- Dell notebook topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- OLED TV topic
- Kompakt vízhűtés
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
proximus #765 üzenetére
''Az rc -k, a jelenlegi stabilnak(1.4) voltak az előkészítői''
Ja...
Na szóval. Ha én mindent alapról akarok kezdeni, akkor mekkora a ''buktató-százalék''? Buktató alatt nem azt értem, hogy én sík hülye vagyok, és nem veszek észre valami logikus dolgot, hanem azt ha valami egyáltalán nem egyértelmű/a megoldás nem az (pl. na most nem tudok ide mit írni, de el lehet képzelni, ugye?).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
proximus #756 üzenetére
Na most én egy-két dolgot nem értek:
- azt írod, hogy a telepítő CD...ha a live verzió van, akkor az mit telepít? Ha meg a stage-es, akkor meg milyen telepítés?
- Mennyire bonyolult, és legfőkébb mennyire buktató esélyes, ha a stage módszerrel telepítek? (magyarul mennyi az esélye annak, hogy valami olyan hibába ütközök, ami miatt abba kell hagynom a telepítést?)
- Érdemes az rc-ket letölteni, esetleg érdemes a véglegesre várnom, vagy használjam a legújabb stabil verziót? (ez a 1.4 ha jól láttam). -
Cathfaern
nagyúr
válasz
proximus #749 üzenetére
''csili-vili'' disztrib esetén nem feltétlenül a kinézetre gondoltam, hisz a KDE hót' ugyanolyan Debian és MDK alatt is
Hanem arra, hogy mennyire hajlandó pl. önálló hardverfelismerésre (magyarul ne nekem kelljen fél évet szenvednem a nettel/hanggal/stb-vel, hanem ő ezt szépen magának, jobb esetben telepítés közben. elrendezze)
-
Cathfaern
nagyúr
Megint kezd elegem lenni a Debianből
Pedig semmi nagyobb bajom nincs vele, csak most ez a 3D sehogysem akar összejönni, akkor még nem is beszéltam olyanról, hogy CD-író (k3b lényegében lefagy elindulás helyett), java, DirectConnect (az apt-get-es verzió használhatatlan => fordítani kéne), mplayer, Pendrive (bár ehhez csak erőt kéne vennem...vagy nem), újabban nem hajlandó induláskor a lineakd rendesen működni, le kell lőni, aztán újból elindítani, egyre jobban hiányzik a KDE (nem tudom, valahogy képtelen vagyok megszeretni a Gnome-ot), vmware-al meg meg sem próbálkozom
Ráadásul alig van időm a tanulás mellett ezzel szórakozni, főleg úgy, hogy ha rendes (folyamatos) segítséget akarok, akkor nem árt, ha egész nap a gép előtt ülök
(abból adódóan, hogy ki tudja ki mikor fog idevetődni).
Azt az előrekonfigurált Gentoo-t mihez hasonlítanád? Inkább egy Debian-hoz, vagy inkább egy ''csili-vili'' disztribhez? -
Cathfaern
nagyúr
Letöltve a megfelelőt, mindent beállítva, x-et elindul, 3D nincs. X logjában a következő:
(II) fglrx(0): [drm] drmOpen failed
(EE) fglrx(0): DRIScreenInit failed!
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *
Nekem a menuconfig-ban olyan van, hogy
- /dev/agpgart
- Direct Rendering Manager
- DRM 4.1 drivers: Ati Radeon
Ezek mindegyike be van kapcsolva, igaz nem modulként, hanem benne vannak a kernelben. Lehet, hogy ez a baj? -
Cathfaern
nagyúr
Felraktam a 4.3.0-as Xfree-t. Radeon-t állítottam be neki, a dri és a glx elől kivettem a #-t. Ennek ellenére glxgears futáskor ezt írja ki:
Xlib: extension ''XFree86-DRI'' missing on display '':0.0''.
(természetesen 130 fps-el megy)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #582 üzenetére
ööö...izé. A plugin könyvtárban két mappa van: desktop és i386. Előbbiben egy .png és egy .desktop fájl van, utóbbiban 3 mapppa: ns4 ns610 ns610-gcc32. Bármelyik mappában lévő .so-t próbálom linkelni, nem működik (elsőnél simán nem, a másik kettőnél meg ki is lép a mozilla, ha javát lát).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #477 üzenetére
Biztos én vagyok hülye, de a fentebb megadott linkről egy szép .bin fájlt tudok lehúzni. Idáig OK, de ezzel mit csináljak?
Te valami mappákról beszélsz
AZ Ati driverrel kapcsolatban nem tud senki semmit? Most áljjak neki 4.3.0-s X-et fordítani?(mondjuk UHU-n egyszer már megcsináltam
)
-
Cathfaern
nagyúr
4.2.xx X-em van. Végülis az ati féle driverrel próbálkozom. Most úgy néz ki, hogy össze is jött (a BusID PCI:1:0:1-et, ami az XF86Config-ban volt, átírtam PCI:1:0:0-ra). De gyakorlatilag a glxgears 60 fps-t nyom, az ''ati control'' nem működik (Details: Failed to execute child process ''/usr/X11R6/bin/fireglcontrol'' (No such file or directory)). A 60 fps miatt előszr vsync-re gondoltam (TFT monitorom van, 60 Hz-en megy), de a 3D-s képernyőkimélők beszaggatnak (tehát még a 60 fps-t sem érik el), illetve semmivel sem gyorsabbak, mint voltak.
Ráadásul az fglrxinfo kimenete:
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: VA Linux Systems, Inc.
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 Mesa 3.4.2
Tehát be sincs töltve az ATI driver -
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #487 üzenetére
zöld trutyit látok a kép helyett...persze ezt hardwareből csinálja és jó gyorsan
MEGALOL
Azon gondolkozok, hogy lehet, hogy nekem radeon helyett vesa van beállítva...lehet, hogy ezért nem megy? Viszont, akkor hogy hogy megy a 3D(glxgears: 160 fps körül) Egyébként package-ként elérhető a 4.3.0-s X debian-ban?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #473 üzenetére
OK, így már megy...fel is raktam. Viszont a video fülnél csak az x11-el tudom használni, a másik kettő elszáll ''Erro opening/initalizing the selected video_out (-vo) device'' hibával. Viszont az x11-et használva, meg nem tudok full screen-re váltani
(kimegy teljes képernyőre, de maga a videó az eredeti méretben marad).
Másik: hogy kell javát csinálni mozilla alá? Milyen csomagokat rakjak fel? -
Cathfaern
nagyúr
Probléma:
mplayer fordítás:
A ./configure --enbale-gui azt mondja, hogy az mplayer-hez mindenképp kell X11 support. Gondolom mondanom se kell, hogy van(Xfree 4.2.xx)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
proximus #465 üzenetére
----------VIA BusMastering IDE Configuration----------------
Driver Version: 3.37
South Bridge: VIA vt8233a
Revision: ISA 0x0 IDE 0x6
Highest DMA rate: UDMA133
BM-DMA base: 0xdc00
PCI clock: 33.3MHz
Master Read Cycle IRDY: 0ws
Master Write Cycle IRDY: 0ws
BM IDE Status Register Read Retry: yes
Max DRDY Pulse Width: No limit
-----------------------Primary IDE-------Secondary IDE------
Read DMA FIFO flush: yes yes
End Sector FIFO flush: no no
Prefetch Buffer: no no
Post Write Buffer: no no
Enabled: yes yes
Simplex only: no no
Cable Type: 80w 40w
-------------------drive0----drive1----drive2----drive3-----
Transfer Mode: UDMA PIO DMA PIO
Address Setup: 120ns 120ns 120ns 120ns
Cmd Active: 90ns 90ns 90ns 90ns
Cmd Recovery: 30ns 30ns 30ns 30ns
Data Active: 90ns 330ns 90ns 330ns
Data Recovery: 30ns 270ns 30ns 270ns
Cycle Time: 22ns 600ns 120ns 600ns
Transfer Rate: 88.8MB/s 3.3MB/s 16.6MB/s 3.3MB/s
hdparm:
Timing buffer-cache reads: 460 MB in 2.01 seconds = 228.86 MB/sec
Timing buffered disk reads: 98 MB in 3.01 seconds = 32.56 MB/sec
hddtemp:
/dev/hda: ST340016A: 41 C -
Cathfaern
nagyúr
Ezt írta ki:
setting fs readahead to 64
setting 32-bit IO_support flag to 3
setting multcount to 16
setting unmaskirq to 1 (on)
setting using_dma to 1 (on)
HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted
setting keep_settings to 1 (on)
setting drive keep features to 1 (on)
HDIO_DRIVE_CMD(keepsettings) failed: Input/output error
setting xfermode to 69 (UltraDMA mode5)
HDIO_DRIVE_CMD(setxfermode) failed: Input/output error
multcount = 16 (on)
IO_support = 3 (32-bit w/sync)
unmaskirq = 1 (on)
using_dma = 0 (off)
keepsettings = 1 (on)
readahead = 64 (on)
root voltam... -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #430 üzenetére
Viszont van egy kis problémám: kicsit mindha túl lassú lenne a gép. Pl. ha az apt-get install csinálja a
Reading Package Lists
Building Dependency Tree
akkor közben beszaggat a hang (meg az egérmutató, meg minden), szóval érezhetően belassul. De ez nem csak az apt-getnél van így. -
Cathfaern
nagyúr
Sikerült
Megy a hang
Igaz most fordítom harmadszor a kernelt: először kihagytam a ppp-t, lefordítottam. Jól van megy a net is, csak nincs hda2-m...ja, hogy be kellett volna a vfat-ot is jelölni?
Egyébként most már kijelentem:
Fejet hajtok a Debian előttEz a legjobb linux disztribúció, ami eddig láttam (pedig próbáltam MDK-t, RH-t, UHU-t, Slack-ot is). Nem mondom, hogy hibátlan, de ami hibáját láttam, az eddig mindig valamilyen csomaggal volt kapcsolatos (lásd: a kde-t még mindig nem tudom felrakni
). Viszont nagyon-nagyon jó az apt-get rendszer, nagyon jó ez az egyszerűsített kernel fordítás (végig olvastam a readme-t, és nagyon örültem, hogy nem kellett végigcsinálnom), és még lehetne sorolni. Azt hiszem most már jöhet az MDK 9.2, az az ő baja lesz
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #420 üzenetére
modconf-ban nincs. Ott néztem meg először.
Szóval maradjunk a 2. pontnál már csak azért is, mert nekem nem szimpatikus a 2.2.20-as kernel (ugyebár ez van most). Már csak annyi kéne, hogy valaki elmondja, hogy kell ezt a konfigurálást csinálni (jól értem, hogy ez =|= kernelforgatással?). Az is elég, ha elémvágtok egy leírást (angolul jöhet). -
Cathfaern
nagyúr
Következő kérdés:
Nem megy a hang. Gnome azt írja ki, hogy
Unable to open audio device '/dev/mixer'.
Please check that you have permissions to open '/dev/mixer'
and that you have sound support in your kernel.
Bootoláskor pedig azt írja ki a debian, hogy (sajna ezt nem tudom pontosan idézni) emu101k (SB LIve-om van) modprobe not needed, because it is compiled in the kernel.
modconf-ban nem találom az emu101k-t. -
Cathfaern
nagyúr
Első kérdés: hogy lehetne megoldani, hogy magától bemount-olja a két partíciómat (hda1 és hda2). természetesen mindezt úgy, hogy user is írhassa-olvashassa.
-
Cathfaern
nagyúr
Hehe
Jó hírem van: ezt most debian alól írom. De van egy mégjobb hírem: ezt most gnome alól írom
Elmondom mi történt: mint lentebb írtam, gondoltam kipróbálom a Red Hat-ot. Le is töltöttem, ki is írtam, a telepítés közben nagyon lenyűgözött (igazából nem tudom miért, de ott nagyon tetszett). A gondok ott kezdődtek, hogy nem volt hajlandó lilo bootloadert megcsinálni. Illetve megcsinálta, de gyakorlatilag nem működött, bejött magától a van. Na mindegy, 2. próbálkozásra grub-ot nyomtam neki, az ment rendesen. Elindul a RH gond nélkül. Állítgatok ezt, állítgatok azt, és oda értem, hogy fel kéne rakni az mc-t. Nagy nehezen megtaláltam a csomagkezelőt, mondom neki, hogy keresés mc...mondom keresés...héé, hol van itt a keresés??Remélem csak én voltam vak, de én sehogy sem találtam
Na jó mondom, akkor rakjuk fel az mc-t forrásból. De ahhoz meg le kell tölteni a netről, de ha már a neten kóvájgok, akkor hallgassunk egy kis zenét. Másik partíció bemount-ol, xmms elindít, zene kiválaszt, erre feldob egy hibaüzenetet. Érdeklődve fordulok oda, hogy vajon mi lehet az. Aztán elszemezgettünk a hibaüzenettel egy darabig. Ugyanis arról szólt, hogy a RH-os xmms verzió mp3-at nem támogat, mert hogy azt lehet illegális célokra használni. Mikor visszatért belém az élet, gyorsan felkapartam a földről az államat, beraktam a debian CD-t a CD-ROM-ba és újraindítottam a gépet, debian telepítés céljából
Telepítés simán összejött, utána az apt-get beállít, gnome felrak, gnome elindítad, mozilla elindít, és feljön a PH!-ra megírni ezt a hsz-t
Egyelőre ennyi...bár kérdésem bíztos lesz még
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #388 üzenetére
Hát azt hiszem egyelőre megint pihentetem a Debian-t egy ideig...biztos vagyok benne, hogy újra elő fogom szedni, hisz eddig ez az egyetlen diszt, amit egyszer sem sikerült rendesen megcsinálnom, mégis már kétszer látta gépem
Most éppen írom a red hat CD-ket...olyanom még nem volt eddig
-
Cathfaern
nagyúr
Hát...izé...én nem vettem észre, hogy bármi gond lett volna telepítés közben. Persze ez túl sokat nem jelent
Viszont az már inkább, hogy bootolás közben insmod/modprobe/stb. failed-ek sokaságát lehet olvasniMég furcsább, hogy nem mindig: van amelyik bootolásnál nincs semmi ilyen, máskor meg tele van (őszinte legyek, ez csak most tűnt fel, ugyanis semmi módszerrel nem emeli ki ezeket a hibákat, egyszerűen tovább megy).
-
Cathfaern
nagyúr
Ja, és valaki leírná, hogy hogyan kell szöveges felület alatt egeret csinálni?
Másik: most bejöttem linux alá, nyomtam egy apt-get update-et,amit frissített is. Majd megpróbálkoztam a gnome (újra) telepítésével. Azonban azt az üzenetet kaptam, hogy az adatbázisban benne van, de nem találja a gnome csomagotMost mi van? (a sources.list tegnap óta nem változott, akkor pedig sikeresen telepítette)
-
Cathfaern
nagyúr
Egész jó ez a links, de ez se hajlandó bevenni a hsy sorrend állítást
Szerintetek írjak Parci-nak, hogy csináljon ez ügyben valamit?
-
Cathfaern
nagyúr
OFF
Miért van az, hogy mindig pont akkor kell elmennem aludni, akkor kezdene feléledni a linux-os topic?
ON
Na holnapig a következő feladmányaim vannak számotokra:
Csináljunk Gnome-ot Cathfaern-nek! lásd #334 és #346
Fejletteb böngészp, mint a lynx? lásd #349
Hova írjunk, hogy legyen hossz ö és ü-nk? lásd #354
Ja, és még annyit, hogy az apt-cache search gnome-ra kiírt egy csomó mindent. Szóval azzal nincs gond. -
Cathfaern
nagyúr
Egyébként miért mondtad te azt egy másik topicban (már nem emlékszem hol), hogy azért nem írsz ékezeteket, mert debian alatt nem megy? Mint az alábbi példa is mutatja, nekem van simán ékezet (kivéve persze az ő és ű betűt. Most azért van, mert már Win alatt vagyok).
EGyébként a lynx-en kívűl van valami karakter-es módból indítható böngésző? Valami olyasmi kéne, ami valami minimális szín + oldalformázás megjelenítésére is képes. -
Cathfaern
nagyúr
Ja, igen: a xdm gnome indítás elott ezt is kiírja (ott alul egy kis ablakban): Can't locate module char-major-1x (x=változó számok, eddig 10-et és 13-at láttam)
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
Sajnos igazad lett
Jobban megnézve a hibaüzenetet, rájöttem, hogy tévedtem. Ezt írja ki a gnome:
Could not look up internet adress for debian(ezt adtam gépnévnek)
This will prevent Gnome from operating correctly
It may be possible to correct the problem by adding
debian to the file /etc/hosts. -
Cathfaern
nagyúr
jaja, ez a ''nem adtál nevet a gépnek'' dolog lesz az
Csak kissé hülye vagyok (még) az ilyenekhez
Azt én is sejtettem, hogy semmi köze a promp-hoz a gnome-nak, csak ott vol kiírva a ''none'', így azt írtam ide
(bár inkább ez kéne írnom:
)
Meg is kérdezi, hogy próbálkozzon a keresgéléssel, vagy mindenképp be akarok lépni. Ha az utóbbit választom, akkor meg feljön a splash-screen, de nem indul el a gnome betöltése
Szóval akkor hogyan lehetne a gépet elnevezni? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #327 üzenetére
Többé kevsébé sikerrel jártam. apt-get megy hiba nélkül...látszólag. Gyakorlatilag a apt-cache-t nem tudom használni, mert egyszerűen nem talál semmit
pl rákeresek a ''gnome''-ra, erre nem ír ki semmit. ha beírom neki, hogy install gnome, akkor meg felrakja a gnome-ot.
Ami viszont fontosabb: nem tudom a gnome-ot elindítani. A promtom így néz ki (xy nevű user esetén):
(none) xy .Vagy valami ilyesmi, a lényeg a none. Ugyanis erre a gnome azt mondja, hogy nem tetszik neki, és nem hajlandó elindulni. KDE-t nem sikerült feltennem. ''-f'' -el sem. Mindig van egy-két része, amire azt mondja, hogy azt nem lehet instalálni
De először azt a ''none''-al kéne csinálni valamit, hogy legalább valami grafikus felületem legyen (őszintén bevallom, ott azért otthonosabban érzem magam)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- Napelem
- Dell notebook topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Bomba ár! HP ProBook 450 G6 - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest