- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Androidos tablet topic
- Raspberry Pi
- Melyik tápegységet vegyem?
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Vezetékes FEJhallgatók
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
tacsk0 #15870 üzenetére
Szia,
Szerintem csak az advanced security feature set-hez kell licenset venned ha hasznalni akarod.
Az alap featureok tovabbra is mukodni fognak.
"
Licensing
To operate the router no license is required. It will work with full performance and all VPN features are turned on.
1. The customer can add advanced security features to the router using a license. The license will enable IPS, Antivirus, Web Security, App ID, and Client ID. The licensed security features can be trialed at no cost for 90 days.LS-RV34X-SEC-1YR=
Enables dynamic web filter, Internet security and Application Visibility, Client Identification, IPS, and Antivirus.
"
Forras:
https://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/routers/small-business-rv-series-routers/datasheet-c78-742350.html#Licensing -
crok
Topikgazda
A "No answer" mire van állítva? 226. oldal. Nem lehet, hogy véletlen "Stop hunting" vagy "Try next member, but do not go to next group"? Mert erre tippelnék.. ami neked kellhet, az a "Try next member; then, try next group in Hunt List".
-
Cyber_Bird
senior tag
Azert nincs elkuldve mert akkor mar infinite metric lenne ha megnovelne egyel a hop countot es kikuldene.
Nem utvonal mergezes miatt nem megy ki. Az utvonal mergezes az ugye arra van tipikusan, hogyha egy halozat nem elerheto, akkor a tobbi router egybol tudja, hogy nem elerheto a halozat, ilenkor vegtelen metric-el hirdeti.
Ugye a routing protokollok alapvetoen arra valoak, hogy azokat az utvonalakat hirdesd amiket elersz, azert van a route poisoning, hogy ezt felhasznalva trukkosen hirdesd a "nem elerheto" utvonalakat is. (konyhanyelven) Persze javitsatok ki, ha tevednek. -
zsolti.22
senior tag
Ugyan nekem nincs
és nem is leszfelsőfokú végzettségem, de én úgy látom, mint kívülálló, hogy sok értelme nincs. 4 évet elcseszel és sokkal előrébb nem vagy (itthon fizetésileg). Pont azt nem tanítják meg, amiért oda jelentkeztél, cserébeszutyoktöltelék tantárgyakat tanulhatsz, amiket az életben soha többet használni nem fogsz, és mivel sok esetben senki sem értia tanár sem, hogy mi a tantárgy lényege, végigpuskázod, kapsz egy jegyet; ennek sok értelme nincs.A másik oldala, a mindennapos ivászat, bulik, stb., talán ad némi motivációt. Arra jó ez az egész, hogy kiéld a fiatalkorodat, aztán utána felbiggyesztheted a sárga M betűvel díszített "Segíthetek?" táblácskát a pólódra
Gebedjek meg, de azok csinálták jól, akik elvégezték a 8 általánost, esetleg van egy szakmájuk is, ők most
víganeléldegélnek másik országban több fizetésért. A részletekbe nem megyek bele, fölösleges.@tacsko: én februárban nyitottam ki könyvet utoljára, szóval egy fél évig lógattam a lógatnivalót, de most megint elkezdtem olvasgatni; jól esik. Kitűzött vizsgadátumom még nincs, de egy titkolt célom azért van
Egész nap munkában ACL-ezek, IOS-t frissítek vagy show int fa0 parancsokat adogatok ki és megpróbálom elmagyarázni a
hüjekevésbé hozzáértőknek, hogy hogy varázsolják vissza az internetjüket és hazaérve valahogy marhára nincs kedvem az egészhez. A legfőbb probléma maga az ember: egy takarítónőnek mondhatom, hogy mi az a routerEzeket rutinosan már dobozoknak hívom: lapos széles doboz, legkisebb doboz, kár próbálkozni azzal, hogy Cisco 2950, amikor a Cisco-t is CIRKÓ-nak olvassák
A legviccesebb eset eddig az volt, hogy a csóka egy modemet kötött egy 2950-es switchre csak úgy magában, gondolván backup lesz belőle, ha az aktív modem befuckol. -
Cyber_Bird
senior tag
Lehet a NIKkel jobban jarsz, ha ennyire nem szereted a villanytant. En is voltam Kandos, utaltam minden percet, nem is sikerult teljesitenem, csak par kreditet. Aztan lettem NIKes, le is diplomaztam
(Felreertes ne essek, a NIKen is van villanytan meg elektro, de lenyegesen egyszerubb, mint a Kandos. )
Egyebkent, tovabbra is azt mondom, hogy inkabb tapasztalat, mint papir. Persze, (sajnos) sok esetben kell a papir ahhoz, hogy egyaltalan behivjanak interjura, es megmutathasd a tudasod.
Mindenesetre nagy kalappal es kitartast.Kirchoff mindenek felett!
-
tusi_
addikt
Nemég volt egy lehetőség - munkahely - ott Windowsozni kellett volna, utolsó pillanatban lemondták. 4 napig Wineztem miatta, de szinte fájt, amikor a subnetek, meg VPN-ek kerültek szóba. Szivesebben Ciscoztam volna, valahogy a M$ nem az én világom.
Most, hogy Feco irta az Ő esetét, kicsit elő vettem az anyagot és felhúztam 6 különböző VPN hálót. (GetVPN nem működik egyedül, valahogy ez nagyon bonyolult nekem
)
Lehet lenyomom a CCNA secut, unalmas vizsga nélkül tanulni
-
tusi_
addikt
Pont ezt mondtam asszonynak en is. En 20 centre saccoltam a kartyat, de fene tudja.
Kicsit igenytelen, de ez van. Azert is irtam "kitt"-nek, mert egy udvozlo papir volt benne, meg a Cert azt ennyi.
Jerry311:
Osszeraktam egy EZVPN halot, betudok jelentkezni xauthal is, kapok ip-t, van banner , meg udvozles meg fittyfene, de def gw-t nem kapok, nem mennek a pingek. Utananeztem gyorsan es elmeletben minden jo, amit csinaltam, megsem mukodik.
-
tusi_
addikt
Pt-ben nem fog menni, Gns3 ban igen.
Akkor veszi ät a mäsik switch, ha
- trackelve van az interfesz az elsodleges switchen - megfelelo decrementtel (illetve track objectel is lehet trackelni, ekkor nem az interfesz allapotat figyeli, hanem a track objecktben megadott ip cim elerhetoseget-metric threshold)
- es a masikon ki van adva a preempt.Ha a masik Sw preemptelve van , akkor ha meghallja, hogy az Activ sw prioritäsa kisebb, mint a sajätja, kuld egy coup messaget az activ sw nek es atvaszi tole a szerepet.
-
jerry311
nagyúr
He?
Ha arra gondolok, amire kérdezni akartál, akkor igen.
track a HSRP-ben?
De ha IP SLA-val csinálod akkor nagyban bővül a trackelhető dolgok száma és így sokkal több dolognál tud váltani a HSRP. -
zsolti.22
senior tag
Nagy sikerű? Na ezt még nem hallottam
Egyébként majdnem biztosra mondom, hogy megcsinálom a következő szériákat is (SWITCH, TSHOOT, CCNA SEC), mert azzal is tanulom, hogy leírom magamnak. Aztán átolvasom, kicsinosítom és mehet publicba. Viszont a ROUTE-s hadoválásomon is még bőven van mit javítani, ha valaki figyelte, van benne még hiba doszta.
@tusi_: simán elrontok neked bármilyen topológiát (egyelőre maximum route-ból, de próbálok mjd switchből is fejlődni hozzád
) ezen ne múljon.
-
tusi_
addikt
-
zsolti.22
senior tag
Tasks 2 : Configure the Call Manager Express telephony service on RouterA
You must now configure the Call Manager Express telephony service on RouterA to enable voip on your network.
RouterA(config)#telephony-service #Configuring the router for telephony services#
RouterA(config-telephony)#max-dn 5 #Define the maximum number of directory numbers#
RouterA(config-telephony)#max-ephones 5 #Define the maximum number of phones#
RouterA(config-telephony)#ip source-address 192.168.10.1 port 2000 #IP Address source#
RouterA(config-telephony)#auto assign 4 to 6 #Automatically assigning ext numbers to buttons#
RouterA(config-telephony)#auto assign 1 to 5 #Automatically assigning ext numbers to buttons#
-
jerry311
nagyúr
Persze, egy interjún könnyen meg lehet bukni vele.
Volt akitől megkérdeztük, hogy ugyan mondja már el, hogy működik a DNS névfeloldás. 3-4 percig hibátlanul beszélt a DHCP-ről. Ziccer: jó, köszönjük. Esetleg a DHCP-ről is tudna mondani valamit?
Hát ő azzal sajnos nincs tisztában...
Mondjuk ez csak 1 volt azok közül, amit tudnia kellett volna és nem ment, de ezt akkor még nem tudtuk. nem is lett felvéve.Ettől függetlenül nem vagyok 100% dump ellenes, csak hát tolvajtól lopni...
Engem is húzott már ki a szarból dump. Olyanokat tudnak kérdezni néha, amit még az sem tud, aki nap mint nap dolgozik vele. Főleg, amikor arról van szó, hogy az X ablakban, az Y feature-nél melyik 3 választható az alábbi 4-ből, a Z verzióju GUI-ban. (csak mert z+1 és z-1-ben is más opciók vannak)Meg mi a min és max sorok száma egy oldalon a riportban? Nem viccelek, SourceFire vizsgán ez tényleg szembe jött velem.
-
Revajzz
tag
természetesen ezzel a vizsgával és programozói tudásommal szeretnék elhelyezkedni. Ezért nem magolnék csak gyakorolnék. Magolásnál, ahogy mondtad az ember megbukik állásinterjún. Csak szeretném tesztelni magam,ahogy haladok a tananyagban úgy mennyire tudom már fejből,tapasztalatból.
-
FecoGee
Topikgazda
Nem. Van, hogy elveszti tulajdonsagat, van, hogy forwarding allapotban marad.
http://blog.ipexpert.com/2010/12/06/bpdu-filter-and-bpdu-guard/
Portfast has two modes of operation. One is global, the other one is per-port configuration. Global configuration will cause access ports to start forwarding traffic immediately, unless BPDU is received on the port. If BPDU is received, port loses portfast status and reverts to normal operation, i.e. passing through all the states.
On the other hand, enabling portfast feature on the port itself is unconditional. Regardless of any BPDU being received, port will remain in portfast state. This small, but, crucial difference is important for the remainder of our analysis. We will see that history, so to speak, repeats itself.
-
-
-
-
Tsory
tag
Azért, mert mindkét irányba ugyanaz a költség jön ki az útvonalra, és többek között az EIGRP is képes egyező költségű útvonalakat egyszerre használni. Az alapértelmezett k értékekkel a költséget így számoljuk ki:
Metric = 256*[10^7/BW(min)] + [sum of delay]/10
A soros portok alapértelmezett késleltetése 20000, a legkisebb sávszélesség 64 Kbit, így az útvonalak költsége:
Metric=256*(10^7/64+40000/10)= 41024000
-
crok
Topikgazda
Type1: A külső út eléréséhez az odavezető út cost-ját is hozzáadja.
Type2: A külső út eléréséhez az odavezető út cost-ját nem adja hozzá.Reference: OSPF E1 vs. E2 External Routes
-
Tsory
tag
Nem minden IOS image jó a GNS3-hoz. Ezeket szokták javasolni:
c1720-sy-mz.122-40a.bin -- 64M DRAM
c2600-adventerprisek9-mz.124-15.T14.bin -- 128M DRAM
c3725-adventerprisek9-mz.124-15.T14.bin -- 128M DRAM
c7200-adventerprisek9-mz.124-24.T.bin -- 256M DRAMXP alatt nekem a 0.8.3 hibázott, a 0.8.2 ment rendesen. Windows 7 x64 alatt jó volt a 0.8.3 is.
-
Tsory
tag
Ha kitömöríted az image-et használat előtt, akkor gyorsabb lesz a routered. A legújabb GNS3 már figyelmeztet is erre, és automatikusan kitömöríti.
-
Tsory
tag
Mi a kulondseg a port cost es a port priority kozott?
A port cost változtatása befolyással van az egész STP topológiára. Mivel a path cost a root bridge-ig összeadódik, így a port cost megváltozatása egy switchen magával vonja az azon a linken átmenő utak költségének változását is.
A port priority értékének változtatása nem vonul végig az egész topológián, csak helyi jelentősége van.
Topológia nélkül nehéz megmondani, mikor melyiket érdemes változtatni, de én azt mondanám, hogy hierarchikus dizájn esetén én a port priorityt változtatnám, ha szükség lenne rá.
-
Tsory
tag
Többféle STP protokoll létezik, és azok különbözőképpen kezelik az extended system ID-t.
1. Az eredeti STP protokoll nem foglalkozott a VLAN-okkal, ott a BID csak a priority és bridge address mezőkből áll.
2. PVST esetében minden VLAN-ban külön STP folyamat fut, így mindenütt az adott VLAN ID kerül bele az extended system ID-ba:
#sh spanning-tree
VLAN0001
Spanning tree enabled protocol ieee
Root ID Priority 24577
Address 000f.237c.34c0
Cost 3
Port 72 (Port-channel1)
Hello Time 2 sec Max Age 20 sec Forward Delay 15 sec
Bridge ID Priority 32769 (priority 32768 sys-id-ext 1)
Address 0019.2f40.0000
Aging Time 300
Interface Role Sts Cost Prio.Nbr Type
---------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------
VLAN0002
Root ID Priority 24578
Address 000f.237c.34c0
Cost 3
Port 72 (Port-channel1)
Bridge ID Priority 32770 (priority 32768 sys-id-ext 2)
Address 0019.2f40.0000
Aging Time 300
---------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------
VLAN0003
Root ID Priority 24579
Address 000f.237c.34c0
Cost 3
Port 72 (Port-channel1)
Bridge ID Priority 32771 (priority 32768 sys-id-ext 3)
Address 0019.2f40.0000
Aging Time 300
---------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------3. MST esetében csoportokat lehet képezni VLAN-okból és annak az azonosítója (instance identifier) kerül bele az extended system ID-ba.
-
f_sanyee
senior tag
640-832 (ICND1) -> CCENT
+
640-816 (ICND2) -> CCNA
vagy
640-802 (CCNA) -> CCNAGNS3ben ha sikerul beinditani egy routert akkor jobb katt es Idlepc. bongeszgess kicsit itt, majdnem mindenre talalsz valaszt szerintem: http://www.gns3.net/
IOS-bol probald a legfrissebbet hasznalni (google). PT csak egy szimulator volt, irtak egy programot ami hasonlit az IOS-hez es csak annyi funkciot tud amennyit beleraktak, ezzel szemben GNS3 emulalja a routert, igy azt az IOS-t futtatja amit egy rendes routeren is hasznalnal, ezert kb mindent meg tudsz vele csinalni. -
sunyijanika
tag
Szia!
Nem fogod megtalálni egy könyvesboltban sem ezeket a könyveket, esetleg megrendelhetik neked, de akkor már te is megtudod ezt tenni az amazonon.
PT mellett a GNS3 programot tudnám ajánlani amiben valódi IOS-ket tudsz emulálni, remek kis program!
ccnaSec -ben sajna nincs tapasztalatom.
-
tusi_
addikt
Szia
Én március 27-28 án vizsgáztam OKJ-s ugyanabból, mint Te, 94%-al évfolyam elsőként és a discoveryt elolvasva nagyon kevés lett volna a vizsgához.
Amit ajánlok Neked az a CCNA Cisco Certified Network Associate Study Guide 3rd Edition.
Elég szépen, a lényegre koncentrálva és nagyon átláthatóan magyarázza el a dolgokat.
Hajrá
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Trollok komolyan
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- Horizon Forbidden West
- Autós topik
- PlayStation 4
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Garmin Fenix 8 Amoled 51mm Sapphire Carbon Gray DLC - Használt, karcmentes
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- iPad Pro 11 gen 2 + magic keyboard magyar makulátlan új állapot
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest