Hirdetés
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- Házimozi belépő szinten
- Egér probléma
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen egeret válasszak?
- Steam Deck
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Új hozzászólás Aktív témák
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #99 üzenetére
Illetve talaltam egy lengyel webshopot is akiknel vannak indel es toroidy trafok mellett csovek, chokeok, es egyeb aprosagok es szallitanak hazhoz lengyel orszagon kivulre is. Ja es beszelnek angolul
Majd megkeresem a linket ha valakit erdekel.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #98 üzenetére
Hoho köszi a linket!
Én inkább a Dynaco féle pushpull-t vállalnám be -
xxlongikaxx
aktív tag
Udv a topicnak. Nekem a jovobeli projectjeim kozott szerepel egy Dynaco ST 35 megepitese, vagy ha addig nagyon elborulok akkor egy 300B csoves SE vegfok.
Trafo temahoz en talaltam egy lengyel trafogyarat az indel mellett akik direkt gyartanak trafokat csovesekhez:
-
-
Lompos48
nagyúr
Lezárás akkor kell, ha egy kábelvég, elosztókimenet stb. szabadon marad és lényeges akkor, ha valamelyik kábelvégen nagyimpedancájú fokozat van.
Ha az SPDIF kimeneted pl. 75 ohmos, utána ugyanolyan impedanciájú kábelt csatolsz, de a fogadó egység nagy impedanciájú, akkor 75 ohmmal kell lezárni. Ha a második egység bemenete (ahova a kábel érkezik) teszem azt 150 ohmos, akkor is kell lezáró ellenállás, de az most szintén 150 ohmos lesz, hogy a kettő párhuzamos eredője hozza a 75 ohmot. És ezt így kell kiszámolni minden esetben, ha nem akarsz állóhullámokat, visszaverődéseket az általuk termelt kellemetlenségekkel együtt, amilyen pl. a jitter is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vodkaboy22 #89 üzenetére
Sikerült szereznem egy komoly digi szkópot most ötöd áron, de ez még nem elég.
Kellene még egy spektrum analizátor, beépített wobbler funkcióval csak hát az ára olyan, hogy inkább megépítem. Úgy is mindig csinálok valami audió cuccot, jó lenne az átviteli karakterisztikát mérni is, a jelenlegi terv DC..50MHz.
Most utoljára régi, zajos Quad405 paneleket cseréltem JLH erősítő panelekre, amiket én rajzoltam. Jó lenne megmérni azon túl, hogy "hallhatóan jobban szól".
-
-
Lompos48
nagyúr
N Ohm impedanciájú forrást csatolok ugyancsak N Ohm impedanciájú kábelre, amit ugyancsak N Ohm impedanciájú terheléssel zárok le. Ez szentírás. Hogy audióban nem alakulnak ki reflexiók meg állóhullámok, az a kábelhosszak és hullámhosszak nagyságrendnyi különbözőségének tudható be. Ha valamelyik kapcsolódásnál impedanciát váltok, abba a pontba egy impedanciaváltót (
) illik közbeiktatni.
Mint korábban említettem: alacsonyabb frekvenciákon az illesztés hiánya amplitúdómódosulást eredményez. Akár a legprofibb generátort használhatsz forrásnak pl. egy -12dB kimenettel, ha nem illeszted a kábelhez, akkor nem annyi fog ott elmenni. Ehhez - utána lehet nézni - rendes és egyszerű képletek vannak, amivel kiszámolhatók.Én úgy tudtam, hogy elég az egyik oldalon illeszteni...
Itt tévesztheted azzal, hogy egyes készülékeknél egy árnyékolt kábelnek nem kötöm testre mindkét végén az árnyékolását, mert ezzel földhurkot varázsolok neki/általa.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Ereshkigal #90 üzenetére
Jogos. Egy biztos hogy ennek a kapcsolásnak nagy előnye a minusz egy csatoló kondi!
Én ajánlom, jó tápot is csinálsz hozzá.
Egyre figyelj!
Az 5687-ek fűtés fesze ne legyen túl pozitív vagy negatív a katódhoz képest (átüthetnek). Ezt datasheet leírja. Fontos! -
Ereshkigal
őstag
válasz
vodkaboy22 #78 üzenetére
Köszi a tippeket. Igen, a tápok megbonyolítják kicsit, de ha egyébként jó a kapcsolás, akkor ezen szerintem nem szabad fennakadni.
-
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #82 üzenetére
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vodkaboy22 #81 üzenetére
Öhh, oké. Sajnos ez már túlmegy az én cső ismeretemen.
Nálam most a már bevált PCL86 SE x4 erősítő készre szerelése lesz a project. 4 csatornás lesz, sztereóban 2x2 quadro, egyéb esetben meg a hangkártyáról 4.0-ban meghajtva filmezésre meg játékra. Valamint lesz benne egy RaspberryPI egy olyan DAC modullal amit mutattam lentebb, így netrádióként és helyi média tárként is működni fog a csöves erősítő. Lesz rajta nagy mutatós ganz műszer az anódfesz mérésére, meg VU mérők, szóval 2 generáció találkozása lesz, csak neki kellene állnom dobozt furkálni végre.
Ezek mellett elkezdtem tervezni egy wobbler szkópot FPGA-val hogy tudjak pl. átviteli karakterisztikát mérni, de a funkciók csak bővülnek folyamatosan és rá kellett jönnöm, hogy a nagyfrekis tervezés miatt már gy.k. egy komplett oszcilloszkóp bemenetet össze kell rakni, hogy legyen valami értelme a dolognak. Megvannak már ezek a dolgok is, csak nem vagyok egy analóg zseni, lehet ráfizetés lesz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #79 üzenetére
Fgv generátor 50ohm kimeneti impedanciával bírt. Kábe 75Ohm-os volt (1méter). cső lábánál 75Ohm fogadta a kábelt...
Ebben a felállításban felejtsd el az illesztés szót! Ilyen kábelhossznál és frekvenciáknál különben sem befolyásol az "illetlenség" az amplitúdón kívül egyebet. Az nem lesz annyi, amennyit a függvénygenerátor mutat. Ennyi. De ez a változás nem lesz érezhetően frekvenciafüggő.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
vodkaboy22 #78 üzenetére
Lemaradt a kép.
Én ECC99 helyett ECC88-al építettem.
-
vodkaboy22
addikt
Nehh túlbonyolítottam a magyarázatot.
Szóval kezdetben 6 Pentódával akartam egy morganjones-t. Meg is csináltam és lemértem (ekkor volt a meglepő 2Mhz-es mérés, azért ennyi mivel a fgv generátor többet nem tudott). Mivel játszadoztam ezért átalakítotam 4 Pentódás SRPP-re. Ez is jó volt és így spóroltam 2 Pentódát ezért így maradt. A kimenetet pedig a két nagy 100uF-os MKP kondival csatoltam. Ez is volt a cél csak míg építettem és mértem addig egy mks10 470nF-al csatoltam.
Kábelezésre csavart kábeleket 19 elemi szállal használtam ahol tápfesz ás fűtés fesz volt. Jel csatolásra meg a 75ohm-os fehér antenna kábelt, közvetlen a két fokozat között is csak ott megúsztam egy 3centis darabbal. Illetve közvetlen a cső lábán "lógó" alkatrészeken mértem.A morganJones-ban az első fokozatnál a Pentóda pentóda kapcsolásban volt a második fokozatnál (white-féle katódkövető) ott meg triódaként volt kötve mindkét pentóda).
-
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #75 üzenetére
0.1/0.5W-os potik meddig bírják szereted?
Mert amiket linkeltek azok.Ilyen füstölt el 9V-os gitár pedálamba.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Ereshkigal #70 üzenetére
Ez nem is olyan rossz! Csak 1Ohm katód ellenállás helyett tennék legalább 4.7-et sajnos a 6C33C hajlamos a megfutásra, nem is szabad szimplán fixed bias-al építeni vele.
Ennek a kapcsolásnak egyetlen "hátránya" , hogy kell két tápfesz hozzá, hogy a B2 (-170V-ot előállítsd) illetve egy C- bias feszt még egy táp... Sok SOk táp. De nem rossz.
5687 helyett inkább mást használnék. Nekem favorit az E88CC (mivel frame grid) Ebből kéne jobb kapcsolást kihozni.Én anno ilyet
csináltam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vodkaboy22 #74 üzenetére
Oh! És ez hogy alakul relatíve "normál" körülmények között?
bkercso: jah értem!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #74 üzenetére
Az erősítő bemenetén illesztve volt a kábel 75Ohm-al. (Kapcsolás bemeneti ellenállása >2.5Mohm)
Fgv generátortól pedig 75Ohm-os kábel egészen cső lábáig.Egy illesztéshez 2 játékos kell. Valamit valamihez. Akkor mi is van ezzel?
-
vodkaboy22
addikt
Légszereléssel
Ugye a kis sunyi C3M pentodában <0.018pF millerkapacitással bír. Ez nem hátráltató tényező. A kábelezés meg ha roppant rövid az segít. Kondinak csak MKS (nem véletlen) a többi a parazita induktivitás miatt el kezd nagy ESR-t mutatni. Ellenállás fémrétegÉs természetesen mérés erejére 4,7kOhm terhelés volt csak de azon stabil 5Vrms
Ja fontos! Az erősítő bemenetén illesztve volt a kábel 75Ohm-al. (Kapcsolás bemeneti ellenállása >2.5Mohm)
Fgv generátortól pedig 75Ohm-os kábel egészen cső lábáig. Most is ezek a kábelek vannak bent csak a kimeneten cseréltem kondit és átkötöttem SRPP-re így megsprólva 1 pentódát csatornánként. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vodkaboy22 #64 üzenetére
2MHz? Az igen! Légszereléssel?
bkercso: nem kell, vagy nem feltétlen kell?
-
Ereshkigal
őstag
válasz
vodkaboy22 #28 üzenetére
Ehhez mit szólsz 6c33c-vel?
Más. Légszereléshez van valamilyen ajánlott kábel típus? -
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #66 üzenetére
Ok.
Hol vehető ennyiért potit? -
vodkaboy22
addikt
Nyákot az EQ-nak igen de a többi mehet légszerelve szerintem. Ellenállásokat is jó ha cseréled vagy ha nem mind mérd le. Nem mai darabok lehet pár már nem éppen azt tudja amit elvárnál tőlük amúgy is filléres tételek.
Kondit mindet cserélném egytől egyig
Pótméter nem hiszem gond lehet. 500ft-ért már elég jót kapni. -
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #61 üzenetére
Új nyák biztosan kell.
Ellenállások amik felhasználható szerintem maradhat.
Kondikból szertem sem kellene mindet megtartani.
A potméter ami gond egyenlőre. -
vodkaboy22
addikt
Igen igen az kis OTLdac nagyon remek darab lett.
Különben ez is igaz az a jó kondi ami nincs ott. Jut eszembe heccből nem rég megépítettem a morganJones-t Pentodákkal. (C3M) 20dB-s negatív visszacsatolással 2Mhz-es szinusz a kimeneten még nem vesztett az amplitúdójából.
Végül inkább csak egy "SRPP" lett belőle ennek még nem néztem meg a frekvencia menetét csak 40kHZ-ig addig sima. 100uF-os MKP fólia kondi van a kimenetén kb 66Ohm-os kimenő ellenállással. Nagyobb szép hangja van.
Találós kérdés? Hogyan kötsz be két pentodát SRPP-be?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vodkaboy22 #60 üzenetére
Mondjuk olyan DAC-ot használni, ami nem igényel csatoló kondit. Én ezt csináltam az én OTL megoldásomban, amihez itt többen is segítettek. [link]
Én is MKP / MKS párti vagyok, de a legjobb kondi az, ami ott sincs.
-
vodkaboy22
addikt
Akkor én azt ajánlom, ha meg van az alapkapcsolás akkor mondjunk véleményt mi maradhat meg.
Szerintem a trafók, foglalatok és esetleg a csövek maradhatnak. A többi a huzalozás+ellenállások+kondik a hosszú életük miatt nem megbízhatóak. MIndenképp cserélném őket, nem is drága dolgok. Viszont a régi kiszáradó félben lévő kondikat újra cserélve hangminőségben is nagyságrendeket javíthatsz.Biztonságtechnikai megfontolásból a pótmétereket és a kapcsolókat is cserélném. (Nem jó móka a 300Vdc. Főleg mert amikor megráz akkor vérbontást csinál és az bizony halálos lehet...)
-
vodkaboy22
addikt
Én is ahol tehetem MKS párti vagyok és azt használom, de ami érdekes lehet itt az elektroncsöveknél, hogy OTL alkalmazásban (ahol nincs kimenő trafó), mit lehet használni?
Erre én fejhallgató erősítőnél minden esetben 20-100uF-os nagy motorindító fólia kondit ajánlok (400-600V-os) ezek általában MKP alapú kondik, de nagyon jók. Nagy áramra képesek (kicsi ESR) viszont egy hátulütőjük van, hogy viszonylag nagy parazita induktivitásuk van, át kell kötni őket egy MKS10 1uF kondival.
Hangminőségben egyből hallatszik a szokásos alu elektrolit kondihoz képest a különbség.
-
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #58 üzenetére
Azt csak egy találati kép EL84-es gitárerősítőhőz.
Jó lenne, minnél többet felhasználni a rádióból.
Ezért is kértem segítséget. -
vodkaboy22
addikt
Az 46-os hozzászólásban linkeltél egy kapcsolást az alapján mondtam.
Ez viszont már egy teljesen korrekt kapcsolás. Van galván leválasztás és teljes egyenirányítás van. (A feljebb linkeltben az AZ41 csak fél egyenirányítás volt azt nehezebb szűrni nagyobb a ripple feszültség a tápban.) -
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #54 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #53 üzenetére
A kijelentésem, hogy "majdnem bármilyen zajos" elfogadom lehet kicsit erős volt, de a lényegre rátapint. >> Nagyban javítható a végfokozat táp zaj elnyomása, ha a gyorsítórács stopping resistorját felhasználva és egy kondenzátort beültetve még egy alul áteresztő szűrőt képzünk.
A gyorsítórács szerepe, mint a neve is beszédesen mondja, gyorsítani a vezérlőrácstól "megszabadult" elektronokat az anód felé. Az, hogy stabil feszültség kell rá egyértelmű, minden változása az anódáramban is reprodukálódik. Egy változó feszültség hatása hasonló a vezérlőrácséra, de mivel ez egy sokkal ritkább spirál és távolabb van a katódtól, inkább a gyorsító szerepe a lényeges. Ez fokozottan érvényes az anódfeszültségre is. Nagyon leegyszerűsítve: az információt hordozó anódáramban (legalábbis Ohm szerint) ugyancsak végzetes szerepe van az anódfeszültségnek (is).
-
válasz
vodkaboy22 #45 üzenetére
Két vidi rádióm van
Szóval két kimenő trafó illetve két hálózati trafó is van elvileg, ha öcsém odaadja.
Bőven elég akár 2x2W is nekem. Elég sok kis tranzisztoros illetve ic-s végfokot építettem már. Szeretem ezt a tartományt mert egyedül hallgatni bőségesen elég és tranzisztorosban baromi olcsó. -
vodkaboy22
addikt
Ami rádióban lévő trafója miért nem jó ehhez?
Külön van egy hangszóró trafó is.Igen a két trafóból az egyik a kimenő trafó. Ez megy a hangszóróhoz. (Ezt nem kell bántanod elvileg).
A táptrafó viszont sajnos csak egy autotrafó. Ez azt jelenti, hogy a konnektor felől jövő hálózati feszültséget nem választja le galvanikusan (1 ponton összevannak kötve). Ez nagyon veszélyes! Illetve tönkreteheti azt a hálózat által táplált eszközt amit összeakarsz kapcsolni ezzel az erősítővel (példa: hangkártyát dugsz erre az erősítőre! >> PC tönkremehet).Bocsi kevertelek neked akkor MONO kell!
EQ is kell akkor. Ehhez azt ajánlom (árban is ez a jó döntés), hogy egy sima analog passzív EQ kit-et kell venni ebay-ről. Időt és sok pénzt is tudsz sporólni.
Az ECC85 nem éppen a legjobb az analog frekvenciára ez egy főleg VHF-re kitalált cső. Használható persze de megkötésekkel. (Tudom tapasztalat).Amennyiben a végfoktrafó marad. Foglalatok maradnak. Akkor is kell egy hálózati trafó csere biztonság miatt. Kell pár új kondenzátor (ennyi év után az elektrolit kondik a rádióban biztos kezdenek kiszáradni). Kellhet két cső is (ECC81 helyett valami és egy új EL84 biztos ami biztos). A tápfeszt érdemes diódahíddal egyenirányítani hogy rendes táp legyen.
-
vodkaboy22
addikt
Igazad van szép magyar nevén gyorsítórács (screen grid). A második állításom viszont nem csak tapasztalatokra épített, de dokumentált is.
Regulated screen. The supply Voltage on the screen effects the gain of the valve. It is essential that the screen Voltage be stable (regulated) and should not change (reduce) when the amp is driven to full power. Tetrode configured HiFi amps are rarely designed with a circuit to regulate the screen Voltage. This is considered un-necessary because HiFi amps are rarely driven at full power. All that is provided is extra filtering to insure 100Hz / 120Hz power supply ripple does not get to the screens.
The combination of the effects of the screen grid and the grid damping resistor often allow the use of this design without neutralization. The screen found in tetrodes and pentodes, greatly increases the valve's gain by reducing the effect of anode voltage on anode current.
A kijelentésem, hogy "majdnem bármilyen zajos" elfogadom lehet kicsit erős volt, de a lényegre rátapint. >> Nagyban javítható a végfokozat táp zaj elnyomása, ha a gyorsítórács stopping resistorját felhasználva és egy kondenzátort beültetve még egy alul áteresztő szűrőt képzünk.
Én eddig így olvastam, így tudtam. Tapasztalatodra építve: sántít valahol? -
A csatolókondikról még nem esett szó. Ugye olcsón Wima MKS egy nagyon jó ár/érték arányú, azonban érdekelnének a tapasztalatok a különböző stiroflex (polystyrene), teflon és egyéb kondikkal. Én ezt vettem, de még nem próbáltam ki. Állítólag kb. olyan, mint a C0G (NP0) kerámia. Utóbbi olcsóbb, kisebb, de csak kisebb fesz-t bír; ilyet használtam a 2.1 hangváltómban és a crossfeed-emben, nagyon bevált! Sokkal jobb az MKS-nél, csak ugye kisebb értékekben érhető el, így mondjuk az MKS átkötésére lehet alkalmas.
Az is érdekelne, hogy a bejáratásról mik a tapasztalatok (az üzemi hőmérséklet, AC feszültség, DC feszítés stb. függvényében/ismeretében).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #49 üzenetére
4. Az EL84 2.dik rácsát hívják screen-nek ezt pentoda üzemben tápfeszre emeljük vagy trioda üzemben anodhoz kötjük közvetlen.
Azt hagyjuk meg inkább segéd- vagy gyorsítórácsnak.
Az anód felé majdnem bármilyen zajos tápfesz is mehet ha a screen zajmentes DC-t kap!
Ezt a mondatot nagyon átgondolnám!
-
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #49 üzenetére
Célom egy gitárerősítő(Mono), azaz csöves. (bocs, de ezt már írtam)
Emiatt vettem anno ezt rádiót alapnak.
Működik most is, még a bemenetére kötött gitár szól is rajta.
De ez így nem az igazi, és rendes alap gitárerősítőt szeretnék belőle építeni.Ami rádióban lévő trafója miért nem jó ehhez?
Külön van egy hangszóró trafó is.EQ kell a gitárhoz, mert egységesen nem lehet mindig megszólaltatni.
Amit beillesztettem kép egy gitárerősítő lenne.
-
vodkaboy22
addikt
Mi a célod vele? Egy kis stereo végfok erősítőnek használnád?
Akkor a tápfeszültségnek galvánmentesen le kell választva lennie a hálózatról mert ha összedugsz 2 eszközt akkor az egyik könnyen kinyírhatja a másikat... Illetve téged. Tehát ezt a hálózati trafót nem használhatod mer ez kvázi autotrafoként üzemel (nincs elválasztás primer és szekunder között elektromosan).
Stereo kell? Van két csatorna a rádióban? Ha nincs akkor két rádio kell (Ezek a radiók Mono-k szoktak lenni)
EQ-ra van szükséged? Ok legyen de akkor normális EQ kapcsolással. Majd kerítek.
A csöves trafós erősítőknél ha úgy kapcsolod be, hogy a szekunderen nincs trafó. Akkor könnyen kinyírhatod az erősítődet mivel akkor a végfok cső számára egy induktor szerepét fogja betölteni a kimenő trafó nem pedig egy impedanciatranszformálás lévén egy ellenállást. Magyarul ha nincs hangszoró kötve a kimenőtrafóra akkor a végfokcső nem megfelelő terhelést fog kapni! Kapcsolót ezért nem teszünk hogy ilyen véletlen se legyen. Felesleges is.
Huh mindent megválaszoltam?
4. Az EL84 2.dik rácsát hívják screen-nek ezt pentoda üzemben tápfeszre emeljük vagy trioda üzemben anodhoz kötjük közvetlen. Na most ez nem visel el túl sok áramot, így nem szabad hagyni számára hirtelen tranziensekből adodó nagy áramfelvételt (bekapcsolás, zaj, bármi), így egy ellenálláson keresztül szoktuk kötni, de hogy tiszta DC-t kapjon az egy kondit is kötünk hozzá, ez a pentodának nagyon nagy zajelnyomást is ad, mivel a pentoda zajosságát (tápfesz felöl) a screen-re érkező zaj adja. Az anód felé majdnem bármilyen zajos tápfesz is mehet ha a screen zajmentes DC-t kap!
-
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #47 üzenetére
1. Meglévő trafót szeretném használni, és ami ki van alakítva rádióban
2. Meglévő trafónál is?
3. Miért?
4. Ezt nem értem, kicsit kifejtenéd?
5. EQ kellene, azaz basszus, közép, magas -
vodkaboy22
addikt
A tápegység részét el kell felejteni az AZ41 miatt is és hogy nincs galván leválasztás.
Az el84-nél van egy lokális frekvenciafüggő visszacsatolás (anod-gate között) azt is el kell tüntetni.
A kimenő trafó szekunderére nem szabad tenni kapcsolót.
A screen-t egy min 100 OHm-on keresztül szabad bekötni, de akkor már kell kondi is.
Az ecc81 nem rossz cső de az eq hálózatot ki kell venni a két cső közül.
Az ilyenhez már dukál egy negatív visszacsatolás is. -
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #39 üzenetére
Találtam anno ezt:
De rádióban ECC85 van, 81 helyett.
-
vodkaboy22
addikt
Kis végfok. A probléma ott kezdődik, hogy legalább két kimenő trafó kell. Amit 1 radioból nem tudsz begyűjteni. Mennyi Wrms-re lenne szükséged? (Mielőtt válaszolnál tanács: nézz utána pontosan Wrms, Wsinus-zenei, Wpmpo stb dolgoknak, mivel a kommersz bolti eszközök nem rms-t adnak meg hanem csoda kamu PMPO-ot meg hasonlót... ezeket legalább 3-4-el kell osztani hogy értelmes adatot adjanak.)
Összehasonlításnak:
4Wrms stereo az egy 86dB/W hangfallal egy asztali hangfalnak PC mellé bőven sok.Egy kis 3x4méteres szobába kényelmes esti filmnézéshez.
Én kezdetnek egy EL84 vagy ha van EBL21-es SE végfokot építenék. Ehhez trafót lehet használtan is találni, de lomex.hu 7200ft egy db jó kimenő trafó a célra. Ehhez kell még pár apróság, de ha kérsz holnap este feltöltök egy jó kapcsolást is.
-
válasz
vodkaboy22 #43 üzenetére
Alapvetően szeretnék egy kis sztereó végfokot.
A néprádióból meg talán egy nixie csöves órát hanggal, elég menő lenne
-
vodkaboy22
addikt
Érdekes kép az előző cikkhez. Akinek a méret a lényeg. -
válasz
vodkaboy22 #36 üzenetére
Ha valami nagyon durvát kell összerakni max. bemegyek a SEM-be
De itthon is van páka meg alapszintű szerszámok.
Szóval amik akadnak még itthon:
-2db ECH81 szintén valami vidi rádióból bontva
-Illetve van egy néprádió lehet abból kellene valamit építeni. [link] Annak a háza is elég jól néz ki, viszont az uy1n-es dióda döglött, illetve nincs rajta bemenet, szóval ebből szerintem könnyen lehetne valamit csinálni, csak nincs rajta bemenet ami viszont azért jól jönne. És lehetőleg olyan formában, hogy a használót ne vágja agyon az áram -
vodkaboy22
addikt
-
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #35 üzenetére
Összes trafója.
Kell egy értelmes kapcsolás azt hajrá.
Hát ez az, ami még nem tudok/tudom hogyan.
-
vodkaboy22
addikt
Én is hasonlóan kezdtem aztán VIK végére már 2-3 eladott csöves erősítőm volt. Egy biztos a csöves technika építésénél nagyon óvatosnak kell lenni a nagy fesz DC-vel, mert ez tényleg ŐL!
Viszont ha szeretnél neki vágni a projektnek és van egy kis műhelynek valód pár szerszámmal szerintem szívesen tudunk segíteni elindulni.
Én kezdetnek egy kis EL84-ECC88 végfokot választanék kezdő projektnek vagy fejhallgatóhoz egy 3 ECC88-asból egy MorganJones OTL-t. Aztán lehet ezeket cifrázni EM84-essel stb.
Az ECC85-el nem egyszerű jót de használható az ECL84 kíváló ha a pentóda részét triódaként kötöd be egy steroiddal felhízlalt tuning ECC88-as karakterisztikáját és kis torzítását produkálja. Építhető vele tuning MorganJones. 4db ECL84. Első fokozat SRPP második fokozat 2db Pentódával white-féle katódkövető. Tervezek egy ilyet csinálni van is vagy 20 ilyen csövem és már több is sorba van állítva mert lemértem a karakterisztikájukat.ECL84
SRPP
White-féle katódkövető -
vodkaboy22
addikt
Huh ennek utána kéne néznem.
De szerintem az EL84-es kimenőtrafós kimenet jó kezdetnek, csak sima pentóda kötésben kell betenni elé meg kell egy valamilyen fesz erősítő fokozat pl ecc88. Így egy kellemes 3-4W-os végfok kapható.
Tehát a foglalatok, a kimenőtrafó, az el84 és még ha jobb állapotban van akkor a hálózati trafó is jó. A többi ha jót akarsz kuka. Kell egy értelmes kapcsolás azt hajrá. -
Sub
Akad néhány cső itthon:
van két darab em84-em ezekből menő kivezérlés jelző készülne
két darab ecc8x, azt hiszem 85, ebből lehetne előfok
lenne két ecl84 de az egyik döglött, szóval kellene valami végfok cső ebbe a cuccba
ha már lúd legyen kövér valami egyen irányítót is kellene szerezni 6.3-as fűtővel
Illetve szükség lenne valami hangszóróraAkad tekercs és trafó is.
Nem a csúcs minőség a cél villanymérnök hallgatóként inkább a fun faktor érdekel ebben, meg az, hogy hogyan kell egy ilyet össze rakni.
-
darvinya
titán
Mivel van ez a kifejezetten szak topik, megkérdezném:
Egy Melodia 16 rádióból miként lehetne alkatrészeiből gitárerősítőt készíteni? -
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #30 üzenetére
Index, Audiodiyers? Sokszor veri a gyári trafókat... Egyszer el kéne jönnöd valamelyik Krizsi-féle talira!
-
törölt tag
válasz
Ereshkigal #26 üzenetére
Dys-cus?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Ereshkigal #26 üzenetére
Értelmes áron az Indel gyárt új trafókat. (pl: lomex-ről tudsz venni). Illetve én sok kimenő trafót veszek bontottat vatera innen onnan.
GU-50 nem rossz nem rossz de akkor már EL-34 szerintem ultralinear-ban.
Ami még jó SE-ben (szerintem a legjobb) az a 6c33c. De 2A3 is eszméletlen kár hogy kicsi kakaót lehet kivenni belőle. Bár egy paralel SE-vel már elegendő.Én amivel kísérletezni akarok még az egy olyan SE ahol a trafó egy kvázi pushpull trafó csak az egyik oldalát nem egy másik cső látja el hanem símán csak egy DC ellenáram folyik ott kompenzálva a trafó felmágneseződését.
-
binatone
tag
válasz
vodkaboy22 #22 üzenetére
A 6N13SZ-eset már eladtam megelégedéssel hallgatja egy fejhallgatós kolléga. Ezt a parafeeding-es dolgot kipróbálom.
-
Ereshkigal
őstag
Én is örülök neki. Remélem lesznek kapcsolások/építések, amik meghozzák újra a kedvemet. Volt idén egy nagy fellángolásom, GU-50-nel terveztem egy SE erősítőt, de amíg máshol jókat írtak róla, egy itteni teszten lehúzták emlékeim szerint, aztán hagytam a fenébe.
A másik bajom a kimenőtrafók árával van (saját gyártásához nem érzem magamban az erőt). Esetleg ha van tipp, hol lehet megfelelő minőségben olcsóbban hozzájuk jutni, az jól jönne.
-
vodkaboy22
addikt
Huhu volt dolgom ezzel a kis trafóval vateráról vettem egy párt anno. Végül sehogy se tudtam sajnos számomra élvezhetővé tenni egy 6080-as dupla triódával SE-ben, így parafeeding-essé tettem. Meglepően jó lett. Remek méllyel. Az induktor szerepét egy 20VA-s kis trafó 24V-os szekundere adta.
Szerintem a gond az volt ezzel a kis trafóval hogy elég kevés légrést tettek bele így az SE DC terhelése nagyon kilökte a munkapontból.
-
Krissz80
senior tag
válasz
vodkaboy22 #1 üzenetére
Nagyon jó ötlet volt ez a topik, még ha most nem is használok csöves technikát, ki tudja éppen emiatt jön majd meg a kedvem.
Addig is követni fogom, mert érdekel.
Köszönet.
-
vodkaboy22
addikt
Na köszi a linket huh már alig emlékeztem, hogy neked "segítettem" volna. De örülök, hogy tovább léptél!
A kis Morgan jones nagyon jó darab. Szép is.
A 6n13sz-hez ha teszel egy kisebb negatív visszacsatolást sokat javulhat a hangja. Ez igaz a PCL erősítőre is. Bár ízlések és pofonok. Én ha nem muszáj nem teszek visszacsatolást mivel sok
4-5-6. rendű torzítást generál (ugyan a 2-3 rendűt rendesen csökkenti).
Ha van még kedved akkor csinálj egy 8W körüli végfokot isÉn EL84-el kezdeném egyszerű barátságos cső, de lehet EL34-el is. Kimenőt már elég jót lehet találni Indel-től újat kb 10k környékén.
-
Jó ez a topik, végre!
Pont most írtam egy szösszenetet legutóbbi tapasztalatomról, és mivel az általad linkelt két első rajzon az első fokozat is egy invertáló kapcsolás, így talán ott is el lehetne sütni sikerrel ezt a szabadalmaztatott fogást.
(Persze, ha torzítást akarunk csökkenteni, akkor minek a cső?
De ez az előítélet nem igaz, hallottam Vodkaboy22 egy-két munkáját!)
A kimenőkről amúgy nem jó a link.
-
binatone
tag
válasz
vodkaboy22 #12 üzenetére
Az első ezt a te segítségeddel építettem.
A második itt annyi módosítás történt hogy a meghajtó cső az 6N23P a vége pedig 6N13SZ.
kapcsolási rajz
A PCL86.
Mindegyik erősítőben CRLC szűrés van jó minőségű kondenzátorokat igyekeztem használni, és mindegyikben van anód fesz. késleltető. Mindegyik erősítő javarészt légszereléssel készült, a tápok nem. A PCL-nél ezeket a kimenőket használtam
Legszívesebben az E88CC-vel építettet hallgatom nagyon tetszik a hangja Siemens csövek vannak benne. -
blattida
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #16 üzenetére
A gigászi jitterről nem is beszélve...
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #16 üzenetére
Nem látom rendesen a képen, túl szűk a kivágás: ez egy bitstream DAC vagy multibites?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #7 üzenetére
Talán egy fél élet munkája is kevés lenne a digitális oldalhoz csövekkel nem?
A munka mégcsak a munka, de a villanyszámla!
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #1 üzenetére
Nagyon-nagyon örülök ennek a topiknak. Minden hátrányával együtt, az elektroncsövet eleve jobbnak tartom hifi erősítés (azaz hangminőség) céljára, mint az azóta bevezetett egyéb formákat.
Krichd1 a hifitopikban felhívta a figyelmet, a címbeli ékezethibára.
-
binatone
tag
válasz
vodkaboy22 #2 üzenetére
Köszi hogy megnyitottad ezt a topokot remélhetőleg sokat fogok tanulni itt. Három darab csöves erősítőt építettem eddig 2db. otl fejhallgató erősítőt és egy PCL86 SE-t. Remélem jó kis pörgős topik lesz.
-
blattida
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #9 üzenetére
Ráadásul nagyon rugalmasan felhasználható és nem utolsó sorban talán a legolcsóbb 32 bites dac...
-
blattida
nagyúr
Nagyon helyes, hogy elindítottad.
Kell egy kicsit szakmaibb topik is a témában!A dac chip miért pont az akm lett?
-
vodkaboy22
addikt
Digit oldal természetesn félvezetős
(ezt elfelejtettem leírni)
Analog oldal viszont érdekes lesz mivel teljesen szimmetrikus jel jön a DAC chipből (AKM4399) csak csöves fokozat követi ahol:
- Aktív LPF filter
- Hangerő szabályzás szimmetrikus jelhez
- PushPull transzformátoros kimenet 1db Szimmetrikus dupla szekunderes kimenet és 1db aszimmetrikus 1 szekunderes kimenet (galván függetlenek). Teljesen egyedi tekercselésű toroid nanokristályos maggal (finemet).Talán egy fél élet munkája is kevés lenne a digitális oldalhoz csövekkel nem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #3 üzenetére
Az szép lesz! Egyelőre "kajánul" csak annyit kérdezek: mekkora a felbontása és hány cső lesz benne?
-
darvinya
titán
Rég nem voltál látokörben.
Én kis rádióm vár még egy átalakításra, hogy gitár erősítő legyen.
-
vodkaboy22
addikt
Amint időm engedi és sikerül bedobozolni és kicsit csinosítanom új csöves DAC-om is beteszem
-
vodkaboy22
addikt
Úgy gondolom ugyan zenehallgatásom 95%-ban PC és 5% bakelit de még így is elértem arra a szintre, hogy csak csöves hifivel szeretnék foglalkozni.
Jelenleg is ami analog jel azt csak csövek erősítik nálam kezdve a DAC chiptőlFOgok egy kezdő cikket írni az elektroncső történetéről és egy LINK gyűjteményt is be kellene tennem témába vágóan.
-
vodkaboy22
addikt
Az elektroncső (Amerikánusul : Valve vagy Europianusul: Electron Tube) mindig is része volt az audio hi-fi és studio világnak. Úgy gondolom ez nem is fog változni. Az elektroncső nem csak egy tranzisztor helyetesítő a régi világból, hanem egy erősen különböző lelkivilágú dolog. Igen ez is "csak" egy aktív elektronikai elem ami jel erősítést végez, de eltérése lévén a tranzisztortól sok mindenben eltérő gondolkodás módot követel meg!
Az elektroncső története az első világháborút is megelőzi és mégis a mai napig sem tudunk "szabadulni" tőle. Nem csak a zene kedvelők és készítők fogják továbbra is használni, hanem a mikrónk (magnetron) egyik lényeges eleme is ez de hamarosan még a legmodernebb processzorokban is újra megjelenik (vacuumtransistor). De nem is folytatnám itt a felesleges story-t erről majd inkább egy cikk formájában.
Az elektroncső az audio-ban mindig is egy magasabb minőségi szintet képviselt a drágább anyagköltsége miatt. Még akkor is ha manapság már kínai barátaink lévén nagyon olcsó elektroncsöves dolgok is megvehetők. Annak fényében, hogy ezek az eszközök a tízszer olcsóbb félvezetősökkel hozható egy minőségi szintre már érthető, hogy még ezek is miért drágák. Konkrét példa!
Egy ~ 25eft költségű elektroncsővesnek hírdetett hibrid fejhallgató erősítő hangminőségben nem tud többet mint egy 5-10eft-os félvezetős... Így a viszonylag "olcsó" is drágának minősíthető. Feljebb lépve már értelmes vétel is elkapható ahol ugyanazon pénzért ugyanolyan hangminőséget kapunk csak más stílusban.
(pl: 80eft-tól már árban ugyanannyiért kapunk hasonló jó minőséget mindkét világból. Természetesen ügyes DIY emberek rátudnak cáfolni erre, de nagyon ritka!)Úgy gondolom ez egy érdekes téma ahol nagyon sok kérdés és köd van az emberek fejében.
Topikban témakörei:
- Elektroncső elmélete és történetei
- Végfok erősítők
- Fejhallgató erősítők
- Előerősítők (MC, MM phono fokozatok is)
- Csöves DAC-ok
- Elektroncsöves témát érintő alkatrészek (Kimenő transzformátor, Foglalatok, Nagy fóliakondik)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjelent a OnePlus 13T
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- One mobilszolgáltatások
- Milyen routert?
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- Politika
- Háztartási gépek
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- ASUS TUF Gaming B760M-E D4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Beszámítás! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 4TB WD RED 3,5 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest