszul van implementálva. Nem felel meg a hivatalos matematikai definíciónak. Persze ezt lehet helyretették azóta, de fogalmam sincs.
De ismétlem: más megoldásokkal vagy sok szopás van mire összeáll egy jól működő rendszer vagy hátrányai vannak amikkel nem tudnak sokan együtt élni.
EQ APO óriási előnye, hogy nem kell az effektek használatához semmilyen más program, mert rendszerszinten működik. Ez pedig óriási előny.
Rendszerszintű DSP-zést meg lehet oldani mással is. ASIO-t vagy WASAPI Exlusive módot is lehet használni a convolvernek, de mivel az ASIO vagy WASAPI exlusive csak módot csak egy alkalmazás használhatja (ami itt a DSP/convolver lenne) ezért kell egy virtuális hangkártya, vagy Asio bridge plusz még egy audio repeater is stb. Ezek mind-mind plusz szoftverek a PC-s windowsban és sok kellemetlenséget okozhatnak.Rengeteg idő mire egy ember megért mindent és utánajár. Megmondom őszintén, hogy ha valakinek nincs audiofil/high-end rendszere talán nem is éri meg a nyüglődést.
Mindenesetre aki nem sajnál időt rá, annak érdemes lehet kipróbálni pl. egy CamillaDSP-t. Megismerkedik vele kicsit és hátha azt mondja a végén, hogy megérte. Vannak hozzá teljeskörű, komplett leírások.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Callisto #57984 üzenetére
Szerintem fáziskorrekció alatt mást értünk, ami nekem az, az csak a Diracban és RePhase-ben van. Ami az igazi előnye, hogy tud minta alatti pontosságú késleltetést, ez hozza meg az igazi áttörést, nem (mindig) maga a fázis. Ezért is terjedt el az a tévhit, hogy a Cavern csinál fáziskorrekciót. Nem csinál (elég egyszerű oka van, mégpedig hogy nem tudom, hogy kell, és hiába beszélek profikkal, rájövök, hogy az a matek nekem sok
) , csak annyira pontosan késleltet, hogy annak hangzik. Mások tudatosan nem tesznek így, annak is megvan az oka, arról is tele lehetne írni a falat.
Általában az extrém meredekség okoz generálási módszerek közt hallható különbséget. Itt a minimum szakadhat, a linear esetében pedig én személy szerint megőrülök a pre-ringing mennyiségétől, ezért nem szoktam soha ajánlani. Általánosítani úgy lehet, hogy ha a generátor eredménye és a kiinduló spektrum nem egyezik teljesen, akkor lesz a kettő közt hallható különbség, végső soron mégis azt halljuk, ha nincsenek összeadódási problémák.
Az EQ APO legnagyobb problémája a dupla kötelező resampling. Önmagában a legacy audio pipeline is tud bitperfect hangot adni, de az EQ APO fixen 48-ra alakítja a hangot. Ez még csak nem is az APO API hibája, hanem az EQ APO-é. A Cavern fel van rá készítve, hogy mindenképp rajta keresztül számoljon, és amit a resampling torzításból ki tud ütni, azt kiüti. Innentől már nem akkora érvágás, hogy irreális dolgokat csinál a lánc.
-
Callisto
őstag
válasz
attiss66 #57978 üzenetére
A méréshez ne használj crossovert, hogy a teljes frekitartományt tudja helyesen mérni a Cavern. Kártyán kapcsold ki.
Amit Cavernben állítasz be crossovert az szoftveres aktív crossover lesz és az előállított filterrel az EQ APO fogja számolni. Ilyenkor nem kell a kártyán a crossovert használnod.
Ha nem akarsz aktív crossovert amit a Cavern számol, akkor Cavernben ne állítsd be és a kártyán állítsd be a mérés után. Tesztelheted is melyik megoldás tetszik jobban. Nem tart semeddig mérés után generálni Cavernel crossoveres filtert és crossover nélkülit. -
Callisto
őstag
válasz
VoidXs #57973 üzenetére
Fáziskorrekciót azért lehet hallani szóval megérheti használni zenehallgatáshoz. Persze rendszere válogatja. Ez is olyan, hogy bizonyos paraméterekkel számolt filternél jót tesz, más paraméterekkel számoltnál meg nem.
Hasonló a helyzet a minimum/linear phase esetén. Bizonyos filternél előnyös az egyik, míg más paraméterekkel számoltnál meg a másik jobb. Ezért tették bele Audiolense-be a mixed phaset amivel lehet még jobban hangolni az eredményt.
Egyébként kíváncsiságból most csináltam egy filtert gyorsan Cavern-nel és le a kalappal. Támogathatna multichannel wav-et is. Sok időm most nincs próbálgatni a beállításokat, de a gyors teszt is rendkívül meglepően jó.
Én is 64 biten számoló convolvert használok, de EQ APO sajnos iszonyat rossz minőségű ASIO-s/WASAPI-s professzionális convolverhez képest. Egyszerűen az EQ APO által használt WDM mód alapból rosszabbá teszi és az algoritmus implementáció is hibás. Viszont sok más előnye van.(Audiolense is azt csinálja a 10db korrigálásnál, hogy lehúz mindent.)
Zaj nálam sem probléma. Áttértem AoIP-re (Ravenna).
-
attiss66
senior tag
És még egy kérdés : A Denon AVC-A11SR Hm erősítőben van egy olyan funkció, hogy limit hangerő a sub-on/ez védi meg a torzított hangtól a sub.-ot/. Azt a kalibrálás után kell beállítani megint, vagy kalibrálás előtt? Most az rajta van.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
attiss66 #57976 üzenetére
Nyugodtan, annyiszor próbálhatod újra, ahányszor csak szeretnéd. Egy mérést egyébként többféle célgörbével is tudsz exportálni, csak állítsd át és nyomj rá újra az exportra.
Amúgy ez az új felület, bal oldalt bármelyik előző oldalra vissza tudsz ugrani.
#57978: Ha a hangkártyát választod (egyszerűbb út), akkor figyelj arra, hogy azt állítsd be először, és utána mérj a Cavernnel.
-
attiss66
senior tag
válasz
Callisto #57970 üzenetére
"Most már látom, hogy akkor PC hangkártya analóg kimenetekkel lesz a Denon erősítőre csatlakoztatva.
Ehhez az útmutatód teljesen jó. Kövesd az ott írtakat."Akkor jóvan, eljutottunk oda, ahonnan indultunk
, tehát akkor ami a programban van írva/és amit jópárszor átolvastam és videót néztem, már megjegyeztem pár dolgot, nem esett vón jól, ha feleslegesen gyúrtam vóna a témát
/ , azt nyugodtan követhetem.
Amúgy pontosításként mondom, hogy 5.1-es a rendszerem, nem 7.1.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
VoidXs #57973 üzenetére
Bocsi, rosszul értelmeztem, az a kérdés, hogy hogyan csinál két külön jelszintet egy filterben. A trükk annyi, hogy nem egy filter van, virtuális csatornában csinálja a lowpass-elt és halkított verziót, majd azt keveri rá a subra, azután szűr. Az EQ APO config soraiban látod a pontos lépéseket. Optimalizálás miatt lesz mindenféle aggregálás, de az nem változtat az elven.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Callisto #57969 üzenetére
A latency nagyon bonyolult téma, de általában (automatáknál mindig) az EQ nem jár annál többel, mint ami a fizikai távolságok miatt kell. A szűrők nagyjából mindenkinél minimum fázisúak, egyedül a Dirac más a teljes fáziskorrekció miatt, de a nearest neighbor brute force se egy vészes dolog. Emiatt nem gáz, ha egy EQ APO-ba égetsz egy mezei bufferelt delay-t, az nem megy a filterhossz kárára, ami amúgy is elég nagy. Az MPS mindig belépő, az export hosszt az egekbe is tolhatod, de lényegi változás csak a crossover pont körül lesz, mert a Cavern tud igazi brickwallt.
Késleltetés akkor van, ha kikapcsolod a zero-delay filter generation-t. Ekkor a fázis garantáltan változatlan, viszont itt a pre-ringing lesz szívás. Szerintem abszolút nem éri meg ezt használni, csak hát nagy a fázisfétis hifis oldalról, nekik van csak, ott meg amúgy is mindegy a késleltetés. Egyébként az MPS fázisa olyan szinten lapos, hogy esélytelen bármi problémát okoznia. Matematikailag egy instabil dolog, viszont annyira távol vannak a zérusai problémák okozásától, hogy önbizalomból egyszerűen semmi védelmet nem tettem be rá. Ha a Cavern fázishibát vétene zero-delay filtergenerálás közben, egyszerűen összeomlana. Statisztikailag bejött, sosem kaptam ilyen hibajelentést.
#59792: Egyszerűen annyira lehúz minden mást, hogy marad headroom, ezt viszont az erősítőnek vissza kell húznia master-en. Maximum zaj lesz az ára, de vedd figyelembe, hogy a Cavern PC-s hangkártyákhoz készült, ott a zaj közel nem akkora probléma, mint AVR-en, nálam például 20 dB-s gainkülönbségek vannak. A filterek pedig 32 bitesek, az EQ APO 64-en számol. Ez -600 dB FS-ig pontos, legyen bármi.
-
Callisto
őstag
-
VoidXs
nagyúr
válasz
attiss66 #57964 üzenetére
A doksiban elmagyaráztam. Minél lejjebb viszed, annál nagyobb hangerő kell hozzá, hogy zajmentes és pontos mérésed legyen. Egy ideje már kivettem a túl kicsi értékeket, azóta egyetlen esetről se hallottam, amikor ez tett volna tönkre mérést. Az egyszerű verzióból (ami pár hónapja van csak kint) már teljesen kiszedtem a csúszkát. Azon túl kukáztam minden felesleges beállítást, ami csak félrevezetne, ha most csinálod először, és amúgy is csak nagyon konkrét esetekre készültek. Az erőforrásigény nem probléma, az Equalizer APO a mai legolcsóbb laptopokon is bőven elbír 7.1-ig a maximális beállítással.
Callisto: Pont, hogy a Cavern kezeli egyedül helyén a 10 dB-vel csökkentést, ez az, ami miatt olyan sokan váltottak rá. Tudok olyan 3 milliós prociról is, ami szarik erre, és csak manuálisan mátrixolva működik rendesen.
Az AVR hangerőit tényleg érdemes kézzel beállítani arra, amit a Cavern kiköp, de utána újra ráengedni. Az AVR tud 0.5 dB pontosságot, a Cavern ennél 50-szer jobbat, és az a térérzeten meglátszik.
-
Callisto
őstag
válasz
attiss66 #57967 üzenetére
Dehogynem kell csatlakoztatni. A Hangszóró kimenet az a Windowsban a példában a Xonar hangkártya analóg hangkimeneteit takarja és magában foglalja az összes csatornát. Illetve amilyen speaker layout be van állítva. Ha 7.1, akkor 8 csatorna lesz.
Most már látom, hogy akkor PC hangkártya analóg kimenetekkel lesz a Denon erősítőre csatlakoztatva.
Ehhez az útmutatód teljesen jó. Kövesd az ott írtakat. -
Callisto
őstag
válasz
attiss66 #57964 üzenetére
Ez is elég nagy téma. Röviden annyi, hogy minél nagyobb annál pontosabb végeredményt ad az elkészült filter. Ugyanakkor van egy józan határa is a maximumának amely fölé nem nagyon van értelme menni és a samplerate-től függ. 192KHz sample rate-hez már bőven elég szokott lenni 65K-s FFT, de én 131K-t használok a legjobb minőséghez, egyéb esetben pedig csak 16K-t. A magasabb FFT növeli a latencyt, de latencyt növelik a time domain, fáziskorrekciók is.
Például az általam készített filternél a 16K FFT 10781 sample-nyi latencyt okoz fázis és time domain korrekcióval együtt, ami 192000 samplerate-nél kb. 45ms latency ha jól számolom. Ez 96000 sample ratenél már 90ms lenne. -
Callisto
őstag
válasz
attiss66 #57963 üzenetére
Dehogynem hallottam a Cavernről. Ez pont hasonló FIIR filtert készít a mérésből, mint a többi amiket felsoroltam. Ezt a FIIR filtert fogja az Equalizer APO használni a korrekcióhoz. Az Equalizer APO-t én is használtam eleinte, de nem éppen a legjobb hangminőséget nyújtja a megvalósítása okán és a convolver algoritmusa is hibásan van implementálva, mely a FIIR filtert használja a korrekcióhoz. Egyébként nagyon jó program, sokrétű, átlátható, egyszerűen kezelhető és ingyenes.
A hangerőszinteket és távolságokat mindenképpen külön állítsd be, ha van rá lehetőséged pl. házimozi procin vagy erősítőn stb. Ezt a linkelt útmutató is írja. Miért?
Azért, mert ezeket is majd az előállított filterben fogja megtenni ami többlet korrekciót jelent, nagyobb latencyt, nagyobb dinamikavesztést és pontatlanabb eredményt okoz.
Pl. minél nagyobb a frekvenciatartományban a célgörbéhez képesti szintkülönbség annál többet kell kompenzálni ami nagyobb dinamikaveszteségget és rosszabb hangot eredményez ahhoz képest ami lehetne.
Persze a a maximális szintkorrekciót lehet korlátozni db-ben. Talán a Cavern-ben is meg lehet adni a maximumot.
Ezek a programok nem fogják neked a preamp-ot (hangerőszabályzót) állítani hanem szoftveres úton a digitális hangba nyúlva korrigálnak. Pl. ha egy csatorna a célgörbén van, de egy másik csatorna attól +5db-re akkor az már 5db különbség amit alapból korrigálni kell és akkor még nem beszéltünk a frekvenciaátmenethez szükséges korrigálásról.
A hangfalak crossoverét sem fogják kicserélni. Csupán a mérés alapján az általuk okozott fázishibákat igyekeznek helyretenni.
Ha a Cavern aktív crossoverét használod a sub-hoz az már más. Ilyenkor a filter végzi el a tényleges crossovert. Ebben az esetben nincs szükség pl. a házimozin és a sub-on a crossoverek beállítására (teljes tartományt kell engedni a hangszóróknak, subnak), mert szoftveres úton lesznek a mélytartományok az LFE csatornára irányítva a filter által.
Ebben az esetben amúgy van még egy buktató: az a bizonyos LFE +10 db mastering, de megint két A4-es oldalt igénylne. A lényeg, hogy a filmek LFE csatornáját +10 db-re masterelik ezért az LFE csatornát +10 db-el játszák le a házimozik. Igen ám, de a sub-ra átirányított mélytartományt nem kéne +10 db-el erősíteni. Házimozik ezt jól tudják és nem is teszik viszont egy ilyen filter nem válogat. Átteszi az LFE csatornába a frontok mélyét példának okáért amit aztán majd +10 db-el erősíteni fog a lejátszó vagy a házimozi erősítő. És ez nem jó. Van megoldás ennek elkerülésére is (pl. Audiolense-ben), de az közel plusz 10 db-nyi dinamikaveszteséggel jár.
Egyébként az összes korrekciót a Cavern által számolt filter fogja tartalmazni és ezt a filtert használod majd az Equalizer APO convolution filteréhez.
Azt még mindig nem tudom, hogy milyen eszközöket akarsz használni. Lehet számodra irreleváns dolgokat írok le. Az, hogy PC és Cavern nem jelent semmit magában. A PC a korrigált hangot egy házimozi erősítőre küldi vagy végfokra?
A linkelt oldalon lévő útmutató egyébként teljesen jó, de ismétlem sok minden függ attól, hogy milyen eszközöket használunk. Mást kell csinálni ha egy házimozi prociba vagy erősítőbe megy a hang, mást ha közvetlen egy DAC-ba, mást ha akarsz aktív crossovert stb. -
attiss66
senior tag
"A program telepítése után az első induláskor megnyílik a Configurator, itt ki kell választanunk, hogy melyik kimeneten legyen aktív az EQ APO. A példámban ez egy hangkártya analóg kimenete lesz. Miután leokéztuk, kér egy újraindítást, csak ezután élesedik. "
Ez a videón a hangszórókimenet. És ennyi elég,? nem kell mind a három jack-et csatlakoztatni a méréshez, mármint Front/jobb/bal. Sourrand/jobb/bal és center /sub, hanem elég egyhez?, de az erősítőn/Denon AVC-A11SR/ akkor hova megy a két RCA? -
attiss66
senior tag
válasz
MasterMark #57965 üzenetére
És akkor biztosabb lesz a mérés?
-
attiss66
senior tag
"Az FFT hosszát jobb ha fentebb állítjuk, de maradhat akár az itt látható default értéken is. Kisebbre ne vegyük!"
Jó, rendben, de nincs elmagyarázva, hogy miért. -
attiss66
senior tag
válasz
Callisto #57962 üzenetére
Köszi a részletes és bonyolult elemzést a kalibráláshoz, de te erről még nem hallottál?PC-s szobakorrekció: Cavern-Equalizer APO [link] Ha ezt lefuttatom, ez mindent rendberak a házimozirendszerben, kezdve a késleltetéstől, az EO-n át, sub EQ, a hangfalakban lévő crossoverek behangolásáig.
"A kalibrálás mindenre kiterjed, szinte teljesen lineárisra fésüli a rendszert, a csatorna jelszinteket század pontossággal lövi be, a késleltetéseket szintén, fázisokat helyreteszi.
Ez ad olyan teret, amit ha ezt a programot nem használod, soha nem fogsz megtapasztalni.
A keresztezési pontoknál javítja a fázismeneteket, frekvenciameneteket.
Általában soha nem jók a dobozok crossoverei, mindíg vannak a váltás körül fázis ill frekvencia problémák, ezt simítja, torzításokat minimálisra csökkentve.""Ha csak EQ-zol (frekvenciakorrekció) és nem akarsz FIIR-es aktív crossovert és time domain stb. korrekciót akkor egyszerű a helyzet."
Nem csak EQ-zok, mint írtam, eq, sub eq, késleltetés és crossover.
-
Callisto
őstag
válasz
attiss66 #57959 üzenetére
Nem olvastam vissza mindent, illetve nem találtam, hogy mivel és hogyan végeznél korrekciót.
Azt sem tudom minden programról, hogy milyen korrekciót számol a filterhez (pl. Cavern, Acourate, Audiolense, Dirac). Ezekben és főleg az algoritmusokban ViodXs egyértelműen magas szinten van.
Ha csak EQ-zol (frekvenciakorrekció) és nem akarsz FIIR-es aktív crossovert és time domain stb. korrekciót akkor egyszerű a helyzet.A hangszóró távolságaiból eredő késleltetést hagynám, hogy az AVP/AVR vagy más célhardver korrigálja és ne a generált korrekciós filternek kelljen foglalkoznia vele ami így jobb és pontosabb korrekciót adhat, illetve a filterből adódó latency is alacsonyabb lehet.
(Bár a távolságok miatti korrekció valahol így is, úgy is megmarad.)A hangszórók hangerejét is szépen be lehet REW-vel állítani azonos szintre, de a crossoverket ehhez kikapcsolnám. Mindent úgy állítanék be, hogy a sub és a hangszórók is a teljes tartományukat szólaltassák meg (és ne egyszerre, azaz LFE+Front se legyen).
Sub-nál 0-500Hz, a többinél 500-20000Hz tartományú pink noise generálásával állítanám be a hangerő szintejeit. (REW-ben meg lehet adni ezeket az SPL generátornál.)A távolságok (késleletetés) és hangerők beállítása után megkeresném a sub optimális beállításait.
Először megmérném a jobb vagy bal hangszórót (sub és crossover nélkül), hogy mekkora tartomány hogyan képes megszólaltatni. Majd megmérném a sub teljes tartományát is. Ezekből látnám, hogy kb. hol lehet a jó crossover és oda állítanám be. Célszerű 80Hz vagy alá állítani, hogy hallgatásnál ne lehessen lokalizálni a sub helyét.
Következne egy nagyobb tartomány mérése a sub-ot használva, a frontokat crossoverezve a sub-ra úgy, hogy a jobb és bal oldali hangszórókra egyszerre küldeném ki a sweepet pl. 10-1000Hz tartományban. Itt már látnám, hogy mennyire egyenletes a frekvenciaátmenet a sub-ról a hangszórókra.Ha a crossover felett van jelentős hangerő csökkenés, akkor emelném a crossovert és mérnék megint. Fordított esetben, ha nagyon hangos lesz pl. crossover alatt, akkor csökkenteném a crossovert. (Aktív crossovernél általában lehet játszani a crossover típusával is.)
Továbbá a sub fázisával és késleltetésével is lehet hangolni a frekvenciaátmenetet.
Figyelni kell arra is, hogy összhangban legyen a sub és a front a crossover tartományában különben hülyén fogod érezni magad (nagyon furán fog szólni a mély) a crossover tartományában. Ezt tudod ellenőrizni ha pl. hangot generálsz a REW-vel a crossover frekin, alatt, felette és hallgatod hogy szépen együtt szól-e a sub a frontokkal. Eközben is állítgathatod a sub fázisát és késleltetését.A sub beállítása után készíteném el a korrekciós filtert szintén crossover nélkül. (Ha csatornánként tudsz korrekciót végeztetni szoftverrel vagy máshogy.)
A fentiek menete és módja - ahogy írtam - függ attól, hogy milyen eszközöket és programokat, illetve filtert/korrekciót szeretnél alkalmazni és nem fed le minden esetet.
(Pl. a sub-omnak van 10 csatornás parametrikus EQ-ja és az egész előtt REW-vel visszaméregetve ezt is beállítottam.)Aktív crossovert használva csatornánként koorigálok FIIR filterrel és a hang útja nálam így néz ki:
PC/Arvus H1-D (forrás) -> Ravenna/AES67 AoIP -> DSP PC, ami a 7.1 csatornát korrigálja (később Pi5 váltja reményeim szerint) -> Merging Anubis aktív crossoverrel -> DAC -> végfok.Hosszú út és kísérletezés, tapasztalatszerzés, előtt állsz.
Sajnálom, hogy ilyen hosszú lett. Ha tudsz angolul rengeteg módszert és infót találsz az egészről.
-
attiss66
senior tag
-
attiss66
senior tag
válasz
VoidXs #57948 üzenetére
kössz
"A rendszernek a hangkártya is része, ha cseréled, kalibrálj újra."
Na még jó, hogy feltettem itt is a kérdést,mert erre már valahol azt válaszolták, hogy nem számít, kártya-kártya, nem kell újra kalibrálni.Hm..
"egyszerűen nem kapcsol be, mert túl hosszú a kábel."
na így a legjobb, vagy jó vagy nem jó, nem kell elmélkedni, hogy van e minőségromlás a kábelhossz miatt
"Ha egyesével méred a csatornákat, igazából egyetlen Jack - RCA is elég, de miért nem használsz HDMI-t?"
mert ez egy régi erősítő, 2002-ből/Denon AVC-A11SR/, nincs rajta HDMI, sőt, önbemérője sincs , analógban kell átvinni a jelet, tehát azért kell annyi jack-rca kábel, mert azok a kábelek/itt számít azoknak a minősége?(árnyékolás stb) ha igen, tudnál ajánlani , hogy milyet vegyek?/ ott fognak maradni a hangot átvinni, nem csak a mérésnél kell, hanem a működő házimozizás közben is
"Internet nem kell, egyedül a Dirac nem fut a te gépeden, bármi más működik."
na, ez megint szuper
-
VoidXs
nagyúr
válasz
attiss66 #57946 üzenetére
5 méterrel nem kell, hogy baj legyen, 10 körül szokott az előfordulni, hogy egyszerűen nem kapcsol be, mert túl hosszú a kábel.
Ha egyesével méred a csatornákat, igazából egyetlen Jack - RCA is elég, de miért nem használsz HDMI-t?
Internet nem kell, egyedül a Dirac nem fut a te gépeden, bármi más működik.
Ha csak hangnyomással akarsz kezdeni, ahhoz nem kell REW, bőven jó az erősítő beépített zaja, nem kell ASIO-val szívni vagy Equalizer APO-ban kötögetni.
A rendszernek a hangkártya is része, ha cseréled, kalibrálj újra.
-
devil-k
nagyúr
Ezt a kérdést vidd át a házimozi topikba inkább. Ott többen fognak válaszolni rá. Anno azt hittem, hogy “hidegen” én is meg fogom csinálni a mérést, Dirac kalibrálást, MiniDSP beállítást, de aztán inkább fizettem egy fórumtársnak, hogy állítsa be nekem pöpecre. Nem bántam meg. Időt, energiát spóroltam magamnak, nem keveset.
-
attiss66
senior tag
Megjött az umik1. Lenne pár kérdésem.
A mikrofont felfelé állásban kell rögzíteni a hallgatási pozíciónál fül magasságban. A miki1 usb kábele 1.5 m.
Lehet e úgy, hogy veszek egy usb hosszabbítót/egy jobb minőséget, 5m hosszút/, 3 db 1m hosszú jack-rca sztereo vezetéket, a jack-eket csatlakoztatom a számítógéphez, az rca-kat az erősítő analóg bemeneteihez. A miki usb kábelét összekötöm az 5m-es hosszabbítóval, azt a számítógépbe egy usb-be?
A számítógépnek a mérésnél net-es kapcsolatban kell lennie, vagy letöltöm a szoftver-t és a letöltött szoftver-t net nélkül tudom élesíteni?
Ennyi lenne egyelőre, a következő a hangnyomás kiegyenlítés lesz a REW-el, ha minden oké.
Ha a Sound Blaster Z-vel kalibrálok, a fájl-t el tudom menteni és, ha kész lesz a HTPC, csak átmásolom a kalibrált fájl-t és azzal működik a rendszer? Az Asus Xonar D2-vel
Írtam hülyeséget vajon?! -
Alien!
senior tag
válasz
SunMount3r #57940 üzenetére
szerveroldali transzkódolásnak codec tmogatás hiánya miatt illetve távlejátszás miatt van értelme. Saját hálózaton belül én törekednék a lejátszó skálázására.
-
intuicio
aktív tag
1. pontosan mire szeretnéd használni? *
2. van-e már bármilyen komponens (pl. merevlemez, memória stb.) hozzá?
3. mekkora összeget szánnál rá?
4. csak új alkatrészekben gondolkodsz vagy használt is szóba jöhet?1. NAS-ként használnám, viszont ezen futna egy PLEX szerver (letöltött filmek lejátszása)
nvidia SHIELD PRO médialejátszón játszanám le. (50-80 MB/s bitrátájú filmeket)
2. Még semmi
3. 100k
4. Csak új alkatrészeketA lényeg nálam, hogy ezen cikket olvasva azt írják, hogy:
4k – 4000 PassMark pont, 1080p-re skálázáshoz
PassMark lista
Ergo, olyan Mini gépet szeretnék építeni, ahol ezek az elvárások.
Ebben tudnátok segíteni? -
Alien!
senior tag
válasz
SunMount3r #57937 üzenetére
megjelenítő függő, ha fullhd a tévé, akkor az svp-ben be lehet állítani, hogy a leskálázott képet számolja csak, akkor valszeg elég. Madvr-el kombinálva már nagy eséllyel elfogy a VGA.
-
Alien!
senior tag
válasz
SunMount3r #57934 üzenetére
Felbontásfüggő, fullhdra nekem egy 1030 is jó volt már. Felette viszont kell kraft, 4kra valszeg egy 2060 talan elég.
-
Alien!
senior tag
válasz
SunMount3r #57930 üzenetére
jaja, 720p/120hz
a darbee meg kihozza a részleteket.
-
Alien!
senior tag
válasz
SunMount3r #57926 üzenetére
érdemes kicsit erősebb pc-t rakni a vetítő mögé. Nálam ilyen képe van fehér falra vetítve egy 720p-s Casio led-lézer projektornak (és még csak nem is házimozi célra gyártották). A kapott 2,5 méteres kép így már hasonlít egy jobb lcd tévéhez.
-
Necronom
senior tag
Nu meg is lett a kiszemelt cuccos, ami nekem ugy erzem jo is lett
Native 1080p, van rajta HDMI ARC es CeC funkcio is a tobbi meghat adott
Lenyege volt meg hogy nekem max 2,5 meter van helyileg, de azert jo nagy kamu a 150"de nem is vartam akkorat....kb 90" korul lehet, ugyhogy nekem okes
Egyelore falra vetitek de mindenkepp kell majd vaszon is, igy eleg sotet es fako a kep hiaba 7000:1 a kontraszt arany
A tobbi dolgat jol teszi, passthrough oke rajta, 7.1-es hang okes (meg alatta is, sajna meg air hangszoroim nincsenek, de egyelore hianyerzet se ..)
TV box ugyanugy megy mint sima tv-vel...Ennyi penzert nm is vartam ettol tobbet -
Necronom
senior tag
válasz
SunMount3r #57926 üzenetére
Igen igen..koszi
most benezek valami projektoros topikba, hatha okosodok kicsit e tudok valasztani valamit -
SunMount3r
nagyúr
válasz
Necronom #57925 üzenetére
A kerdes annyibol volt relevans, hogy ezen eszkozok egytalan meghajtjak ugy a kivetitot, hogy 1080p legalabb ugy nezzen ki mint a TV-n-> Ez már komplikáltabb kérdés. A Projektoros kép általában elmarad egy jobb fajta TV képéből alapból. És erre írtam, hogy pont ennek a feljavítására szokták a MadVR-t használni, amihez egy jó videókártya kell. De ez majd élőben derül ki a konkrét projektorral megnézve, hogy ha összehasonlítod , akkor egyáltalán szükségét látod e majd az ilyesminek. De mondhatni inkább, hogy a MadVR-ezés már inkább ilyen képminőség mániás úri huncutság, de van, amikor tényleg tud látványos javulást eredményezni.
-
Necronom
senior tag
válasz
SunMount3r #57924 üzenetére
Persze, a boxon CE van, nem akarok stream nezni, csakis fileokat olvasgatni
Az IGP-s gepen is Kodi van, szoval semmi mast nem szeretnek, lehetne bele videokartya tenni, hiszen egy mITX alaplapon csucsul, de egyelore a vasakra nem szeretnek kolteni, mert magat a projektort akarom elobb megvenni
A kerdes annyibol volt relevans, hogy ezen eszkozok egytalan meghajtjak ugy a kivetitot, hogy 1080p legalabb ugy nezzen ki mint a TV-n -
SunMount3r
nagyúr
válasz
Necronom #57923 üzenetére
Azon a Box-on CoreElec-et használsz? Mert akkor annál jobb nem is kell.
Annak a cerkának az IGP-je meg elég harmatos, de FHD-ra, mindenféle tweaking nélkül elégnek kell lennie.
De a porojektorosok épp szeretnek tweak-elni a MadVR-el, mert látványosabb javulást lehet vele elérni, mint TV-k esetén. De ehhez már jóval erősebb VGA kellene.
-
Necronom
senior tag
válasz
SunMount3r #57922 üzenetére
a TV box az X96 max 4/64GB, S905x3
A Cerka meg ez -
Necronom
senior tag
Egy szobai projektoron gondolkozom...messze nem vagyok jartas ebben
Van egy szamomra teljesen jol mukodi TV boxom es/vagy egy IGP-s HTPC-m, ami maga a media serverem...
Ezek teljes mertekben kielegitettek az igenyeimet a kepi viszonylatban 1080p szamomra elegendo es nem is akaok ettol jobbat
De vajon egy TV box vagy egy Celeron 1100MHz 2 magos proci IGP-je elegendo lenne egy szobai projektorhoz hogy kozel azonos kepet kaphassak mint a TV-n?
De eloszor is projektort kellene valaszatnom, de nincs mibol kiinduljak, annyit tudok hogy jo lenne ha 50"-nal nagyobb kepet kaphassak -
AthlonXP
őstag
válasz
MasterMark #57919 üzenetére
Az erősítőben úgy van állítva igen (pl. stereonál), de amikor a gép átállítja nekem szélessávúra a hanfalakat, akkor a mélyről el vesz mindent. Onnantól meg az erősítő nem kap jelet csak az 5 fő hangszóróra, olyan, mintha a sub kébelét lecsatlakoztatnám a gépről. A frontok így megkapják a teljes sávot, de mivel azok fizikailag kicsik, így eleve nem tudják a mély hangokat megszólaltatni. Asszem 2-300Hz fölött kezdenek megszólalni. Amivel nics is baj, hisz az alatt ott mélynyomó, így nekik csak a közép és a magas hangokat kell megszólaltani.
Az erősítő meg jelen esetben nem végez leválasztást, mert 5.1 analóg bementre van állítva, ilyenkor pedig az egyes hangszórók bemenetére adott teljes hangsávvot küldi tovább a hangfalakra. Nyilván ha ebben a módban van, akkor joggal feltételezi, hogy a mélyhangok a külön sub bemeneten keresztül jönnek és neki csak küldeni kell tovább azt.
Ha 5.0-ás rendszert kötsz rá és olyan jelet is adsz be neki, akkor ugye a frontok fogják átvenni a mélynyomó szerepét is, pl. oszlop hangfalak esetén. Ott már mehet a teljes hangsáv a frontokra, mert a hangfalakban levő hangváltó, majd elosztja a frekvenciákat a benne lévő hangszórókra, így oda nem is kell külön sub. Annyi mélyed lesz, amennyit a hangfalak tudnak.
De nekem csak sima, egyutas, polchangszóróim vannak frontnak beállítva, így hiába megy rájuk a teljes zenei hangsáv, semmi mélyet nem fognak tudni kiadni, mert nem arra lettek tervezve, az erősítőm meg nem szedi le róluk a mélyeket, csak ha külön beállítom. Ezért nem mindegy a beállítás a PC-n és ezért szívtam vele, mert azt hittem, valami egyéb baj van. Eszembe sem jutott, hogy ő állítja vissza a hagszórók konfigját. -
MasterMark
titán
válasz
AthlonXP #57918 üzenetére
A windows valamiért szélessávú hangfalaknak állította be a front hangszórókat, így hiába volt 5.1-be állítva a kimenet, a mélyhangokat nem a subra küldte, hanem kompletten a frontokra adott mindent.
Nem valamiért, hanem ez a helyes beállítás.
A vágást az erősítő szokta csinálni normális esetben.
-
AthlonXP
őstag
Analóg módon van most összekötve a rendszer, 3 jack kábellel. Így most működik rendesen. Sikerült megoldani a sub problémát is végre.
A windows valamiért szélessávú hangfalaknak állította be a front hangszórókat, így hiába volt 5.1-be állítva a kimenet, a mélyhangokat nem a subra küldte, hanem kompletten a frontokra adott mindent.
Hiába állítottam többször is, kis méretű, korlátozott sávszélességűre a frontokat ( és a többi hangszórót is ), valamiért mentés után, mikor le "OK"-éztam a beállításokat, ő visszakapcsolta ezt a részt és már nem ment a sub...
Ma valahogy, egyszercsak hajlandó volt felfogni, hogy nem dísznek állítottam be külön mélynyomót a rendszerhez és el is fogadta végre, így már teljes a konfig. Mind a 6 hangszóró működik rendesen. Ötletem sincs, hogy ezt miért nem tudta eddig megcsinálni. Semmit nem telepítettem, nem állítottam be máshogy, mint korábban.
Marad így egyelőre, majd egyszer, ha a mostani tönkremegy, akkor veszek egy hdmi-s erősítőt, aztán remélem azzal már menni fog digitális formában is ez az egész. -
attiss66
senior tag
Házimozipc-be keresek Asus Xonar D2 hangkártyát. A hardveraprón volt novemberben, de ezek szerint arról lemaradtam.
Nincs valakinek eladó?
-
AthlonXP
őstag
válasz
Alien! #57914 üzenetére
A tv egy az egyben átküld mindent az erősítőnek, úgy van beállítva alapból.
VLC-vel indítva egy DD tartalmat a PC-n, szépen megy 5.1-ben az erősítőn, a tv optikáján keresztül.
DTS nem (a tv nem kompatibils vele sajnos), de olyat nem is használok, így nem számít. Illetve, ha igen, pl. Blueray lemezről nézve filmet, akkor meg a lejátszóból, közvetlenül jut a jel az erősítőbe, megkerülve a tv-t. Olyankor megy hiba nélkül a DTS is.
De lényegtelen, elengedtem már ezt a PC-s dolgot, nem vagyok hajlandó többet foglalkozni vele, napok óta ezzel szarakodok, elég volt!
Megoldom analóg módon, ahogy 20 éve is..
Köszönöm mindenkinek a türelmet és a segítséget! -
Alien!
senior tag
válasz
AthlonXP #57908 üzenetére
Normális esetben a vga-dnak ki kellene tolni a DD/DTS-t a tévének, onnan optikán simán át kéne mennie az erősítőbe. Valszeg a tévé oldalon lesz gond, vmi miatt nem adja tovább az erősítőnek. LG esetén még a DTS-nél is akadhatnak gondok, sok modellből kikapták a támogatását.
sztem a legolcsóbb ha veszel egy asus xonar-t ami tud DD live-ot és közvetlen az erősítőbe kötöd. streameknél nem tudom mi a helyzet a PC-n, nagyon gyatra a támogatásuk windowson, arra inkább pl fire stick-et ajánlanék.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
SunMount3r #57912 üzenetére
Meg is van !
Köszönöm a gyors segítséget !
Rémlett valami hasonló...csak a helyét nem találtam ! -
Borisz76
nagyúr
Sziasztok.
PC Konfiguráció :
Nem éppen HTPC konfig de én mindenre használom:
Film , zene , böngészés , játék.
Ház: Cooler Master HAF XB
Táp: Enermax Revolution 87+ 650W
Alaplap: GIGABYTE GA-Z77X-UD3H
CPU: Intel Core i7-3770K ( 3.5 GHz-3.9 GHz )
Hűtő: Noctua NH-D14
Memória: Kingston HyperX DIMM 16 GB DDR3-1600 Quad-Kit
VGA: ZOTAC Gaming RTX 2060
SSD: Samsung 850 Pro series 2,5" 512 GB
Operációs rendszer : Windows 10 Pro , 64 bit
Monitor: 2 db Dell UltraSharp U2312HM
TV: Samsung UE55F6470SS
NAS : Synology DS2415+ és DX1215 bővítő.- AV Erősítő : Sony STR-DN 1030
- Hangfalak :
- Dali Ikon 7 Mk1( Front )
- Dali Ikon 1 Mk1 ( Surr. )
- Dali Ikon Vokal 1 Mk1 ( Center )
- Sunfire HRS-10 ( Sub )A VGA-ból egy HDMI kábel megy a házimozi erősítőbe.
Erősítőből másik HDMI kábel megy a TV-be.
A PC-n a Total Commandert használom.
Megkeresem a kívánt anyagot a NAS-on és katt.
Megjelenik a monitoron a lejátszó és indul a film.
Majd ha nagyban kívánom nézni, akkor csak áthúzom a TV-re a képet.
2 db lejátszó is van telepítve a gépre :
- MPC-HC
- MPC-BE
Ha a lejátszást a MPC-HC-vel indítom, akkor az erősítő szépen kiírja, hogy :
- Dolby Digital 5.1
- Dolby Digital +
- DTS
- DTS-HD MSTR 5.1
- stb...
Tehát átküldi az érintetlen hangot az erősítőnek.
Viszont a MPC-BE esetén ezt nem látom....
Nem találok a hangbeállítások között olyan opciót , amivel érintetlenül " átküldené " a hangot....
Mit nézek be, vagy mit kellene átállítanom ?( Ha számít....de szerintem nem befolyásolja a dolgokat...az az, hogy mindkét lejátszóban beállítottam a madVR-t is. )
Köszönöm előre is a tippeket, észrevételeket !
-
AthlonXP
őstag
válasz
Smiley #57909 üzenetére
Az erősítő asszem úgy van beállítva, hogy 180hz alatt minden frekit a mélynek ad. Bár a pontos frekiben most nem vagyok biztos, rég állítottam már. Egyébként a Windowsban 80hz az alap beállítás.
Nem tudom ilyen Logitech féle 2.1-re gondolsz, nincs olyan rendszerem.
2.1 pedig úgy volt, hogy elindítottam egy sima mp3, vagy flac zenét, stereoban ami szépen szólt a két front hangszórón és a subon is. Semmit nem kellett hozzá állítanom sem az erősítőn, sem a gépen.
( Ez alap beállítás egyébként. Ha csak rádiót hallgatok az erősítővel, vagy mp3-at, stb, akkor is 2.1-ben szól, mert úgy van beállítva, hogy 5+1 hangszóró van rákötve és a front hangszórók, kicsire vannak állítva, így eleve leveszi róluk a mély hangokat és átküldi a subra. Nyilván, ha kikapcsolom a subot a menüben, vagy átállítom a frontokat, akkor a teljes zenei hangtartományt kiküldi a frontokra.. )
3 kábellel volt összedugva a gép, közvetlenül az erősítővel, ott pedig az 5.1-es DVD bemenetre volt dugva. Ahogy most is kötöttem nem rég. Az erősítő automatikus jelfelismeréses módban van, ő dönti el, hogy mikor mennyi hangszóró kell szójon és milyen módon, a kapott jelforrástól függően.
Így gond nélkül megy a stereo és az 5.1 is ha zenét, vagy filmet nézek vele, jelforrástól függően és semmit nem kell állítanom rajta, csak ki kell választanom az adott bemenetet rajta, utána ő megoldja a többit. -
-
AthlonXP
őstag
válasz
MasterMark #57903 üzenetére
Hát az marad most már, nem kínlódok ezzel tovább. Van a neten sokféle megoldás, de jórészt mindegyik, hackelt audi és vga driverről, meg regisztri módosításról szól. Ilyenekkel meg én nem akrok foglalkozni, annyit nem ér az egész, hogy ilyen-olyan módosított vackokat telepítsek a gépre miatta.
#57904Smiley: Lehet, hogy nem kéne szólnia, mégis a korábbi gépemen, gond nélkül szólt a sima stereo zenénél is, 2.1-ben a rendszer és semmit nem kellett állítani hozzá.
De meg lesz az itt is, csak még foglalkozni kell vele kicsit, ezt most hanyagoltam eddig, mert digitális formában és egy kábellel akartam megoldani az egészet, nem pedig 3mal és analóg módon. De hát ez van... -
SunMount3r
nagyúr
válasz
MasterMark #57906 üzenetére
Ja ok, így persze más... Kicsit komplikált ennek helyzetnek az átlátása.
-
MasterMark
titán
válasz
SunMount3r #57905 üzenetére
De az nem 3 csatornaként van a gépre dugva, hanem sztereóként, és magának vágja le a mélyeket a szubnak...
-
Smiley
addikt
-
MasterMark
titán
válasz
AthlonXP #57902 üzenetére
Nem éri meg ezzel bénázni, egy HDMI-s erősítő a megoldás, vagy ha analógon kötöd rá a mostanira.
szerk.: Ha nincs mély hangod, akkor nincs beállítva a vágás az erősítőn. Ha az erősítő nem tudja, akkor a hangszórókonfigurációnál a windowsban is tudod vágni a hangszórókat, hogy a mélyeket a szub csatornára küldje.
-
AthlonXP
őstag
válasz
MasterMark #57901 üzenetére
Na igen, itt nálam a beállításoknál csak a "2 channel" opciók vannak, nincs más.
-
MasterMark
titán
válasz
AthlonXP #57900 üzenetére
Játékokhoz mindenképpen kell akkor a DTS Connect vagy DD Live. Viszont ilyet még nem láttam hogy HDMI-n beállítható lenne.
Alaplapi és külön hangkártyákra be lehet ezt állítani az optikai kimenetre amelyik tudja.
Itt:
Ez menetközben bekódolja a hangot DD vagy DTS-re, így már át fog férni optikain is.
Utána még a játékot is házimozi hangra kell állítani, és még így is van olyan játék, ami nem hajlandó így térhangzást kiadni csak sztereót.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Nintendo Switch 2
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen monitort vegyek?
- Robotporszívók
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest