Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Raspberry Pi
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #346 üzenetére
Táp trafónak érdemes torroid 300W-osat tekertetni. 15000ft körül van.
Kimenő nehezebb dió. Lehet tekertetni lehet venni is. Ha veszel akkor lehet sok felől nézni érdekeset:
Én 3.5-4kOhm-osat ajánlok 40% körül egy leágazási ponttal az ultralinear kötéshez és legyen túlméretezve! -
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #344 üzenetére
Kimenő trafótól függően 8-10W reális nagyobb torzítás nélkül.
Ilyet építettem ismerem csak 6550-val.
Van pár ajánlásom is hozzá:
-Az ECC83 grid-jeire közvetlen a lábára kell tenni 1k-ohm-ot.
-A KT88 anodjánál lévő 1-1.5nF kondit nem föld felé kell tenni hanem a kimenő trafót kell átkötni vele, de ne legyen több mint 1nF és mindenképp 650V MKS4 típusú.
- A KT88 screenjére kell 100Ohm-ot kötni közvetlen.
- A KT88 katód ellenállás hidegítését több kondival érdemes megtenni. ( több mint 400mikroF átkötve 1uF MKS4 fóliával).
- Az ECC83 felöl jövő jelet a KT88 gridje felé 1uF MKS4-el kell csatolni.
- A kimenő trafó irány bekötése nagyon fontos a visszacsatolás miatt. (Ne cseréld fel a fázis irányt!)
- Tantál kondit nem kell sehova se tenni... Mindenhova túl méretezve elektrolit kondi átkötve 1uF MKS4-el.
ECC83 hidegítésnél szintén ( több mint 400mikroF átkötve 1uF MKS4 fóliával).
- A tápban az 5U4G után kell 100Ohm-nak a datasheetje szerint.
- A szűrő fojtó induktivitásnak baromi jó minőségűnek kell lennie vagy a basszus nyista... De ezen segíthetsz még azzal, ha a fojtó után több elektrolit kondit kell tenni. (~1000uF)
- A fűtő AC körbe tegyél 4.7uF/63V -os MKP4 fólia kondit hidegítésnek. A hálózat felől jövő nagyfrekis zajt szűrni, mivel sajnos az ECC83 fűtéséről a katód felé könnyű zajt csatolni.... -
vodkaboy22
addikt
válasz
CPT.Pirk #342 üzenetére
Egy SE kimenő trafósnál más a helyzet mint egy OTL-nél. Az SE kimenő trafósnál az első cső jó nagy művel ami erősít az szedhet fel mikrofoniát, de nem sokat, utána a következő cső már wattokat ad kis művel és a jelet ráadásul még 20-30-al le is osztod a kimenő trafónál.
Míg az OTL-nél esetleg bejön 1Vrms kijön 2Vrms és közben az első cső meg ami erősít az kis jel zaj viszonyt is ad mivel nem kell sokat erősíteni a bemenő jelet is leosztani, míg a kimenő feszültségen már ugyanaz a zaj marad. -
vodkaboy22
addikt
válasz
CPT.Pirk #340 üzenetére
Ez minden csövesnél jelen van. Mikrofóniának hívják és teljesen normális. Vannak csövek amik kevésbé érzékenyek erre (kis mu-vel rendelkezők) vannak amik jobban (pl ecc83 nagy mu-s csövek).
Nekem elég letenni a fehér asztalra a távkapcsolót és ha nem megy a zene már hallonom is a cincogást a fülesben. -
vodkaboy22
addikt
3 trafó?
1 helyett?
Különben lehet csak túl kell méretezni pl:120VA 230/18V -os trafó aztán 200VA-s 230/12-es trafó fordítva bekötve és a végén 100VA 230/230-as trafó így kapsz egy 100VA 230/350V-os trafót háromból... (megéri?
) Nem...
Akkor már Bp-en van több cég aki csinál egyedi torroidot. 500VA-s 4db bármilyen szekunderrel megáldott toroid kb 20 000ft...
-
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #334 üzenetére
Táp trafónak INDEL-t ajánlok lomex.hu -ról!
15-20ezer ft között van jó csövesnek való táp trafó.
Pl: 49-09-35 számú trafó bár 2*200Vac kb 200Vdc-t fog adni ami nem sok sajnos, de ezzel is lehet számolni. -
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #332 üzenetére
Akkor lehet gondolkodni egy PP EL84-ben. ~ 13W körüli teljesítmény reális tőle. 2db EZ81-el még meg is oldható talán. És még kell 2db ECC832 vagy egy-egy ECC83 és ECC82 vagy 2db ECC88(6n1p stb)
Ez is egy kíváló dizájn csak az EL84-eket mindenképp superlinearba kell kötni nem triódába mint a képen.
Például ez is egy jó dizájn, főleg, hogy itt superlinear a végfokozat bekötése, de én az előzőből vett 6N1P (akár ECC88) előerősítő fokozattal csinálnám.Tápba meg sajnos 1db EZ81 nem elég, 2 kell párhuzamosan. Vagy lehet GZ34-es is csak azt meg nagyon drágán tudod beszerezni.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #324 üzenetére
Ha már dynaco én ST-70 ben gondolkodnék egyértelműen.
Viszont az ST-70 és az ST-35-nél is már én a helyedben nem ragaszkodnék a csöves egyenirányításhoz. Az ST-35-nél is már 200mA anódáramra is számíthatsz, míg az ST70-nél akár többre is. Erre a feladatra már nagyon kevés egyenirányító cső van a piacon azok is drágák és kevés élettartammal bírnak. Ha szeretnél mégis csövet a tápba akkor viszont tegyél áteresztő csövet párhuzamosan párat olcsóbb, de könnyen beszerezhető csőből. (pl 3db EZ81-es 6dióda párhuzamosan sorosan ellenállásokkal diódánként).
Így megmarad az anódfeszültség késleltetésed is és nem lesz nagyon drága az egyenirányítás sem.
GZ-34 egyre drágább és nehezen beszerezhetőbb.Az ST-70-et nyugodtan lehet KT88-al építeni.
De én másban gondolkodnék akkor már.
KT88 -hoz 6db kis jelű cső.
Csatornánként:
- ECC83 SRPP első fokozat.
- ECC82 Longtailed pair
- ECC82 dupla katódkövető egy-egy végcsőnek.
Remek kis erősítő. Ha kell majd csinálok kapcsolás rajzot is. -
vodkaboy22
addikt
-
vodkaboy22
addikt
-
vodkaboy22
addikt
Wazze de rég láttam ilyen korrekt, humbug mentes leírást egy eszköznél!!!
Dicséretes, más gyártóknak is példa értékű.Power Output
45 Watt (6550)
Harmonic Distortion
1 Watt / 40 Hz 0,39%
1 Watt / 1 KHz 0,38%
1 Watt / 20Khz 0,75%
10 Watt / 40 Hz 0,79%
10 Watt / 1 KHz 0,45%
10 Watt / 20Khz 1,70%Intermodulation
(60 Hz / 7000 Hz R=1/4)
1 Watt 2,10%
10 Watt 4,90%Frequency Response
1 Watt / -3dB 5 Hz - 80 KHz
10 Watt / -3dB 7 Hz - 75KHz
20 Hz - 20 KHz < 0,2dBRise Time 4 microsecond (10 KHz)
Signal / Noise Ratio 85 dB
Input Resistance 100 kohm
Output Resistance 6 Ohm
Input Voltage 350 mV R.M.S.
Power Supply Energy 200 Joule
Power Consumption 400 Watt
Diamensions (W x D x H) 28.5x48x20 cm -
vodkaboy22
addikt
ÉS igen 99%-os a fejes rendszerem elkészült a DAC.
Lábnál pont elférnek és lábmelegítőnek se utolsók így.
Hosszú szülés volt de megérte.
Jelenlegi rendszer.
PC win10 vagy audioPhile Linux > Asus xonar xense spdif out > AKM4399 diy dac balanced csöves kimenettel a DAC line trafóval van leválasztva és utána van a csöves fokozat. PCC189-ekkel. > C3G SRPPPentode fejes erősítő > végül a csodás DT770 vagy DT990 600Ohm-os verziók.Innen szép tovább fejlődni hangfalak felé... Muhaha következő projekt 2*40W Pushpull dualmono végfokok.
Azért még van mit csiszolni a DAC-on is de majd mindent idővel.
-
-
vodkaboy22
addikt
Üdv!
Szerintem jó helyen keresgélsz a kérdéseddelLényeg, hogy a linkelt TL1 csöves max kimenő RMS teljesítménye 2.5W a yamaha pedig 75W... Na most kérdés mire használnád. Ez a kis icipici csöves asztalra való két kicsi asztali hangszóró mellé közeltéri hallgatózáshoz. Teljesítménye éppen elegendő egy 2x2 méteres kis szobához.
Természetesen lehet játszadozni szuper érzékeny hangszórókkal is de akkor arra fogsz nagyon sokat költeni. (Ami már jelentős hangerőt tudna az 95-96dB/W-os érzékenységű na ebből nagyon kevés van és drágák...)
Ha normál szobáról beszélünk mondjuk 4x5 méter akkor 12-15W kakaó szükséges a napjainkban árult hangszórókhoz megfelelő élmény eléréséhez. De ajánlott inkább a 20-25W. Ilyen erősítőt próbálj inkább találni. Ebben segíthetek ha tudsz adni egy keretet. -
vodkaboy22
addikt
Ide is betenném, mivel a csövek világában végképp szeretett dolog a transzformátor:
Line transzformár -
vodkaboy22
addikt
válasz
darvinya #228 üzenetére
Ez nem jó... egyenesen sz@r...
1. hiba amit bkercso ír LM317-e felejtsd el.
2. ECC82 nem helyettesíthető ECC85-el.
3. ECC82 ugyan "tud" de nem egészséges ilyen kis tápfeszről. Ilyen dologra inkább submini cső (6n16b-v) Minden normál cső felejtős kis feszről.
4. Lemaradt egy lényeges 1k-s grid stop resistor
5. A cathode bypass capacitor hangfrekvencián végig jónak kell lennie (ESR kicsi) erre egy elko önmagában nem alkalmas. Ezért párhuzamosan kell mellé egy 1uF fólia pl MKS4 kondi.
6. Az egész kapcsolás szar úgy ahogy van... -
vodkaboy22
addikt
Nem érted a lényeget. Legyen elég annyi hogy fejes/erősítő meghajtásához több kell mint feszültség. Áram kell. És az az amiből nagyon keveset tud az X10-D. Egy végfok elején gyakorlatilag nem kell áram így ott hibátlanul teszi a dolgát és ad 2Vrms-nyi jelet az X10-D.
A végfok/fejhallgató erősítő meg nem csak 2Vrms (vagy több) jelet tud adni hanem hozzá megfelelő áramot is így lesz teljesítmény. -
vodkaboy22
addikt
Végül is legalább 3db X10-D-t csináltam már biztos tökig fingom nincs hogy milyen a topológiája...
Egy dupla soros anódkövető kapcsolás ecc88-al. Kimeneti impedanciája 2-3kOHM >>> 2000-3000Ohm...
Egy normál fejes 32Ohm... Szerinted?!!??!?!?!
Ez azt jelenti hogy az x10-d által kiadott jel ~ 2Vrms ből kb 4mVrms fog jutni a fejesre... tehát hangyafingnyi hangot is alig fogsz majd hallani.
Az IC-s LineBufferek kimenő ellenállása <50Ohm szokott lenni. Az el is hiszem hogy meghajt egy fejest úgy ahogy... -
vodkaboy22
addikt
Az X10-D annyira fejhallgató erősítő mint egy ladaNiva - gyorsulásiDrifter...
Az X10-D Line buffer... Szuperérzékeny 600Ohm-os fejhallgató se lenne jó hozzá, mivel a kimenő ellenállása olyan 2-3kOhm... Nem lehet utána fejhallgatót kötni...A telefunken akár jó is lehet vagy nem is. Még ha csodaszép gyűjtői darab akkor is ráfér egy nagy generál. A fizikát nem lehet megba....ni ennyi idő alatt azok a kondik amiket anno a telefunken abba az erősítőbe beletett már nem igazán nevezhetőek kondiknak... De ez csak egy gond. Nagyon komoly felmérés kellene a telefunkenhez. Túl nagy benne a lutri faktor.
Ja és a telefunken 4Ohm-os hangfalakhoz (2-4Wrms 1%THD mellett ) van tervezve. 150-600Ohm-os vagy érzéketlenebb 32-100Ohm-os fejhallgató mellé lehet nagyon kevés lenne...
-
vodkaboy22
addikt
ECC88 = E88CC (hosszabb élettartamú verzió) = 6DJ8 (amcsi verzió) = 6922 (amcsi hosszabb élettartamú) =6H23P-EB (orossz hosszabb élettartamú katonai verzió)
Mind ugyanaz. Ezekkel telis teli van a piac. már 500ft-tól is lehet kapni jókat. Természetesen itt az ugyanaz az elektronikailag ugyanazt jelenti. Hangzásban tudnak eltérést mutatni (kicsit más alapanyag, más gyártástechnika miatt).
De JJ-ből is van új 3500ft-ért ECC88 illetve van ennek tunning veziója 4500ft ECC99.
Illetve E288CC is van na azok igazi gyöngyszemek, de még mindig ECC88 ekvivalens elektronikailag.
Elektronikailag már nem ekvivalens (minimális eltérés) de nagyon hasonló karakterisztikával rendelkezik a 6N1P verziók is.ECL82-öt már nem gyártják, de jogos van egy csomó belőle szintén a piacon.
Viszont EZZZZ mind mellékes. Akkor beszélgethetnénk csövek alapján erősítő választásról, ha az erősítők ugyanazok lennének. ÉS itt a fontos a csöves erősítők hangját nagy részben az erősítő topológiája/kimenő trafója és az hogy csővel történik az erősítés adja. Az hogy milyen cső az a hangban 1-10% max.
Ugyanolyan csövekkel is lehet totál eltérő hangzást csinálni pont ezért!Tehát mi marad?! Milyen erősítőkről van szó?
-
vodkaboy22
addikt
Személyes véleményem:
Tungi: csövekből még rosszra nem akadtam mind elfogadható minőséget adnak de vannak kifejezetten csecse darabok. Viszont jó tipp amire Honvédség fehér plecsnit nyomnak azok extra jó darabok. Azoknál figyeltek a gyárban. Szeretem őket sokat használtam.
Siemens: itt csak E88CC arany lábasokhoz és C3M illetve C3G csövekhez volt szerencsém (minden C3M és C3G siemens gyártmány csak max pár darab át van matricázva). Remek darabok nem volt velük gond.
Tesla: itt is csak E88CC-vel volt szerencsém kiemelkedően jó hangú darabok.
JJ: Építettem új EL34-el erősítőt szerintem új gyártmányhoz képest teljesen elfogadható áron is van, minőségben se rosszak. ECC83 és ECC832-vel volt még dolgom itt viszont már nagyon óvatosan ha nem muszáj nem innen vennék. ECC99-et próbáltam még ezek közepes ECC88-nak felelnek meg hangban.
Svetlana: EL34 > próbáltunk 2 nos EL34-et és svetlana-t... Kifutottam a világból akkora különbség volt a svetlana-k új szintre emelték az erősítőt. (PP 25W-os Machintosh utánépítés)
Orosz NOS csövekről: Nagyon lutri van jó és van kuka. Viszont akkora a kontraszt hogy könnyen lehet olyan bajnok csöveket kifogni amik a gyári adat 200%-át tudják hihetetlen hangminőség mellett. Itt volt szerencsém:
6N1P 6N2P 6n16b-v 6c33c 6n17b csövekhez.RCA: Csak 6AU6-hoz volt szerencsém mikrofonban.
Mullard: E88CC. Valaha volt legjobb e88cc-volt amivel tudtam "játszadozni". MorganJones féle kapcsolásban.
Valvo EBL21 kontra Tungi EBL21 - Akkora a különbség. Pedig cserélve a stereo erősítőben mindkét oldalt mindkét gyártmány majdnem tized V-ra pontosan ugyanabba a munkapontba állt be. Mégis hangban A tugi (igaz Honvédségi darabok) köröket vert a valvo-ra. Főleg mély hangok terén.
De van még egy rakat csövim és sokkal játszadozom még.
-
vodkaboy22
addikt
Nagy mosollyal csomagolom dobozba hifi alkatrészeim és elektronikai felszereléseim és leendő műhelyem tartalmát. Hááá már csak 1 hét és új lakhelyemen rendezem be dolgozó szobám! Már tudom hova kerül a scope és hova kerül a temérdek doboz elektroncső. De egy szép vitrint is fogok venni!
Huh várom már.
És ja igen egy új minőségben új csöveseket fogok gyártani. -
vodkaboy22
addikt
válasz
bajnokpityu #152 üzenetére
6080wa távolról se helyettesítője a 6072-esnek. Az utóbbi egy közepes erősítésű kis jelű cső (kb E80CC-hez hasonló kvalitások) míg az első egy nagyobb anódteljesítményű tápcső (OTL fejes erősítők kedvelt kimeneti csöve).
A 6080-as oktál foglalat míg a 6072-es novál. -
vodkaboy22
addikt
Amennyiben nem repedtek meg a foglalatok és megfelelően stabilan állnak a csövek benne igen. Én is rengeteg régi foglalatot használok. Ha kicsit kontakt hibás lenne egy foglalattól függő méretű 1-es 2-es HSS-G fúrófejet bele kell nyomni és meg kell kicsit mozgatni ezzel le lehet vakarni a régi oxidréteget és koszt.
-
vodkaboy22
addikt
1-2Ohm kimenő impedanciás tápot könnyű építeni még csöveshez is. Mivel a kimenő impedancia trafó nélkül 1-10kOhm körüli, így "nagyon" mindegy a táp kis impedanciája. Nem ez a szűk keresztmetszet a mély hangok tekintetében. Sőt szinte el is lehet felejteni. Általában a mély hangok mindig a kimenő trafón "véreznek" el főleg ha SE fokozatról beszélünk. Ott már kín keserves szenvedés jó mély hangot kicsikarni vagy a magasaktól köszönünk el.
Ugye a kimenő trafó N^2-esen transzformálja az erősítő kimenőimpedanciáját és így egyben a tápegység impedanciáját is. Na most átlagosan 20-40 közötti az N. Ki lehet számolni, hogy akkor átlagosan 400-1600-al oszthatod a kimenő impedanciát (és egyben az amúgy is kicsi 1-2Ohm-os táp impedanciát is.)
Hallottam már jó SE (6c33c) erősítőt ami 10W-al olyan 25Hz-es színuszt csinált amitől minden audio kedvelő gyors nyálcsorgatásba ment át! Nagyon kiemelkedő tiszta szép de erős mélyet produkált (Persze csuda jó hangfal is kellett). Egy baja volt sajnos az pedig a közép-magas közti vékony tartomány. Ott főleg az élesebb női hangokkal volt észlelhető, nem volt túl szép. Aztán feljebb kicsit már csilingelő szép magasak fogadtak. Ez lehet a hangfal sajátossága is volt. Jó kérdés. -
vodkaboy22
addikt
Ez más világ
Itt kapásból a pentóda nagy belső ellenállása miatt közel 2-4Ohm körüli kimenő impedanciára lehet számítani (még az n^2-es impedancia transzformálás mellett is). Amennyiben a pentódát triodának köti úgy elérhető a 0.1-1Ohm közti érték is. A táp kimenő impedancia itt sokadlagos kérdés mivel a nagy impedanciás kimenő fokozat 1-2 nagyságrenddel nagyobb a táp impedanciánál ezért nem úszható meg könnyen a kimenő transzformátor. -
vodkaboy22
addikt
A parafeed ahogy a képen is látszik egy másfajta bekötés. Ebben az esetben a kimenő trafón nem folyik DC áram. Nagy előny mivel a mély hangok új világát lehet így megismerni és kisebb trafóból nagyobb erő sajtolható ki.
Hogyan is csináld ezt meg PCL86-al olcsón. Fogj egy 50W--100W hálózati 230V-os trafót. Ezt kösd be a normál kimenő trafós elrendezésben a kimenő trafó helyére (230V-os oldalt vagyis a primert). A képen látható módon kell pár kondi is. A kondikat ugye az anódra kapcsolod és a kimenő trafóra. A kondik 4db 4.7uF-os vagy 6.8uF-os kondik legyenek MKS fólia min 250 de inkább 400V-os kondik. (MIndenképp 4db párhuzamosan mivel kakaó fog rajtuk átmenni). Így egy nagyon bravuros kis 2-3W-os erősítő kapható.
(Csináltam ilyet anno)De lehet normálisan bekötve is a kimenő trafó és sima SE is kapható. Csak kb 150Hz alatt ne várj semmit és 8-10kHz felett is csak cincogás lesz vagy még az se.
-
vodkaboy22
addikt
Az a kérdés mit szeretnél? Jó csövek én is csináltam már velük erősítőt csak jó trafó kell.
OTL fejhallgató erősítőnek se rossz csak kell egy kb 100Ohm feletti fejhallgató. (OTL-nél a pentódát triódába kell kötni és kell egy kis negatív feedback).
Ha 2-3W-os SE-t akarsz akkor én nagyon erősen parafeed-et ajánlanám inkább. Csodás kis hangja lehet megfelelő trafóval, fojtóval és kondival. (Kondinak 4*4,7uF MKS fólia párhuzamosan).
P-s csöveket én sose kötöttem még tényleg sorosan, mivel jól meg kell nézni hogy a fűtés-katód potenciált mennyit bírnak!: Sajnos előfordulhat hogy koruk miatt és nem feltétlen jól épített kapcsolás miatt átütnek. Na akkor van gikszer... Inkább Saját tápot nekik egy-egy kiszámolt soros ellenállással belőve.
Pl. PCC189 (7.9V fütés- ~300mA)-hez egy 9V-os szekunderű kis trafó sorosan egy kb 4Ohm-al. (4Ohm-on 0.250mW elfog menni a levesbe nagyügy). VIszont remek dolog hogy a fűtőszál hideg állapotban nem fog nagy áramot rántani ez jelentősen növeli az életét a drágának és a katódbetegség eljövetelét)!
Pl: PCL86-hoz én egy 14V-os trafót használtam hasonlóan ellenállással sorosan kötve. -
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #130 üzenetére
Nem tudom, de nem biztos ajánlanék. Egy jó skóp bonyolultsága miatt megfelelő softverrel karöltve szerintem munkadíjban 10-20szorosa lenne egy korrekt gyári darabnak.
Gondolj bele mi minden kell egy jó skóphoz:- PC - Mikrovezérlés illesztés megfelelően nagy adatsűrűséggel
- Zajmentes analog táp és digit táp
- ADC min 10bit-el 0-20Mhz-es tartományra
- Megfelelő analog illesztő oldal állítható erősítéssel-elnyomással, hogy az ADC szempontjából mindig jó felbontású jelfolyam legyen.
- Analog illesztés 20Mhz-ig...
-Zajmentes felépítés doboz/nyák/áramkör legalább 100dB SNR
-Megfelelő softver GUI és digit jelfeldolgozásNem is tudok igazán jó DIY kit-ről scope-hoz.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Krissz80 #128 üzenetére
Inkább akkor már ilyet ez sokkal jobb és van is értelme megvenni:
lab-nation -
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #125 üzenetére
Teljesen jogos a hozzáállásod. Nem azt mondtam, hogy mindenkinek kísérletezni kell csak azt mondtam, hogy nem kell mindig másolni. Lehet újítani is aki akar/tud.
Nagyon is ajánlom a kiszemelt Dynaco kapcsolást. És Indell trafókhoz már volt szerencsém szerintem teljesen elfogadható minőséget nyújtanak az árukért cserébe.
-
vodkaboy22
addikt
Én kezdetnek ha nincs nagy igényed akkor egy sima OPA-s phono fokozatot csinálnék MM hangszedőhöz. Amit viszont kammerer-től biztos megfogadnék:
- Egy jó MM hangszedő beszerzése nagyon nagyon nagy előrelépés... Egy már hallgatható Audio-Technika 5000ft körül van... Ezzel ugyan a trabiból nem varázsolsz Mercit, de már egy korrekt kis OpelAstra-t kapsz ami hűséges társad lehet. -
vodkaboy22
addikt
Csöves Phono-k nagyon nagyon jók. De nem kis móka őket Jól megcsinálni. Egy egyszerű végfok újgyakorlat egy középszerű csöves phonohoz képest no meg aztán egy jó phono?!
Nekem Eddig bevallom nem sikerült jót összerakni. 4db 6DJ8-al csináltam már ugyan hallgathatót, de sajnos itt ott hiányzott pár dolog aminek nem örültem és parkoló pályára került a projekt, mert míg azzal bajlódtam csinálhattam volna 3 normális csöves végfokot...
-
vodkaboy22
addikt
Földéles kevésbé kulcs a relatíve nagy jelfeszültségek mellett (50Vrms), de itt is meg kell jól csinálni.
A mikrofónia addig gond amíg nem megfelelő dobozba rezgesmentesítő lábak nélkül építkezik az ember ilyenre érzékeny alkatrészek mellett. A cső mint olyan mikrofónia érzékeny. De ki mondta hogy ne legyen jó lába egy erősítőnek?
Ha jót épít az ember nem gond ha rosszat akkor jobban előjön mint a tranzisztornál.
Itt amit sokan elszúrnak és el lehet szúrni az a fűtés hálózat! Nem sok figyelmet szentelnek neki és ahogy esik puffan módon bekötik. Na ez gond. Ide jó kábel kell csavart érpár egészen cső lábáig ahol kell még kondi is. (Fólia). Sajnos a fűtésből (a cikászról ) át tud futni a zaj a katódra, mivel a kettő között elég jó kapacitív és induktív csatolás is van.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
#03969024 #107 üzenetére
Nos, nem vagyok elektronikai szakember, de nem hiszem, hogy sok újat hozhat még a csöves technika.
Pedig hozhat, hoz is és hozni is fog. Van pl olyan gyártó aki 2009-től kezdett el gyártani csövet ráadásul saját egyedi tervezésű wolfrám-tóriumos katodú direkt fűtéses triódát, olyan pici millerkapacitással, hogy a datasheet-et nehéz elhinni... No meg olyan tudással amivel már szégyenletesen jó SE-t lehet építeni.
De lehet hozni még példát bőven. Ugyebár a nanokristályos vasmagok is nem rég kúsztak be igazán a használatba (Köztudatba?) vagy a jobb fajta fóliakondik. És még nem is mondtam olyat, hogy mi van azzal a csöves technikával ami fel van "tunningolva" félvezetővel. (Nem hibridre gondolok, hanem olyanra aminél bias pontot, áramgenerátort, aktív terhelést, keresztváltást, stabilizálást valósítanak meg.)
Pl 20 éve még mindenki hazugnak mondott volna ha azt mondom, hogy csöves erősítő kimenő trafóval 1-200 000Hz-ig terjedő stabil szép bőde diagrammal! Most meg már van ilyen... (Nanokristályos magnak és más furmányosságnak hála.)
-
vodkaboy22
addikt
válasz
#03969024 #102 üzenetére
A másik, hogy szerintem csak úgy érdemes erősítőt építeni, ha előtte valahol meghallgattad.
Ezzel nem értek egyet. Több érdekes kapcsolásomból épült erősítő látott már napvilágot amelyek közel se voltak elérhetőek boltban mégis remek hangú darabok lettek. Pl nem hiszem hogy bárki is csinált már OTL EBL21 fejhallgató erősítőt mégis csodás hangja volt. Vagy Pushpull 6n1p fejhallgató erősítőt mégis nagyon szép hangja volt. stb stb stb. (Jelenleg is csuda egyedi dolgokat fogok építeni).
Meg akik jelenleg is építenek terveznek és modern dolgot akarnak azok hol hallgatják meg?Jó felé vezető út nem egy ismert lemásolása... Persze így is lehet jót kapni, de nem feltétlen számodra a legjobbat.
Totál ide tartozik: Melyik volt az első a csirke vagy a tojás? Melyik volt az első a jó erősítő amit meghallgattak...
-
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #100 üzenetére
Engem mindenképp!
-
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #98 üzenetére
Hoho köszi a linket!
Én inkább a Dynaco féle pushpull-t vállalnám be -
vodkaboy22
addikt
válasz
Ereshkigal #90 üzenetére
Jogos. Egy biztos hogy ennek a kapcsolásnak nagy előnye a minusz egy csatoló kondi!
Én ajánlom, jó tápot is csinálsz hozzá.
Egyre figyelj!
Az 5687-ek fűtés fesze ne legyen túl pozitív vagy negatív a katódhoz képest (átüthetnek). Ezt datasheet leírja. Fontos! -
vodkaboy22
addikt
válasz
vodkaboy22 #78 üzenetére
Lemaradt a kép.
Én ECC99 helyett ECC88-al építettem.
-
vodkaboy22
addikt
Nehh túlbonyolítottam a magyarázatot.
Szóval kezdetben 6 Pentódával akartam egy morganjones-t. Meg is csináltam és lemértem (ekkor volt a meglepő 2Mhz-es mérés, azért ennyi mivel a fgv generátor többet nem tudott). Mivel játszadoztam ezért átalakítotam 4 Pentódás SRPP-re. Ez is jó volt és így spóroltam 2 Pentódát ezért így maradt. A kimenetet pedig a két nagy 100uF-os MKP kondival csatoltam. Ez is volt a cél csak míg építettem és mértem addig egy mks10 470nF-al csatoltam.
Kábelezésre csavart kábeleket 19 elemi szállal használtam ahol tápfesz ás fűtés fesz volt. Jel csatolásra meg a 75ohm-os fehér antenna kábelt, közvetlen a két fokozat között is csak ott megúsztam egy 3centis darabbal. Illetve közvetlen a cső lábán "lógó" alkatrészeken mértem.A morganJones-ban az első fokozatnál a Pentóda pentóda kapcsolásban volt a második fokozatnál (white-féle katódkövető) ott meg triódaként volt kötve mindkét pentóda).
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Ereshkigal #70 üzenetére
Ez nem is olyan rossz! Csak 1Ohm katód ellenállás helyett tennék legalább 4.7-et sajnos a 6C33C hajlamos a megfutásra, nem is szabad szimplán fixed bias-al építeni vele.
Ennek a kapcsolásnak egyetlen "hátránya" , hogy kell két tápfesz hozzá, hogy a B2 (-170V-ot előállítsd) illetve egy C- bias feszt még egy táp... Sok SOk táp. De nem rossz.
5687 helyett inkább mást használnék. Nekem favorit az E88CC (mivel frame grid) Ebből kéne jobb kapcsolást kihozni.Én anno ilyet
csináltam.
-
vodkaboy22
addikt
Légszereléssel
Ugye a kis sunyi C3M pentodában <0.018pF millerkapacitással bír. Ez nem hátráltató tényező. A kábelezés meg ha roppant rövid az segít. Kondinak csak MKS (nem véletlen) a többi a parazita induktivitás miatt el kezd nagy ESR-t mutatni. Ellenállás fémrétegÉs természetesen mérés erejére 4,7kOhm terhelés volt csak de azon stabil 5Vrms
Ja fontos! Az erősítő bemenetén illesztve volt a kábel 75Ohm-al. (Kapcsolás bemeneti ellenállása >2.5Mohm)
Fgv generátortól pedig 75Ohm-os kábel egészen cső lábáig. Most is ezek a kábelek vannak bent csak a kimeneten cseréltem kondit és átkötöttem SRPP-re így megsprólva 1 pentódát csatornánként. -
vodkaboy22
addikt
Nyákot az EQ-nak igen de a többi mehet légszerelve szerintem. Ellenállásokat is jó ha cseréled vagy ha nem mind mérd le. Nem mai darabok lehet pár már nem éppen azt tudja amit elvárnál tőlük amúgy is filléres tételek.
Kondit mindet cserélném egytől egyig
Pótméter nem hiszem gond lehet. 500ft-ért már elég jót kapni. -
vodkaboy22
addikt
Igen igen az kis OTLdac nagyon remek darab lett.
Különben ez is igaz az a jó kondi ami nincs ott. Jut eszembe heccből nem rég megépítettem a morganJones-t Pentodákkal. (C3M) 20dB-s negatív visszacsatolással 2Mhz-es szinusz a kimeneten még nem vesztett az amplitúdójából.
Végül inkább csak egy "SRPP" lett belőle ennek még nem néztem meg a frekvencia menetét csak 40kHZ-ig addig sima. 100uF-os MKP fólia kondi van a kimenetén kb 66Ohm-os kimenő ellenállással. Nagyobb szép hangja van.
Találós kérdés? Hogyan kötsz be két pentodát SRPP-be?
-
vodkaboy22
addikt
Akkor én azt ajánlom, ha meg van az alapkapcsolás akkor mondjunk véleményt mi maradhat meg.
Szerintem a trafók, foglalatok és esetleg a csövek maradhatnak. A többi a huzalozás+ellenállások+kondik a hosszú életük miatt nem megbízhatóak. MIndenképp cserélném őket, nem is drága dolgok. Viszont a régi kiszáradó félben lévő kondikat újra cserélve hangminőségben is nagyságrendeket javíthatsz.Biztonságtechnikai megfontolásból a pótmétereket és a kapcsolókat is cserélném. (Nem jó móka a 300Vdc. Főleg mert amikor megráz akkor vérbontást csinál és az bizony halálos lehet...)
-
vodkaboy22
addikt
Én is ahol tehetem MKS párti vagyok és azt használom, de ami érdekes lehet itt az elektroncsöveknél, hogy OTL alkalmazásban (ahol nincs kimenő trafó), mit lehet használni?
Erre én fejhallgató erősítőnél minden esetben 20-100uF-os nagy motorindító fólia kondit ajánlok (400-600V-os) ezek általában MKP alapú kondik, de nagyon jók. Nagy áramra képesek (kicsi ESR) viszont egy hátulütőjük van, hogy viszonylag nagy parazita induktivitásuk van, át kell kötni őket egy MKS10 1uF kondival.
Hangminőségben egyből hallatszik a szokásos alu elektrolit kondihoz képest a különbség.
-
vodkaboy22
addikt
Az 46-os hozzászólásban linkeltél egy kapcsolást az alapján mondtam.
Ez viszont már egy teljesen korrekt kapcsolás. Van galván leválasztás és teljes egyenirányítás van. (A feljebb linkeltben az AZ41 csak fél egyenirányítás volt azt nehezebb szűrni nagyobb a ripple feszültség a tápban.) -
vodkaboy22
addikt
Ami rádióban lévő trafója miért nem jó ehhez?
Külön van egy hangszóró trafó is.Igen a két trafóból az egyik a kimenő trafó. Ez megy a hangszóróhoz. (Ezt nem kell bántanod elvileg).
A táptrafó viszont sajnos csak egy autotrafó. Ez azt jelenti, hogy a konnektor felől jövő hálózati feszültséget nem választja le galvanikusan (1 ponton összevannak kötve). Ez nagyon veszélyes! Illetve tönkreteheti azt a hálózat által táplált eszközt amit összeakarsz kapcsolni ezzel az erősítővel (példa: hangkártyát dugsz erre az erősítőre! >> PC tönkremehet).Bocsi kevertelek neked akkor MONO kell!
EQ is kell akkor. Ehhez azt ajánlom (árban is ez a jó döntés), hogy egy sima analog passzív EQ kit-et kell venni ebay-ről. Időt és sok pénzt is tudsz sporólni.
Az ECC85 nem éppen a legjobb az analog frekvenciára ez egy főleg VHF-re kitalált cső. Használható persze de megkötésekkel. (Tudom tapasztalat).Amennyiben a végfoktrafó marad. Foglalatok maradnak. Akkor is kell egy hálózati trafó csere biztonság miatt. Kell pár új kondenzátor (ennyi év után az elektrolit kondik a rádióban biztos kezdenek kiszáradni). Kellhet két cső is (ECC81 helyett valami és egy új EL84 biztos ami biztos). A tápfeszt érdemes diódahíddal egyenirányítani hogy rendes táp legyen.
-
vodkaboy22
addikt
Igazad van szép magyar nevén gyorsítórács (screen grid). A második állításom viszont nem csak tapasztalatokra épített, de dokumentált is.
Regulated screen. The supply Voltage on the screen effects the gain of the valve. It is essential that the screen Voltage be stable (regulated) and should not change (reduce) when the amp is driven to full power. Tetrode configured HiFi amps are rarely designed with a circuit to regulate the screen Voltage. This is considered un-necessary because HiFi amps are rarely driven at full power. All that is provided is extra filtering to insure 100Hz / 120Hz power supply ripple does not get to the screens.
The combination of the effects of the screen grid and the grid damping resistor often allow the use of this design without neutralization. The screen found in tetrodes and pentodes, greatly increases the valve's gain by reducing the effect of anode voltage on anode current.
A kijelentésem, hogy "majdnem bármilyen zajos" elfogadom lehet kicsit erős volt, de a lényegre rátapint. >> Nagyban javítható a végfokozat táp zaj elnyomása, ha a gyorsítórács stopping resistorját felhasználva és egy kondenzátort beültetve még egy alul áteresztő szűrőt képzünk.
Én eddig így olvastam, így tudtam. Tapasztalatodra építve: sántít valahol? -
vodkaboy22
addikt
Mi a célod vele? Egy kis stereo végfok erősítőnek használnád?
Akkor a tápfeszültségnek galvánmentesen le kell választva lennie a hálózatról mert ha összedugsz 2 eszközt akkor az egyik könnyen kinyírhatja a másikat... Illetve téged. Tehát ezt a hálózati trafót nem használhatod mer ez kvázi autotrafoként üzemel (nincs elválasztás primer és szekunder között elektromosan).
Stereo kell? Van két csatorna a rádióban? Ha nincs akkor két rádio kell (Ezek a radiók Mono-k szoktak lenni)
EQ-ra van szükséged? Ok legyen de akkor normális EQ kapcsolással. Majd kerítek.
A csöves trafós erősítőknél ha úgy kapcsolod be, hogy a szekunderen nincs trafó. Akkor könnyen kinyírhatod az erősítődet mivel akkor a végfok cső számára egy induktor szerepét fogja betölteni a kimenő trafó nem pedig egy impedanciatranszformálás lévén egy ellenállást. Magyarul ha nincs hangszoró kötve a kimenőtrafóra akkor a végfokcső nem megfelelő terhelést fog kapni! Kapcsolót ezért nem teszünk hogy ilyen véletlen se legyen. Felesleges is.
Huh mindent megválaszoltam?
4. Az EL84 2.dik rácsát hívják screen-nek ezt pentoda üzemben tápfeszre emeljük vagy trioda üzemben anodhoz kötjük közvetlen. Na most ez nem visel el túl sok áramot, így nem szabad hagyni számára hirtelen tranziensekből adodó nagy áramfelvételt (bekapcsolás, zaj, bármi), így egy ellenálláson keresztül szoktuk kötni, de hogy tiszta DC-t kapjon az egy kondit is kötünk hozzá, ez a pentodának nagyon nagy zajelnyomást is ad, mivel a pentoda zajosságát (tápfesz felöl) a screen-re érkező zaj adja. Az anód felé majdnem bármilyen zajos tápfesz is mehet ha a screen zajmentes DC-t kap!
-
vodkaboy22
addikt
A tápegység részét el kell felejteni az AZ41 miatt is és hogy nincs galván leválasztás.
Az el84-nél van egy lokális frekvenciafüggő visszacsatolás (anod-gate között) azt is el kell tüntetni.
A kimenő trafó szekunderére nem szabad tenni kapcsolót.
A screen-t egy min 100 OHm-on keresztül szabad bekötni, de akkor már kell kondi is.
Az ecc81 nem rossz cső de az eq hálózatot ki kell venni a két cső közül.
Az ilyenhez már dukál egy negatív visszacsatolás is. -
vodkaboy22
addikt
Kis végfok. A probléma ott kezdődik, hogy legalább két kimenő trafó kell. Amit 1 radioból nem tudsz begyűjteni. Mennyi Wrms-re lenne szükséged? (Mielőtt válaszolnál tanács: nézz utána pontosan Wrms, Wsinus-zenei, Wpmpo stb dolgoknak, mivel a kommersz bolti eszközök nem rms-t adnak meg hanem csoda kamu PMPO-ot meg hasonlót... ezeket legalább 3-4-el kell osztani hogy értelmes adatot adjanak.)
Összehasonlításnak:
4Wrms stereo az egy 86dB/W hangfallal egy asztali hangfalnak PC mellé bőven sok.Egy kis 3x4méteres szobába kényelmes esti filmnézéshez.
Én kezdetnek egy EL84 vagy ha van EBL21-es SE végfokot építenék. Ehhez trafót lehet használtan is találni, de lomex.hu 7200ft egy db jó kimenő trafó a célra. Ehhez kell még pár apróság, de ha kérsz holnap este feltöltök egy jó kapcsolást is.
-
vodkaboy22
addikt
Érdekes kép az előző cikkhez. Akinek a méret a lényeg. -
vodkaboy22
addikt
-
vodkaboy22
addikt
Én is hasonlóan kezdtem aztán VIK végére már 2-3 eladott csöves erősítőm volt. Egy biztos a csöves technika építésénél nagyon óvatosnak kell lenni a nagy fesz DC-vel, mert ez tényleg ŐL!
Viszont ha szeretnél neki vágni a projektnek és van egy kis műhelynek valód pár szerszámmal szerintem szívesen tudunk segíteni elindulni.
Én kezdetnek egy kis EL84-ECC88 végfokot választanék kezdő projektnek vagy fejhallgatóhoz egy 3 ECC88-asból egy MorganJones OTL-t. Aztán lehet ezeket cifrázni EM84-essel stb.
Az ECC85-el nem egyszerű jót de használható az ECL84 kíváló ha a pentóda részét triódaként kötöd be egy steroiddal felhízlalt tuning ECC88-as karakterisztikáját és kis torzítását produkálja. Építhető vele tuning MorganJones. 4db ECL84. Első fokozat SRPP második fokozat 2db Pentódával white-féle katódkövető. Tervezek egy ilyet csinálni van is vagy 20 ilyen csövem és már több is sorba van állítva mert lemértem a karakterisztikájukat.ECL84
SRPP
White-féle katódkövető -
vodkaboy22
addikt
Huh ennek utána kéne néznem.
De szerintem az EL84-es kimenőtrafós kimenet jó kezdetnek, csak sima pentóda kötésben kell betenni elé meg kell egy valamilyen fesz erősítő fokozat pl ecc88. Így egy kellemes 3-4W-os végfok kapható.
Tehát a foglalatok, a kimenőtrafó, az el84 és még ha jobb állapotban van akkor a hálózati trafó is jó. A többi ha jót akarsz kuka. Kell egy értelmes kapcsolás azt hajrá. -
vodkaboy22
addikt
válasz
Ereshkigal #26 üzenetére
Értelmes áron az Indel gyárt új trafókat. (pl: lomex-ről tudsz venni). Illetve én sok kimenő trafót veszek bontottat vatera innen onnan.
GU-50 nem rossz nem rossz de akkor már EL-34 szerintem ultralinear-ban.
Ami még jó SE-ben (szerintem a legjobb) az a 6c33c. De 2A3 is eszméletlen kár hogy kicsi kakaót lehet kivenni belőle. Bár egy paralel SE-vel már elegendő.Én amivel kísérletezni akarok még az egy olyan SE ahol a trafó egy kvázi pushpull trafó csak az egyik oldalát nem egy másik cső látja el hanem símán csak egy DC ellenáram folyik ott kompenzálva a trafó felmágneseződését.
-
vodkaboy22
addikt
Huhu volt dolgom ezzel a kis trafóval vateráról vettem egy párt anno. Végül sehogy se tudtam sajnos számomra élvezhetővé tenni egy 6080-as dupla triódával SE-ben, így parafeeding-essé tettem. Meglepően jó lett. Remek méllyel. Az induktor szerepét egy 20VA-s kis trafó 24V-os szekundere adta.
Szerintem a gond az volt ezzel a kis trafóval hogy elég kevés légrést tettek bele így az SE DC terhelése nagyon kilökte a munkapontból.
-
vodkaboy22
addikt
Na köszi a linket huh már alig emlékeztem, hogy neked "segítettem" volna. De örülök, hogy tovább léptél!
A kis Morgan jones nagyon jó darab. Szép is.
A 6n13sz-hez ha teszel egy kisebb negatív visszacsatolást sokat javulhat a hangja. Ez igaz a PCL erősítőre is. Bár ízlések és pofonok. Én ha nem muszáj nem teszek visszacsatolást mivel sok
4-5-6. rendű torzítást generál (ugyan a 2-3 rendűt rendesen csökkenti).
Ha van még kedved akkor csinálj egy 8W körüli végfokot isÉn EL84-el kezdeném egyszerű barátságos cső, de lehet EL34-el is. Kimenőt már elég jót lehet találni Indel-től újat kb 10k környékén.
-
vodkaboy22
addikt
Digit oldal természetesn félvezetős
(ezt elfelejtettem leírni)
Analog oldal viszont érdekes lesz mivel teljesen szimmetrikus jel jön a DAC chipből (AKM4399) csak csöves fokozat követi ahol:
- Aktív LPF filter
- Hangerő szabályzás szimmetrikus jelhez
- PushPull transzformátoros kimenet 1db Szimmetrikus dupla szekunderes kimenet és 1db aszimmetrikus 1 szekunderes kimenet (galván függetlenek). Teljesen egyedi tekercselésű toroid nanokristályos maggal (finemet).Talán egy fél élet munkája is kevés lenne a digitális oldalhoz csövekkel nem?
-
vodkaboy22
addikt
Amint időm engedi és sikerül bedobozolni és kicsit csinosítanom új csöves DAC-om is beteszem
-
vodkaboy22
addikt
Úgy gondolom ugyan zenehallgatásom 95%-ban PC és 5% bakelit de még így is elértem arra a szintre, hogy csak csöves hifivel szeretnék foglalkozni.
Jelenleg is ami analog jel azt csak csövek erősítik nálam kezdve a DAC chiptőlFOgok egy kezdő cikket írni az elektroncső történetéről és egy LINK gyűjteményt is be kellene tennem témába vágóan.
-
vodkaboy22
addikt
Az elektroncső (Amerikánusul : Valve vagy Europianusul: Electron Tube) mindig is része volt az audio hi-fi és studio világnak. Úgy gondolom ez nem is fog változni. Az elektroncső nem csak egy tranzisztor helyetesítő a régi világból, hanem egy erősen különböző lelkivilágú dolog. Igen ez is "csak" egy aktív elektronikai elem ami jel erősítést végez, de eltérése lévén a tranzisztortól sok mindenben eltérő gondolkodás módot követel meg!
Az elektroncső története az első világháborút is megelőzi és mégis a mai napig sem tudunk "szabadulni" tőle. Nem csak a zene kedvelők és készítők fogják továbbra is használni, hanem a mikrónk (magnetron) egyik lényeges eleme is ez de hamarosan még a legmodernebb processzorokban is újra megjelenik (vacuumtransistor). De nem is folytatnám itt a felesleges story-t erről majd inkább egy cikk formájában.
Az elektroncső az audio-ban mindig is egy magasabb minőségi szintet képviselt a drágább anyagköltsége miatt. Még akkor is ha manapság már kínai barátaink lévén nagyon olcsó elektroncsöves dolgok is megvehetők. Annak fényében, hogy ezek az eszközök a tízszer olcsóbb félvezetősökkel hozható egy minőségi szintre már érthető, hogy még ezek is miért drágák. Konkrét példa!
Egy ~ 25eft költségű elektroncsővesnek hírdetett hibrid fejhallgató erősítő hangminőségben nem tud többet mint egy 5-10eft-os félvezetős... Így a viszonylag "olcsó" is drágának minősíthető. Feljebb lépve már értelmes vétel is elkapható ahol ugyanazon pénzért ugyanolyan hangminőséget kapunk csak más stílusban.
(pl: 80eft-tól már árban ugyanannyiért kapunk hasonló jó minőséget mindkét világból. Természetesen ügyes DIY emberek rátudnak cáfolni erre, de nagyon ritka!)Úgy gondolom ez egy érdekes téma ahol nagyon sok kérdés és köd van az emberek fejében.
Topikban témakörei:
- Elektroncső elmélete és történetei
- Végfok erősítők
- Fejhallgató erősítők
- Előerősítők (MC, MM phono fokozatok is)
- Csöves DAC-ok
- Elektroncsöves témát érintő alkatrészek (Kimenő transzformátor, Foglalatok, Nagy fóliakondik)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen NAS-t vegyek?
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Raspberry Pi
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Formula-1
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 16/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- BONTATLAN Samsung Galaxy A32 5G 4/64GB FÜGGETLEN - FIX ÁR
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- HP EliteDesk 800 G1 USDT i5-4590s 8gb ram 120gb ssd wifi gigabit minigép eladó olcsón
- Iphone 14 ProMax Space Black 128GB Garanciás
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12500 16GB DDR4 512GB SSD RTX ROG 2080 8GB Rampage SHIVA Seasonic 550W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest