-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
stopperos
senior tag
válasz ambipur #7349 üzenetére
Simán, telepítettem már így. Ubuntuéknál elég jól elmagyarázzák. A /etc/grub.d/40_custom fájlban tudod hozzáadni a tetszőleges menüelemeket.
Lehet elsőre nem jön össze, de akkor boot alatt a grub menüben szerkesztheted és kikeresheted hogy mi volt a gond. Szerencsére működik a TAB kiegészítés.
(Én pxe/tftp segítségével oldom meg azóta hálózaton keresztül. Ezért nem tudok segíteni többet.)
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
törölt tag
-
törölt tag
Itt most melyik kernel verzió mit jelent?
Linux debian 4.3.0-1-amd64 #1 SMP Debian 4.3.3-5 (2016-01-04) x86_64 GNU/Linux
-
Gondoltam, pár éves ubuntu (és származékai) használat után megismerkednék a Debiannal (gnome).
A filekezelő itt még szörnyűbb, mint ubuntun
Gondoltam felrakom a Nemo-t, de úgy tűnik az hozná magával az egész cinnamont. Az normális?ttf-mscorefonts-installer az itt nincs?
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
WTF?
Telepíteném fel a VirtualBox-ot, erre ezt tolja a pofámba:Helyezze be a(z)
„Debian GNU/Linux 8.2.0 _Jessie_ - Official amd64 CD Binary-1 20150906-11:13”
címkéjű lemezt a(z) /media/cdrom/ meghajtóba, és nyomja meg az Entert
Nincs is Optikai meghajtó a gépemben, pendrive-ról telepítettem...Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
spammer
veterán
-
válasz spammer #7362 üzenetére
sudo apt-get update:
W: Sikertelen letöltés: cdrom://[Debian GNU/Linux 8.2.0 _Jessie_ - Official amd64 CD Binary-1 20150906-11:13]/dists/jessie/contrib/binary-amd64/Packages Használja az apt-cdrom parancsot a CD felismertetésére. Az apt-get update nem használható új CD-k hozzáadására.
W: Sikertelen letöltés: cdrom://[Debian GNU/Linux 8.2.0 _Jessie_ - Official amd64 CD Binary-1 20150906-11:13]/dists/jessie/non-free/binary-amd64/Packages Használja az apt-cdrom parancsot a CD felismertetésére. Az apt-get update nem használható új CD-k hozzáadására.
E: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.Synaptic ugyanígy kedves jószág:
szerk.
Vagy minden sor végére írjam oda?[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
A sources.list fileban, van egy sor, amit ki kell kommentelni. Debian cd vagy mi van benne, most nincs előttem. Na ahol ez van írva, annak a sornak az elejére egy # -t kell biggyeszteni.
Nyitsz egy terminált, emelt jogosultság kell, ha sudózol akkor az, vagy root és beütöd:
nano /etc/apt/sources.list
Bebiggyeszted # ahová kell, majd Ctrl-O -val mentesz, Ctrl-X kilép, utána nyomsz egy apt-get update-t. Aztán nem lesz többet ez a cd hiba.
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
válasz Apollyon #7364 üzenetére
Köszi!
Ismertem már a sources.list szerkesztését, azzal nem volt gond.
Néztem is, miért van benne kétszer ugyanaz a CD-s sor, egyik kikommentelve.(#7362) spammer
Melyik sor végére írjam be ezt a contrib non-free-t?
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie main
deb http://security.debian.org/ jessie/updates main
deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates main
# jessie-updates, previously known as 'volatile'
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie-updates main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie-updates main
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian jessie contribNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
Apollyon
Korrektor
Minden sor végére kell a contrib non-free.
Mivel még nincs egy éve hogy kijött a stabil 8-as debian, annyira nem régiek a szoftverek, de az újabb verziók bekerülnek a backports repóba, szükség esetén azt is érdemes lehet bekapcsolni. Csak vigyázz, mert könnyen össze lehet kuszálni szegény debiant
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
válasz Apollyon #7369 üzenetére
Így már felment a ttfcorefonts(#7370) spammer
Én megszoktam (minden disztribúción), hogy a weboldal szerinti leírással telepítem. Így mindig a legújabb van meg, plusz az ilyen tárolókba felvett verziókkal nem tudom működne-e a partíció raw elérése.
-
Nagyon csúnyák a betűk Debianban. Bökdösöm a Hintig-et és az Élsimítást a Finomhangolóban, de semmit nem változik a kép. Van ennek valami más trükkje, vagy "ennyi, oszt jónapot"?
-
gery2123
őstag
fonts.conf fájlt létrehozol a /home alá az alábbi szöveggel
ms-core font felrak, hinting Slight, és RGBA<?xml version='1.0'?>
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM 'fonts.dtd'>
<fontconfig>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="rgba">
<const>rgb</const>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="hinting">
<bool>true</bool>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="hintstyle">
<const>hintslight</const>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="antialias">
<bool>true</bool>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="lcdfilter">
<const>lcddefault</const>
</edit>
</match>
</fontconfig>-- PSN_ID: GerY2123
-
spammer
veterán
válasz gery2123 #7373 üzenetére
Vagy: ~/.config/fontconfig/fonts.conf
Amúgy ja, ennyi elég is, nálam is így van belőve.
És az X-et újra kell indítani beállítás után. szerk: vagy lehet, hogy újra be is kell jelentkezni, már nem emlékszem pontosan.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
gery2123
őstag
válasz spammer #7374 üzenetére
Elég egy ki-bejelentkezés. Volt még régen valami amit csináltam, de már nem emlékszem rá. Viszonylag régen használtam már Debiant, Fedorát használok most, de kacsintok az Arch felé is. Szeretem ha friss a rendszer, és a Gnome 3.16-tól felfelé szép nekem.
-- PSN_ID: GerY2123
-
-
gery2123
őstag
Hát azért ennyire nem vészes a dolog szerintem. Persze nem egy KDE, de simán lehet rajta mókolni ezt azt. Nekem mondjuk a kedvencem a felület miatt, kézre áll a használata. Persze ízlések és pofonok.
Még a cinnamon van ami számomra okés, de ott meg az animációk hihetetlenek számomra. Nem értem, hogy miért nem lehet egy egyszerű animációt csinálni, mint a win esetében aztán kész... Na de majd a Mint 18[ Szerkesztve ]
-- PSN_ID: GerY2123
-
Mert a KDE-t nem szeretem, a cynnamon meg a mate olyan old school.
Mellesleg jó egy évig használtam ubuntut unity-vel (nem tehetek róla, tetszik), majd szintén egy évet elementary-t, ami valami gnome forknak tűnik.
Ehhez a kettőhöz képest, most millió beállítási lehetőség van előttemNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Apollyon
Korrektor
A KDE-t én sem szerettem, de most már nagyon. Ezzel a DE-vel kell a legkevesebbet szöszölni, és könnyen testre lehet szabni egyéni kinézetűre. A MATE-et is könnyen be tudod állítani, a színeket is úgy ahogy akarod, szóval ilyen téren nagyon jó az is. Csak nálam a tearinggel volt gond mate alatt. (Ki-be kellett kapcsolgatni a hw-es videogyorsítást.)
Kali linux alatt amúgy jó a gnóm, legalábbis amikor utoljára próbáltam. Ott egy kicsit módosítva van, sokkal használhatóbb. De a kali meg nem otthoni desktopnak való, az állandó root fiókkal meg nem is biztonságos.
A 4-es KDE egyébként már a end of life, az új Debianban már 5-ös lesz. Viszont az még bugos mint a szemét. Ezért is egyre jobban hajlok a WM-ek felé, na ott abszolút korlátlanok a lehetőségek (rendszertől függően), ha nem vesszük a fancy animációkat.
-
-
Apollyon
Korrektor
Simán fel lehet, és igen, elég sok csomag van.
Installhoz, ha nincs feltéve akkor előbb fel kell rakni az aptitude és a tasksel csomagokat.
Utána:
aptitude install ~t^desktop$ ~t^kde-desktop$
Le fog rántani egy jó fél gigát, el lesz vele amíg felrakja. Utána loginnál lehet választani a de-k között.
Ez amúgy azt a pakkot rakja fel, amit akkor rakna fel ha debian installkor választanád a kde-t.
Ja és igen, meg fogja kérdezni, hogy lecseréled-e a jelenlegi login managert KDM-re, mert az kell a kde-nek de nem vagyok benne biztos hogy kötelező, de szerintem ajánlott.
[ Szerkesztve ]
-
-
Apollyon
Korrektor
Így legyen ötösöm a lottón hogy ezt tudtam meg fogod kérdezni
A gtk-s programok esztétikusabb megjelenítéséhez kell a következő pár csomag:
gtk2-engines-oxygen
gtk3-engines-oxygenmeg ha nincs fent, akkor a kde-config-gtk-style is.
Ha automatikusan nem váltana át, akkor a rendszerbeállítások alatt az alkalmazások megjelenítésében (asszem így van magyarul) lehet váltogatni a style-t.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Apollyon #7384 üzenetére
>Így legyen ötösöm a lottón
Adja az ég!!!
1%-ot kérek belőleÉvekkel ezelőtt próbáltam a Chakrát és ugyanez volt vele a gond. Azaz volt ott más is, sokkal bosszantóbb probléma. Például a NAS-ról Samba megosztásról nem volt hajlandó lejátszani a filmet, csak miután átmásolta a user mappába. Szerencsére Debianon nincs ilyen gond.
Sajnos, már csak estére tudom kipróbálni, akkor leszek ismét gép közelben.
De nagyon köszönöm a segítségetJa, a KDE valamiért csak angolul megy. A nyelvek listájában csak ámerikás englis van.
I'll be back
-
Apollyon
Korrektor
3 éve én is chakráztam, de akkor még eléggé kesze-kusza rendszer volt, és ahogy olvasom a topikot, elég sokat kell foglalkozni vele, utánaolvasni.
Mármint ahhoz képest hogy a debiant egyszer fel kellett tenni, aztán többet nem kell vele törődni, néha 1-1 sec. update jön azt szevasz.
Ezt a lengvidzs dolgot még megnézem otthon ha hazaértem, de ha jól emlékszem debianon csak terminálból lehet rendesen nyelvet váltani.
-
-
-
CanibelZ
aktív tag
Azt hogy tudom beállítani, hogyha monitort használok rákötve, akkor duplázza a képet? Most azzal szórakozik, hogyha kihúzom a monitort, akkor fekete marad a laptopon a kép, amíg nem dugom vissza a monitort és engedélyezem a laptop képernyőjét. De ha azt engedélyezem, akkor meg a laptop képernyőjén hozza fel az új ablakokat, hiába van a monitor elsődlegesnek beállítva. KDE van fent, de eddig nem volt ezzel gond.
-
Ajjaj! Máris elvesztem a beállítások között. Plusz addig babráltam a panelt, hogy totál sikerült szétqrni. Szerencsére a .kde, share, config mappából törölt két plasma-desktop* fájlt helyrerakta
Egyébként nem lenne célszerű leszedni a GNOME fájlokat? Kicsit zavaró, hogy egy sor gnome program is itt virít a kde menüben. Pl. két számológép
-
válasz gery2123 #7396 üzenetére
Hát, a gnome-ot már belaktam, a kde-vel meg küzdök, mint disznó a jégen.
Gnome alatt pl. a fájlkezelő izomból elbír a rar fájllal, kde meg csak néz rá, mint borjú az új kapura. A Krusader is csak a winrar oldalára dob.
Szóval oké, hogy minden szir-sz*rt be lehet rajta állítani, de na...Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Androidos tablet topic
- Horgász topik
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Asszociációs játék. :)
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest