- OLED TV topic
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Apple MacBook
- Projektor topic
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ASUS ROG Ally
- Elég kompakt lett az MSI legfrissebb, Blackwell architektúrás VGA-ja
Új hozzászólás Aktív témák
-
bta1
őstag
"Akkor nem kell átméretezni a tekercset...?"
Tekercset? Milyen tekercset? Ekkora butaságot csak nem mondott neked Pali...
"a búgást ki lehet iktatni ha egy folytótrafó belekerül?"
Nemtom, mi az a "folytó"
, de azt igen, h sokan meg tudnák fojtani, aki nem képes egy
ijenilyen hétköznapi magyar szó
hejeshelyes leírására
Stabtáp elé minek még fojtó is? Ilyen búgást a szakszerűtlenül kivitelezett testelés/földelés vezetékei szoktak összeszedni.
Mivel a tető- és aljlemez fém, nem a légszerelés miatt tűzveszélyes, hanem a fakeretre felcsavarozott tápegység-panel miatt... ez háromcentis távtartók illetve bakelit / polikarbonát szikravédő lapok beszerelésével gyakorlatilag tökéletesen kizárható.
Nem utolsósorban, a HD600 árából rendes, zenehallgatásra való fejhallgatót is lehetne venni
Még az SET-átalakításra is maradna pénz.
-
X-15falcon
friss újonc
válasz
vodkaboy22 #1 üzenetére
Ez egy remek értekezés
Gratula,tetszett! -
Hack3er
őstag
válasz
vodkaboy22 #428 üzenetére
Én Neked jobban hiszek
Pali írta:
"Olyan nincs hogy 32-300 az átbaszás...
+-10ohm lehet max az eltérés
A névlegeshez képest"Meg hogy tűzveszélyes, ez a légszerelés végett, ezt már a húgomnak írta.
Szeret néha okosabb lenni a srác.
Azon viszont meglepődtem hogy írta hogy tönkremennek a csöves fél-egy óra alatt mert nem 1000 ohm-os fejes van rádugva. Ahhoz képes már vagy 20 óra van a csövekben.
Írta hogy át kell méretezni.
Akkor nem kell átméretezni a tekercset a hozzá való fejhallgatóhoz?
HD600-at nézegetek mellé.Szerk: a búgást ki lehet iktatni ha egy folytótrafó belekerül?
A beszerelt alkatrészekről mi a véleményed?:
"Új audiofil triódás OTL csöves fejhallgató erősítő, előerősítő eladó!
Eladó egy vadonat új építésű audiofil kategóriájú csöves fejhallgató erősítő, előerősítő.
OTL rendszerű, csak párba válogatott triódákat tartalmaz, 2% alatti oldalankénti eltéréssel.
Ágoston Lajos által tervezett rajz alapján saját kezűleg készített, rajzot mellékelem a nyertesnek, valamint az aranyozott RCA csatlakozók bekötését is. Feliratok sajnos nincsenek rajta.
Jó minőségű, vadonat új alkatrészekből épült, mechanikailag és elektromosan is teljesen zajtalan. Vadi új duplán méretezett toroid trafó, ERO ezüst fóliás csatoló kondenzátorok, Rubycon kicsatoló és tápkondik, ezüstözött rézhuzalos kötések, új ALPS potméter, szabványos 6,3mm-es jack aljzat, átalakítóval használható 3,5mm-es fejhallgatóval is (átalakító nem tartozék, ahogyan a videón szereplő csöves végfok sem, az egy külön aukció része).
Meghajtó csövek: 6N8S
Végcsövek: 6N13S
Minden cső új, orosz Szvetlana típus, nem kínai.
Frekvencia átvitele 15Hz-50kHz, magam mértem. Csodálatos hangja van. 32-600 Ohmos fejhallgató köthető rá, de ajánlott a minél nagyobb impedanciás fejhallgató." -
binatone
tag
Szia!
Nyugodtan használhatod az erősítőt, semmi baja nem lesz a csöveknek, és fejhallgatódnak sem. A huzalozás viszont tényleg nem szép az sok zajt össze tud szedni. Ha váltakozó feszültséggel vannak fűtve a csövek akkor pedig minden esetben sodort érpárt kell használni.
Pali meg sok butaságot írt. -
Hack3er
őstag
Sziasztok!
Vettem egy diy csöves fejhallgató és elő erősítő egyben, Horn Mihály csinálta Ágoston Lajos terve alapján de módosított tápegységgel. Ez az: https://www.vatera.hu/uj-audiofil-triod ... 84512.html
Mi a véleményetek erről a kapcsolási rajzról?
"A harmadik rajz pedig a módosított tápegység rajzát mutatja (ez van az erősítőben, mindkét csatornának külön külön kis panelon)"
https://ibb.co/dDtjZM8
https://ibb.co/xXS95Ys
https://ibb.co/SXxcQRf
Az erősítő belsejéről van egy kép a hirdetésben.
Már az első óra közben figyelmes lettem búgó hangra, másnapra sikerült rájönnöm hogy ha nagyobb fogyasztót használunk a házba pl mikro akkor búg egyet fejesen keresztül, ekkor jött haver a képbe hogy írta hogy nincsen benne bemeneti folytótekercs, és írta Mihály hogy valóban nincsen benne, de eddig még senki sem panaszkodott ilyen jelenségre.
Mihály kérdezte hogy bele tudom e építetni ezt a tekercset, írtam hogy igen, ekkor megkaptam a kapcsolási rajzokat és tovább küldtem Palinak és Ő írta hogy ennek az erősítőnek 1000ohm-os fejhallgatónál kisebbet nem szabad rádugni mert fél-egy óra alatt kinyírja a csöveket, ezt megcáfoltam mert 32ohm-os fejesem van egyenlőre (tudom, nagyobb kell majd neki) és már vagy 10 óra benne van a csövekben és nem haltak el a csövek.
Ezeket írta Pali:
"amikor ezek az erősítők voltak érvényben akkor 3000ohm volt a standard"
Ez kb a 60-as évek"
"Itt két párhuzamos kicsatolókondival oldja meg a leválasztást"
"De az nem illeszt teljesítményt csak potenciált"
"470ohm kimenteni ellenállásra dolgozik rá de kérdem én hogy miért? Ez nagy feszültségen kell hogy leadjon kis áramot"
"Ennek a kimenti fokozatnak a kivitelezését nem értem... egy push-pull végfokot nem így kell megcsinálni"
(kérdeztem hogy mennyi idő alatt mennének tönkre a csövek:"Szerintem kb fél-1óra üzemidő alatt. Ez így nagyon szar. Azt a kimenetet nem így kell megcsinálni"
"Nem javaslom hogy így használd"
"De azt te is láthatod hogy kb 75V a kimenet maxon Az nem igazán jó 32ohmra 175W terhelést akar látni a cső"
"Nyilván ez így nem reális, de az impedanciát illeszteni kell"
"És tuti hogy nem kondenzátorral, nem mellesleg a minősèget is nagyban rontja"
"A triódának van a legszebb hangja... de ez a konstrukció nem fasza"
"Meg az a megépítési módszer..."
"Nincs nyák hanem minden megy a levegőben"
"Az mind egy kis dipol antenna ami szedi a hálózati 50Hzes zavart"
A légszerelésre írta: "Régen az oroszok használták mert így olcsóbb volt gyártani, de akkor sem precíz"
"A vezetékeket ha használunk akkoris nullvezetővel össze kell fonni"
Valaki írja meg legyen szíves írja meg a frankót, mert nekem ez olyan mintha kínaiul szidnák anyámat
A srác 20 éves egyetemi hallgató, villamos mérnök lesz majd, meg épített már magának egy csöves erősítőt hangfalaknak, sok elektronikai dolgot megtud csinálni meg csinált is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
"Itt nem az a lényeg, hogy "tévében látttam", hanem hogy egy az egyben ugyanaz az alapkapcsolás." - erről beszéltem.
A hangfalast meg akkor átfogalmazom. Az MNC egy megfizethető bóvli, de a bóvlik között akkoriban ők adták meg egyedül a Tie-Small paramétereket a hangszórókhoz, ami alapján egyáltalán el lehet indulni hangfalat tervezni, míg pl. SAL cuccoknál csak watt, átmérő meg ohm szám volt, ami édeskevés...
Az ennél jobb hangfalnál meg arra gondoltam, hogy olyan kategóriás hangfalra kellene egyszer rákötni a cuccot, ahol nem jön ki a 3 hangszóró 10e forintból... Akkoriban nem volt és most sincs olyan ismerősöm, akinek lenne ilyen cucca, így ez nem fog megtörténni. Annyit tudok mondani, hogy akkoriban mikor terveztem az erősítőt, akkor pár vakteszt leírását elolvasva azt láttam, hogy egy normálisan megépített PCL86SE erősítő elég jól pariban volt a jelentősen drágább cuccokkal is.
-
bta1
őstag
válasz
CPT.Pirk #423 üzenetére
Itt nem az a lényeg, hogy "tévében látttam", hanem hogy egy az egyben ugyanaz az alapkapcsolás.
"Mire lenne képes egy ilyen erősítő igazán komoly hangfalakkal? "
Hát ez sajnos nem így működik. Aki sokszor cserélt készüléket, és így próbált magasabb szintre lépni, tudja, miről beszélek. Különösen igaz ez egy ilyen extrém magas kimenőimpedanciájú csövesre, ami igencsak megválogatja, milyen hangsugárzóval hajlandó viszonylag normálisan együttműködni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem csoda, hogy TV-ben láttad, kifejezetten TV-k számára készült ez a fajta erősítő cső, ahol előny volt az, hogy mindössze 1 csővel meg lehetett oldani a hangzást. Ráadásul megfelelő táp és megfelelő trafó mellett még igen jól is szól.
Itt nálam 5 csatorna volt megépítve (anno 5.1-et akartam építeni belőle, csak a PP kapcsolást a basszusnak sosem építettem meg), 4 nagy és egy center hangszórót használva. Hátul két Magnat sonobull zárt, elől két nagy, saját építésű nyitott hangfal volt, az MNC Eclipse 1 széria cuccaiból építve, hangváltóval, ahogy kell. Ezekből látszik, hogy nem volt igazán minőségi cuccom itthon.
Viszont ilyen környezetben a 86SE panellakásban már nem tolerálható hangerőt nyújtott hallható torzítás nélkül és abszolút nulla alapzajjal (AC fűtés, egyik felé GND-re kötve).
Ezek a tulajdonságok azok, ami miatt bátran merem ajánlani ezt a kapcsolást. Valamint saját szubjektív véleményem az, hogy a mód ahogy megszólaltatta Johhny Cash-t, az igazán egyedülálló volt, élettel töltötte meg a zenét, pedig szegény ember már rég nem él.Mire lenne képes egy ilyen erősítő igazán komoly hangfalakkal? Hmmm.
-
bta1
őstag
válasz
CPT.Pirk #415 üzenetére
Kb. ilyen kapcsolású volt a nagyszüleim csöves FF tévéjének hangvégfoka. Akkor még nem tudtam, hogy az is hifi...
Félreértés ne essék, egy korrekt triódás SE megfelelő hangsugárzóval (ez rendkívül fontos!) nagyon szépen és jól tud szólni, moderált hangerő mellett a legtöbb fajta zenén nincs hiányérzet.
(Rövidebben: a PP-troll nem én vagyok.)Értem én, hogy fillérekből mi mást lehet építeni, csakhát az erősen kompromisszumos, borzasztóan hangszórófüggő (és rosszabb tranyós erőlködőkből még így is majmot csináló) alapkapcsolás hibáin a fojtós szűrés sajnos nem segít.
-
bta1
őstag
válasz
DonThomasino #410 üzenetére
A légszerelés (a faék egyszerűségű dolgokat leszámítva) jobb helyeken forrléces szerelést jelent, így a NYÁK saját hangkaraktere kimarad összképből - bár ha elég ügyesek vagyunk, az így beiktatásra kerülő rövid vezetékdarabkákkal többet lehet rontani
Nem utolsó buherátorszempont, hogy 2-3 fokozatot átgondoltan szépen légszerelve az alkatrészcsere gyorsabb lehet.
Összetettebb, 4-5 fokozatú elektronikáknál célszerű nem túlbonyolítani az életünket, és a jól bevált nyáknál maradni.
-
Mikisys
őstag
Ezekkel a kapcsolásokkal nem érdemes foglalkozni, a benne szereplő csöveket nem lehet helyettesíteni semmi mással. Ha mégis megépítenéd, akkor számtalan hibajelenséggel, gerjedéssel kell megbirkózni a szokatlan vezérlési és visszacsatolási módok miatt, ami spéci-műszerek és mérések nélkül nem fog sikerülni.
Üdv! BUÉK!
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, érdekes témát hozok: nem tudom, ismeritek-e a Tim de Paravicini féle EAR-859-et (SE) és 861-et (PP), Enhanced Triode Mode -ú erősítőket (a fantázianév semmi extra, segédrácsban hajtja a tervező a csöveket).
Nekem nagyon megtetszett ez a fajta üzemmód és a kísérletezést is szeretem, viszont külföldi fórumon azt a tanácsot kaptam, hogy nem túl optimális az általam kinézett KT88-120-150 szériás csövekre átméretezni a kapcsolást és így megpróbálni, mert a segédrácsban hajtáshoz olyan cső kell, aminek érzékeny a rácsa. Bármi, aminek G2 fesz-e nagyjából 400V vagy több, nagyon erős hajtást igényel, ahol maga a meghajtó fokozat lehet a limitáló tényező az erősítő design-ban. Elvileg a segédrácsban hajtott üzemmódhoz a legjobb a régi TV-s csövek, mint pl. az eredeti design-ban lévő EL519-es, vagy ahhoz hasonló modellek.
Érdekelne a véleményetek minderről. Vannak egzotikumai ennek a kapcsolás fajtának, viszont szeretnék többet kivenni egy (átméretezett) pushpull 861 alap design-ból, az eredeti kapcsolás típust és annak előnyeit megtartva. ((Skicc legalul). [link]
A célom egy lényegesen bivalyabb teljesítményre képes AB pushpull, aktív háromutas rendszer közepeit hajtani, de továbbra is ebben a segédrácsban hajtott trióda kapcsolásban. Gondoltam, kifaggatlak Titeket kicsit, hátha valaki futott már bele ilyen egzotikumba, épített hasonlót esetleg, nem tudom.
De ha alacsony rácsfesz-ű valami egzotikum orosz csövet tudtok ajánlani, ami megfelelően méretezve lényegesen nagyobb teljesítményre képes, mint az EL519 (és ekvivalensei), arra is vevő lennék, mert .. talán abból is lehetne főzni valami érdekeset.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a sima SE kapcsolás teljesen brumm mentes volt, ráadásul AC fűtéssel, csak a fűtés egyik ágát kellett lekötni a sasszira. Ha a sasszi kialakításával tisztában van valaki, akkor ezt a kapcsolást nehéz elrontani, a nélkül viszont nem érdemes erősítőt építeni mert csak szívás lesz.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #414 üzenetére
Nem olyan nagy kunszt nyákot rajzolni, anno a PCL86 SE ős modelljének 1 oldalas nyákot csináltam amit házilag martam le. Olyan is lett, azóta se láttam senkinél pixeles vezetősávú nyákot.
Annyira egyszerű volt a kapcsolás, hogy egy oldalon be lehetett huzalozni és még jól is működött. Azóta megtanultam nyákot rajzolni, de persze most se az elkészült rendes kétoldalas nyákokat, se a projektet nem találtam meg.Utoljára egy DAC + E88CC közös nyákját csináltam meg, az felülről ilyen lett:
A PCL86 SE annyira egyszerű, hogy meg lehet építeni a csőfoglalat lábain. Vagy fogsz próbanyákot, azon megcsinálod majd azt lefújod nyák védő, forrasztható lakkal és már kész is van az örökös nyákod. A fenti képen lévő erősítőhöz tartozó táp nyákját így csináltam meg 2 éve, príma azóta is.
A GU-50-et még nem volt szerencsém élőben hallani, se holtamban, így nem tudok róla mit mondani, de a szakmai hírnevemet rá merem tenni, hogy az az igen egyszerű PCL86 SE amit fent mutattam az egy igazán jó hangú erősítő és az általa szolgáltatott zenei teljesítmény elegendő egy lakásba, nincs szükség push-pull rendszerű erősítőt csinálni.
Addig is amíg kitalálod mit szeretnél, állj neki beszerezni hagyományos fénycső fojtót, más néven fénycső balasztot. A legjobb az ami két körös, ezekből jó megcsinálni a táp CLC vagy CLCLC szűrését.
-
DonThomasino
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #412 üzenetére
Igen. Beforrasztod a csőfoglalatot meg az alkatrészeket, aztán be kell kötni max 4 vezetéket per csatorna és megy. Meg valamennyivel biztonságosabb is a véleményem szerint.
Amúgy javasolt betervezni anódtáp lemerítő ellenállást az erősítőbe, hogy kikapcsolás után ne maradjon töltve az anód kondi(k).
Egyébként milyen erősítőt tervezel csinálni? Normál erősítőt vagy fejhallgatónak OTL erősítőt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #410 üzenetére
Régen nem volt normális nyák.
Komolyra fordítva, a nyákkal masszívabb, jobban átlátható erősítőt lehet vele csinálni, de tudni kell hozzá jó nyákot tervezni, az nem triviális.
Egy egyszerű PCL/ECL86 SE kapcsoláshoz mondjuk mindegy, hogy melyiket választja az ember mert annyira kevés alkatrészből áll. (ami ráadásul nagyon jól szól és nem is drága)
-
DonThomasino
veterán
Tervezgetek egy csöves erősítőt építeni.
Lehet hogy kicsit vad a kérdés.
A kérdésem az lenne mekkora különbség van a NYÁK os
és a légszereléses kivitelezés között? -
Dißnäëß
nagyúr
Szintén zenész, most olvaslak.
Költöztem, munkahelyváltás, most ismét váltok, húh... !! Közben kettőt fordult a világ, OTL lehet csúszik, közben 4db 6C33C-B itt virít, vakarózok, mi legyen.
Mert módosultak az igényeim is közben
1. Kell vmi kis sztereó a számítógéphez. Ülök, monitor mellett két szolídabb hangfal, hozzájuk vmi épkézláb motyó.
2. Eléggé beletemetkeztem legutolsó itteni hsz-em óta egy nagy szobai háromutasba, mivel nyáron úgy döntöttem, szanálom és baltával szétvágom a 20 éve épített mdf nagy háromutasokat. Megmenekült 4 Somogyi 30-as mély (még az első szériás AH3030-asok), két Somogyi közép (SK 150-25) és két kitudjamilyen selyem dóm (mágnesen DMT-107SW). Lehet valami vékony állóba összerakom oldalfalba épített mélyekkel hugomnak, bár az is lehet, hogy felajánlom vkinek, mérje ki őket Thiele-Small-ra és vigye el.. nem tudom még. Kamaszkori projekt volt ..
3. Nnna, de most benéztem ide, épp olvasgatok, ráfutottam egy bejegyzésre valahogy (ne kérdezd)
guglin keresztül DDL fórumtárstól és láttam, elég "csöves"
Gondoltam, benézek akkor ide, van-e valami esemény, történés itt. Hát igen, nincs tolakodás a szóért a topic-ban
Mindenki a D osztályokat élvezi, én meg épp azon filózok, kerítenem kellene egy elektronika magántanárt, hogy agyontanuljam az erősítő építést. Alap dolgokat főleg, Mosfet-ben is érdekelt vagyok (bocs, mea culpa).
Szóval nem tudom, mi lesz a nagy csövekkel és lesz-e ÓTÉELL.
Lehet PC-hez megépítem végül, vagy apámnak (villamosmérnök) ajándékba egyszer valamikorra, nem tudom. Van köztünk 220km, ritkán látom, tuti értékelné, rengeteget épített régen.
-
salesman
őstag
Üdv urak!
Érdemes ilyen előerősítővel kiváltani egy 20 éves ONKYO A-RV 410 erősítő MM bemenetét?
Dual 505-3 + Ortofon Blue lenne elötte.https://www.ebay.de/itm/MM-Phono-Plattenspieler-Rohren-Vorverstarker-AUX-Tube-Stereo-Preamplifier-SILBER/272462394778?hash=item3f7006359a:g
awAAOSwOIJacoNf
-
bta1
őstag
válasz
xxlongikaxx #406 üzenetére
Akkor biztos nyilvánvaló, hogy a C1-et nem lehet csak úgy kivenni - viszont miért is ne lehetne -mondjuk- kompenzálni a visszacsatolás által rácsellenállásra juttatott áramot?
Kérdés, ér-e ez a kapcsolás annyit, hogy áttervezzük? Szerintem nem, bár én könnyen beszélek... az OTL nem az én világom. -
xxlongikaxx
aktív tag
Most latom csak ezt a hozzaszolast, regen jartam erre.
Nos mindenkeppen epiteni fogom, eloszor is szeretek epiteni, villamosmernok vagyok ugyhogy a muszer hansznalat sem okoz problemat. Igaz csoves erositokben nem vagyok otthon, de valami ujat mindig tanulni kell.
Meg nem valasztottam ki mit epitsek, meg gondolkozom, es most hangfal epitesben vagyok epp
-
bta1
őstag
Ha elkészül az OTL, és még mindig építhetnéked van (nem akarlak előre elkeseríteni..), akkor a maradék 6sz33sz triódákkal meg lehet próbálni egy ilyet. A játék kedvéért, első közelítésben valami mezei 3%-os körüli Si-vasra.
Lényeges, hogy 6n5p vagy 6n6p 1975 előtti gyártású szaratovi legyen, ne akarj javítani a kapcsolástechnikán, a tápokban pedig jó hangú FRED-diódákat ill. puffereket használj. A slusszpoén, amit talán senki sem gondolna, hogy meglepően érzékeny a stabcsőre. Raytheon a javallott
Új hozzászólás Aktív témák
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest