Új hozzászólás Aktív témák
-
raubisoda
senior tag
Segíts mester el vagyok havazva.Az előző lapomban Z77 extreme 4-ben a 4x2 1600 kingston genesis simán dalolva vígan furglázva kocogott 1833-at de a mostani lapban ami sz@rrá übereli az előző lapom az istenért nem tudok stabil 1800-at kihozni mert kékhaláloz.Annyira nem vágom a dolgot mem terén de 11/11/11/32/2-őn volt alapfeszen és 10perc win után blue screen.
Tudom nem sok értelme van na de na ha má illen a lapom
-
daveoff
veterán
Köszönöm! Közben nekiálltam saját kútfőből, és majdnem pont ugyanígy állítottam be, mint ahogy leírtad.
Most ott tartok, hogy 2400MHz@1,6V 10-11-11-29-2T, eddig stabil mindenben. A CR 1T nem akar menni, annál már párszor hibát ír a memtest, akkor azt ne is erőltessem, vagy kéne még egy kis fesz, hogy menjen?
-
Immy
őstag
Tuning biztos nem kell, már kinőttem abból a korszakból. Számomra a stabilitás magasabb prioritást élvez.
Még azt kell megnéznem, hogyha a procit kicserélem e5200-ről egy Core2Duo e8600-ra [link] akkor a memóriát 1066MHz helyett 1333MHz-en fogja tolni? Vagy megint bele futok az alaplap korlátozásába és csak maximum 1066MHz-en tudja kezelni a memóriát? [link]
Supported FSBs: 1333MHz / 1066MHz / 800MHz
Memory Types: DDR3 800/1066, DDR2 667/800 -
Immy
őstag
Közben sikerült kideríteni a pontos típust: Lenovo m58p
[link]Chipset: Intel Q45 and ICH10DO core chipset
Memory:
1066 MHz DDR3 (Double Data Rate) dual channel memory support
PC3-8500 memory supported
Uses 512MB, 1GB or 2GB memory modulesAlapvetően a CPU tud kezelni több memóriát. A chipset is tud 16GB-ot kezelni. Akkor csak az alaplapot kell rendesen megnézni. Ahogy látom más már belefutott hasonló problémába: [link]
Áhá most kezd csak világos lenni, hogy van itt turpisság ezerrel [link] : ha megnézzük az official features listát, akkor látszik, hogy csak ddr2 esetén kezel 16gb-ot. DDR3 esetén csak 8GB-ot. Mondanom sem kell, hogy volt egy olyan félrevezetés, hogy a legújabb bios már támogatja a 4gb-os modulok kezelését, de természetesen csak ddr2 memória használata esetén.
Tehát * MAX 8GB DDR3 RAM, using 4 x 2GB DDR3 modules
[link]
Szóval olyan memória kit-et kell néznem, ami 4*2GB DDR3 memóriából áll.A következő kérdésem, hogy érezni fogok teljesítmény csökkenést az által, hogy 4*2GB memóriám van a 2*4GB helyett?
-
Lalaland
tag
Köszi a választ. Már azt is próbáltam hogy adok először a vtt-nek, vccsa-nak(itt csak három lépcső van: 1,0; 1,1; 1,2
utána rakom 2133ra..de nem megy sajna. Pedig amikor megvettem a memokat és beleraktam a gépbe még el is indult 2400on, de azután egyszer se.. Most meg a 2133se sikerül.. Még 1 modullal próbát teszek.
-
Z10N
veterán
Miert kellett volna sejteni. A platform hivatalosan tamogatja az 1866-t. Azaz alap szolgaltatas. A lap feleszereltsegenek ehhez mi koze? Az IMC meg mint fentebb irtam 1866-t alapbol tamogat. Az a vicces a supportnal mint lathattad meg 2133-nak is van listaja. Egyertelmuen a lappal lesz vmi, mert mashol megy.
"Az MSi lapok amúgy klasszak, szeretem őket, de a RAM kezelésük a gyengéjük."
Ezt viszont nem tudtam. Van egy masik MSI lapon, azzal semmi gondom nincs. Megy benne a memoria tuning szepen, csomo idozites allitasi lehetoseg.
-
-
MasterMark
titán
Köszi a segítséget.
Amit még nem teljesen értek, hogy ha az APU elméletileg csak 1866-ig kezeli, akkor hogyhogy feljebb is tudom állítani? Akkor miért van odaírva hogy 1866?
Illetve elméletileg az alaplapom tudja az XMP-t, mégsem jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy a RAM-om ami van, abban nincsenek XMP "adatok" úgymond?
-
senki66
senior tag
Az F5-ös bios-szal csak egy hangyányival többet sikerült kihozni, ezzel 390 FSB, 1.2 MCH-val is stabilnak tűnik a gép tegnap 16 óra óta. Ep45C-DS3-nak nincsen "sztár biosza" ?
A tweaktown.com fórumon találtam egy modifikált biost egy nagyon hasonló lapra,
EP45C-DS3R 1.0 -re, az EP45C-DS3 1.0 -tól (ami nekem van) a lap specifikációja csak ennyi különbséget tartalmaz:
Support for Dolby Home Theater
Support for SATA RAID 0, RAID 1, RAID 5, and RAID 10Bios F6d
Updated with....
IRST 11.6.0.1702
Realtek 2.50Erről mi a véleményed, megkockáztassam feltenni?
-
dragonfx
veterán
De 2 slotos lapot vesyek,syoval ha 2x2ot rakok bele akkor teli van de ugye gyors.ha 1x4est akkor marad hely meg1 negyesnek de azt mondtak bitang lassu igy.
ja es ha 1600ast veszek + fesz.szel van esely hogy 1333on menjen cl7.be vagy 8ba?
ennek van elonye amugy jatekokban?? -
senki66
senior tag
-
senki66
senior tag
Jól van na, azért elég sok mindennek utána néztem , amíg "magamra hagytál"
. Keresgéltem külföldi Corsair-es , Gigabyte-os és egyéb forumokon meg úgy általában a neten . Kezdenek a dolgok felderengeni. Kipróbáltam a Gigabyte-os Easy Tune 6-ot (tudom hogy tuningos körökben nem kedvelt) de itt érnek az újabb meglepetések. 400 FSB 1600 MHz-t ugyan nem de 385 FSB 1540 MHz-t beállítva stabil a gép kb 36 óra alatt egy reboot 1,2 MCH Core-ral, de lehet az sem emiatt volt, sajnos a logokból nem tudtam kideríteni mi okozta)
Most pár órája 1,3 MCH Core-ral is stabilnak tűnik. Azonban hiába emelem az MCH-t 385 FSB felett már nem stabil. Sőt ha az Easy Tune-os beállításokat eleve biosból állítom be és ahogy tanácsoltad minden más értéket, amit nem változtatok alapértékre vagy ha nem tudom az értéket akkor normalra teszek, akkor is reboot pár perc múlva. -
senki66
senior tag
Úgy látom az előző hozzászólásodból "De ezek már a Tuning kezdőknek topik témái.", meg hogy válaszra sem méltatsz, pedig többször is jelen voltál a fórumon azóta (most is) hogy méltóságon alulinak tartod az MCH Latch-csel kapcsolatos kérdésemet. Emlékeztetnélek, hogy a topic címe: DDR3 topic & tuning és nincs benne, hogy csak profiknak, kezdők kíméljenek. Ez kicsit távol áll a korábbi "nagylelkű" ígéretedtől, hogy akár ki is teszteled a ramjaimat, persze nem mintha ezt akartam volna kérni.
-
senki66
senior tag
Közben tegnap már nagyjából kisakkoztam, mit kell állítsak. CPU Host Control - Enable,CPU Host Frequency -375...,PCI Express Frequency - 100, Extreme Memory Profile - Disable de sajnos bár először még 375-ön stabilnak tűnt, de afölött már újraindult. Visszatettem 375-re de akkor már azon sem ment. Az MCH Frequency Latch értéket autón hagytam , mert nem tudom ott milyen érték kellene.
-
-
senki66
senior tag
-
senki66
senior tag
Akkor ezt pont fordítva gondoltam, mint ahogy a másik topicban tárgyalt párhuzamos vs. merőleges hűtőt.
Úgy gondoltam, ha ventivel párhuzamosan fújom a lapot az hasonló ahhoz, mintha a procihűtő oldalra fújna.Tehát MCH fesz. 1,2 de az 1500 FSB/RAM frekvencia az melyik beállítás?
-
senki66
senior tag
Az első Vengeance KIT-tel az volt a gond, hogy a két lehetséges berakás esetén vagy el sem indult vagy csak 4 GB-ot látott a 8-ból, ezért meg mert ajánlották a "régebbi" ramokat, hát kipróbáltam a Kingstont. Akkor már veled egyeztetve is folytak a tesztek és memtest ontotta a hibákat, pedig nem is egész éjszakás hanem 1-2 körös tesztek voltak és mivel letelt a három nap gyorsan kicseréltem. A vásárlás ugyan Webshopon indult, de telefonos megrendelés és személyes átvétel volt, így nem is tudom melyik szabály vonatkozik rá. Mivel sejtettem, hogy nem lesz egyszerű a megfelelő, lapomhoz kompatibilis ram-ot találni, ezért már előre megállapodtam az eladóval, hogy probléma esetén visszahozhassam (cserélhessem) és Ő ajánlotta fel a három napos csere lehetőségét. Ez egy szóbeli megegyezés volt és nem akartam kockáztatni a 11000 pénzt.
Tudom, hogy a második Vengeance KIT csak a nagyobb hűtőbordáiban különbözik az elsőtől, de úgy gondoltam, mivel a hűtés az egyik kulcsprobléma, talán jobb választás lesz, ha meg ezzel sem indul rendesen, akkor azonnal visszaviszem. Nem is nagyon lett volna mire cserélni az üzletben, ebben az árkategóriában már csak egy Kingmax KIT lett volna ez lett volna az utolsó variáció, de erre a cserére már nem került sor bízva a "kitesztelés taktikájában".
Nem gondolom, hogy rossz szándék vezetett volna csak csalódott voltam, mert bíztam benne, hogy a Te segítségeddel sikerül megoldani a problémát és mert nem használtam ki az utolsó csere lehetőségét és mert úgy éreztem az én hibámként állítod be, hogy nem sikerül. Hidd el én nem ész nélkül tettem, amit tettem (legfeljebb némi speciális tudás és tapasztalat hiányában) de az nem ugyan az.
Most már mindegy, végül is ez a KIT még mindig a legjobb az eddig kipróbáltak közül és tovább próbálkozom az 1600 MHz-en való használattal, mert jóval gyorsabbnak érzem a rendszert, de addig marad 1333-on.Üdv,
senki66 -
senki66
senior tag
Mivel múltkor jól lecsesztél, hogy nem cserélni kell a ramot, hanem ki kell tesztelni, nekem ez azt sugallta, hogy kellő türelemmel majd lesz megoldás, három napig teszteltem mint a hülye, aztán ma elintézted annyival, hogy ha nincs kellő hűtés, akkor nem is fog menni 1600-on, ma megírom, hogy van hűtés, akkor meg nem jó a ramom, amit persze kicserélhettem volna, ha nem rád hallgatok, de így meg ugye így jártam. "köszönöm szépen"
-
jobbman
tag
Értem, de külön sem bootoltak sajnos.
Tápegységem már régóta hibátlanul megy a régebbi konfigomban, pedig P5K+E8400@4GHz és 4890-el volt küldve. Egyébként ZM500-HP a táp.Én CPU-ra tippelek elsősorban, aztán alaplap, de holnapra elvileg meg lesz a letesztelése más alkatrészekkel.
-
jobbman
tag
Köszönöm a választ.
Egy modullal, CMOS reset után próbáltam igen, elemet is kivettem de nem vártam fél órát csak 1 percet. Ilyen sok kell neki hogy elfelejtse? Ramokat is variáltam, minden slotban próbáltam.
PC speaker nem csipogott egyet sem.
Biost nem tudom mivel nem bootolt be a lap.Most egyik PH-s kollégánál van, neki van másik procija meg másik ramja is, ő próbálja ki nekem, remélem nem a lap halt meg. Ő azt mondta ilyen akkor szokott lenni amikor a proci halott, tehát amikor nincs semmi csipogás csak ki-be kapcsolgat.
-
J.varga7
tag
Tisztelt 04ahgy, és mindenki aki még ért hozzá!
Végül a következő gépet pakoltam össze:
ASROCK Z77 Pro4
Core i5 3570 processzor (NEM k-s verzió)
Corsair Vengeance DDR3 1600 Mhz 16 GB kitA kérdésem az lenne, hogy látszólag minden rendben a géppel, de a BIOS azt írja, hogy az 1600-as ramok csak 1333 Mzh-en mennek. Ezt az alaplap állítja be így alapból, vagy létezik, hogy ez a config nem is támogatja az 1600Mhz-en való futását a ramoknak? (remélem nem az utóbbi mert minden alkatrészt 30x átolvastam mielőtt megvettem.)
Elnézést a tudatlanságomért, de soha sem húztam még procit vagy ramot, ezért kérem, hogy ha ilyen "varázslatra" van szükség a ramok rendes frekin üzemeléséhez akkor azt szájbarágósan kérném előadni
Előre is köszönöm a tanácsokat.
Üdv,
Varga Jenő -
surgyi
senior tag
Szia! Kis segítség kellene. Msi p55-gd65 lap, i5-760 cpu, 4x2 gb g.skill ddr3-1600 ram. A két 2x2gb memória kittet kb fél év eltéréssel vettem. Dobozán, és a gyári bordáin egyaránt ddr3-1600mhz szerepel. Ámde a bios, programok már egyik kittre 1333 mhz-et, másikra 1600 mhz-et írnak, és az időzítés értékek is mások Aida szerint. Bios XMP profilban mindegyik ramnál max ddr3-1600mhz-et ír. Kérdésem, lehet ezeket a ramokat akkor 1600 mhz-en járatni? használhatom az XMP-t (akkor is ha a cpu-t húzni akarom)? Jelenleg minden alapon, auto beállítás mellett 1333 mhz-en stabil! Egyébként nem értem miért különböznek a ramok,pedig a tipus számuk is ugyanaz. Előre is köszönöm válaszod!
-
tomaszka88
aktív tag
Igen ha 3x4 giga lenne tényleg nem menne dualba
igazad is lehet a terhelést illetően egyébként mert akkor úgy kellet volna vennem hogy 2x4-2x4 úgy 16 giga és annyit visz a lap max. úgy lehet hogy menne 9-9-9-24-en 1600mhz. de majd megnézem azt is hogy csak a 2x4 gigát hagyom benne és át rakom 9-9-9-24re akkor mit csinál.
-
tomaszka88
aktív tag
12 giga ramom van.Jó megpróbálom 1333mhz is tudom,hogy a proci is csak addig támogatja,de haverom ramjaival is kipróbáltuk ami 2x2 giga KHX1600C9AD3B1K2/4G 1600mhz ddr3,és azzal ment így átállítva jó. Nem az lehet a baj,hogy nem 3x4 giga hanem 2x2 és 2x4 giga ram van egymás mellet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 2TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest